- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
restart előtt már beírtam az ip forwardot a sysctl.conf-ba, tehát az már érvényes. semmi tűzfal, vagy egyéb korlátozás nincs, összesen 1 aktiválásig kell ez a megosztás.
az előbb linkelt leírás és konfigfile-ok alapján se hajlandó menni a dhcpd:
No subnet declaration for eth0 (0.0.0.0).
** Ignoring requests on eth0. If this is not what
you want, please write a subnet declaration
in your dhcpd.conf file for the network segment
to which interface eth0 is attached. **
Not configured to listen on any interfaces!pedig minden nem kommentelt sornak megvan a megfelelője, csak más ip-vel, de következetesen. közel vagyok ahhoz, hogy feladjam.
mod: összejött. az eth0 valami miatt elment aludni, amin egy networking reatart segített. köszi a segítséget mindenkinek
-
ngabor2
nagyúr
most jön ki, hogy mennyire nem értek a hálózathoz
feltettem a dhcpd3-servert, a minta konfigfile-t annyiban változtattam, hogy a #-t kiszedtem ez elől:
subnet 192.168.10.0 netmask 255.255.255.0 {
}aztán valamelyik neten talált cuccból sorba beírogattam:
# iptables --flush
# iptables --table nat --flush
# iptables --delete-chain
# iptables --table nat --delete-chain
# iptables --append FORWARD --in-interface eth0 -j ACCEPT
# echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
# iptables --table nat --append POSTROUTING --out-interface hso0 -j MASQUERADE(a /etc/syslog.conf-ban is benne van az ip forward engedélyezése, szóval ez felesleges, de ártani csak nem árt...)
az eth0 címe 192.168.10.1
a dhcpd3 szerver újraindítása:
root@sepacore-laptop:/home/sepacore# /etc/init.d/dhcp3-server restart
* Stopping DHCP server dhcpd3 [ OK ]
* Starting DHCP server dhcpd3 [ OK ]
root@sepacore-laptop:/home/sepacore# tail /var/log/messages
Jun 3 13:23:08 sepacore-laptop dhcpd: For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Internet Systems Consortium DHCP Server V3.1.1
Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: All rights reserved.
Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Internet Systems Consortium DHCP Server V3.1.1
Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: All rights reserved.
Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Wrote 0 leases to leases file.látszik, hogy valami nagyon hiányzik (pl. néhány alapvető infó, aminek most nincs lehetőségem utánanézni).
-
ngabor2
nagyúr
fél napja töröm magam, szétgoogleztam magam, de egy alap feladatot nem bírok megoldani.
van egy mobil netem, ami linux alatt megy. a gépen van egy ethernet csatlakozó, amin keresztül meg szeretném osztani egy win felé, amin semmit nem lehet beállítani. a netcsatlakozás neve hso0, az etherneté eth0. ez alapból nincs bekapcsolva, nem szokott itt lenni semmi. most a wines géppel egy crosslink kábellel van összekötve, a fizikai kapcsolat megvan (világítanak a ledek), de annyi.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
mit írt ki a többi parancsra? linux alatt általában elég beszédesek a hibaüzenetek, sokat segítenek a javításban.
telepítés során pedig az van, amit Vladi mond:
- ha van saját csomagja a disztibúción belül, akkor azt érdemes feltenni.
- ha nincs, akkor érdemes keresni forráscsomagot, amit automatikusan lefordít (rpm- és deb alaú rendszereknél van ilyen, a többinél... passz).
- ha ilyen sincs, akkor jöhet a forrásból fordítás, de ezt tényleg csak utolsó esetben ajánlom, különösen akkor, ha nem vagy még otthon a linux világában. kell hozzá egy rakás progi, nálad pl. a make-et hiányolja. de keresheti még a fordítót, vagy a kernelforrást is. -
ngabor2
nagyúr
válasz
yodayoda #8390 üzenetére
mennyire van kedved/időd/türelmed kísérletezni?
apt-cache search dynamic dns
eredményeiből válogatva (és a dokumentációit olvasgatva) igen sokat tanulhatsz. ha valamire rájössz, az lesz az igazi tanulás. én is így tanultam meg igen sokmindent. lassú, de nagyon hatásos.
(mondjuk routeren át érhető el most is az asztali gépem a netről, nem közvetlenül ubuntu alól... de nem is akarom egyelőre úgy.)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
daninet #7443 üzenetére
win alatt pillanatnyilag én se tudom a 3d-t letesztelni, mert nem tudom, mivel lehet... ha mondassz egy progit, hétfőn megnézem, mi a helyzet.
ha nincs nagyon tele a vinyó, akkor egy defrag után a linuxos gparted le tud belőle csípni a linuxnak helyet. 2 helyen is így telepítettem, köszöni szépen, megy a win is, a linux is.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
daninet #7437 üzenetére
nekem is kell egy full-wines cuccot használnom (mssql-t használ, és még pár helyen olyan szinten van belegyúrva a win, hogy crossover és a wine se boldogul vele), viszont mindenképp linux alatt akartam maradni, mert a vírusírtókhoz nem értek, és hogy őszinte legyek, nem is akarok érteni, anélkül meg winnel nem szeretek kimenni a netre.
megoldás: virtualbox (nem az ose változat, hanem a sun oldaláról letölthető zárt verzió). a hálózat le van tiltva benne, a linuxszal egy megosztáson keresztül tartja a kapcsolatot. az usb-t is egy-az-egyben kezeli, sőt, minden hardvert, aminek az elérését engedélyezed. hogy a 3d-gyorsítás milyen benne, azt passzolom, de lehet engedélyezni.
úgyhogy most hálózat csak linux alatt van, viszont a wines cuccok futtatása is megmaradt, a 2 rendszer között pedig billentyűkombinációval lehet váltani.
disztrib-összehasonlítások: az elég nehéz, mivel általában a felhasználó valamivel kezd, valamit megszok, és ahoz viszonyítja a többit. ha mással kezdte volna, akkor mások lennének a szempontjai. az ubuntu jó kezdődisztrib, de haladóknak is ajánlható, én is azt használom. a suse nem lopta be magát a szívembe, pedig azzal kezdtem. a mandrake rég volt a kezeim között, különösebb gondom nem volt vele. debiant használtam még, de annak idején a telepítő és majdnem az egész rendszer karakteres alapon működött. mára lehet, hogy ez már változott.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
elektromech #7280 üzenetére
mi a bootmanager? sda1-ről kellene bootolni gondolom. ha grub, akkor mikor bejön a boot képernyő, nyomj e-t a linux során, és javítsd a szükséges sorokat:
root (hd0,0)
kernel .... root=/dev/sda1 ...
aztán ha bebootol, akkor a /boot/grub/menu.lst-ben is írd át. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Arpee78 #7050 üzenetére
a xubuntu valszeg elcammogna rajta. persze 800MHz körül, esetleg 512MB memmel lényegesen gyorsabb lenne (van egy 850-es celeronom, bár nincs tesztelve, lehet, hogy halott. meg 3x256MB SD-m... nem érdekel?
)
De nem ismerem a linux-ot, pl nemtudom hova kell beírnom hogy "rmmod usb-storage és rmmod usbserial"
nyitsz egy terminált (xterm, rxvt, gterm, vagy hasonló), belépsz root-ként (su), és ott kell kiadni ezeket.
-
ngabor2
nagyúr
biost szeretnék frissíteni, amihez van is egy cd iso. pillanatnyilag nincs cdrw-m, egy cd-t nem akarok rá elpazarolni, ezért szeretném megoldani pendrive-val. mivel el se akarom rontani a gépet, ezért kérdezném: ha simán dd-vel (dd if=bios.iso of=/dev/sdb) kiírom, akkor azt cd-ként fogja kezelni, vagy egyéb trükköket is el kell követni?
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
szuper-t #6940 üzenetére
(kicsit kevésbé színesen, ha kérhetem...)
a 8.04 nekem is jobban tetszik, viszont a 8.10-ben újabb hw-k is támogatva vannak. mondjuk ez a támogatás nem feltétlen előny, alig bírtam lelőni, hogy nem, ne a rendszer kezelje a mobilnet-csatlakozásomat, majd én. bezzeg mikor kellett volna, akkor nem ment
. no, a lényeg, hogy nem lesz nehezebb dolga a 8.10-zel, mint a 8.04-gyel.
ami viszont a 8.04 mellett szólhat az a lts, tehát még legalább másfél évig lesznek hozzá javítások és támogatás.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Neil Watts #6938 üzenetére
teljesen mindegy, bármelyiket elbírja, és mindhárom felhasználó-barát. én speciel ebben a sorrendben ajánlanám kipróbálni, ha van időd, aztán amelyik a legszimpatikusabb
-
ngabor2
nagyúr
hirtelen a 2. kérdésre válaszolok ( a többinek hamarosan utánanézek):
linux alatt a középső gombnak több a dolga, mint egyszerű görgetés. általában az a beillesztés, de firefox alatt (más oprendszer alatt is) több feladat hárul rá (megnyitás új fülön, lapbezárás). tehát ez nem bug, hanem feature. bár gondolom neked inkább a görgetés kellene.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
lakisoft #6829 üzenetére
ha azt kérdezed, hogy az első gépemen miért suse volt: azért, mert az volt elérhető számomra (net a fasorba se), a deb meg akkor túl bonyolult és macerás volt egy absz kezdőnek (bezony, én is voltam olyan...)
ha azt kérdezed, hogy gambeca miért azt akar mindenképp feltenni... azt passzolom. bár az őszintét megvallva ilyen régi gépre hirtelen felindulásból nem tudnék disztrót javasolni (talán puppy?). talán a distrowatch.org tud.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
VinoRosso #6589 üzenetére
1 gigás pendrive ma már nem számít extrának. arra egy live image gond nélkül felmegy, van hozzá (wines) cucc, amivel rá lehet faragni. attól még live marad, bár valszeg rá lehet valahogy venni, hogy mentsen beállításokat.
egy "kisebb" vinyó megintcsak viszonylag egyszerűen beszerezhető, de akár pd-ra is telepíthető pl. az ubi. 4GB-nál marad kb. 2 szabadon.
"csak a flame kedvéért
": egy vista mekkora helyre megy fel?
4 gépből 2 megy állandóan, egy néha, egy meg össze van rakva.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
VinoRosso #6587 üzenetére
egy ubuntu live-ot próbálj ki. ha bejön, akkor oké, ha nem... akkor a linux nem neked való. nem sértésnek szántam, mielőtt félreértenéd, de ennék "vindózosítottabb" linuxszal még nem találkoztam. nem azt mondom, hogy rossz, sőt, itthon pillanatnyilag 4 gépen van fenn.
mivel live, ezért nem kell telepíteni, nem piszkál bele semmibe. de mivel live, ezért a beállítások elmentése nem olyan egyszerű. ha live-ként működik, akkor érdemes elgondolkodni, hogy honnan csípj le neki pár-10 giga helyet a telepítéshez. hogy a kívánt programok, vagy linuxos megfelelőjük elérhető-e, azt nem tudom.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #6584 üzenetére
számomra lehangoló volt a kde + compiz együtt(nem)működés. hiába tettem fel az emeraldot, nem csinált semmit. leszedte az ablakdekorációt, 4 helyett egyetlen asztal volt, alig bírtam legyakni.
a másik 2 gépemen gnome van, viszont a fő gépen kde van, és nem is akarom lecserélni, nekem a kde jobban bejön, jobban "egyben van", meg már ezt szoktam meg.
gnome alatt gond nélkül megy (majdnem) minden ebben a témában (thinkpadon a kurzormozgató gombok feletti 2 gombot nem sikerült rávenni, hogy forgassák a kockát, de úgy látom, másnak se 8.04 alatt. érdekes, hogy 7.10 alatt ment...)
mod: úgy látom, másnál is megvan...
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #6541 üzenetére
ha van hozzá drivered (vagy olyan, ami forrásban jön, és van benne egy configure, vagy egy makefile), akkor elvileg elég betölteni a megfelelő modult (sudo insmod modulneve.ko), a többit a rendszer intézi.
viszont ha elárulod, hogy milyen hálókártya, akkor ebben a részben könnyebb segíteni. (tényleg lspci a program, és a kimenete érdekel minket).
mihez kell az rpc? nem biztos, hogy ilye néven kell keresni, és nem is biztos, hogy ebben a formában van rá szükség. ha leírod, hogy mi a probléma, akkor sokkal egyszerűbb segíteni.
-
ngabor2
nagyúr
eegen, a mountolás 2 fontos feltétele:
- létezzen az a kt, ahova mountolni akarod az eszközt
- legyen rá jogosultságod.régebben a /mnt alá ment a mountolás, történelmi okokból nekem most is ott van (mint ahogy történelmi okokból megvan az incoming kt-m is, lassan 10 éve, mindig csak bővítve
).
nem túl régi "mánia", hogy a /media alá automatikusan létrehozott kt-ba mountolódik automatice 1-1 eszköz... ha összejön. nem mindig jön össze, ekkor jön a "nyúljunk bele könyékig a rencerbe, mer' az jó!" esete.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Depression #6373 üzenetére
valszeg olyan vo van beállítva, amit nem szeret. parancssoros játék:
mplayer -vo help
és sorban próbálgatod a kiírt játékokat. ha mászlid van, akkor az xv jó lesz, tapasztalatom szerint az az egyik legkultúráltabb.ha megvan, akkor be kell írni pár helyre, vagy ha smplayert használsz, akkor ott kell beállítani.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
win, vagy putty/aix alatt? nem mindegy...
nekem is ajánlottak egy wines progit, ami tudta ezt a kijelöléses-középső klikkes cuccot... meg elválaszthatatlanul tőle a focus under pointert, meg egy harmadik, idegesítő dolgot (nem tudom már, hogy mi. talán az, hogy ff-ban a középső gomb nem csinált semmit?). és 2 állapota volt: vagy fut, és a 3 együtt megy, vagy nem fut, és egyik se. nekem csak a középső klikkes másolás kellett volna.
-
ngabor2
nagyúr
másolás szöveges dolgok között (terminál, ff szövegdoboz, hasonlovak): egérrel kijelölöd, ez a copy. a cél felett középső katt, ez a beillesztés. netuddmeg, mennyit szidom a wint, hogy ezt ott nem lehet megoldani.
gyorsbillentyű: gnome alatt nem találtam meg rá a megoldást, pedig biztos, hogy van. bár... láttam már olyat, hogy kde alá van frontend, gnome alá nincs (és vice vera).
-
ngabor2
nagyúr
első körben egy apt-get clean-nel próbálkozz, bár nem hinném, hogy túl sokmindent pakolt volna fel utólag csomagból. a logok nem szoktak túl gyorsan hízni,tehát az ottani takarítás nem létszükséglet. ha van grafikus csomagkezelőd (synaptic), akkor azzal egyszerűbb a takarítás.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
péter007 #6205 üzenetére
talán ez segít. az, hogy a hangchip acl883, nem elég. milyen chipset van a lapon? de erről is ír az idézett fórum.
videokártyánál... nyiss x alatt egy terminált,
xhost +
sudo nvidia-settings(ha nincs fenn, akkor sudo apt-get install nvidia-settings)
itt be tudod állítani a dolgokat, és mivel root-ként futtatod, el is tudod menteni a helyére.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
péter007 #6202 üzenetére
milyen hangkártya? lspci kimenetet szúrj be. mondjuk az ubuntu meglehetősen jól kezelte eddig nálam a hangkártyákat.
x felbontás: itt se ártana tudni, hogy milyen videokártya. lehet, hogy leírtad már, de nem találom.
grafikus felület: kde, vagy gnome? bár ha az alap ubuntut tetted fel ,akkor jó eséllyel gnome. rendszer/beállítások/felbontás pontban van ez a felbontás?
-
ngabor2
nagyúr
az a "baj", hogy ehez a linux túl gyorsan fejlődik. egy rendszert legegyszerűbben egy disztrón keresztül lehet bemutatni. de pl. az ubuntuból fél évente jön ki új.
persze vannak könyvek, amikből nagyjából lehet tanulni, tippem is van, hol nézzem... csak mára már lelki erőm nincs. holnap azt is előkeresem.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
péter007 #6186 üzenetére
akkor kijutottál a konzolra. legalább lehet egyértelmű parancsokat, és egyértelmű válaszokat kapni. lesz ott még grafikus felület... majd holnap. csak jól kell feltenni a kérdéseket. monnyuk alapból elég macerás lesz, ha ugyan azon a gépen van a linux, mint amelyikről (gondolom win alól) netezel...
egészségedre a sört
-
ngabor2
nagyúr
no most cario, vagy cairo? mindegy, amelyik, arra keress rá. ha csak olyan van, hogy python cairo, akkor lehet, hogy az, 1 próbát megér:
sudo apt-get remove python-cairoNovaBlue: jobb klikk a munkaterület-akármin a tálcán, beállítások, sorok száma:1, oszlopok száma:4. lehet bonyolultabban is, de ez a legegyszerűbb.
automatikus progiindítás:
rendszer/beállítások/munkamenetek/automatikusan induló programok, hozzáadás.compiz beállítása fel kell tenni a compizconfig-settings-manager nevű csomagot, majd rendszer/beállítások/advanced visual effects, vagy valami hasonló (mégegyszer nem megyek át a másik géphez megnézni... ezen meg kde van).
-
-
ngabor2
nagyúr
a wepet pl. ubuntu alatt is lehet nyitni, 2 csomag kell hozzá... de lehet, hogy nem a legjobb itt megbeszélni (és mivel nem próbáltam, csak láttam, ahogy kb. 3 perc alatt megnyitja haver a netemet, mikor ott voltam mellette... akkor döntöttem úgy, hogy még pár biztonsági intézkedést bevezetek).
-
ngabor2
nagyúr
ezt valóban nem ismerem. mire szeretnéd használni a linuxot? mert ha először "csak" betanulásra, akkor nem biztos, hogy egy ennyire a biztonságra specializálódott kiadással kellene kezdeni, hanem pl. az ubuntuval, vagy suse-val, mandrivával, és még sorolhatnám a felhasználóbarát disztrókat.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ticzi01 #6000 üzenetére
az ubuntu live cd valszeg jó kiindulási alap. azon a rendszer "knoppix-alapú", egyszer levadásztam valahonnan, hogy azt hogy lehet átműteni. ha lesz egy kis időm, ismét nekiesek a gúglival, és kiderítem. utána abba azt teeszel, amit nem szégyellsz.
no, ez lesz a te barátod, ha értesz angolul.
akár azt is meg lehet csinálni, hogy az a live cd mást ne is csináljon, csak felmenjen a szerverre. persze lehet, hogy ebben a formában nem a legtakarékosabb... de ha van alatta vas, akkor menni fog.
mod: végülis az ubuntu se feltétel, hisz knoppix rendszerre van leírva, tehát az is lehet az alap. csak azt nem tudom, hogy abból mikori a legfrissebb.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
old_artist #5786 üzenetére
ez annyira nem is gyenge gép, egy xubuntut, sőt, akár egy "alap" ubuntut is simán elbír. a sambát beizgatod rajta, akkor menni fog a filecsere is simán. ha megelégedsz kicsit más filecserével, ami szabványosabb, viszont kicsit talán macerásabb, egy ftp-szervert feltenni és elindítani 2 parancs.
-
ngabor2
nagyúr
*-memory
description: System Memory
physical id: 1b
slot: System board or motherboard
size: 4GiB
*-bank:0
description: DIMM 800 MHz (1.2 ns)
physical id: 0
slot: A0
size: 1GiB
width: 64 bits
clock: 800MHz (1.2ns)
*-bank:1
physical id: 1
slot: A1
*-bank:2
physical id: 2
slot: A2
*-bank:3
physical id: 3
slot: A3
clock: 800MHz (1.2ns)akkor nálad valami gebasz lesz...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #5780 üzenetére
uff, ez tetszik. ilyen progit kerestem már régebben. javaslat: root-ként futtatva sokkal részletesebb infót nyom. főleg, ha a manualt is elolvasom, akkor talán megtudok még néhány érdekes részletet
mod: érdemes feltenni a graf frontendet, egy fokkal egyszerűbb benne mozogni.ubi alatt sudo apt-get install lshw-gtk
majd root-ként (vagy sudo) lshw-gtknem egy everest, de elég sokmindent meg lehet tudni a gépről.
hint: ha root-ként nem hagyja magát futtatni, akkor terminálba userként: xhost +
-
ngabor2
nagyúr
most jön a kövezést kiváltó rész: én pl a xubuntu disztót javasolnám a gépre (az ubuntuhoz lehet, hogy kissé harmatos, de xfce-vel jó eséllyel elszaladgál), nekem nem is oly rég pillanatok kérdése volt a szintén RT61-es Edimax wlan-kártyát életre kelteni (oké, előnnyel indultam, egyből volt pár apt-get install, de ha kell, utánanézek).
-
ngabor2
nagyúr
még igen messze van a projekt vége, azért kérdezek. adott lesz egy routernek szánt gép, amin van egy lan csatlakozás (eth0), meg egy wlan adapter (ath0). azt szeretném megoldani, hogy tudja mindazt, amit a jelenlegi routerem:
- a netet wlanon osztja
- titkosítva (jelenleg wep, mert a wpa2 valami miatt nem akar normálisan menni)
- static dhcp (a statikus ip nem jó, egyéb okból)
- QoS, bár ez jelenleg nem megy, de jó lenne
- mac szűrés: csak a listában szereplők kapjanak ip-textrák, ami miatt váltanék... ezeket végülis magamtól meg tudom oldani.
tudom, olvassam el a lartc-t, de ahhoz se időm, se energiám, se tudásom
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #5534 üzenetére
ööö... 1 kérdés: a normál image-t próbálod, vagy az alternate-et. az alternate-tel én is hasonló hibákba ütköztem, a normál gyönyörűen felment, és nem volt kevesebb, mint az alternate. a többi meg megy netről. úgy látom, ez alapján nyűgölöd. alternate-re van más megoldás, de azt nem próbáltam, mert nem volt rá szükség.
a 2 között "mindössze" a bootolásnál van különbség, de épp elég ahoz, hogy ez alapján csak a live menjen.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #5518 üzenetére
sdb1 lesz akkor a megfelelő. csak azt nem értem, hogy miért no such file or directory. vagy /cdrom, vagy /dev/cdroms/cdrom0 nincs, ha az eszközt nem találná, akkor no such device lenne a hiba, esetleg valami hosszabb dolog.
mindenesetre egy
dmesg | tail
talán mond valami okosat.
mod: az ilyenek veszik el az ismerkedők kedvét a linuxtól. egy másik leírás alapján csináltam pd-ról bootolható live ubuntut, 1 szkript kellett hozzá, és működött nálam.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #5512 üzenetére
sda1 az első "sd-eszköz" 1. partíciója. "sd-eszköz" pedig lehet vinyó is, pendrive is.
cat /proc/partitions
ez kiírja, hogy milyen partíciókat lát, és azok mekkorák. méret alapján megtalálod, hogy melyik is az, amit cd helyett akarsz használni, és azt kell beírni.
több oldalas listázás: a végére tedd oda:
| more
vagy
| less
-
ngabor2
nagyúr
acetoneiso2 a te barátod.
-
ngabor2
nagyúr
semmi
régen, mikor még nem volt divat az automount, a dolgokat a /mnt könyvtárba mountolgatták. én meg már csak olyan vagyok, hogy az ilyen megszokásokhoz rgaszkodok. mostanában a /media a divat, nekem valahogy nem tetszik... de ez legyen a legnagyobb probléma (sajnos most épp nem az, az emerald hülyeségei jobban zavarnak).
-
ngabor2
nagyúr
1: tudni kell, hogy melyik az a partíció (cat /proc/partitions), a példa kedvéért legyen /dev/sdb2
2: tudni kell a filerendszer típusát, valszeg ntfs.
3: sudo mkdir /mnt/winparticio
4: sudo mount /dev/sdb2 /mnt/winparticio -t ntfsmegj.:
- nem próbáltam, mivel nincs semminemű wines dologa gépeimen.
- valószínűsítem, hogy az ubuntu alapból felteszi az ntfs kezeléséhez szükséges cuccokat. ha nem, akkor sudo apt-get install ntfs-3g. -
ngabor2
nagyúr
fix vinyópartíciók... kézzel meglehet csinálni, nem olyan bonyolult az /etc/fstab.
nálam pl. így néz ki a vége (kézzel szerkesztve).
/dev/sda1 /mnt/series ext3 defaults 0 0
/dev/sdb2 /mnt/rack ext3 defaults 0 0
/dev/sdc1 /mnt/incoming ext3 defaults 0 0
/dev/sdd1 /mnt/other ext3 defaults 0 0az első ugyebár a partíció elnevezése, a második a mount point, a 3. a filerendszer típusa, aztán opciók, alapból elég szokott lenni a defaults, kivéve, ha valami extrát szeretnél, aztán a 2 darab 0 mittoménmicsinál, sose mélyültem bele annyira, hogy átrágjam rajta magam. valami ellenőrzéshez kapcsolódik, nem root fs-nél általában a 0 0 jó szokott lenni.
frissítés... dpkg-reconfigure xserver-xorg, és ott ha a monitort expert módban állítod, és tudod a frissítési határokat (vertikális, horizontális), akkor be tudod állítani. megintcska a "sose volt rá szükségem" kategória. pontosabban 1x kellett, utána csak mindig továbbvittem a kész konfigfile-t, ha kellett.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #5393 üzenetére
hogy hol van az az ikon, azt nem tudom... de ha nagyon kell, l lehet lopni, kivágni, és betenni. macerás, de megoldható. ha kell, holnap megcsinálom, ha dobsz egy pü-t.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #5386 üzenetére
cseles megoldás...
jobb klikk az asztalon, indítóikon létrehozása, majd itt alkalmazás helyett helyet választassz. könyvtárat valami miatt közvetlenül nem tudsz böngészővel választani, de ha a home kt-ban tetszőleges file-t kiválasztassz, majd kitörlöd a felesleget (a filenevet), és le-okézod, akkor úgy működik, ahogy kell.
-
ngabor2
nagyúr
- automountolni általában cserélhető eszközöket szoktak. ha fix vinyópartíciókat akarsz, akkor az /etc/fstab-ba kell beírni, valszeg van rá valami grafikus frontend is van. kde alatt: rendszerbeállítások/haladó/rendszeradminisztráció/lemez és fájlrendszer.
- milyen ablakkezelő? (vagy menjünk visszább: milyen disztró?)
- nvidia-settings a barátod. -
ngabor2
nagyúr
válasz
.-Cs0SzA-. #5237 üzenetére
deb http://ppa.launchpad.net/ipod-touch/ubuntu gutsy main
ez azt jelenti, hogy az ubuntu gusty-hoz készített repó, az alatt fog működni. ha fedorához akarod használni, akkor leszeded onnan az ott található debeket, majd alien -r akármi.deb, és a létrejövő rpm-et telepíted.
partíció méretváltoztatás... legjobb tudomásom szerint csak növelni lehet a partíció méretét. de ha úgyis le lehet gyalulni a linuxot, akkor kerülőút:
- átírod a part. típusát pl. valami winesre
- megváltoztatod a méreteket úgy, ahogy szeretnéd
- a linuxnak szánt fészt visszaállítod.a hibás part. táblát nem értem, az pár byte az mbr végén, abban van leírva, hogy melyik primary/extended part. hol kezdődik és milyen típusú. ha hibás, akkor jó eséllyel be se tud bootolni a gép a vinyóról.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dekoninck #5232 üzenetére
bár nem vladi vagyok, de válaszolnék:
első körben az, amihez a legegyszerűbben hozzájut. (személyes, nagyon elfogult vélemény: ubuntu...)
amit az egyikben meg lehet csinálni, azt a másikban is meg lehet... legfeljebb macerásabb. még 4 nap, és kijön a 8.04 az ubuntuból, én már erősen várom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Linux Mint
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fujifilm X
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged