- Telekom mobilszolgáltatások
- Ingyen beszerezhető pár SEGA klasszikus mielőtt lekerülnek a Play Áruházból
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Milyen okostelefont vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iGO Primo
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Destloler
tag
válasz
dr_strange #11314 üzenetére
Köszönöm a segítségedet.
-
Fooler89
őstag
válasz
dr_strange #11115 üzenetére
Megoldottam. Köszönöm. Csak kellett AUR meg egy kis szenvedés.
Valaki használ clyde-ot?
-
qamu74
őstag
válasz
dr_strange #11075 üzenetére
kösz !
kipróbáljuk -
Gauronx
csendes tag
válasz
dr_strange #10313 üzenetére
Melyik az ajánlott verzió?
* attól függ, mire kell, és mennyire félsz a kihívásoktól...Olyan kellene amin elsősorban játszani lehet.
-
Zedroxine
tag
válasz
dr_strange #10266 üzenetére
már leszedtem egy ubu-t de ha mondasz érveket a mint mellett akkor leszedem azt
fedora-ról vélemények? -
Zedroxine
tag
válasz
dr_strange #10262 üzenetére
1,3GHz-es 2GB rammal rendelkező laptopomra szánnám. Ahányszor keres az ember 1 fajta ubura annyiszor tök másmilyen desktop-ot látni.
-
pc-user
senior tag
válasz
dr_strange #8894 üzenetére
Köszi a segítséget, megpróbálom...
-
pc-user
senior tag
válasz
dr_strange #7069 üzenetére
Köszi.
Most jut eszembe: lehet, hogy nem ad ki ilyen üzenetet, ha recovery módban lépek be... -
pc-user
senior tag
válasz
dr_strange #7067 üzenetére
Köszi.
Hozzá is kezdtem, de ezt az üzit kaptam: "hozáférés megtagadva" -
jimmy399
senior tag
válasz
dr_strange #7022 üzenetére
köszi, kipróbálom. Még nem hellottam erről a rendszerről. A nem nagyon kell formáznin azon értettem, hogy tudjon NTFSről is bootolni... ne kelljen partícionálni semmit sem...
-
Traxx
őstag
válasz
dr_strange #7002 üzenetére
Nos, beállítottam mindent ugyanúgy, ahogy a win-es firefox-ban van, de egy kicsit így is másabb. Ezt az oldal által beállított betűtípust is bepipáltam. Igazából inkább az zavart, hogy picik a betűk - így, hogy a betűtípus állíts nem jött teljesen össze (de az alapállapottól jobb lett azért), jött a másik próba, a No squint kiegészítő. De azzal meg a képek, smiley-k lesznek csúnyák. Szal nem totál ugyanolyan, de így marad, nem bajlódok vele. De az tény, hogy a linux-os firefox-ot mintha nem sikerült volna úgy megcsinálni, mint a win-est, főleg 1-2 kiegészítőt (az előbb említettnél és a Fast dial-nál látom ezt különösen szembetűnően...magyarán: kimondottan csúnya).
Még eszembe jutott egy kérdés: az egérmutató animálását meg lehet valahogy oldani? Amire gondolok: még a win98-as korszakból maradt a nyakamon ilyen asztali téma gyűjtemény (dzsungel, baseball, vízivilág, meg fene tudja mi volt még benne), igaz, ebből csak az egérre vonatkozó módosításokat tartottam meg. Tehát ha töltött valamit a gép, az egér nyilacskája helyett egy tekergőző kígyó, vagy egy himbálózó majom jelent meg
Ilyesmi elérhető az ubuntu alá?
Még valami
: messenger kliensként perpill emesene-t használok. A win messenger beépített smiley-ai viszont jobban tetszenek. Van rá mód, hogy helyettesítsem az emesene-s jeleket ezekkel?
Köszi a segítséget, és az előzőt is
-
ruzsika
csendes tag
válasz
dr_strange #6924 üzenetére
köszi a válaszokat de lehet el vagyok tájolva egy kicsit azt hiszem abszolut nem ismerem a linux rendszerét erre nem kell vírus irtó? vagy ilyesmi? kicsit fel tudtok világositani ti itt olyan okosak vagytok
mit érdemes tudni a linuxról ?
most tök hülyének érzem magam windows után ez egy más világ
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #6584 üzenetére
számomra lehangoló volt a kde + compiz együtt(nem)működés. hiába tettem fel az emeraldot, nem csinált semmit. leszedte az ablakdekorációt, 4 helyett egyetlen asztal volt, alig bírtam legyakni.
a másik 2 gépemen gnome van, viszont a fő gépen kde van, és nem is akarom lecserélni, nekem a kde jobban bejön, jobban "egyben van", meg már ezt szoktam meg.
gnome alatt gond nélkül megy (majdnem) minden ebben a témában (thinkpadon a kurzormozgató gombok feletti 2 gombot nem sikerült rávenni, hogy forgassák a kockát, de úgy látom, másnak se 8.04 alatt. érdekes, hogy 7.10 alatt ment...)
mod: úgy látom, másnál is megvan...
-
VaZso
senior tag
válasz
dr_strange #6584 üzenetére
Későn szóltál.
Valójában még tegnap este feltettem, az Emerald-dal együtt (lehet, hogy ez a KDE-s?), csak nem írtam, mert már velem volt tele a fórum...
Most, ha elindítom a compiz-manager-t, akkor van minden. Forgatható kocka és egyebek, valamint fejléce is az ablakoknak... Ha a Mandriva vezérlőpultban bekapcsolom a Compiz-t, akkor továbbra is bejelntkezés után kimerevedik a kép (amikor írná, hogy éppen mit tölt be), szóval valami beállításom most nem jó, de maga a Compiz manager megy, szóval korrekten kezeli a hardver-t. Majd beállítom az Nvidia-s gépet, ha elé kerülök, valószínű, ott is lesz majd végre fejléc, köszönöm a segítséget.
Egyébként érdekesség:
Wlan, gyenge jel.
XP alatt gyenge (lassú) kapcsolat, Linux alatt pedig tökéletesen működik (gyors), ugyanazon a hardveren (Broadcom)...Az igazsághoz hozzátartozik, hogy bcm43xx-szel azon a helyen abszolút nem megy, gondolom az interferencia miatt. b43 viszont egyre jobb, sőt.
...a legújabb kernelből pedig a bcm43xx már rég hiányzik (eddig is "deprecated" volt). -
VaZso
senior tag
válasz
dr_strange #6582 üzenetére
Időközben hazaértem már, ezért a másik gépet nem látom, de a Mandriva control centerjében a "Configure 3D Desktop effects" alatt engedélyeztem a Compizt.
Az nem rémlik, hogy a tálcán lett-e új ikon (szerintem nem), legalábbis nem tűnt fel. Nem fusion iconnal indítom, hanem hagytam, hogy az X11 indulásakor töltse be.
(Mondjuk rá is fáztam, amikor engedélyeztem az XGL-t és csak fehér kockát + egérmutatót kaptam... de utána kikapcsoltam.)Az előbb elindítottam itthon a compiz-manager vagy compiz-window-decoratort, ezzel kaptam egy forgatható kockát a fejléc és plusz tálcaikon nélkül... aztán --replace után valamiért induláskor megállt, talán az egyik beállításom nem jó, de most egyelőre örülök, hogy visszatettem az eredetit, még próbálkozom.
Mindenesetre sem Emerald, sem metacity nincs a gépemen, így tuti, hogy a másikon sincs (tehát egyik gépen sem, amivel ilyen gondom van).
Remélem, sikerül majd valamelyiket elindítani, illetve az ezzel kapcsolatos beállításokat fellelni...Köszi az ötletet, még reménykedem.
Vladi: Néha muszáj kiengedni, vannak idegtépő dolgok.
Mindenesetre valóban haladok, mostmár egy ideje tényleg csak Linux megy, különösen, mióta a dhcp problémát is sikerült megoldani. - Ezt még összeszedem egyszer és leírom.Sőt, igyekszem magam Linuxos gépekkel körülvenni, ahol megoldható...
A géphez adott XP pedig ment VirtualBox-ba, ha esetleg valami nem indulna Wine-vel...
Már csak a Firewire kamera mentés+tömörítésre lenne leginkább szükségem, de azt szerintem nem fogom tudni megoldani, legalábbis kényelmes módon nem...
Esetleg, ha valaki tud mondani jó adatvisszaállító vagy egyéb javító programokat, annak még örülnék.
Múltkor lelassult a rendszerem (elsősorban boot folyamán), mert a partíciók kezdeti és végértékeibe becsúszott egy kis gubanc és ezzel Linux alól nem tudtam mit kezdeni (habár végülis megoldottam), szóval efféle programokról sem ártana tudni egy keveset...+ Bocs, hogy itt untatok/fárasztok mindenkit.
-
leviske
veterán
válasz
dr_strange #6351 üzenetére
-
válasz
dr_strange #6136 üzenetére
dr_strange, sh4d0w: Úgy gondoltam, hogy win alatt futtatnám a gentoo-t Virtualbox-al. (A SUSE10, Mandriva lazán megy így.) Kipróbálom, nem veszítek semmit.
Természetesen elötte olvasni fogok, ez a minimum, ha tanulni akar az ember.
Köszi a válaszokat mindkettőtöknek!
-
válasz
dr_strange #6133 üzenetére
Ok, szóval kezdőként is érdemes belevágni gentoo/debian-ba?
Ez lenne a legjobb, csak arra gondoltam, hogy egy működő rendszer által talán jobban megy a tanulás. Bár, lehet, hogy úgy a jobb, ha kényszerítve vagyok arra, hogy működésre bírjam...
Virtuális géphez (Virtualbox) vajon mit szól e két disztró? Felejtős, vagy életképes alternatíva?
köszi! -
VladimirR
nagyúr
válasz
dr_strange #5958 üzenetére
es ilyesmi mukodik naplozo filerendszeren?
dd if=/dev/random of=/ahol/a/file/van bs=1k
(esetleg nagyobb file-ok eseten /dev/urandom, hogy ne kelljen ra napokat varni)
-
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange #5957 üzenetére
bocsanat, most latom, hogy a shred az naplozo filerendszereken nem hatasos, akkor viszont nem tudom, hogy a teljes particio melyformazasan kivul mi segit, de hatha valakinek van jo otlete
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #5780 üzenetére
uff, ez tetszik. ilyen progit kerestem már régebben. javaslat: root-ként futtatva sokkal részletesebb infót nyom. főleg, ha a manualt is elolvasom, akkor talán megtudok még néhány érdekes részletet
mod: érdemes feltenni a graf frontendet, egy fokkal egyszerűbb benne mozogni.ubi alatt sudo apt-get install lshw-gtk
majd root-ként (vagy sudo) lshw-gtknem egy everest, de elég sokmindent meg lehet tudni a gépről.
hint: ha root-ként nem hagyja magát futtatni, akkor terminálba userként: xhost +
-
Tuschke
tag
válasz
dr_strange #5764 üzenetére
Ezt megnézem, hátha tényleg megnyitja..
-
Tuschke
tag
válasz
dr_strange #5746 üzenetére
Igazad van. Szóval Audacity
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
dr_strange #5661 üzenetére
Másik kérdés: (van ám sok
)
Ugye azt irta valaki, hogy lecsatolt meghajtóra érdemes a GParted-et ráereszteni. Találtam a site-ján egy boot-CD-t. Van vele tapasztalat? Megbizható? -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
dr_strange #5657 üzenetére
konsole-ban, avagy hol teszem ezt?
nyugdijas@ubuntu:~$ wine tcmd7pb1.exe
preloader: Warning: failed to reserve range 00000000-60000000
err:dosmem:setup_dos_mem Cannot use first megabyte for DOS address space, please report
err:dosmem:setup_dos_mem Cannot use first megabyte for DOS address space, please report
wine: could not load L"C:\\windows\\system32\\tcmd7pb1.exe": Module not found
nyugdijas@ubuntu:~$ preloader: Warning: failed to reserve range 00000000-60000000
err:dosmem:setup_dos_mem Cannot use first megabyte for DOS address space, please report -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
dr_strange #5654 üzenetére
Én is igy gondoltam,de akkor valamit nagyon nem tudok leirni már 5x-re sem a keresőben
rtom: Szégyen-nem szégyen, lehet az lesz,mert elég sokszor kell fileokat rendezgetnem, és pl. a jobb gombbal kijelölés nagyon hiányzik...
-
rtom
senior tag
válasz
dr_strange #5608 üzenetére
Igen, én is erre a megoldásra jutottam, de ha a nem lenne kedvem egy parancsikont erre csinálni és nagyon be szeretném tartani a szabályt, hogy a lehető legkevesebb tevékenységet végezzük gyökérként, akkor jól esne, ha megkérdezné a Commander, hogy tényleg akarom-e ezt a műveletet végrehajtani és ehhez legyek szíves megadni a jelszavamat.
Utópia?
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
dr_strange #5564 üzenetére
Jajj, már régen éreztem ilyen lámának maga, dehát jó pap holtig tanul
Szóval azt hogy kell?szerk.: azt emg tudom csinálni, hogy az SMPLayert elinditom, aztán megnyitom a videót. De gondolom úgy étetted, hogy parancssorból már egyből induljon a video is...
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
dr_strange #5559 üzenetére
lspci kimenet:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d3)
00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 03)
00:1e.3 Modem: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Modem Controller (rev 03)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 03)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) IDE Controller (rev 03)
02:04.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG Network Connection (rev 05)
02:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx21/x515 Cardbus Controller
02:06.3 Mass storage controller: Texas Instruments PCIxx21 Integrated FlashMedia Controller
02:06.4 SD Host controller: Texas Instruments PCI6411/6421/6611/6621/7411/7421/7611/7621 Secure Digital Controller
02:06.5 Communication controller: Texas Instruments PCI6411/6421/6611/6621/7411/7421/7611/7621 Smart Card Controller
10:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5751M Gigabit Ethernet PCI Express (rev 11) -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
dr_strange #5557 üzenetére
És utána mi a teendő?
Bocsánat a hülye kérdésekért, de abszolút nem tudom, hogy "ki-kivel van errefelé"
...
Plusz amit a kolléga is emlit itt alant, hogy esetleg a hangerő-állitó-némitó gombjaimat hogyan lehetne műkdésre birni Kubuntu alatt? (Gondolom nem elég,ha mondom neki, hogy: "Múúkodj!"
)
-
VladimirR
nagyúr
válasz
dr_strange #4949 üzenetére
nagyszeru, a setsid-es megoldas mukodik, mar csak meg kell ertenem, de igy, hogy tudom, mit keressek, mar menni fog
koszonom a segitseged
-
Siriusb
veterán
válasz
dr_strange #4903 üzenetére
Amit én ki tudtam bogozni, hogy elvileg megy a superkaramba, viszont a plasmaval nem boldogultam. Majd még játszok vele.
Én jobban érzem magam gnome-mal, de most meg akarok ismerkedni a kde-vel is. -
demars
addikt
válasz
dr_strange #4865 üzenetére
no igen... ugye tipikus XP user ként , nekem ez annyit jelent, hogy reinstall... persze, kevés linuxos tudásom alapján, tudom, hogy elég ha a boot oló részt telepítem újra...
tuti, hogy fogok még ide pár kérdést intézni, ha feltelepítem a linuxotmás: valaki csinált már netes telepítést? kb mennyi időt vesz igénybe? vagy nem érdemes vele xarakodni? leszedtem az opensuse linux 10.3 as verziót. Kezdőknek ezt ajánlották...
remélem nem fürdök be vele nagyon -
Vladi
nagyúr
válasz
dr_strange #4851 üzenetére
Igen ismert, a disztrovacsi látogatók között. Ez csak hype. Nézd majd meg fél év múlva hol lesz. Vannak ott tartósan első 5-ben lévő disztrók.
-
jFox
addikt
válasz
dr_strange #4851 üzenetére
Ezexerint csak én nem hallottam rólla.
Nekem nem mondott semmit a neve. -
tomi_
csendes tag
válasz
dr_strange #4784 üzenetére
ok, akkor ezeknek utánanézek, köszönöm a gyors válaszokat. tényleg nem kell semmi bonyolult cucc, arra van más lehetőség. kösz mégegyszer
-
sonar
addikt
válasz
dr_strange #4470 üzenetére
Elnézést, csak annyira idegbe voltam - nő ügy - hogy nem olvastam át rendesen, csak rápillantottam és hagytam a francba mert hasonló volt az előző oldalhoz amit néztem.
Egy másik kérdés:
Valahogyan ki kellene olvasnom egy particionálatlan hdd méretét ezt hogyan tudom?
Esetleg valamilyen azonosítóját vagy típusát. -
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange #4466 üzenetére
hát a linkelt oldal alapján -r kapcsoló rekurzívan végigjárja a könyvtár alatti összes alkönyvtárat és fájlt, --all kiírja az összes file md5sumját, --total pedig az összesített ellenőrzőösszeget
mi lenne, ha kipróbálnád? -
sonar
addikt
válasz
dr_strange #4466 üzenetére
Kösz, de a manuál átolvasásával kezdtem... azért tettem fel a kérdést mer magamtól a description alapján nem tudom megcsinálni
-
Kephamos
addikt
válasz
dr_strange #4067 üzenetére
THX!
-
operator10
senior tag
válasz
dr_strange #3617 üzenetére
nagy király vagy, köszönöm
Még az érdekelne, hogy tudnám rávenni Gkrellm-et, hogy ne csak konzolból tudjam indítani, és hogy az asztalon maradjon. (miután bezártam a konzolt) -
Siriusb
veterán
válasz
dr_strange #3553 üzenetére
Ezek szerint ez lesz az első, amit kipróbálok. Kösz!
Remélem azt is be lehet állítani, hány napig hagyja fent a szerveren a leveleket. -
Gordiann
őstag
válasz
dr_strange #2750 üzenetére
Köszi
-
Forest_roby
őstag
válasz
dr_strange #2541 üzenetére
nekem az adblock belasította a firefox-ot, miután leszedtem ujra jó volt a sebesség...
( a gép és a net is elég gyors volt ill elég gyors ) -
emitter
őstag
válasz
dr_strange #2535 üzenetére
köszi, ez kellett
-
sámli
csendes tag
válasz
dr_strange #2534 üzenetére
Kössz a segítséget.
-
Forest_roby
őstag
válasz
dr_strange #2489 üzenetére
aha, thx -bár már megtaláltam. érdekes mert rögtön ezzel kezdtem, de nem volt jó -biztos elírtam vmit...
-
ALI_G
veterán
válasz
dr_strange #2448 üzenetére
itt a kimenete:
Linux pc2616 2.6.17.13 #1 SMP PREEMPT Mon Sep 25 17:33:39 CEST 2006 i686 GNU/Linux -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #2425 üzenetére
de egy kezdőnek a gentoot kényelmesre belőni nem hiszem, hogy 2-3 óra alatt menne. az ubuntut igen. lehet, hogy sokan megköveznek ezért, de nekem az ubuntuban az tetszik, hogy elsőre ''win-szerűen egyszerű'' beállítani, de ha nagyon bele akarok túrni, azt is megtehetem.
-
Mandrake833
csendes tag
válasz
dr_strange #2337 üzenetére
Hi!
A make nem fordítja le...
Modprobe 8139too-ra nem ír semmit ki....
Lsmod elvileg betölti:
Module Size Used by
8139too 26880 0
ipt_TCPMSS 4608 2
ipt_tcpmss 2432 2
Eddig ok, de lspci:
0000:02:02.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6105 [Rhine-III] (rev 8b)
0000:02:03.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7134 Video Broadcast Decoder (rev 01)
0000:02:05.0 Ethernet controller: Unknown device 1904:8139 (rev 01)
Majd: sudo ifup eth1
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.3
Copyright 2004-2005 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/products/DHCP
SIOCSIFADDR: No such device
eth1: ERROR while getting interface flags: No such device
eth1: ERROR while getting interface flags: No such device
Bind socket to interface: No such device
Failed to bring up eth1.
[Szerkesztve] -
jobbos
csendes tag
válasz
dr_strange #2319 üzenetére
Honnan tudok letölteni 64 bites Gentoo-t? Van hozzá felület, stb?
-
jobbos
csendes tag
válasz
dr_strange #2316 üzenetére
Na igen, hardverhez szinte semmihez nem találtam Linux drivert.
Egyébként ha 64 bites procira teszem a Linuxot kell állítgatni valamit rajta, vagy alapból 64bit Edition-t kell a Linuxból beszerezni? Hogy megy ez?
Másik dolog, hogy úgy tudom általában az ingyenes Linuxos programokhoz van forrás is. Tehát elvileg ezeket fordíthatom 64bites fordítóval hogy jó legyen, ugye? -
Sanyix
őstag
válasz
dr_strange #2278 üzenetére
usr/local/bin be került, transmissioncli néven, és ha elindítom szépen felsorolja a parancsokat, grafikus felület nuku. configure-nél mondjuk írt egy olyat hogy GTK+ = no, ennek nincs köze hozzá? Amúgy ilyen csomagot hogy GTK+ nem találtam, de GTK 2.0-ás dolgokat már igen, ezek fent is voltak eddig is.
-
Jester01
veterán
válasz
Vagy a /usr/local/bin alá, jólnevelt programok esetén inkább ez a default.
De a ./configure --help megmondja, illetve a make install kimenetében is benne kellene lennie. -
dr_strange
senior tag
válasz
ja, van még egy torrent kliens, ami érdekes lehet, ha a transmission nem jön be: Rufus
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #2026 üzenetére
Ext2/Etx3 elég biztonságosan írható Win alól, csa tudni kell, hogy újraindítás előtt le kell csatolni a partíciókat, különben sérülhetnek. ReiserFS tudtommal csak olvasható.
Sianis -
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange #2015 üzenetére
Sipi ma a sebességbajnok, hiába...
-
VladimirR
nagyúr
válasz
dr_strange #1958 üzenetére
''Ez egy ''abszolút kezdőknek'' szóló topik. Szerintem messzemenően félrevezetőilyen sommás ítéletet leközölni.'' - nem is tudom, ki irta be, hogy FUD
most akkor ki is itelkezett?
batorsagot meg a te viselkedesed adott -
VladimirR
nagyúr
válasz
dr_strange #1956 üzenetére
tudod, hogy miert tett fel grafi linux-ot?
tudod, hogy grafinak milyen volt a hozzaallasa a linux-hoz, mielott feltelepitette?
tudod, hogy ez hogyan valtozott meg?
tudod, hogy miert?
van egy olyan sejtesem (es erre fel mernek tenni egy fel rekesz sort), hogy a legfeljebb tippelgetni tudnal
ezek utan honnan veszed a batorsagot, hogy elintezd annyival: ''FUD''
ha meg azt irta volna, hogy ''ehh, de szar ez a linux'', akkor jolvan, irjad neki
mindegy, ebbol csak annyi derult ki, hogy ugy veled ertesz hozza kicsit, s barki mast, aki nem,, azt jol lenezel
have pfun -
VladimirR
nagyúr
válasz
dr_strange #1938 üzenetére
na de ilyet mondani egy moderatornak?
-
uratti
tag
válasz
dr_strange #1896 üzenetére
xp cd meg más cd-k minden bootolnak
még egy régebbi linux is csak ez nem
de meg próbálom egy másik gépen hátha -
uratti
tag
válasz
dr_strange #1894 üzenetére
[link]
itt van hogy mi található a cd-n be mountoltam az eredeti iso fájlt -
cucka
addikt
válasz
dr_strange #1863 üzenetére
screenshot-okból nem igazán jön le a különbség, mert nagyjából ugyanaz látszik mindkettőnél, ablakok, fejlécek, gombok, stb.
egyébként screenshot-okért ezt az oldalt érdemes nézegetni: [link].
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
válasz
dr_strange #1863 üzenetére
nézegettem, de a gnome honlapján nincsenek sajna screenshotok. és a kde-n sincsenek.
az hogy wallpapers, azzal nem vagyok kisegítve.
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
válasz
dr_strange #1842 üzenetére
akkor valszeg reiserFS 3 lesz. mindegyik partíciót ezzel érdemes?
-
cucka
addikt
válasz
dr_strange #1804 üzenetére
a winrar next-next-finish típusú telepítésnél hozzárendeli magát az iso kiterjesztéshez, sőt, kezeli is.
-
derossi
aktív tag
válasz
dr_strange #1775 üzenetére
a desktop 10 otthoni felhasználóknak is fizetős....csak jóval olcsóbb..
-
derossi
aktív tag
válasz
dr_strange #1770 üzenetére
A suse linux enterprise dekstop 10 tudtommal nem ingyenes...50 dollár egy évre.....
-
zLegolas
őstag
válasz
dr_strange #1620 üzenetére
Nekem is meg kéne szabadulnom tőle, csak az újra való átállás jópár órája hiányzik.
De hát tán csak fogok unatkozni egy szombat vagy vasárnap délelőttnyit...
Na meg amíg megy, nem is olyan nagy a kényszer... -
zLegolas
őstag
válasz
dr_strange #1617 üzenetére
Már ha elindul... mert az nagyon szeret néhány VGA karinál úgy befagyni, hogy öröm nézni.
-
zLegolas
őstag
válasz
dr_strange #1609 üzenetére
Mod:
Bocs, hülyeséget írtam - azt hittem a MPlayer-re kérdezed....
[Szerkesztve] -
tomika
aktív tag
válasz
dr_strange #1603 üzenetére
Sikerült végül. Elekezdett dolgozni, de csomó ilyet írt ki:
mencoder.c: In function 'main':
mencoder.c:566: warning: pointer targets in passing argument 2 of 'dvd_aid_from_lang' differ in signedness
mencoder.c:567: warning: pointer targets in passing argument 2 of 'dvd_sid_from_lang' differ in signedness
mencoder.c:672: warning: pointer targets in passing argument 8 of 'vobsub_parse_ifo' differ in signedness
Majd így megállt:
libaf/libaf.a libmpdemux/libmpdemux.a postproc/libswscale.a osdep/libosdep.a -Llibmpdvdkit2 -lmpdvdkit libavcodec/libavcodec.a libavutil/libavutil.a libavcodec/libpostproc/libpostproc.a -ldv -lmp3lame -lpng -lz -lz -lfreetype -lz -lcdda_interface -lcdda_paranoia -lnsl -lfontconfig libfaad2/libfaad2.a mp3lib/libMP3.a liba52/liba52.a libmpeg2/libmpeg2.a tremor/libvorbisidec.a -Wl,-z,noexecstack -lpthread -ldl -lm
tomika@linux:~/main> make install
ha erre entert nyomtam, ez lett belőle:
tomika@linux:~/main> make install
make -C libdha install
make[1]: Entering directory `/home/tomika/main/libdha'
mkdir -p /usr/local/lib
install -m 755 -p libdha.so.1.0 /usr/local/lib/libdha.so.1.0
install: cannot create regular file `/usr/local/lib/libdha.so.1.0': Permission denied
make[1]: *** [install] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/tomika/main/libdha'
make: *** [install] Error 2
tomika@linux:~/main> -
tomika
aktív tag
válasz
dr_strange #1601 üzenetére
Ha úgy írom be, akkor sem jó.
a mad telepítése még mindig nem megy... ugyanazzal a hibával jön elő. a Yast meg sem találja.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #1496 üzenetére
no, akkor picit részletezzük tomikának:
partícionálás: 1 partíció a winnek
1-1 a 2 linuxnak
1 a swap-nek, egyszerre úgyis csak egy fog menni.
tetszőleges sorrendben felteszed a 2 disztribet, a boot managert (ami nagy valószínűség szerint a grub lesz) az mbr-be telepíted. szerintem automatice meg fogja találni a másik linuxot meg a win-t is. -
viny
tag
válasz
dr_strange #1422 üzenetére
Köszi a tippet
, már találtam is egy jókis csomagot (Eclipse)!
-
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #1418 üzenetére
Még egy: wine-nal futtatni.
Úgy emlékszem, az Office2000 elfut wine-nal.
Sipi -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #1411 üzenetére
kösz, majd leszedem, kipróbálom. mert (mindennemű programozási ismeret nélkül) nekem úgy tűnik, nagyon egyszerű és egyértelmű a használata, tehát egy normális frontendet nem nagy munka megírni hozzá annak, aki ért valamelyik grafikát jól kezelő programnyelvhez.
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #1224 üzenetére
Szerintem Linux - abszolút kezdőknek! című topicban beszéljünk csak nyugodtan szájbarágósan!
Nekik nem árt, nekem meg nyugodtabb a lelkem, hogy nem riadnak meg attól, hogy címszavakban beszélünk. Nem okoskodni akarok, csak szerintem így mindenkinek jobb, de szólj ha tévedek!
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #1221 üzenetére
Hi-hi! Ez neki lehet kicsit kevés lesz...
Bővebb válasz : [link] -
T. Almeida
senior tag
válasz
dr_strange #1197 üzenetére
Helló,
Örömmel venném!
A neten csak azt lehet olvasni a Gentoo-ról, hogy nagyon nehéz a konfigja...ngabor2től megtudtam egy érdekes dolgot (ami mellesleg nagyon jól hangik), legyetek kedvesen ne tartsátok vissza magatokat...soroljatok fel még ''előnyöket'' akár itt, akár a Gentoo-s topikban. Köszönöm! -
nak0n
aktív tag
válasz
dr_strange #1179 üzenetére
Valóban, elfelejtettem. SuSE.
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #1180 üzenetére
Akkor guru vagyok?
Amúgy szerintem örök vita lesz, hogy Gnome vagy KDE, szerintem Gnome és KDE. Valakinek nem jön be a sok csilli-villi dolog az Gnome-t használ. Valakinek kell a sok feature és a designe, az meg nyomatja a KDE-t. Első időkben ( Madrake ) én is KDE-t nyomattam. Aztán jött az Ubuntu ( még nem ismertem se Kubuntu-t, se Xubuntu-t ) megbarátkoztam Gnome-val és érdekes módon ma már a KDE az idegen, Gnome pedig a kedvencem. Azért, mert célratörő, inkább arra hajt, hogy használható legyen, ahelyett, hogy elvakít a fény és a csillogás... -
ragazzo
őstag
válasz
dr_strange #1169 üzenetére
Próbálok majd jobban barátkozni a gnommal is,de eddig szebbnek találtam a KDE felületét.De ez megint olyan hogy kinek a pap....
-
Pinya007
aktív tag
válasz
dr_strange #1141 üzenetére
Szeva!
Amit leírtál megcsináltam, tuzfal.rc jogosultásága: r és x all user számára.
iptables csomag fent van.
A következő hibaüzenetet kapom:
./tuzfal.rc: line 1: /proc/sys/net/ipv4/ip_forward: Hozzáférés megtagadva
./tuzfal.rc: line 2: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 3: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 4: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 5: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 6: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 7: iptables: command not found
Azt hol tudom megnézni kernelben, hogy iptables/packet filtering támogatás van-e?
Előre is köszi a segítséget! -
Pinya007
aktív tag
válasz
dr_strange #1141 üzenetére
Huh, köszi szépen!
Előtte van még egy másik gondom is, programozás témájában:
parancssorban lefordítok egy server programot, le is fordul szépen, de mikor futtatni akarom bind: Permission denied hibát ad.
Saját felhasználói fiókómban próbáltam futtatást. A forrásküd máshol működik... -
escie
őstag
válasz
dr_strange #1100 üzenetére
...és biztos, hogy benne van a SuSE repójában is a superkaramba.
tehát,
cosmo, a Yast-ban keresgélj, van egy almenüje, ahonnan könnyedén telepítheted. letölti a csomagot(az ftp-ről, vagy a telepítő médiáról.), és felteszi neked.
ha felment, akkor a kde menüben keresd meg a superkaramba-t... -
emitter
őstag
válasz
dr_strange #1083 üzenetére
naneee!!! ezt nem hiszem el! hát persze - krusader...
télleg van benneeddig átugrottam, pedig vagy 5x átnéztem a menüt - új kapcsolat néven volt, én meg FTP-s cuccot kerestem
na lényeg h megvan, thx
-
emitter
őstag
válasz
dr_strange #1081 üzenetére
böngészését igen, de hogyan tudok fájlt fölnyomni
még nem jöttem rá
gftp miféle? konzolos? könnyű kezelni szted? -
emitter
őstag
válasz
dr_strange #1065 üzenetére
ugye így teszem futtathatóvá: chmod -x file
és hogyan kell indítani? mindenre azt írja, h command not found
$file
$./file
$sudo file
$sudo ./file
a home kt-ban van természetesen
ez a tartalma:
#!/bin/bash
xmms http://195.184.181.210:8000/home/live.mp3 -
emitter
őstag
válasz
dr_strange #959 üzenetére
ide is beírtam (az utolsó sorba, utána 1 üres sor), sourcoltam ezt is, de ha új konzolt nyitok, a set már nem mutatja
szal csak az adott konzolon érvényes még mindig
ezt nem értem
a progi, aminek kéne tudnia az alapértelmezett böngészőmet, az írja, h a Browser változót irányítsam a böngészőre, vagy ellenőrizzem, h mailcap, vagy mime csomag telepítve vanrákerestem ezekre, mailcapra egy mime-support nevű cuccot talál, de az már telepítve van
mime nevű csomag meg nincs
ja és még azt is írja, h a ''text/html'' mime-típus be legyen állítva a böngészőmbenezt hol tudom megtenni FF 1.5ben?
-
emitter
őstag
válasz
dr_strange #956 üzenetére
köszi, de még mindig nem jó, mert csak az adott konzolon marad érvényes a hatása
(pedig source-oltam is...)
szóval nyitok egy új konzolt, beírom h set, és ott már nincs a változók között a BROWSER
hogy lehetne globálosítaniha van ilyen?
-
emitter
őstag
válasz
dr_strange #800 üzenetére
köszi, csak nem elérhető a lap
de mind1, már lefordítottam, működik is a progi, kb 1kb-tal csökkent a fájlom mérete, miután átkonvertáltam unixos sorvégűre, eddig ok.
de:
mingw ugyanúgy elszáll tőle, egyszerűen kilép a progi
akkor is ezt csinálja, ha új üres projectet nyitok, abban egy új .c fájlt, és ebbe bekopipésztelem a forrásomat. Ilyenkor pár másodpercet még fut, aztán elszáll... mintha a háttérben ellenőrizné a forráskódot, vagy ilyesmi... pedig még nem is futtattam, csak ott állt magábanez elég furcsa
-
emitter
őstag
válasz
dr_strange #770 üzenetére
oké, megnéztem, mégis van csomagban, ezt eddig vhogy nem vettem észre...
egyébként mit értesz azon, h bináris rendszer? -
emitter
őstag
válasz
dr_strange #767 üzenetére
oké, már szedem is az rpm-et
újabb kérdésem, mit csináljak, hogy működjön a dolog:
krusadert akarok telepíteni...
emitter@LAPTOP:~/Letoltesek/krusader-1.60.1$ ./configure
...
checking whether make sets $(MAKE)... no
checking for style of include used by make... none
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking for gcc option to accept ANSI C... none needed
checking dependency style of gcc... none
checking for g++... no
checking for c++... no
checking for gpp... no
checking for aCC... no
checking for CC... no
checking for cxx... no
checking for cc++... no
checking for cl... no
checking for FCC... no
checking for KCC... no
checking for RCC... no
checking for xlC_r... no
checking for xlC... no
checking whether we are using the GNU C++ compiler... no
checking whether g++ accepts -g... no
checking dependency style of g++... none
checking whether g++ supports -Wmissing-format-attribute... no
checking whether g++ supports -Wundef... no
checking whether g++ supports -Wno-long-long... no
checking whether g++ supports -Wnon-virtual-dtor... no
checking how to run the C++ preprocessor... /lib/cpp
checking whether g++ supports -O0... no
checking whether g++ supports -Wl,--no-undefined... no
not using lib directory suffix
checking for g77... no
checking for f77... no
checking for xlf... no
checking for frt... no
checking for pgf77... no
checking for fort77... no
checking for fl32... no
checking for af77... no
checking for f90... no
checking for xlf90... no
checking for pgf90... no
checking for epcf90... no
checking for f95... no
checking for fort... no
checking for xlf95... no
checking for ifc... no
checking for efc... no
checking for pgf95... no
checking for lf95... no
checking for gfortran... no
checking whether we are using the GNU Fortran 77 compiler... no
checking whether accepts -g... no
checking if gcc supports -fno-rtti -fno-exceptions... no
checking whether -lc should be explicitly linked in... no
checking for shl_load... no
checking for shl_load in -ldld... no
checking for dlopen... no
checking whether to build static libraries... no
configure: creating libtool
appending configuration tag ''CXX'' to libtool
checking whether the g++ linker (/usr/bin/ld) supports shared libraries... yes
libtool.m4: error: problem compiling CXX test program
checking for g++ option to produce PIC...
checking if g++ supports -c -o file.o... no
checking for shl_load... (cached) no
checking for shl_load in -ldld... (cached) no
checking for dlopen... (cached) no
checking for xgettext... :
checking if C++ programs can be compiled... no
configure: error: Your Installation isn't able to compile simple C++ programs.
Check config.log for details - if you're using a Linux distribution you might miss
a package named similiar to libstd++-dev. -
lamadou
senior tag
válasz
dr_strange #351 üzenetére
nem, nem gigabites, csak 10/100-as. majd megpróbálom ezt az ifconfigot.(mit is jelent, hogy a terminálban?
) A Yast-tal már asszem beállítottam DHCP-re, de nem ment.
-
törölt tag
válasz
dr_strange #294 üzenetére
A Gentoo nem csak live cd?
Erre nem kaptam még kielégítő választ, ha jól emlékszem...
Ha lehet rendesen telpíteni, akkor Ő az én disztribem... -
tildy
nagyúr
válasz
dr_strange #251 üzenetére
Mindkettőt próbáltam de nálam kopete maradt.Sajnos az amsn, és a másik sem csinál ilyen taskbarról kiemelkedő buborékokat...
-
8472
aktív tag
válasz
dr_strange #248 üzenetére
Köszi.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest