- Milyen GPS-t vegyek?
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szicskeee
tag
Meg 1 kerdes milyen LED szalagot javasoltok Hyperion melle?
-
golya87
őstag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Ti mekkora tápot javasoltok egy RPi Zero, 2 DVB-T (RTL2832U, ITE9135) és egy Omnikey2832 kombóhoz?
Mindez egy ilyen HUB-on lenne.Köszönöm a segítséget!
-
Szicskeee
tag
Sziasztok!
Megoldhato-e, hogy OSMC alatt csatlakozzak egy olyan NAShoz (SMB) ami nem a belso halozaton van?
Magyarul: szeretne csatlakozni egy ismerosom a NASom-hoz es ezt meg lehet-e oldani?
-
bundli
tag
válasz
consono #21593 üzenetére
Esetleg rakható rá Windows is? Gondolom nem, csak megkérdem.
Igazából ha néha nincs kedvem nyáron bekapcsolni a gépet, akkor ezt használnám böngészésre, Youtubeozásra, mert ez alig fogyaszt, nem melegedik és hangja se lenne.
Igazából bármi olyan OS ami teljeskörű Chrome-ot tud kezelni az jó lenne számomra és kezelné a 1080p60p-s Youtube videókat is gond nélkül. Elbírna ez a Pi3 ilyen szintű munkával is?
Android miért jó egy ilyen gépen? Azt nem csak érintőkijelzőről lehet normálisan vezérelni?
-
consono
nagyúr
válasz
bundli #21591 üzenetére
Médiaközpontnak, minimál szervernek pl. teljesen jó, de gyereknek első gépnek, linuxot tanulni is. A Pi3 már mindenhez elég erős, ráadásul készül rá az android, vagy ki lehet rajta próbálni a SailfishOS-t stb. De ha akarod csinálhatsz belőle webszervert, "varázs" tükröt, okosothon vezérlést, határ a csillagos ég. Szóval igazi piszkálós gép
-
bundli
tag
-
-
bundli
tag
Sziasztok!
Raspberry Pi 3 Model B mennyire számít jó vételnek 5800 Ft-ért?
Maga csak lap kerülne ennyibe, mit kéne venni hozzá, hogy működőképes legyen? Gondolom egy tábkábel elég, ugye? HDMI kábel lenne hozzá.
Mekkora memóriakártya ajánlott hozzá, amin már egy normálisabb operációsrendszer is elférne?
-
futizoli
tag
válasz
vargalex #21586 üzenetére
Bevallom eszembe sem jutott most a pendrive helyettesítés egy nagyobb microsd-vel...
Picit kapkodom, mert most zavartalanul rendelhető a pi zero, és szeretnék egy költséghatékony megoldást zenehallgatásra. Valamint köszönet a tapasztalati úton adott wifi adapter javaslatért. Megfontolom. Azt a tizenpár ezret sem sajnálnám az említett kitre, viszont a zerot nem ismerem... Vajon a zero-val is működnek zavartalanul az audiora kihegyezett programok, volumio, runeaudio? -
vargalex
félisten
válasz
futizoli #21585 üzenetére
Ha elég nagy microSD-t teszel a Pi zero-ba, akkor megúszhatod a pendrive-ot. Én egy passzív microUSB HUB-ot vettem, amiről megy az USB DAC és egy wifi adapter egyszerre. (Igaz, a TP-Link TL-WN821N-nek nem elég így a táp, de a TP-Link TL-WN823N-nek igen).
-
futizoli
tag
Igazad van, így a csak pi zero vásárlás ötletét el is vetem...
Csak zenehallgatásra elég lenne a fentebb linkelt kit (zero+pHAT DAC+wifi), ami kijönne durván 14 eFt-ból.
PI2 már nincs sehol, PI3 beépített wifivel + hifiberry dac-al kb. 27 eFt.
Táp, sd kártya költségét nem számoltam, azok vannak.
Köszönöm a válaszokat. -
-
futizoli
tag
Fejhallgatós zenehallgatáshoz szeretnék egy androidról vezérelhető egyszerű lejátszót.
Az erősítő meghajtásához az alábbi pi zero kittet néztem ki:
[pHAT DAC Wireless Audio Kit]
Talán érdemesebb csak a zero-t megvenni, majd azt kiegészíteni wifi adapterrel, egyszerűbb usb dac-al?
Filmnézéshez, hangfalas zenehallgatáshoz RPI2-m van hifiberry dac-al, az szépen muzsikál...
Próbálta már valaki az említett kittet? -
válasz
Beni2360 #21567 üzenetére
NTF-s format mindenképpen.
??? Az NTFS kezelése + driver, és terhelés a gépnek, míg az EXT4-et alapból pöc-röff kezeli mindenféle varázslat nélkül (fstab uuid mountolás). Persze ízlések és ficamok, ha össze vissza dugdozod/hordozod a merevlemezt, logikus lehet az NTFS-nél maradni.
-
vargalex
félisten
Én konkrétan egy ilyet vettem. Pi Zero-ból építettem egy FM Transmittert (autóban tervezem használni, lényegében készen van). Elsőre a PiFmRds-t próbáltam, ahol ugye a modulációt is maga a PI végzi, de egyrészt az mp3 lejátszással együtt (mpd-vel) folyamatosan magas terhelést jelentett a Pi-nek, illetve a minőség sem volt az igazi. Ezután akadtam az fmberry-re, ami ugye a modulációhoz egy Sony-Ericsson MMR-70 transmitter-t használ I2C-n vezérelve. Viszont ennek nyilván analóg bemenetre van szüksége. Elsőre egy olcsó USB-s hangkártyát próbáltam, de annak a hangminőségét inkább hagyjuk... Aztán vettem ezt az USB-s DAC-ot. Ez minőségbeli ugrást hozott, úgyhogy maradtam is ennél.
A Pi Zero-ra (is) Arch linux-ot tettem, a DAC-ot azonnal felismerte, csak az alsa-t (és mpd-t) kellett config-olnom és kész is volt. A vezérlést mobilról intézem, a Pi Zero egy Access Point-ként funkcionál (illetve tud egyszerre AP és kliens is lenni, így akár NAT-ol is), így tudok hozzá csatlakozni és vezérelni. Természetesen, mivel így 2 USB-s eszközt kell rákötni (az USB-s DAC és a Wifi stick), ezért vettem egy micro USB-s USB HUB-ot is. -
Zamma
őstag
Köszi az ötletet, én is gondolkoztam ezen de elvetettem, mert nem akartam a tv-t is bekapcsolva hagyni csupán a zenehallgatás miatt. Vagy standbyban is megy a raspberry->hdmi->tv->jack out->hangfal dolog?
Szerk: Most olvasom hogy erre már más is reagált. Akkor ez így nem jó ugye?
-
mandleee
tag
Köszönöm a felvilágosítást, akkor nyugodtan megrendelem.
Amint elkészült majd a DVD lejátszó ház, töltök majd fel róla képet.
-
PHoNX
tag
válasz
mandleee #21564 üzenetére
Én egy ideje nyúzok egy ilyet és van pár darab az ismerősi körömben is. Soha nem volt velük probléma. Én a pihez amúgy egy sima WD elements USB 3.0-ás winyó van rádugva és köszöni szépen de a 2A-es táppal röhögve elment. Most a 2,5A-el pedig pláne...
(Egy jó tanácsot ha elfogadsz...mindenhol van hulladék. Sajnos könnyű belefutni. Ha hordozható winyót veszel az manapság 95%-ban egybegyúrt konsturkció, nem szerelhető. Ha elszáll valami akkor kuka az egész. Emiatt nem kell azt mondani, hogy ez jobb mint a másik. 3-4 HDD gyártó maradt talpon. Mindenki ugyan azt lapátolja a házakba...
-
DeniL
tag
Szia,
nem kötekedésből, de ha tényleg nem vagy vájt fülű, akkor miért nem jó az, ha hdmi-n átmegy a hang is a TV-dbe és feltételezem van rajta jack kimenet, akkor simán rákötöd a kis 2.1-es hangrendszeredet jacken.
Én sem vagyok vájt fülű, nekem tökéletes, de a leírásodból szerintem neked is elég, így felesleges költés a DAC.
És így egyáltalán nem zajos, mert hdmi-n megy át a hang.
De csak egy megjegyzés, ha neked ettől "jobb" kell, hát legyen. -
Zamma
őstag
Sziasztok!
Új vagyok a témában, (bár sokat olvastam) lenne mégis több kérdésem.
Médiacentert szeretnék raspberryvel 3-al
Paraméterek:
- céloprendszeren futna (Openelec/Libreelec/OSMC), amelyik fürgébb az a nyerő
- leginkább netes zenehallgatás a cél free accounttal (Spotify, Deezer, Pandora, stb)
- filmnézés csak elvétve 500 MB-os usb-s külső Samsung-ról
- nem vagyok vájtfülű, de a jack-es audio kimenettől igényesebb megoldást keresek
- sima aktív bal, jobb+mély hanfalat kötnék rá
- egyszerű, sallangmentes kezelőfelület a cél
- kábeles netről frissülne autómatikusan a rendszer/addonok
- nem vagyok programozó, bejárt utat keresek
- androidos telefonról vezérelném
- szeretném karcsúsítani az árat, mert 38 ezer forintot erre nem költenékMelyik oprendszert ajánljátok?
Elég-e egy sima usb dac nekem, vagy inkább egy i2s-es felületű? Melyik modell vált be?
Melyik addonokkal érdemes próbálkozni?
Honnan érdemes kedvező áron megvenni ezt az egészet?Ezt állítottam eddig össze: Raspberry Pi 3 (39,90eur), HiFiBerry DAC+ light (27,90), Raspberry Pi bordák (3,10), HiFiBerry universal case (14,90), SDHC card, 16 GB - Samsung - Class 10 (8,80), HDMI cable, gold-plated 1,5m (1,95), Gyári táp, 5 V, 2.5 A (11,50)
Összesen 108,05 eur+szállítás
Én a reichelt.de oldalt találtam ahol szállítanak ide DHL-el 10 euróért.Minden ötletet, javaslatot, kritikát szívesen veszek!
Bocs a hosszú postért! -
adamz91
tag
válasz
nepszter1 #19188 üzenetére
Igen minipc (telefon hardwer tudással)Én mediaplayernek használom tvhez kötve és filmeket nézek rajta amit egy Nason keresztul kap , hálózaton. Rengeteg alkalmazás van rá( most kifejezetten az Osmc és OpenElec oprendszerekrol beszélek). Eredetileg ts3 szervernek vettem, de mivel Arm processzoros így elég nehézkes mert teamspeak barátaink nem csináltak Arm alapú szervert... Van erre megoldás pl QEmu vagy van egy fizetős program az exagear desktop amivel lehet windowsos vagyis intel processzorra kiadott programokat futtatni. Nekem ennyit már nem ért még egy ts szerver, de kinek mi. Szóval a jelen állás szerint azt hiszem , csak emulálva lehet ts szervert futtatni sajnos. Egyébként rengeteg mini pc van a piacon (többségük Arm processzoros) De ha ts szervert akarsz futtatni hazilag olyan gépről ami keveset fogyaszt akkor sztem ne vegyél raspberryt.
-
Használt már valaki AD-DA-val eszközt/szenzort? Sosem próbáltam még, nem foglalkoztam a témával, de most lehet kellene. Itt az AD-DA-nak van felbontása? Illetve mind 0-3.3 Voltos, vagy van más tartományban működő is?
-
Beni2360
félisten
válasz
mandleee #21564 üzenetére
Nekem pont evvel nincs de a WD My Passport-al igen.
Egybe van építve a bemeneti elektronika a vincsi elektronikájával. Az üzletben is néztek mint vak a moziban amikor rákérdeztem és utána néztek. Nagyon rövid ház erről lehet felismerni.
Tehát nem cserélhető benne a vincsi. Nekem elég hamar tönkre ment a micro usb 2.0 csatlakozó és onnantól elveszett mindenem. Azóta külön veszem a belső és a külső cuccot.
A gyártó szerint nincs csere mert nem tudják melyik gyárban szerelték. Én olyat választanék amiben cserélhető a vincsi.
NTF-s format mindenképpen.
Nekem az USB 3.0 -hoz kellett a plusz energia. Ha elég erős a táp akkor lehet emelni az USB kimeneten. Esetleg egy Y kábel másik végit a mellette levő csatiba elég lesz, de ez háztól is függ. -
bally4
tag
válasz
bally4 #21561 üzenetére
Na van egy kis előrelépés. Az config.txt-ben felemeltem az áramot, így "működik" már.
A TV adapter résznél a DVB-C, enabled, felvettem egy Networks-t (T-home), majd a TV adaptersnél az engedélyezett adapternél hozzárendeltem.Networks "T-home" force scan viszont nem talál semmit, nincs mux, nincs csatorna.
T-home DVB-C adásánál van valami speciális beállítás? Mit rontok el? Elég kezdő vagyok a témában..
-
mandleee
tag
válasz
mandleee #21548 üzenetére
Sok nézegetés után a következő winchesterre esett a választásom:
WD My Passport Ultra 1TB 2,5" külső merevlemez, fekete, Classic Black WDBGPU0010BBK-EESNVan valakinek tapasztalata a fent említett külső HDD-vel? Szükséges lehet USB Y csatlakozó a magasabb áramfelvétel miatt, vagy elég lehet a szoftveres módosítás is? Utolsó kérdésem, milyen fájlrendszerbe érdemes megformázni?
Köszönöm a segítséget!
-
bally4
tag
Üdv!
T230, tvheadend, Pi, OpenelecVettem egy Pi 3-at. Feltettem rá az Openelec legfrissebb verzióját. Beledugtam KÖZVETLEN a Pi-be az Ali-n vásárolt MyGica T230 tunert. Feltettem egy leírásnak megfelelően a tvheadend backendet és frontendet.
Sajnos ha beírom PC-n a Pi IP címét, a MyIP:9981-et, akkor nem látom a tunert, csak egy "Search" beviteli mező jelenik meg. A csatornák kereséséig el sem jutok. Volt egy pár restart is.Mi lehet a gond? Úgy olvasom, firmware-t nem kell külön feltennem, azt az openelec tudja alapból. Lehet meg kell emelnem az USB feszültséget? A T230-on kívül egy BT egér USB vevője van bedugva a PI-be, más nincs egyelőre.
Előre is köszönöm a segítséget! -
-
PHoNX
tag
LAN-nak nem adsz több delejt ebben igazad van. Az egész USB hubnak adsz többet. Az elektronyika már csak olyan, hogy ha valaminek 200mA kell akkor többet nem vesz fel...jó esetben.
Nem ez volt a lényege amúgy a mondandómnak. Alapvetően az volt a lényeg, hogy ha feltornászod az áramkorlátot akkor sem 2.5A-t fog kapni a 4 USB, hanem 2.5A fog eloszlani a 4 USB + LAN + bordra. Inkább ez volt a lényeg.
-
Biztos? Bár kapcsi rajzot nem találtam hozzá, de ha még mindég így oldják meg, az csak a kivezetett USB portok tápjára vonatkozik.
All that max_usb_current=1 does is to set GPIO38 high, which in turn turns on a FET, which connects a second 39K resistor in parallel to an existing one, on pin 5 of U13, the AP2553W6 USB power manager, lifting the current limit from 0.6A to double that (1.2A)A beépített LAN vezérlőnek felesleges nagyobb delejt biztosítani, hisz nem használja ki.
Közben találtam egy másik írást erről az emelésről. Ott azt írják, hogy ezzel a 4 port összterhelhetősegét emelik fel 2.1A-re.
-
-
PHoNX
tag
válasz
mandleee #21550 üzenetére
Alapvetően be van lőve egy áramkorlát és nincs engedélyezve a max teljesítmény. A config.txt szerkesztésével ill. az oda beszúrt max_usb_current=1 - el eltolod az áramkorlátot, tehát többet is ki fog tudni magából préselni a kicsike. Ez a gyakorlatban a pi3-esetében max. 2,5A jelent az összes USB portra + a LAN-ra.
-
PHoNX
tag
válasz
mandleee #21548 üzenetére
Nekem a wd 2.5-es winyók beváltak. Meghajtja őket a megfelelő beállítások mellet.
(Érdemes utánaolvasni, hogy melyik winyónak mekkora indulóáram kell. Az befolyásolja a használhatóságot. Ha már megy a winyó akkor elviszi a hátán a pi, az indulás kérdéses. Ismerős Toshiba winyója ( nem tudom valójában mi van belül...pl nem indul el, bármit is csináltunk))
-
mandleee
tag
Üdv!
Fejembe vettem, hogy veszek egy Raspberry Pi 3-at és a tanácsotokat szeretném kérni. A koncepció, hogy Raspbian Jessie Lite fog futni rajta és csak a hálózatra lesz kötve. GUI-t teljesen feleslegesnek tartom, SSH-n bejelentkezve fogom karbantartani. Rövidtávú célok, hogy média szerverként funkcionálna. Fő szervízek:
- DLNA
- fájlszerver
- transmissionA cél, hogy akármilyen gépről (OSX, Win, okostévé) VLC segítségével le tudjam játszani a filmeket, fontos dolgokat pedig a HDD-re lementeni. Nagyon jó cikkeket találtam róla, viszont amiben tanácstalan vagyok, az a külső winchester. Egy USB 3.0-ás winchestert szeretnék rákötni, viszont a kérdésem a PI 3 megfelelő tápellátást nyújt kizárólag USB-vel rákötött HDD-re? (Természetesen hivatalos PI3-as töltőről kapná az áramot). Szeretném elkerülni, a külön tápellátással rendelkező winchestereket.
Másik, amit furcsálltam, hogy nem kapható olyan ház a PI-hez, amiben el tudom rejteni a külső winchestert. A netet kutatva, az az ötletem támadt, hogy egy leselejtezett asztali dvd lejátszóba fogom elrejteni a PI-t és a HDD-t, hogy esztétikusabban nézzen ki.
Legfőbb kérdéseim, tudok ajánlani valamilyen 1 TB USB 3.0-ás külső HDD-t, ami megfelelő lehet erre a célra? Köszönöm a válaszokat!
-
CheGhost
aktív tag
válasz
Pulsar #21546 üzenetére
Helló!
Az általad linkelt akkuk biztos nem tudják a ráírt értéket, az már jó ha a negyedét tudják, de a tizede sem elképzelhetetlen. A megbízható gyártóktól 18650-es méretben 3000-3500 mAh környékén szokott lenni, ezek biztos, hogy tudják a ráírt értékeket.
további infók: elemlámpa topik -
vargalex
félisten
válasz
bambano #21542 üzenetére
Csak a bemásolt kódot véleményeztem. A vezérlés helyességével kicsit sem törődtem... Abból indultam ki, hogy a kolléga azt írta, hogy az most helyesen működik.
Az utolsó if-ednél nyilván elgépelted, >21 lenne helyesen.
Az elsőnél pedig az első 2 if-et egybe venném or-ral (nem orral, vagy oral), ha már az and-os is úgy van. Illetve valahova = is kellene, mert így nem vezérli a GPIO pin-t 14:00-15:00-ig, illetve 21:00-22:00-ig. -
bambano
titán
válasz
vargalex #21541 üzenetére
egyre rosszabb
eszerint a lényeges rész:
now = datetime.datetime.now()
ebből ilyen ifeket kell írni:if now.hour < 14: GPIO.output(pin, GPIO.HIGH)
if now.hour > 21: GPIO.output(pin, GPIO.HIGH)
if now.hour>14 && now.hour<21: GPIO.output(pin, GPIO.LOW)a körítés egyszerű, az olvasóra bízzuk
szerk:
"Illetve az egész else az teljesen felesleges, hiszen még az if előtt úgyis magasra húzod azt a GPIO lábat.": szép kis tüskéket rakni egy vezérlés lábára különdíjas ötlet
ha már nem akarod babrálni, akkor:
state=GPIO.LOW
if now.hour < 14: state=GPIO.HIGH;
if now.hour < 21: state=GPIO.HIGH;
GPIO.output(pin,state) -
vargalex
félisten
válasz
Klusi86 #21540 üzenetére
Ahogy a kolléga is írta, teljesen felesleges a
while true
(végtelen ciklus). És akkor azexit
sem kell, mert tulajdonképpen így arra használod, hogy rögtön meg is szakítsd a ciklus futását (nem sok értelme van annak a ciklusnak, amiből mindenképpen rögtön kilepünk). Nem tudok python-ul, de szerintem helyesen:#!/usr/bin/python
import RPi.GPIO as GPIO
import datetime
import time
GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
pin = 11
GPIO.setup(pin, GPIO.OUT)
GPIO.output(pin,GPIO.HIGH)
time = datetime.datetime.now().strftime("%H:%M")
if time >= "12:00":
GPIO.output(pin, GPIO.LOW)
else:
GPIO.output(pin, GPIO.HIGH)Illetve az egész else az teljesen felesleges, hiszen még az if előtt úgyis magasra húzod azt a GPIO lábat.
-
Klusi86
tag
válasz
bambano #21539 üzenetére
Sikerült végül megoldanom, legalábbis úgy néz ki eddig, teszteltem működik:
#!/usr/bin/python
import RPi.GPIO as GPIO
import datetime
import time
GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
pin = 11
GPIO.setup(11, GPIO.OUT)
GPIO.output(11,GPIO.HIGH)
while True:
GPIO.output(11, GPIO.LOW)
exit()
else:
GPIO.output(11, GPIO.HIGH)
exit()Ez a két exit sor megoldotta. Egyébként köszi a segítséget holnap kipróbálom while nélkül is
-
bambano
titán
válasz
Klusi86 #21538 üzenetére
az időből általában le lehet kérdezni csak az órát is. a perc úgyse kell neked.
és akkor azt a három feltételt írod, hogyha kisebb, mint 14, akkor kikapcs, ha nagyobb, mint 21, szintén. a kettő között meg bekapcs.
és bármikor fut a program, ezt kell csak.
a while true szerintem felesleges, az csinálja a végtelen ciklust, mert a gpio lábak úgy maradnak, ahogy állítottad.szerk: és ha már írtál olyat, hogy pin=11 (ami egyébként jó szokás), akkor
nem GPIO.output(11, GPIO.LOW) hanem GPIO.output(pin, GPIO.LOW) -
Klusi86
tag
Finomítottam a kódon:
#!/usr/bin/python
import RPi.GPIO as GPIO
import datetime
import time
GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
pin = 11
GPIO.setup(11, GPIO.OUT)
GPIO.output(11,GPIO.HIGH)
while True:
GPIO.output(11, GPIO.LOW)
else:
GPIO.output(11, GPIO.HIGH)De a probléma még fenn áll, nem fejezi be a futást, amíg meg nem szakítom manuálisan. A terminal a következőt dobja:
./proba3.py:9: RuntimeWarning: This channel is already in use, continuing anyway. Use GPIO.setwarnings(False) to disable warnings.
GPIO.setup(11, GPIO.OUT)
^CTraceback (most recent call last):
File "./proba3.py", line 13, in <module>
KeyboardInterruptNem tudja valaki mi a kínja?
-
Klusi86
tag
válasz
bambano #21536 üzenetére
Igen, pontosan így akartam én is megcsinálni láthatod a #21522 hozzászólásomban, bár nem fejtettem ki ennyire. A gond csak ott van, hogy még nem tudom befejezni azt a python kódot, hogy működő képes is legyen, mert nem tudom lezárni. Így meg állandóan fut és csak ctrl+c-vel tudom befejeztetni a futását. Nyílván még sokat kell tanulnom, most kezdtem a pythonnal illetve az egész programozással ismerkedni. A legnagyobb gond ezzel a módszerrel amivel "megoldottam" most az, hogy hiába kapcsolom ki a relét, mert mondjuk manuálisan úgy akarom, nem marad kikapcsolva, mert a crontab a következő percben visszakapcsolja. Ez ha valami vészhelyzet van nem túl ildomos megoldás, mert mászhatok gyorsan a crontab-ba elsőnek "hatástalanítani" ezt a sort.
A cél majd az lesz, hogy távolról telefonról, GUI-ról lehessen vezérelni az akváriumot, hőfokot, vízparamétereket ellenőrizni, illetve ha valami gond van emailban értesítsen pl ereszt a szűrő és a szekrény aljában lévő érzékelő bejelez. De ennek megvalósításától még nagyon messze vagyok -
bambano
titán
válasz
Klusi86 #21528 üzenetére
szerintem ez így nem eléggé elegáns. én nem pazarolnám a lóerőt percenkénti ellenőrizgetésre.
szerintem kell két job, ami szükséges időpontban be és kikapcsolja a cuccokat, plusz kell egy harmadik, ami azt nézi meg, hogy volt-e áramszünet.azt, hogy volt-e áramszünet, igen egyszerűen veszed észre: rebootolt a pi. erre van külön időbélyeg a cronban:
@reboottehát csinálsz három bejegyzést:
0 14 * * * valami_ami_bekapcsolja
0 21 * * * valami_ami_kikapcsolja
@reboot valami_ami_megnezi_hogy_be_kell_e_kapcsolnia három job nyilván lehet egy program, paraméterezve.
-
gyurkikrisz
őstag
Letöltő"szerver"-t építenék, egy random kártyaPCből és egy külső HDD-ből. Igazából az lenne a feladat, hogy néha-néha beraknék 1-1 torrentet letölteni, és azokat töltse le a HDD-re, majd hálózaton átmozgatnám őket a gépemre. Későbbiekben lehet médiacenterként is funkcionálna a cucc, max HD-FullHD szinten. Ami fontos, hogy WiFi-ről menne, illetve hogy minél olcsóbb legyen. Hogy jönnék ki a legolcsóbban? Nem csak Pi-s megoldás érdekel, mert szerintem torrentre meg egy kis filmre tökmindegy hogy milyen a szoftveres támogatás, transmission meg kodi az mindegyik boardra van.
Köszönöm
-
Jonesy84
tag
Sziasztok
Úgy látom ez még nem volt, elég baráti áron lesz PI3 a Banggoodon, hátha valakit érdekel. -
Szóval az én elképzelésem szerint ilyen akkumulátorokat töltenék mondjuk ezen az áramkörön keresztül, és egy mondjuk egy ilyen napelemmel.
-
vtechun
veterán
Van valami módja, hogy megtudjam mondjuk libreelec alatt, hogy a wi-fi milyen sebességgel van összeállva?
SSH-n a dmesg nem adott ilyen infótMód: közben mintha meglett volna:
cat /proc/net/wireless
-
Klusi86
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Van egy raspberry pi zerom és egy relé modulom hozzá. Egy akvárium vezérlőt szeretnék építeni amely kapcsolgatja a világítás,szűrőt stb. Crontab-ban szépen be is állítottam az időzítést, működik. A problémám esetleges áramszünetnél lenne mivel az időzítések adott időre szólnak, így ha ezen túl vagyunk nem kapcsolna fel a lámpa pl. az áram visszatértekor. A célom egy olyan python kód megírása lenne ami pi-vel együtt indulva vizsgálná az időt és annak függvényében döntene, hogy ki vagy be kapcsolja a relét. Amit eddig összelegóztam így néz ki:
#!/usr/bin/python
import RPi.GPIO as GPIO
import datetime
import timeGPIO.setmode(GPIO.BOARD)
pin = 13
GPIO.setup(pin, GPIO.OUT)
GPIO.output(pin, GPIO.HIGH)while True:
if time == "12:00":
GPIO.output(13, GPIO.LOW) -
Keneseij
tag
válasz
azbest #21520 üzenetére
Igen, teljes terhelest kap, ahogy próbáltuk a régebbi pi verziokkal, minél erősebb volt a processzor, annál nagyobb sebesseget lehetett elérni, digi 500/200as net van megosztva. Emiatt kellene a gigabit, és erős proci, persze kis fogyasztással azért is esett ezekre a választás.
-
azbest
félisten
válasz
Keneseij #21519 üzenetére
Milyen sebességet szeretnél elérni? 100% terhelést csinál a pi3-on?
Egyébként úgy hallottam, hogy armv8 64 bites módban elvileg van hardveres AES, csak nem tudom, hogy vajon kihasználják-e a rogramok. A pi3 egyelőre nem használja ki ezt egyébként. Ezzel azt akarom mondani, hogy ha arm-os megoldás kell, akkor érdemes olyat nézni, ami 64bites linuxot futtat.
-
Keneseij
tag
Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy jelenleg az albiban egy Pi3-ról futtatok VPN szervert, amin kb8,5-9MB-os sávszélt lehet elérni, de ezt a proci limitálja ennyire. Tudtok olyan alternatívát ilyen kis gépekben amiben van gigabites lan és ennél erősebb proci?
-
flegga92
senior tag
válasz
vtechun #21515 üzenetére
Még az első Pinél próbálkoztam vele. Egy baja van a Xiaominak, hogy "szünetmentesnek" nem lehet használni, mert amikor elmegy az áram akkor egy pillanatra leveszi ő is a saját kimenetéről, ezért a Pi újraindul. Ez a 10400-as volt nem tudom az újabbaknak is van-e ez a nyűgje.
-
üzemeltetett már valaki pi-t tartósan akkumulátorról, power bankról, esetleg napelemről?
Érdekelne mik a tapasztalatok. -
Beni2360
félisten
válasz
geotigris9 #21512 üzenetére
Itt kapsz tőlem választ vagyis kérdést. Ez az UP mire volt?
-
geotigris9
tag
UP
-
-
törölt tag
megjött a pi 3-am
Kíváncsi leszek, milyen mozis gép lesz belőle -
Beni2360
félisten
válasz
Rimuru #21505 üzenetére
Semennyire nem piszkáltam. A teteje nyitható volt mivel ventilátoros kivitel volt. Egyszerűen mivel cserélgetve voltok másik cuccokkal egyszer csak azt vettem észre, hogy mozog a vége aztán pár nap múlva a másik vége is megadta magát. Ez egy rideg plexi anyag ami törésre hajlamos.
De mindenki azt vesz amit akar. -
Beni2360
félisten
válasz
vtechun #21494 üzenetére
Én azért figyelnék erre a házra mert nálam 4 hónap alatt letörtek (2db) a rögzítő fülek. Nagyon kényes egy jószág,rideg. Össze ragasztottam amíg meg nem jött az alumínium házam. Igaz többe kerül de végleges. Bordát meg lehet bármilyen régi videó kártyáról vagy prociról beszerezni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós kamerák
- Milyen GPS-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple asztali gépek
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Riasztó topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- További aktív témák...
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest