- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
sicc_innen #101297 üzenetére
Nem követtem, milyen Debian. De ezen indulj el: [link]
-
lev258
veterán
válasz
zoltanz #87913 üzenetére
Nem meglepő, hogy egy ennyire régi patch már nem működik. Szerintem add fel. Nem látom, hogy bárki foglalkozott volna vele az utóbbi időben.
Szerk.: Ubuntu 20.04-re van még egy releváns csomag a tárolókban, de az is a régit használja. Nem tudom, mennyire működőképes. Viszont újabb rendszereken már nem létezik a csomag. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
St3ven #87655 üzenetére
Nem állítottam, hogy nem jók ezek. Csak nem tudom, honnan (hogyan) veszik az adatokat és lusta vagyok megnézni a forráskódot
.
Viszont az említett grafikus programok garantáltan a coretemp modul által kiolvasott értéket fogják mutatni.
Szerk.: Így akár az is eldönthető, hogy a két nem grafikus program közül melyik ad helyes eredményt. -
lev258
veterán
válasz
St3ven #87647 üzenetére
Érdemes előbb lefuttatni a sudo sensors-detect parancsot, ez betölt minden elérhető szenzor modult. Aztán grafikus programokból több is van, hogy az adatokat mazsolázd. Korábban az Xsensors-t használtam, most épp a Psensor-t.
Amikor itt a fórumon elindult az "inxi láz", engem azért nem ragadott meg, mert jobban szeretem a konkrét parancsot használni a számomra szükséges információkhoz, mint kapni valamit, ami nem tudom honnan jött. -
-
lev258
veterán
válasz
Imi1981 #87587 üzenetére
Csak nyugodtan, nem kell sietni. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy vajon Ubuntun melyik csomag települt. Ugyanis a flatpak-es leírásban én nem látom a server szót, viszont csak innen jöhetett. Másik telepítési metódus (ppa hozzáadása) nem jelenne meg a Szoftverközpontban.
-
lev258
veterán
válasz
Imi1981 #87567 üzenetére
Mint-en először is törölni kell egy fájlt (remélem nem változott a fájl neve/helye).
sudo rm /etc/apt/preferences.d/nosnap.pref
Ezután
sudo apt install snapd
Újraindítás után
sudo snap install ... paranccsal tudsz majd telepíteni (... helyére megy a plex). A pontos nevet nem ismerem, de használd a TAB automatikus kiegészítését. -
lev258
veterán
válasz
Imi1981 #87563 üzenetére
A Szoftveráruházak az elérhető szoftverek csak egy kis szeletét tartalmazzák minden rendszeren. Belenyúlni tudomásom szerint nem lehet. Ettől még el tudod érni, telepíteni a többit is (Terminálon vagy Synaptic-on keresztül).
Mellesleg megjegyzem, hogy az Ubuntu szoftveráruházában manapság csak néhány snap csomag található. Azokat lehet telepíteni Mint-re is, csak előbb a snap-et kell felrakni.
Virtuális gépen is meg kellett adnod jelszót a rendszernek. Vagy valaki más rakta fel? -
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #84445 üzenetére
Arch-on nem tudom hogy megy ez.
Nálam Ubuntu Mate alatt most On-Demand módban üzemel a zárt driverrel. HDMI működik, és ha átállítom Performance-ra (Nvidia only), akkor kijelentkezés kell csak.
Persze nem azonos hardver, de két VGA. Nálam egyébként AMD+Nvidia laptop.
nvidia-prime az egyik lényeges csomag, a driveren kívül. -
-
lev258
veterán
válasz
Wait4it #84242 üzenetére
"Ja csak igy windows, mac, chrome os utan fura hogy ott ugye nem kell upgrade-elned hanem csak ota es jon az uj csomag"
Linuxon LTS-nél pontosan ez van. Jönnek frissítések, javítások, de a fő komponensek nem cserélődnek (Windows-on se; az más kérdés, hogy rá akarják erőltetni az emberre a 10-ről 11-re váltást). A Chrome OS viszont tényleg rolling, legalábbis azt írják. -
lev258
veterán
válasz
Wait4it #84234 üzenetére
Bár a rolling kiadások csomagjait is tesztelik, de könnyebben becsúszhat olyan probléma, ami céges környezetben megakasztja a munkát. Az LTS kiadás viszont megbízható, tervezhető. Arról nem is beszélve, hogy egyes szoftverek adott kernelhez, csomagokhoz (rendszerhez) készülnek. És bizonyos dolgokat jobb nem bolygatni.
-
lev258
veterán
válasz
zoltanz #84219 üzenetére
Ezek után csak azt tudom mondani, hogy nem akarod megérteni. Teljesen mindegy, hogy 2D vagy 3D (egyébként egy felhasználónak fogalma sincs, hogy egy adott pillanatban mit használ a rendszer, akár egy sima animációnál), mindkettőhöz szükséges megfelelő dokumentáció a driver készítéséhez. Nem lehet úgy szétválasztani, ahogy te elképzeled.
-
-
lev258
veterán
válasz
tvamos #84195 üzenetére
"nem tudom pontosan, honnan telepitettem, mert nem irtam fel"
Rosszul kezdődik. Ebből úgy sejtem, hogy a telepítés menetére sem emlékszel. A Zárt illesztőprogramok menüt kellene használni, onnan telepíteni. Persze előbb letörölném a jelenlegit. Másrészt kikapcsolt UEFI mellett kellene megpróbálni a telepítést. -
lev258
veterán
válasz
sisi22 #84079 üzenetére
Én Ubuntu MATE-t használok Core2Duo-val, de Xubuntu vagy Lubuntu akár még gördülékenyebb is lehet. Python-hoz a Spyder ajánlott, a táborban nagyon praktikus lesz. A "milyen csomagok" elég tág, a felhasználástól, céloktól függ.
Ha még SQL-t is akartok tanulni, használni, ahhoz szerintem a 2 hét kevés lesz. -
lev258
veterán
válasz
tonyrulez #84044 üzenetére
Segíteni nem fog, csak jelezni akartam, hogy a DRI_PRIME nem releváns a te esetedben.
Rá kellene jönni, hol van a gubanc nálad. Az előző Fedora-n rendben működött a driver?
Most néztem, a 418-as driver 2019-es. Erősen kétségesnek tartom, hogy működne.
A 390-es frissebb és támogatja. -
lev258
veterán
Úgy tűnik, a pokol befagyott, a disznók repülnek és eljött a Linux éve.
Az Nvidia úgy döntött, hogy bár mértékkel, de rálép a nyílt forráskód mezejére. A jövőben a Linux drivereik egy kerneloldali modulra fognak épülni, hasonlóan az AMD AMDGPU-PRO megoldásához. Jelenleg nem érdemes túl messzire menni a képzelet szárnyán, de ez egy olyan lépés, ami sok éve már csupán egy lázálom a közösségben és most valósággá vált, hatása pedig mindenképpen pozitív.
Phoronix -
lev258
veterán
válasz
tonyrulez #84011 üzenetére
Két kérdés.
Van leírásod arról, Fedora alatt mik szükségesek? Mert én nem vagyok járatos benne.
Másik. Miért pont a 470-es? Nem lehet, hogy egyszerűen túl régi a legújabb Fedora-hoz? Én még azt se tartom kizártnak, hogy a legújabb Nvidia driver sem muzsikál vele tökéletesen. -
lev258
veterán
válasz
RaZroX #83097 üzenetére
Ha működik így is, akkor maradhat. Csak jobban szeretem, ha minden normál módon van megcsinálva, mert aztán később nehezebb kibogozni. Régebben a Mint-esek csináltak olyat, hogy a lemezre telepítés helyett az EFI partícióra kellett rakni, különben el se indult a rendszer. Mindezt úgy, hogy minden más komoly disztró a lemezre tette.
-
lev258
veterán
válasz
RaZroX #83086 üzenetére
Bár a 21.10-nek sem kellene ilyet produkálnia, de tartós használatra eleve LTS ajánlott. Milyen videókártyád van? Ja bocs, látom. Live alatt nincsenek anomáliák?
Szerk.: Manuális telepítésnél kiválasztod az EFI System Partition-t a lenyíló opciókból? A rendszerbetöltő hova települ (ott mi van kiválasztva)? -
lev258
veterán
válasz
Skullwipe #83004 üzenetére
Azért lennék kíváncsi a hardveres információra (lspci), mert régen volt olyan wifi eszközöm, amitől fagyott a gép, de idővel sikerült megoldani.
A TP-Link-esre visszatérve. Ha lehet hinni az internetnek, akkor rtl8192ee típusú, amihez van driver, bár a telepítése jár némi kihívással. -
lev258
veterán
válasz
Skullwipe #83002 üzenetére
Épp tegnap volt valami TP-Link kütyü és egyértelmű volt, hogy a honlapon levő Linuxos leírás ősrégi és nem releváns. Szóval ne abból indulj ki. Másrészt az, hogy V2, elég nagy különbséget jelenthet.
Ha valakinek nincs pont ilyenje, akkor nehéz lesz kideríteni, mi a valós helyzet.
Ha a többi PCI-s, akkor lspci kell hozzájuk. Lehet "javíthatóak" a problémák.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Konteó topic
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Apple TV+
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Banggood
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest