-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rollins
őstag
válasz
CPT.Pirk #6560 üzenetére
sudo modprobe e100 -re ha nem ír ki hibát, akkor betöltötte elvileg a modult. sudo -su root-shellt ad úgy tudom. lsmod | grep e100 parancs mutatja betöltötte -e. Modul eltávolítása rmmod e100, ha ez is kellene. Ha sikerül, akkor remélhetőleg van megoldás hogy rendszerindulásnál betöltse a modult. Ezt most nem tudom pontosan hogyan kell, mert én még modules.conf -ot nem láttam ubuntunál és úgy néz ki nélküle is megtalálja, de talán lehet az rc.local (/etc/init.d) szkriptbe írni, hogy auto betöltse.
Abban az e100 file.tar.gz fileban le van írva hogy kell ifconfig -gal beállítani az ipcímet, bárha dhcp-vel kapja akkor nem tudom pontosan hogy kell, lehet a router címe kell neki. Bocs, ebben nem vagyok otthon. Sok sikert! Ha mi nem is, valaki remélhetőleg jobban tud segíteni. :-) -
rollins
őstag
-
rollins
őstag
válasz
NovaBlue #6549 üzenetére
Nekem ki van pipálva az eszközmeghajtónál, de én a linkelt oldal szerint raktam fel, illetve előtte leszedtem amit az ubuntu felrakott saját maga, az nálam nem volt jó. Hogy van -e direct rendering nálad, azt megmondja a glxinfo | grep direct parancs is.
Ntfs partíciókat ha nagyon akarod, akkor lehet az fstab szerkesztésével. Csak azt nem tusom kell -e használni az uuid-t vagy elég ez is:
Milyen partícióid vannak:
sudo fdisk -l
Nem tudom jó -e, nem próbáltam:
sudo mkdir /mnt/<valami csatolási név>
az /etc/fstab -ba írva, sudo gedit /etc/fstab
/dev/<particio> /mnt/<valami csatolási név> ntfs-3g locale=hu_HU.UTF-8 0 0
Vagy:
uuid-vel, egy kis csevegés róla: [link], illetve: HOW TO Automount NTFS in Hardy
Sztem ezt te is megtaláltad volna. Amúgy érdemes az Ubuntu témában kérdezni, hátha ott már valaki próbálta. -
rollins
őstag
válasz
total90 #6308 üzenetére
Itt volt róla szó. Winamp -hoz hasonló talán az xmms Ha mp3-at nem tudna lejátszani, akkor ahhoz úgy tudom van valamilyen csomag, amivel már megy.
NTFS partíciókat egy kattintással csatolja. Bár volt akinek livecd-vel meg nem...
Szvsz: Filmnézésre meg mplayer vagy smplayer a legjobbb. gnome-mplayer és a böngeszőbe beépülő gecko-mediaplayer -rel szinte minden filmet lehet nézni péld Firefox-szal. Persze böngészővel a flash videókhoz meg adobe flash player plug-in kell. Totem movie player, ami csak bosszantott, nálam már a legelején el lett távolítva. -
rollins
őstag
válasz
leviske #6304 üzenetére
Firestarter -t érdemes felrakni. apt-get install firestarter. Az is az iptables -ra épül, de valami előre beállított szabályokkal működik.
Nekem is Firestarter van. Néztem a Hálózati segédeszeközökkel milyen portok vannak nyitva és azt látom, hogy pár másodpercig mintha véletlenszerűen az 3xxxx, 4xxxx, 5xxxx között lennének nyitva. Ez mi lehet? -
rollins
őstag
csak ötlet: ha tudsz, bootolj be linuxra és root -tal:
grub-install /dev/sda
Ez az első hdd master boot recordjába írja. A grub.conf gondolom jó.
Korábban a pata meghajtók hda, hdb volt, úgy tudom most minden meghajtó sda, sdb, stb az újabb 2.6 kernellel.
Amúgy a mbr-ben van, vagyis linux telepítéskor alapból oda kéne írnia a betöltőt. Tehát ha el is lesz távolítva a linux partíció, akkor is megmarad a grub. Bár nem tudom milyen gyakran huzogatod le a linuxos hdd-t és az menyire keveri meg a dolgokat. Talán még a biosban kéne állítani a hdd-ket, az 1. autodetect-tel majd user-re állítani talán, a másik auto, de ebben nem vagyok biztos. -
rollins
őstag
válasz
fekeandras #6191 üzenetére
Itt talán több szem többet lát. Ubuntu témában rtom már kérdezte mit ír az
lspci | grep Ethernet vagy az lsmod parancsra. Bocs, én nem gondoltam hogy még csak nem is látja a lanvezérlőt, ezzel kellett volna kezdeni. Nem tudjuk milyen hálókarid van. Ha ehhez forrásból kernel-modult kell előállítani, az már húzosabb lesz, ha egyáltalán lehetséges.péter007: amíg ngabor2 nem jönne, addíg: bal ctrl+F7 általában, feltéve ha fut az X, ha nem, akkor startx parancs (ha grafikus bejelentkezőt használsz, akkor az X mindíg fut elvileg), de kipróbálhatod az összes ctrl+Fx (ctrl+F1, ctrl+F2, stb) billenytűkombinációt :-)
-
rollins
őstag
válasz
péter007 #6160 üzenetére
Azt én is szívtam :-), nem értettem miért nem lehet azzal a grafikus hálózatbeállítóval, most sem értem. Mindíg wired -et akart, az wireless vagy mi? a másik meg talán gyors kábelnethez lehet. Szóval pppoeconf paranccsal indítva sikerülni fog a "hétkönapi" adsl beállítása, az majd kreál szépen egy pont-pont protocol réteget az ethernet fölé, vagyis a pppoe -t. (gondolom neked is adsl van)
-
rollins
őstag
-
rollins
őstag
válasz
Rickazoid #5330 üzenetére
Ha Mplayer -t választod és ha forrásból raktad fel, valamint ha az új codec új könyvtárba került, újra kell fordítani az mplayer-t. Szerintem próbáld meg az Mplayer gui felületen (ha van) a beállításoknál valamelyik video outputot. mplayer -vo help kiírja az össz. lehetőséget. Nálam speciel xv -re van állítva.
-
rollins
őstag
-
rollins
őstag
Lett nálam is ilyen furcsa karakter, igaz csak windows alatt írt txt-ben. Linuxon megnéztem, olvashatatlan volt.
Fileneveknél fura hogy a rename-val nem lehet átnevezni. Esetleg ha felrakod a KRename-t, talán azzal könnyebb átnevezni, esetleg ezeket a karaktereket copy-paste -val benyomod gui-nál a KRename-ba, talán azzal lehet, bár én még nem használtam. -
rollins
őstag
IP címek be vannak állítva?
nálam csak adsl-lel megy, ezzel nem biztos hogy sokra mész, de eth0 -ra ez van a ifcfg-eth0DEVICE=eth0
BOOTPROTO=none
BROADCAST=10.131.254.255
HWADDR=00:1A:4D:54:F0:E2
IPADDR=10.131.254.1
IPV6INIT=yes
IPV6_AUTOCONF=yes
NETMASK=255.255.255.0
NETWORK=10.131.254.0
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet
PEERDNS=yes
USERCTL=no -
rollins
őstag
Ehhez a hálozatos dologhoz én kevés vagyok. aliasnév a meghajtó másik neve ami wlan0, egyébként ezt írják is a linkelt oldal 10. pontjánál. Ha jól értem otthon wifi-t használsz az ndiswrapper -rel, suliban meg kábeles lanra csatlakozol (notebook?). wifi-hez iwconfig, a lanhoz ifconfig -ot kéne használni gondolom. Hát nem tudom hogy lehetne megcsinálni, hogy hol az egyik, hol a másik menjen és lehetne kapcsolni köztük, gondolom 2 eszköznév kell, 2 configfile. A config fileok fedoran a /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 (vagy ifcfg-wlan0), mandriva-n nem tudom hol van.
Wget -et sem használtam még soha. Nálam a karakterkód és nyelv beállítás az /etc/sysconfig/i18n fileban van, ahol talán az utf-8 az érdekes:
LANG="hu_HU.UTF-8"
SYSFONT="latarcyrheb-sun16"
-> File átnevezésre a legkönnyebb a rename, a példádnál maradva:
rename ? _ * ez kicseréli az összes "?"-t "_"-re, könyvtáraknál is, kipróbáltam.
Lehet scriptből is, de abban már sajnos nincs gyakorlatom. Egy példa itt: [link] (vagy awk -val szűrni) -
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #5152 üzenetére
Hogy állsz vele? MSN-t nem használok, de írd nyugodtan a Fedora témába hátha közhaszna van és más jobban tudja a megoldást, vagy ha nagyon akarod p.ü-be is mehet.
-
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #5150 üzenetére
Persze, nekem is magyarra van állítva. (ill. nem minden magyar, de nagyjából az)
Ha gondolod, a többit itt beszéljük meg, bár nem valami nagy az élet ott. -
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #5146 üzenetére
V.box -ot nem ismerem, az valamilyen virtualmachine gondolom. Látom ehhez SHA1SUM file van akkor, sha1sum valami.iso vagy ha md5sum van, akkor azzal ellőrizd iso-t linux alatt. Ha ott jó, akkor lehet a vbox kavar be, más ötletem nincs. Inkább az éles telepítést próbálnám, de gondolom nem akarod mindjárt eltávolítani az ubuntut. Ha van helyed, felrakod egy üres partícióra, már ha nincs baja a telepítő iso-jának.
-
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #5144 üzenetére
mennyország? Azért az túlzás. Linux alatt jobban örülnék valami jó nvidia vga-nak, de most Fedora 8 alatt az új ati fglrx driverrel megy az aiglx, composite (be lehet kapcsolni a desktop effekteknél -nél) , de nem használom. Illetve redhat/fedora alá mindíg volt ati vga driver, csak gyengébb a komolyabb opengl -s játékok alatt. Most max annyi a hátrány, hogy a quake wars demo nem fut valami jól, multiban játszhatatlan, de ez legyen a legnagyobb gondja.
Egyébként Gentoo úgy tudom nem használ alapból rpm csomagokat, hanem forrásból dolgozik vagy valami előfordított grp csomagokból. -
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #5135 üzenetére
Úú most nézem, az X1700FSC, ez egy ATI Mobility vga. Nem találom a listát ahol leírják a támogatott vga-kat. Szerintem ezzel is menni kéne...
(#5133) dekoninck: talán kíváncsiság? ez a nap legnehezebb kérdése, nem férne ki a korrekt válasz egy sorban, amúgy sz.szerint most is win.xp-ről írok :> -
rollins
őstag
válasz
Úú most nézem, az X1700FSC, ez egy ATI Mobility vga. Nem találom a listát ahol leírják a támogatott vga-kat. Szerintem ezzel is menni kéne...
-
rollins
őstag
válasz
X1650 -nel szerintem is mennie kéne. HD3850 előtt X1950GT volt, ahhoz is volt már jó fglrx.
Ha netántán F8 -at felrakod (32 bitest raktam fel term.en), majd később hagyd, hogy frissítse magát, kernel, stb, amit a majd a redhat fedora rpm csomagtárából (most nem jut eszembe a pontos címe) rak fel, az alapból bevan állítva a yumnak.
Livna oldálán mindjárt az elején ott van a repository rpm, felrakod és már csak annyi dolgod van, hogy:
yum install kmod-fglrx és majd közli hogy leszedné a többi csomagot függőség miatt ( péld. majd felrakja a xorg-x11-drv-fglrx -t is) yes és kész is majdnem, reboot és mennie kell. -
rollins
őstag
válasz
dekoninck #5128 üzenetére
Csak a K3b kde -s dvdíró prog.-ról tudok nyilatkozni. Még a telepítéskor gnome -t választottam, aztán yum-mal felraktam F8 -ra a K3b-t és letöltötte a futáshoz szükséges környezetet, Qt -t meg a hozzátartozó libeket vagy mit, azóta gond nélkül megy. Régebben ha jól emlékszem, nem volt ennyire rózsás helyzet. Hát hogy Xfce-n megy -e minden gnome-s vagy kde-s program, azt nem tudom, bár az Xfce is gtk+ -t (gtk a gimp toolkit-ból indult) használ.
Vladi: Ja régen meg szinte csak parancssoros cd, aztán dvdíró volt. iso-hoz mkisofs, prörkölőnek cdrecord, dvdrecord. Hu meg volt.. (áá nem jut eszembe) :> -
rollins
őstag
Van azért pár OpenGL -es játék ami megy vele. Mint VladimirR írta, főleg az id Software -es "srácok" graf. motorjaival. Linuxra nem érné meg a nagyon kicsi potenciális piac miatt energiát fektetni a játékokba. Van egy pár fps: quake1-4, doom1-3, enemy territory, true combat elite, urban terror, quake wars, postal, meg ki tudja még mi. Wine vagy Codega-val lehet a directx -es játékokat, de az talán nem teljesen problémamentes. Ha John Carmack opengl-es játékmotorok királyának is lenne olyan cége mint Bill Gates-nek és imádná a linuxos xservert (amit nem szeret) és komoly üzeletet látna benne (amiben sztem nem lát), akkor lenne esélye a dolognak. De lehet ez hülyeség és ott gondolom lehet hogy vége lenne az ingyenes oprendszernek. PC-s OpenGL játékok nagy része Linuxon, a DirectX játékok Windowson futnának. :>> Mi lesz akkor a Mac OS X -szel? :>> Csak fantáziálok. Ja és akkor lenne mit fejleszteni a vga drivereken is. Nvidia Vga még mindíg jobb arra pár játékra linuxra.
-
rollins
őstag
válasz
Bundás22 #5104 üzenetére
Lehet hogy kicsit elijesztettünk, de hidd el nem olyan ördöngős használni. Csak kicsit kell vele tisztában lenni és néha még felasználóbarátabb is tud lenni mint a windows. Magam is alig értek hozzá. Csak mivel erősen a kinézetre hajtasz, kis csodálkozást váltott ki szerintem itt a többségből.
Ha teszem azt, nekem most valamilyen BSD -t kellene telepíteni, akkor néznék mint a lukinyúl, mert nem ismerem és az egy picit megint más mint a Linux. Illetve a BSD az nem teljesen hétköznapi embernek való.Linux viszont könnyen lehet hasznos társ is bárki számára, de nem lehet azt várni tőle mint a windos-tól amire rengeteg programot találsz és ami majdnem mindent a fenekünk alá tól.
Nem szeretem ha velem van tele egy téma (topic), de gondoltam ez még leírom. -
rollins
őstag
-
rollins
őstag
válasz
Bundás22 #5096 üzenetére
Már írtam, hogy nem ismerem. Te csak a mázt látod rajta. Nem akarlak elijeszteni de így.. izé, lehet hogy azzal is akkorát fogsz ***pni vele, mint ide lacháza. :>> Bughalmaznak fogod találni, és majd szidod milyen szar a linux. Ilyen is előfordulhat.
Remélem Vladi nem haragszik hogy ellenkeztem vele.[puncs]Neki amúgy bölcsész léte ellenére nagyobb tapasztalata van a különböző "disztrókkal". :>[/puncs]
-
rollins
őstag
Ubuntu-t ajánlod, de Fedora-t nem, az is szubjektív. De neki ha jól értem, csicsa kell, meg gumiszerű ablak, meg pergő-forgó ablak, meg mit tudom én..., nem érted?
Ubuntu-n megy HD38xx vga-val az aiglx? Egyáltalán van Ubuntu-ra vagy Suse-ra olyan fglrx, ami ismeri az RV670 gpu-t és klikk-klakk megy vele a hw opengl -es gyorsítás?
Bundás22: Amíg nem tudod mi az például hogy sda1, mi a root-fájlrendszer és még sorolhatnám, addig még telepíteni sem fogod tudni normálisan. Hogy fogsz csatlakoztatni majd meghajtókat, ha nem tette volna meg magától a linux? Van minek utánanézni... -
rollins
őstag
válasz
Bundás22 #5087 üzenetére
distribution, disztribució, mint a különböző linux kiadások: ubuntu, fedora, debian, stb.
bootmanager lesz: ez a grub, telepítéskor majd úgy is kérdezi melyik oprendszer induljon alapértelmezetten
Ha Koffice-t akarsz, telepítéskor a KDE ablakkezelőt válaszd.
Többi már a te dolgod. Más bináris (előre lefordított) programokat csomagokban tárolják, online elérhető, csomagok: legelterjedtebb a .deb, .rpm
Tényleg nem lehet 0 előkészülettel nekiugrani, csak egy kicsit olvass utána, hogy legalább a telepítés menjen.
Vladi már szépen leírta.
Vladi: Fedorat mé nem? Az a legjobb szerintem. -
rollins
őstag
válasz
Bundás22 #5083 üzenetére
Hogy őszinte legyek a RedHat/Fedora linuxokon kívül mást nem igazán ismerek.
Ilyen hogy legszebb Linux nem tudom mit jelent, de gondolom valami csicsás ablakkezelőre gondolsz meg az aiglx, compozit hatásaira. Gnome, KDE van általában. Linuxra inkább az Nvidia vga javasolt, de péld. Fedora 8 alatt már megy az aiglx is Radeon vga-val az új Livna -n található fglrx drivernek köszönhetően, még a HD 38xx-val is (csak még kicsit alkalmatlan a Quake Wars játékra multiban)
Sabayon elég csicsás alapból úgy tudom, azt nem ismerem és hogy fog -e menni a vga-dal, fogalmam sincs.
OpenOffice szerintem elég lesz, az alapból van legtöbb disztrón. Nem minden MS doksikat tud beolvasni, de a túlnyomó többségét igen. -
rollins
őstag
Opera 9.27 -hez van valakinek működő flashplayer pluginja? De ha van 9.25, 9.26 operához, ami működik is, az is jó lenne. Amit az Adobe oldaláról töltök le az egyszerűen nem működik Van egy régebbi libflashplayer.so is, de az meg lefagyasztja az Operát.
Fedora 8-at használok, nem hiszem ez miatt ***ik működni. -
rollins
őstag
hülye
Amúgy nem tud valaki olyan Opera böngészőt amelyik nem fagy flashplayer pluginnal? Opera 9.26 fagy a legújabb flashp-vel, A béta 9.50 az egyel korábbi flaphp-vel megy, de az meg állandóan összomlik a bug-buddy szerint. illetve a bug-buddy legszívesebben leszedném, csak nem tudom nem -e probléma. -
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk #4772 üzenetére
-
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #4765 üzenetére
Tudom hogy van hozzá hűtő. Pl. nekem is van a szekrényen egy árválkodó vf700 -hoz hasonló primecooler alu. vga hűtő, de akkor még kéne venni (vagy levágni a gyáriból) a vrm-ekre meg ramokra bordát. HD3870-hez már van olyan bios, ami már elég jól vezérli a ventit, 3850-hez meg azóta sem voltak képesek csinálni ilyen biost. De ez már elég off.
-
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk #4754 üzenetére
RV670 3d gyorsítása (opengl) már decemberben is működött a Livna repós fglrx, igaz ezt Fedora 8 -nál néztem. Szídtam is őket mikor lesz már, de devember közepétől már ment a dolog. Más disztróknál nem tudom hogy áll a dolog. Bár ha az E.T.:Quake Wars alatti sebességét nézem, eléggé elmarad windowsos driver-től.
-
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk #3243 üzenetére
A powernow-k8 manapság sok disztroban alapból bennt van úgy tudom. Nálam pl. ha nem állítok cpufeszt meg szorzót, csak cpu freq.-át, működik ez a c'n'q féle dolog. A ventikre meg tényleg szerencse kell hogy az lm_sensors felismerje a sensorokat (sensors-detect) és lehet -e szabályozni a fancontrol program pwmconfig -jával, vagy Ksensors gui-val.
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk #3243 üzenetére
Talán a gnome-cpufreq-applet, bár lehet ismered, de ahogy nézem csak kapcsolgatni lehet a frekvenciák között ha nem automatikus, vagyis ha performance vagy userspace módban van, ondemand az meg automata változtatja. Ha fennt van az lm-sensors és ha szerencséd van a Ksensors vagy a talán a GKrellM -mel lehet állítani a ventiket.
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk #3244 üzenetére
Tényleg, ppoeconf. Debian-t nem ismerem, FC6 -on csak pár kattintás bekonfigolni.
-
rollins
őstag
válasz
fobee000 #3233 üzenetére
mint játékbuzi nyilatkozom: ''natív'': doom3, quake4, postal2 demókat próbáltam linux alatt, tökéletesen futott. meg mint írtátok az UT3, kár hogy nincs olyan sok, de ott van még a q3 -on alapuló ingyenes multifps Urban Terror, ET + True Combat Elite mod, még az 1. Medal of Honor is ment porttal, de ott rossz volt a hang
nem bírtam ki hogy ne rakjam be, doom3 -ból loptam képet linux alól: [link]
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
válasz
fobee000 #3195 üzenetére
Kernel update se segített rajta? yum -mal szokta frissíteni az FC6 ha van új.
Ha minden igaz, RTL8111B gigabites hálózati vezérlő van az Abit Ab9-en. Fedora Core 6 -ra megpróbálhatod feltelepíteni : [link]
ha szerencse van felmegy, mivel alapból nincs FC6 -on kernelforrás, lehet hiányolni fog ezt-azt, akkor nehéz lesz...
Ezek talán adnak tippet: [link] [link]
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
Jé még ilyen is van, nekem ez új: [link]
-
rollins
őstag
válasz
.Ches7er. #3138 üzenetére
Ez Fedora 7-es? (Még mindíg kernelbug?) Ha már installnál nyögi be, akkor noapic -kal kéne indítani ha lehet a telepítőt az elején, vagy a grub -nál megadni (vagy grub.conf -ban) noapic esetleg acpi=off. Nyílván a következő kernelfrissítésnél már nem lesz ez.
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
Én vagyok a baromállat
Kitöröltem az /etc/ld.so.conf.d -ből az fglrx.conf -ot ami a /usr/lib/fglrx ben lévő libek elérést mutatta. Visszaraktam, most már jó. Először én is a Selinux-ra gondoltam, adtam is neki: chcon -t texrel_shlib_t /usr/lib/libGL.so.1, de feleleges volt. Remélem azért nem fog bekavarni később hogy ezt adtam a Selinux -nak. Persze még közbejöhet bármi... remélem most már nem.
Kösz a linket, lehet még majd jól jön. Beryl-ről is írnak.
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
válasz
rollins #3100 üzenetére
Lehet már volt, akkor bocs, gondoltam leírom:
Kis kínlódás után végre megy az Ati driver vga gyorsítása fedora-n.
én a kmod-fglrx (kernelhez passzoló) és az xorg-x11-drv-fglrx tettem fel (yum vagy apt vel)
xorg.conf -ban legyen tiltva az Xgl és Aiglx (sajnos máshogy nem megy)
Section ''ServerFlags''
Option ''AIGLX'' ''off''
EndSection
Section ''Extensions''
Option ''Composite'' ''Disable''
EndSection
Hogy ne csak root-nál menjen:
Section ''DRI''
Group 0
Mode 0666
EndSection
aticonfig --initial parancs kell és elvileg már jó
glxinfo | grep direct eredménye ha: direct rendering: Yes
vagy glxinfo -nál látszik az ''OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc'', akkor jónak kell lennie
lehet nézni glxgears -el is (7000 fps -től már tuti jó)
-
rollins
őstag
Mostanában milyen az Ati driver ? 1.5 éve nem volt Ati vga-m és lehet megint fogok Ati-t venni. Az akkori Ati linux driver-eivel bajom volt, lefagyott ha másik virtual terminálra kapcsoltam (ctrl+F1, ctrl+F2, stb), opengl -ben is szaggatott.
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
Az nem baj ha az egész rendszered a ''/'' gyökér partíción van. De nem írtad mi van a grub-bal. Nem is látszik a boot-menü? Meg nehéz elképzelni hogy ne lenne bootmanager. Egy normális telepítő meg is kérdezi hogy hova rakja a grubot (bootsectorba vagy partícióra irja -e) meg hogy melyik oprendeszert vagy melyik linux-kernelt índítsa alapból. Most mondanám hogy linux rescue, chroot aztán grub-install....,de lehet jobban járnál másik linux-szal.
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
válasz
Jester01 #2172 üzenetére
Kipróbálom majd ezeket, köszi. Ez egy őskori Axion CA-1450 monitor. A frekvencia értékeket az axion windowsos .inf fileból vettem, be is írtam az xorg.confba, így menne is 75Hz -en, de akkor meg túl nagy lesz kép. gtf -et is próbáltam, adott is egy sort, (bár fogalmam sincs mik azok számok a felbontás után, majd utána nézek)
-
rollins
őstag
Sztem tök mindegy hogy írja az nV, ha úgy is hozzábiggyeszted a BusID -t, valami ilyesminek kéne lenni a Section ''Device''' résznél: BusID ''PCI:1:0:0'', amit scanpci parancs mond, aszerint kell azonosítani, feltéve ha egyáltalán felismered melyik a pci-e vga. Ez sem garancia. (Meg van ez a nvidia-xconfig parancs is). Ha valami nagyobb gubanc van a lappal, akkor passz.
Nekem meg olyan programocska kéne amivel a kép méretét tudnám állítani (mint pl. a powerstrip), hogy ne a gombokat kelljen tekergetnem, de nem találok sehol. (végre megy 75 Hz -en) -
rollins
őstag
Nem biztos, de talán ha scanpci -vel lekérdezed és be tudod azonosítani melyik a pci-e vga, akkor az xorg.conf Section ''Device'' részhez beírod a BusID -t. (Lehet hogy le vagyok maradva, de a linux úgy tudom nem bios hívásokkal kezeli a hardvert, remélem nem mondtam ezzel hülyeséget)
-
rollins
őstag
Nem értek Ubuntu -hoz, ha Xorg van, akkor az xorg.conf -ba hozzáadhatsz a gtf paranccsal által generált sort. Ez a conf.file ált-ban az /etc/X11/xorg.conf. Például:
gtf 1024 768 75, ez egy ModeLine sort generál 1024x768 felbontás 75Hz vert.refresh-ben, de ez csak példa, a monitorodhoz illőt kell adni és ezt a sort kell bemásolni az xorg.conf -ban található Section ''Monitor'' -hoz. De az sem garancia hogy így működni is fog! Egyébként nem ismeri fel a monitorodat? Mert akkor könnyebb dolga lenne.
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
válasz
VladimirR #2085 üzenetére
nem vagyok egy nagy kernelfordító mester, de ha pl. már fordítottad már az adott kernelt és esetleg kimaradt valamelyik modul, akkor azt elő lehet állítani a Makefile másolatának szerkesztésével és a makefile -f parancsal, tehát nem kell az egész forrást fordítgatni. Itt le van írva részletesen: [link]
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
válasz
VladimirR #2066 üzenetére
érdekes itt azt írják hogy ismeri [link] nVidia TNT2 M64 32MB (tested with kororaa livecd 0.1), de a hibaüzenet amit kaptál azt írja hogy nem, akkor az van sajnos. Próbakép elővettem én is a kororaa livecd -t , ez még valami beta, na ez se áll a helyzet magasaltán a hardvert illetően a túl régi és az újabb hw miatt.
Nem nagy segítség, de pár parancsot találtam:
xdm leállítása: /etc/init.d/xdm stop
livecd graf. nélküli indítása: kororaa-nofb softlevel=nox
XGL indítása : goxgl
systemconfig, chooseres felbontás, choosekeymap
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
Hu, na most olyanokat kérdezel amihez én már talán hülye vagyok
, de megpróbálom, de vedd kézpénznek. Nem tudom milyen routerd van , annak van egy IP címe a füzete szerint amit átjárónak kell beállítani. route paranccsal: route add (a router ipcíme) dev eth0. Ha csak 1 hálóvezérlő van, elhagyható a dev eth0 rész. ifconfig és route paranccsal ellenőrizheted is. Vagy beállíthatod pl a Firestarter linuxos tűzfal grafikus felületével is, talán azzal könnyebb.
Suse-t nem ismerem, Fedora Core 3 -at használok néha, ilyen koca szinten. Ha az Xorg listájában szerepel a vga-d, akkor elvileg hardveresen is gyorsítja. Ennek a conf file-ja az /etc/X11/xorg.conf. De hogy mit kéne még ott állítanod, megnem mondomHogy most hogy tudod kideríteni hogy valóban herdveresen gyorsítja a vga-t, arra játék, film választ ad. Ja a hangot meg az Nvidia linuxos driverek felteleptése megoldás az alaplapodnak megfelelően (ha integrált a cucc). Bocs csak ennyit tudtam segíteni így hirtelen
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
virtual terminalra gondolsz? ctrl+F7 a graf-felülethez, vissza ctrl+F1 egészen F6 -ig textmodos virtual terminalra. Ja vagy arra gondolsz hogy ne xdm,gdm -et használj bejelentkezésre 5-ös futásszintnél, akkor az /etc/inittab -ban id:3:initdefault: ez a 3-mas futásszint
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
Bocsánat! Nem tudtam mibe mászok bele
-
rollins
őstag
válasz
Forest_roby #2019 üzenetére
chroot szerintem is jól jön ilyenkor, mert egyrészről kényelmesen, a megszokott módon lehet mozogni az eredeti root fs.-ben, aztán a példánál maradva, lehet szerkesztgetni a grub.conf-ot, aztán mehet a grub-install a bootsectorba grub-install /dev/hda vagy /dev/sda -ra
(persze csak ha azon a partíción van)
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
Jut eszembe, látogatja/látogatta valaki a #linux.uh irc chat.sz.-át? Már zárt körü lett rég(jelszavas) Na ott milyen kőkemény figurák voltak/vannak
[Szerkesztve] -
rollins
őstag
A swap -nak nem muszály külön partición lennie. Ha van elég hely, lehet a rootfilerendsz.-en is létrehozni swapfilet. De ha elég sok ram van, akkor szinte alig használja a swap-ot. (Remélem nem beszéltem zöldségeket. )
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Yettel topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Delta Force (2024)
- Fotók, videók mobillal
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged