- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
moleculez
veterán
Az a helyzet hogy az elmúlt 1 évben csak a céges W10 volt az egyetlen Windows amit használtam, most duálbootban az asztalimon W11 LTSC (bloatware mentes csupasz W11, CoPilot faszságok nélkül) hááát… az a helyzet nem sok okom van most visszamenni Fedorára
Volt kis fejvakarás itt-ott de azért ez így nem rossz
-
moleculez
veterán
válasz
King Unique #99857 üzenetére
woeusb-vel írva elindult
-
moleculez
veterán
válasz
King Unique #99855 üzenetére
Telepítő az MS hivatalos ISO
Hardware nincs használom rendszeresen a pendriveot.
Ventoy azért került elő mert az hogy filekezelőben felpattintom az NTFS pendrivera az nem hozott eredményt. A célgépen is Fedora van amúgy mint egyedüli install. -
moleculez
veterán
Ventoy tűnik a legegyszerűbbnek, ráhúzom azt a tetves iso-t aztán ennyi
-
moleculez
veterán
Srácok az ideg szétvet már, egész nap egy tetves Windows iso bol probalok telepitot kesziteni, es nem megy, egyszeruen nem bootol usb-ről , mi a tuti modszer? Probaltam Etchert, Ventoyt meg 3 kulonbozo iso-t
-
moleculez
veterán
Van több 100 dj mix cd-n, dvd-n, elkezdtem felmásolni a gépre. Ilyen 1-2MB/s sebességgel haladnak fel, az normális?! Noname USB külső meghajtó amúgy, de azért ez elég karcsú nem? Vagy van valami usb tool amit hozzá kéne csapnom?
-
moleculez
veterán
Mai harc: Fedora + Nvidia driver + DaVinchi Resolve
Nem ismeri fel a GPU-t pedig minden driver fenn van. Nem lenni boldog épp.
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #99759 üzenetére
Így! Szerintem csinálj egy 100-> OFF tesztet ténylegesen mennyi az annyi.
-
moleculez
veterán
Én most találtam itthon egy 2.5” HDD-t, 1 TB-os. A világon semmi szükségem rá, gondolkodom beépítsem-e az asztaliba. (Abban így is van 3TB)
Az a baj hogy már vagy 6-8 éves még egy régi Lenovo laposomból mentettem.
Milyen progival tudnám az állapotát csekkolni? -
moleculez
veterán
válasz
daninet #99674 üzenetére
Én konkrétan végigmentem ezen, a Debi ugyan stabil volt, DE…. miután beraktam a 4060-t utána volt hogy csak minden második alkalommal bootolt, mert valamiért megakadt. Mindez driver telepítés után. Ami annyira nem volt egyszerű, kicsit többett kellett mókolni mint pl Fedora alatt.
Most Fedorán vagyok, teljes a lelki béke, és semmi bajom vele.
-
moleculez
veterán
Mit gondoltok amúgy a Fedoráról, mik a tapasztalatok vele? Mennyire másabb mint egy Debi alapú distro? A btrfs-nek bármi hátránya?
-
moleculez
veterán
válasz
sicc_innen #99523 üzenetére
lsblk mit ír?
Próbáltad a HDD-t közvetlen a géphez csatlakoztatni, nem pedig dokkolón keresztül? -
moleculez
veterán
válasz
funkmester #99512 üzenetére
Nekem NTFS és az LG WebOS TVm hibátlanul eszi
Kéne már egy Plexet belőni, de múltjor nem sikerült valahogy aztán elengedtem.
-
moleculez
veterán
Olyat tudok csinálni hogy VM alatt belakok egy rendszert aztán átrakom élesbe? Gondolkodom hogy átnyergelek Fedorára, azt még nem próbáltam.
-
moleculez
veterán
válasz
CPT.Pirk #99442 üzenetére
iPhoneon elég korlátolt tudtommal, plusz a filedobálásra azért ezt kedvelem mert laptopon is az van, szóval körbe van syncelve mindenhol.
Namost azt tudni kell, hogy nem azért használok Linuxot, mert annyira szeretem. Sőt, mégcsak alufóliasapis online paranoid sem vagyok. Egyszerűen csak lefedi a workflowmat, megbízható, stabil is. Olyan szolgáltatásokat, appokat használok ami megfelelő számomra. MS, Apple, Google vagy független, ami kell.
Szóval jah, tőlem láthattok majd eretnekséget szép számmal
-
moleculez
veterán
válasz
sicc_innen #99439 üzenetére
Nem “érdemes”, egyéni preferencia kérdése:
Én pl szeretem benne a drop funciót (fileokat átdobni teló és gép közt), a sidebar appokat (outlook, onenote), a plus a copilot is sokszor hasznos. Meg úgy általában, kézreáll🤷🏼♂️ -
moleculez
veterán
Debiant most nulláról laktam be, és ahogy újraraktam az Edge böngészőt, a fél funkcionalitása ment a levesbe. Nincs drop, a copilot nem csinál semmit, a sidebar appok sincsenek ott
Újraraktam, reseteltem, felraktam a beta-t is, semmi
-
moleculez
veterán
Note_to_self: Ne töröld a pythont
Recoverizny kellett timeshiftből
-
moleculez
veterán
Debin hogy tudok újabb Gnomera váltani? Ami ugye 43 de most 47-nél tartunk.
-
moleculez
veterán
válasz
Warton #99283 üzenetére
Saját tapasztalatom alapján szigorúan, semmilyen mérés nélkül.
Az a helyzet hogy lightweight distrok sem fognak egy 486-ból i5-t csinálni még érzésre sem. Tudom, senki nem állított ilyet, csak sokszor úgy jön le a usereknek hogy ez a szitu. Winhez képest lesz, lehet különbség. A valóságban pedig jelentős eltérés nincs, egy rajzlap egyszerűségű tetszőleges DE sokat levesz az eszköz válláról (persze a UX “kárára”), használható marad még egy ideig annyi itt a lényeg. Windowshoz képest valamivel reszponzívabb lesz, de nem azért mert lightweight hanem mert Linux.
Plusz utálom ezt mondani, de egy ponton el kell néha engedni a vasakat, annyi volt benne, kész, elment mellette az idő. hobby/pet projectnek, vagy célszerszámnak ok, de nem daily driverként.
-
-
moleculez
veterán
válasz
Benőke #99149 üzenetére
Nekem az X270-ben van egy jókora üres műanyagdarab, gondolom van belsőakksis verziója, nekem a cserélhetős van. Vagyis volt, meghalt az öreglány, RIP.
Ezt váltja az 5400. Átraktam a Thinkpadból a 32GB RAMot, gondoltam megy az 1TB Sata is, de nem, mert pont nem fér el
Megy az asztaliba így.Mindegy, kap egy nvme-t azon nem múljon, addig el van 256GB-vel, úgysem fő gép.
-
moleculez
veterán
Vennék MX Master 2s egeret. Mennyire tudom kihasználni, konfigolni a sok-sok gombját Linux alatt? Az hogy a saját sw-je nem megy az nyilvánvaló, van valami openszósz megoldás rá?
-
moleculez
veterán
Sziasztok!
Adott egy Lati 5400 (nem mai tyúk de na’ megteszi)
Céges gép volt onnan lett selejtezve. Működik, mert a bebootolt meg minden.
Na szóval kitaláltam hogy gyalu, aztán Linuxot neki!
Igenám, csak hogy az telepítő nem látta. Gondoltam valami egyedi céges policy, elkezdtem BIOS-ban túrkálni. Ott látszik az nvme eszköz. Secure bootot kikapcsoltam, nem jó. Töröltem a lemezt, még mindig nem jó. Diagnosztikát futtatom, átment. Szóval hardveresen minden fasza.USB-ről Mint futtatva:
lsblk nem listázza a meghajtót. Felraktam az nvme toolt az listázta hogy van valami de ott vége is.Na erre hogy rakok rendszert? Valami amivel live linux alatt be tudom mountolni vagy legalább formázni? Vagy más megoldás?
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #98924 üzenetére
Nézd, én valahol megértem a kirohanásod, én hasonlóan érzek a mac topicban hetente 2x “hogyan töltsem az akksit? 20-80, 30-70?” valamint pl iOS topicban a “csaka tisztainstallés mindignegy főverzióval lemaradva” jellegű dolgok során.
Baromi egyszerű, ez valszeg ingerküszöb kérdése: neked jó úgy az a 8 éves rendszer ahogy, a te használatodhoz és igényeidnek megfelel. Ha én a kezembe venném lehet hogy agyérgörcsöt kapnék, pedig szerinted stabil. Ugyanez amikor sógorom megmagyarázza nekem hogy a 6 éves Samsungnak #shemmibaja nem laggol minden fasza. Aztán kezembe veszem és baxnám falhoz élből.Az hogy Neked úgy jó ahogy van meg működik akkor jó, használd egészséggel, hidd el én is szívesen használnék Windowst. Csak amikor random elfelejti a wifi driver létezését én meg dolgoznék akkor az nem vicces. Csak hogy a kedvenc klasszik hibámat hozzam amit már számtalan saját és munkahelyi gépen gépen láttam az évek során. De a lista hosszú.
-
moleculez
veterán
A következő setup mennyire működhet?
Linux a fő rendszer, abban VM alatt futtatni Wint, és a kettő közt az “átjárást” egy NTFS-re formázott drive biztosítaná.
Komoly teljesítményre nincs szükség “csak” Excel miatt kellene (itt most az alternatívák nem játszanak sajna, Excel training lenne).
Az átjáróház is csak apróbb fileok miatt. -
moleculez
veterán
Na akkor nagylevegő, Nvidia Driver install!
Kutyaközönséges Debi install esetén mi normál ügymenet? Ismert buktatók, best practice?
-
moleculez
veterán
Megvettem a gépszörnybe egy 4060-t (20£ al volt dragabb mint a 3060), ma Nvidia Driver telepites
-
moleculez
veterán
Gnome gyári filekezelőben (Dolphin asszem?!)
hozzáadtam a Google Driveot, és most a login emailemmel jeleníti meg. Át tudom nevezni valahol? Baromi idegesítő
-
moleculez
veterán
válasz
.-..-. #98585 üzenetére
Namost én úgy szeretem a mélyet ha van rajta kis zene
Emlékszem anno tinikoromban 3 nap techno után mikor végre alunni’ tértem úgy aludtam el (vagyis csak úgy sikerült) hogy erősítőn magas és közép nullára, lassú 110bpm dubtechnoból csak a mély brummogása. Ehh annak is 20 éve… -
moleculez
veterán
A HDD-t amit csak backupra használok mire érdemes formázni?
-
moleculez
veterán
válasz
urandom0 #98458 üzenetére
Ezek addig működnek jól amíg az egyes (
szubkúltúrák) szakterületek a saját kis ökoszisztémájukat karbantartják, és/vagy találnak hozzá szponzort mert elég fontos (vagy annak eladható).
Pl a Pythonos data science toolok, machine learning frameworkok tök jól működnek, pedig rengeteg függőséggel dolgoznak körbe-körbe.A nagyobb projectek mint pl a TensorFlow az más, az gugli fejlesztés, Pytorchba az Apple rakott egy zsák pénzt meg erőforrást hogy legyen rendes, hivatalos Apple Silicon implementáció.
-
moleculez
veterán
Tudtok ajánlani PDF szerkesztőt? Annyi van mint a pusztulat, nincs kedvem próbálgatni.
Háttér: kikértem egy doksit x helyről de a címem rosszul szerepel rajta, nekem meg már nagyon le kéne adnom. Mégegy posta meg az őntötymörgésük nem fér bele, átírnám azt a 3 karaktert azt eriggy’
-
moleculez
veterán
válasz
urandom0 #98385 üzenetére
ChatGPT javaslatára hozzáadtam az alábbit:
Elég hosszú volt az eredeti nem hasonlítottam össze mi hiányzik.Plusz ugye chmod +x …/.desktop fileon.
Azt nem értem hogy egy DE váltás hogyan/miért basztatta a .desktop filet?
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Microsoft Edge
Comment=Browse the web
Exec=/usr/bin/microsoft-edge-stable %U
Icon=/usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/microsoft-edge.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=Network;WebBrowser;
StartupNotify=true -
moleculez
veterán
Szóval váltottam Plasmaról Gnomera. Annyi fennforgással megúsztam hogy az Edge nem volt az alkalmazás indítóban, kereső sem dobta fel
Fel volt nyilván telepítve, pl /usr/bin alatt el tudtam indítani. Meg kellett szerkeszteni a .desktop filet aztán ment🤷🏼♂️ Mi lelte, és miért pont az Edge?
-
moleculez
veterán
válasz
sh4d0w #98359 üzenetére
Amióta ismerem (kb 15-20 év )a FF hajlamos erre, bármilyen platformon (igen, macOSn is), sztem dokumentálni kéne és eladni mint feature
De azóta számtalan nagy újrakiadás, az alapoktól újaírtuk, rebranding meg amitakarsz történt, és még mindig crashol… óriási
. Vagy 5 éve el is engedtem. Most Edge-t használok.
-
moleculez
veterán
Vettem egy nagy levegőt és kibaxtam a ‘csába a Plazmat, ment helyette Gnome. Egyszerűen mindig basztattam valamit meg mókoltam mert annyi mindent lehet, aztán valahogy sose lett olyan mint akartam. Na GNOME az teszi a dolgát ahogy van azt kész. Ez ilyen se-veled-se-nélküled volt, de valamit lépnem kellett
Úgy érzem helyreált az egyensúly az erőben
-
moleculez
veterán
válasz
headhunter #98321 üzenetére
Nincs ennyire kimaxolva, de kb jah.
Amúgy kutyaközönséges Debi megy rá. Épületek statikai modellezésére /szimulációkra van használva, mostanában aerodinamikai szimukat is csinálnak.
Amúgy a napokban olvastam hogy a CERN pl Alma Linuxon fut, miután a Scientific Linux EOL-hoz ért.
-
moleculez
veterán
Ismerősöm átvette az új workstationjét (Threaripper Pro + A100 + 500GB RAM), asszondja tudnál valami kis erőforrásigényű disztrót ajánlani?
Mondom Puppy Linux talán, esetleg.
-
moleculez
veterán
Hegesztettem ma egy céges gépet W10 Enterprise van rajta (Cég belsős IT support vagyok). Asszongya nem tudja elindítani a PowerPointot mert kevés a RAM. 8GB RAM hidegindítás után 7.5 foglalt. És akkor még a Teams meg Outlook meg se indult, Teams 700mb! Úgy néz ki kell egy komplett reinstall. Mindegy is…
Hogy ezt miért böfögöm ide (egyrészt aki rég nem használt Wint tudja mit hagy ki, valamint): hogy a Linux a bizonyíték rá hogy meglehet egy OS-t rendesen csinálni! Legjobb döntésem volt teljesen átállni!
-
moleculez
veterán
válasz
urandom0 #98029 üzenetére
Elméletben ez nagyon jól működik gyakorlatban pedig nem értjük miért nem tudják rendesen felkonfigolni hogy működjön is. Nálunk is szépen vezetik ki ezt a megoldást, mert sokkal nehezebb kezelni egy virtuális rendszert (távolról) mint egy localt. Pár ezer gépet üzemeltetünk és ha probléma van akkor az a legacy szerveres szarokkal van. (Ha nem akkor a szokásos Windows faszságok: eldobta XY drivert, ez eltűnt, az nincs ott🤷🏼♂️)
Ahova kell virtuális elérés (külsős vagy partner cégek) na nekik Azure VM jár, és működik is jól, rendesen lehet managelni.
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #98015 üzenetére
Skype web app nincs amúgy? Vagy nem opció?
Nekem amiből lehet azt kitűzöm tálcára azt kész🤷🏼♂️ Pl Outlook, iCloud, Gmail -
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #98006 üzenetére
Mondom feltelepíteni fel lehet, sőt még működni is fog, de ha venv. nélkül vannak egy helyre telepítve majd valamelyik python packagenek valami nyűgje van… fésűre nem kell többet költened
-
moleculez
veterán
válasz
urandom0 #97991 üzenetére
Itt most bocsánat hogy belevau, mert a pythont azt nem illik tobb valtozatban telepíteni, kell nekik külön virtuális környezet ha jót akarsz a mentális egészségednek meg a bútoraidnak. Az a baj hogy fel lehet telepíteni, aztán mindenféle csudák történnek.
Én egyszer raktam fel egymás mellé 3.9-t meg 3.7-t base env-be (conda alatt) na ott aztán lett hajtépés
p -
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #97850 üzenetére
Jaja, elég unortodox megoldás, de működik🤷🏼♂️
Linux, így szeretem -
moleculez
veterán
-
moleculez
veterán
Játszani támadt kedvem: felpattintottam a Steamet, onnan AoE2 vaj siman megy🤷🏼♂️
Annyi hogy a Steamet flatpakból kellett telepíteni. (Debi alatt legalábbis) -
moleculez
veterán
Plasma dockot akarom kicsit megreformálni, amik tetszenek azok Latte dockal vannak csinalva amit már (ismereteim szrnt) nem tamogatnak. Mi mist az ajánlott, dock replacement? Ha egyáltalán.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Gyermek PC játékok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest