Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz MC Pite #16233 üzenetére

    A 14-140 egy nagy, nehéz és drága obi ill. nem fényerős.
    Videóra nagyon jó tulajdonságokkal, fotóra viszont pont a m4/3 lényegével szemben.
    kb. 50mm gyutávtól már f/5.6, 70mm-től meg f/5.8. Ráadásul pont a fényerőtlen gyutávon gyengébb rajzzal (nem meglepő módon).

    A fenti tulajdonságok miatt még kevesebb tulaj és még kisebb használtpiac. Azaz tök mindegy mit gondolsz az áráról, ha épp nem beszerezhető (az új árát meg inkább ne nézd meg).
    Erre az obira meg sokat várni lehet nem is érdemes.

    A 14-45 egy az átlagnál jobb obi rajz alapján, de nem fényerős. Extra problémája (legalábbis annak a két használt példánynak amit próbáltam), hogy a zoom nem elég finom kül. 14-18mm között.

    Én a fixeket ajánlanám. 2, pláne meg három fix teljesen elég, hogy kiváltsd a zoomot. Lehet, hogy lemaradsz egy-egy pillanatról, de ami elkészül az viszont olyan lesz amit érdemes is megtartani (+ a zoom sem mindenre alkalmas pont a fényerőtlen mivolta miatt, azaz ott is simán lemaradsz a pillanatról vagy mégtöbbről).
    A fenti zoomok inkább videó esetén lehetnek érdekesek ahol + a stabi is (bár lehet, hogy az E-M5-nél már videóra is jó az IBIS).

    Fotóra a fixek erősen javallottak. Lehet, hogy nem minden szempontból tökéletesek, de ott már tényleg minden rajtad fog múlni.

    Felejts már el ezt a tipikus bridge-ről váltó megazoom mániát meg, hogy lemaradsz a pillanatról. Semmit sem értettél meg abból amit korábban többen mondtunk, ha még mindig itt vagy leragadva.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák