-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #101348 üzenetére
én most rendkívül kiscsikónak érzem magam
-
fatpingvin
addikt
Sziasztok!
Tud valaki az "Android USB Serial Monitor Lite" android appon kívül BÁRMI olyan free software appot ami ténylegesen fel is telepíthető egy androidos telefonra és tud kezelni pár gyakoribb USB-serial chipet? (leginkább ami lényeges lenne az a CH340, a CH341a, a Prolific PL2303 illetve a FTDI serial bridge-ei)Köszi előre is, nem igazán tudom hol induljak el azon kívül hogy a F-Droid repót átpörgettem. Android app buildeléshez nem igazán értek szval jó lenne egy készre főzött megoldás, illetve mivel ezt potenciálisan Linuxhoz nem értő emberkéknek is használniuk kéne, az hogy a termuxon busybox shellből meghívom a minicomot vagy a tio-t azt szeretném egyelőre elkerülni, ha van készre szerelt app az preferált.
-
fatpingvin
addikt
válasz
kenguru99 #101211 üzenetére
a "nincsenek nagy elvárások" és a "böngészni" az két diszjunkt halmaz
köszönetet a jelenlegi webfejlesztési trendeknek mondhatunk.
egy ilyen vas nagyjából bármilyen hétköznapi feladatra alkalmas lesz, csak az átlag júzer számára elfogadható színvonalú webböngészésre nem.amúgy Debian LXDE, a problémádat viszont nem fogja megoldani. esetleg meg lehet próbálkozni a Midori browser használatával, de csodát attól se várj, nem a böngészők miatt használhatatlan a mostani WWW, hanem a weboldalak miatt.
-
fatpingvin
addikt
üdv mindenki, áldott ünnepeket, kinek mit
azért ide írok mert érzésre ez egy elég egyszerű kérdés, csak rossz helyen keresgélek: openboxon próbálok window transparencyt állítani. az x11-utils transset progiját próbáltam használni, de nem akarja az igazságot. hibakód nélkül lép ki, de a kiválasztott ablak áttetszősége változatlan marad.
mit hagyok ki? mit nézek be?
egyelőre maradjunk az openboxnál ha ez lehetséges. -
fatpingvin
addikt
mindegyik ilyen remote desktop cucc biztonsági kockázatot jelent.
amúgy +1 az AnyDesk-re. melóban ez a szokvány, fel lehet jelszavazni és van egy csomó szerintem tök jó funkciója. hátránya hogy nyilván ha nem localban használod akkor egy központi szervert fog használni relaynek.
amúgy meg ahogy elhangzott, ssh X forwardinggal. kétlem hogy egyszerre a teljes asztalra szükséged lenne.
-
fatpingvin
addikt
válasz
-Skylake- #89930 üzenetére
az ubuntu remekül működik linuxon, már amennyire az ubuntu működését rendben lévőnek tekintjük. volt próbálkozás arra hogy FreeBSD kernelen is menjen, hogy mennyi értelme volt az vitatható de végülis működött.
ez viszont már tényleg nem kezdő kérdés meg igazából nem is linuxos.
ami a ryzenes gépet illeti, az APU-k problémásak voltak, de ha headless használod és nem kell GPU computing akkor amúgy se APU-t gofsz venni bele. -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #89922 üzenetére
ezért nagyon rossz ötlet az ha egynél több rendszerszintű package manager van fent a gépen.
amúgy ajánlom a whereis parancsot, az ilyen nyomozásokra (itt a binary hol a binary) van kitalálva -
fatpingvin
addikt
válasz
-Skylake- #89913 üzenetére
talán pont azért hogy ne a kezdőt offold?
pont erre van a haladó topik hogy ha olyan kérdés merül fel ami egy kezdőnek valszeg nem releváns akkor az ne a kezdőben pörgesse a hsz countert.
hidd el nekem nyugodtan, aki itt a kezdőben tudna neked válaszolni az a haladó topikot is nézi és ugyanúgy fogsz rá választ kapni ha ott teszed fel. -
fatpingvin
addikt
édes istenem... oké, elnézést a félrevezető infókért, nem gondoltam hogy a canonicalnél még ezzel is megjavították azt ami hibátlanul működött.
viszont most megnéztem az irodai gépemen, 20.04, van /etc/network/interfaces és a loopback ott is van beállítva. ez még csak valami compatibility megoldás vagy párhuzamosan is megy a kettő? -
fatpingvin
addikt
ip a megnézni milyen hálózati interfészeid vannak, az /etc/network/interfaces fájlban meg fixre meg tudod adni hogy mi kell neki, ha DHCP-zel (ami szerveren fura nekem de ha van egy másik szerver ami konzisztensen ugyanazt a címet osztja le neki...) akkor nincs más dolgod mint beállítani fixre hogy ezt az interfészt DHCP-vel használja. leírás számtalan van a neten.
-
fatpingvin
addikt
válasz
sh4d0w #89889 üzenetére
indokolatlanul sok időt b*sztam el ennek a megoldásával amit most nem fogok dokumentálni mert felesleges lenne, a lényeg:
az adwaita-icon-theme csomag "frissítése" okozta ezt az elmebajt, gyakorlatilag az egész színpalettástul le lett cserélve. megoldás: újraengedélyezni a régi repót, feltelepíteni onnan a régebbi csomagot majd apt-mark hold adwaita-icon-theme hogy a rendszer ne akarja felfrissíteni erre a gány kinézetű új verzióra.
én a 3.38-as verziót rögzítettem ki, nekem az bevált, de érdemes végignézni.
ugyanitt részemről a gnome design fejlesztésének a támogatása innentől kategorikusan fel lett függesztve, ezt minden további nélkül meg lehetett volna úgy is tenni hogy nem barmolja szét a felhasználóknak a megszokott vizuális környezetet. -
fatpingvin
addikt
Sziasztok!
egy számomra elég ismeretlen terepet jelentő kérdésben szeretnék némi támpontot kapni: Debian Stable, testing backports repók bekapcsolva, felfrissítve 12-re.
WM Openbox, Adwaita theme (neofetch szerint tehem és icons is), szóval default, ebbe nem nyúltam bele. a grafikus file manager PCManFM, a problémám pedig a következő: a frissítés átállította a file managerben az ikonok kinézetét a korábbi megszokott pergamensárgáról valami szemkiverően gusztustalan világoskékre. általában nem érdekel de ez most nagyon bántja a szememet.
Tudnátok segíteni nekem valami támponttal hogy hogyan lehet ezt a förmedvényt valahogy visszacsinálni? mivel nem tudom hogy mi okozta a változást ezért nem tudok elindulni sem, az összes keresésre csak az Openbox theme átállításaira futottam ki de az meg ugye triviális, nem azt keresem hanem hogy ezt az ikonklészletet hogyan lehetne valami user-defined dologra rögzíteni ami tűrhetően néz ki.
Köszi előre is!
szerk: jobban megnézve, a lxpanel menüjében is elbarmolódtak a korábbi ikonok. feltételezem valami ikon metacsomag frissülhetett, a kérdés továbbra is ugyanaz: hogyan lehet ezt visszacsinálni?
-
fatpingvin
addikt
válasz
ubyegon2 #89162 üzenetére
most minek kerülgessem a kását. a Debian tök jó disztró (bár mostanában már van pár olyan irányvonal ami nekem annyira nem szimpi de ez egy másik nóta) de minimálisan kell hozzá érteni, abban az értelemben hogy képben vagy a teljes felépítésével, nem csak azzal hogy hogyan működik az apt.
-
fatpingvin
addikt
sziasztok!
Debianra tud valaki javasolni nekem egy jól használható grafikus iwd/iwctl frontendet? igazából már az is jó ha egy lxpanelbe beépülni képes network status appletet tudtok mondani
köszi! -
fatpingvin
addikt
válasz
sh4d0w #88933 üzenetére
meg azt is tegyük hozzá hogy ami ilyen interaktív felület bejön az nem maga a BIOS a régi gépeken sem hanem csak a BIOS setup utility.
pl a coreboot mellé csomagolt nvramcui payload az baromira nem így néz ki, viszont nem is kötelező eleme se a corebootnak se a SeaBIOS-nak. -
-
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
válasz
arcoskönyv #88554 üzenetére
ez az egy amivel nem tudok mit kezdeni, de ezt meg ugye IP alapú szűréssel talán meg lehet fogni kicsomagolás nélkül is. ez azért tud működni mert alapvetően nem cél hogy a local DNS szerveren kívül bármi mást el tudjanak érni, szóval lehet egy az egyben tiltani.
-
fatpingvin
addikt
válasz
arcoskönyv #88544 üzenetére
ja, nem is bízok. ezért ilyen amilyen, megpróbálhatja elérni a gugli DNS szervereit csak nem fog neki sikerülni mert az a port ahol ki akarna menni az vagy kifele zárt vagy át van irányítva a router sajátjára.
-
fatpingvin
addikt
válasz
arcoskönyv #88542 üzenetére
tudom hogy ez nem best practice de ez egyelőre csak kis itthoni router, a blocklist editingre meg amúgy van egy jól bevált scriptem, ezt a manuálisan belenyúlást arra írtam inkább hogy a módosítás mikéntje nem kötött by definition. belátom hogy reális elvi kockázat a szintaktikailag hibás sor de ebben az use case-ben ez nem olyan nagy probléma, azért egy hostfile szintaxisa nem túl bonyolult, meg a nagyrésze automatizálva van. azt még meg fogom nézni hogy a dnsmasq beállítható-e olyan módon hogy ha rossz sort talál azt figyelmen kívül hagyja.
a klienseim meg nyugodtan próbálhatnak váltani, csak a lokál DNS szervert érik el, kimenő forgalom tiltva az adott portokon, szval ha nem VPN-ezik nem fog semmilyen másik DNS szervert elérni. ha ez lehal nincs fallback és ez így van rendben. (a hairpin NAT-ot még be kell állítani rajta)
-
fatpingvin
addikt
válasz
arcoskönyv #88536 üzenetére
a rsync jó ötlet de az scp adott, illetve hát nem adot de ha monduk interaktív SSH sessionnel belépek a routerre és manuálisan beleszerkesztek a fájlba akkor is ugyanezt kéne tudnia, azaz módosítás eszközétől fügetlenül.
-
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
sziasztok!
ez úgy érzem lényegét tekintve kezdő szintű kérdés de bizonytalan vagyok. adott egy feladat, van egy parancs amit le kéne futtatni minden egyes alkalommal amikor a könyvtárszerkezetben egy fix helyen lévő fájl tartalma megváltozik.konkrétan arról van szó hogy a routeremen a dnsmasq-nak meg van adva egy kiegészítő hostfile amiben a blocklist van, a cél az lenne hogy ha ezt a fájlt én scp-vel felülírom (frissítem a blocklistet, ez sima logines júzerként megy, root login nincs értelemszerűen) akkor a
rc-service dnsmasq restart
parancs lefuttatásához ne kelljen bejelentkezni rootként.
erre szerintetek mi lenne a legelegánsabb megoldás? szeretném ha a futtatás azonnali lenne (azaz nem mondjuk percenként nézi hogy volt-e change hanem konkrétan a fájlhozzáférés triggerelné a dolgot) illetve a service-t nem indítgatná újra feleslegesen.a rendszer Alpine Linux OpenRC-vel. van erre valami best practice, ad absurdum céleszköz, vagy marad a gyakran ellenőrzés?
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #88481 üzenetére
amikor beröccenntem a szerveremet (ami egy lenovo workstation, viszonylag minimál, majd egy kisebb procit beledobok addig) amúgy is terveztem mérni szval akár fel is dobhatom. egy-két gép összehasonlítva... mondjuk nekem ellemzően 8-10 éves vasaim vannak.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #88469 üzenetére
én szoktam, egész egyszerűen azért mert van hogy útközben kell akkut cserélni a laptopben. ott meg ugye a suspend elszállna...
-
fatpingvin
addikt
válasz
Sanyi.mTs #88443 üzenetére
ugye mivel a MC egy terminálos alkalmazás, ezért grafikus környezetben nem magát a MCt hanem az azt megjelenító terminálemulátort kell paraméterezni. konkrétumokat nem tudok ugyanis nem tudom milyen terminálemulátorod van, meg valszeg amúgy se lennék vele képben fejből. viszont ezen el tudsz indulni
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #88407 üzenetére
rsync
-
fatpingvin
addikt
válasz
sh4d0w #88378 üzenetére
jaaaaaaaaa. oké. így világos, én úgy értettem, ezek szerint tévesen, miszerint arra vonatkozott a megállapításod hogy az update során user inputot vár a csomag és ezzel lenne önmagában probléma.
ez az apply full system update meg önmagában egy hülyeség, gyakorlatilag egy specifikus APT parancsnka grafikus frontend? -
fatpingvin
addikt
válasz
sh4d0w #88368 üzenetére
lehetne vitatkozni arról hogy hol a felelősség ennél... Debin is szoktak ilyenek lenni, én még soha nem érzékeltem problémaként, ugyanis frissíteni, telepíteni, egyéb módon csomagkezelni kizárólag terminálból, nincs is fent semmilyen grafikus frontend, így ez a jelenség még soha nem okozott problémát.
viszont arra kíváncsi vagyok hogy oldanád meg ha mondjuk egy frissítés során küldenének egy új default konfig fájlt révén kiderült mondjuk hogy ez előzőben valami úgy volt beállítva hogy sérülékenységet okozott. nyilván ha a júzer már módosította akkor nem kérdés, majd a levlistákról tájékozódik, de mi van ha defaulton maradt? egy update módosítsa a konfigurációt is? -
fatpingvin
addikt
nem. amit te manuálisan raktál bele a csomagkezelő tudta nélkül az marad.
apt parancs legjobb tudomásom szerint csak ahhoz nyúl hozzá amit a csomagból telepített dolgok pakolnak ki maguknak.
viszont az illetéktelenül odapakolt dolgokra egy gondolat: ha ezek minden felhasználónak szóló manuális tákolások akkor az /usr/local/bin/-ben lenne a helyük, ha meg csak egy júzer saját scriptjei júzer ownershippel akkor a $HOME/bin/ vagy $HOME/.bin/ a célszerű hely.
elérési útvonalat így adod hozzá: PATH="$PATH:/usr/local/bin" ezt bele tudod pakolni a ~/.bash_profile fájlba.
ezt a saját home könyvtárban bin dolgot meg elegánsan így:
if [ -d "$HOME/bin" ] ; then
PATH="$HOME/bin:$PATH"
fi -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #87462 üzenetére
gondoltam elejét veszem annak a végtelenül szellemes poénnak amit én is elsütnék ebben a helyzetben
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #87316 üzenetére
mi ez a tárhelyvizualizációs szoftver? mármint nyilván a felsőről beszélek...
-
fatpingvin
addikt
válasz
Oldman46 #87192 üzenetére
a libxml ahogy a neve is utal rá egy XML függvénykönyvtár amire egyéb szoftvrek tudnak támaszodni hogy ne kelljen bennük nulláról implementálni mondjuk egy XML parsert.
a kérdésed viszont így túlságosan általános és ennél fogva nem igazán értelmezhető. kérlek írd le a következőekt: milyen disztrót használsz, mi ez a szoftver amihez kell, hogyan próbáltad telepíteni, hogyan jutottál el eddig a pontig és mit próbáltál eddig.
ha ez megvan fogunk tudni segíteni -
fatpingvin
addikt
válasz
Synaptic #87123 üzenetére
melyik disztró: amelyik szimpatikus. célszerű a nagyobbak közül választani. én személy szerint a Debiant javaslom, de ilyen általános célokra amit írsz igazából kb tökmindegy. a nemnatív videojátékok kapcsán úgyse a disztró lesz az érdekes hanem a WINE, a virtualizáció meg mindegyiken ugyanaz a QEMU ha komolyabban veszed magad.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Synaptic #87119 üzenetére
tök hasonló tapasztalataim vannak winnel. igaz a szándék se volt túl erős de azért virtualboxban csak volt egy win7 install, időnként elővettem megnézni, arra jó volt hogy belássam kb képtelen vagyok eligazodni rajta, egyedül arra volt használva amikor vettem valami új perifériát és annak win-only konfig szoftvere volt, ezt inkább nem próbáltam wine alatt futtatni, főleg hogy nem parancssoros hanem ilyen összevissza kattintgatós bizbaszok voltak.egyszer összeközdöttem mindre valami számomra vállalható beállítást aztán onnantól ment anélkül.
úgy önmagáért soha nem érdekelt, csak egyetemen merült fel hogy lehet nem ártanavalamennyire ehhez is érteni... volt egy informatikának gúnyolt gyakorlatunk ahol a MSO b*szkurálását kellett gyakorolni, az volt az a pont amikor sziklaszilárd meggyőződésemmé vált hogy amit nem lehet Linuxon vagy *BSD-n megoldani azzal foglalkozzon valaki más akit erre fizetnek. az érdemi munkát inkább a bevált platformokon, ezzel meg ha látnám bármi értelmét kísérleteznék, de nem látom.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Oryctolagus #86988 üzenetére
nem a júzerből kell kiindulni hanem a fájlrendszerből.
létrehozod a júzert, nem hozl neki létre /home könyvtárat, nem rakod bele semelyik csoportba a sajátján kívül, majd a könyvtár amit védeni akarsz ott rekurzívan elveszed a write jogosultságot az otherstől. -
fatpingvin
addikt
válasz
energomatt #86932 üzenetére
ez viszont egy moderneb darab mint a leírásodból sejthető volt. nincs ötletem mi okozza ezt, én esetleg javasolnék rá egy Debiant LXDE asztali környezettel.
-
fatpingvin
addikt
válasz
energomatt #86931 üzenetére
itt nem az oprendszer gépigényével van baj hanem a célalkalmazással. tökmindegy milyen platformot használsz, nem fogja varázslatosan lecsökkenteni egy office suite gépigényét.
-
fatpingvin
addikt
válasz
#63718632 #86927 üzenetére
továbbá valami kisebb disztróval kéne teszt erejéig próbálkozni, Tiny Core mondjuk vagy Alpine. a villogó kurzor simán lehet hogy a teljesennormális boot folyamat része, csak a rendszerbetöltés már igen lassú egy ilyen gépen, főleg egy olyan böszme nagy disztró esetében mint a Mint
kiíratásra meg ne ilyen grafikus frontend vackokat használjunk, erre való a dd. ésszel kell használni igen,és ezerszer megbízhatóbb mint bármeliyk kattintgatós vacak. -
fatpingvin
addikt
válasz
energomatt #86925 üzenetére
két dolog:
van valami konkrét oka hogy ehhez a géphez ragaszkodsz? ez már retró kategória, ráadásul az a fajta ami helyett szerintem simán kapsz pacsiért sokkal jobbat. akár én is tudok adni ha kell. Ez a kép nem szeretek ilyet írni de azokra a feladatokra amiket te írtál gyakorlatilag felejtős.
a másik, tud egyáltalán ez stabilan bootolni USB-ről?
-
fatpingvin
addikt
válasz
Petya XT #86832 üzenetére
hajrá
hasonlóval én is futottam köröket, csak nálam nem hardverhiba volt hanem felesleges erőforráshasználat. aztán mikor a laptopot lassan parkolópályára tettem, akkor jöttem rá hogy van neki ilyen rejtett BIOS menüje (ezt a márkaszervizes esélyesen nem fogja neked beismerni akkor se ha rákérdezel, fórumokon lehet tájékozódni...) ahol ez megoldható. de legalább jó tanulás volt
-
fatpingvin
addikt
válasz
Petya XT #86830 üzenetére
esetleg amit még meg lehet nézni, PCIe endpoint letiltása. én anno a nvidiás laptopomban csináltam egy ilyen startup scriptet ami letiltotta a végpontot, eneriatakarékossági megfontolásokból. nyilván blacklistre kell tenni minden kernel drivert ami az eszközt tekerné. Mindazonáltal megítélésem szerint bár maga a művelet nem bonyolult, ez már nem kezdő téma révén milyen mélyen kell belenyúlni a rendszerbe illetve nem árt érteni hozzá hogy konkrétan hogy működik ez a device tree és device driver dolog a kernelben.
ajánlott olvasmányok: EZ és EZ
ha kezem alatt lenne a laptop megcsinálnám, de sztem csináljuk azt hogy ha elakadsz valamiben akkor írj ide. -
fatpingvin
addikt
válasz
Petya XT #86827 üzenetére
érdemes lehet megnézni hogy van-e a vasnak valami rejtett advanced BIOS setupja, ottáltalában ezelket le lehet tiltani. ha meg nem, hát kisnyúl, két dolgot lehet ilyenkor szerintem csinálni, megpróbálni először is átmelegíteni hátha csak valami kontakthiba, ha az nem segít rajta akkor meg forrólevegős eszközzel lekapni a panelról a chipet, megpucolni a forrpadokat, majd vérmérséklettől függően vagy keresni egy alkalmas cseredarabot vagy úgy hagyni és rátolni egy BIOSt ami a dGPU nélküli verzióra van (már ha a proci engedi, a 4. getől kezdve ezzel már szokott probléma lenni), bár lehet anélkül is menni fog tovább.
esetleg ha nagyon elvetemült vagy, meg lehet próbálni a forrpadokról lehozni a PCIe sávokat mondjuk egy m.2 csatlakozót hordozó segédpanelre. én csináltam már ilyet, aláírom épeszű ember használatban lévő eszközzel nem játssza el de végülis működő konstrukció lett. -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #86814 üzenetére
viszont, ha valaki NEM erre akarja használni, akkor egy teljesen használható hardverről beszélünk. szerintem, legalábbis.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged