Hirdetés

2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#77001) un2112 válasza aginor (#77000) üzenetére


un2112
(kvázi-tag)

Köszi mindenkinek!
Vakuilag szűz vagyok, szóval értelmes kérdést nehezen tudok megfogalmazni, de kb. az érdekel, hogy milyen használni ezeket, mennyire könnyű egy kezdőnek.
Az a baj az ilyesmivel, hogy az ember nem csinálta még, tehát nem tudja. Mai fejjel látom, hogy jól döntöttem a Pana G7 mellett, de amikor megvettem, akkor kb. a tizedét tudtam annak, hogy milyen jól, hogyan használható ez a gép. Ez persze logikus, de amikor a nyomorult fényképezőt akar venni, akkor még egy Oly teddpróbára esetében sem készülhet fel mindenre, ami a tényleges használat közben kiderül :)
Szóval az érdekel, hogy mire használjátok ezeket, mikre jók, mikre nem.

A Meike sem rossz ötlet, az nagyon kell, hogy forgatható legyen, de úgy vagyok vele, hogy ha már vakut veszek, jó lenne, ha számottevően nagyobb erejű legyen, mint a gépen lévő istencsapása. Meg a másik két vakun van videó LED, ami, ha nem csak két percet bír, szintén olyan fícsör, amiért kifizetném a különbözetet. De az is lehet, hogy csak dísznek van.

Más téma: kinek mi a tapasztalata, melyik angol honlapokat érdemes nézni bemutató cikkek/review-k kapcsán? Nekem a cameralabs jött be, mert az ember mezei fotós módra kipróbál mindenfélét, felhasználói szempontból ír, nem szakmáz annyit, viszont iszonyú alapos és mindent elmagyaráz. A másik kedvenc meg az ephotozine, a lényegre törő, és eddig nálam rendre igazolást nyert review-k miatt.

(#77002) Golota válasza un2112 (#77001) üzenetére


Golota
(fanatikus tag)

"A Meike sem rossz ötlet, az nagyon kell, hogy forgatható legyen, de úgy vagyok vele, hogy ha már vakut veszek, jó lenne, ha számottevően nagyobb erejű legyen, mint a gépen lévő istencsapása. Meg a másik két vakun van videó LED, ami, ha nem csak két percet bír, szintén olyan fícsör, amiért kifizetném a különbözetet. De az is lehet, hogy csak dísznek van."

A géphez adott vakuhoz képest a Meike egy kb atomvillanás, csak kellemesebb az utóhatása :) . Attól nem kell tartani, hogy nem lenne elegendő, sőt, én kicsit vissza szoktam venni. A kezelhetősége példás, nagyon jól használható a kontrol-panel. Video témában nem tudok nyilatkozni, mert nem szoktam videozni, így nekem nem hiányzik a led. Az USB nekem nagy segítség, mert ha nyaralni megyünk, nem kell még egy plusz töltőt vinni az AA akksikhoz.

(#77003) hegyimorc válasza Golota (#77002) üzenetére


hegyimorc
(senior tag)

A géphez adott "vaku"-hoz képest minden atomvillanás, de ettől még nem lesz jó egy vaku. 2xAA akkus vakuk nem tudnak HSS-t, nem töltenek elég gyorsan ... kb arra jók, hogy jobbak legyenek a géphez adott vagy beépített semminél.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy szar, mert nekem is mindig volt a nagy vakum mellett kicsi is - most is van egy Metz 26 -, de ha valaki rendes vakut keres, akkor nem ilyeneket szoktam ajánlani.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#77004) csacsi77 válasza Golota (#77002) üzenetére


csacsi77
(senior tag)

Az MK-320-ban is van videó led.
Szerintem m4/3 fronton a kis méret miatt a Meike nagyon is szóba jöhet.
Bár a G7-et már meg lehet fogni és nem dőlne el egy nagyobb (átlag) vakuval sem.
A kérdező pedig tegye TTL módba és kész is. Minden tud, kicsi, aranyos, plafonra villantva kellemes árnyékmentes képet ad. Ebay-ről 18-20 eFt-ért itt is van.
Ha pedig kell az átmenet akkor Nissin i40. Méretben a normál és a Meike MK320 között van, tudása elegendő. Viszont van ára is.

Öreg fater megoldja!!!!

(#77005) un2112 válasza csacsi77 (#77004) üzenetére


un2112
(kvázi-tag)

Az már igaz. De akkor még miben tud többet/jobbat a Nissin i40?
És Metz44-ről is van valakinek infója?

(#77006) Lassú Víz válasza hegyimorc (#77003) üzenetére


Lassú Víz
(őstag)

Oly FL-36(R), két AA akku, és van HSS, Yongnuo YN560IV-M négy akku és még TTL sincs. Nem ezen múlik.

Vakura legtöbbször kell valami fényformáló, mert vagy színes a mennyezet, vagy rohadt messze van, és elfogy a fénye mire visszaér. Azok meg vesznek el a fényerőből. Nekem legjobban a lambency diffúzor vált be. Most egy Metz 64-es vakura vágyom alá, mert a manuális YN kicsit macerás, nem olyan rugalmas mint a TTL-t is tudó.
Ha erős a vaku, akkor nagy is. Ha kicsi, akkor meg hamarabb elfogy, sokat villan teljes teljesítményhez közel, lassan tölt újra. Rövidebb lesz az élettartama.

A másik probléma, hogy a vakuval a témán lévő árnyékokat is befolyásolod, és ha szemből villantod meg, akkor tök lapos képet kapsz. De ebbe most nem mennék bele, mert hosszú, és még nekem is bőven van hová fejlődni a vaku használat terén.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#77007) hegyimorc válasza Lassú Víz (#77006) üzenetére


hegyimorc
(senior tag)

"Nem ezen múlik."

persze, hogy nem csak ezen, de HSS-hez, gyors újratöltéshez kell az energia ezért a kettő általában együtt jár

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#77008) frankstork


frankstork
(fanatikus tag)

Üdv. Ma megjött a 25-ös oly. Nagyon tetszik. Megérte kibekkelni. Kicsit féltünk a torzítástól, de nem veszélyes, persze ha nem megyünk túl közel.... :)
Közben már én is kedvet kaptam a fotózáshoz, mondtam is az asszonynak, hogy innentől bonyolódik a szitu... :))

szeryfoto.hu

(#77009) mikrofon


mikrofon
(PH! addikt)

Sziasztok,

Háználtok olympus 12-40mm pro lencsét? Milyen az olympus 25/1.8-hoz és a 45/1.8-hoz képest?

[ Szerkesztve ]

q(o)_(o)p Minden, amit írok katalógusadat, a gyakorlattal való bármilyen egyezés csupán a véletlen műve lehet....q(o)_(o)p

(#77010) frankstork válasza mikrofon (#77009) üzenetére


frankstork
(fanatikus tag)

Persze hogy használnánk. :))
Állítólag nagyon baba, csak marha drága. Szvsz mivel nekünk van 45,25, így nagy bukta lenne azokat eladva, megvenni ezt, ráadásul buksz egy fé-t. Ha nem utálod a vakut mint mi, és nincs meg a két obi akkor viszont oké.

szeryfoto.hu

(#77011) sideburns válasza mikrofon (#77009) üzenetére


sideburns
(senior tag)

12-től 24 mm-ig és 26-től 40 mm-ig egyértelműen jobb a két fixnél.

(#77012) aginor válasza frankstork (#77010) üzenetére


aginor
(PH! addikt)

Bocs, de nem értem ezt a nagy fényerő bu**lást. ;)
Sok esetben a mélységélesség miatt úgyis rekeszelni kell, akkor meg mindegy, hogy mi a kezdő, vagy vakuzol, emeled az érzékenységet.

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#77013) Grga_Pitic válasza mikrofon (#77009) üzenetére


Grga_Pitic
(senior tag)

Böhöm. :D

[ Szerkesztve ]

(#77014) sticky35 válasza mikrofon (#77009) üzenetére


sticky35
(kvázi-tag)

Mire vagy kíváncsi? Nekem általában a 12-40 van fent, nyitva is nagyon éles mindenhol, f/4-re rekeszelve meg tényleg borotva. Kültéren, beltérben egyaránt jól használható. A rendszer többi objektívjéhez képest nagy és nehéz, de nem vészes. Ha több fény kell vagy tágabb rekesz, akkor mennek fel a fixek.

Szóval általános használara nekem nagyon bejött, amikor számít a méret, a súly,a fényerő, vagy csak olyan kedvem van, akkor jöhetnek a fixek.:)

Írtam korábban is hogy szerintem nem váltják ki egymást, más felhasználási terület, te tudod hogyan szeretsz fotózni és milyen mérettel vagy még komfortos.

(#77015) mikrofon válasza sticky35 (#77014) üzenetére


mikrofon
(PH! addikt)

Hát leginkább a méret és használhatóság érdekel. Mennyire lesz nehéz a váz ezzel? Mennyire lesz nehezen tartható, kényelmetlen.
Igazából jelenlegi pancake kit helyett keresek valamit a 25/1.8 és 45/1.8 mellé. Első körben por álló obira (12-50 vagy 14-150) gondoltam mert nyaralás kirándulás alkalmával nagyobb biztonságban tudnám a szettem. Nyugodtabb lennék.
Viszont az is megfordult a fejembe hogy a jelenlegi 14-42-t is egy két kattintás után lecserélem a kép minőség és a nagy nyílás miatt. Vajon nem tennék ugyan így az említett két obival is. Inkább kockáztatnám a pormentességet az időjárásállóságot a jobb kepért, nagyobb rekeszért cserébe. Ha igen akkor felesleges költés lenne a csere, ráadásul, ha nem használom minek cipelném magammal, mert a kettő közül egyik sem kicsi. Lehet a pancaket nem kellett volna megvennem, csakhát ott meg vonzott a kis méret, de valójában nem ad annyit a kis méret és zoom, hogy többet legyen fent.... Nah ilyen felesleges vásárlást szeretnék elkerülni...
Így jön képbe a 12-40 pro... Csakhát a pro, a 25 és a 45 obi az e-m5 II vázzal lehet túl értékes hobbi fotózásra. De ha mondjuk csak a pro és az egyik fix maradna, az árban szimpatikusabb lenne. Vagy ha eladom az egyik fixet akkor azt megbánom és bukok amikor újra megveszem a fixet.
Hát a fentiek miatt kérdezgettek..

[ Szerkesztve ]

q(o)_(o)p Minden, amit írok katalógusadat, a gyakorlattal való bármilyen egyezés csupán a véletlen műve lehet....q(o)_(o)p

(#77016) hibavissza válasza mikrofon (#77015) üzenetére


hibavissza
(PH! addikt)

Használd a két fixed úgy, hogy csak 2,8-ig nyitod. Ha elvagy így hosszú távon, akkor add el a fixeket és kitzoomot és vedd meg a pro 12-40-et. Az össztömeg nem nő a táskában.

[ Szerkesztve ]

Lorem Ipsum Photography

(#77017) konyi79 válasza mikrofon (#77015) üzenetére


konyi79
(PH! addikt)

Ne ess át a túloldalra, most kezdted a fotózást.
Olvassgass, fotózgass, majd ha már megy a dolog, tudni fogod mire van szükséged.

(#77018) Lassú Víz válasza mikrofon (#77015) üzenetére


Lassú Víz
(őstag)

"Csakhát a pro, a 25 és a 45 obi az e-m5 II vázzal lehet túl értékes hobbi fotózásra."

Hobbi fotózásra semmi sem drága. :DDD Aki dolgozik vele, annak befektetés, ahol számít a megtérülési idő és az elérhető nyereség.

Ha bekerülsz egy szűk utcába, ahol jól jönne a 12-es látószöge, de csak 25-ös van, az b+ helyzet. Viszont akkor inkább egy 9-18-as (7-14, ha van rá keret) felé kacsingatnék nagylátónak a két fix mellé.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#77019) Grga_Pitic válasza mikrofon (#77015) üzenetére


Grga_Pitic
(senior tag)

Itt egy korábbi véleményem a témában, és érdemes utána még pár hsz-t elolvasni. Amúgy én 90%-ban megoldok mindent a 25-tel és 45-tel, amit akarok, igaz tájat nem nagyon fényképezek.
A 14-42 EZ meg egyáltalán nem rossz, Robin Wong szerint sem...

Egyetértek az előttem szólókkal, használd a gépet, ráérsz még dönteni ebben a kérdésben.

(#77020) sticky35 válasza mikrofon (#77015) üzenetére


sticky35
(kvázi-tag)

"Hát leginkább a méret és használhatóság érdekel. Mennyire lesz nehéz a váz ezzel? Mennyire lesz nehezen tartható, kényelmetlen."

Régebben E-M10-en használtam, igencsak orrnehéz lett tőle a kis jószág. E-M1-en, amire a kicsit cseréltem sokkal kényelmesebb, jó a súlyelosztás. Az E-M5 II mérete és fogása nagyon hasonló az E-M10-hez, azon is nagynak éreznéd a 12-40-et, de azért megszokható. Látom nem pesti vagy, de ha errefelé jársz a gépeddel, egy próbára összefuthatunk.

"Igazából jelenlegi pancake kit helyett keresek valamit"

Én utáltam a 14-42EZ-t, ezért nem is sokat használtam, leginkább a kompaktos zoom miatt, meghát elég sötét is, de képileg nem olyan rossz obi az. A 12-40 összehasonlíthatatlanul jobb, ez nem is kérdés.

"Első körben por álló obira (12-50 vagy 14-150) gondoltam mert nyaralás kirándulás alkalmával nagyobb biztonságban tudnám a szettem."

Nem tudom hogyan és mit fotózol, de ez egy kicsit túl van lihegve szerintem, illetve profiknak, akiknek a környezettől függetlenül KELL fényképezniük, nekik biztos fontos, hobbistáknak kevésbé (hacsak nem Dakart fotóznak vagy az esőerdők élővilágát). Szakadó esőben vagy homokviharban úgysem mész ki, pár csepp víztől meg nem lesz baja a felszerelésnek főleg ha utána le is törölgeted. Ha durvul a helyzet egy nylonzacskó csak van mindig kéznél.:) A múltkori nyaralásra egy kollégámtól kértem kölcsön a 14-150-ét, praktikus hogy nem kell cserélgetni szinte semmihez, ha van fény jó képet ad, de sötét szűk utcában csak visszakerült a 12-40 és a gépen is maradt, hiányzott az ekv. 24 és a fényerő.

"Csakhát a pro, a 25 és a 45 obi az e-m5 II vázzal lehet túl értékes hobbi fotózásra."
Ez egy drága hobbi, és egy hobbistának semmi sem drága.:)

Összefoglalva a 12-40 egy nagyon jó igásló, szinte minden helyzetben bevethető nagyon-nagyon jó eredménnyel. Ha csak egyetlen objektívem lehetne akkor biztosan ezt választanám, de szerencsére nem ez a helyzet, mert a fixeknek is bőven megvan a helyük.

Ahogy javasolták itt is, még ne hamarkodd el a vásárlást/cserét. Fotózz sokat, látni fogod hogy mire van szükséged, miket tudsz nehezen vagy egyáltalán nem megoldani, mi bosszant, ezután látni fogod azt is hogy mit vegyél a fotózási szokásaidhoz.

(#77021) frankstork válasza aginor (#77012) üzenetére


frankstork
(fanatikus tag)

1; 2.8-at,pláne 3,5-öt soha nem tudsz nyitni, 1.8-t tudsz zárni. Olykor meg pont jól az egy lépés. ( most engedjük el, hogy nem 1.8-on rajzol a legszebben)

2; Nem szeretjük a vakut, sem a 800-as isot. Ez van. Folyamatos fényű lámpa, napfény, meg nagy fényerős obi. Persze van ahol nem működik, most készülök beszerezni mobil led lámpát. Talán egy vakut is, vészhelyzetre.
Kinek mi. Nekünk egyenlőre ez így jó.
:R

szeryfoto.hu

(#77022) mikrofon


mikrofon
(PH! addikt)

Sziasztok,

Lehet hogy a kérdésem röhelyes, de nekem erről fogalmam sincs ezért kérdezem. Olympus 60mm F2.8 makró lencse azonkívül hogy makrzásra való pont úgy használható egyéb fényképezésre is , mondjuk portréra, mint egy 60mm lencse mondjuk mint egy sigma 60/2.8?

q(o)_(o)p Minden, amit írok katalógusadat, a gyakorlattal való bármilyen egyezés csupán a véletlen műve lehet....q(o)_(o)p

(#77023) eeXaa válasza mikrofon (#77022) üzenetére


eeXaa
(őstag)

Igen

(#77024) pandur99 válasza mikrofon (#77022) üzenetére


pandur99
(fanatikus tag)

Tapasztalatból is mondom, hogy igen.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#77025) Ati.Inc


Ati.Inc
(lelkes újonc)

Sziasztok!

Van egy Olympus Stylus 1 kompakt gépem amit szeretnék lecserélni a közel jövőben.Főleg természetben fotózom esetleg nyaralás alkalmával illetve érdekel a makrófotózás.
Két gépet néztem ki,de szeretném kikérni tőlem hozzáértőbbek véleményét is,hogy szerintetek melyiket lenne érdemesebb megvásárolni.
Tehát a két gép az Olympus E-M10 II és a Pana GX80.Az Olympust már volt alkalmam jobban szemügyre venni,tetszetős kis masina.
Viszont lehet van itt valaki aki próbálta esetleg mindkettőt és van összehasonlítási alapja és az alapján tudná javasolni egyiket vagy másikat :)

(#77026) Matska


Matska
(senior tag)

Sziasztok. 2 hónapja vagyok boldog Oly E-pl6 tulaj, és le cserélném a 14-42-es kitobit. Nagylátónak a Pana 12-32-esét néztem ami szimpatikus lehet "mindenesnek". Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalatok?

A másik kérdésem, hogy próbálkozott-e m42-es bajonettessel, és hogy tettszett?

https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/

(#77027) Mercutio_ válasza Matska (#77026) üzenetére


Mercutio_
(PH! félisten)

Manuál obik alá inkább Sony / Fuji olcsó vázat tennék.

Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr SEIKO SRP639 és SKX009 búvár-, Orient és Pulsar Chronograph karórák, Panasonic 20/1.7 II és 45-150, M.Zuiko 30/3.5 macro m4/3 obik, Streacom ST-F7C mITX HÁZ, + 1000 hasznos holmi

(#77028) MrChris válasza Matska (#77026) üzenetére


MrChris
(PH! nagyúr)

Olcsó kitobiként nagyon éles, nyitva is és pici.
M42 egy menetes csatlakozó fajta, nem bajonett. Rengeteg féle objektívet gyártottak vele. Mi a kérdés?

(#77029) g_g_g


g_g_g
(senior tag)

Sziasztok!

Tudom van fotó beárazós topik, ott is próbálkozom, de itt lehet hamarabb kapnék választ.

Relatíve gyorsan kellene döntenem és ehhez tudnom kéne, hogy egy dobozos, bontatlan, vadonatúj Panasonic Lumix G DMC-GM1 vázat mennyiért lehetne eladni?
Előre is köszönöm.

(#77030) silmatauki válasza g_g_g (#77029) üzenetére


silmatauki
(őstag)

Mondjuk 60-70, mivel bontatlan és garis. (Használt, gari nélküli vázak 35-45 körül mennek; új kitet meg jó esetben 95-ért megkapsz, ha van pl. Svéd- vagy Finnországban, vagy Hollandiában ismerős. (Bár a Rajalától lehet 20 eur-ért Mo-ra is rendelni.)

(#77031) g_g_g válasza silmatauki (#77030) üzenetére


g_g_g
(senior tag)

Köszönöm.
Végül is nem titok, elég jó árban lehet csak ma a 220voltnál venni GM1-et 12-32-es obival (125.910 Ft).
Nekem csak az objektív kéne és ezért számolgattam, hogy megérné-e.

(#77032) Matska válasza MrChris (#77028) üzenetére


Matska
(senior tag)

A kérdés, hogy használt-e valaki m42-es menetes csatlakozós objektívet adapterrel M43-as gépen, bevált-e, érdemes-e próbálkozni vele, stb.
Amire gondoltam, hogy beruházok, egy adapterre + egy 28mm-es, és 50mm-es M42 csatlakozós, aránylag fényerősebb objektívre, aztán meglátom mire jutok. Eléggé kis pénzből össze lehetne szedni egy ilyen szettet, csak nem tudom érdemes-e egyáltalán azt a kis pénzt is elkölteni.

Azt tudom, hogy így csak manuális fókusz lenne, és rekeszt is magamnak kell állítani az objektíven

Makróra, portréra, éjszakai fényképezés lenne így hirtelen az elképzelés amire használnám. Pl. a következő képnél hasznos lett volna egy fényerősebb tele: (elképzelésem szerint)

https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/

(#77033) MrChris válasza Matska (#77032) üzenetére


MrChris
(PH! nagyúr)

Manuális obikkal a nagylátózás kroppos vázakon eléggé felejtős. Jó 24-es drága és kb kitobi szintű. f2-esek meg még drágábbak, jobban jársz ha ezt a területet natív obival oldod meg. 50-esek az optimális választás, a minolta md 50/1.7 fattyú kollégánál nagyon jó nyitva is. Nekem om50/1.4mc van az is jó, de drágább. 135-ösök vannak még amit esetleg olcsón beszerezhetsz és még jó minőségű. De úgy általában az elérhető árú 2~40000ft-os obiknál szerencse kérdése is milyen valójában. A kezdő erős fényérték csábító, aztán kettőt is kell rekeszelni, hogy megfeleljen.
Makróra, portréra egy 50-es és közgyűrű elég lehet, mást szerintem nem érdemes venned. A manuális obi topikban kérdezd hogy adott pénzből kb melyiket.

[ Szerkesztve ]

(#77034) Muerte68 válasza Matska (#77032) üzenetére


Muerte68
(PH! addikt)

Elég sokan használunk :U Az oly azért jó hozzá mert van stabi,viszont nincs kereső a gépedben de azért lehet használni :K Nem sok pénz az adapter 1500-3000ft két alap m42 29-pentacon+55/2/0 helios megvan max 10000-ből.
ha van kedved álligatni elég jó dolgokat lehet vele csinálni.
Van manuálos topic is ott többet is megtudhatsz-már az összefoglalóból is :K

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#77035) frankstork


frankstork
(fanatikus tag)

Használunk bizony!
:))

szeryfoto.hu

(#77036) MrChris válasza frankstork (#77035) üzenetére


MrChris
(PH! nagyúr)

Jakérem, ez csak az [/L:https://db.tt/nsHHbAhN]OM :D még [/L:https://youtu.be/kCH59m92TvA]videózni is lehet velük ;]

(#77037) frankstork válasza MrChris (#77036) üzenetére


frankstork
(fanatikus tag)

Ez pedig mi? :F

Vagyis közben megnéztem a linkeket is, így sem értem mit szeretnél közölni, pedig eddig ment...
:))

[ Szerkesztve ]

szeryfoto.hu

(#77038) Lassú Víz válasza frankstork (#77037) üzenetére


Lassú Víz
(őstag)

Elb'szott link :DDD

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#77039) frankstork válasza Lassú Víz (#77038) üzenetére


frankstork
(fanatikus tag)

Először én is azt hittem, de a link maga jó, csak nem értem az összefüggést... :U

szeryfoto.hu

(#77040) MrChris válasza frankstork (#77039) üzenetére


MrChris
(PH! nagyúr)

Manuál obizás érdekelte a srácot, mutattad a készleted, meg én is és azt akartam hozzátenni, hogy lehet használni videjóra is, de akkor hagyd el, hibáztam :D
Elcseszett link1, link2.

(#77041) frankstork válasza MrChris (#77040) üzenetére


frankstork
(fanatikus tag)

Jaoké. Már megijedtem hogy valami böszmeséget csináltam... :R

szeryfoto.hu

(#77042) MrChris válasza frankstork (#77041) üzenetére


MrChris
(PH! nagyúr)

Én is :DD

(#77043) silmatauki válasza g_g_g (#77031) üzenetére


silmatauki
(őstag)

"Végül is nem titok, elég jó árban lehet csak ma a 220voltnál venni GM1-et 12-32-es obival (125.910 Ft)."

Az nagyon drága – a felsorolt országokban 100eur-ral kevesebbért (299eur) kapod meg ugyanazt a GM1 + 12-32 kitet. A finn helyzetnek néztem most utána: a Rajalánál most nincs annyiért, a Rajala alá tartozó Superphoto-nál viszont igen. Ezek ugyanúgy postáznak külföldre is (20 eur)-ért, mint a tulaj Rajala.

(#77044) cdl válasza silmatauki (#77043) üzenetére


cdl
(fanatikus tag)

A Magyar garancia nem tudod, hogy alakul egy ilyen kinti gépnél?

(#77045) Grga_Pitic válasza g_g_g (#77031) üzenetére


Grga_Pitic
(senior tag)

1-2 hónapja volt olyan, hogy 3 db 12-32mm-es is kereste gazdáját itt a hardveraprón, 45-55 közötti árban.
Ha nem sürgős. én inkább várnék egy jó állapotú, árú garanciális használt példányra.

(#77046) mikrofon


mikrofon
(PH! addikt)

Sziasztok, ismét itt vagyok.

Egy hét intenzív fotózás alatt sikerült kipróbálnom szinte minden témát, amit fotózni szeretnék. Ez alapján megállapíthatom, hogy a váz (olympus om-d e-m5 mark II) nagyon jó, nagyon szeretem, jó választás volt.

Azt is látom, hogy az olympus 25/1,8 és 45/1,8 nagyon jó obik. A pankace kitt obira viszont nincs szükségem.
Ami még hosszútávon jó lenne az a két fix alá és fölé is egy-egy obi.
Főlé az olx 60/2.8 Macro obira gondolnék, mert ez fölötte is van és most az erdőben lett volna egy két dolog amit szívesen lekaptam volna makró objektívvel. Itt amin még gondolkodok az a 75/1.8 csak hát akkor nem lesz makróképes obim, de lesz egy nagyobb telém és nagyobb fényerőm...
A szettem alsó tartományában nehezebben tudom eldönteni még, hogy mire is lenne szükségem. Eszembe jutott a Olympus 12-40 Pro obi. Ennek van nagylátó tartománya, fényerős és mindenesnek funkciója is lehet. Ami eszembe jutott még az az olympus 12/2 fix. Ha már a több is fix akkor ez szépen beleférne a sorba, van fényerő és olcsóbb is. Amit ajánlott Lassú Víz kolléga két objektívet, azok is érdekesen hangzanak. A 9-18-et sötétnek gondolom kicsit, de legalább jó az ára. Itt valószínű jobban hiányozna a fényerő, mint amit a 9mm nyújt, bár ez már tényleg nagylátó. Hát aztán ott a 7-14 igazán nagylátó, fényerős, biztos kitűnő pro obi, viszont az biztos ennyi pénzt nem szeretnék az obira költeni.

Köszönöm mindenkinek az eddig is kapott nem kevés javaslatot, tanácsot, véleményt.

[ Szerkesztve ]

q(o)_(o)p Minden, amit írok katalógusadat, a gyakorlattal való bármilyen egyezés csupán a véletlen műve lehet....q(o)_(o)p

(#77047) konyi79 válasza mikrofon (#77046) üzenetére


konyi79
(PH! addikt)

Nézd meg az ekv 14mm-t (7-14) és a 18-at (9-18) is weben, az alapján eldöntöd van-e szükséged a nagyobb látószögre. A fényerő ne zavarjon nagylátónál a csillagos égen kívül nem sok helyre kell, az meg úgyse az mft erőssége.

(#77048) Lassú Víz válasza mikrofon (#77046) üzenetére


Lassú Víz
(őstag)

Mennyire ragaszkodsz az autófókuszhoz? Van még alulra a Samyang 12 f2-es maunális, Samyang 7,5 halszem. Szerintem az m.ZD 17-es is elfér még ebben a sorban, azt te tudod mennyire szereted az ekv. 35-ös látószöget.
A 45-ös fölé először egy 40-150-es használt objektívet ajánlok, amíg kialakul, hogy a 60 vagy a 75 bizonyul hasznosabbnak. Illetve kérd ki a két objektívet a teddprobara programban, nézd meg mit lehet a 75-össel a közel pontján alkotni, aztán kiderül, hogy szükséged van-e annál nagyobb leképzésre.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#77049) Mercutio_ válasza mikrofon (#77046) üzenetére


Mercutio_
(PH! félisten)

Szerezz be egy telezoom -ot, ahogy slow water írja és egy raynox dcr-250 telemakró előtétlencsét, lehet az is bőven elég lesz makróra. Felesleges pénzt ölni úgy a rendszerbe, hogy még magad se igazán tudod mikre is szeretnéd használni, illetve milyen mélységben.

Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr SEIKO SRP639 és SKX009 búvár-, Orient és Pulsar Chronograph karórák, Panasonic 20/1.7 II és 45-150, M.Zuiko 30/3.5 macro m4/3 obik, Streacom ST-F7C mITX HÁZ, + 1000 hasznos holmi

(#77050) g_g_g válasza Grga_Pitic (#77045) üzenetére


g_g_g
(senior tag)

#77043 silmatauki Köszi mindenkinek az infókat.
Igen, azt hiszem várok egy jó állapotú (garis) használt obira.

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.