- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alteran-IT
őstag
Azért az olvasással remélem nincs gond, mert ehhez a szakmához bizony kell. Nem írtam sehol hogy szar a ROS, főleg hogy androiddal, illetve Linux-al tökéletesen működik, csak Windows-al nem, bár ezt többször is leírtam, egyébként pipa ide vagy oda, már vagy 100 variációt kipróbáltam és semmi, ezek után kezdtem a Windowst is állítgatni, de azzal sem mentem semmire, de ha a pipákon kívül van más javaslatod is, akkor szívesen hallgatom.
Nem a munkával van a baj inkább, hanem az ár/minőség aránnyal, egy pipáért ennyit elkérni ... hát inkább hagyjuk, maradjunk annyiban hogy nekem nem lenne pofám.
(#10795) E.Kaufmann: Már egy ideje én is fontolgatom az OpenVPN-t, csak ugye eddig úgy voltam vele, hogy ha meg lehet oldani külön kliens szoftver nélkül és mégis csak egy normálisabb VPN-el, akkor megoldom úgy, de tényleg már nem tudom hogy hány megoldást/konfigurációt kipróbáltam meg ugye hány videót megnéztem és újra felkonfiguráltam az alapján a VPN-t és a vicces az, hogy másnak működik (mondjuk nem mai videók, illetve cikkek), nekem nem és egyszerűen nem tudom mire fogni. Még a vírusírtót is kikapcsoltam, sőt ki is léptem belőle (KTS) és mégsem megy, erre meg azért vetemedtem, mert volt hogy valamelyik vírusírtó és egyben tűzfalszoftver (talán F-Secure) megfogta a kifele menő PPTP-t, de itt a PPTP megy, csak az L2TP/IPsec nem megy sehogy sem.
-
bacus
őstag
válasz
Alteran-IT #10793 üzenetére
Nem hiszem, hogy belesülnék, volt ilyen hiba nekem is reset után is, mert hiányzik egy helyen a pipa. De csak hidd azt, hogy szar a ros, ha neked ez kényelmes.
A munka (már pedig ha valakit megkérsz, az már munka), nincs ingyen. A nem működikhez képest a működik ingyen van ennyiért, de nem kell igénybe venni.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
#42556672 #10796 üzenetére
Lehet szívni, de nem kliensenként és hálózatonként. Én etettem már SSTP-t LetsEncrypt-ről. csak egy frissítő szkript kellett egy helyi szerveren naponta futtatva. De még AD-ban sem akkora tragédia RouterOS által generált root CA-t kitolni a klienseknek. Sebesség olyan amilyen, de az RDS átment és annyi elég volt.
-
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #10795 üzenetére
Az SSTP-nél a certificate-et szokták benézni, az OVPN meg TCP-n nem igazán combos és klienst kell telepíteni. Mindegyikkel lehet szívni.
-szerintem!-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #10779 üzenetére
Na én ezért választottam inkább SSTP-t és OpenVPN-t, mert NAT nélkül is annyit lehet L2TP-vel copni, NAT-tal pedig az élvezetek csimborasszója. Annyira meg nem volt gyors a céges net, hogy a szoftveres titkosítás sokat lassítson.
-
-
Alteran-IT
őstag
Figyi, jelenleg ugyan az van beállítva és Windows-os gépek se belülről, se kívülről (mobilnet) nem csatlakoznak rá, míg a mobilok kintről és bentről is továbbra is, szóval ha be akarsz sülni, akkor legalább ingyen tedd, bár ha annyira szórakoztató lenne, talán megér annyit
-
bacus
őstag
válasz
Alteran-IT #10791 üzenetére
A 10786-os hsz ben ott van a megoldás, de ha nem megy, én 20 dodóért berakom a pipát a megfelelő helyre
-
Alteran-IT
őstag
válasz
jerry311 #10785 üzenetére
Igen, erre is néztem megoldásokat, már a Windows tűzfalába is belenyúltam, legalább is az IPsec beállításokba, de semmi változás, annyi hogy tovább tart a próbálkozás, de ezen kívül semmi.
Kovindinka és Lenry: Köszönöm, viszont már így is próbáltam, továbbra sem működik és nem értem továbbra sem a miértjét, főleg hogy egy resetelt routeren kapásból beállítottam mondjuk azt ami a skory oldalán van és ugyan úgy nem csatlakozik a Windows (gyakorlatilag frissen telepítve), pedig a tűzfalon már a portokat is kinyitottam neki, de ugye teljesen feleslegesen, mert a telefon anélkül is csatlakozik, szóval nem értem.
Már arra gondoltam, hogy valami másik L2TP VPN klienst szedek le, de eddig nem találtam egyet sem, nem hogy olyat amit mondjuk a Windows-ba tudnék integrálni valahogy, illetve azon gondolkodtam, hogy lehet a kulcsos megoldást kellene alkalmazni, de azzal meg nincs tapasztalatom, szóval annak még utána kellene néznem, na meg abban sem vagyok biztos, hogy a Windows megeszi. -
akos86
aktív tag
Köszönöm a válaszod.
Jelenleg VPN profil úgy van beállítva, hogy a helyi hálózat tartományából kap címet a VPN kliens gép, ahol lehetett ott a rpi lett beállítva DNS-nek a routerben, de valamit csak nem jól csináltam ha így nem működik a VPN kapcsolat alatti reklám tiltása, próbálkozom még. -
válasz
Alteran-IT #10782 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #10784 üzenetére
-
jerry311
nagyúr
válasz
Alteran-IT #10784 üzenetére
no suitable proposal found
Első tippem, hogy nem tetszik neki a Windows által ajánlott/kért SHA1 - AES 128/256 IPSec proposal. -
Alteran-IT
őstag
válasz
#42556672 #10783 üzenetére
L2TP secret nincs is, már hogy ha arra gondolsz, ami a PPP-nél az utolsó fül, az L2TP szerveren belül is csak IPsec secret van, ami stimmel és a felhasználónév és a jelszó is, ugye egyébként a mobilos kapcsolatok sem épülnének fel, persze az IPsec kötelező, így annak is jónak kell lennie elvileg.
De, sőt a profile-t is, miután nem működött, ugyanis utánanéztem és sokaknál ugyan ez a hiba áll fent neten, legalább is angolul is rákeresve és azt találtam, hogy itt a 3des-t it engedélyezni kell, mert a Windows egy gyengébb titkosítással rendelkezik és ha a 3des nincs engedélyezve, akkor nem működik, de hiába engedélyeztem, illetve próbáltam ki egyéb kombinációkat is a többszöri felkonfigurálás után, így sem működik továbbra sem, de csak Windows-os számítógéppel nem, a PPTP persze működik, de az nem megoldás.
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #10782 üzenetére
Töröld ki az L2TP secret-et a ROS-ból és nézd meg így...a mobil klienseken ne töldsd ki a secret mezőt.
Az IPSEC secret stimmeljen meg a felhasználónév/jelszó
Az IPSEC Proposal-t nem piszkáltad?
-
Alteran-IT
őstag
válasz
#42556672 #10780 üzenetére
Az hogy nem kapcsolódik, Windows-ban szinte hibát sem ír ki, csak eldobja, routerben meg kb. ennyit:
memory ipsec, info respond new phase 1 (Identity Protection): ...... IP [500] <=> ..... IP
memory ipsec, error no suitable proposal found
memory ipsec, error ..... IP failed to get valid proposal.
memory ipsec, error ..... IP failed to pre-process ph1 packet (side: 1, status 1).
memory ipsec, error ..... IP phase 1 negotiation failed.És ugye ugyan ezt vagy 3-4 alkalommal, aztán vége a próbálkozásnak. Telefon simán becsatlakozik kívülről és belülről, ahogy más is, ezért is nem értem, ráadásul próbáltam többféleképpen, a Skory-s leírást, youtube-os konfigurálásokat, ahol magam is látom, hogy utána a Windows becsatlakozik (kb. 2-3 éves videók), de nekem a legújabb Router OS mellett a legújabb Windows 10-es gépek nem akarnak, sőt egy Win 7-es laptop sem akar, azon is rajta van az összes frissítés, persze már csak azért mondom, hogy ha a Microsoft baszott volna el valamit szokás szerint.
(#10781) Lenry: Örülök neki, nálad mi a konfiguráció, privátban nem küldenéd át?
-
válasz
ez így elég sovány infó, de cserébe leírom, hogy nálam tökéletesen működik
-
törölt tag
válasz
Mi a jelenség és mi van a LOG-ban?
-
Alteran-IT
őstag
Sziasztok!
Arra van valakinek ötlete, hogy az L2TP VPN miért nem akar működni Windows 10-el? Már több beállítást is kipróbáltam, minden mással működik (android, linux stb.), csak Windows 10-el nem. -
Horvi
őstag
Köszi a kiigazítást akkor valóban rosszul emlékeztem. Viszont kíváncsivá tett a dolog megnézem nálam működik-e.
Gyorsan lecsekkoltam nálam így van beállítva:Valamint az openvpn konfig fájlban be állítva egy route:
route 192.168.1.0 255.255.255.0 192.168.2.1
Lehet a kollégának ez hiányzik és ezért nem megy mert a vpn poolbol nem talál oda a másik networkbe ahol a pi-hole van?
És működik is a dolog mert böngészgettem mindenféle weboldalt és közben egy másik ablakban néztem a pi-hole admin felületét. Mindig amikor megnyitottam egy új oldalt nőtt a query-k száma illetve a blokkoltak száma is.
-
a Poolban csak egy nevet meg a tartományt tudod megadni, a DHCP Server - Networks részben adod meg a DNS-t, de a PPP-hez erre nincs szükség.
valóban a PPP Profil részben van DNS megadásra lehetőség, ha az nem működik, akkor valami vagy nem jól van beállítva, vagy a kolléga talált egy új bugot a routerOS-ben -
Horvi
őstag
válasz
akos86 #10774 üzenetére
Most így hirtelen nincs előttem a menürendszer, ha gondolod megnézem neked amint hazaérek(otthon kb ugyanez a felállás van nekem is) ha addig más nem segít ki
De mintha az IP/Pool-nál adnád meg a DHCP poolt és ott állítod a DNS címet is. Ha a VPN-nek külön poolja van akkor ott is meg lehetne adni külön DNS címet nem?
-
akos86
aktív tag
Sziasztok!
A jelenlegi miki routeremet kiegészítettem egy rpi pi-hole adblock-al, az ip címet is a miki osztja, pihole csak dns kiszolgáló, ez helyi hálón szépen teszi a dolgát viszont szeretném ha ez VPN kapcsolat esetében is működne, próbáltam a ppp profile fülön a VPN DNS szerver beállításoknál megadni a rpi címét, de nem jártam eredménnyel. Bármilyen segítséget/tanácsot szívesen fogadnék ezzel kapcsolatban.
-
-
válasz
#68216320 #10766 üzenetére
Én MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+PC-t használok (nálam egy Cisco SG350-10P van mögötte, de nálad lehet elegendők a router portjai), Digi 1000-es KKV csomaggal használom, sosem ment még 52-53 fok fölé, pedig nem ideális az elhelyezése légmozgás szempontjából. Persze nálam a router csak routol, minden mást a hálózaton a switch intéz.
-
törölt tag
Sziasztok.
Tudnátok ajánlani 1000mbit/s PPPOE kapcsolathoz vezetékes Mikrotik router+switch (4port) kombót?
Fontos lenne, hogy sok torrent szál esetén se melegedjen túl, induljon újra, stb.
AP funkciót egy Mikrotik AP adja már pár éve. -
törölt tag
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #10762 üzenetére
Az lehet, hogy sérti, de más, (nem Sziamiau és nem Miki) routerrel/AP-val működik, nekem is és másoknak is, valamint mások is gyártanak repeatert, és azok is szoktak működni, pl szolgáltatói wifi routerekkel. Tudom, vagy kábelezni kéne (+ akár cAPsMAN, de kézzel is belőhető) vagy Audience, ami meg drága. Simán jó lett volna olcsón úgy megoldani, ami más gyártókkal müxik.
Akiknek sikerült pl TP-link-et rákapcsolni, ők a DHCP-n az "add arp for leases"-t kapcsolták ki, de az nekem be se volt kapcsolva, valamint a WDS-t none-ról dinamyc-ra, de halottnak a csók. Próbáltam b és g módokat visszakapcsolni, auto-ról 1-es csatornára tenni, sima WPA-PSK-t is engedni, 20MHz csatorna, WMM, stb.... Semmi. Csináltam új virtualAP-t gyári beállítás mellett, de szintén semmi. Egyet nem próbáltam, downgradelni valami ősi verzióra, mert volt, akinél azzal még ment. Most legutolsó "stable" van, "old stable"-ra vagy minek nevezik mostanában, nem volt kedvem visszaállni. -
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #10758 üzenetére
az ugye megvan, hogy amit írtál, az sérti a szabványt?
és igen, van trükk: az általam ismert gyártók, ahogy a mikrotik is, szándékosan szabványon kívüli megoldást használ erre, ettől gyártófüggővé válik a történet. -
törölt tag
válasz
e90lci #10757 üzenetére
Ezt a speedtest-et érdemes rendbe tenni!
Ahhoz, hogy egy eszköz képességeit korrekten tudd mérni nem szabad rajta futtatni a speedtest-et. a korrekt méréshez 2 eszköz közé kell a mérendő eszközt tenni és a két szélén lévő eszközön kell futtatni. Ekkor kapod meg azt, hogy valójában a mért eszköz mire képes mert a CPU-ját nem terheli a speedtest futtatása.
-
E.Kaufmann
veterán
Másik kérdés. Szerettem volna költséghatékonyan netet csiholni a lakásban levő hAP mini-ről a garázsig. Jó lett volna valami konnektorba dugható repeater, hogy pár mobileszköz kapjon netet egy emelettel és fél lakással arrébb. Vetttem egy Xiaomi Wifi Repeater 2-őt, amit Mi Home appal tudok is kezelni, egy teszt routerre a munkahelyemen simán felcsatlakozott. Itthon leresetelve és újra beállítva nem akar felcsatlakozni a hAP wifijére, még fél méter távolságról sem. Naplóban semmi, csak a mobiltelóm , amiről állítanám be a repeatert. Nézegettem a neten, hogy másnak se nagyon mentek más Wifi repeater-ek, csak Mikrotikkel közösködtek. Valamelyikőtöknek sikerült-e más gyártó repeater eszközét felcsatolni Mikrotikre? Volt valami trükk, vagy kapásból ment?
-
bacus
őstag
válasz
E.Kaufmann #10752 üzenetére
Fejtsd már ki, hogy pontosan mit szeretnél? Én nem soros portoznék, hanem fognék egy arduinot, ami nem csinál semmit csak épp felcsatlakozik a hálózatra egy ip címmel. (persze ez már így akár 2e forint is lehet). A külső buta kapcsoló adna tápot az arduinonak.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #10752 üzenetére
nem hiszem, hogy van egyszerű módszer.
bonyolult módszer van, tud rs232 over tcp-t, van rá szabvány, win driver, és a kapcsolódat a soros port valamelyik vezérlő bemenetére kell kötni.
nem hiszem, hogy ez jó megoldás, de kipróbálhatod. -
E.Kaufmann
veterán
Egy LTAP mini esetén mi a legegyszerűbb módja egy kapcsoló állapotának figyelésére. Hogy esetleg mivel lehetne legegyszerűbben hozzákötni. Egy sima nyomókapcsolót figyelnék. Az se baj, ha csak hosszabb idejű állapotváltozásra reagálna. Legalább 1-2 mp már pont jó lenne, nem ujjal nyomkodnánk.
-
jerry311
nagyúr
válasz
lordjancso #10743 üzenetére
Windows-ra ott az inSSIDer v3.x-ig, asszem az újabbak már fizetősek.
Linuxban nem vagyok otthon, de ez ígéretesnek látszik.
Illetve Androidra van kismillió app. -
-
lordjancso
senior tag
Na ez az app tökéletesen működik a leírtak szerint. Köszönöm szépen!
3 darab eszközt mértem be 5Ghz-n, amiből az egyik az enyém. Mindhárom eszköz külön csatornán van:
channel 36
channel 52
channel 100Ebből az 52-es vagyok én, tehát nem zavar senki jelenleg és a speedtest is 256 megabit letöltési és 242 feltöltési sebességet mutat, ami gondolom nem rossz. Gigabites digi kapcsolatom van egyébként és kábelen bőven 900/200 fölött mérek mindig.
A következő alkalommal, amikor újra belassul a wifi és ilyen 1 megabit alatti értékeket mérek, újra le fogom futtatni ezt a scannelést és hátha fény derül a problémára.
Köszi szépen a segítséget!
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Két Mikrotik CRS326Q-24S+2Q+ eszközzel lenne gondom. (SwitchOS 2.12)
Csatlakoztatva van mindkét eszköz dedikált menedzsment portja, és a 24 portja egy Ubiquiti switch-ez. A gondom az, hogy a menedzsment IP hol elérhető, hol nem (Lost connection). Ha elérhető akkor sem bizalomgerjesztő számomra, hogy a ping válaszidők is néha felugranak. Az Ubiquiti switch-en be van kapcsolva az STP. Ez még csak egy teszt környezet, de ilyen működéssel nem szívesen vinném ki ügyfélhezVan valakinek valami ötlete, hogy ez mitől lehet?
Köszönöm!
-
jerry311
nagyúr
válasz
lordjancso #10739 üzenetére
Emlékeim szerint iOS-re nincs WiFi analyzer szoftver.
-
vargalex
félisten
válasz
#42556672 #10738 üzenetére
Családi házban lakom, senkit nem zavarok.
5 GHz-en 80 MHz-et használok (használhatnék 160 MHz-et is, de nincs olyan kliensem), 2,4 GHz-en pedig 40 MHz-et. Ha kell valami a szerverről, akkor másolok is 60 MB/s-el. Ja, és a lényeg: sok eszköz esetén ugye nem a kisebb elérhető sávszélességen osztoztok...
A megjegyzésem egyébként arra vonatkozott, hogy nehogy már a bejövő net sebesség miatt ne legyen értelme a nagyobb sávszélességnek! Ilyen alapon gigás portok sem kellenek LAN-ra, ha a bejövő net 100 Mbps alatti... -
lordjancso
senior tag
Ezt töltöttem le, de elindítás után azt írja, hogy vennem kellene egy "WiPry" nevű eszközt, ami egy fizikai hardver és 6-700 dollár körül van az ára. Ennyit azért nem szeretnék rá költeni most.
Az app leírásában:
* You'll need WiPry 2500x by Oscium connected to your phone.
-
törölt tag
-
vargalex
félisten
Én sem szeretem az automatikus csatorna választást, soha nem is használtam, nem is ajánlom senkinek.
A sávszélességben viszont nem értünk egyet. Lehet nekem bármilyen lassú bejövő netem, notebookon azért belső hálón szeretném a lehető legnagyobb sebességet elérni. Úgyhogy lehet értelme a 80/160 MHz sávszélességnek ekkor is.5 GHz-en viszon nincs 1-es csatorna, úgyhogy ott biztos nem érzi jól magát nálad...
-
válasz
lordjancso #10735 üzenetére
a látótávon belül lévő WiFik mellé írja hogy channel hányason sugároznak. van grafikonos nézet is, ott látod, hogy melyik csatornákon nincs semmi.
-
bacus
őstag
válasz
lordjancso #10733 üzenetére
van, de nem látványos. Viszont van telefonra is app, meg windows alá is, win10-hez a saját store-jából... itt aztán gyönyörködhetsz a púpokban
, melyik adó zavar melyiket, stb.
Nem mind mutat jót, de azt látod, hogy van, nincs, mekkora a jel. A wifidnek a gépben kell tudja az 5 gigát, ha látni akarod azt is.
Régebbi androidon az inssider app jó volt, ma a wifi overview 360 pro -t használom. Ez is csak házszám, de azt látod, hogy ha egy csatorna nagyon terhelt..
-
bacus
őstag
válasz
vargalex #10731 üzenetére
lehet vált is
, azért esik vissza, mert az a csatorna amire vált, az meg szomszéd által zavart.
Én nem szoktam autó módon hagyni, ha nincs annyi bejövő, akkor a 80 MHz sávszél se kell.
Pont most néztem itt a kempingben, hogy már mindenki wifizik, 20-25 AP van körülöttem, persze mind 40Mhz széles, mert az az alap beállítás, egymás melletti lakókocsik, állandóan szakadozik mindenkinek, jönnek ide panaszkodni, hogy mit kéne csinálni.., mit vegyen, hogy még erősebb legyen a jele. (ahelyett, hogy mindenki halkítaná..) Én feltettem a 13as csatornára, csak 20 széles, full kihajtja a telenor mobilnetet itt, nem szakad, nem lassul.
Persze e mellett 5 gigás AP csak nekem van, az egyes csatornán az is jól érzi magát, na azt 40MHz szélesre hagytam.. -
bacus
őstag
válasz
lordjancso #10728 üzenetére
jó lenne tudni, hogy milyen frekin van pontosan, milyen beállításokkal.
A sok csatorna jó, a meteorologiai állomások, stb nem jó.
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
A MIKROTIK RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN routeremen be van kapcsolva a 2.4, illetve az 5 Ghz wifi is. Az SSID mindkét interfészen megegyezik. A regisztrált eszközöknél látom, hogy a telefonom az 5Ghz-es wifi-re csatlakozik fel, a többi eszköz pedig a 2.4-esre. Ez jól is van így.
A problémám az, hogy egy bizonyos idő után (pár óra, esetleg 1-2 nap) az 5Ghz-es wifivel történik valami és "elfárad". A telefonomon ha futtatok egy speedtestet, akkor maximum 10 megabit-es letöltési sebességet tud produkálni. Ha letiltom az 5Ghz-es wifit és a 2.4-esre vált át a telefon, akkor ennél bőven nagyobb sebességet tudok elérni.
Ha újraindítom a routert és megvárom, amíg visszacsatlakozik a telefon az 5Ghz-re, akkor újra méret a 200 megabitet, de pár órán-napon belül ugyanúgy visszaesek a 10 megabit alá és annyira belassul a kapcsolat, hogy egy youtube videót is csak nagy szenvedések árán hajlandó letölteni.
Teljesen tanácstalan vagyok. Mi okozhatja a problémát? Hogyan tudnám kideríteni, kimérni, hogy mi és merről jöhet a probléma? Lehetséges, hogy valamilyen eszköz (pl szomszéd router) zavarja az enyémet?
Köszi előre is a segítséget!
-
válasz
noorbertt #10726 üzenetére
Az LHG valóban jobbnak tűnik, mint sz SXT, de nem tartom valószínűnek, hogy ez érdemi javulást hozna. Tulajdonképpen a wAP-ral is egészen elégedett lennék, csak mégis csak legyen már irányított az az antenna, és a két Ethernet-port igencsak megkönnyíti bizonyos helyzetekben az életet.
De ha bárkinek van LHG/SXT összehasonlító tapasztalata, ne kíméljen!
MaCS
-
noorbertt
őstag
válasz
MaCS_70 #10701 üzenetére
Ha szabad kérdezni akkor miért ezt vetted?
MIKROTIK RBLHGR&R11e-LTE 10el drágább és jobbnak tűnik.--
Aki érintett és volna kedves hozzászólni:Amúgy külön földelés kell ezeknek az eszközöknek vagy esetleg villám ellen valami? Gondolok itt arra hogy ha pl veszek egy MIKROTIK RBLHGR&R11e-LTE eszközt és felrakom a tetőre az mennyire biztonságos?
Ha esetleg egyszer lesz 5g akkor ezt is esélytelen upgradelni?
Esetleg árban hasonló összerakott megoldás létezik ami jobb lehet? -
Ó, elektronikai és egyéb nem IP hálózatokkal kapcsolatos topicokban tudod mennyi ilyen félreértés jön szembe? De amúgy az IT-ben is gyakori, hogy ugyanazt a típusú közeget (kábel/csatlakozó) nem csak egy dologra használják. A laikus alatt meg nem feltétlenül egy digitális analfabétát kell érteni, lehet profi fejlesztő valaki, és simán a kezébe kerülhet egyszer egy RJ45 csatlakozó rs232-vel, aminél végletes esetben +/-25V is lehet (azaz 50V peak-to-peak, bár ez elég ritka, viszont az +/-15V-os gyakori, és az is tud csodákat tenni ugye).
golya87: szerintem ontopic téma esetén hasonló pongyolaságra simán ugrana itt mindenki, a csatlakozók meg a kábelek helyes megnevezése körüli kiigazítás egy telco témájú topicnál még talán nem is off meg szabványnácizmus annyira
De tényleg bocsi érte, nem akartalak ezzel megbántani, vagy kioktatni.
-
a laikusok adott protokollhoz rendelnek fejben egy csatlakozó típust, meg hozzá egy kábeltípust is, majd ez a párosítás örökre beég
ezzel nincs is gond, mert a laikus nagyon valószínű hogy életében nem fog UTP-n kívül más kábelvégen RJ45-öt látni, a protokoll esetében meg már a kifejezést se érti, és ez így szerintem jól is van
-
A köznyelvben az rj45 (dugó típus) egyenlő a kábel típusával (UTP).
És ez elég nagy baj, főleg ha sem a kábel nem utp, sem a protokoll nem ethernet. Sajnos az egész onnét jön, hogy a laikusok adott protokollhoz rendelnek fejben egy csatlakozó típust, meg hozzá egy kábeltípust is, majd ez a párosítás örökre beég, és a három dolgot valahogy egyben kezelik fejben.
golya87: mármint úgy érted, hogy RJ45 <> DB-9 ?
-
-
törölt tag
sziasztok! van valaki, aki kerult mar kozelebbi ismeretsegbe a crs309-esekkel es a 305-osokkel is? a ketszerannyi sfp+-on felul van elonye a 309-nek? nem haklis kulonosebben egyik sem?
-
golya87
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni:
Van egy RB4011-esem, de sem resetelni, sem IP-t kicsiholni nem tudok belőle.
30/30/30 már volt, reset gomb benyom, táp hozzáad, vár 5-10-20-30 másodpercig megvolt, fix IP-vel sem tudom elérni sem az 1-es, sem ettől eltérő porton.
Hogy tudnám alaphelyzetbe hozni az eszközt?Előre is köszönöm!
-
válasz
bambano #10711 üzenetére
Ne is mondd! Kb. öt perce kellett resetelnem egy TP-Link kültéri AP-ot. Elvben jobban zár a kupakja, mint a Mikrotiké fog, ha nyolcas alakban két vezeték fog átlógni a lyukon, arról nem is beszélve, hogy innen nem vezet bejárat az elektronikához.
Egy év működés után szinte a C18-as csomagmegőrző jámbor népe köszönt vissza a fedél alól...
MaCS
-
válasz
#42556672 #10709 üzenetére
Sajnos én is így érzem.
Nálam a helyzet viszont azzal a reménnyel kecsegtet, hogy 2-3 múlva már rendes vezetékes netem is lesz. Jelenleg 2-3 Mbps az elérhető sebesség, de épül egy luxus lakópark az utca folytatásban, úgyhogy hátha a mi szakaszunkra is jut fejlesztés.
MaCS
-
törölt tag
válasz
MaCS_70 #10708 üzenetére
Jön az 5G, amiko egy kártya cserével a meglévő LTE cucc máris jó tovább, nem kell az egész board-ot cserélni.
Kihozzák a rendes képességű cuccot, de nem árbócra rendes nyereségű antennával.
Azt érzem, hogy 2~3 évre gyártanak, majd veszel az új szériából, borzasztóan milliméterre kiszámolt hardware-eket hoznak ki, szinte zéró átfedéssel ha a teljes portfóliót nézem....
-
törölt tag
válasz
MaCS_70 #10701 üzenetére
Pedig a user guide-ban leírja:
"When using both Ethernet ports, make sure to cut a wider cable opening in the plastic door. You can use pliers to tear out the plastic piece that is protecting the cable opening. When closing the plastic door, make sure to apply pressure, until it "clicks" into place."
-
Állati banáis kérdésem van:
Beszereztem egy SXT LTE kombi routert. Ebben ugye két Ethernet port van, ami kifejezetten örvendetes és hasznos tulajdonság.
Igen ám, csakhogy a fedélen csak egy kábel kivezetéséhez elég széles lyuk van kialakítva. Mégis mi a trükkje annak, hogy a két porthoz két kábelt vezessek be?
Amúgy toll a Mikrotik fülébe. Nem hogy használati utasítást, de semmi arra utaló hivatkozást nem bírtak az eszközhöz adni, a neten talált leírásokban pedig ábrák még véletlenül sincsenek.
Köszönettel: MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Kamerarendszerek telepítése //// Gyengeáramú hálózatok kiépítése //// Informatikai segítségnyújtás
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged