- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
sonar #101043 üzenetére
Ha vársz jövő év elejéig, nekem 10+ ismerősnek kéne ezt valahogy megcsinálnom akiknek ÜK. van , pc-ről használják is de butatelefonjuk van.
Persze nincs kizárva hogy felidegesítem magam annyira hogy letojom az egészet és nem fog sikerülni.
Magamnak is meg kéne csinálni legelsősorban.
Nekem bár van okostelóm de egy hekkelt rootolt nyitott bootloaderes 7 éves Android7 őskövület, erre semmi nem megy már fel. És nem is akarom hogy felmenjen mégha tudná is.
Marad a PC.
Erőltetik ezt a DÁP marhaságot is, 2025 végére egy sört vagy cigit se lehet szerintem már venni ez meg az a szelfis arcképes azonosítás nélkül, kérdem én mi lesz 100.000+ emberrel akinek nincs erre meg sem az okoseszközük, se technikai hátterük, se a tudásuk...? -
Petya XT
senior tag
válasz
sonar #100508 üzenetére
Nem olyan régen, ha jól emlékszem growler ft. panaszkodott erre(vagy hasonlóra), én a 132 óta azt tapasztalom, mintha egyáltalán fogalma sem lenne a böngészőnek, hogy merre van a hazairány.
A javasolt kiegészítők mindig roskadásig voltak, most egy darab sincs, néha van kapcsolat a Mozilla szervereivel, mert lefrissültek a addon-ok, de egyébként nem bírom megnyitni az add-on oldalt. [link] És csak ezt az egyet nem, minden más oké. A böngésző is teszi a dolgát.
Ohh,hát gondoltam, ez egyszerűen nem lehet probléma, használtam addig Bravet(nem is volt rossz!), megvárom a 133-at november végén, majd azzal jó lesz. Nem lett.
Oké, ássuk bele magunkat, gépi komámhoz fordultam, a ChatGPT-hez. Megpingeltük a mozilla add-on szervert, ellenőriztünk rendszer, Mozilla tanúsítványokat, és még egy pár dolgot, minden rendben találtatott, https felett viszont nem megy. Azt mondta a Vas, hogy már nincs több ötlete, de szóljak ha tud segíteni. Brave alatt igen, meg tudom nyitni, de ott szólt, hogy használjak FF-ot. Oké bameg, de hogy?about:support, config oldalon sem láttam semmi olyat, ami okozhatná(már amennyire én értek hozzá)
Tibi:
Régen szerettem az Operát, kifejezetten ízléses, gyors böngésző volt, de már évek óta nem próbáltam. Tényleg kínai lett? Ezt sem tudtam. Azért erőltetném ezt a FF-ot is, mert a szokás nagy úr, bár itt minden adott már, hogy azonnal dobjam. De mégsem teszem, mert másnál meg megy, és szeretnék rájönni az okára, hogy nálam meg miért nem.
-
urandom0
senior tag
válasz
sonar #100368 üzenetére
FreeCAD-ből van flatpak csomag, szerintem használd azt, ha a flatpak telepítve van nálad. Ha nincs telepítve, de van telepítve snap, akkor használd a snap változatot. Végső esetben az appimage is jó lehet.
A Kicad meg mehet ppa-ból.Én a flatpakot preferálom, egyrészt mert olyan disztrókat használok, ahol a snap nem használatos, másrészt mert a snap a Canonical saját kisvállalkozása, a flatpak pedig univerzális, és teljesen nyílt forráskódú (a snap nem teljesen az). Nameg a flatpak programok gyorsabban indulnak.
-
-
törölt tag
Mármint hogy?
Ha dhcp-t használok akkor a /etc/network/interfaces fájlban ez van:
source /etc/network/interfaces.d/*
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug enp3s0
iface enp3s0 inet dhcp
A /etc/dhcp/dhcpclient.conf fájlban ez:
option rfc3442-classless-static-routes code 121 = array of unsigned integer 8;
send host-name = gethostname();
request subnet-mask, broadcast-address, time-offset, routers,
domain-name, domain-name-servers, domain-search, host-name,
dhcp6.name-servers, dhcp6.domain-search, dhcp6.fqdn, dhcp6.sntp-servers,
netbios-name-servers, netbios-scope, interface-mtu,
rfc3442-classless-static-routes, ntp-servers;
Itt kéne esetleg kivennem a request-ből a "routers"-t?
Vagy mi van akkor, ha iptables (vagy nftables van ezen debianon, fene tudja) állítással probálkozom?
iptables -P OUTPUT DROP
iptables -P INPUT DROP
iptables -A OUTPUT -d 127.0.0.0/8 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -d 127.0.0.0/8 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -d 200.0.0.0/24 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -d 200.0.0.0/24 -j ACCEPT
-
urandom0
senior tag
Nem, a Red Hatnek sosem volt igazán célja átterelni a CentOS usereket RHEL-re. Józan ésszel belegondolva esélyük sem sok lett volna rá, hiszen a CentOS-en kívül van még a CentOS-en kívül Red Hat helyettesítő disztró (példának okáért ott a 15 éves múlttal rendelkező, 1:1 RH kompatibilis Oracle Linux). Másrészt a CentOS azért most sem egy rossz disztró.
Arról van szó, hogy a Red Hatnek túl sokban került a CentOS fenntartása, és itt a hosszú távú támogatáson van a hangsúly. Most, hogy a CentOS semi-rolling lett, egyszerűen megszűnt a hosszútávú támogatottsága, így már ezzel sem kell foglalkozni.CentOS volt a teszt disztrója az RHEL-nek
Nem, pont fordítva. A RHEL volt a CentOS bétája. Innentől a RHEL lesz a CentOS bétája. Ilyen logika alapján a CentOS lesz most olyan stabil, mint eddig a RHEL volt.
Az egyes CentOS kiadások azonos verziószámú RHELe-n alapultak, és jellemzően kb. egy hónappal később jelentek meg.
Itt egy kép, ami jól ábrázolja a régi és az új helyzetet. -
Konfigolj más bill.kombót a fényerőre.
Pl. nálam a létező összes asztali gépes OS-en a ctr/ a le, ctrl* a fel. (ctrl és numpad osztás szorzás) a hangerő,
és ctrl, ctrl. (vessző és pont) a fényerő.
Ilyen gyári gyorsgomb a világon nincs, még sose akadtak össze semmivel
Ezek Winen segédszoftvert igényelnek (Nircmd), az eddigi összes Linuxomon meg simán bekonfigolhatók.
KDE alatt itt: -
Kris87
aktív tag
Próbálom lefuttatni, látszólag lefut, de nem azt csinálja amit kellene szerintem. A php-cgi /mnt/www/elo.php parancsra annyit ír ki, hogy:
X-Powered-By: PHP/5.4.11
Content-type: text/htmlEzzel a paranccsal csináltam egy index.php-t, amire hivatkozva a 192.168.x.x:81-es címen üres képernyő jött csak fel a böngészőben:
echo "<?php phpinfo(); ?>" > /mnt/www/index.phpAz egésznek pedig EZ alapján álltam neki.
-
whYz
őstag
Irtam h kiprobaltam tobb verzioval is.
Mint xfce es cinnamon illetve manjaro, lts es a folotti kiadasokat, de ezen a sz@r laptopon a cinnamon 16 tunik a legstabilabbnak.
Meg nem neztem a mount parancsot(majd mindjart), de ezt a laptopot egy full kezdonek csinaltam netezesre es halozati vidik nezesere, valami egyszerubb megoldas kellene...
-
wetomi
aktív tag
Van rá igény. Pont a hétvégén tettem fel én is a moonlight-ot.
A firefox megtöltött bő 3 giga ramot 50%-os cpu terheléssel, majd meghalt. A chrome is pörgette a procit, de legalább a ramot nem ette, viszont olyat írt az oldal, hogy nem támogatott a plugin, vagy valami ilyesmi. A konquerort és a rekonq-ot már ki sem próbáltam.
Nesze neked silverlight, már az ms is leállt, vagy lelassította a fejlesztését. -
ViZion
félisten
Köszönjük!
Ké'ne egy bejegyzés, azt jobb linkelni, mint egy hsz-t.
Kipróbáltam, Chrome-val is települ, MTV megy, de PH!TV nem
Annyi még, hogy itt egyszerre két helyen is feljön vmi telepítés a kodekeknél, az egyik még tart, amíg a másik már refresht ír, megvártam a másikat is, brózer restart, ööm, bódottá...
PH!TV-n jön a pufferelős karika, de semmi. -
-
JetiRulez
őstag
Tegnap este mégis találtam valamit egy külföldi fórumon. Ide vissza se néztem.
Azt írta, hogy nem a "Lubuntu kipróbálása lemezről", hanem a "Teleíptés" pontra kell nyomni, majd megszakítani azt. Működött a módszer. Be is jött így a GUI azonnal.
Első ránézésre tetszik a rendszer, de a Live CD kicsit bugos volt. Leállításnál hiába nyomtam kérésre Entert, hogy rebootoljon a gép. Nem történt semmi. Resetelni kellett.
-
-
Lacces
őstag
-
Mr. Elliot
senior tag
-
törölt tag
legalább 10 disztrót kipróbált, és csak a mint8 és a suse 11.2 indult el egyáltalán, de valami baj a suse-val is volt, már nem emlékszem mi. a legtöbb viszont már egy konzolig nem tudott bebootolni (gentoo, debian, fedora, slackware, stb).
a videókártya lehet a lúdas, csak nem nagyon tud vele mit kezdeni. -
Vladi
nagyúr
A számjegyek értelme rendre:
tulajdonos csoport többiek
A számok összeadással jönnek ki:
4: olvasás
2: írás
1: futtatás.
Részletesen. -
Vladi
nagyúr
frontend: előtét, vagy felület. Tehát a példában te az apt-getet használod ha telepíteni akarsz. De az meg nem maga telepít, hanem a dpkg-nek adja tovább a feladatot, csak részletezve.
Te az apt-getel kommunikálsz, az meg a dpkg-vel.De a synapticnál is ugyan ez történik. Az előtét programok mindig megkönnyítik a dolgodat.
-
bambano
titán
A fő különbség az, hogy az apt egy magasabb logikai szinten levő frontend, ami képes a csomagok közötti függőségeket is értelmezni, a dpkg meg egy alacsonyabb szinten levő parancssori segédprogram, ami egy csomagot képes telepíteni. Például a dpkg nem csinálja meg, amit szeretnél, ha a függőségekkel probléma van, ezt az apt kifejti. Például az apt egy olyan frontend, ami rpm-mel is képes működni, nem csak deb-bel, de ha deb-bel használod, akkor a melót a dpkg-vel végezteti el.
-
Jester01
veterán
-
Vladi
nagyúr
Nalátod, nem nehéz a futási szint váltás.
Átdugás előtt állítsd át 800*600 60 hz-re. Azon tuti elindul. Majd állítgatod később és látod, hogy mit bír az új.
(#7027) Lenry
Gyorsabb lesz a gép. Már ha elindul egyáltalán.
Sokat tanulhatsz általa. De készülj fel, hogy nehéz menet lesz.
Amúgy meg ha megy gyárival, akkor nem érdemes foglalkozni vele. Kivéve ha valami miatt kell, vagy tanulni akarsz. -
rtom
senior tag
terminálra vált (Ctrl-Alt-F1), xrandr parancs kilistázza a lehetséges felbontásokat, majd pl.
xrandr --size 1280x1024
beállítja, ekkor Ctrl-Alt-F7 visszavisz a grafikus felületre. Ha nem sikerült, akkor
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
és végig a felkínált választási lehetőségeken (felbontás beállítása, meghajtó kiválasztása, bill. és a többi)
-
fekeandras
őstag
-
rtom
senior tag
Az echo létrehoz egy fájl-t (/tmp/make_part2.cmd néven), aminek tartalma az idézőjelek közötti string, csak "\n"-ek helyett sorbatöréssel.
A többi paraméterezése nekem magas...
(az fdisk -H 2 paramétere azt jelenti, hogy a második fejre kerül a partíciós táblája, de hogy hogyan jön ide a fájl ?
Az mkdosfs -v paramétere csak a verbose mód, a -F megadja, hogy a FAT 32 bites)
-
rtom
senior tag
Én feleslegesnek tartom ilyenek használatát, inkább azt csinálom, hogy
dpkg --get-selections > installed-software
ezzel lementi a telepített csomagok listáját az installed-software fájlba. Újratelepítésnél pedig:
dpkg --set-selections < installed-software
dselectÉs már fenn is van minden csomag, ami korábban is. A beállítások meg jó esetben a /home/user könyvtárban vannak, ami másik partíción kapott helyet, így azokat nem bántjuk
Szerk.: elfelejtettem közölni, azért is alkalmazom ezt, mert 2 éve nincs a desktop gépemben odd. És nincs is rá szükség
-
jFox
addikt
Van a linuxhoz is terminal kliens, amivel el lehet érni a win-es távoli asztalt. azt hiszem rdesktop a neve. hogy kell-e hozzá router config, az attól függ, hogy ki van router mögött szerintem. ha a távvezérelt akkor kell, ha a távvezérlő akkor elvileg nem. (még nem próbáltam!)
Üdv
jFox -
demars
addikt
ez bizony nem jó hír számomra... először meg kellene tanulnom kezelni az alapvető dolgokat. Minimális fogalmam van a dologról, egy hasznos oldalt találtam, ahol leírták, h mit miért s hogyan kell csinálni, de csak dióhéjban.
Legutolsó gondolatom az volt nemrég (kb 1 órája), várnom kellene ezzel a linux kipróbálással, mivel júniusban diplomázok, s előtte azért illene megcsinálnom a diplomamunkámat is... félig kész, sok adat, képlet, excel táblázat (grafikonok, egyenletek, képletek, számolás... oldalakon keresztül). Ezek után, amit írtál nem merek most váltani. Gyorsan tanulok, de azért ennyire nem
Pár éve (anno elsős koromban talán), volt olyan tárgyam, h programozás alapjai.. volt ott C nyelv, meg borlandC, C++, stb. Kellett fordíttatni is, tehát értem nagyjából a linux elvét, meg felépítését... de úgy érzem, h nincs most ennyi időm. Reméltem egyszerűbben megúszom az átállást.
Köszönöm az infót!
Üdv: demars -
Vladi
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest