Hirdetés
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Betáblázta magát az Oppo
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Egy picit megpihen az iPhone a 200 megapixeles váltás előtt
- Yettel topik
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Oké, innentől feladom.
-
b.vr
őstag
Az írásom végén volt példa is, élesítés nélkül és élesítéssel, és ebben nincs semmi élénk szín. Valamint ez HD képből croppova, tehát 100%ban ekkorában jelenik meg egy teljsen általánosan elterjed monitoron/tv-n/akármin. Nem kell pixelkukkolni, egyszerűen csak rá kell nézni a képekre (nyilván ízlés szerint lehetne még élesíteni, vagy épp egy kicsit kevésbé, ez most lényegében mindegy)
Hogy nem kell fetisizálni az élességet azzal egyetértek, bele is van írva a bejegyzésbe. De azért a ló másik oldalára sem szabad átesni. -
Golota
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Na, ez egy jó példa. Ha nem emberek a téma, akkor annyiora nem zavar, mert ráhúzok egy kis clarityt, ha muszáj. Portrénál azonban ez nem játszik. Most nem akarok ismerősöket linkelni, de arcok esetében még hatványozottan jelentkezik a különbség. Pláne egy amúgy sem karcoló Heliosnál...
-
MrChris
nagyúr
Ismételt példám, tessék. Nem csak 16mp-be 100% belenagyítva látni a különbséget, hanem simán FHD-ra méretezve az eredetit FHD monitoron és minden utóélesítés nélkül is: Silky, ACR. (Ha van valakinek kedve rawonzni.) Az extra, hogy itt még plusz részletek is jönnek, amit ha belegebedsz se hoz elő az ACR. Vagy csak nekem
Silkynél szinte érezni a szirmok bolyhosságát és látni a csillogó polleneket. De nem dicsérni akarom, vagy fölé emelni a Silkyt, mert van hogy az ACR-el jobb a kép és függ a váztól is. Aztán ott van még a színek kérdése és a világosság, kontraszt egyenletessége, highlights/shadow visszahúzása. Utóbbiban egyértelműen jobb az ACR, színekben számomra vegyes. Kontraszt és világosságban a Silky nekem általában szebb. Pont ugyan úgy vannak ezek mint a vázak, többől kéne egyet gyúrni. -
Golota
senior tag
Biztosan van benne valami, de helyzet az, hogy a közvetlenül egymás mellé rakott képpel, monitoron, nem belenagyítva is azonnal észrevehető a különbség. Mégpedig számottevően. Ha csak megközelítőleg olyan éles lenne a LR kép, akkor nem foglalkoznék vele, de sok mókolás után nevetséges, hogy a Silky-n két klikkel látványosan jobbat tudok kihozni.

Amúgy véletlenül fedeztem fel, semmi pixel-peeping nem volt. Egy csoportképet utómunkáztam, mikor a Silky demon csak úgy próbaképpen pikk-pakk ugyanazt feldolgoztam. Mindkettő export és egy ideig nem foglalkoztam vele. Mikor kicsit később nézegettem az eredményeket, azt hittem ez egy másik kép és csodálkoztam, hogy sikerült ennyivel jobban a fókusz, mint a többinél. Aztán rájöttem, hogy ez már duplikált és éppen a Silky verziót csodálom...
-
neevous
tag
válasz
madgie
üzenetére
Nagyjabol ugyanerre a gondolati sikra felfuzve:
Vintage Mike: On the Sharpness of Lenses
[link]Sharpness doesn't matter. Seen from a gestalt perspective, images can be very diffuse and broad-brush and still be recognizable, in the same way extreme abstraction can still be "read": that is, a line and two dots can be a "face," and vague fuzzy patterns of light and shade can be figurative. Ever seen those "pictures" made from thousands of little pictures? Fine detail in that case is little pictures that don't have anything to do with Marilyn Monroe, or whatever the "big picture" is "of." (Forgive all these quotation marks.) Fact is, fine detail resolution doesn't necessarily have much to do with why many photographs work as art—it often doesn't contribute to greater recognition of the subject, or to meaning. I could provide a list as long as your arm of great pictures in which even coarse detail can hardly be deciphered.
-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Nem néztem még, de facén már bebúkmárkoltam.
Erős a gyanúm már a cím felvetés alapján is, hogy hasonló véleményen leszk. Túl van tolva az élesség (és zajmentesség) téma manapság. Jórészt úgy gondolom azért, mert ezekből több pénzért jellemzően lehet jobbat venni, és attól meg profibb leszel akkor is, ha nem is tudsz kompon állni. 
És erre egyes gyártók szoftveresen rá is játszanak szerintem. Canon alacsony kategóriás gépein az én szememnek például kifejezetten túl van tolva az élesség.
-
b.vr
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Én mondjuk pixel-peepingnek azt tartom ha a teljes felbontású képet (főleg ha mondjuk 30-40 mpix) 100%ra belezoomolva vizsgálgatjuk úgy ahogy mint egész képet úgysem fogjuk látni soha.
Viszont ettől még a HD monitorokra szánt HD képnél azért nyugodtan szánjuk rá azt a kis időt ami a végső élesítési lépés.Láttam már ezt a videót, és szerintem nem is mondok ellent neki, egyszerűen az a dolog egy másik aspektusa.
-
madgie
titán
válasz
Golota
üzenetére
Én ezt vallom, túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a pixel-peepingnek.
-
b.vr
őstag
válasz
Golota
üzenetére
Hát még régen a Pana G5-höz kaptam akkori SilkyPix-et, de ki sem próbáltam, szóval nem tudok állást foglalni

Egyébként amit írsz azzal most kíváncsi lettem a Silkyre, csak hát elégedett is vagyok a Nik Sharpenerrel, valamint mivel ez PS-ba beépülő plugin, ezzel maradok végig PS-ban, az a plusz lépés nekem nem opció hogy csak élesítésre még bevonjak egy másik programot. De megnézem majd a Silkyt, mert tényleg érdekel.
-
Golota
senior tag
Hát, az a helyzet, hogy végignyomva a full processen a képet, elbíbelödve a sharpening csúszkákkal, maszkolással, zajszqréssel, clarityvel, majd utólagos NIK sharpeninggel, már majdnem elérem a Silky egy csúszkás, 1 mp alatt elérhetö élesség kb 70%-át

Tanulok még, de egyre inkább hajlok arra, hogy beszerzem a most 20 EUR-ért kapható 6-os Silkyt, beállítok mindent LR-ben, majd áthajítom TIF-ben egy élesítésre a Silkybe az egészet.

-
MrChris
nagyúr
válasz
theporcupine
üzenetére
Köszi, ezaz!
-
MrChris
nagyúr
Mikor megjelent az em5mk2-vel a pixeleltolásos felbontás növelés akkoriban linkelve volt egy olyan bemutató videó amin kézből készült sorozatot használt fel egy csóka ugyan erre, csak épp fotoshoppal. Valakinek meg van még?
-
b.vr
őstag
Köszi!

Konkrét folyamatról, akár video-tutorial jellegű dolgot nem tervezek csinálni, mert ilyenből van rengeteg a net-en, sok nagyon-nagyon jó és iszonyat profin, komoly stábbal megcsinált is! Nagyon sokat megnéztem az elmúlt években, mindenféléket, belinkelem a két kedvencemet (mindkettő Fstoppers).
Az első high-end portré retus, Michael Woloszynowicz (könnyen megjegyezhető...
) van sok free videója, azokat érdemes először keresni, mert azok olyan 10-20 percesek. És van egy dvd-je, de az baromi hosszú, persze nagyon alapos.Tájképnél pedig Elia Locardi, neki most jött ki a harmadik DVD-je (és neki is vannak free online előadásai, azokat is mindenképpen érdemes) Nincs is állandó lakása a feleségével ("location independent photgrapher
) viszont elképesztő helyeken jár, amikor két éve kijött az első dvd, aminek a nagy része Izland volt, utána egy éven át teljesen rá voltam pörögve míg végül sikerült eljutnom Izlandra, de aztán ott állni a Kirkjufell előtt (ami nála rögtön az első fejezet), az annak az egy év várakozásnak a betetőzése volt 
Minden fejezet elején kicsit körbejárja a helyszínt, beszél arról mit hogy csinálna, majd a fejezet második részében kiválasztja az egyik képet és már otthon a szállodában konkrétan végig követheted az utómunka lépéseit.
(Ráadásul már teljesen a Fujira állt át, az elején még a Nikon D810 mellett csak kiegészítőnek, a másodikban már csak Fuji. Főleg mert ő tényleg állandóan úton van és repül, így nála a súly/méret az nagyon komoly tényező)Szóval én maradok az olyan dolgoknál, amikről így még máshol nem láttam írást, pl. zoom vs fix témakörben, főleg ennyi féle konkrét szituációval és képpel, de pl. amikor tavasszal a Noctricronhoz kerestem végső megerősítést magamnak hogy ilyen drágán is megéri, hát ott is a legjobb cikk amit találtam (a szokásos Steve Huff mellett) az ez volt, de azért ezekben nem hemzsegtek a képek, tőlem már most több és relevánsabb portrét lehetett látni, pedig még nem is írtam konkrétan csak arról az objektívről... Szóval inkább maradok annál ahol van még tér újat mondani. És ez a többi objektívre is többé-kevésbé igaz, főleg hogy így együtt vannak és össze is tudom őket hasonló körülmények között hasonlítani, szóval van még téma bőven

-
Tua
tag
Lenne egy gyors kérdésem..
Panasonic G sorozatnál (G, GX) is elvesznek a beállítások firmware update után?
Köszi
-
dzz
aktív tag
-
b.vr
őstag
Ez pedig néhány kép a nyaralásról, Mallorcán voltam 1 hetet, autót béreltem, a túrázás-strandolás-fotózás hármasság köré szervezve a dolgokat, inkább a rejtettebb helyeket keresve (a buli-turistákat pedig végképp elkerülve). Azért ez így még nem volt annyira utószezon (főleg a szállások árain látszott...) viszont cserébe a tenger is meleg volt, szuper volt olyan öblökben a víz közepén lebegve bámulni a tájat ahol mondjuk 1-2 hajón kívül nem is volt épp senki

(A második szállásadóm mondta hogy tavasszal azért már tényleg nagyon lecsökkennek a szállás-árak. Hát figyelni fogom, mert csodás hely, és még az eltervezett dolgokat sem sikerült mind megnéznem, nemhogy azokat amiket időhiány miatt eleve be sem terveztem, szóval előbb-utóbb visszamegyek majd az tuti!
Írok majd szerintem erről is, mert van egy csomó érdekes dolog, pl. hogy miért volt nem várt módon nagyon nehéz (vagy épp lehetetlen) a legtöbb előre kinézett szép tengerpartot megközelíteni, stb. Ha ezeket előre tudom és felkészülök, az tuti hogy egy csomó xanax-ot megspórolok
Kb kizárólag a 12-40-et és a 9-18-at használtam (utóbbira sajnos nem volt polár-szűrőm) Ezek egyszerűen sooc jpg, rátolva egy közepes erősségű Nik Pro Conrast, ott esténként a laptopon gyorsan megcsinálva és hazaküldve.
-
b.vr
őstag
Golota, dezz, és akit még érdekel: befejeztem az élesítésről szóló írást, ez után már akkor majd a konkrét objektívek jönnek. Először majd a Nocticron (egy kis Olympus 45/1.8 kitekintéssel), de nem csak portré-témák lesznek, múlt héten végre voltam nyaralni és egyben azért fotózni is, az Oly 9-18 mellett megint a 12-40-é volt megint a főszerep, ezekről is írok majd (a 12-40-nél portré is, tájkép is)
Ja, és az első írásba is beleszerkesztettem, meg egy-két helyen hozzáírtam kicsit, és bekerült két korábban még nem feltöltött kép is

-
Royo85
tag
válasz
Terapeuta
üzenetére
Az alábbi obik bármelyikével tapasztalata valakinek?
Fujian 25mm F1.4 CCTV
FUJIAN 35mm f1.6
FUJIAN 50mm f/1.4 -
Terapeuta
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
dpreview: annyira szép álomnak tűnt, hogy minden adat egy helyen rendesen és hitelesen meglegyen

Tovább megyek: itt egy másik kép: [link]Leírás szerint : ISO200

Gyakorlatilag ezeknek a tesztképeknek az áttekintése zárta ki annak idején a M4/3-ot nálam, mint lehetőség. Most meg látom, hogy ilyen képet igazából ISO1600-on lehet csinálni, sokkal "krémesebb" zajjal.
Na mindegy.
Ha esetleg ismertek olyan tesztoldalt, ahol oly gépeken pana objektívvel készült teljes felbontású képek elérhetőek, azt köszönettel venném.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Terapeuta
üzenetére
Dpr-n még a tesztábrákon is elrontják a fókuszt bármilyen géppel. Talán rugdossák az állványt, vagy a kezüket a vázon tartják és dumálnak...
A 75-ös eleve egy nagyon éles képű obi, de a legtöbb m4/3 obi nyitva is közel olyan éles mint mikor már ideálisra van rekeszelve. -
Studi
veterán
válasz
csurgoi
üzenetére
Jellemzően a MAnfi, és a Vanguard állványok olyanok, hogy vízszintesbe is ki lehet forgatni a középoszlopot. A többiben jellemzően csak fejjel-lefelé fordítható.
Manfiból kisebb a 190-es széria, és a 290-es is (ebből csak a Dual a vízszintesbe fordítható!). Én a 190GO állványt preferálnám makrós témára. De rohadt drága.
-
csurgoi
aktív tag
Egy kicsit OFF, de a MFT-el összefüggő: ajánljatok valami könnyű, főleg szabadban használható stabil állványt.
Főleg olyan lenne jó amivel makrózni is tudok, vagyis aminek a középoszlopa esetleg több irányban állítható.
Most egy MANFROTTO 055 PROB (alu)állványom van egy 498RC2 fejjel, de olyan nehéz hogy 1-2 km után leszakad a karom.
Stabil, nagyon jó, de nagyon nehéz és gondolkozom a cserén. -
Terapeuta
őstag
válasz
topikk
üzenetére
Alapvetően csak próbálom összerakni, milyen üvegek kellenének nekem a vázhoz. C-ből (oda valósi vagyok) általában hasonló optikai - papírra leírt - paraméterekkel rendelkező (látószög, fényerő) objektív általában olcsóbban beszerezhető (mivel azért ez a legfontosabb szempont).
Azonban arra nem gondoltam (pontosabban eddig nem volt összehasonlítási alapom), hogy egy üveg teljesen nyitott állapotban ennyire kompromisszum mentesen használható.(A dpreviewen pl. egy csomó félrefókuszált kép van: [link] amiből nekem azért az jött le, hogy ez az oly ilyen...most a saját szememmel láttam, hogy nem)
-
Terapeuta
őstag
Nem csodálom, hogy kedvenc. De most tényleg nem annyira kényelmes. Az ismerkedésre azonban tökéletes volt.
Mindenesetre arra rávezetett ez a rendszer - pontosabban elgondolkodtat - , hogy árban összehasonlítani különböző gyártók hasonló pereméterű objektívjeit teljesen felesleges. Nem egyformák. Sajnos nem ennyire egyszerű
Persze ettől még szeretni fogom a c 50/1.8-at, de így élőben látni a különbséget ....
Még hagyom ülepedni ezt a kalandot, de amikor átvettem a gépet, nem gondoltam, hogy nem szívesen fogom visszaadni. -
b.vr
őstag
válasz
Terapeuta
üzenetére
A 75/1.8 szuperjó obi, az egyik legnagyobb kedvencem, viszont saját tapasztalatom az unokahúgommal hogy ha kimondottan kisgyerekfotózáshoz szeretnéd akkor ahhoz azért elég hosszú. Szóval igazából csak akkor használható jól ha valaki mással játszik a gyerkőc, ha csak Te vagy vele akkor ugye oda fog jönni hozzád mert hát általában inkább közösen akar majd játszani mint magában és akkor az ehhez az obihoz már túl közel lesz (képkivágásban is, meg hát azokat a hirtelen mozgásokat végképp nem lehet olyan közelről lekövetni) Az ekvivalens 90 már kényelmesebb, de amikor kicsi (2-3 éves) volt és együtt játszottunk, akkor közben az ekv 50-et (esetemben a 25/1.4) szerettem a legjobban, oldalt kitartva a kezemet tudtam közben fotózni.
-
b.vr
őstag
válasz
Golota
üzenetére
Ki kell ismerni az ACR-t, de valójában nagyon jó az élesítési/zajszűrő modulja (azok a csuszkák egymásra is hatással vannak)
Az élesítés egyébként többlépcsős dolog, már egy ideje kb 75%ban készen is van egy bővebb bejegyzésem, hogy mielőtt az obikról részletesebben írnék ez tisztázva legyen.
De röviden, a három kikerülhetetlen lépcső (már feltéve persze ha nem full size.ba akarod a képet használni): első lépés amikor a raw-file-t beolvasod, utána az átméretezés (itt csak algoritmust választasz, vagy persze erre is van plugin), végül a kimeneti élesítés. Ez lesz a leglátványosabb, erre sokféle módszer van, PS-en belül is, én pl. a NIK Sharpener Pro 3-at használom.
De nem ragozom továb mert hsz-ben hosszú lenne, a bejegyzésben majd leírom részletesebben meg mellékelek példaképeket is. -
Speeedfire
félisten
válasz
Muerte68
üzenetére
Irányjelzős? Na, akkor majd nyitott szemmel járok. Hátha kifogok egyet olcsón.

Terapeuta: Idővel mindenképp akarok majd venni fix-et, de egyelőre foglalmam sincs, hogy mekkorát akarjak. Gondolkoztam valami canon/nikkor fix-en is, hozzá átalakítóval. Árban azok elég elérhetőek szoktak lenni.
toyone: Épp cukiskodott és az anyukáját nézte.
Sajnos kezdett már sötétedni, az iso-t is fixen hagytam, a záridő megnött, ő is mozgott (exif). Ez van, ezekből legalább tanulok. -
toyone
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
Terapeuta
őstag
válasz
Ear001
üzenetére
"mindenképpen kell az az 1.8?"
Igen.
A 75/1.8-at azért hoztam el, mert kifejezetten kíváncsi voltam arra, hogy a váz hogyan kezeli ezt a szűk dof-os helyzetet, tényleg nem tekinthető általános gyerekfotós cuccnak..
Ha ebbe (m4/3) az irányba indulok el, akkor a 25/1.2 lenne a kiszemelt (esetleg a pana 42/1.2), de az akkoriban nem volt a teddpróbában elérhető (most már igen)..Ami nagyon - hogyan fejezzem ki magam - beindított, az, amit ez a gép kitolt magából, ha eltalálja.. még ma este nálam lesz, holnap megy vissza ... ha lesz időm, rekeszelve is próbálgatom, illetve kipróbálom topikk tippjét az AF finomhangolására...
Eddig sosem használtam AFC-t, ezért simán felhasználói hiba lehet a sok életlen kép
Speeedfire: én azért csak beszereznék egy fixet: ha háttérmosósra mennél, akkor értelemszerűen hosszabbat 25mm felett. Ha a háttér is fontos, akkor rövidebbet: 17mm körül.
(és ez persze csak: szerintem) -
Muerte68
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
újonnan annyi mikor vettem akkor 50-ért mentek a használt garis-40-45-

Én az irányjelzősön vettem akkor volt fönn több is,a 19-30-gyakoribb ki kell fogni az olcsó 60-ast. -
Speeedfire
félisten
válasz
Royo85
üzenetére
Van valami kisokos, hogy mekkora látszöggel mit fotózunk?

schawo: Nem tudom mennyire van tolva. Olyan 30-45 körül lehet.
Muerte68: 30k-ért 3 év garival az már nem rossz. Azon még én is elgondolkoznék. Használtan találtál rá?
Gyors rákeresve 60k alatt nem találtam.
Fú, passz. Nem tudom, hogy mi lenne az ideális. Emiatt se adnék ki jelenleg nagyobb összeget. Főleg az egyik kollégi portrés cikke után. Ott aztán volt 1-2 obi.
-
Muerte68
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Én 30-ért vettem 3 év garival
a fényerő is elég én szinte csak azt használtam meg néha mikor meszebbről kelett fotózni kölcsönkértem egy 40-150-et.
Portréhoz nekem a 45-rövid de kinek mi a jobb
-
schawo
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
nem sok kicsit a clarity?

-
Royo85
tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
A portré tág fogalom.

A 100mm egy arc portréra tökéletes. -
Speeedfire
félisten
válasz
Royo85
üzenetére
A 100mm az már nem sok? Illetve ott azért már kell kellő távolság is. Állvány az van szerncsére, viszont jó sok fény kell akkor.

Muerte68: Attól függ. Ha azt is ilyen 20k körül megkapom, mint a 40-150-et, akkor oké.
Az oly 45/1.8-at néztem, pont valaki árult egyet itt használtan. Az nem lenne rossz, de egyelőre nem akarok "ennyit" áldozni rá. Nem ismerem még a későbbi "terveimet". -
Muerte68
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
+1 40-150-ott ot van a portrézós gyútáv benne + a közelinél tod torzítani is a széle

60/2,8-Sigma?-olcsó és jó
-
Royo85
tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Én a 40-150mm es obit használnám erre a célra.
45mm és 100mm között. -
Speeedfire
félisten
A közeljövőben akarok majd egy portré sorozatot csinálni. 2 obim van jelenleg egy 14-42 és egy 40-150. Ezek közül melyik lehetne jobb portréra és mekkora látószöggel? Ha jól tudom, akkor az emberi szemnek az 50mm a legjobb. Jelen pillanatban nem akarok még fix-et venni. Lehet előbb vennék pro telet.
Próbálkoztam már portréval a kicsivel. Igaz elég nagy látószöggel. Több-kevesebb sikerrel. Illetve az alany is elég izgága volt.

-
Golota
senior tag
Az én eddigi tapasztalatom szerint jelentös különbség van. A LR/PS-ben akárhogy csavargatom az élesítést, kihasználva a radius, masking, stb lehetöségeit, az eredmény meg sem közelíti amit a Silky produkál egyetlen csúszka elmozdításával. A poén az egészben, hogy mindezt érzékelhetö zajosodás nélkül tudja a Silky, míg a LR-ben gyengébb eredménynél is megjelenik a zaj. Nagyítva a témát ugyanez az érzésem van.
Rendkívül bosszantó, hogy egy igen zsebbenyúlós licenc mellett még komolyan el kell gondolkodni az embernek egy segédprogi beszerzésén, csak erre az egy funkcióra. Minden másban a PS szerintem fejlettebb.
-
Ear001
addikt
válasz
Terapeuta
üzenetére
A többiek már sokat írtak az AF-ről, de mindenképpen kell az az 1.8? Ha kicsit rekeszelsz, mindjárt lesz mélységélességed. 1/1000 is szerintem bőven sok, kérdés, milyen messziről kell lekövetned a mozgást, de 1/250 körül is már bőven lehet lőni bemozdulás nélküli képeket.
-
Terapeuta
őstag
válasz
topikk
üzenetére
Köszönöm szépen. Kipróbálom este.
50%: Én is biztos vagyok benne, hogy együtt tudnék vele élni de gyakorolni kell vele az biztos. Ha olcsóbbak lennének az üvegek, lehet nem is gondolkodnék (mocskosul karcolt ami rajta volt). A linkért külön köszönet.
A gyors sorozat lehetőségét elbaszcsiztam: nem vettem magamnak normális kártyát (nekem CF van) a 8G kölcsönkártya pedig még így is telemegy szinte azonnal. Sorozatlövés alatt pedig mindenki menedéket keresett
80hun: nagyon köszönöm. Pedig már linkeltétek ezt az oldalt, olvastam is. 5 mp azért nem ment, de ülve a másfél simán

-
Studi
veterán
válasz
topikk
üzenetére
+1

Eddig is arról szólt a fáma, hogy a Lajka jóváhagyja az obi terveit, és ellenőrzi a minőségbiztosítást, cserébe mehet a név az obikra. Nincsenek illúzióim, hogy ez másképp menne mondjuk a Sony-Zeiss házasságnál, vagy bárhol a világban.
A Sigma szerepére meg: megvan a tervező kapacitása, viszont nem akar pénzt tenni olyasmi gyártásába, ami csak egy rendszeren használható. Így inkább megtervezi a Panának (mint ezt), Olynak (75mm/1.8) bérbe. -
topikk
senior tag
[http://www.43rumors.com/panasonic-leica-12mm-f1-4-actually-designed-sigma]
Most akkor mi is a szerepe a Leica-nak a Pana obiknál? azon kívül, hogy drágább ?

-
topikk
senior tag
válasz
Terapeuta
üzenetére
Szia!
1.
Az 50% alacsony, ennél sokkal többet ki lehet hozni belőle.
Nézd meg a menü magyarázatát, 5. pont / A1-2-3. Rengereg finomhangolási lehetőség van.
Az AFC önmagában elég (nekem Tracking-el könnyebben téveszt mint anélkül), én nem gyereken hanem madarakon gyakorlok. Van ez a funkció pl. Ha nincs zavaró tényező ami eltéríti az AF-t, akkor veheted +2-re és többször vesz mintát, pontosabb lesz az AF (viszont könnyebben leválik ha valamit talál a háttérben / előtérben).
"A1.4. C-AF Lock
C-AF Lock [BF]This is a protection against the camera refocusing in the C-AF mode when something crosses the field of view (like people passing between the camera and the subject). It simply disables the focus adjustment if the change is large and sudden.
The setting is entered as a whole value from -2 to +2. Negative values are referred to as Tight, positive — as Loose. At higher values switching to a new AF target happens more easily.
For most users, the default zero setting makes sense here"
Érdemes rövid sorozatokat lőni (6-8 fps), közötte lesz jó általában. Magasabb fps-nél kényelmetlen hogy sokat kell törölni :)
2. A3.2 [L:http://wrotniak.net/photo/m43/em1.2-sett.html#MFASS][link][/L]
3. C2.1 Az Auto jó lesz [L:http://wrotniak.net/photo/m43/em1.2-sett.html#STAB][link][/L]
4. Ha Silent-en van a kioldás, akkor itt lehet késés beállítva. [L:http://wrotniak.net/photo/m43/em1.2-sett.html#SMSIL][link][/L] -
80hun
addikt
válasz
Terapeuta
üzenetére
Itt ír az AF-ről is Wong.
Ahogy nézem szénné lehet állígatni.
-
Golota
senior tag
Sziasztok! Aki Silky-t használ, annak van valami elképzelése a Pro és a sime developer verzió közti különbségekröl? A Silky homepage elég szükszavúan fogalmaz. Engem elsösorban a sharpening és a colour profilok érdekelnek, minden másra ott a PS.
-
Terapeuta
őstag
Sziasztok.
Szeretnék néhányat kérdezni (OMD1MII,75.1.8)
1.Gyerekfotózáskor (családi jellegű ugrabugra) milyen fókuszmódot érdemes használni? Ez most nagyon fontos kérdés, mert a gép nagyon bejönne...ha betalál a fókusz, akkor a spontán bokalefosás esete forog fenn. De nagyon sokszor nem talál, és nagyon magas százalékban nem (50%+). Ezzel együtt kell élni, vagy a készülékemben nem stimmel valami? Mindig 1.8-on voltam, AUTO ISO-val, tehát ritkán engedett 1/500 alá (inkább 1/1000).
Nálam: AFC (szemprioritás a közelebbi szemen) elég sokat tévesztett. AFC + tracking (szemprioritás a közelebbi szemen) beállítást pontosabbnak éreztem, de itt sokszor meg sem találta a célpontot (ha megtalálta, akkor már ok). A bajom az, hogy ha nem volt ugribugri, akkor bár zölden jelezte, de mégis félrement (pár centi) sok esetben.
Sajna kevés idő volt, de olyan gyanúm van, hogy követő módban még mindig az a legcélravezetőbb, hogy amint fókuszt talál a gép, lőni azonnal. Ezt jó lenne, ha megcáfolnátok

Egyszerű arcprioritás esetén pedig rendszeresen előrébb lőtt, általában orra. Ebben a gép elég konzisztens, hogy a legközelebbi célpontra lőjön. Emiatt az AFS is elég harmatos volt: mindig hiányzott az a pár centi.2. A fókusz píkinget hogyan tudom előcsalogatni?
3. Melyik stabi beállítás az ajánlottabb: S IS AUTO, vagy S IS1 (minden irányú)?
4. Még mindig olyan érzésem van, hogy a fókuszgomb teljes lenyomása után van egy pici késlekedés. Ez kb annyi, hogy a gyerek pont belepislant(hat).Zajban nagyon jó a gép, pozitív csalódás, a stabija döbbenetes. Mesés érzés, amikor a gyerek feje a kép szélén, és a gép fókuszál (nem kell
középre rántanomátszerkesztenem)a képet. -
jmakk
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Egy fókuszpontnál is tud ilyen lenni. A pana és az oly között nálam annyi volt a különbség, hogy míg a pana 99%-ban elsőre jó irányba indult el és fogott fókuszt, addig az oly 20-30%-ban simán elindult a másik irányba kitekert végállásba és ott megállt hogy nincs fókusz. Tipikusan közeli és makró tárgytávokon jött ez elő, normál helyzetekben kb. okés volt. És hogy típust is említsek Pana G5 és Oly E-M10.
-
Ear001
addikt
válasz
üzenetére
Szerintem zseniális objektív, kicsit fáj is a szívem, hogy el kell adnom. Amikor megvettem,csak mókából löttem vele 6-8 képet, aztán le sem csavartam a gépről vagy egy hónapig, valahogy minden témára az volt a tökéletes választás.

MrChris Hát ilyen fura életlenség szerű dolgot nem csinál a 25-ösöm az tuti. Az élességállítás is jól megy vele, inkább arra kell figyelni, hogy abba a látószögbe sok minden beleférhet és az izgága Olymus AF másra gondol képszerkesztés címén, mint te.
-
Royo85
tag
-
törölt tag
válasz
Royo85
üzenetére
köszi, aps-c-n nagyon bejöttek a 85-135mm körüli nagy fényerejű obik, valami hasonlót keresek elfogadható áron és makrózni is szeretek, ez nem tűnik rossznak...jó lenne használt is de mivel többségben itthon veszik újonnan,így az itthoni használt ára is magas...egy másik oldalról rendeltem 45-150 est 30-ért, újonnan, nem pénz érte...a garanciát letojom, ennyiért....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tovább tarthat a memóriakrízis, mint gondolnánk
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Blu ray írás és írási hiba
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- PayPal
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A jövőben nem csak a gazdagok kiváltsága lehet az Intel CPU-k tuningja
- Filmvilág
- Még idén kézbe vehetjük a NEOGEO felújított kiadását
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- GEN5!!! 14/12GB/s 1TB Gen5x4 NVMe SSD, 1 év gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LENOVO L13 Yoga 360 touch - 13,3" - i5 10210U, 8GB RAM, SSD, jó akku, - számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Silkynél szinte érezni a szirmok bolyhosságát és látni a csillogó polleneket. De nem dicsérni akarom, vagy fölé emelni a Silkyt, mert van hogy az ACR-el jobb a kép és függ a váztól is. Aztán ott van még a színek kérdése és a világosság, kontraszt egyenletessége, highlights/shadow visszahúzása. Utóbbiban egyértelműen jobb az ACR, színekben számomra vegyes. Kontraszt és világosságban a Silky nekem általában szebb. Pont ugyan úgy vannak ezek mint a vázak, többől kéne egyet gyúrni.

Erős a gyanúm már a cím felvetés alapján is, hogy hasonló véleményen leszk. Túl van tolva az élesség (és zajmentesség) téma manapság. Jórészt úgy gondolom azért, mert ezekből több pénzért jellemzően lehet jobbat venni, és attól meg profibb leszel akkor is, ha nem is tudsz kompon állni. 

azt hittem valami helység
ezt a részét nem értem 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)