- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Apple Watch
- Elérhető az alvási apnoe funkció a magyar Samsung órákon
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jerry311
nagyúr
válasz
#70234880 #12399 üzenetére
Nem kell ezzel vacakolni, pár karakterrel hosszabb jelszó még biztonságosabb is lehet, mint a speciális karakterekkel telerakott eredeti.
Inkább használok 16+ jelszavakat, minthogy azzal szívjak melyik rendszer melyik speciális karaktert nem eszi meg. 21 fölé nem megyek, mert így a 21 század elején még mindig van, ami nem kezel ennél hosszabb jelszót. -
törölt tag
válasz
Core2duo6600 #12397 üzenetére
Én nem találkoztam eddig ilyen problémával. Olyan előfordulhat hogy a megadott jelszót a kliens nem tud lekezelni. pl @& és társai. Azoknak az eszközöknek kisbetű, Nagybetű, szám jelszót kell megadni. Ezért írtam hogy ACL, és ezeknek az eszközöknek egyedi jelszó.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #12397 üzenetére
Létezik, vezetékes eszközöknél is létezik, hogy nem szeretik egymást, de ritka mint a fehér holló.
-
törölt tag
válasz
Core2duo6600 #12384 üzenetére
wlan1 20/40Mhz xx
wlan2 20/40/80Mhz xxxx -
Core2duo6600
veterán
válasz
Alteran-IT #12393 üzenetére
Mi az az LF ?
Én VLAN-oztam a hálót, eddig nem volt Mikrotik wifis eszközöm, így nem volt más választásom.
És most a 2.4 es hálóval valami nem stimmel, mivel az okos konnektorok állandóan leesnek a hálóról, eddig nem tapasztaltam ilyet.
Lehet, hogy kénytelen leszek egy korábbi eszközt betenni a 2.4 esnek.
Még megpróbálom majd, hogy visszaállítok minden alapra és újrakezdem az egészet, hátha valami el van állítva.Milyen csatorna szélességet használsz a 2.4 és a 5 Ghz AC ra ?
-
iceQ!
addikt
válasz
Alteran-IT #12393 üzenetére
Én is csak 1 eszközre toltam CAPsMAN-t (vagy is kettőre: cap és manager).
-
Alteran-IT
őstag
válasz
bambano #12391 üzenetére
Én egyhez is azt használom már csak a vendéghálózat miatt is (az egész hálót vlan-ozni (már ahol lehet), plusz még az AP-t is kicsit körülményesebb lenne), plusz már csak azért is, hogy ha bővítek majd (amit fogok is Mikrotik AP-val), akkor ne kelljen külön konfigurálni az AP-t, csak megetetni vele a már meglévő konfigot azt jól van. Persze nálam eddig mindenhol jól működött a CAPsMAN, rendesen ki tudom használni a 2,4 GHz-t és az 5 GHz/ac-t is és ha jól van beállítva akkor a routert sem eszi, gondolok itt a LF alkalmazására belső hálón és így tovább.
-
bambano
titán
válasz
TechToys2020 #12387 üzenetére
szerintem kezdd azzal, hogy a capsmant kihajítod a fenébe.
3 node-hoz minek? -
byson55
tag
válasz
Bármid legyen is, 10.000ért inkább azonnal megveszem.
Mindenkinek jobb lesz így -
Core2duo6600
veterán
válasz
A Wifi től azért csodát ne várj.
Ha nem használja semmi az 5g AC ét, akkor mégis mit vársz ?
Amúgy azt sem írtad, hogy milyen eszköz van?
Azt sem, hogy milyen net szolgáltatás ? -
jerry311
nagyúr
válasz
Ja, add el.
-
TechToys2020
kezdő
Sziasztok!
Tele van a .ököm a mikrotikkel.
Gigabit jön be. (890M-t mérek)
MT után 510M-t mérek.Caps-ban van 3db végpont. Ott <100M-et mérek.
5G-n/ac Ceee van, de azt semmi nem használja.
Feldobok 10eft-ot, ha valaki beállítja úgy, hogy gyors legyen a WIFI/caps.Mert most egy rakat...
El fogom adni az eszközöket, és veszek mást, ami nem ilyen gyatra.
Köszi!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Kroni1 #12377 üzenetére
Digi esetében van egyszerűbb megoldás is, ugyanis ha létrehozol egy PPP profilt a digi kapcsolat számára, abban be lehet jelölni egy Change TCP MSS opciót, és elvileg ez automatikusan megoldja. Amikor a leírás készült akkor nekem ezzel az 1440-es értékkel működött jól, de akkoriban kísérleteztem EOIP kapcsolattal is, és valószínűleg ez is belekavart a dolgokba, illetve van pár VPN kapcsolatom is amiknél problémák voltak.
Amúgy a digi-s PPPOE kapcsolat alaphelyzetben 1480-as értékre áll be magától, de ha kikényszerítem az 1492-t akkor látszólag azzal is jól működik.
-
-
törölt tag
válasz
Core2duo6600 #12376 üzenetére
Bővebben?
Az adó teljesítmény csökkentése meg a sugárzás csökkentése miatt kellene.
Nincs tudomásom arról hogy Hap ac2 lenne ilyen lehetőség. Amit tudsz hogy acl-be felvett eszközöknek megadod milyen dbi értéken tudjon kapcsolódni, illetve hogy lekapcsolódjon.
ez alapban 120 -120 ezeken az értékeken tudsz állítani. pl 80 -80 vagy 60 -60 igény szerint.Maga a beállítás alapvetően frekvencia és régió beállítás. Amit még meg lehet adni mennyi eszköz csatlakozzon maximálisan. Érdemes felvenni ACL-be az eszközöket, mert lehet azokon is állítgatni. pl idő limit, Ja meg a profil beállítása amiben beállítod a titkosítást jelszó stb... Persze vannak még okosságok, de neked szerintem felesleges.
-
-
mrzed
senior tag
válasz
Kroni1 #12377 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/mikrotik_routert_hasznal_valaki/hsz_11694-11694.html
A lényeg, hogy a használt PPP profilban legyen a Change TCP MSS -nél legyen a pötty a yes -nél. -
Kroni1
veterán
válasz
ekkold #12366 üzenetére
A leírásod alapján szeretnék megint beállítani mindent előlről, volt itthon egy kis változás. Abban anno úgy olvastam, h 1440-re csökkentetted a csomagokat. Nálam digi van, elvileg 1480 fér át pppoe-n, csak az ennél nagyobbak törnek. Ezek szerint nálam jó lehet az 1480-as beállítás is nem? vagy van egyéb ok ami miatt jobb az 1440-es beállítás?
-
Core2duo6600
veterán
válasz
#70234880 #12369 üzenetére
Köszi,
Az a része már megvan, hogy jrlszó kell a kapcsiódáshoz, a szokásos ugysnaz a jelszó minden eszköznek. Már csak azért is, mert nincs kedvem az "okos" eszközök mindegyikét állítgatni is.
Inkább olyanokra keresem a választ, hogy mire célszerű állítani a 2,4 es ill. az 5 ghz es rádió beálltásaitAz adó teljesítmény csökkentése meg a sugárzás csökkentése miatt kellene.
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay #12374 üzenetére
ha mtu probléma lenne, azt legegyszerűbb úgy diagnosztizálni, hogy azokon a gépeken, amiken nem megy pár weboldal, hálózati konfigban leveszed az mtu-t mondjuk 1400-ra. ha ettől megjavul, akkor kell a routeren mss-sel foglalkozni, egyébként nem.
de az upc hálózatán nem szokott mtu probléma lenni.
-
-
"Egyik belső hálózatos gépen sem működnek bizonyos oldalak"
Nekem ez azt jelenti,hogy a cégen belül másnál is rossz.Vagy fix IP-ből 2 van. Attól függ ki van kötlzepebb a web szerverhez annak fog működni a webolal elérés.
Vagy MTU probléma,amit nem minden oldal tud lekezelni. Aliexpress nálunk nem jött be,ahol vlan volt és nem volt hozzá állítva az mtu. -
-
válasz
MasterDeeJay #12370 üzenetére
Velem megtették
-
-
törölt tag
válasz
Core2duo6600 #12368 üzenetére
És automata wifi jelszó cserét nem akarsz, esetleg automata router login password cserét?
Hogy szeretnéd beállítani minden eszköznek külön egyedi jelszó? Vagy a szokásos 1 jelszó ami mindent visz.Ha felveszed ACL-be akkor megtudod adni milyen dbi értéknél tudjon csatlakozni, illetve dobja el a kapcsolatot. Ha időzíteni akarod a wifi ki/be kapcsolását akkor script, majd scheduler.
Script pl
interface disable wlan1
:log error message="Wireless halozat kikapcsolva"
A neve legyen pl wireless-kikapcs
Ha mind a kettő wifi interface akarod akkor interface disable wlan2az 1 után írod külön sorba
PLinterface disable wlan1
interface disable wlan2
:log error message="Wireless halozat kikapcsolva"
-
Core2duo6600
veterán
Sziasztok.
Beszereztem egy HAP AC2 est, Wifi AP ként szeretném használni,
A többit egy másik miki csinálja.A kábeles része már megy, azt csinálja amit szeretnék, de a wifi vel elakadtam.
Hogy kell beálítani, mik a célszerű értékek ?
Minden eszköz tudja 2,4 en az N es szabványt.Mire kell állítani a wifi értékeit, hogy a lehető leggyorsabb legygen a link elméleti sebesség.
És persze ugyanezt az 5 Ghz es részre.
Valamit, hogyan kell korlátozni az adó teljesítményét, elég ha a szobában megy.
Távlati cél, beidőzíteni, hogy éjszaka kapcsoljon ki a wifi.,
-
ekkold
Topikgazda
válasz
MasterDeeJay #12365 üzenetére
Ha nem jönek be oldalak az elég gyakran csomagméret probléma miatt szokott lenni. Egy időben ezt a beállítást használtam:
/ip firewall mangle
add action=change-mss chain=forward new-mss=1440 out-interface=wan passthrough=yes protocol=tcp tcp-flags=syn tcp-mss=!0-1440
-
válasz
bambano #12364 üzenetére
L2 MTU gyárilag 1598 volt beállítva a bridge-en MTU meg 1500-on. L2-t hiába veszem lejjebb gondolom nincs hozzá köze.
mss szabályt már utólag raktam bele, más mss szabálya nincs bent. Kitöröltem de semmi válltozás. Restart is megvolt.
Vagy mire állítsam az MTU-t?grabber
Telefonos ügyfélszolgálat azt sem tudja megmondani hogy központi hiba van, vagy hogy hol mennek a kábelek. Nekem kell mondanom hogy minden télen legyenek szívesen csillapítót felrakni a mínuszok miatt amit majd tavasszal leszedetek velük. Azt sem tudták megmondani hogy ha áram szünet van x utcában akkor az kihat-e a netünkre, kocsival jártam végig a kábeltvt követve hogy ha eon áramszünetet jelent be akkor tudjam hat-e ránk mert persze az oszlopon az erősítők sem kapnak áramot. -
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay #12362 üzenetére
ha ez kábeltv, akkor a upc kábeltv-s rendszere mtu-clean, tehát minden mss babráló szabályt törölj ki.
-
válasz
MasterDeeJay #12361 üzenetére
Kérdezd meg a telefenos ügyfélszolgálatot újra tudja-e indítani a modemet és lát-e akkor valami furcsaságot?
-
válasz
MasterDeeJay #12361 üzenetére
Próbálkoztam ezzel is úgy sem működnek bizonyos oldalak:
/ip firewall mangle
add action=change-mss chain=forward in-interface=ether6-UPC new-mss=clamp-to-pmtu \
passthrough=no protocol=tcp tcp-flags=syn tcp-mss=1453-65535
add action=change-mss chain=forward new-mss=clamp-to-pmtu out-interface=ether6-UPC \
passthrough=no protocol=tcp tcp-flags=syn tcp-mss=1453-65535 -
Nem jövök rá mi a gond.
Céges UPC fix ip-s net és nem minden weblap jelenik meg. RB3011-es van, tűzfalon DNS van tiltva, ICMP engedve. Belső háló 192.168.2.x és 10.0.0.x
Routolás látszólag jó.tractert és dns is jó de ennek ellenére bizonyos weblapok nem jelennek meg. Pl:
C:\Windows\System32>ping www.wabererbiztosito.hu
Pinging www.wabererbiztosito.hu [80.249.167.140] with 32 bytes of data:
Reply from 80.249.167.140: bytes=32 time=14ms TTL=247
Reply from 80.249.167.140: bytes=32 time=14ms TTL=247
Reply from 80.249.167.140: bytes=32 time=12ms TTL=247
Reply from 80.249.167.140: bytes=32 time=15ms TTL=247
Ping statistics for 80.249.167.140:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 12ms, Maximum = 15ms, Average = 13msC:\Windows\System32>tracert 80.249.167.140
Tracing route to promail.wabard.hu [80.249.167.140]
over a maximum of 30 hops:
1 <1 ms <1 ms <1 ms router [192.168.2.1]
2 1 ms 1 ms 1 ms business-178-48-20-10.business.broadband.hu [178.48.20.10]
3 9 ms 8 ms 7 ms 10.83.10.254
4 12 ms 11 ms 8 ms catv-89-135-222-46.catv.broadband.hu [89.135.222.46]
5 15 ms 14 ms 15 ms hu-bud04a-rc1-ae-38-2019.aorta.net [84.116.240.226]
6 17 ms 23 ms 14 ms hu-bud05a-ri1-ae-5-0.aorta.net [84.116.137.6]
7 17 ms 15 ms 14 ms ae1.ic1-dplex.net.telekom.hu [81.183.2.212]
8 14 ms 14 ms 13 ms 81.183.2.219
9 13 ms 13 ms 10 ms promail.wabard.hu [80.249.167.140]
Trace complete.Egyik belső hálózatos gépen sem működnek bizonyos oldalak, de random ip-vel. (maszkra gondoltam de az is jó) MTU-val is játszottam az sem befolyásolja.
-
kopogo
tag
Hello
érdeklődnék a mikrotikben alapból van mimo lehetőség vagy itt más mód van rá?
-
"A CAPsMAN a router volt, kábellel rákötve a 2 CAP. Minden 2 CAP közötti forgalom átmegy amúgy is a router-en, nem?"
"Local-Forwarding" esetén, csak mint switch-en át mehet a forgalom.
Nem felejtsük el, hogy általános használat esetében, "home gateway" üzemmódban, van egy "Wan" portod, és 1…5 (akármennyi) "Lan" portod. De ugye azok egy belső switch részei.
A "home gateway"-ként üzemelő kütyük, legtöbbször több eszköz egy dobozba épített kivitelezése: router + switch + AP (és még ki tudja). -
Szóval!
Van 1db CAPsMAN, és hozzá 1db CAP, valamint 2 db WiFi kliens, eszköz. A "client-to-client-forwarding" engedélyezve, hogy az eszközök tudjanak egymással "beszélgetni".
CAPsMAN Forwarding esetén minden forgalom, ami a két eszköz között megy, áthalad a CAPsMAN-on.
Local-Forwarding esetében csak a CAP-on.
Ugyanez a helyzet, ha 2 db (vagy több) CAP-od, és 2 db (vagy több) kliens esetében.
Na most! Amennyiben a CAPsMAN egyben a gateway az interneten felé, akkor az internet felé menő forgalom természetesen áthalad rajta.
De csak az interneten felé menő forgalom. -
Marcelldzso
tag
Sziasztok,
RB2011 + Huawei-ZTE K4510-Z kombináció működhet?
Rádugtam egy általam OTG-nek tartott USB-n de még a led sem villan a sticken.
Szerk.: ha rákötve nyomtam rebootot akkor felismerte. -
Laca0
addikt
válasz
Zwodkassy #12328 üzenetére
" CAPsMAn Forwarding : minden forgalom a CAPsMAN-n megy át, tehát ős is "dolgozik" vele. "
A CAPsMAN a router volt, kábellel rákötve a 2 CAP. Minden 2 CAP közötti forgalom átmegy amúgy is a router-en, nem?
Nem értem igazából a "local forwarding"-ot, igazából azt, hogy milyen, amelyik nem "local"?
Először azt hittem, hogy az AP-ra csatlakoztatott eszközök közötti direkt átvitelt jelentheti, de van külön "client-to-client" beállítás is... -
kopogo
tag
Helló!
Kalapos László tanfolyamai elindulásnak jó lehet? Az online oktatás az jó nála?
-
-
Veron
addikt
-
Kroni1
veterán
Látom még mindig szenvedsz a wifiddel. Vajon mi lehet nálad ami miatt ebbe a nem tul nagy beltérbe mégis ennyire szenvedős? Nálam 100m2 házat egesz jól lefedi az ac2 mindkét sávon. 5GHzen neked sem kéne lenni semmi bezavarónak, talán a falak túl vastagak vagy erösen szigetelnek.. De a közvetlen 200Mbps sem az igazi, alapbeallitásokkal is kéne kicsit többet tudnia, a kliens eszköz képességeitől függöen, sztem.
Nálam S8 a hap ac2 router mellett a nappaliban ennyit tud digi1000 neten:
-
silver-pda
aktív tag
ac2 wifi esetén mit érdemes állítani a következőknek, hogy stabil, erős wifi jel legyen beltéren:
Frequency Mode: manual-txpower/regulatory-domain/supechannel
Country: Hu vagy egyéb
Installation: any/indoor/outdoorWifinél szkenneléskor csak 2412-2462 közt látok értékeket, illetve csatornának csak 2412-2452 közt tudnék beállítani értéket.
-
Veron
addikt
A dobozból kivéve az AC2-t, gyári állapotában kipróbáltam, és többször is max. 200 mbit sebességet mértem 2m-re közvetlen rálátással. Annyit tettem, hogy az országot átállítottam. Van esetleg olyan beállítás, amit mindenképp eszközölni kell, befolyásolja a sebességet 5 GHz-en és nem tettem meg?
-
válasz
silver-pda #12344 üzenetére
/ip firewall filter
add action=drop chain=forward in-interface=vWLAN out-interface=!WAN -
silver-pda
aktív tag
válasz
silver-pda #12322 üzenetére
Adott egy hap ac2, ez szolgáltatja a netet etherneten és wifin (2 wlan + 1 virtuális wlan).
Ethernet+wifik+virtuális vlan egy bridge-ben van, így a virtuális wlanon is van net.
ac2 esetén a virtuális wlan-t lehetne külön kezelni, hogy ne lásson rá a gépekre, csak internet fele menjen ki? erre vmi tűzfalszabály kell?Illetve 12322 kérdésem re WDS-n kívül más megoldás?
-
Veron
addikt
valaki kipróbálta már az ac3-at? ac2 mellett milyen wifi jelre lehet számítani?
-
válasz
lionhearted #12332 üzenetére
erre telik
-
-
-
"Mert már tudtad, hogy mit lehet tőle várni és mit nem! Volt tapasztalatod!"
Igen, az interneten már láttam ilyen eszközt, és mert ezt már annyiszor leírtánók a neten :-)"Egyébként nem értem, hogy ez a funkció miért annyira erőforrás-igényes? Végülis csak kapcsolatot tart az AP-kkal, küldi nekik a működési paramétereket, ők meg küldik az adatokat a csatlakozott kliensekről. Kvázi statisztikai infóáramlás."
Itt viszont nem ilyen "egyszerű" a helyzet. Ugyanis van "CAPsMAn Forwarding" és "Local Forwarding" (ha jól emléxem az elnevezésekre) üzemmód is.
CAPsMAn Forwarding : minden forgalom a CAPsMAN-n megy át, tehát ős is "dolgozik" vele.
Local Forwarding : a forgalom "csak" a CAP-n megy át. Persze ez csak akkor igaz teljesen, ha mindkét WiFI eszköz ahhoz a CAP-hoz csatlakozik. Vagy ha pl van 2db CAP és 2db WiFI kliens, ilyenkor is csak a két CAP "kezeli" a forgalmat. Ilyenkor a CAPsMAN gyakorlatilag csak a konfigurációt, és az authentikációt végzi.
Könnyű belátni, hogy ebben az esetben a CAPsMAN terheltsége jóval kisebb, mint az első esetben. És ezt a gyakorlat is igazolja.
Persze ezt a működési mechanizmust sem a MikroTik találta fel. -
Laca0
addikt
válasz
Zwodkassy #12321 üzenetére
Mert már tudtad, hogy mit lehet tőle várni és mit nem! Volt tapasztalatod!
Egyébként nem értem, hogy ez a funkció miért annyira erőforrás-igényes? Végülis csak kapcsolatot tart az AP-kkal, küldi nekik a működési paramétereket, ők meg küldik az adatokat a csatlakozott kliensekről. Kvázi statisztikai infóáramlás. -
válasz
silver-pda #12322 üzenetére
hogyne lehetne
pont nemrég csináltam ilyet, igaz nem ez a létező legelegánsabb megoldás, de ha más nem ír szebbet, akkor ezt is megnézheted.mindkét routeren a wlan alá felveszel egy WDS interfészt, amiben a Master Interface az adott wlan, a WDS address meg a másik oldal wlan-jának a MAC addresse.
az ac2-n a wlan WDS beállítások közt WDS mód static, meg ha van bridge, akkor azt is beállítod itt.
az ac lite-on meg felveszel egy Virtual interfészt is a wlanra, aminek a Master Interface szintén a fizikai wlan, Mode pedig ap bridge, meg persze állítasz be SSID-t meg jelszót.ez elég kőbalta módszer, nem használ se Mesht, se CAPsMAN-t, cserébe nem csak Mikrotik környezetben működik, további hátránya, hogy csökkenti az elérhető sávszélességet, mert ugyanaz az antenna oldja meg jel fogadását és továbbítását is. ha összekombinálod a 2.4-es meg az 5-ös antennát hogy az egyik csatlakozik a hap ac2-re, a másik meg tovább szórja a jelet, az némileg javít ezen, de azt nem próbáltam, én csak a 2.4-es antennát használtam, amikor összeraktam a fenti megoldást
-
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy hap ac2, ez szolgáltatja a netet etherneten és wifin (2 wlan + 1 virtuális wlan). Kicsit növelni kellene a wifi hatótávot, mert a lakás végében egyes telóknak gyenge a jel, így azt gondoltam, hogy egy hap ac lite-val megoldanám, ha már úgyis van.
Két eszköz között wifi kapcsolat lenne (vezeték nem játszik köztük) és a hap ac lite növelné a wifi lefedettséget, ugyanazon SSID-t használva, mint ac2.
Megoldható ez? Láttam pár rajzot, de ott vezetéken voltak összekötve az eszközök. (Vmi capsmanról meg meshről is olvastam itt is.)Bónusz kérdés: ac2 esetén a virtuális wlan-t lehetne külön kezelni, hogy ne lásson rá a gépekre, csak internet fele menjen ki?
-
Laca0
addikt
válasz
TechToys2020 #12185 üzenetére
Kicsit elbeszéltek egymás mellett szerintem a frekvenciát illetően. Az az állítás, hogy 20MHz-et tud a capsman nem üti azt, hogy lehet 4x20MHz-et beállítani. A lényeg, hogy a kontroll csatorna csak 20MHz lehet.
Amúgy a capsman témához: nekem is nagy csalódást okozott, hogy 3 hét szenvedés után kellett rájönnöm, hiába írja minden leírás, hogy bármelyik Miktorik eszköz lehet szerver egy adott ROs verzió felett, ez nem igaz! Csak olyan eszközt válasszatok szervernek, ami hardverileg bírja is! Nekem nagyon gyenge a netem itthon, hivatalosan 10Mbps (bár most emeltek egy kicsit), nem gondolkodtam bivaly eszközökben. Vettem egy hap lite routert és 2db cap2nd-t. A hap lite folyton összeomlott a capsman szerver feladat alatt. 3 hét után feladtam és az egyik cap2nd lett a szerver a másik a kliens. A hap-on ki is van kapcsolva a wifi, mert még capsman kliensként sem bírt működni. Bár van jópár szabály a tűzfalon, amúgy a cpu alig-alig van terhelve, a capsman-t mégsem bírja.
Ez egyrészt okulásképpen is írtam le, nehogy más is belefusson ilyesmibe, másrészt meg hogy igazoljam egy kicsit TechToys2020 felháborodását, hogy valamilyen szinten tényleg jogos. Alapvetően elvárná az ember, hogy ha valamilyen képesség elérhető egy eszközben, akkor az tényleg tudja is azt a funkciót. Ami előnye a ROs-nek, az egyben a hátránya is, hogy egységes minden eszközön. Így viszont nagyon kell ismerni az összes hardvert, hogy ne nyúljon nagyon mellé az ember.
Ekkor jön az ilyen fórumoknak a jelentősége, hogy át tudjuk egymásnak adni a tapasztalatainkat adott hardverekkel kapcsolatban.
Köszönöm, hogy elolvastátok -
-
Stalki
csendes tag
válasz
DanielK #12307 üzenetére
Gyakorlati számadattal nem tudok szolgálni.
Az RB962UiGS adatlapi éréket a gyártó Triple chain-en érti, amit kevés kliens támogat.
Általánosságban, más gyártóknál is az elméleti kb.40% a gyakorlati sebesség.
Mikrotik-en ez 2x2 ac/wave1 kb.350Mbit/s
Ha ennél több kell, más gyártót kell választani: 2x2 ac/wave2 összejöhet kb.500-600Mbit/s
Gigabitet megközelíteni csak ax/wifi6 eszközel lehet kb.800-900Mbit/s (ritka még az ezt támogató kliens)
ui: egy szavazat, maradj Mikrotik-nél bőven elég a mobil eszközöknek a 300 körüli sebesség, ha nem, "Milyen routert?"-be olvasgass. -
válasz
Alteran-IT #12310 üzenetére
Igazából AHx4 már annyira nem opció mert sehol sincs.
-
Veron
addikt
mi a magyarázat arra a jelenségre, hogy a Miikrotikem 1/2 - 2/3 letöltési sebességet produkál Asushoz képest wifin, de felöltésben kb. ugyanannyit?
-
DanielK
addikt
Sziasztok!
Rég jártam erre. Van aki hAP ac-t (RB962UiGS-5HacT2HnT) használ 1GB nettel?
WiFi-n mit tud?Nagyobb netem lett (Vodafone 1GB) és a hAP ac2 WiFin "csak" 300MB-ig jut kb. Szeretném azért, ha WiFin is menne az 1GB közeli.
Szeretnék maradni a MikroTik-nál, de egyedül a hAP ac jöhet szóba, mert ez tud WiFin is gigabit felett. Illetve elkezdtem nézegetni más consumer routereket, amik tudják ezt. TP-Link, Zyxel, D-Link, Netgear... Első sorban azért jó lenne a MikroTik....
-
TechToys2020
kezdő
Ha csak a jelszint a gond, és az eszköz belsejében van rá mód:
- szedd szét az eszközt, és dugj bele (u.fl dugós) másik antennát
Ezeknél az eszközöknél a chip általában tudja a kimenő powert, csak az antenna szokott rossz lenni.
Ha Bp. -en a List Ferenc tér közelében vagy, és kivehető az antenna, akkor le tudom mérni neked az antennát. -
válasz
s.roland93 #12302 üzenetére
de ez normális...
törölted a usert, valaki mégis megpróbál belépni vele, a router elutasítja és beírja ezt a logba.
ennek így kell működnie -
Kiskutyák
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, adott egy kkv, van egy ISP által bekonfigurált optikás mikrotik router (pontos típust nem tudok most írni, nem is azzal van a gondom.) utána a cég routere egy RB750Gr3. Fel kellene építeni egy sima PPTP VPN kapcsolatot kifelé egy másik cég felé, de elszáll hibával. Bejelentkezési adatok ellenőrzése után homokóra, utána állapotként azt írja, hogy csatlakozás, majd kiírja, hogy a port már zárva. A másik oldalon nyitva van a TCP 1723, de azt nem én konfigurálom. Laptopról, mobil hotspottal felépül a kapcsolat.
A RB750Gr3 routeren létrehoztam forward szabályt, hogy a gre-t engedje, illetve inputra is és itt megadtam, a forrás IP címet. Látom is, van forgalom, de továbbra sem építi fel. Van a mindent eldobó szabályom inputra, ide logolást bekapcsoltam, de csak annyit naplózott, hogy a gre-t fogja meg, TCP 1723-ról semmi. Ha azt is engedélyeztem akkor sem épült fel.
Nem tudom, hogy kell-e ezt ennyire bonyolítani, sima pptp kapcsolat kifelé... -
válasz
bambano #12300 üzenetére
Szerintem nem. Hardveresen majdnem egyeznek, annyi hogy az AHx4 L6 licencel rendelkezik, az RB4011 meg csak L5 viszont cserébe ennek 512MB a tárhely, amíg az AHx4 esetén csak 128MB.
De ha tudsz még szerezni valahonnan RB450Gx4-et akkor az is bőven elég lehet számodra.
Ez lenne a legolcsóbb, de most szétnéztem és kb sehol sincs már készleten :/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti játékok OFF topik
- DOOM - The Dark Ages
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- World of Tanks - MMO
- LED világítás a lakásban
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Brave
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Deep Max - Használt, karcmentes
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070 (ELKELT)
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged