Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Eddigi legjobb DxOMark helyezésével zárta 2025-öt a Vivo
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Netfone
Új hozzászólás Aktív témák
-
xXxian
senior tag
válasz
LélekVándor
üzenetére
Szia,
Itt még mindig van, ahol 321k a kit. 220V-nál raktáron.
Edit: sőt, van olcsóbb is!
Azt mondom, vedd meg 0831 előtt, s lesz 5 év gari. Edigital-nál (ha jól emlékszem 30+ k volt a plusz 2 vagy 3 év is.
Panashopra is rácsöröghetsz, mikor én vettem mondták, hogy ja, van most egy -10% akció.
X
-
LélekVándor
tag
válasz
MrChris
üzenetére
100%-os belenagyításra gondolok(extended focus, a jelenlegi kamerámon így hívják) felvétel közben. Azt remélem tudja a G80, erről nincs infom sajna. A Canon 60D pl. csak Magic Lanternnel tudja.
Köszi, tudom szoktam olvasni a videós fórumot is.Nippon: Valóban nincs gond velük egészen addig, ameddig csak FHD-ban rögzítessz...
-
Nippon
őstag
válasz
LélekVándor
üzenetére
Sokan dolgoznak Sony gépekkel és nincs ilyen problémájuk, konkrét ismerősöm is van aki reklámfilmeket és esküvőket vesz fel, hagyjuk már ezt a baromságot.
-
MrChris
nagyúr
válasz
LélekVándor
üzenetére
Értem. Adapterezett CaNikon obikkal nincs tapasztalatom, de azért ellenőrizném mennyire korrekt az elektronyos blendevezérlés. "Felvétel közben nem lehet beleközelíteni a képbe" ezt nem annyira értem, vagy hiányos a tudásom, felvétel közben eddig egyik Panámmal sem lehetett mással közelíteni lábzoomon kívül mint a zoom tekerővel. Egy extra van az extended tele converter/etc ami egy fhd kivágás, crop a szenzoron, kb 2.3/6-os szorzóval. Kb megegyezik a 4k fhd-ra való kroppolásával. 4k rögzítés óta már nincs nagy jelentősége. Nem lebeszélni akarlak, csak azért írok, hogy számodra megfelelő vázat válassz. A videós fórumon van egy srác aki komolyabban beleásta magát a Fuji xt2-vel való videózásba, még egy külső rögzítőt is vett hozzá a 4:2:2/8bit és prores miatt. Érdemes lenne felvenned vele a kapcsolatot mi a tapasztalata.
-
LélekVándor
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Főleg videóra fogom használni manuálban, professzionális használatra lesz(pénz keresés), azt valóban nem írtam. Pontosan ezért nem jöhet szóba Sony fényképezőgép, mert a melegedéssel nem tudnak mit kezdeni, és egy ilyen géppel nem dolgozhatom felelősségem teljes tudatában, még akkor sem ha FullFrame-es. Sokáig őrlődtem, és ma már simán megvenném a Pana GH5-öt a Sony A7sII-vel szemben, még akkor is, ha a Sony lene olcsóbb. Fuji X-T2 meg jó meg szép, csak inkább fényképezőgép, mint kamera. Nagyon kevés a videós beállítás és nincs LOG sem benne, valamint úgy tudom, hogy felvétel közben nem lehet beleközelíteni a képbe(ezt mondjuk egy olyan X-T2 tulaj mondta, aki inkább fotózik, szóval lehet csak nem találta meg hogyan kell), valamint a Fujikkal, tudomásom szerint, csak olyan obik adapterezhetők(ha nem csak nyitva szeretném használni), amiken van külön blende állítási lehetőség. A 12-60mm -es obi csak azért kell, mert nagyon jó ár/értékben kapom a váz mellé, és legalább tudom a gyári(tehát nem adapteres) AF-et is használni, mondjuk ha néha fotózom is vele.
Az állvány létjogosultsága nem kérdés számomra. A G80 lenne a másod gépem, a későbbiekben szeretnék mellé egy GH5-öst, ahogy említettem de most ezt nem engedhetem meg magamnak. Ja igen, ha kiváncsi vagy leírom szívesen milyen objektíveim vannak: Canon 10-20mm f3,5-5,6(ez igazából nem játszana de megtette a szolgálatát már Nekem bőven) Canon 24-70L f2.8, Nikon 80-200 f4(ez egy régi manuál de nincs jobb obim ebben a tartományban). 80mm f1.9 Mamiya, 50mm f1.4 Sigma Art. Tamron 17-50mm f2.8 (sajna hibás, gombokért eladó:-) ). Eladni nem szeretném az objektíveket, mert a továbbiakban (min. 5 év sztem
) bízom benne, hogy a gyártók konkurálása végett lesz vállalható FF MILC is(mielőtt bárki felháborodni videóra gondolok itt), és akkor szeretném,, ha FF objektívjeim már meglennének. A másik ok, ami miatt nem szeretném eladni a jobb obikat(24-70, 50mm), az, hogy szeretnék venni egy focal reducertt hozzájuk. -
MrChris
nagyúr
válasz
LélekVándor
üzenetére
Először szerezd be a szettet, próbálgasd és majd kiderül kell e állvány. Vannak értelmes gyutávú CaNikon obijaid? Mert hogy elég lassú velük a fókusz, meg nagyobbak mint a natívak. Csak nagyon muszájból használnék olyanokat.
-
LélekVándor
tag
Hali! Nagyon úgy néz ki, hogy csatlakozom a micro 4/3-osokhoz jómagam is, mert úgy döntöttem veszek egy Panasonic G80-ast. Nem mondhatnám, hogy szerencsém volt:-). A tegnapi napig a Media Markt-ban 289.000 Ft volt a 12-60 as objektívvel együtt, már a fizetés gombon remegett az ujjam, mikor úgy döntöttem, hogy kevés az 1 év garancia, inkább ráfizetek még 16 ezret és legyen 5 év garancia. Nagy kár volt! Megrendeltem a DigitCam-ből 305.000-ért, de a mai napon kaptam egy hívást, hogy hiába, mert nincs Náluk és a beszállító sem tudja garantálni a gépet szeptember végéig sem, így lejárna a promóció is, ami az 5 év garit illeti. Mentem vissza a MM honlapjára és a régi ár, 322e Ft fogadott...Most várok valami értelmes akcióra, mert ahol lehet kapni, ott 321.000 a legolcsóbb, és persze csak 1+1 év garancia lesz szeptembertől.
Mindegy, kipanaszkodtam magam:-). Milyen állványt tudnátok hozzá ajánlani? Olyan 35-40ezer forint lenne max, amit költenék rá, (de persze örülnék, ha ennyit sem kellene). Vízszintező gömbfej mindenképpen legyen rajta, és legyen masszív, hogy az első fuvallat ne döntse fel. Valamint szeretnék hozzá Nikonos és Canonos adaptert is. Egyszer valaki linkelt egy magyar üzletet, ahol értelmes áron volt töménytelen mennyiségű adapter. Esetleg tudtok linket ajánlani? Köszi előre is!
-
bakosgabor57
őstag
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Sajnos beleestem az elkapkodott választás hibájába, hazai boltban is van utángyártott 3k+ futár.
-
bakosgabor57
őstag
Köszönöm, megrendeltem..., vezetékest, postával 4k.
Csak azt tudnám ugyanez pana dmw rsl1 név alatt miért huszonezer? -
rooney8
aktív tag
-
asdf_
veterán
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Zsinoros vagy zsinortalan? Megkonnyitene a helyzetet

-
kátú
őstag
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Ebay és tömve van minden
-
bakosgabor57
őstag
Hali!
Panasonic G7- hez milyen egyszerű távkioldót ajánlotok? Pana-kompatibiliset sehol nem látok... -
Golota
senior tag
Igen, sok igazság van ezekben, de a LR kezelöfelülete jobban ki van találva a batch editinghez. Ezzel együtt gyakran én is "átugrok" PS-be közben. Amúgy ennek a katalógusnak egy profi fotós számára elég sok haszna van, csak az olyan hobbistáknak, mint én, inkább nyüg. Nem lene ez baj, ha nem törölném a raw-ok 99%-át.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Golota
üzenetére
Csoportosan úgy szoktam, hogy megfogom a rawokat és ráhúzom a PS-re, ekkor bal oldalt listában megjelennek. Még az is lehet, hogy elég a mappát ráhúzni. Ekkor a beemelteket egyszerre is lehet menteni. De még csak pár hete használom Lr helyett.
Nekem mindegy, hogy Silky, Lr, Ps, C1 csak tetszen ami kijön belőle. -
scarabaeus
őstag
-
Golota
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Igen, a LR katalógus az egy nagy szívás, ha nem úgy használod, ahogy a készítök megálmodták. Én már egy ideje megszoktam és próbálom az elönyeit kihasználni, de valóban nem evidens. A PS rawozással egyetértek, csak ugye ott meg a batch processing nem játszik...
Mindent egybevéve: nem leszek Silky user, de remélem az Adobe-nak alátesznek egy picit, mert a színkezelés, meg az élesítés valóban köröket ver a LR/PS-re.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Golota
üzenetére
Ha hozzászoktál az adobehoz, beidegződtek, hogy hová nyúlj meg annak gördülékenységéhez akkor kellemetlen kínlódás a Silky használata. Folyamatosan táraz és lassú a preview. Pár éve használom, megszoktam és így már kifejezetten egyszerűnek tűnik. Korábban linkeltem, hogy ez nagyon meglepett. Továbbá a mosoda is picit másmilyen lesz. Van P, A, V, C (valszeg provia, astia, velvia, chrome) representation, Panával bőrhöz nem annyira jó, de más területen, pl az eget nagyon jóra csinálja, csak figyelni kell, mert előfordulhat maszkos hatás, perem.
Lr helyett inkább a fotosopban rawozom, nem kell katalógussal szenvedni. -
Golota
senior tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Hasonlóképpen látom: lassú és a felhasználói felület egyáltalán nem intuitív. Ellenben a sharpening funkció szemmel láthatóan sokkal jobb, mint a LR-ban. Ráadásul egyetlen nyomorul csúszka állításával sokkal élesebbre tudtam venni, mint a LR-ban az összes büvészkedéssel. Mindezt észrevehetö zajosodás nélkül... Ez azért elég komoly fegyvertény.
-
madgie
titán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Az Olympus színprofilok ezer éve benne vannak a LR-ban, a Pana és a Pentax volt évekig a kivétel, épp tavaly néztem, hogy a Pentax már belekerült, hála Istennek idén a Pana is, idővel remélhetőleg az összes típus.
-
shepherd
csendes tag
Lumix G1 leesett, és azóta a belső keresőjében nem éles a kép. Van javaslatotok, hogy hol érdemes megnézetni egy műszerésszel? (tudom, régi és elavult. de szereti a család.)
-
MrChris
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Valamiért nem kapta meg sajnos a színprofilokat Lr/ACR-ben, pedig ebben már 'újabb' szenzor van. Megpróbálhatod a rawot heckelni, csak azt nemtom jobb lesz e.
Ahogy Econ írja Silkyben vannak profilok, camera profil és color profil. Általában a standard a legjobb. Máshogy élesít mint az adobe és kevébé tudja visszahúzni a highlights-t. Az erre való eszköz elég gyenge, kb +2ev-re érdemes tenni. Viszont általában, de nem mindig szebb színt lehet összehozni. -
törölt tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Jól látod, a Silky viszont nagyon jól kezeli és benne vannak a váz színprofiljai is.
-
mpierre
veterán
Melyik a jobb megoldás - nem feltétlen szerkeszthetőség szempontjából, mert nem minden kép érdemli meg ezt - jpeg+raw, vagy csak raw-ban fotózni em-10-el?
Az időközben kiderült, hogy a pentax 28-80 elég furán mossa el a hátteret, az öreg takumar 50 f2-es sokkal szebben dolgozik. A 70-200-as pentax, irdatlan nagy ehhez a géphez, eddig egyszer használtam éjszakai fotózáshoz, de statívon sem stabil. Kézremegés és hibás bal szem is abszolválva.
-
SpongyaBob
veterán
Pana GX7-hez jól látom, hogy nincsen Lightroom színprofil?
-
cdl
senior tag
Sziasztok.
Használ itt Valaki Pana 35-100 f2.8-at közületek?
Érdekelne bármi róla.
A fellelhető teszteket elolvasgattam, de itthon nem nagyon van elterjedve.
Mivel kijött az utódja, lement az ára 570 Euro környékére, így nagyon vonzó lett.
Mivel a technozás eltűnt belőlem, igy kb örök darab lenne a 12-40 fölé. -
madgie
titán
válasz
rooney8
üzenetére
Full spektrumnál lőheted a látható tartományt, a közeli infrát és az UV-t is, megfelelő szűrőzéssel persze. Sőt, csillagfotózáshoz is nagyon jó így, mármint nem a tájképekre gondolok, hanem a tácsöves, követőmechanikás részletképekre. És valóban, “főgépnek” ez így macera, speciális cucc, nekem mindig kellett volna egy ilyen, csak sajnáltam rá a lóvét

-
rooney8
aktív tag
végül a te hsz-ed alapján ugrott be, hogy mintha valami ilyesmi is szerepelt volna a leírásban, úgyhogy neked is köszi

jó áron vettem, az ebay-es árlista alsó szegmensében volt
közben jobban utánaolvastam. infrafotózásra jó. viszont hőkamerának nem jó, mert azt a tartományt már ez sem érzékeli. érdekes képeket lehet csinálni vele, ha jól belövöd a wb-t. de én inkább maradnék a normál képeknél egyelőre. szűrőt meg 20-30k-ért találtam, annyit nem szeretnék rááldozni. -
MrChris
nagyúr
válasz
rooney8
üzenetére
Azt kéne tudni mire való. Csak gondolom, hogy az infra fény fotózására jó. Kellene még egy szűrő ami kiszűri a látható fényt is és akkor teljesen infra fotós gép lenne. Esetleg télen meg lehet vele figyelni hol szökik a meleg a házból, vagy hol van a padlófűtés, falfűtés, annak hibája.
-
-
rooney8
aktív tag
azt hiszem megvan a hiba forrása
át lett alakítva teljes spektrumú géppé (illetve valami ilyesmi, google translate-et használtam, német volt a leírás). elvileg valami szűrőt kell venni rá.
nem voltam elég figyelmes. ebay-ről vettem a gépet, német szöveg volt. így visszagondolva akkor is feltűnt ez a szövegrész, de úgy bele sem gondoltam mit is jelent. arra figyeltem, hogy probléma és hibamentesként hirdette. ami végtére igaz is. elvileg valami uv szűrő kell rá.itt az eredeti szöveg:
"Das Gerät wurde zur Fullspectrumkamera umgebaut, mit der sie nun den komplett vom Sensor erfassbaren Wellenlängenbereich nutzen können
Der Clou an einem Fullspectrum Umbau ist das man quasi eine Eierlegendewollmilchsau erhält. Mit verschiedenen Vorschraubfiltern kann man ohne weiteres Bilder im normalen visuellem Spectrum machen (UV/IR Filter 486) oder auch die verschiedenen Wellenlängen des Infrarotbereich nutzen (z.B.: 680nm, 720nm, 760nm, 850nm, ect ect)."
-
jjeahh
nagyúr
válasz
rooney8
üzenetére
Biztos nincs eltolva a wb adjust sem? Érdekes amúgy ez, remélem megoldódik a dolog. Én a g6-ot anno valahogy úgy vettem, hogy F22-őn volt, az expókorrekció tökig visszahúzva és a kereső meg egyéb dolgok is el voltak állítva alaposan
. Az előző tulaja lehet azt hitte elcsesződött, ezért eladta 
-
-
rooney8
aktív tag
-
rooney8
aktív tag
már csináltam reset-et, kétszer is, fw-t is frissítettem. mindenféle színhez kötődő csúszkát/beállítást próbáltam, de maradt ilyen.

-
Muerte68
addikt
válasz
rooney8
üzenetére
Szerintem a szín csúszka van eltolva én a G3-at mikor vette az érintő képernyőn véletlenül elállítottam és minden képem zöld lett
Viszont Raw-nál vissza lehetett húzni 
Nézd meg a raw kidolgozásnál melyik csúszka hol van+ a gépben a szinek csúszkáit.+1 full visszaállítás

-
rooney8
aktív tag
sziasztok
a napokban vettem egy pana g6 gépet, 14-42-es kitobival, használt mindekettő.
ez az első komolyabb gépem, szóval nincs benne gyakorlatom, remélem csak én rontok el valamit.
nem tudom rendesen beállítani a fehéregyensúlyt. illetve csak gondolom, hogy a fehéregyensúllyal van probléma. ha automatára állítom, akkor az egész kép magentában tündököl, ha előre definiáltat állítok be, akkor szintén a végletekig van eltúlozva a szín, ha pedig manuálisan egy fehér terület kijelölésével határozom meg, azzal kapom a "legjobb" eredményt de az is nagyon messze van a színhelyestől.inkább beszéljenek a képek. ugye csak én rontok el valamit és nem hardveres a probléma?
-
b.vr
őstag
Hamár fókuszrendszer, nemrégiben Thom Hogan kijött az E-M1 mark II review-val, és ő tényleg olyan körülményekre vizsgálja (madárfotózás) és annyi mögöttes tapasztalattal (lévén állandóan csinálja a különböző szafarikat, még az előző generációnál volt is hogy a saját fő cuccát nem is vitte csak a tesztelni kívánt Nikon-Fuji-Olympus triót a Galapagosra) hogy érdemes az ilyen összehasonlításait olvasni.
"I think it would surprise a lot of people that I've chosen to keep my E-M1 Mark II but not my Fujifilm X-T2. While the Fujifilm certainly has a bigger and arguably better sensor, the E-M1 Mark II—in shooting, not setup—simply out handles the X-T2 in my experience, and I even found the focus performance to be better, particularly with telephoto lenses."
(Ezzel együtt meg írja hogy ha valakinek ez a fő területe akkor továbbra is a dslr-t ajánlja/használja erre) -
b.vr
őstag
válasz
topikk
üzenetére
Na ez legalább egy jó példa vagy arra hogy felméred milyen képeket szeretnél csinálni, ahhoz mire van szükség, és ahelyett hogy telesírnád a zinternetet miért nem lehet ezt ezzel meg azzal, mérlegeled fontos-e ez annyira amennyibe kerül, ha igen megveszed, fotózol vele és örülsz. És ez így is van jól

Le lett már korábban futva persze ez a "lényegében minden vázban kell hogy legyen PDAF" , akkor is azt írtam hogy nem az számít mi áll az adatlapon hanem hogy mennyire használható. Csak mert a Fuji-tulajok leírták hogy pdaf nélkül fontos objektívekkel gyötrelmes a fókuszálás. Nemhogy mozgó célponton sorozatnál, hanem egyáltalán úgy általában! Ezzel szemben általánosságban az 5 éves Pana G5-ömmel meg nem volt gondom, ami hírből sem ismerte a pdaf-et. És mégis gyorsabb, jobban használható az AF-rendszere mint a pdaf-fel rendelkező Fuji X-E2-nek, amit amúgy használok az Oly E-M1 mellett, de csak hogy legyen mit a 23/1.4 végére csavarni. Arra amire nekem kell az x-e2, elfogadható ahogy fókuszál (mozgásban lévő célnál sorozatra meg nincs vele szükségem), nem is panaszolom tele a fórumokat hogy miért csak ennyire képes. -
Hello! Remélem nem túl OFF: egy patika állapotú, nagyon keveset használt Panasonic DMC-G5 objektív nélkül mennyiért adható el kb.?! Minden tartozék megvan hozzá, dobozzal és igény esetén 3 db akkuval. Köszi!
-
topikk
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Mindenkinek megvan a maga kritikája. A magasabb szegmenset vásárló meg dühöng, hogy nehogymá egy cseppálló váz + pár fps és egy nagyobb kereső miatt háromszor annyiba kerül a váz???? Fogcsikorgatva megveszi aztán 99%-ban elég lett volna a belépő szint is. De hogy védjem kicsit az oly-t a saját példámmal: én most váltottam fennebb a 10 ii-ről, csak azért mert nem tudtam mozgó madarat vagy egyéb állatot fényképezni. (pl. a kérészvonulásnál közelről, csónakból kb 500 képet lőttem, amiből 4-5 volt fókuszban, azok ahol vízre szálltak
). Ha benne van egy normális PDAF a 10-esben az Oly elvesztett volna egy fenebb lépő vevőt. Én meg megspórolhattam volna egy csomó pénzt 
-
Tin_Shield
őstag
A fene tudja, a Fujinál elég hamar kijött a X-Pro2, XT2, X-T20 sor és jön az X-E3 is, szóval meg lehet oldani egy generáció cseréjét relatíve gyorsan is. Gondolom lehetne ügyesen "butítani" egy E-M5III-t hogy ne veszélyeztesse az E-M1II-t, ahogy madgie is írta, alapvetően a szolgáltatásokkal célszerű szegmentálni.
Nem akarok beállni a pdaf-ezők sorába főleg, hogy tulajdonképpen engem is hidegen hagy a videóval együtt, de most már az Oly is képes elfogadható videóra és AF-re (E-M1II), ideje valaminek lecsorogni az alsóbb szegmensekbe is -
asdf_
veterán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Az elkepzeles jo, de az E-M1 II-re rogton nem hozhatjak az E-M5 III-at. Leghamarabb jovore nyar elott. Azutan viszont megint varni kellett volna az E-M10 III-al egy fel evet minimum, azaz negy ev koruli eletciklusa lett volna az E-M10 II-nek, az meg mar billegosnek tunik.
-
asdf_
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Szurkevel van, lapozd at.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Pontosan, ezért léptettem volna fel előbb az E-M5III-at E-M1II "lightnak" és az E-M10II-t változatlanul hagytam volna még a piacon, aztán jövőre az is megkaphatott volna pár dolgot a nagyoktól, akkor tényleg markIII lenne.
De biztos jobban tudják ezt Japánban (vagy nem, más területen de japán céggel dolgozok lasan 20 éve...) -
Speeedfire
félisten
Egy moderátor rendet tehetne itt, kicsi sok az off.

-
madgie
titán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Egy fényképezőgépet rendszerint olyan dolgokkal lehet szegmentálni, mint a kereső mérete, a dupla kártyaolvasó és/vagy ez/ezek sebessége, sorozatfelvétel sebessége, a váz építési minősége, cseppállósága, stb.
Szenzor/AF/szoftveres direktbutítás szerintem f@szság, igen, akkor is, ha a Fuji csinálja (X100S esete).
Studi: addig is lehülyéztetek, míg MFT user voltam
A 45/1.8 távoli lágyulása megvan még? Ott is úgy kezdődött, hogy leírtam, hogy szerintem ez kicsit gáz, és jött egy komplett csoport azzal, hogy márpedigdehogyis. Hoztam netes példákat, csoportosan jött az akkorse. Szerinted véletlenül alakult ki a raptor szó? ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
MrISO
csendes tag
-
Tin_Shield
őstag
Én először inkább az E-M5II-öt léptettem volna feljebb új szenzor+PDAF+4K-val, az egy jóval magasbbra pozícionált gép, jobban érezhető a lemaradása. Rádaásul hamarabb is jött ki mint a kistesó. Az E-M10 szintjén bőven "bocsánatos bűn" a régebbi szenzor vagy a butább AF, főleg ezért az árért, szerintem simán húzhatta volna még egy ideig a markII.
(#83324) MrISO
Nagyon nincs itt védve, senki sem írta, hogy bakker erre erre vártam, mindenki alibi frisstítésnek tartja.
A vita a szoksásos képstabi kontra pdaf vonalon mozog, van aki szerint a pdaf úri huncutság, van aki szerint stabi. És senkinek sincs igaza, illetve mindenkinek igaz van, minden a fotózási szokásoktól függ. -
MrISO
csendes tag
Amúgy Fuji vonalon is volt hasonló. Anno akik X-E2 után érdemi utódra vágytak eléggé csalódottak voltak az X-E2s láttán. A két esett között annyi volt a különbség, hogy a Fujis tábor nem próbálta megmagyarázni. Szimplán csak nyugtázta, hogy ez most ilyen lett és amíg lehet újonnan kifutó X-E2-t kapni, addig azt érdemes venni.
Hogy ezzel szemben itt miért kell így mindenre rágörcsölni, az rejtély.
-
MrISO
csendes tag
Teljesen igazad van, sok minden nélkül el lehet lenni. Magam is így vagyok ezzel. De pont ezért használok olcsó pár generációval korábbi vázat. Csak itt most egy új modellről van szó, ami majd megkapja az ilyenkor szokásos magas kezdő árat.
Természetesen az E-M10 széria úgy ahogy van szerintem is egy remek kis gép. Kérdés itt csak az, hogy az Mk III kapott e annyi fejlesztést, hogy az megindokolja majd a 2017-es magas nyitóárát?
Vagy azt is kérdezhetném, hogy hány E-M10 Mk I/II tulaj érzi úgy, hogy felár ellenében szívesen lecserélné a gépét Mk III-ra?Hidd el, hogy itt senki nincs az Olympus ellen, én személy szerint is szimpatizálok a márkával. Ennek ellenére az nehezen vitatható, hogy a méregdrága PRO kategória alatt az utóbbi időben kicsit olyan Canonosan egy helyben toporgós a történet.
-
madgie
titán
válasz
madgie
üzenetére
De amúgy félre a forrófejjel: ott tartunk, hogy Chris is a saját preferenciáit hajtja, én is, Econ is. Nem meglepő, mi? Valakinek a kicsi, könnyű szett a legfontosabb, minden esetben stabival, másnak inkább a fényerő/dof, FF-től könnyebb cipelnivalóval, stb.
Meggyőzni úgyse fogjuk egymást a saját f@szsagainkról

#83318: mára vége a dráma tagozatnak, ugornyunkmá'
A Hexeditoros buherálásunk legyen közös pont, písz 
Merci: nem, én konkrétan azon röhögök, hogy valaki védi az Olyt, miért alibizi ki a vázaiból a PDAF-et, miközben évek óta beletehetné már mindenbe. Ez nem különc hozzáállás, ez szimplán f@szság. Nem az MFT f@szsága, csak az Olyé. A Pana legalább próbálkozik, mindezt úgy, hogy szerintem eleve jobb a CDAF rendszere is, mint az Olyé. De tényleg hagyjuk a témát.
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Akkor mond ki, szarazemefté! Nincs érv mellette. Minek a stabi, egy fuji zoom lefedi a fixeit, nincs pdaf, túl kicsi, túl nagy... ja és kicsi a szenzor! Nincs itt semmi látnivaló, kérem haladjanak tovább. A m4/3-os cuccokat az alábbi címen ingyen átvesszük. Zárható a topik.
jjeahh: Elindítod azt a hexeditort, ráhúzod a .dng-t, majd Search/Find, Text stringet bepipálod és beírod hogy DMC-G6 és OK. Majd egyszer még nyomsz F3-at és ahol megállt ott a hatosra egy klikk, átírod 7-re, nyomsz egy mentést. Kész. Összesen három helyen szerepel benne a DMC-G6 és csak a másodikat kell átírni.
-
madgie
titán
Nem, jelenleg ott tartunk, hogy a gyerek nem mozdul meg a képnél, de a vázstabinak feltétlenül ott kell lennie mindenben, mert különben semmire sem jó a gép. És természetesen mindenki fixekkel videóz, amatőr szinten is.
Nem tudom, ránéztem a naptárra, csütörtök van?

Chris: veszel egy X-T20-at kácsashoppból, meg gubázol egy stabis 16-50-et mellé és egész konkrétan le van fedve az össze elképzelésed. Vagy egy 18-55-öt, úgysem kroppol pluszban a T20 (ellentétben a T2-vel).
-
Studi
veterán
Most tényleg elmentünk egy olyan irányba, hogy PDAF nélkül élni nem lehet 2017-ben, de egy vázstabi f@szság? Srácok, idejön ez az idióta troll, és megint mindenkit egymásnak ugraszt? Ne már...
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Furcsa kinyilatkoztatás, nekem kb csak fixeim vannak, nem vagyok profi videós. Ez gyenge érv, hogy aki fixel annak nem kell stabi. Meg hogy majd aláteszel egy gimbalt. Nem akarok egy piszkafát alá és azzal bohóckodni, nem akarok ezzel bajlódni. Persze hogy egy ilyen eszköz stabilabb, (meg annyiba fáj mint a vázam) de egyáltalán nem családbarát. Megyek a gyerekeimmel és ha előkapom a kis gépet ott van benne mimden.
Ez a warp az utólagosan szarból várat építeni esete. Minek, ha lehetett volna eredendően jó? Hol tudok fujiból összeszedni egy olyan szetet, ami 4k képes, kicsi váz, és ekvivalens 24, 40, 90mm-es obisor van hozzá, ami összesen 700gr súlyú, mindezt 270e-ért? És akkor még nem is számoltam jobb vétellel. De lehet új árakat is összehasonlítani.
No meg minden obi stabilizált, nem kell utólag kiherélni az élességet warppal... -
madgie
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Napjaink videósa alvás közben is két szót mormol: warp stabilizer

-
hibavissza
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Láttam én is pár gyanúsan jó videót és néhány remegőset is Fuji kit-tel. Nekem csak remegős jött össze, mikor próbáltam. Biztos nem olvastam át a használati utasítás légzésre vonatkozó részét.
A MFT képstabi+obi stabi sem mindenható, ha elhagyjuk a reklámtesztek világát. Néhány mozgásnál inkább jobb kikapcsolni, mert igaz, hogy kiszedi a remegést, de időnként beledob pár nagyot, amit szoftveresen esélyem sincs kiszedni míg az egyenletesebb, kameramozgástól viszonylag független, finom kézremegést ki tudom simítani.
Az biztos, hogy a sínen futó kamerakocsinál nincs jobb.
-
madgie
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Minek a szenzorstabi, ha egy kivételével az összes zoomukban ott az OIS?
Házivideóra úgyis a zoom való, profi videónál meg nem IBIS-szel szokás nyomulni, aláraknak egy Moza Air-t és sokkal jobban kivasalja a képet mozgás közben.Azt mondjuk megértem, ha valakinek fotóra, fixekhez kell, vagyis dehogy értem meg, csak elfogadom

Amúgy a legutolsó, filléres, műanyag 16-50 kitben is ilyen optikai stabi van, szóval nem hiszem, hogy különösebben rácuppannának az IBIS-re.
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Nemtom milyen kamerával készült, azt nem látni csak a gx8x-t
A pdaf-en megy a fonál, úgy le van rántva, mintha alig/nem lenne használható a komtraszt af. Pedig mint látható gyors. A dfd is kontraszt alapú, csak nem olyan faék egyszerűséggel dolgozik a program, momdhatnám végre logikusan jártak el. Hogy az em10mk3-ban milyen lesz meglátjuk, de ez nem a caf miatt lesz lassú, hanem esetleg szarul írták meg a programját. Volt nálam egy hétig em10mk2 de nem tűnt fel a fókusz bénasága.
Még nem gondoltam rá hogy cikcakk mozgásban fotózzam a lányom, meg szembefutásnál, itt válnak el a fotós igényeink, szokásaink. De majd kipróbálom ezt a mutatványt. -
hibavissza
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Az Olympusról nem tudok nyilatkozni, de fotónál a Pana követő af teljesen használható. 2-3 méteren belül dobja csak el magát, mert akkor pl. 25 mm-en és f 1,4-en 30 centi sincs a dof. Érthető.
Ellenben videónál borzasztóan hiányzik a pdaf. A dfd teljesen kiszámíthatatlanul esik epilepsziás rohamba és kezd el keresni. Teljesen abszurd. De szerencsére az élkiemelés is használhatatlan Panán.

És most, beszéljünk arról, hogy véget ért már vajon a "Mikor végezzük ki a jelenlegi bajonettet, hogy legyen szenzorstabink" értekezlet a Fujinál?
-
asdf_
veterán
Ertem en, hogy a pdaf-et nem hozzak le az e-m10 III-ba. De a szazalekos akksikijelzo kinek fajt?
Agyonutnem...Battery Status Display Remaining power (4 steps)
-
törölt tag
válasz
MrChris
üzenetére
Ebből a gyakran linkelt videóból az látszik, hogy a Pana simán gyorsan tud csipogni akkor is, ha még nincs meg a fókusz és atomhomály a kép. Ha olyan gyors lenne a fókusza, mint ahogy csipog, nem lenne akkora feladat egy normális követő fókusz sem.
(#83303) Grga_Pitic
Így van. Minden rendszernek vannak erényei és hibái és közel sem biztos, hogy a vevő a valódi igényei alapján választ, hiszen a marketing hatással lesz rá: formálja az ízlését, igényeit. A magam részéről két olyan jól pozícionált termékvonalat látok, ahol a marketing-innováció páros mindkét tagja nagyon szépen halad: a Fujit és a Sony FF kínálatot. A többieknél hol a vázak, hol az obik fejlesztésével van probléma.
-
mikrofon
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Szerintem még csak nem is a PDAF valódi értéke, jelentősége a fontos hanem az elv, hogy 4 éve mutatták be mint új technológia tavaly kijött a tovább fejlesztett változata és 4 év után kihagyják a saját új termékükből.... Lehet szándékosan butítani, lassítani, de teljesen kihagyni..... Lehet tényleg ilyen kell az ideális fogyasztói társadalomhoz....
-
madgie
titán
válasz
MrChris
üzenetére
Komoly egy Panasonic kamerával készült videót felhozni azzal kapcsolatban, miért nincs a legújabb Olympusban PDAF
Teljesen mindegy, hogy mft, totál más a Pana és az Oly AF rendszere. Elhiszem, hogy az is snappy-snappy, csak érted, az érv érdekes 
Ezenkívül ez a videó lóf@szt sem mutat meg abból, mire lenne jó a PDAF, sőt, semmit sem mutat meg egy AF rendszer jóságából, mert valós helyzetben nem a háttér és mozdulatlan előtér között kell oda-vissza fókuszálni, sokkal inkább az a kérdés, mit szól az AF a cikkcakkmozgású nyócéves kislyányhoz az oviballagáson. Ez a háttér, közelpont oda-vissza ugráltatós izék pont olyan őskövi rossz metódust takarnak, mint amikor napfényben nézik a magas érzékenységet, nem műfényben.
-
MrChris
nagyúr
válasz
üzenetére
Túl van lihegve ez a pdaf dolog, már olyan érzésem van, hogy nélküle nem is lehet fókuszálni, de akit ez a sebesség és találati arány hátráltat a fotózásban az ne vegyen m4/3 vázat, talán még fotómasinát se.
Itt kb nincs pdaf, ez van. Túléljük a fent látható sanyarúságot, míg leszivárog alulra a fázisos fókusz, de addig is a többit megoldjuk IQ-val. -
törölt tag
Igen, minden menedzsment számol, de aki a saját belső időszámítása alapján halad és közben nem vesz tudomást a versenytársairól, manapság könnyen lemaradhat. Erre több, korábbi nagyvállalat szomorú sorsa is emlékeztet minket. Az is egy rossz megközelítés, hogy "nem amiatt nem fognak a potencialis e-m10 vevok nem e-m10-et venni, hogy nincs benne pdaf". Pont az ilyenek miatt esnek ki sokan a potenciális vásárlók köréből és ez minden márkára igaz. Az egyiknek a gyors fókusz kellene, a másiknak a 4K videó, a harmadiknak a jó szenzor, a negyediknek a csodás mosoda, az ötödiknek meg az alacsony árak. Sokszor ezekből az igényekből egyszerre több is, különböző kombinációkban. Aztán hol az egyik, hol a másik rendszer esik ki a potenciális vásárlónál valamiért. Akinek eddig jó videó kellet, az alapból ejtette az Olyt, akkor is, ha a márka egyébként szimpatikus volt a számára. Ha az Oly felzárkózik videóban, akkor több ember számára lesz választható. Ugyanez igaz a fókuszálási tulajdonságokra is. Ettől persze még lehet, hogy az Oly úgy jár jobban, hogy nem teszi elérhetővé a PDAF-et a drága modellek alatt és így több embert késztet többet költeni. De az is lehet, hogy nincs igazuk. Ebben a műfajban fontosak a mérések (piackutatások), de nincs patikamérleg (ami egzakt eredményt ad).
Új hozzászólás Aktív témák
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, problémamentesen, méghozzá OLCSÓN! Immáron 8 éve!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRAAKCIÓ!!! SPACE BLACK MacBook Pro 14" M4 10C/10G 16GB 512GB Gar!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) bízom benne, hogy a gyártók konkurálása végett lesz vállalható FF MILC is(mielőtt bárki felháborodni videóra gondolok itt), és akkor szeretném,, ha FF objektívjeim már meglennének. A másik ok, ami miatt nem szeretném eladni a jobb obikat(24-70, 50mm), az, hogy szeretnék venni egy focal reducertt hozzájuk.

Viszont Raw-nál vissza lehetett húzni

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)