- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mert nem terjedt el. Általában a distro választás azon múlik, hogy ismerősi körben ki mit használ. Ha senkinek nincs opensuse-ja, akkor az esetleg felmerülő specifikus kérdésekben sem tud segíteni, amikor elakadsz. Nem azért mert annyira egzotikus, a többitől eltérő rendszer, hisz a bash ugyanaz, az smb.conf ugyanaz, a KDE ugyanaz, de pl. más a csomagkezelője, alapból más fájlrendszert használ,...
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
safranyek #4090 üzenetére
Köszi!
Mára nekem is letöltötte, de a hiba üzenet megmaradt. Fura! Van tippetek mitől lehet? Eddig még nem találkoztam ilyennel, pedig rendszeresen seed-elek Linux ISO-kat.(Raspbian-on futó transmission-al seed-elek, rasbiab, debian, libreoffice,...ISO-kat)
Rufus csak EFI "cél"lal tudja kiírni a live-ot. Elképzelhető, hogy már nem támogatott az MBR? Vagy csak dd módban kiírva működik? -
válasz
pengwin #4087 üzenetére
Nem szabadna, de mégis:
openSUSE-Leap-15.1-KDE-Live-x86_64-Snapshot8.12.39-Media.iso
Tier 1
http://tracker.opensuse.org:6969
Announce error: torrent not found - Today 06:26:38 PM
Next announce in 4 minutes
Last Scrape: Today 06:23:31 PMlaca026
Köszi! Mi a difi a media és a bulid verzió között? -
válasz
pengwin #4082 üzenetére
A telepítőt töltöttem le első körben, abban nem volt. Aztán jött volna a live image. Nem tudom miért 15.2-t írsz, mikor az oldalon a openSUSE-Leap-15.1-KDE-Live-x86_64-Snapshot8.12.39-Media.iso -hoz tartozó torrent van linkelve, ahogy a fő oldalon is még csak 15.1-et írnak.
-
válasz
BigManus #4079 üzenetére
Pedig jó lenne, mert kellemes emlékek maradtak a suse-ról, amiket mára elfelejtettem. Anno volt egy opensuse-hu levelező lista, ami szép lassan kihalt. Mondjuk az sem segít. hogy alapból nincs live üzemmód, és az [oldaluk]on található bittorrent linkje hibát ad a torrent programban: torrent not found
-
Nem akartok írni egy jó kis logout-os cikket az opensuse-ról, a yast-ról,... Miért van az, hogy nem kerül szóba a a többi distro-val ellentétben?
-
-
válasz
Chuck Norris #4044 üzenetére
Sose próbáltam de szerintem ugyanúgy működik mint minden mentés visszatöltés. Live rendszeren előkészíted a partíciókat, aztán mehet rá a btrfs restore /dev/sdXY /mnt/akarmi
Szerintem a TimeShift is pont így működik, ha btrfs-t mentesz. -
válasz
Chuck Norris #4041 üzenetére
Pedig de. Itt egy elég jó összefoglaló cikk a Btrfs-ről magyarul (30. oldal)
A mentés lényege nem az hogy "vissza tudok állni egy korábbi állapotra" konkrétan arra a pontra amikor a mentést készítettem?! -
válasz
Chuck Norris #4038 üzenetére
bootolható image? Amúgy vagy snapshot, vagy clonezilla
-
-
-
válasz
Canonfan #3998 üzenetére
Mikori driver? Ha jól tudom az Nvidia zárt drivert használ, esetleg nézd meg az oldalukon, hogy van-e frissebb a kártyádhoz való. Még a hűtés jutott eszembe, hogy rendszeresen takarítva van a gép? Ventillátorok, pasztázás rendben?
Live rendszerrel is lehet dolgozni, feltéve ha megvannak rajta a neked szükséges programok. Esetleg nézz rá az MX-Linux-ra. Bár XFCE-t használ, de tud "perzisztens" módban dolgozni, vagyis a telepített programok, beállítások, és a Home mappád adatai mind megmaradnak, mentésre kerülnek leállításkor. Kvázi mint egy igazi telepített rendszer működik. Ez a pár nap nap live-ozás arra mindenképpen jó, hogy kiderüljön HW-es vagy software-es a gond. -
válasz
Canonfan #3996 üzenetére
Milyen VGA van a gépben? Memtest rendben lefut? Nnem csak párszor, hanem 1-2 napon át folyamatosan futtatva sem dob hibát?
Telepítés nélkül (live rendszerben) próbálj ki másik rendszert (Pl. Fedora KDE spin) hogy ott is csinálja-e. -
-
válasz
vipisti #3991 üzenetére
Az nem megolás, hogy 1-2 havonta lemented a rendszert pl. CloneZilla-val?
-
-
-
-
válasz
pengwin #3874 üzenetére
Biztosan nem. A Dell D630 olyan régi, hogy nem tud ilyen úri huncutságot. + miért kavarna be a telepítő média ellenőrzésébe?
Elindul a telepítő látszólag működik is, de amint a telepítő média ellenőrzését választom, ez a vége az ellenőrzésnek. Csak nem tudom mennyire bízhatok meg benne, ha ezt állítja magáról.
-
Hát nem tudom mitévő legyek. Letöltöttem az 42.3-at, az ISO ellenőrző összege stimmelt. Direkt az Image USB-vel írtam ki, mert írás után 2 féle cheksum-ot is készít az image-ről, és a pendrive-ról, miután kiírta. Stimmel. Indítom a pendrive-ról, kiválasztom a telepítő média ellenörzését, és tessék.
Ez igencsak meglepő.
-
-
-
-
Ebben közrejátszik az is, hogy eléggé foghíjas lett a magyar fordítás. "Régen minden jobb volt" Volt olyan lelkes "csapat" aki lefordította a kézikönyvet! (Lásd a régi wiki oldlaon linkelt 11.3-as kiadás könyve)
Ma már nem hogy a WEBoldal nem érhető el magyar nyelven, az alapértelmezett KDE felület magyarítása sem tökéletes, gyakran futok bele angol szövegbe (logout/shutdown!).Ráadásul a rejtőzködő felhasználók miatt ajánlani sem merem az érdeklődőknek. Mi van ha belefut valami problémába? Windows-os azt mondják húzd újra az egészet, az majd segít, a Linux-osok meg a kedvenc kiadásukat tetetik fel vele. Ráadásul az alapértelmezett KDE felület, bár nagyon jól néz ki, igazán erőforrás zabáló. (Persze, persze, fel lehet tenni xfce-val, stb...)
-
-
pattern
Az micsuda?
---
Csak én hiányolom a magyar nyelven elérhető infókat? opensuse.hu átdob a hu.opensuse.org-ra. Az oldal szerint a 13.2 legfrissebb letölthető verzió. Ráférne egy kiadós frissítés.Se itt, se a lev.listán nem nagy az élet. (Persze ez jelentheti azt is, hogy semmi probléma nincs vele.)
A HUP szavazáson is a mainstream ubuntu tarol.
A novell legalább a saját oldalát miért nem frissíti, hogy a kézikönyvről ne is essék szó.
-
-
-
-
Telepítéskor be kellett volna pipálni az "add online repositories"-t, és ott a non-oss repo-t is hozzáadni.
Ezt utólag is hozzáadhatod a yast-al. Ebben van pl. az adobe flash támogatás. Ill. érdemes a multimédia codec támogatást is hozzácsapni. Ez hozzáadja a Pacman repo-t, amiben szinte minden szükséges plusz megtalálható, ami nincs benne alapból.
-
Itt azt írják, nem lesz(nagy) gond.
"openSUSE 13.1 - everything works fine out of the box: graphics (Radeon 6470M), wifi, hibernate, fn buttons (brightness level, volume level, prt sc), wifi on/off and mute buttons.
The video card was a bit hot at 64 celsius all the time, but “echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile” knocked about 15 degrees off."
Várj vele pár napot, és már a 42-est tudod feltenni.
-
-
-
-
Jajj ne már ... Muszály itt gagyizni? Az hogy másképpen működik, nem azt jelenti, hogy gagyi. Had ne példálózzak azzal, hogy mi működik pöpecebbül a Windows-on mint a linux-on.
(Na jó, egy péda ami a régóta a bögyömbe van: Hálózat azonosítás. Mikor rákapcsolódik egy hálózatra, el tudom dönteni, hogy azt miént kezelje, milyen profillal használja (otthoni, munka, egyéb). Így pl. a megosztott dokumentumok nem érhetők el egy idegen hálózatra csatlakozva. Linux alatt nincsenek ilyen automata profilok. Ha megosztod a dokumentumok mappát, az minden hálózaton meg lesz osztva) -
Nem hinném hogy össze vissza konvertálná a régi anyagokat, esetleg amikor a szervereknek van fölös kapacitása, de nem tudom pontosan hogy működhet. Gondolom a feltöltés után "feldolgozás"kor konvertálja be az aktuálisan használt codec-el.
agy73p
Esetleg linkelj 1-2 videót, ami nem indul el nálad. Oszt megkuksizzuk, hogy nálunk mit lép a gép. Másik böngészővel se játsza le? -
-
-
W10 mellé hogyan raknátok fel?
-
-
-
-
csak a kódek részbe tudtál belekötni.
Nem kötözködés, csak máshonnan nézem, mások a prioritások. Nagyos sok ember nem akar/tud parancssorban zsonglörködni(pl. a grub-al). Miért olyan nagy gond, ha átirányít a grafikus felületre? Tippem szerint azért, mert már a 2-est használja. Legalábbis ha abból indulok ki, hogy a grub2-install /dev/sda parancs probléma nélkül lefutott.
Nem használok VLC-t, de valószerűtlennek tűnik, hogy kiveszik a jogilag problémás codec-eket belőle, csak hogy a disztribúció része lehessen. Bár a linux szekerén semmi sem elképzelhetetlen, és az ellenkezője is.
Melyik tárolóból telepítettétek? Kicsit utánakerestem, és állítólag nem mind1, hogy a vlc-ről, vagy a packman-ról van feltéve. És az ilyen dolgok ki tudnak borítani. Értem én hogy sok év(tized) Windows használat után furcsa pár dolog, de vannak minden logikát nélkülöző megoldások. pl. Minek n+1 disztribúció. Jó persze vannak a nagyok amiknek van értelme,de az, hogy valaki felcsicsicsáz egy felületet, csinál hozzá egy saját tárolót, és már kész a sokadik klón...Ubuntu-nál telepítés alatt lehet engedélyezni a jogi és egyéb 3. fél által készített csomagokat
Ahogy az OpenSuse alatt is. Bár az tény hogy a nonfree tárolóban sincs bent "minden" codecWindows-t meg hagyjuk, tudtommal nincs egyetlen egy tárolója sem,
Pedig a 8-asban belekerült egy tárolónak is felfogható áruház. -
Az, hogy alapból semmilyen kódek nincs telepítve, az még elmegy, de az, hogy több tárolót kell ahhoz felvenni, hogy telepíteni tudjam
- Ez egyrészt jogi probléma, másrészt az osszes disztribúcióban így van. Elég sok leírás is foglalkozik vele, és ott egy kattintásnyira van a megoldás. Alapvetően más koncepciót követ.
(a vlc települ kódekek nélkül, könyörgöm, minek? Mit csináljak vele?
)
Ezt azért gondold át még1x
Nem beszélve arról, hogy különböző oldalakról kellett össze vadászni.
Ez csúsztatás. Egyrészt csak rá kell keresni itt, vagy a yast-ban, másrészt windows alatt nem különböző oldalakról kellett össze vadászni kedvenc programjaidat?!
Az, hogy kinek milyen rendszer jön be az egyéni ficam kérdése.
-
válasz
sz.balazs.95 #3531 üzenetére
Eh... Nem azért vetted hogy kihasználd? Ennyi erővel egy lassú merevlemezen is létrehozhatnál swap-et, stb...
Ez éppen olyan mint azon izgulni, hogy a 8GB RAM-ból mennyi marad üresen.
Nem azért vetted ezeket a cumókat, hogy (ki)használd?Évek óta használom különösebb odafigyelés nélkül, és köszöni szépen jól van.
-
-
-
-
válasz
sz.balazs.95 #3508 üzenetére
Azért verzióugráskor válts vissza sima vesa/nyílt driverre, mert ilyenek hibák előfordulhatnak.
-
válasz
sz.balazs.95 #3504 üzenetére
De zárt driver volt fent elötte? (ati/nvidia)
-
válasz
sz.balazs.95 #3496 üzenetére
Mit tekertél el utoljára?
-
válasz
B4ndiBuild3r #3338 üzenetére
Miért te bíbelődsz a partíciókiosztással?
itt folyamatos hibát írt ki
Mégis mit?Amúgy tényleg egyszerübb egy virtualbox-ban futtatni.
-
válasz
sz.balazs.95 #3327 üzenetére
ööö... Mir gyorsít rajt a VGA?
-
válasz
sz.balazs.95 #3325 üzenetére
A yast-nak tényleg nincs párja. Grafikus felületen pár kattintással megold olyan dolgokat ami más rendszeren csak root által módosítható szöveges fájlok turkálásával lehetséges.
Ez egy olyan felhasználónak aki csak használni szeretné, megfizethetetlen. Minden másra ott a mastercadTippem szerint inkább a ATIdriver a gond. Állítsd vissza VESA-ra, és úgy próbáld ki. Ha elmúlik, akkor egyértelműen ez a ludas. Akkor már lehet próbálkozni megint felrakni az 1-2 verzióval régebbi kiadást, esetleg lecserélni egy támogatott VGA-ra
-
válasz
sz.balazs.95 #3320 üzenetére
Ilyesmi akkor szokik lenni, mikor kifogy a videó memóriából. De simán lehet driver hiba is. VESA módban is csinálja? Restart után sem szűnik meg?
Ja, és nem frissült elötte valamelyik csomag? -
-
-
-
-
válasz
FіkuszKukіsz #3275 üzenetére
hopsz
-
válasz
kvcf111 #3273 üzenetére
Az első kérdés platformfüggetlen. Ez segít kiszámolni.
Ha nem tévedek, akkor Az ip címtartomány: 192.168.0.1 - 192.168.0.30 (Ebbe még belefér a 18 kliens), a hozzátartozó netmask: 255.255.255.224
Valamint ajánlott a dokumentáció 420. oldalának fellapozása. Igaz a magyar nyelvü verzió még csak 11.3, de az alapok azóta sem változtak. -
-
Yast-ból ezt az üzit kapom: A hálózatot jelenleg a NetwotkManager program kezeli és a beállításai nem szerkeszthetők YaST-on keresztül.
Ma reggel sem tetszet neki az ébredés
Lehet csak másik oldalon kéri a jelszót? KDE-n is van több asztal? Hogyan lehet váltani köztük? Esetleg egy olyan parancs(bill.kombináció) ami minden ablakot az aktuális-ra helyez át? -
Nagyon jó kérdés, fogalmam nincs melyik hálózatkezelőt használom. Tippem szerint a KDE-t, mert nem a Yast-ban állítgattam a hálózatot.Ill ami az alapértelmezése.
Telepíteni szokott néha, de nem figyeltem meg, hogy összefüggésben van-e ezzel a félig ébredéssel. Pedig ezen kívül semmi bajom vele. -
Ma megint előjött a probléma. dmes utolsó pár sora szerint minden ok:
[54523.045504] sd 2:0:0:0: [sda] Starting disk
[54523.195244] PM: resume of devices complete after 1628.401 msecs
[54523.195924] PM: Finishing wakeup.
[54523.195926] Restarting tasks ... done.
[54523.200409] video LNXVIDEO:01: Restoring backlight state
[54523.457471] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp12s0: link is not ready
[54523.458659] tg3 0000:09:00.0: irq 46 for MSI/MSI-X
[54523.493791] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp9s0: link is not readyA hálózat hiánya normális, nincs kábel rádugva, a WiFi kapcsolat pedig a mesterjelszó megadása után épül fel. Vagy pont ez a gondja? Igencsak meglepő lenne, ha emiatt nem lehetne bejelentkezni.
-
Pár napja tettem fel az "új" notimra (Dell D630) az opensuse 13.1-et KDE-vel. Minden működik, látszólag megyeget. Eddig csak lecsuktam, elaludt, kinyitottam felébredt. Ma viszont kinyitom, felébred, de csak a kaméleonos fekete háttér, és egér jött vissza. Nem kéri be jelszavam, hogy folytassam a munkát. Az egér mozog, de látszólag ennyi. Átléptem konzolba, és ott egy CTRL+ALT+DEL-el újraindítottam. Ezután mintha mi sem történt volna, be tudok lépni, működik. Legközelebb mit és hol nézzek meg?
Más.
Létezik olyan hálózatkezelő(tűzfal), ami nem a hw-hez köti, hogy milyen szabályok érvényesek, hanem a csatlakoztatott hálózathoz igazodik? Mint windows-on.
-
KDE alatt telepíteném a virtuálbox-ot. Ha csak a virtualbox-ot pipálom be, kiválasztja a hozzá szukséges telepítendő csomagokat. De! Miért a GTK-s felületet jelöli ki hozzá, mikor ott a Qt-s is?
-
-
A tapipadot a HW egy mezei egérnek kátja. Mi olyan spéci az érintés vezérelt felületben?
Böngészőn klikk, elindul. A cím beírásához úgy is kell a (virtuális)billentyűzet, ami szintén meg van oldva.
Sőt most hogy divatba jött az indexképes kedvencek kezdőoldal (nem is tudom mi a hivatalos neve), csak rábökök, már nyitja is.Persze, linux kernel az alapja, de annyira beépült a google ökoszisztéma. Nem tetszik, hogy alapból gmail a levelező, hogy chrome a böngésző, hogy a virnyákos boltról ne is essék szó. Aki nem játékra használja, és nem használja a google szolgáltatásait, nem pont ideális választás. Hogy a verziók közötti difiről ne is essék szó(melyik programhoz melyik verziójú android szükséges) A gyár csak addig jó fej amíg megveszed. Egy új verzió kiadásakor nem tudod rátenni, mert nem adják ki. Vegyél egy újabbat, ami csak plusz 1-2 mag futtat elfogadható sebességgel. No és persze annyira "nyílt", hogy házilag esélyed nincs az új verzió lefordítására, telepítésére.
-
Most, hogy ARM-ra is portolták az opensuse-t, mekkora az esélye, hogy egy tableten visszaköszön? Miért nincs linux-os tablet?
-
válasz
Ükshaaval[!] #3177 üzenetére
Viszont ha fájlnévnek beírsz egy * -ot, és ENTER-t nyomsz rá, akkor mutatja az összes fájlt, és úgy már ki tudod jelölni az iso-t is.
---
Holnap kipróbálom a telepítést a telepítési források megadásával. Honnan tudom beszerezni a legfontosabb repo-k linkjeit?
-
-
válasz
Ükshaaval[!] #3171 üzenetére
Ha bitről bitre kiírja, akkor DVD-nek fogja látni nem pendrive-nak, és gond nélkül beröffen a telepítő.
Esetleg ez:[link]
Most a grub2-vel harcolok. Grafikus módban indul, de csak cirádás olvashatatlan katyvaszt mutat. -
válasz
Ükshaaval[!] #3168 üzenetére
-
-
-
Inkább nem mesélem el a véleményem pl. a google ökoszisztémáról. Pl. hogy mennyire nyílt az android, hogy mennyire működik a telefonokon,...
Furi mert nekem látszik. A lényege az, hogy a 13.1 telepítője nem tud mit kezdeni a merevlemezzel, ahova a partíciókat tenném.
"Hiba
Operation not permitted on disk /dev/sdb
A particionálás a(z) /dev/sdb lemezen nem olvasható,
a partíciós tábla módosítására használt "parted" segédprogram
által..."Eleve ez a hibaüzenet mehetne a fordítócsapathoz ellenőrzésre.
-
Na, ez rosszul indul:
Valamiért nem kezeli a 2.lemezt, pedig oda kerülne. (Egy T400-as laptop CD fiókjában van egy 240GB-os merevlemez. Csináltam a végére 40GB üres helyet.) -
válasz
ubyegon2 #3145 üzenetére
Nem vagy az, ezért kéri be a Yast a jelszót, hogy olyan dolgokhoz férj hozzá amihez csak a root-nak van jogosultsága.
Ez kb olyan mint amikor a windows-ban létrehozol egy mezei user-t, és úgy használod a gépet. Ekkor a rendszer működését módosító turkáláskor(pl. az ntfs meghajtót ki írhatja-olvashatja), bekéri az admin adatait.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós kamerák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest