- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Magyarított Android alkalmazások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lacko6
senior tag
Hi.
Valaki betudna irni egy alap freq beallitast zerora,cpu,ram,stb?iAmi nem a huzott. -
Headless
őstag
válasz
Szicskeee #20595 üzenetére
Hát alapnak egy ilyet tudok adni, sajátom. alap változókat be kell állítanod az elején. valamint nem várhatsz 100%-os működést, de azért elég jó arányban dolgozik.
Amit csinál. A torrentet békén hagyja tehát nem áthelyez, hanem másol. -> Seed mehet tovább, majd ha elég törlöd. De az átmásolt megmarad.
Mapparendszer:
/Movie_dir/<year>_<name>/<name>.<extension>
/Series_dir/<name>/<name> S<season>/<name> S<season>E<episode>.<extension>
/Series_dir/<name>/<name> S<season>/<name> S<season>E<episode><subtitle_ext>.srt <-- ha talált.
/programs_dir/<name>Persze az előre definiált változókkal lehet játszadozni kedvedre.
Komment nem sok van, szóval egy kis időbe telhet míg átlátja valaki.
Felmásolod valahova, futtatási jogot adsz neki, majd transmissionban beállítod, mint oncomplete script. Persze openelecnél ez egy kicsit hosszadalmasabb mert tudtommal read only (bár nem vagyok biztos, lehet csak a bottloader.)
-
Headless
őstag
válasz
Szicskeee #20593 üzenetére
Milyen kategóriák alapján akarod szétválasztani?
shell scriptel kiterjesztés alapján tudsz szűrni, meg fájlnév alapján.
Nálam pl:
Video/Film
Video/Sorozat
Program/Android
Program/Maradék (minden ami nem film/sorozat, vagy apk)De végülis bármi alapján tudsz szűrni, legegyszerűbb transmission on-complete scriptel. Persze ehhez egy kicsit be kell nézned a shellek világába.
Persze lehet bonyolítani, Pl ha film megkeresi imdb-n majd letölti a kategóriáját, és oda menti el, de azért ez már egy kicsit túl komplikált. Erre vannak a movie/series scraperek, amit a kodi elvégez magától.
-
Szicskeee
tag
Sziasztok!
Megoldhato-e , hogy a torrent letoltes automatikusan valogassa ki kategoriak szerint a torrenteket?
Flexget-et talaltam neten de sajnos nem tudtam beuzemelni OpenElec ala..
Valami mas alternativat nem ismertek? -
stopperos
senior tag
válasz
artiny #20585 üzenetére
Miért kell amúgy a C++ könyvtár? Adafruit oldalon és a github tárolójukban sok szenzorhoz fenn van a c/c++/python kód.
De pl a One Wire DS18B20 (hőmérséklet szenzor) van device tree és kernel modul, és olyan minta fájlt olvasnál. A logout-on ott a cikkem róla, szerintem nagyon egyszerű a használata.
-
Headless
őstag
válasz
vargalex #20589 üzenetére
Van.
osmc helyett lett arch, valahogy nem tetszett nekik a kodi. De azért rá erőszakoltam kodit is még. Innentől kezdve tudnak váltani. De DE,kodi váltásnál megint vannak problémák vt váltás/refresh oda is kellett
Saját média lejátszómon osmc marad, szerintem kodinál több nem kell. Torrent/fájlmegosztó szerepet a router tölti be, mert a pi csak wifin csatlakozik és nem gyorsabb így mint a router.
Arra meg nem gondoltam, hogy a sajátra arch+kodi-nak szerintem sok előnye nem lenne egy osmc-hez képest. Elvagyok vele, egyszerű beállítani egy CEC tv távval. Max a userdata/*.xml-eket másolom be.
-
Headless
őstag
válasz
busman #20586 üzenetére
Hát hardveres dekodoláshoz omxplayer, én nem találtam mást, pár napja az ubuntu-mate-s vlc-t kipróbáltam, de még az is gyerekcipőben jár.
Szóval a legjobb az omxplayer, persze a kezelése már más kérdés. Vagy billentyűzet, vagy valami webes kliens, ha jól olvastam.
persze hogy könnyedén tudd indítani fájlkézelőből, ahhoz nem árt egy script, mert különben. nem lesz billentyűzet vezérlésed, nah meg ha -r kapcsolóval akarsz lejátszani (megfelelő felbontás/képfrissítés,színmélység,) akkor nálam pl probléma volt hogy bezáráskor, nem lépett vissza desktopra.
Vagy ha nem ragaszkodsz raspbianhoz, akkor én tuti feltennék valami kodi-t médialejátszásra.
mondjuk arch-on készítettem, de mennie kell elvileg raspbianon is.
függőségek: xrefresh,sudo (jelszó nélkül),xterm,omxplayer/bin/video_player.sh
#!/bin/sh
vt=$(sudo fgconsole)
directory=$(dirname "$1" |sed "s|^[^/\\]*||")
subtitles=$(find "$directory" |egrep -i "\.srt$" |egrep -vi "forced" |head -n1)
geom=$(sudo fbset -s |grep geometry |sed "s/.*try //")
if [ "$subtitles" ];then
xterm -fullscreen -fg black -bg black -e "omxplayer -r $1 --subtitles \"$subtitles\" --align center"
echo "omxplayer -r $1 --subtitles \"$subtitles\" --align center" >/tmp/video_player.log
sudo fbset -g $geom && sudo xrefresh
else
xterm -fullscreen -fg black -bg black -e "omxplayer -r $1 --align center"
echo "omxplayer -r $1 --align center" >/tmp/video_player.log
sudo fbset -g $geom && sudo xrefresh
fi
sudo chvt 8
sudo chvt $vtfuttatási jog:
sudo chmod +x /bin/video_player.shfájlkezelőben társítani valahogy ilyen egyéni parancsal
/bin/video_player.sh "%f"billentyűzeti vezérlők:omxplayer-man
-
busman
veterán
Raspbian-ra keresek valami fasza médialejátszót...
-
artiny
őstag
Raspberry pi hez milyen szenzorokat tudnátok ajánlani, amihez letzeik c++ konyvtár - igy konnyebb a hasznalata - es lehetoleg az ar azert ne legyen 30-50€ szenzoronkent
Szeretnek venni gyorsulasmerot(accelerometer), giroszkop (gyroscope), barometer, homersekletmerot. (ezek kulon szenzorok lennenek,nem pedig MEMS,IMU) -
Headless
őstag
válasz
DrojDtroll #20581 üzenetére
Beállítás csak terminalon (sshn) keresztül... viszont wikije rendbe van.
Ehhez a feladathoz felesleges DE, csak fogyasztja azt a csekély erőforrást.
DE=Destop Environment, videó driver, asztali környezet, stb. mind-mind csak feleslegesen futnénak háttérben.
Persze ha tényleg csak VPN szerver lenne a feladat.
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #20579 üzenetére
Raspbianból egy fajta van. Az működik a régi és új pi-ken is. Persze a régiek lassabbak.
De kicsit több türelemmel az openelec is megfelelően működik a legtöbb normális videónál, csak a hd hangos videókat kell kerülni. A hardveres dekódolás egyformán működik mindegyiken. Műr, ha médiacenternek használnád. -
PeterPH
senior tag
válasz
DrojDtroll #20577 üzenetére
Rpi 1 model B verzió.
[link] -
DrojDtroll
veterán
Sehol sem találom, hogy nekem milyen pi-m van.
700 mhz
256mb ram
ehernet van rajta és 2 db usb port is -
Laca0
addikt
Sziasztok!
Használ valaki Vu+/enigma plugin-t?
Az a bajom, hogy a csatornalistáról ha teljes képernyőre váltok, ill. onnan a csatorna listára, elmegy 1mp-re a kép meg a hang.
Lehet ezen valamit állítani, hogy ha a menüben lépkedek folyamatos legyen a lejátszás?
(a legfrissebb OE van a Pi2-n) -
PHoNX
tag
válasz
Osynho #20563 üzenetére
Nem igazán tudom, hogy a hangkártyában van az ir vagy külön? Igazából ha rá van dugva akkor megy az csak meg kell mondani a pinek, hogy melyik porton van rajta. A lenti két linken elég érthetően le vannak írva a dolgok szerintem.
https://support.hifiberry.com/hc/en-us/community/posts/201496302-Choose-a-different-GPIO-port-for-IR-receiver
https://github.com/raspberrypi/documentation/blob/master/configuration/device-tree.md
-
PHoNX
tag
válasz
DougButabi #20531 üzenetére
Az az igazság, hogy az mp4 egy konténer formátum. Csak egy file kiterjesztés. Az, hogy ténylegesen mi van benne az nem derül ki ebből. Ha windóóózon nézed a dolgot akkor azt tanácsolnám, hogy vagy media player home classiccal vagy vlcvel nézd meg a fileinfókat. Többet el fog árulni.
ha rpi alól akarod megcsinálni akkor kövesd az alábbi lépéseket.:
http://superuser.com/questions/595177/how-to-retrieve-video-file-information-from-command-line-under-linux
apt-get update && apt-get install mediainfo
mediainfo xxx.mp4
ez alapján lehet tovább böngészni a dolgokat.
-
scream
veterán
válasz
Headless #20570 üzenetére
Esetleg még awesome wm is jó lehet, arch alatt nekem bejött.
-
Headless
őstag
válasz
vargalex #20569 üzenetére
Hát eleinte lxde-t akartam, fel is raktam, de nem nekem lesz és fontos a kinézet, egyszerű kezelhetőség.
A pcmanfm is cserére szorult volna, egyéb dolgok is voltak még. Egyszerűbbnek láttam mate-t rakni. De kitudja lehet felrakom mate mellé lxde-t és kipróbálom egymás mellett a kettőt.
-
Márton
nagyúr
3D ISO lejátszásra milyen programot használtok?
Tudtok ajánlani olyat, amivel állítható a szaturáció? -
Headless
őstag
válasz
busman #20564 üzenetére
Netezésre, youtubra. Erre még a rpi 2 is csak erős kompromisszumokkal képes. A legjobb amit tehetsz szerintem, hogy felraksz egy openelecet és média lejátszónak használod, vagy valami mini szervert csinálsz belőle. Így a netezésről lemondasz de youtube megmarad. TV-n is értékelhető felbontást fog produkálni.
-
busman
veterán
Sziasztok! Hozzám került egy első generációs Pi. Mit érdemes feldobni rá,csak netezésre ,youtube- ra kellene.Köszönöm.
-
Headless
őstag
válasz
azbest #20561 üzenetére
Nah azt gondoltam, hogy x00-kal van feltöltve a maradék, csak még sosem kicsinyitettem így image-t. Mindegy megcsináltam felraktam... Csodát nem szabad várni. VLC alatt ugyanúgy nincs overlay kezelőfelület. És nem tudom nekem egy 1080P-s h264 anyagnál hibázott furcsa képkockák, kimaradások stb, nah meg nem rakja be a feketesávokat sem. Vagyis pont ugyanott vagy mint omx-playerrel. Persze gondolom itt is megoldható lenne hogy egy full size fekete terminal-al elfedni azokat a részeket.
Beágyazott videók, csak youtube-ot néztem. De ugyanúgy értékelhetetlen felbontáson tud csak futni 240-360p. Persze overclock mellett.
Amit múlthéten szerkesztettem archlinux szintén mate-el az pörgősebb.
-
azbest
félisten
válasz
Headless #20560 üzenetére
Naja, tényleg benézték. Ahogy nézem a tömörített 1GB körüli, szóval az img fájl particio managerben megnyitva és 7GB körülire leméretezve a particiót meg lehet igazítani. Aztán dd-vel ki lehet írni, a végén csak haszontalan terület lenne, az nem baj ha nem fér rá. Gparted úgy emlékszem tud img fájllal dolgozni.
Az 8GB sd kártyák valós kapacitása 7.3-7.5GB körül szokott lenni.
-
Headless
őstag
válasz
Headless #20558 üzenetére
Hát ezt eléggé benézték, mintha úgy rémlett, hogy 8GB-os SD kártyához méretezték az image-et.
sudo dd if=ubuntu-mate-16.04-desktop-armhf-raspberry-pi.img of=/dev/sdb
dd: írás a következőbe: ”/dev/sdb”: Nincs több hely a lemezen
15590401+0 beolvasott rekord
15590400+0 kiírt rekord
7982284800 bájt (8,0 GB) másolva, 2227,94 mp, 3,6 MB/sEz így egy kicsit vicces. így nem fogom tesztelni.
-
azbest
félisten
Nem próbáltam még ezt a rendszert, de láttam egy videót róla és a teljes képernyős youtube azért még mindig döcög. Bár lehet nem a dekódolás a szűk keresztmetszet, hanem a felület nincs gyorsítva és a fullhd kép pontonkénti kirajzolása túl lassú (nem gpu gyorsított a rajzolás). [link]
Ha ez a helyzet, akkor valsz csak annyival vagyunk előrébb, hogy nem csak az alapítvány által peccselt böngésző, hanem a sima firefox is képes hw dekódolást használni. De a megjelenítés még mindig lábon van lőve.
-
Headless
őstag
Elvileg firefox most már alapértelmezetten, az ffmpeg-et használja html5 videó beágyazásoknál, de ha valami konkrétan kíváncsi vagy én ki próbálom ha hazaértem. Egy class 6-os kínai sd kártyával kipróbálom, megnézzük mit tud. De a 8GB-os SD kártya kicsine bizonyul, ha még valamit telepíteni akarsz, mert 7,5 GB-os az image. Majd jelentkezek pár óra múlva.
-
azbest
félisten
Érdekesség a napokból:
Ubuntu MATE 16.04 for Raspberry Pi 2 and 3 is released
" The 16.04 release is also the first to feature hardware accelerated video playback in VLC and ffmpeg."
Szóval állítólag a vlc és az ffmeg képes rajta hardveres gyrosítással kezelni a videókat. Egy lépés a használható deskop felé.
-
Cool Face
aktív tag
Sziasztok!
Gondoltam, hogy eszközölök pár beállítást az SD kártyám élettartam növelése érdekében.
Töröltem a Swap fájlt és memóriába tettem a főbb fájlokat tmpfs-el.
Sajnos valamiért nem bootol be a Pi. Mi lehet a gond? Ennyit csináltam:
Töröltem a swap-ot:
sudo apt-get remove dphys-swapfileEzt pedig az /etc/fstab-ba írtam
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,nosuid,size=100m 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,nosuid,size=30m 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,nosuid,mode=0755,size=100m 0 0
tmpfs /var/run tmpfs defaults,noatime,nosuid,mode=0755,size=2m 0 0
tmpfs /var/spool/mqueue tmpfs defaults,noatime,nosuid,mode=0700,gid=12,size=30m 0 0Továbbá nem a legszerencsésebb megoldás a log fájl-t is memóriába tenni, de későn gondolkodtam. Ha simán törlöm az fstab-ból a sort akkor mindenen visszaáll a régi rendbe?
Inkább HDD-re írnám, működhet így a dolog?
/dev/sdb3 /var/log ext4 defaults 0 1
-
PHoNX
tag
Helló!
A pis kodiból kikerült a Keep audio devices alive funkció erőforráshiányra hivatkozva. Szükségem lenne vagy egy alternatívára, vagy pedig az eredeti verzió visszakapcsolására.
Esetleg van valakinek ötlete/tapasztalata, hogy ezt hogyan tudom megtenni? Eddig sajnálatos módon csak értékelhetetlen információkba futottam bele a neten.
Előre is köszi a segítséget!
-
azbest
félisten
válasz
Márton #20548 üzenetére
A C-ven nem tapasztaltam problémát, de a T az tényleg beragadt a myGica T230-cal. T-re sok olcsó tunert kapni, azokkal nincs különösebb baj. A C-t mással magam még nem próbáltam. Az astrometa tunernél olvastam nemrég, hogy az újabb kernelekkel sikerült valami bugot behozniuk, amivel a felsőbb frekvenciákon (700MHz+) dvb-c -vel nem találja meg a csatornákat. Szóval nem teljesen felhőtlen a helyzet.
-
robi1979
aktív tag
Sziasztok! Pi3-on Openelec alatt azt Írja hogy van új verzió Kodi-ból, de ha rákeresek OE bállÍtások alatt a frissÍtések keresésére, semmit sem talál. Ez mi lehet?
A Pi3-ban lévő BlueTooth mire való? nekem semmivel nem akar csatlakozni OE alatt...
-
-
Cool Face
aktív tag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy ha SFTP-vel másolok olyan mappát aminek a nevében ékezet is szerepel azt a windows hibásan más, idegen karaktereknek jelöli?
-
azbest
félisten
Első körben azt kellene kideríteni, hogy a lirc-hez és a hangkártyához melyik gpio-k vannak használva. Gyanítom, hogy átfedés lehet köztük, ezért kellett letiltanod.
A dtoverlay=lirc-rpi paraméterezhető, hogy milyen pineket használon. Például
dtoverlay=lirc-rpi,gpio_out_pin=19,gpio_in_pin=23 -
dni
őstag
Sziasztok!
Megérkezett a várva várt PiFi Digi+ i2s hangkártya a RPI3-asomhoz. OSMC-t használok, a gépre csatlakoztatva a kártyát nem sikerült a meglévő osmc installációval összelőni, de egy friss telepítéssel működik a cucc, ha kikapcsolom a "Enable LIRC GPIO support"-ot a My OSMC beállításokban, máskülönben el sem indul az OSMC.
Arra van tippetek, hogy hogy lehetne működére bírni az infra vevőt is? Sajnos a LG tévemen a CEC nem működik megbízhatóan és több gombot is szeretnék használni Harmony távirányítómmal mint amire a CEC lehetőséget adna így mindenképpen ez a megoldás volna megfelelő.Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
azbest
félisten
Nocsak, új kamera modul jelent meg a pi-hez.
Ph hír is lett belőle [link]A régi modul szenzorát nem gyártják már. Az új Sony IMX219 8-megapixel-es.
-
azbest
félisten
válasz
MrSealRD #20536 üzenetére
Tévénézéshez, mindigtv extra előfizetésem kártyájához. Bár ma már több szolgáltató kínálatában is megjelent mobilos, webes tévé hozzáférés.
(#20538) sutszi
a gpu-jával ki tudja mit ki lehetne még hozni. A kis zero-t néha megfuttatom terheléstesztként, amikor a backend stabilitását próbálgatom. Kár, hogy 3x3 már sok a gpu-jának. -
azbest
félisten
Ha valaki olcsó smartcard readert szeretne raspi-hez, akkor van egy újabb kipróbált fajta:
Eddig a dx-en is kapható 10 dolcsis olvasót használtam, de megjött végre egy másik fajta, vékonyabb házú is, ami most 6.16-ért adnak.Mindkettő Alcor micro AU9540 chipsetes és alapból kezeli a linux a nyílt driverekkel.
(megjegyzés: az új magyar személyihez rfid/nfc olvasó való, nem ilyen) -
erik365
senior tag
Openelec alatt a YouTube kiegészítő tud full hd-ban videót lejátszani? Vagy csak 720-at tud?
-
válasz
consono #20521 üzenetére
Dettó. Vagy két hétig kínlódtam az OSMC-vel, de instabil volt, elromlott rajta az adatbázis, nem látta a netet stb. OE (6.0.3) atomstabil. Nem is frissítem, ha nem muszáj.
Mondjuk 1000MHz-en gondok voltak ezzel is, most 900-on megy és azóta nem fagyott, nem resetelt. Lehet, hogy az OSMC is ezért kínlódott rajta. Így viszont néha sokat gondolkodik a menüben. -
PHoNX
tag
válasz
DougButabi #20526 üzenetére
Kérlek nézd meg, hogy pontosan milyen kiterjesztésű,bitrátájú,kódolású, stb. stb a videó.
-
PHoNX
tag
válasz
zenwalk #20524 üzenetére
Én személy szerin nem openlécet tennék fel hanem osmc-t. Alapvetően mindenre alkalmas amire szeretnéd használni. A filemegosztás ftp-vel, ill. dyndns-el. A hálózaton a filmlejátszás sambával vagy ftp-n keresztül vagy osztott sql szerverrel.
Az openléc nagyon specifikus. Az OSMC alatt egy teljes értékű debian van.
Nekem azzal könnyebben ment a játék. Ha kérdés van akkor nyugodtan keress meg és válaszolok ha tudok...,)
-
DougButabi
tag
Sziasztok,
Pi2-T használok OSMC-vel. Majdnem minden pöpec, de az alábbi problémáimra eddig nem találtam választ:
1. Telefonnal felvett videókat néha rossz orientációval játssza le, mindet vízszintesen vettük fel, de némelyiket elforgatja 90-180 fokkal. Valami olyasmi lehet, hogy a telefon hibásan rögzíti az orientációt, de eddig sehol nem okozott gondot, minden jól lejátszotta , csak a PI nem.
2. Szintén telefonos videók, a képé 4-5 másodperccel később jelenik meg mint a hang (eléggé zavaró)
3. Fényképnézegető üzemmód, nem képes olyan foldert megnyitni, ahol van mondjuk 1500 kép, egyszerűen elkezdi felolvasni, és kiakad KB 50%-nál.
Remélem van megoldás. mert ezek a hibák az 5 éves WDTV live-ON nem jelentkeztek.
-
footy
addikt
válasz
Asztee #20522 üzenetére
Miert nem stabil build-et hasznalsz?
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
Nekem most olyan problémám van (többek közt) ,hogy amikor sorozatot nézek és vége az egyik résznek és indulnia kellene a következönek akkor (majdnem) mindig lefagy és újra indul a cucc.Nem sikerült még rájönnöm, hogy mitől van.
A 6.95.2-es OpenElec van most a RPi3-asomon.
Légyszi' segítsetek !!!
Köszi. -
consono
nagyúr
válasz
consono #20478 üzenetére
Újabb riport: jelentem alásan az Openeleccel teljesen megszűnt a korábbi random fagyás filmlejátszás közben, pedig rendesen meg volt hajtva
Szóval ha valakinek OSMC-n ilyen baja van, akkor érdemes váltani, vagy downgrade-elni az OSMC-t. Ráadásul érezhetően gyorsabb is lett a Pi, még az asszonynak is feltűnt, hogy mennyivel simább minden.
-
havri1
félisten
Helló!
Szerencsére jó régen írtam, jelentem 900mhz-en azóta tökéletesen működik a PI2 (kopkopkop).
Új project előtt állok. Asztali pc-met (amolyan házi szerver) le kell állítanom, és hadrendbe kell állítanom a Pi-t, mint megosztó.
A cél a következő lenne:USB-n rákötök egy 500-1500GB HDD-t, amin lennének a filmek. Így a Pi bármikor eléri. Kellene futnia egy torrent kliensnek, ami időnként (webui?!) hozzáadott torrenteket letöltene a HDD-re. (Seedelni akkor kellene csak, ha bírja a gép, ha nem, megoldom máshogyan)
Mindezt helyi hálón is elérje a többi PC.Ebben tud valaki segíteni?
Openelec van fent, amit nem nagyon szeretnék lecserélni, pontosabban a KODIT szeretném továbbra is használni.
-
Osynho
addikt
Hello!
Valaki tudna segíteni bekapcsolni egy hangkártyát a Pi2-n? -
Balerik
aktív tag
válasz
zenwalk #20512 üzenetére
Mondjuk az megoldható, hogy az egyik TV-re HDMI-vel csatlakozna. De hardverileg bírná, hogy párhuzamosan nézünk filmet?
Igen! Minden gond nélkül.
Vagy esetleg filmet nézünk, közben meg másolok valamit a hdd-re?
Nálam, ha FHD lejátszás megy, és akarnék másolni a HDD-re akkor már szaggatni kezd a film. -
Balerik
aktív tag
válasz
zenwalk #20510 üzenetére
Először is a TV-k médialejátszója eléggé korlátozott lejátszási képességgel bírnak. Egy RPI sokkal-de sokkal jjobb médialejátszó. Tehát jobb lenne, ha
1. TV: RPI (hdmi-vel csatlakoztatva a tv-hez, és ha a tv-d tudja a "cec" akkor a távirányitóval sem lesz gondod.) + USB-s HDD és akkor erre a HDD-re mehet a megosztás, és torrent. (nálam is működik jlelenleg.)
2. TV ez meg akkor marad a belső médialejátszó (a maga korlátozott lejátszási képességével) -
zenwalk
senior tag
válasz
Pulsar #20502 üzenetére
(#20503) Balerik
Nem tudom, hogy ha RPI-vel osztok meg filmeket, akkor ő játssza le és küldi a tv-re, vagy a TV a saját médialejátszójával játssza le. Mind a két TV-nek van saját belső lejátszója. Egyik se HDMI-n keresztül csatlakozna a RPI-hez, ez a lényeg
Köszi, a programokat nagyjából ismerem, a kérdésem arra irányult elsősorban, hogy hardver szempontjából ezekre a feladatokra elég-e egy RPI?A gépem HDD-je kerülne ki egy külső rack-be, ami meg a RPI-re kerülne usb-n keresztül. Ezen lennének megosztott mappák az itthoni hálóra és külső hálózatra is, hogy bárhonnan elérjem, erre torrenteznék is. Filmek/képek is lennének megosztva, hogy a hálózaton lévő 2 TV bármelyikéről elérjem/jük, gyakran van, hogy egyszerre filmezünk.
Akkor azt mondjátok, hogy erre nem elég erős a RPI? Merre felé kéne elindulnom? HTPC, NAS?
-
DarkByte
addikt
Volt egy kis időm, és az FTDI FT2232H breakout board-ommal összehoztam a JTAG debug-olást a Pi Zero-hoz, a bare metal fejlesztést megkönnyítendően. Kissé meg kellett szenvedni érte, de most már működik
Több helyről kellett összeollózni hozzá infókat:
- Bootloader ami átbillenti a megfelelő GPIO tűket JTAG módba, ugyanitt a Pi GPIO tűk kiosztása is szerepel hogy mely JTAG pin-ekkel kell összekötni [link]
- FT2232H mini breakout modul lábkiosztása és különbség az én modulomhoz képest, majd megfelelő OpenOCD interface fájl megírása
- Raspberry target OpenOCD konfig fájl innen: [link]És Win10 alatt mindenféle driver-el szenvedés nélkül ment, hála a Zadig WinUSB driver-nek. Mellesleg a modul egyik csatornáját JTAG-nek használom, a másikat UART-nak egy időben, úgyhogy még a külön USB UART modulomra sincs már szükség.
-
válasz
Balerik #20505 üzenetére
A samba konfig fájlban tudod ezt módosítani. Elméletileg az /etc/samba/smb.conf fájlt kell szerkeszteni.(Nemtudom osmc-n mi van alapból, pl. nano /etc/samba/smb.conf)
A szögletes zárójelbe tett név lesz a megosztás neve. Utána a megosztás paraméterei (melyik könyvtár, milyen engedélyekkel, stb...)
Ez segíthet a megértésében.
Nem használtam osmc-t, szóval ez csak tipp, lehet, hogy a menüben van rá külön opció pl. My OSMC -> Services. -
válasz
Balerik #20497 üzenetére
Valamit nagyon nem úgy csináltál ahogy kellett volna. Természetes, hogy hibát jelez, hiszen egy 1TB-os lemezen nem fér el egy 931.5GB-os, egy 47.1MB-os, és egy 931.5GB-os partíció. Fizikai képtelenség.
Töröld (d) az sda2 és sda3 bejegyzész, hogy csak az sda1 maradjon. Ezután w-vel írd ki a partíciós táblát. Amikor fdisk-ben megadod a partíció típusát, az még nem formázza le, csak egy jelzést állít be.Ezért a partíció létrehozása után egy másik programmal kell leformáznod az sda1 partíciót. Csak a formázás után fogja látni a rendszer.
-
Balerik
aktív tag
válasz
zenwalk #20501 üzenetére
Jelenleg RPI-n én is osmc-t használok erre a célra, de a 2 TV-n való lejátszást hogy érted? Saját beépített média lejátszóval?
1 TV. RPI (külső HDD-vel alkalmas torrent (Transmission), HDD megosztás hálózaton (Samba), FHD lejátszás (Kodi), otthoni hálózaton kívülről is látnám ezt sajnos nem tudom)
2. TV ... milyen lejátszó? -
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Egy HDD-t szeretnék megosztani a hálózaton, amiről egyszerre akár 2 TV-n is néznék filmeket, max.FulHD felbontáson. A HDD-n megosztott mappákat jó lenne, ha az otthoni hálózaton kívülről is látnám, valamint még torrentezésre keresek eszközt.A fentiekre elég lenne egy RPI?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged