- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Chuck Norris #4038 üzenetére
Nem teljesen értem, mi a cél pontosan?
-
válasz
attilav2 #4033 üzenetére
Akar a halál frissíteni naponta, nekem bőven elég ritkábban is. Én amúgy mostanság sima leap-et használok.
(#4034) leviske Ha vannak plusz repok az összetud kavarni dolgokat. Kézzel frissítesz? zypper up vagy zypper dup? A dup az interaktívan segít megoldani az ilyeneket (bár azért nem árt tudni kb. mit csinálsz).
-
válasz
leviske #4023 üzenetére
A pacman repo desktop felhasználáshoz szinte kötelező (non-free codec-ek ott vannak), szerverre nem kell. Kb. néhány nap maximum. Thumbleweed esetén néha vannak ilyen gubancok (sőt olyan is volt, már, hogy visszavontak csomagot), erre érdemes számítani. Cserébe futnak tesztek, szóval a rendszer általában, ha nem is full stabil mindig bebootol frissítés után (ez pl. egy kiadott ubunturól nem mondható el).
-
-
-
-
Szia!
Susera itt tudsz csomagot keresni. A jelenlegi verzió firebird-ből a rendes kiadásban 2.5, de ha megnézed Leap 42.3-ra van 3.0-is csak hozzá kell adni a fél-official server:database repot, és nyomni egy zypper up-ot. Ha nem Leap 42.3-on vagy akkor érdemes updatelnizypper ar -f https://download.opensuse.org/repositories/server:/database/openSUSE_Leap_42.3/server:database.repo
zypper arHint: ha itt keresel kb. minden ami létezik lesz suse-ra, mert az obs-t nem csak susesok használják, és szinte soha nem kapcsolják ki mint targetot.
-
Inkább a packmant kellene használni mert az kb. gyárinak számít, a vlc sajátja nem annyira. A packmanben ezer féle hasznos cucc van ezért érdemes egyből hozzáadni telepítés után, egy csomó non-free package innen jön.
(#3944) BoB Ez miben egyszerűbb mint:
zypper ar -f -c http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_42.3/ packman
zypper in vlc
-
-
-
Több olyan hozzáértőt is ismerek személyesen aki használ SUSE-t (is). Szerintem egész egyszerűen ritkán van vele olyan gond amire ne lenne egyértelmű a megoldás egy hozzáértőnek, és bugreport helyett itt keressen megoldást.
Én 11.3 óta használom folyamatosan elsődleges rendszerkéntJelenleg a laptoponmon thumbleweed, a home serveremen leap 42.1 fut (aminek úgy vettem észre, hogy lejárt a támogatása, hogy nem működött a zypper
, ideje frissíteni)
cigam: Ebben közrejátszik az is, hogy eléggé foghíjas lett a magyar fordítás. Nem tudom szerintem ezen distro célközönsége főleg olyanokból áll akik akkor is angolul rakják fel az os-t ha van magyar fordítás, legalábbis nálam mindig angolra van állítva a nyelv, mert magyarul keresni nem lehet.
A KDE bőven elfut a T420-amon ami 6 éves gép, de még egy X200-on is elmegy tök jól ami 9, ezeknél régebbi szerintem bőven offos. -
válasz
MineFox54 #3858 üzenetére
Bocsi félre értettelek. Na kicsit próbálkoztam (amúgy mostanában nem használok smb-t). KDE-ben nekem se látja, viszont az Add Network Folder dolog működik.
Viszont a tűzfal kilövése után látja, szóval azzal lesz van a baj, valószínűleg valamilyen porton megy ez a része külön. -
Én 11.3 óta megszakítás nélkül suset használok. Szerintem a 13.x nem hozta a suse szintet, az összes többi igen.
agy73p: 32 bit only gép az tuti több mint 10 éves, de ebben az esetben nem ajánlom a susét, túl új
Igazából egy használható X200-as vagy T400-as thinkpadet megkapsz 30 alatt ilyenekkel már nem érdemes foglalkozni annyira, nem is támogatott. 32 bites thumbleweed is csak azért van mert hagyják lefordulni, de szvsz erőforrás pazarlás, mert igazán régi vason úgyse megy, azt az egy-két szériát támogatni meg minek. A rossz emlékű P4...
Régi iskola szerint egy gép 3 év, az újabb szerint 6. -
Már nem a Novell-é a SUSE, a kivált és a cég SUSE néven fut. Sajnos magyar közösség nem nagyon van, pedig szerintem az egyik legstabilabb és legkönnyebben kezelhető disztró az openSUSE. Jelenleg inkább több figyelem esik a dologra mivel konkrétan a leap az egy csomó SLE kódot tartalmaz, így sokkal jobb lett szerintem mint a 13.x verziók.
A thumbleweed véleményem szerint annyira nem használható mert állandóan megdöglik valami, a leap viszont nagyon stabil.
Amúgy most nem is sima SUSE-t használok, hanem GeckoLinuxot mert egy csomó dolog meg van benne oldva ami alapból elég idegesítő.(#3839) agy73p Mennyire régi ez a gép? Ha nem támogat 64 bitet akkor hanyagolnám, ha meg igen akkor felejtsd el a 32 bitet.
Az X nagy proci használata fura, az X11 az a grafikus felületet létrehozó "program".cigam Pattern vagyis minta, az ilyen csomag adag, igazából egy csomag amiben nincs semmi, de van egy vagon függősége, a DE-k is ezeken keresztül rakhatók fel susén.
-
90%, hogy annyi, hogy az új kernelben működik a leállítás a régiben nem és ez a baj. Milyen suse? Legújabb leapet próbáld... Esetleg az is lehet a baj, hogy nincsenek fenn a megfelelő energia menedzsment csomagok, milyen DE-t használsz? Van egy pattern amiben benne vannak a laptopos cuccok azt is érdemes felrakni.
-
válasz
safranyek #3826 üzenetére
Alapjáraton elég a packman, ha valamit nem találsz rá kell keresni a software.opensuse.org-on és utána hozzá adod a repot. Pl. van graphics amiben van egy csomó grafikus lib az gyakran kell.
Frissítés: átírod a repokat kézzel az új verzióra a yastban. Utána termninálban 'sudo zypper dup'
-
Leap - SLES nagy részét belerakták az openSUSE-ba, az alapcsomagok inkább SLES-ből, a userspace az inkább opensuse közösségi fejlesztés. Ez a 13.2 vonal igazából
Thumbleweed - Rolling distró otthonra ezt ajánlom, mert viszonylag stabil és gyors
SLES - Ez szimplán a támogatott fizetős distró -
-
Ez fura ezek mind hardveres hibára utalnak. A random különböző hiba üzenetek főleg. Amiket el tudok képzelni:
1. Valamilyen ram tartományban van egy hiba ami a windowsban pont nem okoz szembetűnő problémát
2. A HDD haldoklik és pont ott döglött le ahol a suse van
3. Valami nagyon furcsa és vad kernel buggal van dolgod ami különböző alrendszerekben okoz problémákat, ez a teljesen random előfordulás miatt nem valószínű.Az első hiba üzenet CPU hibára utal, akkor szokott megjelenni ha túl húzod. Az is elképzelhető, hogy valami döglődik a prociban, csak a windows nem használja az adott utasítás készletet amire előjön.
A második az inkább olyan dolog ami HDD haldokláskor, vagy rossz sata kábeltől szokott előjönni.Helyedben nagyban elkezdenék memtest-elni. Milyen vason fut pontosan? Lehet úgy többet találni róla...
Ha sikerül elindítanod egy dmesg outputot is felnyomhatsz pastebin-re.
-
-
válasz
Ükshaaval[!] #3177 üzenetére
A windowos Imagewriter nem az igazi és szerintem nem is csináltak vele semmit évek óta. Ezért kell a suse-n használni
-
Ezek az esetek szépen lassan elfogynak.
Akkor is kell ha csak pl. frissíteni akarsz szóval lesznek azért ilyenek. De jobb ha be kell írni a root jelszót mintha nem, legalább elgondolkodsz mielőtt valamilyen nem éppen okos dolgott csinálnál
(#3149) ubyegon2 : Nem tudom mennyi ramod van, de linuxon 2GB-nál szerintem már jobb a 64bit, ha több ram van (4GB vagy mint nálam 8GB), akkor kötelező. (Szerk: Látom 2GB)
-
válasz
!wannabe #3137 üzenetére
Fel kellene rakni a broadcom drivert
Benne van a default repoban. Lehet választani, hogy b43 opensource driver az is jó és megy vele az aircrack. A broadcom-wl csomag zárt broadcom féle cucc. Ha a yast csomag keresőjébe beírod, hogy 'broadcom' akkor kijön. A wl felrakása után csinálj egy ilyet, ez be tölti a drivert:
su
modprobe -r b43
modprobe wl -
Ez kb. a valaki szórakozott délután és gyártott valamit szint.
Ilyen gépen mennie kell a susenak, legalábbis nekem ment dell mini 10-en amíg tönkre nem ment két hete...
-Akonadit le kell szedni (feltéve, hogy kde-s)
-gmabooster nevű progival pedig 400mhz-re húzni a gpu (nem tapasztaltam erősebb melegedést), de gyorsabb lett
-esetleg böngésző cache-t RAM-ba rakni
-saját forgatott ffmpeg jót tesz a video lejátszáskor
-swappines-t alacsonyra venni -
Ne csodált, hogy gyorsabb volt a fedora 4.8-as KDE-vel (az opensuse 12.1-ben 4.7-es van). Susehoz innen mindig fel kell rakni a legújabbat, a mostani a 4.9-es. Ez egymagos atom + 1GB ram kombón is elég gyors, természetesen az akonadi és az akonadi-runtime csomagok leszedése után (induláskor 170MB ramot eszik)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BGA-zók, ReWork-ösök szakmai topic-ja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen légkondit a lakásba?
- Windows 11
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged