- One mobilszolgáltatások
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iPhone topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76697 üzenetére
Vannak .iso kiírásra segédprogramok, melyeknél vagy számjeggyel beírva (UNetbootin)
Vagy csúszka tologatásával (Rufus, Multibootusb, az Ubuntus Indítólemez készítő)
adhatod meg a hozzáadott perzisztens lemezterület nagyságát - egyszerűen.
Szerintem, kísérleti jelleggel csinálj egy ilyen katyvaszt - próbáld ki, és győződj meg
róla hogy érdemes-e ilyennel foglalkozni. -
gyulazsolti
senior tag
válasz
CPT.Pirk #76689 üzenetére
Elindítottam a gépet, feljött a 4-5 soros zorin, hogy telepítsem, majd zorin kezdőképernyő, pár percig, és utána jött fel a hiba amit mutattam.
4 USB cucc van benne, egér, bill. , USB elosztó, DATA Frog kontroller.
Csak az egér és bill, maradt bent, akkor is hiba.
Nem volt benne semmi USB-s cucc akkor is hiba, csak a pendrive. [kép]
Bedugtam a gyerek laptopjába, ott rendben van.Már meg értesítést nem kapok erről a topikról, hiába iratkoztam fel.
-
És growler,
egy univerzális mentős, bármelyik gépbe bedugom, ott a rendszerem szerűséget szeretnék csinálni.
Rajta a megszokott teszt és egyéb apró programjaim.
Pc-m a zsebemben féleség.
Azt nem tudom ha megcsinálom pl. Intelen, és átviszem a haverhoz akinek AMD-s a laptopja, ott is feláll és működik?
Ez lenne a cél. Ha meg feltelepítem a penre, em biztos hogy másik gépen feláll, vagy roszul tudom? Ilyenkor kéne a live rendszer hardverfelderítése és az akkor épp a géphez passzoló rendszer betöltése, nem tudom hogy írjam le máshogy. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76692 üzenetére
Ha már van ilyen eszközöd: "usb3-m2 átalakító azaz egy 128GB m2 ssd"
akkor miért nem csinálsz rá egy natív telepítést? ... Hogy 5-6GB-nyi helyet megspórolj? -
csixy
addikt
válasz
Csak azt nem értem, hogyha egy 128gigás M2 SSD az USB-s eszközöd, akkor miért nem telepítesz rá normálisan egy linuxot egy 30- vagy 40- gigás partícióba ,s a maradék helyet megformázod valamilyen fájlrendszerrel tárolónak és nem kell szenvedeni a perzisztens partícióval.
-
válasz
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt csak itt hagyom, most találtam.tordaitibi: prezisztens live kell neked. Pl: [link]
-
Szeretnék készíteni egy olyan pendrivot ami bár live, valamelyik Linux lesz az áldozat (Win alatt a WinToGo ilyen) amit elindítok, molyolok vele és mindent elmenteget a saját pendrivére.
Vagyis egy portable live lenne.
Valahol olvastam, vagy itt vagy valamelyik linuxos fórumon hogyan kell de nem találom.
A pendrive bírni fogja mert nem pen hanem egy usb3-m2 átalakító azaz egy 128GB m2 ssd lesz az alany. -
anorche1
őstag
válasz
CPT.Pirk #76656 üzenetére
Vmware ezt a hibat dobja, mikor firefox kismeretbe helyezesekor dobja a kapcsolatot:
X Error of failed request: BadWindow (invalid Window parameter)
Major opcode of failed request: 15 (X_QueryTree)
Resource id in failed request: 0x0
Serial number of failed request: 4168
Current serial number in output stream: 4168
2020-12-28 15:38:02.519+01:00: vmware-view 417946| cdk_pcoip_desktop_on_connection_state_changed: RemoteMKS connection failed.
2020-12-28 15:38:02.519+01:00: vmware-view 417946| cdk_remote_desktop_collect_usb_status: usbd is not ready for conn cn=cccom4,ou=applications,dc=vdi,dc=vmware,dc=int, ignore. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulazsolti #76688 üzenetére
A VGA driver dobott egy hibát, ezen kívül valamelyik USB-s eszközzel vannak gondok, ilyen hibákat gagyi kábel okozta bizonytalan kapcsolat szokott okozni.
A VGA driver hibára nincs tippem, az a VGA évekkel ezelőtt is hibátlanul ment Linux alatt. Ez a hiba az USB-ről bootoláskor jelentkezett, vagy el tudtad kezdeni a telepítést és telepítés után nem bootolt be?
-
gyulazsolti
senior tag
Sziasztok!
Másik topikban ajánlották, a Zorint, egy laptop ellenőrzére.
Meg is csináltam, meg is tetszett.
Gondoltam felteszem PC-re, de nem sikerült. Win 8.1 az eredeti rendeszer, de gondolom ez nem lényeg.
Inkább a konfigurációra gyanakszom. Alaplap, memória 16 GB DDR3, Videokártya RX 460 2GB, Proci FX 8320.
Mi lehet a probléma? [kép] -
Panthera
őstag
Sziasztok!
Alaplapi SPDIF kimenetet szeretnék használni, de nem jön ki hang. A külső eszköz a kiküldött jelet érzékeli (kiírja a mintavételi frekvenciát), de hangerő állításkor is csak pattog.
Ez és ez alapján jutottam el, ameddig. (Az alaplap Asus P5B Deluxe, a rendszer pedig Daphile, ami egy Gentoo disztribúció.)
Egy live Ubuntun keresztül SSH-val csatlakoztam hozzá, és adtam ki a következő parancsokat. A Daphile egyébként úgy működik, hogy az integrált hang engedélyezve van alapból, tehát a jack és az SPDIF kimeneteken is ott van a jel. Megpróbáltam direktbe kiválasztani is valamelyiket, hátha ez a baja csak. Na most ennél az alaplapnál a grafikus felületen, ha kiválasztom a digitális kimenetet, akkor nincs analóg jel. A két különböző
aplay -l
kimenet így készült. Az eszköz alatt lévő Subdevices: 0/1 azt jelenti, hogy az éppen tiltva van?
[kép] [kép] [kép]Próbáltam kiküldeni teszt hangokat is (
speaker-test
), de ez kimondottan a digitális kimenetre nem sikerült.
Már többször voltam úgy, hogy hagyom a fenébe, de nem hagy nyugodni a dolog. Előre is köszönöm a segítséget. -
HUNNIA1920
őstag
Köszi, közben utàna olvasgattam én is és láttam, hogy elég sokan szívtak ezzel a típussal Linux alatt. Szerintem inkább hagyom, mert nem ér annyit az egész és megpróbálom levásárolni az árát. Úgyis egyelőre csak Live CD Linux kell, ami USB-ről tud futni a zenéhez. Sajnos Volumio és Daphile se működik ezzel a WiFi-vel, Windows 10 viszont simán viszi.
-
Ueda
senior tag
válasz
HUNNIA1920 #76681 üzenetére
hw probe oldalon a v5 találtam meg : [https://linux-hardware.org/index.php?id=usb:2357-0107]
Pontos eszközadatokat Linux terminálban az lsusb paranccsal nézheted meg.
Nekem is TP-LINK van, de Qualcom Atheros néven van az hw probe olalon. -
válasz
Falcon75 #76672 üzenetére
1. ISO letölt
2. Ellenőriz
3. Windows lemezkezelőben sony pendrive formáz
4. Rufussal kiír (Pirk mester dd-s megoldását is próbálhatod de Mint esrtén az ISO jó kell legyen)
5. A pendrive kivétele nélkül indítsd újra a windowst.
6. Ha ekkor a win látja a pendrive-ot akkor nincs az az isten, hogy ne bootoljon a linux.
Ha a patticiós tábla megfelelő akkor még egy olyan urban legendet nézhetsz meg, miszerint egyes alaplapokon (még sosem találkoztam ilyennel) engedélyezni jell az USB-ről bootolást. -
growler
őstag
válasz
HUNNIA1920 #76681 üzenetére
Legutóbb egy TL-WN722N V2/3-as 150Mbps-os High-Gain adaptert vettem.
Elég nagy méretű - külső cserélhető antennás - érzékeny adapter - meg vagyok vele
elégedve. A régebbi, és a legújabb kiadásokkal is kapásból működik. -
growler
őstag
válasz
HUNNIA1920 #76679 üzenetére
Szia !
Persze ... live rendszerre is tudsz letölteni / programot telepíteni.
Azzal a kitétellel, hogy ha újraindítod a rendszert vagy új indítást csinálsz, akkor minden előzőleg általad végrehajtott változtatást elfelejt. (Ez így, ismerkedésre, gyakorlásra
nagyon jól megfelel.)
Ha az adott USB-s WiFi adapterrel nem jön létre kapcsolat, akkor a legegyszerűbb ha
egy másikkal - olyannal amelyik "csont nélkül" csatlakozik - próbálkozol.
(Valószínű meg lehet ezt is mókolni hogy csatlakozzon, - de ez nem igazán kezdőknek
való.) -
HUNNIA1920
őstag
Sziasztok!
Rufus-al kiírtam Manjaro XFCE-t pendrive-ra és arról boot-olom be, mint Live CD.
Kérdésem az lenne, hogy így futtatva a Linux-ot is lehet leltölteni és telepíteni programot vagy ahhoz fel kell telepítenem?
Másik dolog, hogy van egy TP-link WiFi USB stick, amit nem tudom hogy kell beállítani, hogy működjön. Látja a hálózatot, beírom a jelszót, de mindig disconnected. Vagy ehhez is telepíteni kell a Linux-ot, hogy legyen hálózat?
A hálózat egy Tarr-os router, abból jön egy hagyományos WiFi router (telefonnak, táblagépnek) és ehhez csatalakoznék a TP-Link USB-s WiFi-vel.
Bocsánat az amatőr kérdésekért, de idáig szinte csak Windows-t használtam.
Köszönöm!
-
Ueda
senior tag
válasz
anorche1 #76671 üzenetére
Aham ... megvan, Linux Minten vagyok, de fel lett telepítve a Dolphin és Ark.
winter@winter-MS-7994:~$ balooctl status
Baloo File Indexer is running
Indexelő állapota: Inaktív
Összesen: 39 380
Tartalom indexelésére váró fájlok: 0
Hiba miatt nem indexelt fájlok: 0
Az index jelenlegi mérete 1,86 GiBwinter@winter-MS-7994:~$ balooctl disable
Disabling and stopping the File Indexerwinter@winter-MS-7994:~$ balooctl status
A Baloo ki van kapcsolva. A bekapcsolásához futtassa a „balooctl enable parancsot
winter@winter-MS-7994:~$ -
Falcon75
tag
Nekem gépindításkor nem bootoltak a linuxok a gépről. Win 10 mellet volt 3 linux distro, ubuntu, mint, zorin. probaképp tettem fel a rendszerrel való ismerkedés okán. Újraindítás után már csak helyreállítâs módba tudtam bevarázsolni. Kiváncsi lennék hogy ez csak ssd nél van e vagy valami más gebasz van ezzel.
-
anorche1
őstag
Volt egy kisebb gondom egy asus fx505 ipuso laptoppal, ami miatt szuksegem lett volna egy live linuxra. De sem live manajro sem arch nem latta a benne leveo m2 -es wd ssd -t. Lsblk nem mutatta, de a telepito sem.
Valami plusz csomag kellett volna m2 -hoz? Bios, windows latja, semmi gond nincs. -
Falcon75
tag
Üdv. : win. 10 mellé szeretnék Linux mint et tenni de valamiért nem bootol a rendszer. Usb pendrive 8gb rufussal kiirva. secute boot kikapcsolva. UEFI GPT. Valakinek van tippje esetleg mi lehet a hiba? Köszi.
-
anorche1
őstag
Koszonom a valaszokat
Egy masik kerdes:
Hasznalja valaki a PulseEffects -et? Kde alatt nekem hozzadott 2 output eszkozt (PulseEffect(app) es PulseEffect(mic)). Ezeket tudom onnen torolni? Mi a funkcioujuk? Mert hang egyiket kivalsztva sem jon sehonnan. -
Tim82
félisten
válasz
anorche1 #76663 üzenetére
UAC1, UAC2 kompatibilis cuccok simán.
Saját tapasztalatok alapján lista (valószínűleg nem teljes, biztosan kihagytam egy-két kipróbált dolgot):
Eddig két dolog nem ment:
- Roland UA Mobile (én még Ubuntu 18.04-gyel próbáltam, azzal nem ment, újabb kerneles cuccokkal elvileg megy, de azt még nem próbáltam, Win 10-es noti mellé lett letéve)
- Hivox-os Szabó Zoli-féle "tuningolt" CM6631A-alapú USB-SPDIF transzport (ezt se próbáltam még 20.04-en, lehet, most már működne - maguk a CM6631A alapú cuccok amúgy tudtommal nem problémásak)Amivel probléma volt, de valószínűleg egyedi gond:
- Oehlbach XXL Ultra (anno Ubuntuval volt gond, Manjaro alatt nem)Amire hivatalosan nincs Linux támogatás, a gyakorlatban meg resamplinggel, de működik:
- Radsone EarStudio ES100Ami gond nélkül működik:
- AudioGD NFB-11.32 (ebben elég régi Via chipset-es USB kártya van)
- SMSL X-USB (XMOS chip-es USB-SPDIF transzport)
- Creative Soundblaster E1
- Creative Soundblaster E5
- Creative X-Fi HD
- Creative E-MU 0404 USB
- Steinberg UR12
- bkercso-féle kisDAC (UAC1 kompatibilis, semmi szabványtól eltérés)
- Drop-féle Grace SDAC
- Covia Zeal Edge -
válasz
anorche1 #76663 üzenetére
Én egy félprofi (na jó, negyed profi
de nagyon szép hangú) bkercso-féle kisdac-ot használok régóta, itt van az emberke a fórumokon, ő építgeti a cuccokat és tőle vettem.
Minden os eddig csípőből lekezelte.
Wolfson DAC ic-s, de mint a topikgazda is írta, ezek 99%-ban plug&play eszközök. -
anorche1
őstag
Kulso, usb -s hangkartyat hasznal valaki linux alatt? Van ajanlott/kerulendo?
-
válasz
mefistofeles #76660 üzenetére
Hi! Ha valaki nem akar az SFlint python2 függőségekkel vacakolni, akkor rmlint, rmlint-gui
Egész jó tutorial is van hozzá.
Ja és nem árt ha tudjuk a
rmlint
előző nevét, mert telepítés után ez is Shredder néven található a menüben és a program fejléce is ezt írja ki.# files duplication finder
-
Hali Urak! Fájlduplikációk kereséséhez milyen programot ajánlotok?
Takarítanom kéne..... -
urandom0
senior tag
válasz
anorche1 #76657 üzenetére
Külön az USB-re tudtommal nem lehet (csak az említett fstab-os módszerrel kikapcsolni), viszont globálisan lehet állítani a disk cache-t, tehát ez érvényes lesz a merevlemezre is!
Ezek kellenek neked:vm.dirty_background_ratio - megadja, hogy a rendszermemória hány %-nak kell megtelnie disk cache-sel, hogy elkezdje kiírni a lemezre. Nálam most 10%, szóval ha a RAM 10%-a megtelt disk cache-sel, akkor elkezdi kiírni (de közben ha megy a másolás, pufferelhet tovább).
vm.dirty_ratio - megadja, hogy a rendszermemória hány %-át használhatja maximum disk cache-nek. Nálam 20%, szóval ha a memória 20%-át eléri a cache, akkor azt kiírja lemezre és addig nem pufferel semmit, amíg ki nem írta teljes egészében.
Így tudod állítani:
echo 20 > /proc/sys/vm/dirty_ratio
echo 10 > /proc/sys/vm/dirty_background_ratioÉs így tudod csekkolni:
cat /proc/sys/vm/dirty_ratio
cat /proc/sys/vm/dirty_background_ratioLehet játszani a különféle kombinációkkal:
vm.dirty_background_ratio = 5
vm.dirty_ratio = 10- vagy -
vm.dirty_background_ratio = 50
vm.dirty_ratio = 80- vagy -
vm.dirty_background_ratio = 5
vm.dirty_ratio = 80Beállítod a két értéket, és teszteled egy pendrive-val. Utána megint állítasz rajta, megint teszteled, és így tovább, amíg jó nem lesz.
Újraindítás után a beállítások elvesznek, ha meg akarod tartani őket, akkor csinálsz az /etc/sysctl.d könyvtárban egy valamilyen számmal kezdődő fájlt .conf kiterjesztéssel, pl. 90-local.conf
Minél nagyobb a szám az elején, annál később hajtódik végre -> ha van előzőleg beálított paraméter, azt felülírja. Nekünk ez kell.Szóval:
sudo nano /etc/sysctl.d/90-local.confÉs beleírod az általad megfelelőnek vélt értékeket, pl.:
vm.dirty_background_ratio = 50
vm.dirty_ratio = 80Szóközök legyen az egyenlőségjelek körül!!
-
-
anorche1
őstag
Valahogy ki lehet fixen kapcsolni legalabb az usb -s eszkozoknel a cache hasznalatat? Hogyha ramasolok valamit egy pendrivera, akkor utana ne kelljen a sync parancsot kiadnom, majd perceket varni, amig tenylegesen rairja az adatot.
(#76656) CPT.Pirk
Koszi, kovetkezo muszak alatt mind2 -t ugy inditom. -
anorche1
őstag
Par napja ujra raktam a rendszert, a lefagyas azota nem jott elo. Viszont most olyan gondom van, hogy vmware horizon alatt megy a ceges rendszer, es ha en az en rendszeremen a firefoxot kis meretbe kuldom, akkor a vmware disconnecttel.
Semmi kozuk egymashoz, full rejtely mi baja van. Semmi massal nem csinalja, csak a firefoxszal, es akarhalyszor meg tudom ismetelni. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76653 üzenetére
Ha az /etc/modprobe.d-ben nincs i915.conf fájl, akkor létre lehet hozni.
sudo nano /etc/modprobe.d/i915.conf
és bemásolni amit kell.
Majd mentés, és kilépés:
F3
eter
Ctrl+X
Persze, Te tudod hogy megér-e egy próbát. -
válasz
#63718632 #76646 üzenetére
Köszönöm a linket.
A linken linkelt megoldásoknál már az elején elvesztem, kernel paramétereket, GUc I915 firmware engedélyezését, da akkor meg lassulhat, meg nekem olyan fájlom nincs is amit a említ,
/etc/modprobe.d/i915.conf
meg egyebeket írogatnak, sajnos nem konkrétan csak említik, asszem hagyom így. -
anorche1
őstag
/etc/bash.bashrc -be irtam aliast, es szepen mukodik is root felhasznaloban. De nekem az kellene, hogy sima user alatt is menjen, sudo -val. Siman beeirva nem jo, root jogot ker, sudo -val pedig command not found -ot ir.
~/bash.rc -be bele irtam, nem segitett. Hova kellene beleirnom, hogy mukodjon? /root/bash.rc?
-
GreenGoblin
őstag
válasz
Sinkapeter #76648 üzenetére
-
Sinkapeter
tag
válasz
GreenGoblin #76636 üzenetére
A hivatalos fórumon is volt szó a problémáról, az új Pamac nem kezelte rendesen a flatpak plugint, és vissza kellett térni egy régebbi verzióra, de állítólag már megoldódott a probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ehh, Linus és Electroboom együtt se tudták kinyírni az Ubuntut. https://www.youtube.com/watch?v=nXkgbmr3dRA
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76645 üzenetére
Ha Inteles IGP grafikád van, akkor az utolsó két bejegyzés valószinüleg orvosolja a problémád.
[link] -
válasz
I02S3F #76644 üzenetére
Magam is hasonlón gondolom,
engem egyébként ez az egy sor zavar, nem tudom miért, talán megérzés, mivel nem tudom mi a baja:dec 22 17:16:38 TibiXubuntu kernel: [drm:intel_pipe_update_end [i915]] *ERROR* Atomic update failure on pipe A (start=133840 end=133841) time 319 us, min 107
Ezt a hibaüzenetet több log is jegyzi. -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #76642 üzenetére
Figyelmedbe ajánlom az üzemeltetői mantrát "Ami működik, azt nem bántjuk"!
Én már egyszer feltettem ezt a kérdést. Azt a választ kaptam, hogy a logok jórésze felesleges szemete a gtk appoknak. (Nálam sima Ubuntu futott).
Ha tanulni akarsz a rendszerről, akkor többre mész cikkekkel, blogokkal, egy könyvvel. Esetleg Udemy kurzussal.
-
-
válasz
CPT.Pirk #76634 üzenetére
Nem szoktam logokat nézegetni, kedvet kaptam
Van egy jópár nyűgje, ami nekem kb. kínai-óhéber nyelv keveréke.
A rendszer hibátlanul működik, de érdekelne mi baja van szerinte.
Ha valaki segítene kiokoskodni, mik ezek a hibák, esetleg hogyan lehet valamit tenni hogy megszűnjenek, azt megköszönném.
[link] -
Falcon75
tag
Sziasztok. Windows 10 mellé szeretnék Linux mint et telepíteni. Az a gond miután kiírtam a boot pendrive ot és telepíteni akartam a folyamat megakadt. A telepítő bejön a Grub ba de amikor elindítom a gép azt írja ki "initramfs unpacking failed decoding failed". Ki tudja ez mi lehet? És megoldása lehetséges?Eddig ilyen soha nem volt. Többször is sikerült telepíteni a windowst és a linuxot is.
-
Aksomatic
senior tag
Latte dock-ot használok és ma bekapcsoláskor máshogy néz ki mint eddig. Megváltozott a háttere meg az animációk is eltűntek Manjaro KDE-n. Esetleg történt már valakivel hasonló?
-
GreenGoblin
őstag
válasz
Sinkapeter #76631 üzenetére
Megnéztem nálam minden az official repóból van telepítve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
vadkörte
addikt
válasz
GreenGoblin #76623 üzenetére
Valójában mennyire up to date? Mert lehet, hogy valóban az.
Ha nem egy terminal-os adatbázis takarítás nem árthat.
#76630 mefistofeles:
Arch
Más:
Manjaro és Brave. Aki Manjarot és Brave-et is használ, annál mostanában tudott frissülni a Brave? PGP signature error-ral nem akaródzik frissülni. -
Sinkapeter
tag
válasz
A tegnapi frissítés után csinálta, de nálam az volt az ok, hogy valami miatt a Pamac AUR-ból volt telepítve (nem emlékszem már, miért), és miután feltelepült az pamac-tray-appindicator helyett a plazmás változat a frissítésnél, nem tetszettek egymásnak. A terminálban a pamac-manager indítja el a grafikus részt , ott talán nálad is látható, ha probléma van. Újratelepítettem a Pamacot, úgy állt helyre a dolog.
-
-
anorche1
őstag
válasz
CPT.Pirk #76628 üzenetére
Igen, en vagyok az. Bar szerintem ez a jelenseg, hogy kijelentkeztett, es bejelentkezeskor fekete kepernyot kaptam kurzorral, ez ott is elofordult.
Lehet ujra felrakom, bar nem csinaltam a rendszerrel semmilyen extrem dolgot.
A kde -t probaltam levaltani, eloszor lxqt -re, majd openboxra, de nehez ott hagyni a DE nyujtotta kenyelmet.Szerk.:
Es koszonom, hogy raneztel -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #76627 üzenetére
i915 driver összeomlott
systemd egy része szintén
ezek után egy csomó read error van, amit még sosem láttam sehol
qt összeomlást is látniNem tudom hogy került ebbe az állapotba, de itt valami nagy gebasz van. Nálad volt az, hogy Manjaro-n még minden faja volt, aztán váltottál Arch-ra és azóta vannak ezek a gondok?
-
anorche1
őstag
Megint lefagyott. Most kijelentkeztettett, bedobtam az sddm -et, beirtam a jelszot, majd kaptam egy fekete kepernyot kurzorra. TTy -t engedett valtan,i ugy ujrainditottam a gepet (bar mivel 1.5 percet tokolt volna, amig kijelentkeztett, ezert inkabb ott eroszakkal kikapcsoltam. Hogy tudtam volna magam kijelentkeztetni?)
Pastebin -
urandom0
senior tag
válasz
Véreshurka #76622 üzenetére
Oké.
-
leviske
veterán
válasz
ha terminálból frissítesz, mit ad válaszul?
-
GreenGoblin
őstag
Olyannal találkozott már valaki Manjaro KDE alatt, hogy a Software Update-re kattintva nem történik semmi sem? Egyszerűen nem adja be. Korábban is csinálta már ezt nálam de akkor egy újraindítás megoldotta. Most nem.
-
lypen99
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #76616 üzenetére
& @cigam
Köszönöm, igen a kérdésre benne van a válasz az összefoglalóban, de a "tapasztalatbeli" hsz sokkal relevánsabb.
Nem egy erőgép alá is írom, igazából funolgatni kell, de van gondom és a HDD-re gyanakszom ha nem települ, mert 2 disztrivel is próbáltam. (Egyik pont a Mint XFCE).Nem is gond, mert tán jövőhéten jön a RAM asztaliba,
i5 650 - 8 GB RAM (lesz már csak az kell) HDD (később csere SSD) és egy Radeon 5670.
Mivel egyre kevesebbet játszok ezért húzok a Linuxok felé.
Mindegy is, bármi kérdés van jelentkezek a jövőben. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lypen99 #76613 üzenetére
Tulajdonképpen bármelyik népszerűt felteheted rá, de az LXDE / LXQT / XFCE asztali környezetes verziók közül válogass. Az igényesebbekhez kevés a ram (meg proci, meg hdd, meg minden) és azokat már a laptopokban megszokott lassú HDD is erősen visszafogja. - ha van rá lehetőséged, dobj bele valami olcsó kínai SSD-t, sokat számítana neki.
De akármit is teszel rá, pl. egy Facebook erős kihívást fog jelenteni a gépnek a proci miatt. Youtube videók szintén.
-
válasz
peterattila #76611 üzenetére
gbor.richard
Valamelyik magyar Puppy variánst ajánlom, esetleg MXlinux. -
lypen99
aktív tag
Sziasztok adott egy HP Compaq 8510W.
T7200-s Proci, 1 GB DDR2 (később bővítem) és egy 256 MB-s Quadro.
Milyen Linux disztró menne fel rá? Játék nuku. -
Balerik
aktív tag
válasz
peterattila #76611 üzenetére
Szia!
Itt már egyszer ajánlották, én is így csatolom a hálózati meghajtókat.
Ubuntu - Hálózati meghajtók egyszerű csatolása -
Rimuru
veterán
válasz
peterattila #76609 üzenetére
Jo esetben tudod siman fajlkezelobol is bongeszni (probalj network devicera csatlakozni), nem irtad mit hasznalsz, keresd ki hogy tamogatja-e.
De pl vlc is tamogatja, upnp-t keresd. -
peterattila
aktív tag
Medixaboxon futó dlna-megosztást hogyan látom linux alól? A boxon lóg egy külső 2 tb-os hdd, azon vannak a filmek, sorozatok, ez van megosztva. Tv, windows látja, ezt szeretném linux alól is elérni. Hogyan? köszi
-
urandom0
senior tag
válasz
Véreshurka #76578 üzenetére
Az x11vnc nem nyit új X sessiont, hanem a jelenlegire húzza rá a VNC-t, így ugyanazt látod a képernyőn mint a VNC-n. A belövése nem feltétlenül triviális, én LightDM+Xfce alatt így használtam:
x11vnc -display :1 -auth /var/run/lightdm/root/:1 -forever -rfbport 5901
x11vnc -display :0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -forever -rfbport 5901
A LightDM az :1-es displayen futott, az Xfce pedig az :0-n, és amikor bejelentkeztem LightDM-ben, ott a session megszűnt, és átdobott az :1-re. -
válasz
mtomi95 #76605 üzenetére
Firmware tartalmazza a drivert. Régebben paman-t és pulseaudio-equalizer-t használtunk hangjavításra, de úgy látom már egyik sincs. Helyettük van viszont a pasystray és a pulseeffect, mindkettő benne van a tárolóban. onnan is feltelepítheted.
YT video
Hangproblémák esetén az ebben lévő terminal kimenetek segítenek a probléma kiderítésében.
-
mtomi95
senior tag
Üdv!
Ubuntura lehet hang drivert telepíteni?
Egy Realtek ALC656 hét kellene.
Ehhez MacOS-re is találtam és működött is, de itt linuxon semmit.
Sokkal “rosszabb” a hang minősége, mint Windowson. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Futás, futópályák
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- One mobilszolgáltatások
- Xbox Series X|S
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Synology NAS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest