- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
7
addikt
Basszus, mi van itt? Pingvininvazio? Alig van olyan avatar, ami nem a stock penguin.
-
-
-
7
addikt
Szedd le a csomagot a hivatalos oldalról: [link].
Utána csomagold ki egy külön könyvtárba, állítsd be úgy, ahogy az előbb írtuk, majd dobj neki egy make installt (értelemszerűen abból a mappából, ahova kicsomagoltad).Háttér beállítására van egy csomó lehetőséged. Az egyik legegyszerűbb a feh nevű képnéző használata. Ha nem tévedek, .xinitrc-ben állítottad be, hogy grafikus felület indulásakor a dwm induljon el ablakkezelőként. A fehet előtte pakold be valahova, kb. így:
feh --bg-scale /path/to/image.file &
exec dwmLe ne felejtsd a & szimbólumot a sor végéről, máskülönben az utána következő programok addig nem indulnak el, amíg a feh futása "be nem fejeződik". További paraméterezésért pedig nézd meg a manját.
-
7
addikt
Le kell tölteni a forrást, aztán kicsomagolni egy mappába. A config.def.h-ból csinál még egy példányt, aminek config.h a neve, azt kell átírogatni (a teljesség igénye nélkül billentyűparancsokat, színeket, betűtípust, virtuális asztalok neveit, valamint az ezekhez rendelendő alkalmazásokat lehet itt beállítani). Aztán egy szimpla forgatás (pirinyó ablakkezelőről lévén szó hamar megvan), és indulhat is a grafikus felület.
-
7
addikt
Az Ubuntunál korábban problematikus volt az altatás és a hibernálás. Nem tudom, hogy azóta javították-e. Leállásnak viszont nem kéne fagyasztania. Én ugyan nem vagyok egy Ubuntu guru, de szerintem segítene, ha elárulnád, milyen vason is igyekszel futtatni.
Ubuntu és Kubuntu között a grafikus környezet a legfőbb különbség. Előbbi Gnome-ot (illetve most már azt hiszem Unityt), utóbbi KDE-t használ alapértelmezetten, de a rendszer maga lényegében ugyanaz.
-
7
addikt
válasz
qamu74 #11108 üzenetére
Ha már meg van nyitva a program, akkor eléggé magától értetődik. A hozzáadással hozzáadsz egy megszabott méretű elsődleges/logikai partíciót, beállítod a megfelelő fájlrendszert, aztán mehet tovább. Neked kell tudnod, hogy pontosan hogyan is szeretnéd felosztani.
Egyébként pedig már mások is utaltak rá, de úgy tűnik, nem nagyon foglalkozol vele: a kérdéseid előtt próbálj meg némi kutatómunkát végezni, a legtöbbet pár perces Google-használattal meg tudnád oldani. Nem tudom, mások hogy vannak vele, de én például sokkal szívesebben segítek olyasvalakinek, akin látom, hogy valamennyit hajlandó utána is járni a problémának, nem pedig arra használja a fórumot, hogy sok-sok humanoid robot a szájába tegye a sült galambot anélkül, hogy egy kicsit is meg kéne erőltetnie magát.
Arról nem is beszélve, hogy ha nem kutakodsz és próbálsz rájönni adott probléma megoldására saját erődből, elég nehezen fogod megtanulni annyira kezelni a rendszert, hogy ne kelljen folyamatosan mások tudásától függened.
Nem azt mondom, hogy ne írj, mert arra van a téma, hogy segítsünk, ha valami nem megy. De te is fektess energiát és időt a problémáid abszolválásába. Aztán ha nem jön össze, hát bumm, olyankor lehet kérdezni itt.
-
7
addikt
válasz
kovaax #11087 üzenetére
Nehezen, de tekintve, hogy nemigen közölte velünk a pontos célt, könnyen lehet, hogy nem is szükséges.
A dd-t nem szeretem olyanoknak javasolni, akik még nagyon újak Linux terén, mert nem olyan nehéz vele nagy kárt okozni. Természetesen előfordulhat eset, amikor nekik is azt a legcélszerűbb használni, de inkább ne, ha nem muszáj.
-
-
7
addikt
válasz
audi100td #10872 üzenetére
Kezdőknek én általában Ubuntut szoktam javasolni. Addig, amíg a felhasználónak nincs annyi rálátása a Linuxok lelkivilágára, hogy kiigazodjon parancssoros környezetben, érdemes azt használni tanulópénznek, még ha vannak bizonyos kellemetlenségei is a disztrónak, mert összességében kényelmes tud lenni, és nagyon sok beállítást automatikusan elvégez a felhasználónak.
Én a helyedben igyekeznék túljutni azon a szakaszon, hogy kezdőnek tartom magam, utána kezdenék komolyabban is merengeni azon, hogy milyen asztalkörnyezettel meg kernellel akarok szórakozni. Amennyiben rendesen kezeli a hardverelemeidet, érdemes lehet az általad is említett 10.04 LTS-sel szórakozni.
-
7
addikt
-
7
addikt
válasz
Pubszon #6635 üzenetére
Pendrive-linuxokkal sok a macera, nem biztos, hogy azokkal kellene kezdeni. Mindenesetre a VGA-val nem lesz gondod, egy 8800GT-t fel kell, hogy ismerjen az nvidia driver (ami elméletileg a legépkézlábabb VGA-driver Linux alá). Hang lutri, de kis kitartással szinte biztos, hogy ki lehet csikarni a gépből. Internet általában menni szokott, nagyon ritkán fut bele az ember olyan hibába, hogy nem ismeri fel a kártyát.
Bővíthetőség pendrive-linuxokon macerás. Attól függ, milyen alapú. Ha szerencséd van, csomagkezelővel tudod bővíteni, de sokkal valószínűbb, hogy forgatnod kell alá új programokat, ha épp olyan igényeid vannak, az meg teljesen kezdő felhasználónak nem biztos, hogy ideális.
Javaslom inkább azt, hogy tegyél félre pár GB-ot a Windowsodon egy Ubuntunak, és tedd fel azt. Ha jól tudom, már lehet telepíteni Windowsból is, és nem is olyan ördöngős. Kezdődisztrónak én azt ajánlanám mindenképp, ha tényleg el akarsz kezdeni Linuxozni.
-
7
addikt
válasz
bambula27 #5267 üzenetére
VladimirRnek is szól: Ha jól rémlik, többek le is írták, hogy miért jó pl. az Ubuntu, UHU, Fedora, Suse kezdő disztrónak. Pont ezért nem felesleges a visszaolvasás vagy a keresés...
Mindenesetre ha mégis rosszul emlékeznék, álljon itt megint: gyakorlatilag a felhasználó már telepítés után kap egy grafikus felületet, ahol rengeteg dolgot el lehet intézni kattintgatással, és (jó esetben) csak szépen, lassan kell megszoknia és megtanulnia, hogyan is működik a parancssor, mi is van a grafikus felület mögött, hogyan is épül fel maga a rendszer. A Windowsról migráló emberek legnagyobb része elbátortalanodik, és nem tudja, mit tegyen, ha egyből egy terminál fogadja, semmi más, és így nem is nagyon tud önmagától tanulni.
-
7
addikt
válasz
Neil Watts #5169 üzenetére
Amennyiben támogatja az fglrx, bármelyiken. Próbálj testingből feltolni egy fglrx-et.
-
7
addikt
válasz
Bundás22 #5104 üzenetére
Megint nem néztél utána azoknak, amiket ajánlottunk. Így azt fogod elérni, hogy nem segít neked a későbbiekben szinte senki.
Linuxokon nem azért nem futnak a játékok, mert a fejlesztők lusták megírni bármiféle kompatibilitási modult, hanem azért, mert a Windows APIja kéne hozzá, ami jogvédett.
Sok user-friendly Linux van, csupán máshogy működnek, mint amit egy átlag Windows-felhasználó megszokott. Tekintsd úgy, mint egy másik nyelvet. Attól még, hogy nem tudod beszélni, mert alig pár napja találkoztál vele, még nem biztos, hogy nehéz és rosszabb a többinél. -
7
addikt
válasz
Bundás22 #5083 üzenetére
Nézz utána kicsit a Linuxoknak, olvasgass kicsit ebben a topicban, nézz rá a HUP.hu-ra, Wikipedián rágd körbe magad, ugyanis alapvető kérdésekkel nem vagy tisztában, illetve a terminológiát sem igazán ismered.
Nincs olyan, hogy "legszebb" Linux. Egyrészt azért, mert a szépség szubjektív, másrészt azért, mert a különböző disztrók egyszeri felhasználó szempontjából csak a telepítés után megkapott rendszer összeállításában különböznek. Mivel te még erősen kezdőnek tűnsz, javaslom az Ubuntut tanulódisztrónak.
Általában véve az egyszeri hobbijúzer által használandó programok ingyenesek. Openoffice, Koffice, Abiword, Gnumeric és társai mind-mind könnyen elérhetők a legtöbb disztró csomagkezelőjéből.
Amit nem javaslok: Wine, Cedega. Ha nincs rá alternatíva Linuxon, akkor érdemes megfontolgatni, de érdemes fejben tartani, hogy a legtöbb program Wine alatt messze nem fut olyan jól (ha egyáltalán fut), mint natív Win-es környezetben.
-
7
addikt
A pluginok ott lesznek, az extensionök nem.
A Firefox nem állítható központilag. Van egy default beállítása, amit az új profiloknak ad, illetve az olyan júzereknek, akiknek még nincs semmilyen profiljuk. Ez win alatt is így van. Ha azt akarod, hogy két user firefoxa ugyanolyan legyen, profilmappát kell másolni, erre rákereshetsz a firefox topicban.
Ha viszont szinkronban is akarod tartani a két felhasználónál a Firefoxot (jelszavak, sütik, minden), akkor érdemes a profilmappát egy központi helyre rakni (mondjuk /home/mindenki/firefox/profilmappa), amire mindenkinek hozzáférést biztosítasz (chmod 777 -R /home/firefox/profilmappa), aztán pedig beállítod felhasználónként az adott profilmappát (erről itt egy leírás - önreklám)
Remélem, tudtam segíteni.
-
7
addikt
válasz
BigBadPlaYeR #4816 üzenetére
Mennyi helye van a GRUBnak?
-
7
addikt
válasz
grabber #4652 üzenetére
Javaslom ebben az esetben a xubuntut, kevésbé erőforrásigényes a grafikus felülete. Ha még az is lassú lenne, akkor emlegetett itt valaki Fluxbuntut. Azt is megpróbálhatod.
Mivel a Linuxok javarésze ingyenes, ezért nem kell eredeti lemezre vadásznod. Elég egyszerűen lecupákolnod netről a kívónt disztró CDképét, aztán kisütni korongra.
-
7
addikt
válasz
Imperator999 #4642 üzenetére
Cedega: Próbálkoztam már vele, alig jobb valamivel a Wine-nál, ráadásul fizetős. Én nem nagyon erőltetném a helyedben, ugyanúgy viszonylag kevés játék megy alatta. Játékra még mindig a Windows a jobb.
-
7
addikt
válasz
Core2duo6600 #4566 üzenetére
Mint írtam, pl. a Frugalware. De ott a BlackPanther is. Keresgélj.
-
7
addikt
válasz
Core2duo6600 #4562 üzenetére
A legjobb magyar dokumentációval meggyőződésem szerint az UHU és a Frugalware rendelkezik... no meg persze a többi magyar fejlesztésű disztró
Hogy maradjunk a témánál is - adalbert: a slágerdisztrókat ajánlom, azok közül is azokat, amiket kezdőknek javasolnak. Ubuntu, UHU, Fedora. Próbálgass, némelyikhez találni egész jó leírást (pl. Vladi blogjában)
-
7
addikt
Próbálj feltenni Ubuntu 7.10-et, mert itt jó eséllyel csak ahhoz kapsz segítséget. Az 5.10 több, mint 2 éves.
Amúgy a *2iso programocskák a csomagkezelőben is megtalálhatók, nem kell külön netről lekapnod őket. Csomagkezelőből meg egyértelmű a telepítés (5.10-es felülete nem tudom, mennyire más, de 7.10-esben, amennyire szobatársam gépéről rémlik, a Rendszer - Adminisztráció - Synaptic csomagkezelő úton elérhető).
A *2iso-k egyébként parancssorosok, nem túl bonyolult a használatuk, lényegében ennyit kell csak beírni:
xy2iso /az/atalakitando/file.xy /az/uj/file.iso
(az xy helyére értelemszerűen a forrásformátum kerül, tehát mondjuk mdf esetén mdf-et írsz)
-
7
addikt
válasz
Neil Watts #4238 üzenetére
Igen, egész rendesen vezet, szinte fogja a kezed. Egyedül a particionálásnál kell kicsit gondolkodnod.
-
7
addikt
válasz
Neil Watts #4236 üzenetére
Szerintem jó, de az igazat megvallva azt a kártyát még nem próbáltam beüzemelni vele. Meg kell nézni, hogy támogatja-e (google).
Magyar nyevlű telepítőleírást sajnos nem tudok, de azt mondom, hogy egy átlagjúzer (és te azért tűnsz annyira értelmesnek) meg tudja oldani minden segítség nélkül (pl. anno én is) -
7
addikt
válasz
Neil Watts #4234 üzenetére
Én a rootnak 20 GB-t hagynék, ugyanis volt már, hogy sikerült 15GB-re hízlalnom a *buntut.
-
7
addikt
válasz
Neil Watts #4230 üzenetére
A RAMod miatt én azt mondom, hogy videovágással együtt is elég lesz neked szerintem 2-3 GB Swap, amit így megspórolsz, az mehet a /root-hoz (átlagfelhasználónak 4GB RAM mellett egyáltalán nem kell swap).
Igen, Ubuntuban könnyen telepíthető a Beryl, bár lehet, hogy szívni fogsz a videokártyáddal, és így eleinte nem fog menni (bár mostanában egyre jobbak az AMD/ATi driverek).
-
7
addikt
válasz
NovaBlue #4080 üzenetére
A több helyről keresést majd megmondja más, rég használtam Ubuntut.
Konzolból csomagkeresés: apt-get search csomagnév
Konzolból csomagtelepítés: sudo apt-get install csomagnévGrafikus felületnél érdemes utánanézned, hogy mi az a DE és WM (Desktop Environment, Window Manager). DE-ből van Gnome, KDE, Xfce (meg még talán más is, amiről nem tudok), WM-ből meg Metacity, Openbox, stb...
A váltás tulajdonképpen egyszerű, csak attól függően kell ügyeskedni, hogy DE-t vagy WM-et akarsz cserélni.
-
7
addikt
A sorrend majdnem mindegy, gyakorlatilag az adatok elerese kozti sebesseget befolyasolja, de szinte eszrevehetetlenul minimalisan.
Amit jo tudnod: Amennyiben van 1GB RAM a gepedben, a Linux szinte egyaltalan nem fogja hasznalni a Swap particiot, igy a 2GB tulajdonkeppen pazarlas (nekem 512MB RAM virit a laptopomban, de meg soha nem volt olyan sem, hogy a Swap hasznalata 20MB fole ugrott volna). Mivel a Linux ritkan hasznalja a Swapet, boven eleg neki a lemez vegen helyet foglalnia, illetve vidaman megelegszik 1GB-nyi Swapterulettel.
A viszonylag ujabb Linuxok mar automatikusan jonnek ntfs-t irni es olvasni is tudo modullal, emiatt nem kell aggodnod. Amennyiben alap telepitesben nincs benne, konnyeden tudod telepiteni csomagkezelobol.
-
7
addikt
Nincs, felesleges is volna.
Főleg, ha azt veszed, hogy van olyan eset, amikor a rootjogot igénylő progit hatékonyan tudod futtatni rootjog nélkül is, és így nem rendszerszintű, csak júzerszintű változást idézel elő (pl. az Xorg konfigolójánál is ez a helyzet - root nélkül /etc/X11/ helyett ~/-be rakja az xorg.conf-ot) -
7
addikt
Többnyire az olyan dolgokhoz kell root jog, amikkel rendszerszinten manipulálsz (telepítés, /etc konfigfile-jainak átírása, stb), illetve komolyabb dolgokat csinálsz, amik az egyszeri júzer kezében visszafordíthatatlanul használhatatlanná tennének sok dolgot (chmod, chown), netán más user személyesebb dolgaihoz férnél hozzá/túrnál bele.
-
7
addikt
válasz
Forest_roby #3657 üzenetére
http://en.wikipedia.org/wiki/Chmod
http://www.ss64.com/bash/chmod.htmlEz a két cikk minden kérdésedre választ ad, ami chmodos
Igen, a -R kapcsoló azt csinálja, amit kérdeztél.
(amúgy szerintem 744)
-
7
addikt
válasz
Babetta-X #3532 üzenetére
Nem érdemes Wines programokhoz ragaszkodni Linux alatt. Akkor már olyan erővel maradhatnál Windowsnál. Linuxon natívan futó alkalmazásokat érdemes használni, ugyanis ilyenkor lesz a rendszered megbízható (többé-kevésbé
) és normális sebességű.
Ha nagyon ragaszkodsz a Winamphoz, akkor van hasonló program: XMMS illetve Audacious. Elvileg támogatják a Winampos skineket is, ráadásul nem kérnek sok libet.
De ettől függetlenül szerintem nem ők a legjobbak. Ízlés szerint érdemes keresgélni a többi lejátszó között is. Ez nekem különösen kritikus pont volt, és rengeteget kajtattam, mire megtaláltam azt, ami nekem kell: mpd. Az persze emberenként változó, hogy kinek mi az ideális.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged