- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Yettel topik
- Mobil flották
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kammler
senior tag
válasz
gidacska #23638 üzenetére
Hát én egyszerűen megadtam a MAC addresst, interface-t, utána reject, hogy ne a távolabbi AP-ra akarjon menni. Accept-et meg nem adtam meg, így eleve csak arra tud felcsatlakozni, amire én akarom, mert a többi AP nem engedi fel. Így működik, hogy pl bent egy kamera biztos, hogy mindig a közelben levő AP-ra menjen fel, mert amúgy ment összevissza. Azt se értettem miért, mikor ott van mellette a router, eleve nagyobb térerővel. Capsman.
-
-
Alteran-IT
őstag
válasz
gidacska #23324 üzenetére
Hát tegnap még én is úgy voltam vele egy gyors tapasztalat alapján, hogy fasza, mondjuk tényleg úgy első benyomásra jó is lett, azonban ma reggel mikor kapcsolom be a telefonon a WiFi-t, nézem, nem akar csatlakozni, na mondom mi van már. Nézem, 1-es jelerősségen van az AP, mondom fasza, ami azért vicces, mert tegnap este ugyan azon a pozíción ahol a telefon volt, még majdnem maxon volt, én nem tudom mit csinálnak ezek a hülyék a teljesítmény vezérléssel, de egy vicc.
Úgy hogy egyelőre vissza is raktam a wAP ac-t, csak ugye az a vicces, hogy előre meghirdettem őket, mondom úgy is 1-2 hónap múlva szoktak érdeklődni, felteszem karácsony előtt, ma írtak is 2-en is, hogy vinnék, mondom fasza, pedig úgy voltam vele, most ünnepekig marad a wAP ac, majd utána ráérek szórakozni az ax-el, ha már nem lesznek itthon annyian 😅
Egy vicc már amit a Mikrotik csinál AP-k terén, eleve 1,5-2 évvel általában mindig le vannak maradva és annyival később jön ki náluk egy újabb szabványú router és akkor is úgy, hogy a szoftveres része több sebből vérzik, most is ez az új wifiwave2 eléggé kiverte nálam a biztosítékot, csak jó, mert tegnap úgy elállítgattam mindent, hogy működjön a wAP ax, hogy visszaraktam a wAP ac-t és mindent vissza kellett állítanom és nem csak a routeren, hanem a switch-en is, szóval tegnap is meg ma is egy jó fél órát elpazaroltam az egészre és miért, mert szoftverfejlesztői pozícióban bohócok dolgoznak a Mikrotiknél. Mondjuk a hardverrészlegen is, de az most mellékes, igazából a legnagyobb probléma mindig a menedzsmenttel van, ha ott bohócok vannak, akkor garantált hogy a cég többi részén is azok vannak. -
Alteran-IT
őstag
válasz
gidacska #23318 üzenetére
Próbáltad netinstall-al egyszerre telepíteni őket? Egyszer valami 16 MB-os cuccra nekem is fel kellett sűrítenem az újabb ROS mellett pár csomagot és a külön felmásolós/telepítős módszerrel sosem sikerült, de ha azzal együtt telepítettem újra kábelről az új ROS-al, akkor igen.
-
Gyula888
tag
válasz
gidacska #23316 üzenetére
Ez ilyen, mindkét csomag nem lehet egyszerre aktív, ha van a routerben wifi. A te esetedben vagy a wifi-qcom-ot használod az ax2-n és akkor a saját wifije menni fog, vagy a wireless-t, akkor meg a sajátja nem fog menni. másik megoldás, szerzel még egy routert és arról vezérelsz mindent, vagy pedig az egyik AP-ból csinálsz egy kontrollert.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
gidacska #23304 üzenetére
Ugye a wAP ac-t normálisan látom, fel is tudok rá csatlakozni IP, illetve MAC címen is, most a wAP ax-re ugyan azzal a felállással már a switch-en nem tudtam, illetve nem is jött létre rajta egyik SSID sem.
Amúgy hardveresen nekem sincs bajom a wAP ax-el, elég erős, jó a konstrukció, nekem a wifiwave2-vel van bajom, de azzal nagyon sok, örülök neki hogy az első ilyen távvezérlős ax-es AP-t saját magamnak állítom be és nem mondjuk egy cégnél, vagy magánszemélynél szívok vele hogy hoppá, ez nem egészen úgy működik, ahogy az előző verzió működött és nem hogy könnyebb lenne konfigurálni, még nehezebb is, legalább is több SSID-s VLAN-os környezetben, mert egyébként nem lenne gond vele, csak nem mindenhol preferálják az egyszerű, hagyományos megoldásokat, nálam sem válik be az ilyesmi, mert a vendég maradjon csak a vendég hálón az eszközeivel.#23305 Gyula888: Igazából nem vagy vele egyedül, mert már én sem értem anno mit csináltam magamnak, már rég nem használok több bridge-t ilyen esetben és igazából itt 3 bridge van, van egy belső, egy vendég meg egy trunk. Mielőtt azt mondod hogy baromság, ezzel én is így voltam anno, mikor Cisco-ról tértem át Mikrotikre, ott szerintem csuklott rendesen a fejlesztőbrigád, mert sok dolog nem hogy nem hasonlóan, hanem fordítva van. Az első nagy gond ott kezdődött, mikor a V1-es TP-Link TL-SG108E switch-el sehogy nem tudtam a normál tematikával összehozni az RB3011-et, igazából itt van egy kis probléma a switch-el is, mert anno akkor már volt V3-as is, ami már zökkenőmentesebben ment, mikor máshol üzemeltem be, csak hogy magamnak akkor nem ruháztam be újabb verzióra, mert ilyen 15-17 ezer forint körül volt, az 5-6 évvel ezelőtt nagy összeg volt. Lényeg hogy a 3 bridge-el és 2 vlan-al sikerült "összeimádkozni" egy működőképes megoldást, hogy legyen vezetéken meg WiFi-n is vendég hálózat teljesen elszeparáltan.
Na már most ugye a központi switch-be úgy ment eddig, hogy a Mikrotik egyik portja trunk bridge-n, amihez párosítva van a két vlan, a switch-en pedig tagged-ben van a 2 vlan. Na már most az AP eddig úgy működött, hogy untagged-en volt a belső vlan-on és úgy volt rajta CAPsMAN-on keresztül a belső és a vendég háló is, csak hogy a CAPsMAN egy valamilyen PPP kapcsolatot tart fent és azon keresztül nyomja a forgalmat és a kommunikációt, így ez eddig rendben is ment.
Ugyan így lett "CAPsMAN" módba rakva a wAP ax is mint a wAP ac, amíg közvetlenül az RB3011-en volt, addig azt leszámítva nem volt különösebb gond, hogy a vendég hálón is ugyan az hálózat ment, mint ami a belsőn, már majdnem lemondtam róla inkább egyelőre, csak legyen meg a csere, viszont mikor a wAP ac helyére raktam, akkor konkrétan el sem értem, pedig ugyan úgy egy untagged belső porton volt, vagyis ugyan úgy kellett volna működnie. Így viszont nagy nehezen átállítottam (még mindig ugyan az a switch van, nagyon gyenge, webes felülete nincs is, de a célnak megfelel még mindig) a switch-et, arra a portra rátettem mind a két VLAN-t tagged-be, a "CAPsMAN"-ben is beállítottam a VLAN tag-et, a port maradt admit all-ben. Most így működik komolyabb átszervezés nélkül úgy, hogy nem látom és nem is tudok rácsatlakozni Winbox-al. Tudom hogy most ez így egy nagyon gány megoldás, de működött és addig nem akartam a switch miatt újra hozzá nyúlni, amíg működik, csak hogy a wAP ax a wifiwave2 tákolmánnyal nem egészen úgy működik, mint a wAP ac a hagyományos CAPsMAN-el.
Az újabb ac-k esetében céges környezetben már kidolgoztam egy olyan költséghatékony megoldást ilyen 20+ AP-s CAPsMAN-es megoldás esetén, hogy mondjuk egy hAP ac2 a router és az csak router és a nagy forgalom, valamint a gyors net miatt az AP-k vezérlését egy külön AP látja el, hogy ne kelljen erősebb vas gateway-nek, ott már csak egy bridge van és 2-3 vlan, mert ugye mindegyiket fel kellett fűzni arra is, hogy működjön normálisan úgy, hogy nem a gateway látja el a vezérlő szerepét is, szóval megvan hogy kell majd átalakítani, csak reméltem, hogy hasonló módon működik a wifiwave2-es CAPsMAN is és azon kívül hogy belövöm ott is a dolgokat, nem kell mást tennem, de tévedtem. Bár ha esetleg van valamilyen egyszerűbb megoldásotok, szívesen meghallgatom, mert most azért folyamodtam már ilyen jellegű "tákoláshoz", mert nem igazán szeretném az ünnepek alatt megszakítani a netet hosszabb időre, de ha újból fel akarom építeni, hogy rendesen működjön, akkor más megoldás nem lesz, bár még mindig nem értem, miért nem tudtak valami hasonló PPP alapú megoldást használni itt is, tudom az eszi a hardvert nagy számú AP esetén, de én azért dolgoztam ki egy másik megoldást, hogy ne kelljen túlméretezni emiatt a gateway-t, annyi hogy most egy AP miatt muszáj vagyok az összes VLAN-t elvinni az AP-ig, mert másképp nem akar működni a vendégháló.
Bocsi, kicsit hosszú lett -
válasz
gidacska #23291 üzenetére
Ebbe a cumiba én is bele szaladtam tátott szájjal 😁
HapAx2 tudja Wireless csomag alatti CAPsMAN segítségével vezérelni a Wireless csomagot használó AP-kat. Sőt! Ilyenkor még qcom sorozatúakat is. De mivel önmagán a wireless csomag aktív a qcom helyett, a saját wifi interfészei nem műxenek 🤐🤮😭
Jól ki van találva -
Gyula888
tag
válasz
gidacska #23291 üzenetére
Szerintem mennie kell egyszerre a kettőnek. Az AC-s wAP csak a régi Wireless csomaggal fog működni. Igazából egyszerű a dolog, wireless csamaggal a Wireless menüben kell konfigurálni a CAP és a CAPsMAN oldalon is, a "wifi-qcom" és "wifi-qcom-ac"-val pedig a Wifi-ben. A probléma annyi igazából, hogy a MIPSBE-s eszközökre nincsen wifi-qcom-ac csomag, így hiába AC-s a wAP, arra nem tudsz qcom-os drivert rakni.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gidacska #23285 üzenetére
A wifiwave2 csomaggal működik egyáltalán a repeater mód? Valamint kompatibilis-e visszafelé? Szerintem tuti itt a gond, hogy az AX kapásból az újabb generációs wifi csomagot kapja, az ac2-n meg a régi lehet. Faragtak valamit az új csomagon, hogy több régebbi routerrel is menjen, de nem minddel.
-
Audience
aktív tag
válasz
gidacska #17243 üzenetére
Tégy egy próbát! Tedd át Create Enabled-re, ekkor static inteface-ek lesznek amiknél beállíthatsz statikus nevet az interface-nek plusz a többi beállítást. (Kis számú AP-nél nem lesz kényelmetlen) Ekkor ha az interface nem él akkor is ott van a listában, és nem lesznek gondok azokkal a szabályokkal ahol az interface-re hivatkozol. Én kis hálózatoknál így használom.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gidacska #17064 üzenetére
Én pont most vettem használtan a HA-ról
, csak 5GHz-es AP ritka általában van legalább N-es 2.4GHz-es rádió. Egy ilyen AP/Router (én le is kapcsoltam a rádióit, nekem routernek kell
) látótávolságon belül nagyobb nappalit is simán ellátna, sőt jó pozícióból egy kisebb csarnokot is 5GHz-en. Én csak azért nem vennék ilyet, mert 5GHz-en vannak jobb eszközök is, amik pl MU-MIMO-t is támogatnak, ami javítja több eszköz használatát, sima netezésre elég lesz, de ha pl az okostévét is erről hajtanád meg, akkor egy fokkal jobbat néznék, de persze nagyon valószínű, hogy simán elég lesz ez is neked.
-
Reggie0
félisten
válasz
gidacska #17000 üzenetére
Elvileg kompatibilis, de a PoE uzemmodokat nem talaltam meg online, igy lehet, hogy a PoE switch es a PoE eszkozok kozott cross-link-nek kell a csatlakozokat krimpelni, hogy megkapjak a tapot.
Ha falra szereled fel a cap AC-t, akkor szamolj azzal, hogy a fal fele nem fog sugarozni erdemben.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gidacska #17000 üzenetére
Huhh Kicsit tömör.
A cAP AC centire egy AC2 (ugyanaz a chipset és még talán az antennái sem különbek), csak kevesebb porttal és USB nélkül (bár utóbbiból mintha lenne több memóriával szerelt változat is)
Elvileg ki tudsz váltani egy Routert és egy AP-t is vele, de nem lesz jobb szerintem a Wifi része.
Én pont csak routernek (Wifi OFF) szereznék be egy ilyen cAP AC-t, mert valaki olcsón ígérte (ha nem jön össze, megyek tovább AC2-re).
AP/Router csere helyett ki kéne próbálnod az újabb ROS 7.2 bétákat, hátha jobb vele a Wifi (új kernel/driver). -
Audience
aktív tag
válasz
gidacska #16971 üzenetére
Én használtam régebben egy TP-Link eszközt, TP-Link TL-SG1005P, ami tökéletesen működött Hikvision kamerákkal aztán egy CRS328-ra tértem át. A CRS328 kényelmesebb volt, nemcsak a sok port hanem amiatt is, hogy a lefagyó eszközöket tudja figyelni és ha adott ideig nem válaszol csinál neki egy power cycle-t, valamint távolról bármit újra lehet indítani. Ráadásként aktív és passzív POE eszközöket is ki tud szolgálni különböző feszültségeken.
-
Reggie0
félisten
válasz
gidacska #16973 üzenetére
Passziv felado vagy bekapcsolasra kenyszeritett kimenetu switch tonkrevaghat eszkozoket. Igazabol az eszkozoktol is fugg, mert van ami ugy van tervezve, hogy nem zavarja egyaltalan a poe feszultseg. (Vicc vagy nem, igazabol ez a turokepesseg 4 darab extra filleres kondenzatort jelent a gyarto oldalarol a nem POE-s eszkozoknel).
-
Richárd22
csendes tag
válasz
gidacska #16973 üzenetére
"Mi van abban az esetben ha egy nem PoE képes eszközbe dugom bele a PoE switch - ből a kábelt ? Azonnal hazavágná ? Olvastam pár típusnál , hogy felderítik, hogy kell - e a feszültség az eszköznek vagy sem és az alapján kapcsolja csak az ethernet portra a switch az 12v - ot. Ez valóban így van vagy eszköz függő ez is."
röviden: igen, valóban így működik. Én kötöttem már rá PoE switch-re nem PoE eszközt, nem lett baja.
Az aktív PoE eszközök megnézik hogy a rájuk kötött eszköz támogatja-e valamelyik PoE standardot, és akkor küldik rá csak az áramot ha igen. Passzív PoE esetén már talán érdemesebb jobban oda figyelni Pl: egy PoE tápfeladó. Illetve B-típusú azaz T568B (fehér-sárga, sárga kezdetű) kötést használj csak, tapasztalatom szerint a PoE eszközök ezt szeretik, sőt a boltban is csak ezzel a kötéssel találkozol ha kész kábelt veszel, illetve gyártó is ezt ajánlja.
Én Hikvision kamerákhoz használtam hikvision PoE switch-eket, meg D- link-es PoE switchet is. Amíg a port aktív PoE port addig nincs probléma (IEEE Standards 802.3af/at).
Ha viszont passzív (mint pl RB3011 itthon) akkor ott már utána nézős, ugyanis akkor limitált áramra és feszültségre képes, tehát nem ajánlott.
Mikrotik weboldalán van egy szép PoE standard táblázat, ott láthatod hogy a PD ellenállás mértékéntől függ hogy a PoE hogy működik: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/PoE-Out -
-
-
bacus
őstag
válasz
gidacska #15236 üzenetére
Én tuti az AC6-on fixálnám az ip címet, így mindegy milyen hosszú a lease time, az AP-nak és egyébként a hálózatért felelős eszközöknek érdemes fixre állítani a dolgait.
Szerintem sokan vagyunk akik a pool-t amiből oszt ki címeket egy szűkebb tartományra vesszük, ami azért bőven elég, pl otthoni környezetben még ha vendégek jönnek is, akkor se kell több 50 kiosztható IP címnél, pedig akkor már minden vendég 3 eszközzel jött
ha mondjuk a kiosztható cím 101-200 akkor van lehetőség 2-100 ig neked befixálni dolgokat, ezek lehetnek dhcp-n kiosztott, majd átrakott címek, pl tv, nas, xbox (főleg ha még otthon sem akarsz UPNP-t engedélyezni), nyomtató, stb.
Tehát rádugod, kap ip címet, majd a mikrotikben static-ra teszed és átírod a pool-on kívüli címre.A Lease Time hosszának beállítása nem szerencse vagy nem szerencse kérdése. Egy olyan helyen, ahol jönnek mennek az emberek, 50 kiosztható cím van a poolban, és beállítasz 1 hetes lease time-t, ott baj lesz, mert elfogyhatnak a címek, azaz nem fog tudni felkapcsolódni a kliens a hálózatra. Ilyenkor a rövid idő előny, mert az 50 cím elegendő lehet, mert egyszerre nem kell több, a kliens meg ne reserváljon le egy címet feleslegesen.
A rövid idő relatív, a fél perc tényleg rövid, ott azért lehet gond a böngészési élménnyel is. A te esetedben az AP-nak nem is kellene ip címet kapjon a rá csatlakozott eszközök akkor is működnének, ezért nem probléma, ha fél percenként kér ip címet, inkább csak felesleges.
** közben nem néztem előre, de már kaptál választ, talán még jobbat is
A ház átkábelezése: azért mert most nem érdemes szétverni a házat, nem jelenti azt, hogy hosszabb távon nem jelent előnyt. A következő felújítás előtt érdemes átgondolni a dolgokat és akár több kábelt is behúzni a helyiségekbe.
-
Reggie0
félisten
válasz
gidacska #15236 üzenetére
Facebookon sokkal nagyobb aranyban gyulnek ossze a hulyek, olyan, mintha a piacra mennel orvosi tanacsert.
Az alacsony lease time hatulutoje a tobb halozati broadcast. Felhetoleg nem tobbezer gep van a halozatodon, igy nem az a kliensenkenti parszaz bajt adatforgalom fel sem fog tunni, mas problemat meg nem okozhat(kivetel ha valami nagyon ocska dhclkliens implementacio van az eszkozon).
Igazabol akkor van ertelme az alacsony lease time-nak:
- ha valamire hasznalod a dhcp server/leases tablazatot, mert igy naprakeszebb informaciok lesznek a kliensekrol
- ha sokkal tobb gep van, mint kioszthato ip-cim, amelyek nem egyszerre jelentkeznek be, mert akkor hamarabb szabadulnak fel IP-k
- ha konfiguralod a halozatot es varhatoan valtoznak az eszkozokhoz rendelt statikus IP-cimek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Formula-1
- Linux Mint
- Hálózati / IP kamera
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- További aktív témák...
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest