- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic V2 - origami
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
wetomi
aktív tag
Tiszta telepítést csináltatok, vagy upgrade-et? 15.1-ről váltanék, bár egyelőre nem sürget az idő. Korábban mindig új telepítést választottam, de most nincs kedvem (időm) sokat szöszölni és az egyszerűbbet választanám.
Érdekelnek majd a tapasztalatok. Gondolom nem változott semmi érdemben (ami részben jó). A telepítő még mindig olyan lassú, mint az elmúlt pár verzióban, kb a Leap 42.1 óta?
-
wetomi
aktív tag
Ezt el is fogadom, és tudom, hogy régi a win 7. Csak nem gondolkoztam előre, hogy kerítsek újabb win telepítőt. MBR-ről amúgy UEFI-vel is bootolt a win 7, vagy fene tudja, lehet, hogy valami hibrid beállítás volt. Még ki kell ismernem. Vagyis már nem...
A bosszantó a része a telepítő beállítások és a particionáló sebessége volt, mert nem csak az MBR-nél, hanem a GPT-nél is már-már használhatatlan lassú volt az egész. Korábban nem volt ilyen gond.
A telepítés többi rész, a csomagok másolása már hasított a pendriveról. -
wetomi
aktív tag
Öregecske AM3-as rendszeremről FM2-es APU-ra váltottam. Az alaplap+proci csere után ugyan gond nélkül működött tovább minden, de mégis csak a legalapvetőbb hardverek cserélődtek. Gondoltam így újrapakolom a rendszert is win7 dual bootal egy kis kocajáték érdekében.
Bizonyára csak én vagyok lemaradva pár évve az uefi és a secure boot csodálatos adományaival, de saját bőrömön nem tapasztaltam az "előnyeit". Fél szemmel ugyan követtem az elmúlt évek eseményeit, de a tegnap estét megszenvedtem.
Szóval a win7 csak MBR partíciós táblára hajlandó települni, GPT-re nem. De. Az openSUSE telepítő, mind a Leap 42.3, mint a Tumbleweed csak csak erőltette a GPT-t.
Nem tudom mit műveltek a telepítőjével, de mindkettő piszok lassú volt amíg egy-egy oldalról a következőre tovább lépett, de a particionáló felület is katasztrofálisan lassú volt, pedig azt nagyon szerettem. A betöltés, egy-egy módosítás "mentése"...
Csak a Btrfs-t erőltette, hiába particionáltam meg előre a saját kialakult rendszeremet. Egyszerűen képtelen voltam a meglévő windows partíció mellé odasúvasztani az openSUSE-t., hogy mindkettő működjön. Amikor nem csináltam uefi partíciót, az volt a baj, ha csináltam, akkor csatolni nem engedte, mert hogy foglalt a csatolási pont...
2 kör windows+opensuse tumbli telepítés után a 3. körben lezúztam a windows-t, anyáztam még egy sort a lassú telepítővel, de GPT-re lassan ugyan, de gond nélkül felhúztam egyészben egy Leap 42.3-at EXT4-es fájlrendszerre. A stabilitás mellett döntöttem a frissesség helyett.
Az egész gépfejlesztés amúgy is egy program miatt és virtuális gép miatt indult... Szóval a win7 marad a virtual boxban, jó helyen van ott, nem fogok játszani. A gép nekem erős, virtuális rendszeresen is tökéletes már a sebesség.
Az újrapakolt Leap 42.3 is sokkal pörgősebb és gyorsabb, mint a tegnap esti friss Tumbleweed telepítés, vagy a, fejlesztés utáni, de még érintetlen rendszer.
-
wetomi
aktív tag
(#3865) cigam: A fordítás hiányából két irányba tudok elindulni. A tényleges rendszer esetén nem tudom eldönteni, hogy mi az ami a SUSE részéről hiányzik és mi az ami az adott DE fejlesztői részéről. Csak KDE-t használok, vannak hiányosságok, de nekem belefér.
A kézikönyv fordításának hiánya más kérdés. Nagyon nagy terjedelmű, munkaigényes. Annak idején 11.3 - 11.4 tájékán kb egy verzióval el volt maradva mire elkészült ha jól emlékszek. Ha egy kis közösségben nincsen erre ideje/energiája senkinek, megértem és elfogadom.A rejtőzködő felhasználók és kedvenc disztrók... Én inkább nem ajánlgatok már senkinek semmit. Persze csináltam annak idején én is sok hülyeséget, de már meguntam a mókolást, magamat kímélem. Pár hónapja egy kolléganőm férje próbálkozott otthon telepíteni valami Ubuntu féleséget, kő egyszerű a telepítő, mégis leformázták az egész vinyót és elvesztek a képek... azóta is azt hallgatom, még ha nekem nincs is semmi közöm hozzá, magán kezdeményezés volt.
Pár hónapja lakótársam kezdett bele linuxozásba, mert hogy fejleszteni jó lesz. Ott fejeztem be vele a témában az érdemi kommunikációt, amikor kinyögte, hogy folyamatos root felhasználóval futtatja a rendszert, nem is csinált más fiókot, mert egyszerűbb, mint az állandó jelszavazás... Munkájában aktív fejlesztő
(#3866) pengwin: várom én is a cikket, lelkiekben támogatlak
(#3867) ivana: Szerencsére/sajnos nagyon kevés a linuxos az ismerősi körömben, SUSE-t pedig senki nem használ. Rendszeresen belefutok hírekbe, hogy kivel és mit támogat a SUSE, de a gyakorlatban mégsem találkozok semmivel. Természetesen jó és örülök ha vannak az országban is komoly SUSE használók, üzemeltetők.
Mindenesetre nekem már nem akarózik sokat babrálni a rendszerrel. A SUSE pedig nálam jól megy, betonstabil és amit használok rajta, azt ismerem.
Talán ezért is vagyok én is rejtőzködő felhasználó, mert nincs vele gondom, de ebből adódóan viszont már nem/alig ismerem a motorháztető alatti dolgokat, így ha valakinek gondja van, nem tudok segíteni. Amúgy meg nem is biztos, hogy ismernem kell a motorház belsejét.
-
wetomi
aktív tag
válasz
pengwin #3863 üzenetére
Kihaltnak tényleg kihalt. Desktopon szerintem nagyon kevés kezdő van, a többieknek pedig feltételezem, hogy semmi, vagy minimális gondja van a rendszerrel és az sem SUSE specifikus, inkább általánosságban linux. Komolyabb SUSE alapú rendszerekkel pedig gondolom még kevesebben foglalkoznak, és közülük is még kevesebben tévednek ide.
Javítsatok ki nyugodtan, ha rosszul látnám, de a magyar SUSE közösség elég kicsi és ők is inkább nemzetközi fórumokon találhatóak meg.
Én elkényelmesedett desktop felhasználó vagyok, évek óta tökéletesen teszi a dolgát a SUSE, pillanatnyilag a Tumbleweed. Kíváncsi vagyok milyen lehet a frissen megjelent Leap 42.3, de ha lesz is időm, marad a virtuális gép egyelőre.
-
wetomi
aktív tag
Ezt nem tudtam, hogy különvált a SUSE a Novelltől, legalábbis ez a részlet nekem kimaradt a hírek követése során. Köszönöm az infót!
A stabilitással és a használhatósággal egyet értek. Évek óta használom a SUSE-t egy egy apró és rövid kitérőtől eltekintve. Jelenleg a Tumbleweeddel elégedett vagyok, a nyáron előrelépés volt sebességben a 42.1-hez képest, de biztos vagyok, hogy a 42.2 is egyben van.
Közben hazaértem és előkerítettem a telepítőket. Jó lenne ha most is hozzá lehetnek jutni ilyen promó lemezekhez, még ha manapság már nem túl gyakori a használatuk.
A GeckoLinuxra pedig majd fél szemmel ránézek ha az időm engedi, elsőre szimpatikus.
-
wetomi
aktív tag
Pár éve elég nagy a csend a magyar csapat részéről. A 13.2 után a Leap 42.1 előtt volt egy nagy átszervezés a SUSE fejlesztésében, ha jól rémlik leginkább azóta van ez.
Korábban sem volt nagy a magyar csapat, vagy legalábbis nem volt nagy hangja, de annak idején még volt például release parti is, nekem pl a 11.4 megjelenése kapcsán volt szerencsém hozzá. De lehetett rendelni ingyen promóciós telepítő DVD-ket is, ha jólrémlik, akkor 11.2 - 13.1-ig meg is vannak. Hazamegyek, elő is kerítem őket.
Valószínűleg a magyar openSUSE közösség és a fejlesztők száma elég kicsi, ezért fordíthat a korábbinál kevesebb figyelmet rájuk a Novell.
-
wetomi
aktív tag
Fura, vagy inkább szerencse, nálam még nem volt gond a Tumbleweed terén, igaz csak 2 hónapja váltottam rá.
Előtte 11.3-tól folyamatosan használtam sorban az újabb verziókat, gyakorlatilag gond nélkül lényegében változatlan hardveren. Aztán jött a Leap 42.1 és egyértelműen lassabb lett mint az előzőek. Kapott egy SSD-t a rendszer de nem gyorsult semmi. Átváltottam a Tumbleweedre és lőn ismételten sebesség! -
wetomi
aktív tag
Jobb híján végül mégis adtam hozzá felhasználót a rendszerhez és felhasználónév jelszóval már működik.
A vendég hozzáférést nem sikerült összerakni a te konfigod alapján sem. Mindegy, úgyis csak arra a 3 eszközre kell megosztani.Annyi előnye volt a történetnek, hogy az egyik mappánál legalább kiderült, valamilyen kavarodás van a tulajdonos felhasználó és csoportok és jogosultságok terén, így azt legalább rendbe raktam.
-
wetomi
aktív tag
Igen, az volt az első. Most a kérdés, hogy kell-e nekem bármilyen user-t hozzáadnom a sambához, vagy magához a rendszerhez egy vendég hozzáféréshez?
Fura amúgy, mert már többször hozzáfogtam az elmúlt 2-3 évben a samba összerakásának, de valahogy sosem sikerült, aztán hagytam is a fenébe, mert nem volt rá igazán szükség. Most kellene már, de ezt még nem sikerült a süsüvel megoldani.
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
A Samba beállítására tudtok valami jó és opensuse leap 42.1 alatt biztosan működő leírást? Felhasználónév és jelszó nélküli megosztást szeretnék a hálózaton.
Látom a windows megosztásokat, a Dolphinban látszik az általam megosztott két mappa is, de akár saját gépről, akár másik gépről nyitnám meg azokat, mindenképpen kér valamilyen felhasználónév-jelszavas azonosítást.Jó pár leírást végig néztem már, de nem jöttem rá, mi a gond. Az smb.conf pillanatnyilag egy ennyire leegyszerűsített fájl, gyárilag jóval több részlet van benne, valószínűleg nem véletlenül.
[global]
workgroup = Munkacsoport
usershare allow guests = No
netbios name = wetomi
security = user
map to guest = Bad user
guest account = nobody
[Zenék]
comment = Zenék
guest ok = Yes
inherit acls = Yes
path = /2tera/tamas/Zenék
read only = Yes
browseable = YesAhol én több esetben ellentmondást, vagy különböző leírást találtam, az a global részben jelzett security = user, vagy share opció. Ha azt állítom be, hogy share, akkor a logban olyan üzenetet látok, hogy: Ignoring invalid value 'share' for parameter 'security'
Tudtok valamilyen megoldást erre?
Üdv,
wetomi -
wetomi
aktív tag
válasz
Dhampir #3576 üzenetére
Mint utólag kiderült, ennyire azért nem volt egyszerű a helyzet.
Működött ugyan, de csak úgy, ha előtte windowsban "elindult" a modem, majd utána újraindítva a gépet, már felcsatlakozott linux alatt is a hálózatra. A tegnapi hirtelen nagy örömködésben ez nem is tűnt fel, hiszen a win után indítottam is az opensusét, majd egyszerűen csak neteztem.
Ma este kicsit utánakapirgáltam a történteknek, valószínűleg az usb modeswitch nem volt hajlandó átkapcsolni a modemre, mert ha hidegen (szó szerint is érthető, mert melegszik) dugtam fel a gépre a sticket, akkor nem kért pin-t, nem csatlakozott sehova, csak a flashmemóriát látta.
Néhány leírást találtam is az usb modeswitch módosításával kapcsolatban, ezeket próbáltam alkalmazni a gyakorlatban, de vagy nem működik nálam, vagy valamit elbénáztam. Végül egy sokkal egyszerűbb megoldást találtam egy fórum bejegyzés alapján az openSUSE Hardware repójából frissítettem az usb_modeswitch csomagját, egy a korábbinál
frissebbnagyobb verziószámúra és azóta már rendben átvált és csatlakozik.Furcsa módon, ha használat közben lehúzom a modemet, csak akkor csatlakozik újra, ha a network managerből törlöm a kapcsolatot, majd újra hozzáadom és a modem ki-be dugása után már automatikusan csatlakozik és a hálózatra.
-
wetomi
aktív tag
Csak azért írom, hátha valaki majd találkozik ilyen eszközzel. Szóval nálam a Huawei E3276 LTE modem a Network Managerrel mindenféle mókolás nélkül működik a 13.2-es süsüvel. Hivatalosan ugyanis nem támogatott linuxon. Bár az utóbbi időben szerencsére egyre jobb a helyzet és nem is meglepő, ha egy-egy modem működik gond nélkül.
-
wetomi
aktív tag
Úgy látszik, a 13.2-ből egyszerűen kimaradt ez a DSL dolog. Itt valahogyan manuálisan megoldotta emberünk.
De ez is egy szép levelezés.Biztosan meg lehet oldani kis mókolással, de ha van kéznél egy egyszerű vezetékes router, akkor tedd be a modem és a gép közé. A router megoldja a dsl-t, a gépre pedig csak egy dhcp kell.
-
wetomi
aktív tag
válasz
Klaus Duran #3556 üzenetére
A plasma és a Gnome az két külön dolog. A Gnomehoz a NetworkManager-gnome csomag, a Plasmához, mert KDE van nálad, akkor a plasma-nm és/vagy plasma-nm5 kellene, nézd meg, fent van-e.
-
wetomi
aktív tag
válasz
Klaus Duran #3554 üzenetére
Ez mégsem a YaST, néztem én is, de nincs benne dsl lehetőség. Állítsd át a network managerre és ott már menni fog a dsl kapcsolat is és részben könnyebb is lesz a kezelése a továbbiakban.
A hálózati eszközök beállításánál itt lövöd át a a network managerre a kezelést:A többi itt már egyértelmű lesz:
A KSnapshot gyorsbillentyűjét is kivették egyelőre, ezért nem műkszik a printscreen alapból.
-
wetomi
aktív tag
válasz
Klaus Duran #3550 üzenetére
Akkor az a network manager lesz, de máshol sem bonyolultabb. ppp csomag telepítve van? bár szólt volna ha nem. Ezen kívül csak felhasználónév és jelszó kell(ene).
-
wetomi
aktív tag
válasz
Klaus Duran #3548 üzenetére
Hol állítottad be a kapcsolatot, a KDE network managerben, vagy a YaST-ban?
-
wetomi
aktív tag
Figyu, nálam egyszerűen megoldódott a fejlesztői beállítások bekapcsolásával. A további problémákról személyes tapasztalatom egyelőre (szerencsére) nincsen.
Korábbi kérdésem idején a fejlesztői beállításokról egyszerűen elfeledkeztem, ezért ütköztem egy viszonylag egyszerű problémába az MTP támogatottság terén. -
wetomi
aktív tag
A megoldás valójában egyszerűbb volt, mint gondoltam. A fejlesztői eszközöknél az USB hibakeresést kellett csak bekapcsolni.
Ezt olvastam is pár hete valahol és emlékeim szerint akkor be is kapcsoltam, ezért is bonyolítottam tovább, amikor továbbra sem működött. Nos, az emlékeim csaltak egy keveset, de azóta már működik.
Szóval az MTP támogatással nincsen semmi gond. -
wetomi
aktív tag
Köszönöm!
Ez jó iránynak néz ki. Elsőre a KDE MTP támogatása nem lehet az igazi, a linkelt leírásban szereplő, vagy ahhoz hasonló fájlt nem találtam, hiába van fent látszólag a kio_mtp és 3 másik csomag.
Vasárnap bővebben belemászok, csak így tanulás közben kikapcsolódásként eszembe jutott... -
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Androidos telefonok csatlakoztatása esetén találkoztatok-e már problémával openSUSE alatt?
Nálam jelen esetben a Samsung Galaxy Ace 4-et már felismeri, mint MTP eszköz, így pl. Amarokban látom a rajta található zenéket, de semmilyen más műveletet nem tudok csinálni.
Dolphinban is látom magát az eszközt, de rákattintva már nem elérhetőnek írja a rendszer.Ez általános jelenség az Android esetén, vagy a 4.4.4-es KitKat szépsége, vagy a linux hiányossága, vagy user error?
-
wetomi
aktív tag
A váltás eseménytelen volt, rendben és gyorsan megtörtént. Furcsa most ismét a Plasma 4 a két hónapja használt Plasma 5-höz képest és szerencsére nem is veszett össze semmi a visszaváltáskor. Egyelőre próbálgatom még a gyári összeállítást, ráérek még felrakni az újabbat. Működik továbbra is a fent említett két hálózati eszközöm is.
Lényegi különbséget nem, találtam eddig. Egyedül az új design nem tetszik. Eddig számomra mindig nagyon jól eltalálták a színeket, a zöld és a szürkék kombinációját, de ez a mostani valahogy nem az igazi. No, de ez legyen a legnagyobb problémám, úgyse sokat látni, mert könnyű cserélni...
-
wetomi
aktív tag
Életemben először és talán utoljára megörültem ma reggel a telekomos kocsinak, amikor megláttam kifordulni a házunk elől, megjavították ugyanis a wifit (nem volt lehetőségem ránézni, így nem tudom mi volt a gond).
Ennek kapcsán jegyzem meg, hátha valakinek még jól jön, hogy a 13.1-es openSUSE mind a network managerrel, mint a saját hálózatkezelőjével probléma nélkül kezeli a Tenda W311MA usb-s wifi antennát.
A wifi mentes bő két hetes időszakban pedig sikeresen használtam a ZTE MF667-es 3G stickjét Invitel (Telenor) hálózaton. A suse saját hálózatkezelőjével sajnos nem sikerült beüzemelni, de a network manager minden probléma nélkül kezelte.
A meglepően jó mobilnet után csak most a normál nettel töltöttem le az új susét. Nagyon kíváncsi vagyok már.
Remélem nem lesznek olyan nehézségeim, mint a kollégának volt néhány hsz-el korábban -
wetomi
aktív tag
Lemezek, persze, mert Gnome-ot használsz (gondolom), én KDE-t, ezért nem esett le elsőre.
Esetleg más programmal próbáltad, függetlenül, hogy a VLC kell? Hang van és csak videó nincs, vagy még a lejátszás sem indul el? A GPU gyorsítás be volt kapcsolva, próbáltad annak ki/be kapcsolásával?
Szerencsére nagyon régen találkoztam olyannal, hogy a VLC ne játszott volna le valamit.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3401 üzenetére
Mondjuk nálam most a KDE Frameworks 5 és a Plasma 5-ös kicsit megkavarta ezeket, ezért is lehet az eltérés. Ami bosszant, hogy pillanatnyilag nem tudok két különböző kinézetű munkaasztalt csinálni, remélem ez csak a készülő Plasma hiányossága és hamarosan elérhető lesz.
-
wetomi
aktív tag
Szia!
1: Nem ismerős a funkció, vagy csak én vagyok ilyen vakegér? Hol találtad? Gyanítom, hasonló lehet ahhoz, amit mondasz, a legegyszerűbb, ha kipróbálod.
2: Telepítve van a vlc-codecs nevű csomag? Ha nincs, akkor tedd fel, úgy mennie kellene már, ha úgysem műkszik, akkor pillanatnyilag nincs ötletem.
(#3399) sz.balazs.95
Nekem a Chromiumban felugrik az oldal tetejére, mást még nem találtam hozzá, bár ezt a kombinációt még nem is próbáltam. -
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3393 üzenetére
Jaaa, így már értem, elsőre telepítésre gondoltam.
Úgy gondolod, hogy minden hibaüzenet nélkül végül egy-egy fájl nem másolódik át? Mert elsőre még valamilyen jogosultság problémára gondolnék, ha más rendszerről másolnád, vagy véletlenül áthelyeznéd a fájlokat. De nekem még nem volt bajom olyannal, hogy valamit csak simán nem másolt át.
Azt viszont rendszeres, hogy a pendrivera másoláskor lényegesen nagyobb másolási sebességet ír ki a rendszer, mint ami USB-n jellemző, majd jelzi, hogy befejeződött a másolás, de valójában még az adatmennyiségtől függően akár percekig másolja az adatokat.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3391 üzenetére
Újraírható lemez, vagy jobb esetben, ha a gép már tud pendrive-ról bootolni, akkor arról próbáld meg, még gyorsabb is, bár gyanítom elég régi ehhez.
Amúgy első körben a régi hardver miatt lesz már eleve kérdéses a támogatás, a jóval frissebb rendszerből (kernel, xorg) már lehet, hogy kidobálták a szükséges részeket. De biztosan át lehet verni valahogy. Egyelőre új rendszerhez használható anyagot nem találtam és nem vagyok a saját gépemnél, hogy legalább ott belenézzek, hátha valami...az egyébként mitől van, hogyha az openSUSE néhány fájlt az istenért sem hajlandó áthelyezni vagy másolni az egyik háttértárról a másikra?
Ezt eddig a wifihez szükséges iw és az adsl kapcsolatos pppoe, vagy smpppd csomagnál vettem észre. Nem tudom miért nem telepíti, holott live rendszeren fut simán. Korábban így volt legalábbis.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3389 üzenetére
Megáldott Téged valaki ezzel a csodával
Utánanézek, hátha találok valamit, de nem ígérek semmit. Pillanatnyilag nincs ötletem. Esetleg az indítási paraméterekbe kellene belenyúlni, de inkább kérdezz utána kezdő linuxos topicban, hátha hamarabb jár arra valaki, aki találkozott már ilyen ritka állattal.
Esetleg Live CD alól működik rendben, vagy úgy sem?
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3386 üzenetére
Picit bővebbet tudnál írni a gépről, milyen videokártya van benne? Csak az alap Intel, vagy van benne valami "komolyabb"?
Nem mai gép, valószínűleg a régi grafikus chip (nem) támogatása is benne lehet a pakliban, ami a kerneltől is függhet.
Esetleg a KDE-t frissítetted? Ha jól gondolom a Kwin kezelné az esetleges második kijelzőt. A kijelző beállításoknál nem tudod külön beállítani a két monitor felbontását? -
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3362 üzenetére
Ebből a sokból valamelyik analóg kimenetet helyezd előre a sorrendben. Alul a próba gombra kattintva hallani fogod amikor hallasz hangot, vagy sem.
Ha az Alsa helyett felraksz egy Pulse audiót, akkor sokat egyszerűsödhet a helyzet, akkor ebben az eszközlistában lényegében csak a Pulse audio szervert fogod látni, ő pedig intézi a többit.
(Személy szerint mindig volt vele valami nagyon apró kényelmetlenségem, de műkszik ettől még rendben.) -
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3358 üzenetére
Esetleg a KDE rendszerbeállításoknál a multimédia menüpontban az eszközök sorrendjét beállítottad?
Bár a második képen látható állapot nálam csalóka, mert hiába a digitális kimenetek látszanak, az analóg kimeneten keresztül jön csak a hang. Az első, fenti képen látható állapot kell neked szerintem, tehát sorrendben az a második legyen a digitális kimenet.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3348 üzenetére
Ha rpm-ből telepítesz, akkor elképzelhető, hogy nem talál rendes függőségeket.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3346 üzenetére
Honnan frissítenél? A frissítések között nem biztos, hogy benne van a kért frissebb csomag, mint függőség.
Ha átváltasz az openSUSE Mozilla repójára és mindent onnan telepítesz, talán rendben lesz. -
wetomi
aktív tag
válasz
B4ndiBuild3r #3338 üzenetére
A Win 8.1 kavarhat be, nehogy másik operációs rendszert is használhasson az ember. Szerintem egyelőre tedd vissza a Win 8-at és ha nem jön jobb ötlet addig, akkor virtuális gépre pedig az openSUSE-t. Egyelőre jobb ötletem nincsen.
(#3339) Canonfan:
Hacsak nincs valamilyen hardvered, ami közismerten nem megy jól az újabb rendszerrel, akkor bátran frissíts. Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak a 13.1 terén, semmilyen stabilitásbeli problémát nem tapasztaltam.
Sőt, már a KDE 5-öt is feldobtam kíváncsiságból. Nem volt sok időm nyúzni, de alakul. Remélheőleg a 13.2 kiadására minden kerek lesz. -
wetomi
aktív tag
válasz
leviske #3303 üzenetére
A current KDE SC release repót használva szerintem frissülni fog. Pár hónapja összevonták a korábbi verziónkénti külön tárolókat és már csak egy repó van, amiben az aktuális friss, stabil kiadás van. Remélhetőleg ennyi elegendő lesz a frissüléshez, ha a függőségek rendben lejönnek, sokat nem akarok én se szórakozni vele.
RC és Factory csomagokra mostanság már nem vágyok.
-
wetomi
aktív tag
Akkor pillanatnyilag a KDE hálózatkezelője működik.
YaST-> Hálózati beállítások-> Általános beállítások és a hagyományos módszert választva fog a gyári opensuse hálózatkezelő működni a KDE helyett. Nincs ötletem mi lehet a baj, ezért nem is akarlak rábeszélni semmilyen módosításra, de nézd meg, hátha találsz olyan opciót, ami hasznos lehet számodra, legalább látod mi van beljebb.Természetesen a KDE-ben is több asztal van, sőt, alapértelmezetten 2-vel települ. Ha lent a tálcán még ott van az asztalváltó ikonja, akkor egy jobbklikkel már meg is találod a plusz menüket. Ha már nincs ott, akkor vagy hozzáadod, vagy a rendszerbeállítások -> Működés -> virtuális asztalok helyen megtalálod a szükséges beállításokat. A billentyűkombinációt is a számodra kényelmesre állíthatod.
A rendszerbeállítások -> ablakműveletekben is van néhány további beállítási lehetőség.Igazából borzalmasan mindent testre lehet szabni a KDE-ben, de mindazt megtalálni és tudni, egyáltalán mi mire jó, hát az embertelen. Évek óta kényelmesen használom, de sok alapvető dolgot nem tudok, mert egyszerűen nem úgy használom. Jó volna egy tapasztaltabb KDE guru.
Az alvásból ébredéses problémáddal kapcsolatban sem akarok látatlanban butaságokat mondani.
-
wetomi
aktív tag
válasz
Ablakos #3265 üzenetére
Kicsit megváltoztak a viszonyok a fejlesztés terén az openSUSE csapatában, ezért az új verziót is csak november környékére jósolják, az eredeti 8 hónapos kiadás helyett csak egy év után. Addig viszont tovább reszelgetik a 13.1-et és kitolódik a támogatási időszak is. Nálam desktopra nagyon bevált, nagyon egyben van.
-
wetomi
aktív tag
válasz
Ablakos #3262 üzenetére
Automatikus módszert hirtelen nem tudok mondani, de kézit igen.
Ha az egész /home partíció azon a külön lemezen van, akkor a telepítésnél válaszd a kézi particionálást és az azon a merevlemezen található partició csatolási pontját állítsd a /home-nak. Ebben az esetben annyiban leegyszerűsítheted a dolgod, ha ugyan azzal a felhasználónévvel telepíted az opensusét, mint az ubit.
Ami beállítás itt van és használható számára, az elvileg rögtön menni fog.
Ha Ubin is KDE-t használtál, akkor a saját mappádban lehet, hogy .KDE, a suse esetén pedig .KDE4 mappában lesznek a KDE specifikus cuccok és esetleg ezért nem talál meg valamit.
Ha csak egy mezei EXT4 partíció a rendszertől függetlenül, akkor csak felcsatolod és használhatod, a fájlrendszer az ugyan az mindenhol, max a különböző felhasználói jogosultságokat kell átállítani.
-
wetomi
aktív tag
A KDE network managernek van szép plasmoid beállító felülete, ami egy picivel egyszerűbb is, mint a gyári, talán ez tud olyat is, mint a windows-é.
A yastból a gyárit tudod állítani. Az sem bonyolultabb,mint a KNM de picivel kényelmetlenebb a használata, viszont megbízhatóbbnak tűnt annak idején, amikor választanom kellett.A yastban tudod beállítani a hálózati beállításoknál, mit használjon, most fejből meg nem mondom mi a pontos helye.
Természetesen ott a parancssor is, de őszintén szólva csak akkor használom, ha muszáj, így nem tudok használható dolgot mondani.
-
-
wetomi
aktív tag
http://en.opensuse.org/Additional_package_repositories
Nem vagyok benne biztos, hogy telepítéskor a korábban linkelt képen lévőknél többet be tudsz állítani.
De az első indítás utáni nagyobb frissítést és zárt csomagok letöltését már meg lehet vele spórolni, főleg, ha kiadás után több idővel telepíted, amikor már több frissítés van.
Sokáig ezt hiányoltam a telepítőből, de ezek szerint már benne volt, csak eldugva. -
wetomi
aktív tag
válasz
Ükshaaval[!] #3168 üzenetére
Suse Studio Image Writer kell Neked!
Itt elég hosszasan van leírva, emlékeim szerint csak bedugod a pendrive-ot, kiválasztod a megfelelő lemezképet és megcsinálja.
-
wetomi
aktív tag
válasz
Ükshaaval[!] #3166 üzenetére
Milyen rendszer alól szeretnéd kiírni? Windows, vagy Linux?
Linuxon egy dd parancs segítségével át tudod másolni az iso-t egy elegendő méretű, formázatlan pendrivera.
Például:
sudo dd if=/a lemezkép elérési útja/suse.iso of=/dev/sdc bs=4M(#3164) cigam
Nekem is friss telepítés volt, pendrive-ra másolt DVD képről -
wetomi
aktív tag
A pontos lépés nem ragadt meg, de még a beállítások során észrevette a telepítő, hogy van elérhető hálózati eszköz, kérdezte, hogy beállítom-e a telepítési forrásokat és ehhez konfigurálja-e először a hálózatot.
Meg merem kockáztatni, hogy akkor volt, amikor, amikor az összesítő oldalon a szoftverekre kattintottam, hátha látok valami újdonságot. De nem rémlik pontosan, vissza kéne nézni, egy VB-ben.
Úgy értelmeztem, hogy csak az alapértelmezett suse repokat tudom belőni, de ha tudod a többinek is a címét fejből, papírról, akkor lehet, hogy megy más is.
A lényeg, hogy a korábbi verzióknál nem találtam ilyet. -
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Nálam szerencsére probléma nélkül, már-már unalmasan történt a 13.1-re való váltás. A frissített 12.3 valahol pont ott járhatott, mint most a 13.1, így egyelőre látványos különbséget sem vettem észre az elmúlt pár órában. Szerencsére az előző két váltás is hasonlóan zajlott már.
A Kmail/Kontact/Akonadi hibája jött csak elő egyelőre. Indításkor eszementen tekeri a procit valami adatbázist frissítvén, de ez nem disztró hiba, ez több verziónál is megtörtént, akár egy mezei KDE frissítésnél is.
A /.local/share/akonadi/ megtisztítása megoldja a problémát.Kellemes meglepetés, hogy végre telepítéskor is be lehet állítani repokat, így már akkor lehúzta a flasht, a gstreamert és néhány non oss társát. Ezt eddig vagy nem lehetett, vagy nem találtam meg a lehetőséget a telepítőben, most viszont legalább megkérdezi.
Nálam az egész telepítés 15 perc volt pendrive-ról, DVD változattal. A frissítések és a szokásos programok letöltése még kb. 20-25 perc volt.
A 2. lemezt is gond nélkül felcsatolta a telepítő a particionáláskor.Egyelőre minden rendben. Ha legalább olyan, mint a 12-es sorozat, akkor beton stabil lesz és később sem lesz gondom.
-
wetomi
aktív tag
válasz
McSzaby #3088 üzenetére
Sajnos az az fglrx még elég bizonytalan talajon áll. Szerencsére nekem a nyílt driver nagyon jó, amúgy sem hozna ki sokkal többet a zárt sem az integrál csodából.
Ha nincs szükséged komolyabb 3d-re, és elegendőnek tűnik a nyílt driver, akkor még ne add fel, próbálgasd a rendszert. -
wetomi
aktív tag
válasz
McSzaby #3086 üzenetére
Additional package repositories
A Packman repoban rengeteg hasznos csomag van, ha még nem veted fel, kezdd azzal. Talán ez a legfontosabb.
Hivatalos Skype repo tudtommal nincs, arra marad a letölthető rpm. Azzal esetleg 64bites rendszeren lehet némi plusz szöszölés, mert kell neki néhány 32bites csomag, ha még nincs fent: [link]
A többi az szerintem az egyéni igényektől függ. -
wetomi
aktív tag
válasz
legendary #2998 üzenetére
Telepítés után az első (max a 2. normál frissítéssel, amit illik rögtön megcsinálni) lejön a flash és egy-két apróság. A kodekeket általában külön szokás felrakni, de első indításkor pl. az Amarok is szólni fog, ha nincs kodek és telepíti az engedélyeddel.
A "non oss" jelölésű forrásból rakja fel a zárt összetevőket, pl a flash, vagy adobe reader...
amúgy további repók
onnan is a Packman neű kell, amit a YaST-ból is fel tudsz venni, a telepítési források, források hozzáadása, közösségi telepítő források kiválasztásával.
Én általában kézzel vadászom össze, de már pár kattintásból megvan, kitapasztaltam.Ezután tudsz még utólag válogatni is, természetesen ludla megoldása sokkal egyszerűbb.
Mikeee86: Akár a biosban a lemezek boot sorrendjét is megváltoztathatod, én anno az áttéréskor így csináltam, kevésbé volt szem előtt a windows, hogy nem volt benne a grub menüjében.
-
wetomi
aktív tag
Szerintem elegendő, ha a 4.9 repójának a prioritását állítod nagyobbra, mert gondolom, hogy az opensuse/update-ből jön a stabil KDE frissítésed is, így azt nem kell letiltanod és a többi frissítést rendben megkapod.
Esetleg nézd meg, hátha látod melyik csomag az, amit kritikusnak mond és azt váltsd vissza, ha engedik a függőségek. Lehet, hogy csak egy-egy csomagon múlik.
-
wetomi
aktív tag
Felraktam a 12.2-t, x86_64, KDE. Gond nélkül felment és pendrive-ról piszok gyors volt a dvd változat. Cd-vel a több frissítés miatt valószínűleg nem spórolnánk.
Elsőre úgy látom átvett miden beállítást gond nélkül, mintha mi sem történt volna.
Ami viszont számomra szembetűnő, hogy sokkal gyorsabbnak érződik a rendszer.
Nem rég volt fent pár hétig egy Fedora 17, ami gyors volt. Nos, nálam ez az openSUSE 12.2 is van olyan gyors, ha nem gyorsabb így elsőre. A KDE is jól műkszik. A Pulseaudio-t reflexből kapcsoltam is ki
Valószínűleg tényleg van valami abban a 3.4-es kernelben, a (Fedora is azzal jött).Kicsit a 2-es grubtól féltem, mert azt kezdettől fogva szidják sokan, egyelőre működik.
Persze ezek csak első negyed óra tapasztalatai, ennél többet nem is mondhatok. Nem akarom elkiabálni. Van pár dolog, amit kipróbálok még, aztán a hétvégén le sem állítom a gépet, nyúzom, ahol és amikor csak tudom.
A további tapasztalatokról írok.
-
wetomi
aktív tag
válasz
afgk2012 #2946 üzenetére
Célprogramot ugyan nem találtam egyelőre a kívánt rendszermentésedhez, mint debian, ubuntu alatt.
De a SUSE Studio-t tudom ajánlani [link] egyedi suse alapú rendszer összeállításához.
Kiválasztod a megfelelő összetevőket, figyeli a függőségeket is (ha minden igaz) és rögtön felvehetsz külső tárolókat is, amiből a további szükséges programjaidat összevadászod.
Előre beállíthatsz egy csomó mindent, majd létrehozod az .iso-t vagy egy virtuális gép image-et és még fent a szerveren ki is próbálhatod, hogy működik-e, tesztelheted, majd letöltheted.Nem ugyan az, mint amit szeretnél, de már közelebb vagy azzal, hogy nem egy egyen live cd-t használsz, hanem már testreszabottan, a megfelelő programjaiddal használod.
Ha pedig hybrid live rendszerként írod ki egy nagyobb pendrivera, akkor a fennmaradó üres helyen még tárolhatsz fájlokat.
A KDE dolgban pedig atesz117 és CPT.Pirk már segített.
-
wetomi
aktív tag
válasz
afgk2012 #2926 üzenetére
Rendben, akkor amiről tudok, akkor csinálok neked screenshotot, hogy lásd, lehetséges a KDE-ben, Kérlek várj még délutánig, ha addig nem csinálja meg más.
A hozzáértéseddel és tapasztalatoddal pedig nem tudok versenyre kelni.
Igen, van benne némi csípős szarkazmus is, de!
Egyszerű user vagyok, desktop tapasztalattal, kíváncsisággal. Nem tudok még felemelkedni a debiani magasságokba, hogy egy egyszerű csuklómozdulattal szarozzak le mindent.
Ennek ellenére láttam már pár dolgot és a kíváncsiságom okán soknak utána is jártam.Elnézést kérek minden SUSE fejlesztő, fan és felhasználó nevében, hogy le kellett alacsonyodni hozzánk.
Fejezzük be a személyeskedést, vagy el se kezdjük, próbáljunk meg építő szándékkal hozzászólni a témához.
-
wetomi
aktív tag
válasz
afgk2012 #2921 üzenetére
A gyári tárolóban nem feltétlenül találod meg minden csomagból a legfrissebb elérhetőt. Ez disztró és főleg tároló függő. Ha a gyári "stabil" repóból frissítetted, ott valószínűleg régebbi "stabilnak, teszteltnek" mondható csomag van, nem a legújabb, kérdéses minőségű.
Ha az említett programnak/projektnek van saját repója, ott biztosan a legújabb van fent. A GIMPnek tudtommal nincs.
Ha a debianodhoz a testing repót használtad, ott is a frissebb csomagok vannak, mint a gyári stabil vonalon.
Ugyan így, az opensusénak is van egy factory repója, ahonnan a frisebb, de még fejlesztés alatt álló cuccokat tudod leszedni, pl kernel, ha arra van szükséged.A KDE-n azt nem tudod kirakni, amit nem akarsz és amit még valaki nem csinált meg. Számtalan plasmoid van, ami időjárás figyelő, rendszerfigyelő, naptár, bármi legyen.
Ha egy kicsit foglalkoztál volna azzal, hogy megismerd a KDE-t akkor rájöhettél volna ezekre. Mert ez nem a disztribúció hibája, hanem a KDE jellemzője, másképpen működik, mint egy gnome a debianban.A rendszered lementésére, amit aztán live rendszerként tudsz használni, ahhoz nem tudok hozzászólni. Egyszerű biztonsági mentést biztosan lehet készíteni, az hogy ez működhet-e live rendszerként, azt nem tudom. Ez sem feltétlenül az opensuse "hibája", valószínűleg nem látják fontosnak egy ilyen funkció fejlesztését.
Ez egy különbség lehet két disztribúció között, ha egyformák lennének, akkor nem lenne ennyi linux változat.Az ablak sarkában lévő légypiszok sem disztró hibája, ha nem tetszik, használj más grafikus felületet. Az openSUSE attól még lehet jó, hogy a fejlesztők nem gondoltak arra, hogy egy ilyen, a KDE-hez tartozó elemet kivegyenek.
Ha a grafikus felülettel van bajod, miért nem próbálod ki másikkal? Van még egy rakás. Itt szabad vagy, megteheted, nem úgy, mint egy zárt rendszeren.
Akkor talán nem írnál ilyen szemrehányóan a rendszerről.Az nem volt baj, hogy alapértelmezetten 1 kattintás kell a legtöbbször, nem pedig kettő, mint a többi grafikus rendszeren?
No offense, de olyan lényegtelen dolgokat emeltél ki, ami nem a frissen megjelent disztró hibája, sőt nem is hiba, csak másképpen működik.
És ha valami tényleges hibát találtál, nem csak a te ízlésednek nem megfelelő dolgot, azt nyugodtan megoszthatnád velünk, hogy tudjunk róla.
Én ma délután rakom fel és próbálom ki, kíváncsi vagyok milyen lesz -
wetomi
aktív tag
Megjelent az openSUSE 12.2 letölthető innen: [link]
Pénteken rakom is, akkor lesz időm foglalkozni vele. -
wetomi
aktív tag
5-én jön a 12.2 [link] Próbálkozik már valaki az előzetes kiadásokkal? Én egyelőre megvárom a végleges kiadást.
-
wetomi
aktív tag
4.8-as volt már fent nálam, nagyjából egy szinten volt a két KDE frissesége, amikor váltottam, ezért lepődtem meg sebességkülönbségen és azóta se érzem, hogy lassult volna.
Persze azt hozzá kell tenni, hogy a fedora alapja is frissebb és live cd-ről volt telepítve, jóval kevesebb fölösleges cuccot rak fel, mint az opensuse dvd-ről.
De kíváncsi vagyok és visszahúz a szívem az opensuséhoz, ezért vissza fogom tenni. És az akonadit most már ki fogom szedni belőle. -
wetomi
aktív tag
válasz
body007 #2894 üzenetére
Majd 2 év után váltottam opensuse-ról fedorára (csak KDE) és a fedora f17 gyorsabbnak, könnyedebbnek tűnik és a KDE is sokkal jobban működik benne.
De a f17-ben frissebb kernel, csomagok vannak, bizonyára ez is számít valamit. Most, hogy végre kiderült, hogy a ramjaim voltak rosszak, nem szoftveres gondom volt, meg is próbálom ismét az opensuse-t. Kíváncsi vagyok a különbségre, milyen lesz visszaváltani.
Próbálkozz vele tovább, stabil, jó disztró. -
-
wetomi
aktív tag
Ez az amin én is meglepődtem és kifejezetten jól esett, hogy nem történt semmi gáz.
Az eredetileg fent lévő suse (kde) után felment az ubi (unity), majd fedora (kde) és végül vissza a suse. Ugyan azzal a /home partícióval.
Mivel csak menet közben esett le egy esetleges backup fontossága, ezért örülök neki, hogy nem volt gáz.
Tudom, hogy nem szükségszerű, hogy összekavarják egymást, de sose lehet tudni.A lényeg, hogy a lehetséges bios bug-ból adódó problémám miatt visszaváltottam 64-ről 32bites rendszerre, csak közbe jött pár plusz lépés kíváncsiságból (perverzióból), de nem lett semmi gond, sőt, egyelőre jobbnak is látszik a helyzet.
-
wetomi
aktív tag
Jó ideje volt már random kernel pánikom, amit nagy nehezen sikerült kiguglizni, hogy valami, a 64bites rendszereknél fellépű bios bug lehet a kiváltó oka. de időm és kedvem sem volt újrahúzni a rendszert 32bitre. Végül rávettem magam.
A rendelt promólemez 32 bites oldalára dobálta az olvasási hibákat a telepítés közepén, két próba után hagytam a fenébe, bepöccentem, előkapom az újraírható lemezemet, amin emlékeim szerint egy legutóbbi fedora van, úgyis ki akartam próbálni.
A fedora helyett 11.10-es ubuntu volt, arra is kíváncsi voltam, hát felment az. Meglepően jól használható volt a unity, de valahogy a gtk-s környezet nekem nem gyere be.
Két nap után akkor jöjjön fedora kde spin, az amúgy live módból indított telepítés nekem nem volt kényelmes. a suse sincs agyon egyszerűsítve, de valamiért nekem szimpatikusabb. A nyugtató zöld szín talán
Újraindítás után viszont nem tudtam belépni a profilomba csak a roottal, valami gáz volt a /home partíción a mappámmal, vagy a jogosultságokkal. Nem volt kedvem ezzel foglalkozni, most több időt nem kapott a fedora, majd legközelebbTettem még egy próbát a suse dvd 32bites oldalával, ami most tökéletesen működött. Gyors volt a frissítés is, úgy egészében gyorsabbnak érződik a rendszer, mint a 64bites, jobban reagál, pedig ugyan az a 4 éves 250-es vinyó van alatta.
És nem kavarodott meg semmi beállítás, se az ubi, se a fedora nem kavart meg semmit a /home-ban ennek örülök a legjobban, főleg úgy, hogy utólag jutott eszembe, hogy backuppal kellett volna kezdeni az egészetEgyelőre minden rendben van, most jön a megfigyelés.
-
wetomi
aktív tag
Az l10n-hu részletre keress rá, ez benne van a nyelvi csomag nevében, akár libreoffice, akár kde. Ha kell, telepítsd, elvileg hozza magával az összes magyar fordítást, elvileg a nyelvi ellenőrző csomagot, a hunspell-t is (vagy micsoda a neve).
Ezek után, ha beállítod és újraindítod, akkor rendben kellene, hogy legyen.
Hogy Gnome esetén is ez van a csomag nevében, az nem ugrik be, de gondolom igen. -
wetomi
aktív tag
Live cd-ről telepítetted és nem állítottad be véletlenül már akkor a magyar nyelvet? Akkor lehet, hogy nem ment fel a teljes nyelvi csomag.
Frissítsd a rendszert, ez az első és nézd meg, hogy telepítve van-e a magyar nyelvi csomag.
Nem emlékszem a csomag pontos nevére, de ha a csomagkezelőben rákeresel a hun-ra akkor több, mint valószínű, hogy kiadja. -
-
wetomi
aktív tag
Az asztalnál az aktivitásoknál, a (jobb?) felső sarokban lévő kis körcikkre kattintva a beállítások és ott külön aktivitás minden munkaasztalra.
Valamint ehhez érdemes kitalálni, hogy alul a paneltálca mindig minden asztal programját mutassa, vagy csak az éppen aktív asztalét.Esetleg KDE frissítésre érdemes lehet felvenni a tárolók közé a 4.7-es kde stable repót és váltani arra, hátha abban frissebb van, mint a rendszerben. Nálam a 4.7 upstream repoból van a kde, még frissebb, az egészen rendben van.
-
wetomi
aktív tag
válasz
zsolti73 #2739 üzenetére
A kde network manager-re (vagy gnome? nem tudom melyiket használod) gondolsz, ott próbáltad beállítani? Ha még nem próbáltad a yastból, akkor próbáld meg ott, hátha csak a kernelmodult kell beállítani hozzá.
Hálózati beállítások, hálózati eszközök, ott jobb esetben már mutatni is fogja az eszközt a vezetékes mellett.
Ott a szerkesztést választod és a többit most nem tudom hirtelen fejből, este már a saját gépem közelébe kerülök, írom tovább, ha kell. -
wetomi
aktív tag
válasz
zsolti73 #2719 üzenetére
Ezt a korábbit próbáltad már? [linux wireless] Ha igen, akkor tárgytalan, csak nem kaptam visszajelzést ez ügyben, nem tudom azóta mivel próbálkozott esetleg laca026 is.
-
wetomi
aktív tag
válasz
zsolti73 #2707 üzenetére
Először kell az iw nevű csomag, ami alaptelepítéskor nincs fent, de a telepítő lemezről felrakhatod net nélkül is. De ezügyben szokott is szólni, hogy hiányolja a csomagot.
Ezután attól függ, hogy yast-ból, vagy a knetwork managerből csinálod tovább.
Milyen usb sticked van? -
wetomi
aktív tag
Esetleg a titkosítást nézd meg és hogy milyen kódot használsz. Pl. WEP esetén csak 64 és 128bites kódot kezel, legalábbis nálam, de 192 biteset már nem, pedig a router tudja.
Legyen valami WPA/ WPA2 PSK kulcsokkal nekem rendben van.
MBR ügyben mi volt a gond? Vicces, mert nekem korábban sose működött a win7 javító funkciója
Telepítéskor beállíthatod, hogy hova rakja a Grubot, MBR-be vagy máshova. -
wetomi
aktív tag
válasz
csucsbicep #2673 üzenetére
Meg kell kérdeznem, ne haragudj. Ugye nem windows-os programot akarsz telepíteni?
Mert az nem fog menni.
Nem fog menni, ha a suséból akarod indítani az XP telepítőt. Szerintem az ubuntu telepítője sem fog úgy indulni, mit a wubi a windowsból.
Vagy kell neked egy virtuális gép, mondjuk a Virtualbox és abba már tudsz telepíteni szinte bármit, de a grafikus képességei gyengék lesznek.
Vagy a suse mellé telepíts egy másik rendszert. Ekkor az xp-vel vigyázni kell, mert buta és könnyen meglavarhatja a már fentlévő rendszered.
Egyszerűbb ha ubuntut telepítesz, bootoláskor válaszd ki a telepítőjét és úgy fel kell mászni a suse mellé.
Vagy netán bootoláskor nem működik a telepítőd? Ez még nem világos. -
wetomi
aktív tag
Két módon is tudsz csatlakozni a hálózathoz, az egyik a KDE Knetwork managere, a másik pedig a yast-on keresztül a suse rendszere.
A live rendszer azt hiszem a Knetwork managert használja, mindenképpen érdemes lenne megpróbálni egy telepített és frissített rendszeren, mert ott már működhet.
A másik, hogy próbáld meg a yast-ból beállítani a hálózatot. A hálózatkezelést ne a Knetwork manager csinálja, utána az eszközöknél jó esetben ott van a wifi-d. Utána pedig talán egy kicsi részletesebben, mint kellene, de minden ott van ami a beállításhoz kell. Ezt live rendszeren is ki tudod próbálni.
Ha ezek után a routered kezelőfelületét eléred, akkor már nem az oprendszer részéről lesz a gond szerintem. -
wetomi
aktív tag
válasz
csucsbicep #2666 üzenetére
Amúgy ha csak olvasásra szeretnéd megnyitni, akkor (KDE esetén biztosan) jobb klikk, műveletek, ISO tallózása.
Filmnézéshez tedd fel a VLC-t az iso-ból lejátsza a filmet menüvel is.
Van rá parancssoros megoldás is:
mount -o loop /mappa ahol a képfájl van/képfájl.iso /mnt
ahol a /mnt a mappa, ahova felcsatolod, utána ott megtalálod.
Kiírni a k3b-vel tudod, nagyon jó program.Korábban még volt pár egész használható grafikus képfájl kezelő is, mint pl az AcetoneISO, vagy a Furius iso mount, de ezek már kikerültek a packmanből.
-
wetomi
aktív tag
Ha fájlrendszerre gondolsz, akkor maradjon még az NTFS, mert a linux kezeli, de a windows nem ismeri a linuxos fájlrendszereket.
De a konkrét rendszer alá mehet az etx3/ext4, azt úgysem kell windows alól piszkálnod.
Az ismerkedés (és az átállás) idejére pedig a suse úgyis felcsatolja a windows partíciókat a /windows/(meghajtó) mappába és onnan eléred őket.
Esetleg a jogosultságokkal lehet némi kavarodás, de arról pedig volt itt már korábban szó, ha visszaolvasol. -
wetomi
aktív tag
-
wetomi
aktív tag
válasz
BigManus #2655 üzenetére
Igen, jól érted, így biztosan nem kever meg semmit a Suse lemezén.
Biosban is állíthatod, de elvileg az összes alaplapon kell hogy legyen olyan opció, hogy anélkül, hogy a biosba bemennél, ki tudod választani, hogy melyik eszközről bootolj, pl egy telepítéskor a dvd vagy live rendszerhez a pendrive.
De ezt már egyáltalán nem lényeges így csinálnod, mert ha kész a telepítés, akkor már be tudod rakni a grub listájába is a xp-t és onnantól onnan is kényelmesen választhatod.
Én egy időben (átálláskor) csakis azért csináltam így, mert nem volt szem előtt, hogy van a gépen még windows is így nekem sem bökte a szemem se másnak.
De mondom, a grubot tudod yastból is szerkeszteni, az indítandó rendszerek sorrendjét is beállíthatod.
-
wetomi
aktív tag
válasz
BigManus #2653 üzenetére
Szerintem a legbiztosabb és a legbiztonságosabb az, ha lehúzod azt a lemezt, amin a Suse van és úgy rakod fel a másikra az xp-t, hogy csak a neki szánt lemezt láthassa. Így a buta xp tuti nem kavarja össze a másik lemezt és így nem kell piszkálni a grubot, az mbr-t, nem kell takarítani az xp után.
A rendszert pedig egyszerűen a booteszközök kiválasztásánál a megfelelő lemez kiválasztásával indítod. kb 2-vel több billentyű lenyomás lesz választani, mint grubból.
Ezek után a Suse természetesen felismeri és felcsatolhatja az xp lemezét, az xp pedig "természetesen" nem tud mit kezdeni a linuxos partíciókkal.Természetesen ettől függetlenül hozzá lehet adni az xp-t is a grubhoz utólag.
-
wetomi
aktív tag
válasz
BigManus #2632 üzenetére
Igen, ez normális. Nem ez a valós memóriahasználat. Ennél kevesebb, csak még sok helyet lefoglal előre gyorsítótárnak, ez a linuxnál teljesen normális.
Pl a vista és win7-nél is ezért ment a fikázás, hogy mennyivel több ramot eszik, mint a zikszpé, pedig csak gyorsítótárnak foglalja le ő is.
Ha több ramod van, akkor többet foglal le, ha kevesebb, akkor kevesebbet és hamarabb fog swapolni. Nekem volt hogy alig pár megát jelzett üres memóriának a 4 gigából.Amúgy mik a tapasztalataid azzal az x200-as radeonnal? Nem próbáltam még ki a szülők gépén, mert féltem túl régi már ott az x1200-as, de lehet mégis megpróbálom.
-
wetomi
aktív tag
Látszólag nem próbálta senki, legalábbis nincs visszajelzés.
Ha jól tudom az M változat AMD platformot jelent. Hardware szinten szerintem nem lesz vele bajod. Nem tudom milyen felszereltségű a tied. Az én gépem sem egy erőművész, nekem rendben volt 11.2-től kezdve (korábban nem próbáltam). Szerintem a wifivel sem lesz bajod.
Az hogy az Ubinak mi lehetett a baja, vagy milyen nagyobb módosítás volt a 9.10 után, azt nem tudom.
Próbáld ki a live CD-t, az már sokat elárul, igaz a valós sebességnél lassabb lesz. -
wetomi
aktív tag
válasz
BigManus #2567 üzenetére
Valamikor korábban volt még egy ntfs-config nevű csomag, a tavasszal még biztosan, amikor pont egy kis segédletet dobtam össze ismerősnek, pont hasonló okból. Azzal tudtam még akkor beállítani az írási jogot ntfs partíciókra. Ezt utána a főmenüben rákeresve kis grafikus ablakocskában tudtad beállítani.
Tegnap még fél szemmel ránéztem, de nem rémlik, hogy láttam volna, azóta meg időm sem volt, most melóban meg win xp alapokon nyugszik a vérnyomás karbantartásunk. Este viszont nekem is fog kelleni. Ha addig senkinek nincs ötlete, majd írok.
Azóta nem tudom mi lett, esetleg ha valami fájlrendszeres közösségi tárolót megnézel, hátha abban van valami. -
wetomi
aktív tag
válasz
BigManus #2564 üzenetére
Az apper a Kpackagekit helyett van, ha jól tudom. Ha működne rendesen, akkor valamivel leegyszerűsítené a sima rpm és 1click installos telepítéseket, mert az előbbi progi elég nyögvenyelős volt az állandó kérdéseivel.
Amúgy tegnap én is kényszerűségből raktam fel a 12.1-et rögtön élesben, mert péntek este egy másolás közben újraindult a 11.4 és fájlrendszer hibára panaszkodva nem volt hajlandó indulni, live rendszerről nem tudtam mit kezdeni se a / se a /home partíciókkal. Adatvesztésem nem volt, lementettem másik vinyóra mindenemet a rendszerlemezemről majd teljes újrapartícionálással tiszta rendszert raktam fel. a 64bites live kde nem indult, ezért kellett rögtön élesben felrakni.
Minden rendben működik, eddig jók a tapasztalataim. Csak időm nem volt még a finom beállításokra.
-
wetomi
aktív tag
És ezért csinálsz magadnak egyet valamelyiknek az alapjaira stabil és/vagy friss csomagokkal a saját igényeidre és gépedre szabva, azért, mert megteheted. Ez a szép a szabad szoftverek világában. Lényegében azt csinálhatsz, amit akarsz.
Kell csinálni egy topicot, ahol az éppen aktuális megjelent linuxot lehet fikázni, hogy megint minden szar, nem működik, fúj unity/gnome3/kde4 hsz-ek egy helyen legyenek, azért hogy ne az adott disztró topicja legyen széjjel trollkodva.
-
wetomi
aktív tag
Igazából itt egy olyan végtelen "vita" kezdődött most el, amit nincs értelme folytatni. Két vagy több teljesen különböző grafikus környezetet, operációs rendszert nincs értelme így összehasonlítani, mert ha az egyiket olyanra fejlesztenék, mint a másik, akkor minek a két különbözőt fejleszteni.
Eltérő koncepción alapulnak a fejlesztések, lesznek különbségek!Sajnos a legnagyobb disztrókkal is előfordul, hogy kiadásról kiadásra változik a stabilitásuk, ami egyszer már működik, az a következőben nem. Legyen Ubuntu és tesói, openSuse, Fedora és a többi. Nálam pl a Kubuntu volt hulladék, ahányszor csak próbáltam, de a Suséval is voltak gondok.
Ezt lehet a megfeszített kiadási ciklussal magyarázni, vagy a kevés fejlesztővel, vagy akármivel, de ez nem csak a különböző disztibúcióknak róható fel, hanem sajnos szerintem a teljes linuxos világban előfordul, emiatt nem kell egy-egy disztróra köpködni. A baj talán az, hogy állandóan változnak a koncepciók.Kellemetlen, persze, hogy az, de MEG VAN A VÁLASZTÁS LEHETŐSÉGE! Nem vagyunk rákényszerítve semmire. Lehet választani másik grafikus környezetet, oprendszert is, sőt akár azt is választhatja az ember, hogy segít a fejlesztésben. Segíthet azzal például, hogy bug reportot küld, hogy tudják, mivel van a probléma.
Szerintem a szaralinux/suse/ubi/win/mac/unity/kde hozzászólásokat hagyjuk már meg egy flame topicnak vagy mondjuk egy sarki kocsmának.
Tudom, véleménye mindenkinek van, úgy mint az a bizonyos testrész is...
-
wetomi
aktív tag
Hétvégén lesz időm kipróbálni, ha bekötik a netem (UPC neten rendeléstől 48órán belül bekötik, nálam ez múlt péntektől-holnapig tartó egy hetet jelent
)
De elsődlegesen akkor is Suse + KDE.
Amúgy ha Suse alapokon szeretnél saját összeállítást csinálni, akkor próbáld a Suse Studio-t, neten összerakod a kívánt változatot, tárolhatod, tesztelheted is még fent a szerveren és ha jól sikerült, akkor letöltöd és kipróbálhatod saját gépen is élesben... -
wetomi
aktív tag
-
wetomi
aktív tag
Az értelmetlen morgáson kívül van bárkinek bármi használható gyakorlati tapasztalata?
Akár r=1 akár r=x (x>1) felhasználóktól várok valami visszajelzést a DE használhatatlanságán kívül bármit. Csak pénteken lesz netem, majd akkor neki esek és felrakom, addig infót gyűjtök.
Van-e valami komolyabb használhatóságot érintő változás a 11.4-hez képest? (KDE) Vagy csak a szokásos új verziós újdonságok? (tudom, release notes, de nem ugyan az, mint a gyakorlatban)
Az eddigiek szerint a telepítő még mindig nincs agyon egyszerűsítve (én nem bánom)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Fogyjunk le!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Borderlands 4
- Nintendo Switch 2
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest