- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
válasz
sz.balazs.95 #3531 üzenetére
Swap-ot eleve nem csináltam , ezt eltaláltad, de ennek nincs köze az SSD-hez. 8 GB RAM mellett fölösleges, ráadásul a ZRAM nevű funkciót szoktam használni.
cigam-mal értek egyet, fölösleges a böngésző gyorsítótárat tiltani, azzal elvesszük az SSD előnyét.
Szerintem két dolog elég:
- A már említett "fstrim -v" parancsot időnként le kell futtatni (az fstrim.timer service tudja ezt).
- "noatime" flagat érdemes beállítani az SSD-n lévő partíciókra (/etc/fstab-ban , vagy telepítéskor/partícionáláskor), hogy az access time-ot ne írogassa felül mindig az oprendszer.Egy harmadik lehetőség az, hogy a "/var/log" és a "/tmp"-t TMPFS fájlrendszerre lehet mountolni. Ezt én régebben akkor csináltam, amikor egy USB flash pendrive-ról futtattam NAS-ként OpenSUSE-t, de most az SSD-nél nem tartom szükségesnek. Hátránya, hogy a /tmp-be írott fájlok, valamint a logok elvesznek minden shutdown esetén.
Mást nem kell szerintem beállítani.
SZERK: amúgy marha gyorsan bootol az OpenSUSE az SSD-n. XFCE GUI-t használok. A boot menü kiválasztása után kb 2 másodperc, mire az XFCE login screen bejön. Utána még kb 1 sec mire belép a user.
-
válasz
sz.balazs.95 #3531 üzenetére
Eh... Nem azért vetted hogy kihasználd? Ennyi erővel egy lassú merevlemezen is létrehozhatnál swap-et, stb...
Ez éppen olyan mint azon izgulni, hogy a 8GB RAM-ból mennyi marad üresen.
Nem azért vetted ezeket a cumókat, hogy (ki)használd?Évek óta használom különösebb odafigyelés nélkül, és köszöni szépen jól van.
-
válasz
sz.balazs.95 #3508 üzenetére
Azért verzióugráskor válts vissza sima vesa/nyílt driverre, mert ilyenek hibák előfordulhatnak.
-
Vladi
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #3508 üzenetére
Kérdés az, hogy mi az a teljesítmény, amire szükséged van.
-
Vladi
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #3506 üzenetére
Nekem vesszőparipám az ati gyári driver mellőzése. Ha meg tudod oldani minden feladatodat akkor inkább mellőzd, és használd a nyílt drivert. Mert annyi sok probléma volt és van vele, hogy így stabilabb.
-
válasz
sz.balazs.95 #3504 üzenetére
De zárt driver volt fent elötte? (ati/nvidia)
-
válasz
sz.balazs.95 #3496 üzenetére
Mit tekertél el utoljára?
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #3501 üzenetére
Amikor kísérletezős korszakomban nagyon elbabráltam valamit, akkor az automatikus javítás mindig kihúzott a slamasztikából. :-)
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #3498 üzenetére
DVD-ről javítva próbáltad?
(#3499) Shrike7973
Bátrabb voltál nálam. :-)
-
válasz
sz.balazs.95 #3493 üzenetére
-
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #3432 üzenetére
A 13.2 témája eléggé hajaz az alap Plasma5 skinre ha ez számít.Amúgy telepíthető is.De,hogy mikortól lesz alap ,háát...passz...
-
kovi.lali
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #3429 üzenetére
Ja, hogy magyarul mondjam, akkor itt a munkaterület megjelenítése és működés > működés ikon > virtuális asztalok fül. De screenshot alapján ott van a pager a menu gombod mellett, szóval aara jobb klikk beállítások, ugyan ezt a menüt hozza fel.
-
kovi.lali
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #3427 üzenetére
A K-menüben, vagy a parancssorba írd be >systemsettings , vagy k menu> run command > configure desktop.
-
kovi.lali
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #3423 üzenetére
Akkor próbáld meg: Configure Desktop > Workspace Behavior > Virtual Desktops
-
kovi.lali
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #3421 üzenetére
Panel toolbox > Add widgets > Pager
-
e00dgy
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3416 üzenetére
https://build.opensuse.org/package/show/games:tools/steam
Parancsolj!
Én hivatalosnak érzem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #3411 üzenetére
Írtam róla, nem triviális.
-
beleszólok
senior tag
válasz
Kicsomagolod a forrást és make install
Komolyra fordítva: programja válogatja. Van aminél működik a fenti módszer, de általában nem árt elolvasni a forráshoz tartozó leírást, mert ilyenkor a szükséges eszközök, függőségek telepítéséről neked kell gondoskodni.
-
e00dgy
aktív tag
válasz
Hát ha nem értesz hozzá, akkor az nem lesz egyszerű ( bár lehet manapság már az ) ...
Én egyszer, régen csináltam úgy hogy utána olvastam, de úgy voltam vele ez még nem nekem való. -
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3401 üzenetére
Mondjuk nálam most a KDE Frameworks 5 és a Plasma 5-ös kicsit megkavarta ezeket, ezért is lehet az eltérés. Ami bosszant, hogy pillanatnyilag nem tudok két különböző kinézetű munkaasztalt csinálni, remélem ez csak a készülő Plasma hiányossága és hamarosan elérhető lesz.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3393 üzenetére
Jaaa, így már értem, elsőre telepítésre gondoltam.
Úgy gondolod, hogy minden hibaüzenet nélkül végül egy-egy fájl nem másolódik át? Mert elsőre még valamilyen jogosultság problémára gondolnék, ha más rendszerről másolnád, vagy véletlenül áthelyeznéd a fájlokat. De nekem még nem volt bajom olyannal, hogy valamit csak simán nem másolt át.
Azt viszont rendszeres, hogy a pendrivera másoláskor lényegesen nagyobb másolási sebességet ír ki a rendszer, mint ami USB-n jellemző, majd jelzi, hogy befejeződött a másolás, de valójában még az adatmennyiségtől függően akár percekig másolja az adatokat.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3391 üzenetére
Újraírható lemez, vagy jobb esetben, ha a gép már tud pendrive-ról bootolni, akkor arról próbáld meg, még gyorsabb is, bár gyanítom elég régi ehhez.
Amúgy első körben a régi hardver miatt lesz már eleve kérdéses a támogatás, a jóval frissebb rendszerből (kernel, xorg) már lehet, hogy kidobálták a szükséges részeket. De biztosan át lehet verni valahogy. Egyelőre új rendszerhez használható anyagot nem találtam és nem vagyok a saját gépemnél, hogy legalább ott belenézzek, hátha valami...az egyébként mitől van, hogyha az openSUSE néhány fájlt az istenért sem hajlandó áthelyezni vagy másolni az egyik háttértárról a másikra?
Ezt eddig a wifihez szükséges iw és az adsl kapcsolatos pppoe, vagy smpppd csomagnál vettem észre. Nem tudom miért nem telepíti, holott live rendszeren fut simán. Korábban így volt legalábbis.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3389 üzenetére
Megáldott Téged valaki ezzel a csodával
Utánanézek, hátha találok valamit, de nem ígérek semmit. Pillanatnyilag nincs ötletem. Esetleg az indítási paraméterekbe kellene belenyúlni, de inkább kérdezz utána kezdő linuxos topicban, hátha hamarabb jár arra valaki, aki találkozott már ilyen ritka állattal.
Esetleg Live CD alól működik rendben, vagy úgy sem?
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3386 üzenetére
Picit bővebbet tudnál írni a gépről, milyen videokártya van benne? Csak az alap Intel, vagy van benne valami "komolyabb"?
Nem mai gép, valószínűleg a régi grafikus chip (nem) támogatása is benne lehet a pakliban, ami a kerneltől is függhet.
Esetleg a KDE-t frissítetted? Ha jól gondolom a Kwin kezelné az esetleges második kijelzőt. A kijelző beállításoknál nem tudod külön beállítani a két monitor felbontását? -
válasz
sz.balazs.95 #3386 üzenetére
update:
rákötöttem egy 12801024-es monitort, majd újraindítottam a gépet, az eredmény:
- a monitor felbontását használja, (azaz 1280x1024) de ebből levágja a felső 800 sort, mivel a notebook natív felbontása ekkora, majd mindkét kijelzőre az 1280x800-as képet küldi. wtf?
print screen esetén egyébként látszik a teljes képernyő.
-
válasz
sz.balazs.95 #3385 üzenetére
letelepítettem a megfelelő drivert, de semmi.
egyébként egy Fujitsu Siemens Amilo L7310W a szóban forgó masina
-
válasz
sz.balazs.95 #3376 üzenetére
Ezt nem értem.
Miért szolgáltatnak frissítést a 32-höz ha az nem is létezik openSUSE-ra?
meg amúgy minek van külön openSUSE változat? -
válasz
sz.balazs.95 #3346 üzenetére
rájöttem mi a gond:
a frissítés a Firefox 32-re „vonatkozik”, de nekem a 31 van fent.Egyébként a névjegyre kattintva miért nem kezd el frissítéseket keresni a Firefox?
-
ludla
őstag
válasz
sz.balazs.95 #3372 üzenetére
Kiválasztod a HDA ATI SB vezérlőt.
Ott vannak a gondok látni isalul a Master hangnál az MM nem aktivált ezt az m gombbal tudod aktívvá tenni, ha aktív akkor zöldre vált és 00 lesz benne.
Ha minden jó, nyitol egy úl lapot a terminálon és itt már SU jogokkal kiadod a alsactl store parancsot és elméletileg kész is. -
Vladi
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #3370 üzenetére
Mondjuk elindítod.
Utána ott van, hogy szelect card: f6. Gondolom ez kell neked.
-
ludla
őstag
válasz
sz.balazs.95 #3364 üzenetére
Vagy pedig terminálban alsamixer rel lehet jól beállítani, nekem is csak ezzel működik az első hangkimenet beállítása, egyszer kell meg csinálni utána nincs gond vele.
-
ludla
őstag
válasz
sz.balazs.95 #3362 üzenetére
A Default helyére probálj ki más Analog hanglejátszó eszközt, és ha valamelyik müködik, baloldal lent az eszközsorrend alkalmazásra-katt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #3366 üzenetére
Jó a kérdés.
-
Vladi
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #3364 üzenetére
Mondom - negyedszer - akkor csináld a lejátszóban. link így. akkor csak alsád lesz. Vagy keresel egy pulseaudio beállító guit.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3362 üzenetére
Ebből a sokból valamelyik analóg kimenetet helyezd előre a sorrendben. Alul a próba gombra kattintva hallani fogod amikor hallasz hangot, vagy sem.
Ha az Alsa helyett felraksz egy Pulse audiót, akkor sokat egyszerűsödhet a helyzet, akkor ebben az eszközlistában lényegében csak a Pulse audio szervert fogod látni, ő pedig intézi a többit.
(Személy szerint mindig volt vele valami nagyon apró kényelmetlenségem, de műkszik ettől még rendben.) -
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3358 üzenetére
Esetleg a KDE rendszerbeállításoknál a multimédia menüpontban az eszközök sorrendjét beállítottad?
Bár a második képen látható állapot nálam csalóka, mert hiába a digitális kimenetek látszanak, az analóg kimeneten keresztül jön csak a hang. Az első, fenti képen látható állapot kell neked szerintem, tehát sorrendben az a második legyen a digitális kimenet.
-
Vladi
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #3358 üzenetére
Látja mindkét eszközt? Beállítod defaultnak? Utána reboot?
Ha így se megy, akkor a lejtászóban kell oda irányítani a hangot és kész. -
Vladi
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #3356 üzenetére
Gondolom a yastban kellene lennie.
mod: yast2-en találtam ilyet.
de most komolyan... süsü linuxozol akkor a yastot vágni kell.
-
Vladi
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #3354 üzenetére
Keress rá egy beállító alkalmazást. fedorán tudnám csak konkrétan.
Viszont ha a rendszer látja, elvileg a lejátszóprobramban is be tudod állítani! -
ludla
őstag
válasz
sz.balazs.95 #3348 üzenetére
A repot hagyhatod fent nem oszt nem szoroz neki, nálam a http://download.opensuse.org/update/13.1/ forrásból frissíti a Firefoxot.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3348 üzenetére
Ha rpm-ből telepítesz, akkor elképzelhető, hogy nem talál rendes függőségeket.
-
wetomi
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #3346 üzenetére
Honnan frissítenél? A frissítések között nem biztos, hogy benne van a kért frissebb csomag, mint függőség.
Ha átváltasz az openSUSE Mozilla repójára és mindent onnan telepítesz, talán rendben lesz. -
válasz
sz.balazs.95 #3327 üzenetére
ööö... Mir gyorsít rajt a VGA?
-
válasz
sz.balazs.95 #3325 üzenetére
A yast-nak tényleg nincs párja. Grafikus felületen pár kattintással megold olyan dolgokat ami más rendszeren csak root által módosítható szöveges fájlok turkálásával lehetséges.
Ez egy olyan felhasználónak aki csak használni szeretné, megfizethetetlen. Minden másra ott a mastercadTippem szerint inkább a ATIdriver a gond. Állítsd vissza VESA-ra, és úgy próbáld ki. Ha elmúlik, akkor egyértelműen ez a ludas. Akkor már lehet próbálkozni megint felrakni az 1-2 verzióval régebbi kiadást, esetleg lecserélni egy támogatott VGA-ra
-
Shrike7973
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #3323 üzenetére
Ubuntu-val is beállítható, hogy a Skype magától induljon. Pontosabban ez a környezet 'session manager'-től függ. Feltételezem, hogy a KDE variánst használod. Kubuntu-val is használható az AutoStart opció. De tudja ezt minden más környezet is, legyen az Unity, Gnome, LXDE, vagy XFCE.
A Skype integráció meg az új 4.3-as verzióval jött, nem az OpenSuSe érdeme.
Az előzőre: biztosan X.Org-t használsz, mert a Wayland-t még mindenki csak csomagolja. Az előfordulhat, hogy az xorg.conf-d nem a legmegfelelőbb, de a legtöbb esetben már nincs is ilyen konfigurációs fájl. A 'sudo aticonfig --initial' paranccsal lehet generáltatni ilyen fájlt. -
válasz
sz.balazs.95 #3320 üzenetére
Ilyesmi akkor szokik lenni, mikor kifogy a videó memóriából. De simán lehet driver hiba is. VESA módban is csinálja? Restart után sem szűnik meg?
Ja, és nem frissült elötte valamelyik csomag? -
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #3318 üzenetére
KDE -ben beállítható a rendszerbeállítások között, hogy a numlock be vagy ki legyen kapcsolva amikor elindul a rendszer.
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #3316 üzenetére
A sudo az mindenhol sudo. Ahol meg nem működik az azért lehet mert:
- vagy nincs feltelepítve a sudo
- vagy a felhasználó nem rendelkezik a megfelelő jogosultsággalGNOME vagy KDE -vel raktad fel?
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #3314 üzenetére
Csomagkezelés terén ez a rendszer a lybzipp -et használja grafikusan a YaST csomagkezelő, terminálban pedig a zypper által.
-
ludla
őstag
válasz
sz.balazs.95 #3307 üzenetére
Ismerősöm radeonnal használja nála rendben, én meg nvidiat 8600GT használok és ez is rendben
-
Cyrin
addikt
válasz
sz.balazs.95 #3308 üzenetére
nehéz követni..
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #3308 üzenetére
Én olvasom
-
válasz
sz.balazs.95 #3307 üzenetére
Olvassa ezt a topikot egyáltalán bárki is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Nagyrobogósok baráti topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Íme az új Android Auto!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged