- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
válasz
lionhearted #15846 üzenetére
Ugyan, fedorát telepíteni sem vészesen sok idő, és a 3.7-es kernellel is ugyan mi lenne a baj :-)
-
rokefeller
senior tag
Gondolom NTFS vagy Fat32 a filerendszer? (ha már látod win alatt)
chkdsk (lemez ellenőrzés talán a menüben?), esetleg a testdisk nevű cucc, ami legalább le tudja szedni talán az adatokat, aztán format, vagy kuka.Mi okozhatta? Diszk hiba, bad sector, filerendszer hiba, hibás leállítás, ezer meg ezer dolog :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
PistiSan #15610 üzenetére
SuSe csomagkezelője nem tudom kezel-e local install-t. Fedorán a YUM-nak van ilyen kapcsolója. Szóval csinálhatnád azt, hogy az update parancs kimenetét átirányítod fájlba. Legrepeled, meg awk-zod, hogy legyen egy csomaglistád (de az is lehet hogy van direkt kapcsoló erre). Ezeket a csomagokat curl-lal, wget-tel le tudod tölteni, egy kis scriptelés kell hozzá, vagy kézzel a repo webes felületéről valami download managerrel. Ezt átvíve mehet a local telepítés. Elsőre nehézkes, de ha rászánsz 1 órát, szerintem lesz jó csomaglista generáló scripted, meg csomagletöltöő scripted.
Régen volt egy kezdeményezés, a PackageKit tudott volna elvileg ilyesmi "Service Pack"-eket csinálni, ez pont az lett volna, amit akarsz, de nem tudom lett-e ebből valami.
Update: ja, van, pkgenpack a parancs, leírás itt: [link]
Ez meg GUI: [link] -
rokefeller
senior tag
-
rokefeller
senior tag
Nem kell driver, csak az sd kártyádat valószínűleg simán fat32-es partícióként felmountolja (mondjuk a fuse), a kábeles rádugásnál viszont lehet hogy MTP van. De az is lehet, hogy pont a FUSE (user space fs) a ludas, azért lassú. Nem akarom a mintet blamálni, nem szoktam használni, nekem Fedora alatt ilyen problémám nem volt sosem, viszont gyanús hogy valami Fuse vagy filekezelő bugot találtál, ha csak azoknál van baj, amik ezeket érintik, viszont ott mindig.
-
rokefeller
senior tag
válasz
ViZion #15275 üzenetére
Dehogynincs :-) Mairin Duffy a RedHat interaction designere, vagy a gnome design team. A Gimp-nek is van.
A nautilusnál történelmi okok vannak. A nautilusban sokáig a default a spatial mód volt. Az, ami a win 3.1-et jellemezte, minden könyvtár új ablakban nyílik meg, ezeket elosztod a képernyőn ahogy tetszik, megjegyzik a helyüket. Ha ugyanabban az ablakban akarsz navigálni, akkor középső klikk. Ez elvileg, tankönyvi szempontból egy természetesebb elgondolás. Na, ezt mindenki utálta, a disztrók nagyrésze eleve a browser módot rakta be alapból, ami ez az intéző féle elrendezés. Az előbbiben értelmezhetetlen a két panel, az utóbbiban meg... hát ugye csak akkor került be, mikor váltottak az alapértelmezésen.
És hogy személy szerint nekem miért nem hiányzik a két panel? Mert a jogosultság kezelés miatt eleve csak a home-omban tudok egerészni. Ott csak adat van, és kategorizáltan, ami nem nagyon mozog semerre. A két panel nálam a sok adat mozgatására, kategorizálására hasznos. De ez a taszk gyakorlatilag nálam nem létezik, mert mindent rendezve tárolok, vagy legalábbis törekszem rá. Az a minimális mozgatási igény, ami jelentkezik, az megy ctrl-c ctrl-v módon.
A home-on kívül meg ami történik, az root-ként, gnome-terminálban, és 99%-ban egy felhasználó nem csinál olyat (nem fordít le semmit, nem pakol jar-okat ide-oda, nem konfigurál alkalmazás-szervert, nem awk-zik, etc...)
-
rokefeller
senior tag
Ja, a félreértések elkerülése végett, a nautilus az a gnome beépített fájlkezelője.
Nem tudom pontosan melyik verzió van nálad, gondolom nem a legújabb, és nem gnome-shell. Akkor ilyesmit kell keresni: [link]
És itt megadni az adatokat: [link]Egyébként ez nem egy DLNA share? Vagy tud olyat a NAS-od? Azért, mert a sima file share, az nem streaming, és bár nálam két wifi között megy a videólejátszás, de én két linux között használok sshfs-t. Viszont a DLNA, ha jól tudom, az streamingel, ami lehetővé teszi hogy a lejátszó értelmesen cache-eljen, meg ilyenek.
-
rokefeller
senior tag
Nem kell parancssorban bohóckodni. Nautilusban connect to server...
És igen, ezt amit írsz, a linux tudja, nekem sosem okozott problémát. Sambán, nfs-en és ssh felett is használtam, még néztem is network monitorral hogy mi történik, ssh és nfs esetén szépen "darabokban" húzza át a streamet. -
rokefeller
senior tag
válasz
Damateo #15217 üzenetére
Nekem ez X indulási hibának tűnik.
Milyen videókártyád van? CTRL-ALT-Fx átvált terminálra, vagy csontra van fagyva a gép és semmi? Ha előbbi, akkor az X logjába érdemes belenézni.
Ez rendes telepítő, gondolom, indításnál nincs valami safe graphics, vesa, framebuffer, vagy hasonló?Nekem nvidia optimus-om van, egy sandybridge-es intel integrált és egy nvidia diszkrét GPU-val. Csak az intelt használja jelenleg a gép, de az nvidia-nak is betölti a nouveau modult, amitől frissebb kerneleknél merevre fagy a GDM (a login screen ugye), ha a modesettinget tiltom, akkor legalább nem, viszont a modul-t is célszerű blacklistelni, mert ha az marad, akkor is néha történnek érdekes dolgok
-
rokefeller
senior tag
válasz
ViZion #15210 üzenetére
Ott a kereső meg a lenyíl között a lista meg az ikon nézet[link]
18-ban mér ez van. Ikonokat zoom-mal lehet nagyítani, persze nem fokozatmentes. Két panel mód nincs, de két ablak Super-nyíl erre arra, és már van is két panel, persze nem az igazi, de szódával elmegy. Ritkán kell.
Buta, de mindent tud, ami nekem kell. -
rokefeller
senior tag
Abban a kollégának nagyon igaza van, hogy sok felhasználó álomba van ringatva, mert azt hiszik hogy a linux golyóálló, meg sok helyen lehetett régen olvasni olyat, hogy "tervezéséből fakadóan ellenállóbb". Ja, a root-ként futó X-szel (ami már nincs ha jól emlékszem) tényleg biztonságosra volt tervezve :-)
Viszont az Open Source már magában egy garancia, mert elvileg minden kód látható bárki által, nehéz kártékony kódot így elrejteni. Más kérdés, hogy ki fogja kiszúrni, de van rá lehetőség. A másik meg tényleg a repo. Ha oda csak az kerül be, amiben nincs féreg, akkor már elég jó vagy.
A keress egy vírust, fordítsd le, és indítsd el... erről a Skype jut eszembe, 64 biten. Felmegy, direkt rakod fel, de még így is annyira béna, hogy nem rakja fel a 32 bites függőségeket, és nem indul el. A skype még vírusnak is gyengeSELinuxot meg külön szeretem, egyszer kérdeztem a hazai RedHat-eseket, hogy hát az összes IBM-es telepítési leírás úgy kezdődik, hogy kapcsold ki a SELinux-ot, mondom nem lehetne ezeken dolgozni, erre mondták, hogy tudnak írni policy-t, persze nem ingyen:-). Otthon egy targeted-el viszont simán el lehet lenni.
-
rokefeller
senior tag
-
rokefeller
senior tag
válasz
Lacces #15128 üzenetére
Nem városi legenda az, csak érteni kell a miérteket.
A windows is egész biztonságos, ha nem mászkálsz olyan oldalakra, nem indítasz el minden funny.exe-t, nem kapcsolod ki az UAC-ot, és nem crack-elsz minden szoftvert, hanem megveszed vagy letöltöd megbízható forrásból.A linux sem feltétlen architekturálisan védett a kártékony kódok iránt. Van bash.hu-n, amikor egy srácot, aki idegesítő, beszopatnak azzal, hogy kiadatnak vele egy parancsot, ami bár nem annak látszik, de gyakorlatilag az "rm -rf /", meg is csinálja rootként. Ez hagyományos értelemben nem vírus, de igazából a lényeg ugyanaz.
Nem megbízható forrásból futtatsz kódot rendszergazdaként.
Szóval, szoftvert a repo-ból, nem csak móka hogy egy helyen vannak, hanem oda ellenőrzött kódok kerülnek. Linuxon el kell felejteni a letöltöm és felteszem dolgot, de még az is megy általában sourceforge-ról. És az autologines root-tal futó desktopot is kerülni kell. Igazából ezt a disztró megoldja, csak egyesek perverz és kéjes vágyat élveznek, hogy a lustaság oltárán feláldozzák a triviális biztonsági megfontolásokat.Egyébként ez a cáfolat ez tényleges, vagy csak amolyan benyomás?
Van aki windowson is kikapcsolja az UAC-ot, Administrator fiókkal lép be, nincs lock screenje, és kikapcsolja a vírusírtót, hogy le tudjon futni a COD-hoz a crack. Aki ezek után 0-day exploitokon fanyalog...
-
rokefeller
senior tag
válasz
ViZion #15075 üzenetére
Az a gyalázat, hogy az Oracle-ös java telepítő, meg az adobe cuccok is próbálnak felcsalni ilyen szarokat, mint pl az ASK toolbar. Komolyan, embert nem láttam még az ask.com-ot használni, honnan van ezeknek erre pénze... az adobe szenzációs mcafee ajánlatát meg azért szeretem kifejezetten, mert ahhoz hülye, hogy megnézze van-e másik vírusírtó, meg security szoftver, és vakarhatom le anyámék gépéről, miután hívnak, hogy elment a zinternet...
-
rokefeller
senior tag
Nem ennyi, mert itt még van yum history és rollback, downgrade (korlátozottan) és kész multiarch megoldás.
És ha luxusprosti vagy, akkor még yumexet sem kell telepítened, csak ráklikkelni a megnyitandó fájlra, és ha nincs mivel megnyitni, majd keres neked a packagekit :-) -
rokefeller
senior tag
RPMFusion nélkül nagyon sovány a fedora csomaglistája, de ez egy jogi kérdés, nem technikai.
Ha az RPM fusion fenn van, lesz minden, ami kell.
Tipikusan:
codec-ek: gstreamer-plugins-*
Flash player: adobe oldalon a YUM-os telepítést választod, felteszi a repo-t, és utána flash-plugin -t kell feltenni.
Java: használd az openjdk-t, meg az icedtea plugint. Teljesen jó, és nem kell szarakodni az Oracle-össel, nekem megy minden vele.És persze üdv a fedorások között :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14948 üzenetére
Bocs, akkor nagyon félreértettem. Ellenben tudja, 2007 óta, eszerint: [link]
Fedora installerben egy ideje rendes network manager van, az is tudja, liveCD-nél meg evidens. Azért nem értem pontosan, hogy vajon mi lehet a baj, hol van a kutya elásva, mert évek óta nem találkozom ezekkel a problémákkal, az említett rendszereknél, az említett telepítési módoknál. -
rokefeller
senior tag
Azért ne legyél igazságtalan. Windowsban mondjuk milyen mobilnet támogatás van? Semmilyen, a gyártó meg a szolgáltató dolgaival lehet játszani. Egyébként amelyik disztró a NetworkManagert használja alapértelmezettként, abban mind mobilnet (már ha van driver/firmware hozzá), mind ppp támogatás van alapból. Szerintem a debian is ilyen, már jó régóta, azért nem teljesen vágom, hogy nálad mi hiányzik, mi nem megy, és miért.
Nálam ez a telefonommal úgy megy, hogy bedugom, bekapcsolom a mobile broadband-ot a networkmanager appletben, megadom hogy magyarország, és a szolgáltató, és megy. De régen is így ment, a huawei e870-nel.
Szóval amit én tennék a helyedben, ha már úgyis mindenféle disztrót kipróbáltál, és telepítgetsz napok óta. Eldönteném, hogy rpm alapú, vagy deb alapú disztribúciót szeretnék használni (vagy arch-ot, akár, nekem mindegy). Ha ez meg van, akkor frissebb haladóbb desktopot, vagy konzervatívabb stabilabb desktopot szeretnék. Maradna a Fedora, Ubuntu, ScientificLinux és debian. Fedoránál, Scientificnél és Ubuntunál a latest stable, Debian-nál a testinget választanám. Előbbieknél livecd-ről telepítenék, debian-t viszont a netinstallal. Szoftvereket egyiknél sem babránálnám, és az alapértelmezett desktop környezettel indítanék.
-
rokefeller
senior tag
Is-is, a nyelvi doldokat beállítod, aztán a telepítési részen kis sárga jelzés van azokon az ikonokon, ahol valamit matatni kell, hogy mehessen az install. Aztán amíg megy, tudod babrálni a többit. Tipikusan a partícionálás, ha megvan, akkor ellövöd az install-t, és időzónát, meg root jelszót állítgathatsz, amíg felmegy a cucc.
-
rokefeller
senior tag
Bugos, és hiányos még. Megy az Anaconda újraírás, csúszik is miatta 1-2 hónapot a 18 kiadása. Ami para van a partícionáló legutóbb látott állapotával, az pl az hogy kis felbontáson (virtuális gép pl) összecsúsznak dolgok. A felismert partíciók kezelése nem egyértelmű, és hiányzik egy csomó opció. Kérges tenyerű fedorások (mint én) ezen nem akadnak le, írtam már a másik topikban hogy így is felkarmoltam compressed btrfs-re a cuccot, de azért sima user besírna. Bár ő meg nem választaná a manuális partícinálást, és észre sem venné :-)
Maga a koncepció jó, jó lesz az installer, csak nincs még kész. Itt van a design-ról sokminden: [link]
-
rokefeller
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14858 üzenetére
Én azért továbbra is azt mondom, hogy a debian testing teljesen stabil. Használtuk már szerveren, ami gyakorlatilag több mint egy éve megy, és simán be merem vállalni a távoli reboot-ot. Desktopon sem volt vele probléma. A fix dátumot meg gondolom az Ubuntu-ra értetted, tudomásom szerint a debian stable akkor jelenik meg, amikor készen van.
A stabilitás egyébként nem azon múlik, hogy rolling vagy nem, hanem a QA-n. Ha egy rolling release-be rögtön bedobálom a git-ből buildelt csomagokat, akkor az instabil lesz, ha tesztelem, akkor meg stabil. Ugyanez igaz a schedule-based release-ekre is, ha nem szuszakolunk bele több feature-t egy release-be, mint amit meg lehet csinálni. Az meg hogy mi kerül tesztre, egy érdekes kérdés, valahol amit le lehet buildelni, az már megy is tesztre, valahol a fejlesztők annyi automatizált tesztet lefuttatnak, hogy a teszt csak arról szól, hogy olyan hardveren, amijük nincs, előjön-e valami apróság.
Az adatvesztés meg szomorú, de milyen fájlrendszerrel történt? Ext4-nél sok sztori volt eleinte, Fedorába pl amikor bekerült, sokan elkezdték használni, én is, pedig experimental módban volt. Én, meg sok más arc a community-ben, vállaltuk, és volt is miatta adatvesztésem, de ez nem a Fedora hibája, hanem az én early-adopter hozzáállásom. Most is btrfs-sel szórakozok.
-
rokefeller
senior tag
válasz
pigmeus #14789 üzenetére
Mindkettőnek mennie kell, mármint a live usb-nek, de az usb-re telepítésnek is.
Viszont a live szerintem hosszú távon annyira nem jó, a pendrive-ra telepített linux meg annyira gyors, amennyire a pendrive. Ha lassú az usb, az nagyon öli a teljesítményt.Egy egyszerű netezős gép (is) teljes mértékben kiváltható vele. Annyit kell elfogadni, hogy a desktop máshogy néz, máshogy működik, de tud mindent, és bizonyos alkalmazások (winamp, msoffice, etc.) helyett mást kell használni, amik általában ugyanazt tudják, csak kicsit másképp.
Ha anyukádnak akarsz gépet összerakni, és fel tudod mérni a szokásait, akkor nyerőben vagy :-)
-
rokefeller
senior tag
Szia
Szerintem a legjobban akkor jársz, ha az Ubuntu/Fedora/OpenSuse/Debian készletből válogatsz. Ezek a mainstream disztribúciók, szerintem ezekkel érdemes kezdeni (meg maradni is szvsz). Javaslom az alapértelmezett DE használatát. Azon a gépen viszonylag normálisan el fog futni bármelyik desktop.
A LiveCD/LiveUSB-vel ne sokat szőrözz, nézd meg mi van benne, de a persistent overlay-es dolog, meg telepítés a live usb-re nem igazán kiforrott. Nem feltétlen gépfüggő a teljesítmény, nálam core i7-en 8 giga rammal hasít, aztán ugyanúgy belassult a LiveUSB, ha hozzá kellett nyúlni a pendrive-hoz, és akkor viszont bazilassú, mert a pendrive (az enyém) sajnos gagyi.
Arra jó a LiveCD, hogy lásd, a hardvereid támogatottak, meg egy gyors benyomást szerezz az egészről (leginkább meggyőzz arról hogy működik, lehet netezni, van zene, nem fogsz meghalni win nélkül, ilyenek :-)). Utána megismerni úgysem egy-két nap alatt fogod.
Fedorának van saját LiveUSB creator nevű megoldása. Én ebben az esetben Live telepítést csinálnék, neked még nincs szükséged az anaconda extra feature-eire.
A többit én UnetBootIn-nel csinálnám. Debian esetén szigorúan a testinget, és netinstallt használnék (mert kiforrott, és tök fölösleges a többi csomagot letölteni).A választásban sokat segíthet ha nézel videókat, de a default beállításokról, nem a szénné hekkelt pistike verziókról.
-
rokefeller
senior tag
válasz
robagp #14626 üzenetére
N kavarj:-)
Java kell vagy javascript? Javascriptet a böngészők tudnak futtatni, ahhoz nem kell semmi.
Ha java runtime és browser plugin kell, akkor kell keresgélni.Chakrán pacman a csomagkezelő, nem az apt, azért nem találja. Majd Pirk mester kisegít ezzel, ha erre jár :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
scream #14625 üzenetére
Hát, ahogy nézem, a Wicd nem támogatja az USB-s sticket. Attól tartok, hogy ha a NetworkManagert felraknád, applettel együtt, az meg magával rántja a fél gnome-ot. Azért adnék egy esélyt a NetworkManagernek, hogy mennyi függőséget akar magával rántani.
Ha sokat, akkor kézzelhajtós megoldás lesz csak, ahhoz viszont én már nem értek.
-
rokefeller
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14613 üzenetére
Azért vitatkoznék, a gnome2 eléggé testre szabható volt szerintem, oda pakoltál panelt ahova akartál, és azokra azt amit csak akartál, volt rengeteg applet, menü, satöbbi, gdeskletekkel, compizzal, dockokkal ki lehetett egészíteni.
De alapvetően akkor is hidegen hagyott, amíg jók az alapértelmezések. Úgy vagyok vele mint egy autónál, kb, az hogy világos vagy sötét a műszerfal, hogy bőr-e a kormáyn, az számít, de a váltót, pedálokat és a kormányt nem akarom sem pakolászni, sem a formájukat megváltoztatni.
És a testre szabhatóság is csak addig jó, amíg el tudod vele érni a hatékony munkameneted. Nekem ez a Gnome shellel megvan, de ebben nincs optimumom, több "ideális ív" van, openbox gnome-do-val és conky-val is ment, az se volt rossz.
Két tény van, én kb az első buildelhető shell-t használtam már, gitből forgattam, és amint valami miatt vissza kellett térnem a klasszikus startmenüs tálcás paradigmára, agyvérzést kaptam. XP-n szenvedek, mert ablak és tab intenzív a munkamenetem, amit asztalokra bontva nagyon kényelmesen tudok csinálni bármilyen gnome alatt, az XP-n halál. Win7 legalább a rettenetes egerészős háromoszlopos start menüt kiváltja a saját startmenüjével, de több asztalt az sem tud, és erőforrás pazarló izé. A Modern UI indító két klasszissal jobb mint a mostani start menü, mert több indítót és információt tartalmaz, bár nekem kb mindegy, mert gépelve indítom az alkalmazásokat, és az indítás eleve nagyon ritka feladat nálam, mert nem indítom újra a gépet (ja, ugye default suspend a shellben, avagy az ember aki sosem kereste a shutdown-t :-))
A másik tény pedig az, hogy KDE-look oda, QT témák amoda, én még tisztességesen kinéző KDE-t nem láttam. Egyszerűen a témák, a színek, a feliratok elhelyezkedése, a font rendering, valami mindig olyan furán otromba. Alapvetően a munkamenet a windows 7-tel egyenértékű, pótolva a több asztalt, tehát elégséges lenne, de nekem van jobb. -
rokefeller
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14611 üzenetére
Torvalds szerintem egy zseniális programozó. Ha én bármilyen terméket szeretnék eladni, vagy népszerű szeretnék lenni, semmiképp sem pozicionálnék az ilyen emberekre, mert kevesen vannak, és speciális igényeik vannak.
Linus-nak az a jó DE, ami a végletekig konfigurálható. Mi is szeretjük az ilyet, ha nem szeretnénk, nem lennénk itt. Az emberek nagy része viszont nem szereti, és nem is akarja reszelni a gépét.
Szóval Linus kritikája szerintem egy teljesen triviális dolog, egyszerűen kikerült a célközönségből, mert a Gnome fejlesztők inkább a mezei felhasználókra lőnek. Ettől még a szoftvernek semmi baja, csak másnak készül.
-
-
rokefeller
senior tag
válasz
scream #14578 üzenetére
Próbáld ki esetleg a archbangot: [x86]
[Telepítés]Nem lesz a legegyszerűbb feltenni, de azért nem is olyan nehéz. Szerintem a lehető legfürgébb megoldás. Ay openboxból elég sokat ki lehet hozni, de az majd sok olvasást igényel, viszont alapból egy teljesen használható rendszert kapsz.
-
rokefeller
senior tag
-
rokefeller
senior tag
válasz
DuplaZso #14509 üzenetére
csinálhatod azt is, hogy csinálsz egy parancsikont valahova, és ott a parancs mezőbe beírod amit Pirk írt, pont úgy mintha windowson csinálnád.
De ha jobb klikkel rámész, ott a tulajdonságokban elvileg tudod állítani, hogy mivel nyissa meg a jar fájlokat, és ott is előbányászhatod a java-t.
Annyi csak a baja, hogy a tartalom alapján ez zip, és nem dől be a kiterjesztésnek :-)
-
rokefeller
senior tag
Biztos lehet, de biztos kell ez neked? Elvileg a linux memóriamenedzsmentje olyan, hogy cache-el memóriába, amit csak lehet. Tehát ha egy file-t baromi gyakran érsz el, akkor az benn lesz memóriában, és időnként kisynceli diszkre.
De ha mindenképp kell, itt van egy, ami erről szól: [link]
Szerintem elég egyszerű, tmpfs, és egy script, ami időnként kisynceli diszkre. -
rokefeller
senior tag
válasz
RaZroX #14475 üzenetére
Ha cserélsz, próbáld ki az archbangot, vagy a crunchbangot. Openbox, virtuális gépben is száguld. Kicsi az erőforrás igénye. Xcompmgr-t, wbar-t (light dock) vagy tint2 panelt elbír, és tud mindent ami kell.
De adhatsz egy esélyt a gnoms-shellnek is, nem nagy az erőforrás-igénye, de azért az a geforce nagyon régi.
-
rokefeller
senior tag
válasz
robagp #14436 üzenetére
Az a baj, hogy nem tudom tesztelni most épp, de szerintem a legfrissebb Gnome bejelentkező képernyője már nem tudja ezt.
Korábbi GDM, KDM, XDM, SLiM tudja ezt.Viszont azért nem támogatom személy szerint ezt az ötltete, mert disztrónként változó, hogy mennyire jól integrált egy adott DE. Simán elképzelhetőnek tartom, hogy csalódsz a KDE-ben Mint-en, holott Chakrán vagy OpenSuse-n szeretnéd. Vagy épp fordítva, Ubuntu-n a Gnome-shell-ben, holott az Fedorán igen jó.
Ez nem azt jelenti, hogy a DE-hez kell választani disztrót, ha már tudod mit akarsz, akkor ez nem probléma, de kezdőként jobb ha azt az élményt kapod, amit egy adott disztró támogat. -
rokefeller
senior tag
Nem tudom pontosan mit értesz biztonsági módon, de szerintem nem az.
A failsafe gnome szerintem olyan beállításokkal próbál elindulni, hogy mindenképp sikerüljön neki. VESA mód mondjuk valami alacsony felbontással.
Az xterm meg egy sima grafikus terminál.
Ez a kettő gondolom azért van, hogy ha valami elcsesztél a rendszeren, akkor ne a sima fekete képernyőn kelljen megjavítani.
Kockázata nincs, csak minek. Xterm nem gui, ha meg megy a rendes gnome, akkor minek a failsafe? Windows-on sem próbálod ki a csökkentett módot, amíg nem muszáj.
-
rokefeller
senior tag
válasz
lionhearted #14373 üzenetére
Ja, félreértettél. Régebben mintha írta volna a kolléga, hogy az upgrade-et felajánlja az ubi, de nem történik semmi. Gondoltam, most hogy befrissült a rendszer, újrapróbálhatná azt. De igazából egyszerűbb kiadni a parancsot, igazad van.
-
rokefeller
senior tag
-
-
rokefeller
senior tag
Update: frissíti a csomagokról a meta-adatokat
Upgrade: frissíti magukat a csomagokat200 mega vs 40 mega: Amikor felteszel egy csomagot, annak vannak függőségei, ezeket is felteszi. Amikor leszeded a csomagot, a függőségeket nem távolítja el. Ha jól tudom, egy 'apt-get autoremove' leszedi az összes olyan csomagot, ami függőségként lett feltéve, de már nem használja senki. A másik ok lehet, pl fedorán ez jellemző, hogy a letöltött csomagokat a yum cache-eli. Debian alapú disztrókon nem tudom, hogy megy ez, de elképzelhető hogy ott is van ilyen cache, és ha törlöd, szabadul fel hely.
-
rokefeller
senior tag
-
rokefeller
senior tag
Próbáld ki akkor a gnome-mplayer -t, nekem az visz mindent, a jóöreg mplayer, csak egy egyszerű gui-val.
Az apt-get update csak a metaadatokat frissíti, a te esetedben nem oszt, nem szoroz. Azért kezdődik minden debianos telepítés azzal, mert telepítés előtt célszerű, hogy ne egy elavult csomag db alapján határozza meg a függőségeket. Fedorán ez nem kell, mert a yum automatikusan frissíti a meta-adatokat időnként. Ezért gondolják sokan azt, hogy a yum lassabb
-
rokefeller
senior tag
válasz
mttssz #14317 üzenetére
Ha csak simán használni akarod, akkor semennyire. Meg egyébként sem árthatsz neki :-)
Előnyök (általában linux): teljesítmény, rugalmasság, szoftverek és update-ek kezelése, sok ingyenes szoftver, beépített tűzfal, és nem szükséges vírusirtó, általában nincs driver mizéria (ha van, akkor viszont kicsit szívósabb), meg ugye ez úgy van ingyen, hogy nem kell warezolniHátrányok: meg kell szokni/tanulni, sok szoftver helyett kell keresni free alternatívát, ami vagy tudja ami neked kell, vagy nem, ha igen, akkor is lehet hogy máshogy, kevesebb és nem olyan jó minőségű natív játék, nagyon új hardverek támogatottsága necces (nvidia optimus pl., bár itt nem konkrétan a hardver, hanem a gpu switching/offloading? a probléma)
-
rokefeller
senior tag
Nincs semmi gond a debian-nal, otthoni szerverekre használom sokszor, meg néha openbox-szal ha valami minimál GUI-s cucc kell. Nagyon összeszedett cucc az, a stabil ága elavult, de hát ezért használják többnyire a testing-et.
Ez is hasznos tapasztalat pl, debiannál a testing ág teljesen stabil rendszer, fedorán, meg általában máshol, a teszt az tényleg teszt, bármikor összeeshet.
-
rokefeller
senior tag
válasz
lionhearted #14285 üzenetére
HP multifunkciós, bedugom, packagekit nyekken, leszedi a csomagokat, mondjuk vagy 40 megányit, de megy utána simán. Winen minden szemetet fel akar pakolni, nem fogja fel, hogy nekem elég a driver, nem kell képnézegető, szerkesztő, szkennelő, toolbox, quickstarter, meg anyám kínja, jó ami a winben van default... horror az egész, az összes bloated szart fel akarja tenni, hivatalos oldalról (ez mondjuk rég volt) 1 gigás telepítőt kellett leszedni, mert nem volt olyan hogy csak driver.
Másik hardveres anekdota. 2 vagy 3 éve vettem vodás mobilnetet, pci express-es huawei modemmel. Nem nagyon volt róla sok infó neten, hogy megy-e linux-szal, de én folyamatosan néztem a NetworkManager-es arc blogját, és úgy tűnt, elég jó már a 3g modem támogatás, meg egy videón mintha egy ugyanolyannal demózta volna, csak verizonos volt a cucc. Bementem a vodába, 10 percig udvaroltam az eladónak, hogy hadd bontsak ki egyet, ha megy, viszem is. Belement, rendes volt, nézte a tokot, szedte ki a ragacsból a cd-t, közben olvasta volna a manual-t, hogy kell telepíteni, mire mondtam hogy oké, köszi, megy, ugyanis addig én betoltam a gépbe a modemet, networkmanager látta, és kérte a pin-t :-)
A történethez hozzátartozik, hogy egy év múlva a networkmanager - modemmanager szétválasztásnál kicsit szétment, mert mindig usb-s cd-nek akarta felismerni, merthogy ez mass storage is, rajta van a win-es driver :-(
De azért elég elnök érzés volt :-)
-
rokefeller
senior tag
Hát, engem pl eleinte semmi nem fogott meg, csak hát szakmai ártalom, hogy kíváncsi voltam, meg úgy voltam, hogy ha sok szerveren linux, vagy valami unix fut, akkor csak jó lenne ismerni. Sok esélyt kapott, sokszor bukott el, anyáztam is. Aztán egyszer egy laboron linuxon kellett dolgozni, Fedora Core 4 volt Kde-vel. És működött, használható volt, úgyhogy beláttam, hogy a hiba nálam van. Akkor kapott egy esélyt a frissen kijött Fedora Core 5. Baromi sokat kellett reszelni, de szerencsére volt egy elfekvő régi gépem, amin tudtam úgy reszelgetni, hogy ha nem ment, és meguntam, akkor nem voltam meglőve gép nélkül, hanem ott volt a másik. Az még az az időszak volt, amikor kellett néhány hardverhez modulokat forgatni, kellett xorg.conf-ot reszelni.
Nagyjából ott dőlt el a dolog, amikor megszoktam a sok asztal használatát, megtanultam hogy mennyire hatékony a parancssor, és mikor kaptam egy céges laptopot, amire már a Core 6 ment fel, pillanatok alatt kész volt, miközben a haveromnak segítettem XP-t telepíteni egy Vista capable laptopra. Az enyém készen volt 15 perc alatt, pár tárolót felvettem rutinból, toltam egy update-et, meg aztán egy yum install-t, és akkor még egy órát elmolyolt a háttérben. Ezzel szemben a másik, gyakorlatilag ugyanaz a típus, 40 perces xp install, driverek vadászata, szoftverek letöltése innen onnan... 1 nap. És utána még 4 óra, mert a Realtek codec nem ment, és nem volt hang.
Amikor meló miatt vissza kellett állnom Win 7-re, martam magam 2 percenként. Hiányoznak az asztalok, még mindig nem találtam olyan clipboard manager appletet, ami annyira egyszerű és jó volna mint a parcellite, nincs a radiotrayhez hasonló egyszerű kis applet online rádiózáshoz, nincs integrált messenger (ez mondjuk a gnome-shell jósága), a gépem 8 giga ram mellett is képes masszívan swapelni, a windowsos flashplayer firefoxban meg megakad, nem akadozik, csak annyira hogy idegesítő legyen, linuxom meg megy mint a fene... teljesítményről annyi, hogy a régi core2duo laptopom 4 giga rammal gyorsabbnak érződik egy fedora-gnome-shell párossal, mint az új corei7-es 8 giga rammal win 7 alatt.
Ezek alapján mindenki eldöntheti hogy ez most egy sikertörténet-e, meg hogy neki megér-e némi időt, tanulást beletolni abba hogy átálljon linuxra, már ha megteheti. Nekem megérte, és alig várom hogy megjöjjön a vinyóm, megtörténjen az adatmentés, és legyen egy dualbootos rendszerem, amin egyértelműen a Fedora lesz a default.
-
rokefeller
senior tag
válasz
lionhearted #14265 üzenetére
Ja, de ezt is elég könnyű megkerülni, LiveCD-vel kipróbálod hogy megy-e a hardver, ha megy, akkor virtuális gépben kipróbálod hogy melyik desktop környezet, melyik program tetszik, meg egyáltalán, bejön-e a linux. És ha bejön, akkor mehet a fizikai install.
-
rokefeller
senior tag
A futási szinteket lehet az init-tel állítani. 0 a halt, 1 a single user mód, 3 a console és 5 a grafikus. Bővebben wikipédián :-)
A lényeg az, hogy amikor a grub betölti a kernel-t, vannak ott paraméterek, ha ezek után bedobod azt hogy "init 1", akkor arra a futási szintre fog bebootolni. Hasznos dolog (volt régen, már nem annyira, mert jó az X), ha pl a GUI nem indul el, és mondjuk csontrafagy, nem tudsz terminált váltani sem, akkor bebootolod 3-as futási szinten, és szerkesztgeted a xorg.conf-ot amíg jó nem lesz. -
rokefeller
senior tag
Csak vicc volt. Egyébként valahol egy leírásnak volt hasonló címe :-)
Szerintem nincs explicit single mód link a livecd-n a grub-ban, de hát annyi a trükk, hogy a kernel-es sort szerkeszted, és init 1.Én egyébként mindig használok system jelszót, és letiltom a boot menüt, hogy ne lehessen ilyen egyszerű dolgokkal felnyomni a gépet, mint pl egy bootolható pendrive.
Persze ez csak a haverokat szűri ki kb, mert ha valaki rendes fizikai hozzáféréssel rendelkezik a gépemhez (magyarán ellopta :-)), akkor régen b*szhatom, mert encrypted fs-t pl nem használok (még), de az adataim nagy része egy tolvajnak értéktelen.
-
rokefeller
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14158 üzenetére
Milyen felhasználónévvel próbálkoztatok? Mert az nem az, amit a belépésnél használsz, hanem egy facebookos azonosító, ha megnézed a saját timeline-od (vagyis a lányét, ha neked nincs), akkor a facebook.com/ után ami van.
Nálam ez van belőve, utána @chat.facebook.com (de ha azt választod, nem sima xmpp-t, akkor mögé teszi automatikusan).Egyébként húgom két évig használt egy lenovo laptopot vígan fedorával, gnome-shellel, sosem látta előtte, de minden ment neki ami kellett. Oké, én kulcsrakészen belőttem neki a java-t, mert szeret chatelni, meg az aMsn-t, mert az empathyban akkor még talán nem volt rendes webkamera támogatás. Persze aztán az egyetem miatt mehetett neki vissza később win, meg office, ami külön aranyos, hogy elvárás, de nem adják a diákoknak most már. Nem értem miért nem lehet mondjuk egyetemi dokumentum szintjén libreoffice-t használni odt-vel. Amit eddig egyetemistától láttam, egy wordpad funkcionalitása is elég lenne nekik. Meg eleve, beadandót pdf-ben, Amikor a wint installáltam, az meg orbitális szopás volt, driverek vadászgatása, ráment bő egy napom mire minden frissítés felment, a billentyűzet még mindig szar. A sokat szapult fedorán ez legalább 1 óráig tartott mindennel együtt...
-
rokefeller
senior tag
Van egyébként sok jó játék (inkább néhány) linuxra is, de nem a nagy címek. Viszont a Valve dolgozik a linuxos kliensen, és a Left 4 Dead 2 már jön linuxra is majd. Vannak még a Humble indie bundle-ök. Sajnos szimulátorból nem találtam igazán jót (Torcs meg Racer van), meg focis játékból, amiket szeretek. Lövöldözni nem szoktam, de a warsos-ot meg az openarena-t próbáltam, ölni azokban is lehet :-) Legjobb linuxos játékok szerintem: Open TTD meg Frozen bubbles :-)
Én terveztem, hogy veszek egy xbox-ot a régi laptopom mellé, de végül kellett cserélni, és a megfelelőn volt win, úgyhogy inkább abból vettem erősebbet, azon fifázok meg autózok, de már polcon az ssd, amire visszakerül natívan a linux, és a win csak játékhoz lesz bebootolva. Mert egyszerűen jobb a Fedora, sokkal kényelmesebb és gyorsabb.
-
rokefeller
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14097 üzenetére
Az archos wiki példaértékű. A debianos mpd szerveremen van pulseaudio, egy régi awe64-es soundblasterrel
és használtam úgy, hogy a laptopom hangja wifin át arra volt átirányítva, és amikor megnéztem egy videót, megállítottam az mpd lejátszást, a videó szépen szólt a hifiből (sose lett hibátlan mondjuk), na ehhez az archos wiki leírása alapján lehetett egyszerűen eljutni :-)
Meg eleve, már sokéves fedorázás után telepítettem virtuális gépbe archot, csakúgy ismerkedésképpen, és nagyon sok olyan dologra fény derült, amire addig nem. Nagyon jó módja az arch annak, hogy jobban beleláss, minek hol a helye, mi mit csinál. Kezdőként viszont nehézkes, otthonosan kell mozogni a parancssorban.Sajnos nekem is az volt a tapasztalatom, hogy az Ubuntut kikiáltották felhasználóbarátabbnak, de ahányszor próbálkoztam vele, volt valami apróság, ami szivatott (ami nem nagy probléma), úgyhogy nem erőltettem. Megvoltak ezek fedorán is, csak amíg fedoráról az ment mindenütt, hogy teszt, meg szétesik, meg csak tapasztalt arcoknak való, addig az ubiról az ellenkezője. Én meg azt láttam, hogy van mindkettőben hiba, kireszeli az ember, utána meg megy :-)
Az ismerkedésben egyébként azt látom a legnagyobb bajnak, hogy az emberek nem merik eldobni a win-t, ezért vagy live disztrót próbálnak ki, ami megy, de nem teljes élmény, nagyon kis betekintést enged, és sokszor összeomlik egy live session, tapasztalatom szerint. A másik meg az, hogy megpróbálnak egy dual bootos megoldást, ami meg bárki bármit mond, nem egy szimpla, egységsugarú felhasználói megoldás. GRUB-os szívások, régen ntfs problémák lehettek, partícionálás sem triviális sokaknak, emiatt lehet adatvesztés. De a legnagyobb probléma, hogy ha van egy ismert, megszokott windows-od (amibe sok időt belefeccöltél, csak már nem emlékszel, meg rutinból megy minden), és egy új, még nem ismert rendszered, akkor az új rendszerben ha valami megoldandó probléma lesz, akkor a megoldás a lustaság miatt a reboot-to-windows lesz. És ebből előbb utóbb egy hónapok óta be nem bootolt, helyet fölöslegesen foglaló linux telepítés lesz, meg elégedetlenség.
Nekem is az hozta meg az "áttörést", amikor először windowson átálltam csak free és open source szoftverekre, és amikor ezeket megszoktam, akkor kicseréltem a windows xp-t fedora 5-re. Ment rajta majdnem minden, az összes szoftver ugyanaz volt, kényelmesen lehetett használni. Másrészt fel kellett fognom, hogy ez más, és megpróbálni megérteni a másfajta működést, és nem a windows-os megoldásokat keresni, hanem a fedora specifikusat (driverek, codec-ek, médialejátszó...).
-
rokefeller
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14092 üzenetére
Nem konkrétan az említett disztrókban van a lényeg, hanem a felhasználói bázisban. Többen használják, nagyobb valószínűséggel találsz egy nálad jelentkező hibára infót, segítséget, leírást, vagy eleve elő sem fordul a hiba, mert jól ki lett tesztelve (sokféle hardveren, pl fedora test days). Nem garanciája a minőségnek, és ettől a Chakra lehet sokkal jobb akármelyiknél, de a segítség konkrét hibánál kisebb esélyű.
A másik pedig a disztró main desktopjának használata. Ahogy írod, ha Chakrát használnék, akkor nem próbálnék Xfce-t vagy akármit használni kezdőként, mert csak magam lövöm lábon. Akkor marad a KDE, még ha nekem személy szerint nem is tetszik.
Más kérdés, hogy pár hét, hónap után, amikor az ember otthonosan mozog a desktop linuxán (:-)), akkor próbálkozhat bármivel, már nem lesz probléma.
Az a lényeg szerintem, hogy ha valaki kipróbálja bármelyik disztrót, az a lehető legrövidebb idő alatt teljes mértékben használható rendszerrel rendelkezzen. Ha az első telepítés után egy-két nap reszeléssel megy el, akkor a boot menüből megint a windows választódik majd ki, mert "nincs kedvem most kitalálni, miért nem megy az ... akármi", inkább csak nézek egy filmet a winen :-). Ez a kudarc elégedetlen, csalódott felhasználót szül, és ezt elkerülni szerintem úgy lehet, ha a legkisebb kockázatot jelentő megoldást választja az ember.
Ubuntuval én sem tudtam sosem mit kezdeni, de azt is kezdem megérteni, miért...
-
rokefeller
senior tag
válasz
ViZion #14089 üzenetére
"pl. Xubuntut vagy Mintet választod, azok sztem barátságosabbak"
Csak személyes vélemény, de én ezzel nem értek egyet. Kezdőként mindenképp a disztró által támogatott fő desktop környezetet és mindenképp valamelyik nagy disztrót választanám. A Mint még necces, talán már nevezhető nagynak, de inkább az Ubuntu, Fedora, OpenSuse és esetleg Debian amivel célszerű kezdeni szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Újszerű HP 250 G10 - 15.6"FHD IPS - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1,5 garancia - MAGYAR
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest