- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
en Thinkpaden Slackware-t hasznaltam, kollegak Ubuntut, megy gond nelkul, de manapsag azert mar egyre kevesbe problema a HW-tamogatas
C++-ozni meg valoban barmilyen disztron lehet, nincs koze ahhoz hogy mit raksz fel, olyat telepits amit ismersz vagy haverok/ismerosok ismerik -
taltos
senior tag
Könnyen meglehet, hogy az lesz, mert nincs időm (és őszintén megvallva kedvem sem) saját kezüleg próbálgatni őket. Tovább olvasva a CentOS -ról ez egy elég általános disztribúció, leginkább szervereken használva, külön desktop kiadás nélkül. No mindegy, majd meglátjuk hogy lesz.
-
taltos
senior tag
Mint ahogy az is mindegy, hogy vi-ban, emacs-ban, Code:
locks-ban, vagy nano-ban írom be a forráskódot. A kérdésem a disztribúcióra irányult, azt csak mellékesen írtam le, hogy mit csinálnék rajta (csak hogy ne az legyen a következő kérdés, hogy de mire kell).
Szóval mégegyszer: próbálgatta valaki ezeket a disztribúciókat desktopra, neadjisten' pont ilyen notebookon?
-
mzx
senior tag
Ubuntu linux, LXDE gui -val.
De nemsoká meglesem GNOME-ban is az általad emlitetteket.
(Csak egyelore nem akarok kijelentkezi a loginombol.)Köszi a javaslatokat. Ja és várom kérdéseimre válaszaid tovabbra is ...
(mi az az Epathy, ingyenesen lehet-e telózni GTalk -kal? stb. ) -
mzx
senior tag
1)
Letölthető file-okra gondoltam. Torrent esetén nyilván torrent file-kon keresztül lehet, és kérdésem arra irányult, hogyan kereshetek rá torrent file-okra, a Transmission nevű torrentletöltővel. Ugyanis sose torrenteztem még, és megnéztem ma egy publikus torrentoldalt, de nem lehet benne keresni ABC rend szerint, csak a legutóbb feltöltöttek szerint, meg volt még 1-2 keresőkulcs.2)
Lxde-t használok, nincs hálózati beállítások alkalmazás felsorolva a rendszereszközök között. Mindjárt megnézem a főmenüben. -
-
VaZso
senior tag
Mandriva 2008.1
Hogyan telepítetted alatt mit értessz?
Rendszer installkor kiválasztottam néhány opciót - web szerver, stb, de a mysql-t a csomagkezelőből tettem fel.
...illetve kiválasztottam a LAMP csomagot.Egyébként ez az alap rendszerem lenne, csak szeretnék tesztelgetni egy oldalt, mielőtt élesben szúrnék el valamit rajta... Ezért szeretném beüzemelni a Mysql-t.
Apache + PHP megy, az adatbáziskezeléssel kell még zöldágra vergődni... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kipróbáltam, sokkal hamarabb feltelepült (grafikus felülete volt végig), mint a sima ubuntu és frissítések telepítése után már elérhető lett a dumagép. Felolvas mindenféle szöveget, amire kattint az ember, netezéskor linkek szövegét, oldal fejlécét, gépeléskor a leütött billentyűket.
Kicsit olyan Microsoft sam-es beütése van, de magyar a kiejtés, és annál jóval profibb. Ellenben kicsit még bétának érzem, jó lenne még egy picit lassabb beállítható sebesség, mint ami most van.
Jó lesz ez, papám úgyis azt mondta, hogy csináljak valami hangot a hangszóróval.
-
rtom
senior tag
Gugli első találat: open source beszélő fej.
Szerk.: off-ba akartam
-
-
-
Pont erről van szó. Ott van bináris meg sima ff fájl is, az előbbit ha elindítom nem csinál semmit, az utóbbiról meg megkérdezi mit akarok vele csinálni (terminálban futtataás, display, sima futtatás, stb).
Vladi: a Te megoldásodra ezt dobja ki a terminál:
./firefox-bin: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directorymegpróbálom áthelyezni valahova, mert most a munkaasztalon van, lehet hogy úgy müxik.
-
VaZso
senior tag
Köszi szépen, igazad van!
Megtaláltam a könyvtárat, már csak el kell egyszer bíbelődnöm vele...
Kár, hogy teljesen más alapokon nyugszik, mint amit az Xmodmap-pel kezelni lehet (ahhoz ugyanis már van egy komplett fileom).
Bár, ahogy nézem, gyakorlatilag az Xmodmap is valamilyen szinten ezekre hivatkozik.
...azért lesz vele dolgom rendesen. Most nem abban a rendszerben vagyok, de úgy rémlik, a kiosztások váltásával a mute/hangerő gombok is megszűnnek működni (bár most ebben nem vagyok 100%-ig biztos).
Remélem, ezt is sikerül összehozni.Köszönöm mégegyszer!
-
VaZso
senior tag
Erre a részre gondolsz? Kép
Itt nem találok szerkesztési lehetőséget...
Pontosan azt szeretném, hogy az itt található HUN kiosztás ékezeteit elég nagy mértékben áthelyezem, de továbbra is váltani szeretnék az angol, ill. eredeti magyar kiosztás között (plusz a módosított).
Most úgy van beállítva, hogy xmodmap-pel rátöltöm a módosított kiosztást, ami működik.
Ellenben, ha átváltom a kiosztást, az xmodmap-pel újra vissza kéne töltenem, hiába váltom vissza az előzőre... tehát így nem tetszik a dolog.Jó lenne megtalálni, a rendszer hol tárolja ezeket a különféle kiosztásokat, és esetleg azokat közvetlenül módosítani.
-
Nyugdíjas
nagyúr
Köszönöm,megyek és ugrok is nekije
Addig egy kis ajándék: Go Beyond Windows by Primo Turbo
-
-
-
-
-
-
ngabor2
nagyúr
sőt,
dpkg -l csomagnévrészlet
csak azokat írja ki, aminek a nevében szerepel a részlet.
dpkg --get-selections
pedig csak a csomagneveket (meg hogy install/deinstall/hold) írja ki.
ezek nem az ördög bűnös eszközei.
de bizony azok, ezért kell a gép oldalára fokhagymafüzért tenni, meg szenteltvizet tölteni a vízhűtésbe... -
qwertly
addikt
Én is így tudom de aszt hitem,hogy ez a windowsra igaz.De a fedora telepitöjében volt egy olyan funkció,hogy kényszerítse az elsődleges partíciót.Igy fel tudtam volna tuszkolni mint elsődleges partícióként a linuxot.De még a lapozó fájlak sem engedte,hogy létre hozzak particíót ezt miért?XP alatt levő elsődleges partíciót átkonvertálhatok kiterjesztett partícióvá anélkül,hogy le kéne törölni az adatokat róla?
-
Siriusb
veterán
DVD összeállítás jelen pillanatban esetemben azt jelenti, hogy pl a googlevideo-ról szednék le videókat, s azokat asztali dvd lejátszható formátumban - menüvel ellátva szeretném kiírni.
Miért tenném tönkre? Picipuhából indulok ki: ott a reg.adatbázist lehet összekuszálni. Szóval linux ebben is jobb?!
S ha már itt vagyunk: semmiféle karbantartásra nincs szükség? Fájl töredezettségmentesítés például? -
qwertly
addikt
Köszönöm szépen a linket de nem ez volt a gondom
hanem az,hogy beton biztosnak hirdetik a linuxot haza vágtam úgy ,hogy nem is indul el többet.Én 4 disztrit kiprobáltam de mindig volt valami gont velük.Így nem is gondoltam ha belebiszkálok a hálozati beálitásokba atoll elhalálozik a rendszer.Igy mint nagyon kezdö linuxal ismerkedönek nagyon szivesen veszem ha valaki segit.Mert most sem indul ell és nem akarom egyböll letörölni.
-
Siriusb
veterán
Több postafiókot kell kezelni, a szerveren rajta kell maradjon a levél x ideig. Elkülönítve legyenek a beérkezett/küldött levelek account-onként, mondjuk ez filterrel megoldható. Különféle megjelölések is szükségesek, a The Bat!-ben pl. nagyon jó, hogy színcsoportokat lehet létrehozni és alkalmazni a levelekre.
-
doc
nagyúr
tény, hogy nincs "legjobb disztró"
jelen pillanatban szerintem az abszolút nyerő - sokféle értelemben - az Ubuntu, szeretem és használtom is, de nekem akkor is a Slackware a kedvenc
Az Ubuntu mellett szól még, hogy Debian alapú, így ha a mutatós grafikus felület mellett/alatt megtanulod kezelni konzolból, hardcore Debian alatt sem lesz gondod
amúgy olyan sok különbség nincs az egyes disztribúciók között, a lényeg mindben ugyanaz. mondjuk a Süsü kicsit önfejű ,meg tényleg nagyon click-clik-orientált, ahhoz képest egy Debian pont az ellenkező véglet -
Vladi
nagyúr
Nem is tudom. A T kérdező most sem Írta le, hogy miért is kell egy gépet feltörnie.
Persze, ha fizikai hozzáférése van egy géphez, akkor szinte semmi nem állítja meg a hozzáértőt.
De az a gép lehet egy könyvtári gép, vagy egy haver gépe: szívassuk meg őket mert roppant okosak vagyunk. Brrr....
A root passt meg mindenki jegyezze meg rendesen, vagy így járt. Szerintem. -
dany27
őstag
nah szóval indítom a gépet betölt a linux fel vannak csatolva a meghajtók de nem tudok modosítani bennük semit se törölni se semmi akko szépen terminal
és kiadom a következő parancsokat sudo umount /dev/sda1, sudo umount /dev/sda5
majd jön az a parancs amit te írtál a logout írásodban és akkor azzal felcsatolom újra mind2t és úgy megy de hiába íromb fstab-a amit írtál akkor is csak úgy csatolja fel őket az indítás után mint eddig! -
doc
nagyúr
pedig anno ajánlottam többeknek az UHU-t, elvileg a mai napig fent vagyok a cd-másolós oldalon, volt aki így talált meg
mostanában az Ubuntut ajánlgatom, eddig szép sikerrel
a mögötte levő közösség meg támogatás nagyon erős, ha ki kéne választani hogy perpillanat melyik a ''legnyerőbb disztró'' akkor az Ubira szavaznék
bár a Slackware akkor is jobb -
Siriusb
veterán
Már tudom, hogy sudo-t kell használni, szerkesztem a grub menüt, belenéztem a xorg.conf-ba, tudom hogy van egy home folder, usr, etc.
Azért ez már valami!
Ismerem a ./configure, make, make install parancsokat is.Lehet ezeket még nem kellene...
Nem a kinézetre gyúrok, csak ha ezekkel tönkrevágok valamit, nem baj, úgyis 1-2 hónap múlva újratelepítem az egészet, hogy tiszta rendszerrel induljak, s már csak a ténylegesen használatos cuccok kerülnek fel. Tényleg, mennyire lehet tönkrevágni a linuxot? Könnyű egyáltalán? -
Siriusb
veterán
Lám, lám, milyen igazad van!
Ebben segíts kérlek, mert nagyon elakadtam (egyébként visszatértem a Gnome-hoz):
Fel akarom telepíteni a netspeed applet 0.14-et, de a ./configure-ra ezt írja ki:
No package 'libgnomeui-2.0' found
No package 'libpanelapplet-2.0' found
No package 'libgtop-2.0' found
Elkezdtem vadászni rájuk, de mindegyiknél volt még feltüntetve required, és ha ezen szükséges dolgok oldalára mentem, ott szintén volt még egy-két required komponens. Na itt adtam fel.
Van valami egyszerű módszer ezek telepítésére?
Illetve egy másik applet a gtk+-2.8-at hiányolta. Ezt hogy tudom felrakni?
Hangsúlyozom, 2 napja foglalkozom a linuxszal. -
Siriusb
veterán
Rézbőrű testvérem biztos a nyilakhoz van szokva, ezek szerint én meg éjjel úgy kelepeltem, mint egy hatlövetű.
Nem tudom, bővebben mit kellett volna írnom arról, hogy az ablak kerete/teteje eltűnik, vagy az egér gombjai nem működnek. Szerencsére egyéb fórumon megértették és segítettek.
Nem egy kis falat elsajátitani a linux kezelését, úgy látom. Ellenben tetszik a dolog, és nagyon jót mosolygok azon, hogy a linuxban beryl v compiz már olyan effekteket megvalósítottak, amit a vistában - nyugodtan mondhatjuk, hogy a linuxhoz képest - fapados szinten raknak be.
Persze az ablakkeretekkel el-eltűnésével megküzdöttem, a neten talált x-edik leírás alapján tudtam jól feltelepíteni a compizt - és nem csak kettőt-hármat néztem meg.
Azért azt gyorsan hozzáteszem, ez minden valószínűség szerint az én hozzá nem értésemnek köszönhető.
Ja, és a Vista UAC-án kacagnom kell.
Szóval jó buli ez a linux, ha az embernek van ideje és kitartása.
[Szerkesztve] -
Siriusb
veterán
Köszi, közben én is ráleltem a frissítésre, s meglepő módon magyarosodtam.
A monitor beállításához találtam egy igen kellemes megoldást: sudo mvidia-settings
Most viszont azért szidom magam, mert valahogy eltűntettem az ablakok tetjét, ahol pl. a bezár, kicsinyít ikonok vannak. Hogy a fenébe kell visszaállítani? -
<cyborg>
csendes tag
Köszi, hogy foglalkozol a problémámmal!
Feltettem a build-essetial csomagot, de a helyzet változatlan. Igazábanvéve lefordít egy csomó forrást már más könyvtárakból, de a ./c++ -ba történő belépés után ez lenne az első fordítás, és valamiért nem adja át a gcc-nek az argumentumot. A Makefile lenne a hibás?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged