- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Flatpakról mi a vélemény? Ez ilyen portable appz linuxra? Mennyire katyvasz? Hová telepít?
-
Vladi
nagyúr
Szasztok!
Falnak megyek már. Fedora 29 mét deszktop. Beállítom a desktopon, hogy mi az alapértelmezett alkalmazás. Jóoké. Meg gnome-commanderben is, már amit lehet. Jóoké.
Csak arra nem bírom ezt a bugyuta gnome-commandert rávenni, hogy a pdf-et default ne libreofficeal nyissa meg.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #57800 üzenetére
Ha már itt tartunk: nálam w7 pályafutása akkor ért véget végleg, mikor ssd 20 gigás partíciójáról nem bírtam kipucolni. Csak win volt rajta, minden más - még a pagefile is - másik partíción van. Erre szól, hogy elfogyott a hely.
háthogyhehátte???
Minden frissítésnél csinált backupot. Ez oké, csak a 30. 1 gigás frissítésnél kicsit sok. csinált egy winsxs fájlt. Na az valami 12 gigára hízott.
Kérdem w7 topikban, hogy wattafák? Töröljem oszt kész?
Azt ne, mert összehányja magát utána. jajjóvan.
-
Vladi
nagyúr
válasz
IstvánLászló #57258 üzenetére
Honvanazmég....
-
Vladi
nagyúr
Alapvetően jó az elved, hogy 1 lemezt hagysz a rendszerben telepítéskor, és részletes beállítást választasz.
Nahát most a saját elveidet nem követted, ígyjártál.
De ha van futó grubod, akkor azzal el lehet indíttatni a wint. Kivéve ha ilyen spéciszuper alvásban hagytad.
Mindegy rekoverizd valahogy a rendszered, és cisnáld úgy, ahogy bevált.
-
Vladi
nagyúr
válasz
mefistofeles #56320 üzenetére
Ase mindegay, hogy az automount hová vágja fel a cuccokat. nem kizárt, hogy a /media-t erre használná. Tedd a /mnt alá. Jóccakát.
Ami amúgy is a szabványos helye. -
Vladi
nagyúr
A Bivet guiról nem esik szó, viszont én melegen ajánlom.
Amit én tapasztaltam telepítéskor: pár kiadással ezelőtt az új anakkonda szar volt. Most voszont brutál jól muzsikál, ennyire sima és egyszerű telepítőt én még nem láttam.15 GB amúgy nem 15 GiB
Én viszont nem javaslom, hogy a user legyen adminisztrátor. Nem viccből nem adja rá default a telepítő.
Ezt a szoftverek akármit én nem erőltetném, meg olyan sincs, hogy a fedora nem úgy frissít mint általábna a linuxok. De.
Az rpmfusionban van nvidia driver.
De amúgy jó.
-
Vladi
nagyúr
válasz
tvamos #54430 üzenetére
Szerintem gond nélkül. Nem hinném, hogy egzotikus fájlrendszere van, vagy hardveres titkosítást használna.
Sima ntfs, vagy ext, sata valahányas csatolással.Annyi, hogy a fájlok jogosultsága nem lesz neked jó. Másold rootként, utána állítsd át a jogosultságokat chown -R paranccsal.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #54113 üzenetére
Hardveres gyorsítás hiánya lesz a baj a böngészős videóknál.
Esetleg töltsd le amit meg akarsz nézni. Vagy smplayer le tudja direktbe játszani, akikor több az esélyed.
Arra a gépre én már valami spéci disztrót tennék, mint a tinycore, vagy a slitaz -
Vladi
nagyúr
válasz
0xmilan #54022 üzenetére
Tök jó.
1. nem fiatalabb
2. ez 1, azaz egy darab.
3. Ha elolvasod a cikket, akkor azt írja: "In theory," tehát elméletileg lehetséges. Oké.
4. amikor a cikk megjelent, akkor már volt javítás hozzá, 3 verzióhoz is.
5. én még mindig ugyan ott tartok, mint 10 éve. Léééci mutassatok már valami fertőzőt...(#54023) metaxx:
Fölösleges ezen besértődni. Nem a szívesen látnak, vagy sem a kérdés. Csak sok kritikát szeirntem jogosan kapsz.
-
Vladi
nagyúr
Linux Mind téma:
Elég keményen savazzátok azért a srácot. Én pont azért a jó pontokkal kezdeném:
Valóban kezdőknek hasznos szemléletet közvetít.Akkor a negatívumok:
Linux vírus... ez a téma mindig előkerül. Oké. Van. léci mutassatok már meg 1 hónaposnál fiatalabbat. Mert a legújabb amit én találok 2-5 éves. Az az 1-2...Ha linux biztonságról van szó én totál nem a vírusokkal kezdemén. Mivel ez nem windows, ezért egész más szempontból közelíteném meg a kérdést. A hogyan használd. Szabályosan.
Olyan mint a szex, ha xy szabályt betartasz, nem leszel vírusos.Nem a borbályban kell elkezdeni a védekezést.
ppa... jó hát ez nem a te sarad, de ettől is mindig falnak megyek. személyes repó?????
úgy kell mint egy falat kenyér. Ez lesz az a hely, ahol a linux először lesz tömegesen megtörve. MI a szarnak kell ezt ubuntuéknak erőltetni? Csináljanak 2-3 közösségi tárolót ubuntu felügyelett alatt. Oda tegyék be a cuccaikat, a sok kacatot és akkor kiválogatható. -
Vladi
nagyúr
disztrovacsin a kiadáskori kernelt írják. Azóta frissített persze.
most attól tekintsünk el, hogy lts disztró mi a szarnak váltogatja a kerneleket...Akkor a te hibádat már javították, a legújabb kernelekkel már jól menne. Friss kiadást nézz meg.
Az meg nem lehet cél, hogy van x stabil cuccod és akkor onnan többé nem frissítesz. Nem viccből adják ki a frissítéseket.
De ha mégis erre vágysz, hát nem futtatsz csomagkezelőt.
-
Vladi
nagyúr
6-osnak nem sok ideje vna hátra. Ez enterprise területen 2,5 évet jelent.
epel tároló mindenképpen kell neked. A nélkül a nux se talál meg minden függőségét.
Elvileg live-on is tudsz csomagokat telepíteni.Teszteld le feltelepítve. Ha jó egészségedre, ha nem válik be akkor még mindig van választási lehetőséged.
7-eshez is van live, a fenti tanácsok ott is élnek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #53848 üzenetére
Esetleg próbáld nem gnommal és nem waylanndal.
Valami klassziku, xfce, mate meg xorg.
De most ugye az rpmfusion csomagról van szó? -
Vladi
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #53846 üzenetére
?
Mi volt? meg kéne nézni, mert annak mennie kellene. -
Vladi
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #53835 üzenetére
Pont azért vannak a csomagok, hogy megcsinálják helyetted, meg az nvidia helyett is.
Azt próbáltad?(#53842) vmk:
Bedobod a live cd-t, és boot eleján azonnal szól, ha nem támogatott architektúra. Kiírni tovább tart.
-
Vladi
nagyúr
válasz
#95488640 #53402 üzenetére
Nem téged akarlak szekálni, jó, hogy veszed a fáradságot ilyen videókra.
De azért 2017.ben bakker még matatni kell, hogy melyik mirrort használja? Váááá.... redhaton a yum meg az rpm ezt tudja 15 éve. Automatikusan választ magának egyet. 3-4 éve alapértelmezetten a leggyorsabbat...Másik: borzasztóan hadarsz. Ha én csinálnék oktató videót kezdőknek, akkor szépen lassan elmagyaráznám az alapfogalmakat. 1 videóban 1-2 dolgot. Hogy eméssze.
mod: vegyünk envidíjá kártyát, aztán rákereshetünk a pépéára. Na ez tök kínai egy kezdőnek. Vegyen amd kártyát, aztán ne keressen semmire, csak haszánlja.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Rekureku #53266 üzenetére
Erre 64 bites os is rámegy. Inkább azt tenném fel.
Mindegy. Valamilyen módon tudsz nekünk több infót küldeni? Pl: képernyőképet készíteni, feltölteni?Meg kéne keresni a network managert. Értesítési terület, hálózati jel. vagy ilyesmi. Jobb katt, kapcsolatinformációk, tulajdonságok, hasonlóak. Nosza.
Más böngészővel néézted? Ha frissítettél, akkor a csomagkezelő már megvan, keress más böngészőt, pl: midor, firefox, akármi.
-
Vladi
nagyúr
válasz
#21078528 #52449 üzenetére
Igen, ugyan az. Minden szupi, a válasz az, hogy a nm nem tud ilyen dolgokat csinálni. Nem szkennel rá a látható hálózatokra, hogy utána kiválassza legerősebbet. EGyet választ amit ismer, meg elsőre tud csatlakozni és ahhoz ragaszkodik.
Majd android eszközzel is tesztelem még.
-
Vladi
nagyúr
meglet, így megleli.
Először ip címmel próbáltam ugyanezt, de úgy nem jött össze. MOst felmegy a routerre. annyi, hogy az automatikus csatlakozás maradhat. Nem kell kivenni a pipát.Még dns-em is van, azzal küzdöttem egy sort.
De a kérdés még mindig adott, hogy veszem rá a nm-et, hogy mac cím nélkül is preferálja az erősebb jelet.
-
Vladi
nagyúr
na most nekem van gondom.
Itthon gyenge a wifi jel - hát igen, jó nagy ház.
- ezért wds bridge funkcióval és +1 routerrel akratam bővíteni. Ezt a leírást használtam.
Minden príma, csak nem akar az erősebb jelre csatlakozni a network manager. Egyszer felment az alrouterre, ott 100% a jelerő - persze itt van mellettem - de utána folyton csak a fő routerre akar felmenni, azon csak 45%.
-
Vladi
nagyúr
válasz
karamblo #51984 üzenetére
fstabbal mountoltál régebben is? Mert ezzel pendriveot aztán tuti nem.
Nem automatikusan húzta be neked?
Ha frissítés volt, akkor próbáld meg egyel régebbi kernellel bootolva. az elején a boot menüben lesz egy régebbi kerneled, kisebb verziószámmal.Ha ott is ugyan ez a helyzet, akkor szar a pendrive. Ha nem, akkor szar a kernel.
-
Vladi
nagyúr
válasz
norbert400 #51772 üzenetére
Na jójó, de mia kérdés?
Azt ne mond már, hogy 120 gigára nem fér be egy w10 meg egy linux. Nekem most centos 6 ezen a gépen - igaz i686 - összvissz 6 gigát foglal.
"13 évesen mikor vettünk egy gépet"
ez az infó csak úgy érdekes, ha tudjuk most mennyi vagy. -
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
adika4444 #51692 üzenetére
Mond valamit a vegyszer.
Az szokott még lenni - én médialejátszókon szoktam látni - oké hogy adsz neki x beállítást, de induláskor fogja magát és egy y konfig fájlból újraírja magának a beállításait.Hogy indítod? init szkripttel.... párdon, systemdé szervisszel?
(#51695) donmackó:
Azzal nagyon is boldogtalan lesz. meg te is, hogy havonta kell újrahúznod. Azt kéne megnézni, hogy a cpu-t mi terheli. Szerintem nincs a gpu-n hardveres gyorsításod, és minden gui bizbaszt cpu-ból akar megoldani.
Milyen hardver? -
Vladi
nagyúr
válasz
Merula Alba #51475 üzenetére
Persze, teljesen jó böngésző. A googlenél csak tudnak ezt-azt a webről.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Merula Alba #51473 üzenetére
Erre bármelyik jó.
ha chrome böngészőt használsz, abban van beépített fless, frissül vele együtt. Ha nem, akkor firefox és kézzel feltett flash. Vagy apt repó. Vagy yum repó attól függ mi lesz.
Frissíteni tanítsd csak meg őket. Ha jót akarsz magadnak, akkor hosszan karbantartott disztrót választasz, az stabilabb és nem kell 2 évente újrahúznod:
Centos, Debian, ubuntu lts közül válassz. -
Vladi
nagyúr
Najó ezt azért még nem tudjuk.
Én inkább az illető sikerének drukkolok, én örülnék ha legalább egy kis fejlesztő csapata lenne és összehoznának némi felhasznlóbázist. Mert alapvetően van fantázia a bP-ben.Egyébként anno az uhu is azért száguldott. Nézd meg a működésének és virágzásának dátumait.
(#51275) csixy:
A nerd telán még jobb volt, mint az 1.x. annak anno volt ilyen függőség csomagja, hogy gnome-menu-killer.
Ba+ feltetted a kde-t és összezúzta a gnome menüjét. Ez már 2001-ben is cink volt. -
Vladi
nagyúr
válasz
Damateo #51265 üzenetére
wow! kareszt megtolja a kormány lóvéval?
tudjátok mit? Hajrá nekik.(#51268) berus.berus:
Őőőőőő... azért ennyire még az idő sem szépíti meg.
szép volt, jó volt, extrém baromságokkal volt tele. Kiss elhalt, fődetrá .Egyébként meg bsszátok mg. Jön egy kis lóvé a linxba, meg magyar linuxba, oszt nekiláttok sírni.
mer legyen még egy stadion, vagy legyen egy épkézláb fejlesztő gárda, aki csinál egy normális disztrót? -
Vladi
nagyúr
válasz
agy73p #51170 üzenetére
Fejlesztik még egyáltalán? Szép emlékű disztró, de sajnos nem alakult ki körülötte kellő fejlesztői és felhasználói közösség.
A szokásos módokon: vagy keresel tárolót - rpm alapú, szóval a google saját rpm tárolója akár működhet is - vagy kósza csomagot, vagy felteszed valami binárisból, vagy leforgatod. Nem ajánlom.
-
Vladi
nagyúr
Jóóólvan, elnézést, bocsánat, elnézést, izé...
De pont, hogy terminálban telepíts, mert akkor több üzenetet kapsz, szerintem átláthatóbb az egész.
Minden rendszer program naplózza a tevékenységét.
Rákerestem, elvileg a
/var/log/apt/term.log
fájlban vannak. Ezt rootként - itt sudoval - meg tudod nyitni. -
-
Vladi
nagyúr
válasz
teleahocipöm #51065 üzenetére
Akkor gondolom tele a hócipőd.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Victoryus #50743 üzenetére
Most csak azért, mert nem jutottál dűlőre a sambávan, butaság volt dobni egy működő rendszer.
Sabayont én nem ajánlom.Inkább már akkor ubuntu, ahhoz van annyi user meg doksi, mint égen a csillag. Azon gyűrd egy kicsit a sambát. Ne ragaszkodj a kattintós módszerhez, nyugodtan nyiss meg config fájlt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Black&White #50669 üzenetére
Figyelj már. Ezen a videón szinte nem is látszanak a parancsok. 360p
Inkább a hivatalos dokumentációkat használd!! Illetve a disztród sajátját.
mod:
Hátőőőőő a mintnek ez mind dokumentációja?
Én úgy tudom, valamelyik ubuntu verzióra épül. A többiek megmondják, hogy konkrétan melyikre, és annak a doksijait használd!
-
Vladi
nagyúr
válasz
Black&White #50663 üzenetére
Emergency mode leginkább arra van, hogy rendet csinálhass magad után.
Így saccra egy single módot kaptál, rootként léptet be.
[root@
ilyesmit látsz?Ha igen, valami text editorral, pl: mc meg kéne szerkeszteni az elba... baltázott fájlt /etc/fstab és vagy törölni a kérdéses sort, vagy egy ilyen jelet tenni az elejére: #
(#50665) ubyegon2:
"YT-n kerestél már videókat erről?"
De milyen vagy már....
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dr.Zoo #50550 üzenetére
Átdugod a merevlemezt.
Vagy megcsináltatod azzal aki eredetileg.
Vagy megcsinálod te magad. Most egy seed szervert összerakni még gui nélkül sem lesz nehéz. 1-2 napos munka.(#50551) redbiro:
Mi változott? Tettél fel frissítést, vagy valamit? Magától nem kellett volna. Vagy eddig nem töltöttél le mappákat?
transmissionnak van elvileg a configjában olyan, hogy a letöltött fájlok jogosultsága. Azt nézd meg először. -
Vladi
nagyúr
válasz
Andralin #50098 üzenetére
Attól függ, hogy akarod telepíteni. Szerintem a minimal elég ha szerver, aztán felteszel 1-2 programot. Annyi, hogy netet magadnak kell cisnálni, de dhcp ha van, akkor ifup és kész.
(#50099) rngcom:
Epel nélkül mire mész vele? Ha kell 1-2 plusz, akkor meg vagy lőve. secondory platform, már nem is lesz rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- E-roller topik
- Facebook és Messenger
- Milyen videókártyát?
- Formula-1
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest