- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
-
mzx
senior tag
válasz
MacCaine #26602 üzenetére
UTP kábelről jut eszembe, sose használtam még. Két linuxos gép között hogyan lehet? (Feltételezem, ezt egyszerűbb kivitelezni, mint az illető esetén, akinek problémájára reagáltál. Ennél fogva talán én mint kezdő, képes leszek megoldani, remélem.
)
Bárki megválaszolhatja ezt a kérdésemet is egyébként, aki tudja. Köszi előre is.
-
válasz
MacCaine #25658 üzenetére
Ajaj, most már mind1.
Ők figyelnek a biztonsági problémákra nagyon és mostanában az XP miatt gyakran felmerül a Linux név, így az itteni szervezkedést is erősen szemmel tartják. Aki nagyon rejtőzködik, az meg ugye gyanús.Másrészt nem a Készenléti új neve, mert az is megmaradt, a TEK egy teljesen új szervezetként lett létrehozva.
Akik fizikailag a gépemhez férnek, belenyúlhattak?
Bele hát, az én gépembe legutóbb az asszony nyúlt bele a porszívócsővel véletlenül, mert nyitott az oldala. A gépnek. -
mzx
senior tag
válasz
MacCaine #25658 üzenetére
"Terror elhárító központ? A készenléti rendőrség új neve."
Erre vki esetleg? Most tűnt fel számomra: szóval hogyhogy módosítás szerepel a .thunderbird mappámban, idén márciusban? Pár éve kipróbáltam egy napra, uninstalláltam, 'oszt annyi... Akik fizikailag a gépemhez férnek, belenyúlhattak?
Vagy egyszerűen csak vmi app írt bele? (De minek...)
ubyegon:
"Aki nagyon rejtőzködik, az meg ugye gyanús"Baszki...
Túlságosan is kilóg pedig a jobb fülemről a faág... francnak keresem a nyuszitojásokat.. ehh....
-
elodman
aktív tag
válasz
MacCaine #23952 üzenetére
Nkboy, MacCaine, thanx.
>"Mit értesz adatlopás/stb alatt? Valaki ellopja a gépedet, akkor ne tudjon hozzáférni az adataidhoz?"
próbáltam egy összefoglaló nevet találni arra, amit a legveszélyesebbnek tartok otthoni környezetben - akár online behatolás, akár géplopás esetén:
- személyes adatokkal visszaélés (amivel krimiszerűen hamisított személyit, iskolai okmányokat duplikálnak)
- egyéb visz. titkos adatok
- jelszavak állományaVajh mi fenyegetheti még ennél is károsabban az embör valós életét?
(mert ugyi online támadások (hackerek / kártevők ) ellen a szokásos - szoftveres / tűzfalas / routeres - eszközökkel azért majd még próbálok keményíteni, de ugyi csak a partíciós felosztás és encrypt után...)
Bár, e cuccok bepréselhetők egy Encrypted tárolóba - pl. TrueCrypt-el, asszem - de tán létrehozok egy kisebb, encrypted 1-2 GB partíciót ezen okmányok számára, amit igen ritkán nyitok majd meg. Ez már csak azért is jónak tűnik, mert az autologin lehetőség is teccccik.
No meg ha BIOS-ban letiltom a nem HD-s boot-ot, és jelszóval védem, az vajh ér vmit?
Thanx!
-
válasz
MacCaine #23221 üzenetére
De igen, csak ez lényegtelen, mert a problémát nem orvosolja amúgy sem sajnos. Se Windows alatt, se másik Linux disztró alatt sincs ez a hiba, csak a Linux Mint-ben lévő FF kapcsán.
Nem tudom, lehet félreérthetően fogalmaztam és ezért félreértetted a problémát, ezért belinkelem, a már tavaly is felvetett problémát, hátha másképp megfogalmazva, meg képekkel illusztrálva egyértelmű lesz. [link]
-
válasz
MacCaine #23209 üzenetére
Ez sajnos nem járható út, mert még ha működne is (de nem működik), akkor sem lenne pálya a számomra, lévén private browsing-ra van állítva a böngésző, minden süti törlésre kerül, az általad ajánlott módszer meg a sütikbe menti a módosítást, ergo ahányszor elindítom a böngészőt, annyiszor kellene mindig beállítani.
Mint írtam is, ez csak Linux Mint-ben levő FireFox kapcsán jön elő.
-
lukaszokni
aktív tag
válasz
MacCaine #22954 üzenetére
Köszi mindenkinek a segítséget!
Ez a Mint nagyon tetszik. Az volna még a kérdésem, hogy a kódnév után a "Cinnamon", "KDE", stb. csak a kinézetbeli, tehát desktop különbséget jelöli, vagy a motorháztető alatt is más?
Illetve akkor Mintből ugorhatok egyből Petrára, vagy válasszam inkább Oliviát? Nyelvi támogatásra, stabilitásra gondolok. -
BoB
veterán
válasz
MacCaine #22914 üzenetére
Ez a Minix amúgy lehet tök jó lenne, csak hát ugye nem terjedt el. Ezen a videón maga Andrew S. Tanenbaum mutatja be mennyire megbízható. VGA driver crash? Nem gond a rendszer magátóll helyreáll másodperceken belül.
Ez a rendszer ugye mikrokernel-t használ, míg a linux monolitikus. Ezen vitáztak anno Linus-al, előbbi faszi véleménye szerint monolit. kernelt használó rendszernek nincs jövője mondta.
Csak hát lehet jobb a mikro megoldás ha éppen nem terjedt el...
-
kertsa
senior tag
válasz
MacCaine #22143 üzenetére
Nem található.
Van még egy ilyen része amit nem csináltam meg... ezt hogyan írjam terminálba?
UDEV notification:
The 'make install' step did already install the UDEV script automatically.
It installed the script to
/etc/udev/rules.d/01-razer-udev.rules
This should work on most distributions.If udev notification does not work, try to reboot the system.
-
Zoltán
őstag
-
-PLevi-
senior tag
válasz
MacCaine #21922 üzenetére
Rendben!
Pár napja eme leírás alapján próbáltam telepíteni a Debian 7.2-t. (netinstall)*
Szerencsére pont kapóra jött a PPPoE beállítás rész (a netem miatt), amiről nem is tudtam, hogy kelleni fog.Egyébként régebben is megpróbálkoztam vele, de nem tudott kapcsolódni wifi-re. Most kiderült miért, nem talált (vagy nincs?) hálózati drivert a wlan kártyámhoz.
Hogyha LXDE-t szeretnék, hogyan telepítsem? Az Advanced options-ban kiválasztott LXDE menüpont alól, vagy mint a leírásban, grafikus felület nélkül, majd parancssorból magát az LXDE-t?
*Sikerült is, csak az LXDE-s telepítés valamiért hibaüzit dobott a letöltés rész előtt. (A szerverekkel volt baja, ha jó emlékszem.) Végül felraktam az alapértelmezett Gnome-mal, csak az nem volt valami fürge a gépemen, ezért most Lubuntu-n vagyok.
Debian+LXDE miben lenne más, mint a most használt Lubuntu? Azon kívül, hogy stabil, kiforrott csomagokat használ és nincs "csili-vili" szoftverközpont?Köszönöm!
szerk.: A wlan driveres probléma a Gnome-os telepítés után is fenn állt. Telepítés után, hogyan lehetne ezt orvosolni?
-
-PLevi-
senior tag
válasz
MacCaine #21903 üzenetére
Nagyszerű! Köszönöm!
Most az LXDE-t preferálom, gyors, kis rendszerigényű, viszonylag testreszabható.Milyen disztró ajánlott (DE-től függetlenül!), ami gyors és stabil, ráadásul megfelelő egy kezdő számára a későbbi tanuláshoz? (A gépem: Core2Duo @ 1,66GHz, 1GB RAM)
Debian megfelelő lenne LXDE-vel?(#21904) Syl
Nyilvánvaló, hogy vannak kivételek. Én is ésszerű keretek között gondoltam. -
dodopek
addikt
válasz
MacCaine #21717 üzenetére
12.04lts-t átalakítottam usb-re, mert cd a kép, nekem meg csak dvd van itthon, szépen végigment a telepítés, újraindítás, indul a Win7. Megnéztem lemezkezelőben, a linuxnak leválasztott 25Gb szerinte üres. Ennyire nem látja a win az ext4-et, vagy valami félrecsúszott?
Asszem veszek egy cd-rw-t. Évek óta először...
-
salaam
senior tag
válasz
MacCaine #21513 üzenetére
Igen. Most mindent legyalultam és felment a gnome 3.8, meg valahogy visszajött a unity is. Én tényleg nem értem hogy mi a fene volt, de most egész jónak tűnik. Az egyetlen gond hogy a gnome valamiért nem kezeli a laptop touch gombjait (Lenovo Z575). Erre esetleg volna tippetek?
Köszönöm a segítséget! - Szerintem bekattant a gép, vagy nem tudom
-
-
Sly-1
tag
válasz
MacCaine #20731 üzenetére
Ok, bar azt hiszem, akkor meg is maradnom kenne Ubuntun, vagy valamelyik valtozatan. ( pl. Zorin, ebbe benne van a steam alapbol) Sajnos ennyit nem ertek meg a linuxhoz, hogy bele rakjam.
Meg ugy lattom ubuntu alapon meg kell szoknom, hogy mindent bele raknak.... max eltavolitom amit lehet es nem kell.
Koszonom mindenki hozzaszolasat!!!
-
-
Carasc0
őstag
válasz
MacCaine #20261 üzenetére
Egy listát ami 2 részre van osztva. Nem tudom ide leírni, mert laptop. Amiről meg most írok, az meg asztali. Na szóval:
eth0 és hozzá a paraméretek.
lo és hozzá a paraméterek.A packets résznél 0 értékek vannak. IP számokat látok. address hexa címeket.
A másik kérdésedet nem értem! Azt hogy tudom ellenőrízni?
Ha UTP kábelt rádugom, akkor egyből van net. Egy wavelan-plugin figyeli van-e Wireless device. De nem lel.
-
Gavril
csendes tag
válasz
MacCaine #20238 üzenetére
Igen az megvan köszönöm. A /dev/sdb /mnt/sda2 ntfs-3g defaults,uid=1000,noatime 0 0 sor rejtélyét megfejtettem az úgy néz ki hogy működik is. Oda csatolta ahova kell újraindítás után.
A korábbi hozzászólásban ajánlott leírásban UUID= sorral kapcsolatban is írtak hogy Noatime részt hozzá kell adni de az nem tiszta, hogy azt az én fstab fájlomban ezt hova kell írni.
"Noatime: a fájlok és mappák módosítási-, hozzáférési idejét nem naplózza, ezzel is csökkentve az írások számát."
Bocsi, de még nagyon kezdő vagyok linux téren.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MacCaine #20088 üzenetére
8GB fölött... Hmm, kisebbségi érzésem lett így hirtelen.
Bezzeg mikor a 384MB ramos gépen még böngészés közben sem nyúl a Gnome2-es Ubi a swaphoz, na az kemény volt.
Az én gépeimben amúgy 4GB ram van, de még nem nagyon láttam, hogy a swapba került volna bármi is, még minden befért a ramba. Hála az égnek ez nem Windows.
-
törölt tag
-
válasz
MacCaine #20041 üzenetére
Ez oké, de sokszor angol, amivel viszonylag elboldogulok, de ott is többynire úgy vannak leírva a dolgok, akik már használtak linuxot. Én 2 napja szenvedek vele és itt is így írják/írjátok le, de előbb kapok választ rá. Meg bújom a netet ha kell valami, vagy nem tudok valamit, de ha nem megy akkor jövök ide.
Nem egy windows, hogy 2 kattintással megoldom a megosztást... -
McSzaby
őstag
-
McSzaby
őstag
válasz
MacCaine #19651 üzenetére
De ntfs nem kőőő'
Bocs, ezt nagyon elírtam, win-hez abban a formában semmi köze nem lenne.
Sőt, felejtsük is el a Win-t.
Csak arra koncentráljunk, hogy ahogy leírtam (useradd-mount-use), az működhet?
Minden desktopnak meglesz a maga .konyvtara, és minden cuccom rendben lesz?
-
McSzaby
őstag
válasz
MacCaine #19638 üzenetére
Ezzel azt akartam kifejezni, hogy Ubuntun én sokkal több programot sokkal könnyebben találtam meg, mint más alatt. Ettől függetlenül ne értsetek félre, én is arch párti vagyok.
Más:
Ha már így ennyi fosom Linux van otthon(szerver,pi,asztali,laptop,stb. ), meg windows, úgy gondoltam, hogy a home könyvtáramat közös nfs-ben szeretném kezelni. Szóval tulajdonképp a "mcszaby" felhasználónak mindenhol ugyan az legyen a home-ja. Ezzel csak annyi dolgom van, hogy megcsinálom minden gépen a felhasználót home nélkül és nfs-n keresztül az ugyanilyen névre hallgató home könyvtárat csak felcsatolom? (Remélem értitek mire gondolok..)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MacCaine #19618 üzenetére
Valóban nagyon jó, de már az elején belefutottam egy elrontott csomagba, amit jeleztem a szakiknak és írták is, hogy ők rontották el. Azóta más bajom nem volt vele, de lehetnének egy picit konzervatívabbak a csomag tesztelés terén. Gondolok itt a half rolling megoldásra, amit a rokonuk használ.
-
McSzaby
őstag
válasz
MacCaine #19613 üzenetére
Az szervernek tökéletes, deeee nekem annyira nem lenne jó hosszútávon asztalra. Eddig a Manjaro jött be a legjobban, legegyszerűbben. Na meg a Mageia, csak kár hogy KDE.. Szal Mint, vagy Ubuntu... Suse-t s próbálram, de ott meg állandóan fel kellett venni a ****** repo-kat ha egy sima valamit akartam telepíteni... áhh.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Napelem
- Elite: Dangerous
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest