- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
bibi55 #77595 üzenetére
Sajnos elképzelhető, hogy a probléma nem a Linux, hanem a router hibája. Bizonyos routerek fura dolgokat művelnek Linux rendszerekkel, nem osztanak IP-t vagy éppen beragad valami. Asztali gépeknél pedig általában nem szokott teljesen lekapcsolni a LAN kártya, így nem szűnik meg a kapcsolat. Egyes Intel hálózati kártyáknál szokott lenni valami energiagazdálkodási beállítás hasonló anomáliákkal, azért kérdeztem korábban. Realtek-kel nehezen hiszem, hogy valóban gond lenne.
Ha kikapcsoláskor kihúzod a LAN kábelt és pár másodperc múlva visszadugod, akkor működik? -
bibi55
tag
válasz
bibi55 #77590 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztési időből, elnézést.
Ezt találtam a network log-ban:
[NetworkLog] -
bibi55
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert a google keresések között nem találtam megoldást... Hátha itt valakinek lesz ötlete.
A probléma, hogy reboot után nincs ethernet kapcsolat. Nem kap IP-t a rendszer, ezen nem segít ha kézzel állítom be a kapcsolatot, és a nework-manager restart sem változtat semmin. Egyébként a NetworkManager.service Loaded és Active.
A probléma akkor oldódik meg, ha bebootlok Windows 10-be. Ha onnan reboot vissza Linux alá, akkor minden probléma elszáll.
Próbáltam már Archot, Ubuntut, Debiant és jelenleg a PoP OS! van fent, így nem hiszem hogy distro függő lenne.
Hol tudnék, milyen logot tudnék megnézni, ami segíthetne megtalálni a hiba okát?Köszi előre is!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #77586 üzenetére
(és Kapitány)
Ezek a formázós blog/fórum/stb. motorok a sírba tesznek, csicsa van, használhatóság kevésbé...
A write csak minimális formázást támogat és kifújt (mondjuk formázó karakterek pl. az _, *,# és nem tudod neki megmondani, hogy most nem formázásra akarod használni, ez a hátránya, figyelni kell), úriasan mondva pure text és semmi más.
Ja, animált tapsikoló emberke sincs... -
válasz
#05413120 #77582 üzenetére
Super, ezek szerintem hasznosak nagyon, thnx!
Kár, hogy a Linux Mint meg az Ubuntu topikoknál régóta nincs Topikgazda, mert a régi blogjaid vannak beragadva az Összefoglalóba....
Mennyivel jobb egy közel 5 éves Összefoglaló, köszönjük a jóindulattal rossz viszonyban lévő nagybetűsöknek!
-
törölt tag
-
válasz
Flowtation #77580 üzenetére
Hasznalj Ventoy-t.
-
Flowtation
őstag
-
shina
tag
válasz
Flowtation #77578 üzenetére
Próbáld meg a következőt. A for loop-ban a menuentry sort írd át így:
menuentry ${isoname%.*} {
Annyi a kitétel, hogy legyél biztos benne hogy mindig van .iso a végén, mert a fenti kód eltávolítja hátulról az első pontig a karaktereket. Ha nincs kiterjesztés és ponttal kezdődik a fájl név, akkor az egész string-et törli.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Remélem jó topicba írok.
Használ valaki yumi-t multiboot pen készítésre? Az lenne a problémám, hogy miután megcsináltam a pen-t, (uefi yumival, unlisted iso-kkal), minden működik, csak nagyon zavar, hogy a menüpontokban szerepel az is, hogy .iso
Ezt nem tudjáttok véletlenül, hogy hogyan lehet kieszedni? Az unlisted.cfg-ben, ami az isokat sorolja fel, igy szerepel:if [ "(${multiboot_path})" = "(${bootdev},msdos1)" ] ; then
# Include the boot functions
source /multiboot/menu/boot_functions.cfg
# Where the iso files are stored (this path must change based on the folder of the ISO) : todo automate this path!
set dir="/multiboot/ISOS"
export dir
regexp --set=i "${dir}/*(.[iI][sS][oO])" "${name_ext}";
for isofile in ${dir}/*"${name_ext}"
do
_isoname
menuentry ${isoname} {
set default=0;
set iso_path="${dir}/${1}";
export iso_path;
unset looplabel;
unset root;
set root=(${bootdev},1);
De ebben nem jövök rá, hogy mit kellene átírni. Az is jó lenne, ha lehetne a sorrenden változtatni, de még erre sem találtam megoldást.
Köszönöm előre is!
-
törölt tag
Akkor Ubi kolléga közkívánatára kirakosgatom az értelmesebb bejegyzéseimet ide:
[Blogocska]
Elsőnek a GPT/EFI téma ráncfelvarrva:
[EFI/GPT] -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
mc-ben volt olyan, hogy pl. ha editálásra nyitottunk meg egy file-t az mc beépített editorában és keresni akartunk, a kereső ablakban nyomni kellett egy ALT+P -t, amire megjelent a legutóbb oda bepötyögött string. Tudja esetleg valaki, hol lehet ezt bekapcsolni?
Köszönöm!
-
anorche1
őstag
válasz
lev258 #77571 üzenetére
Pontosan, este ra is jottem a megoldasra, csak nem akartam meg egy 4. hozzaszolast is
# Runtime Power Management for PCI(e) bus devices: on=disable, auto=enable.
# Default: on (AC), auto (BAT)
#RUNTIME_PM_ON_AC=on
#RUNTIME_PM_ON_BAT=enableA
RUNTIME_PM_ON_BAT
elol kell kivenni a # -t, es on -ra allitani. -
válasz
vadkörte #77572 üzenetére
Szerinted amikor Mint-eztem tudtam ezekről a listákról?
Esetleg itt megkérdezted vagy beírtad a gugliba?
Fostam tőle én is, de ha követem a txt-ben lévő utasításokat nagyot nem lőhetek mellé.
Tényleg nem, pár dologra kell figyelni, amiket growler szaki is leírt és már műxik is. Legnagyobb baj az lehet, hogy nem működne.....
-
vadkörte
addikt
válasz
anorche1 #77570 üzenetére
Mintha valamiért felfüggesztené az USB-t.
#77567 ubyegon2:
"Nem egy weboldal listázza a hivatalos PPA-kat, azok tuti megbízhatók..."
Szerinted amikor Mint-eztem tudtam ezekről a listákról?
"Ezt a make izét, lánykori nevén forrásból telepítést vagy forgatást? én is igen ritkán csinálom, de mindhez van egy txt fájl, amiben leírják, mi az a pár karakteres pár parancs, amivel fordítani lehet, ha már nincs kedvem a gugli ban rászánni 3 másodpercet."
Fostam tőle én is, de ha követem a txt-ben lévő utasításokat nagyot nem lőhetek mellé.
-
anorche1
őstag
válasz
anorche1 #77568 üzenetére
Es nem. De biztos hogy a tlp a ludas. Ha leallitom a service -t, azonnal latja. Ha elinditom a service -t, kihuzom majd vissza dugom a pendrive -ot, akkor megint nem latja. Ha leallitom, megint latja.
Pedig tlp configban nem alitottam semmit, csak felraktam, es engedelyeztem.
-
válasz
tordaitibi #77558 üzenetére
&(#77566) vadkörte
Szóval féltek a PPA-k megbízhatósága miatt, értem. Nem egy weboldal listázza a hivatalos PPA-kat, azok tuti megbízhatók, míg az AUR-ba tudtommal nem ellenőrzötten is bekerül bármi. Lényegében amit elkezdesz használni, annál úgyis összeszedsz annyi infót, hogy magabiztosan tudd használni és csomagokat felrakni rá és ez a lényeg. Mindenki megtalálja a neki testhezállót, no meg persze a géphez is passzolót és ha minden klappol, tuti meg is kedveljük azt a disztrót.
Ez az AUR bekapcs tényleg egyszerű amúgy, de volt már több ilyen kérdés kezdőktől, de PPA-s kérdés dettó.
Ezt a make izét, lánykori nevén forrásból telepítést vagy forgatást? én is igen ritkán csinálom, de mindhez van egy txt fájl, amiben leírják, mi az a pár karakteres pár parancs, amivel fordítani lehet, ha már nincs kedvem a gugli ban rászánni 3 másodpercet.
Először hangosan ordítoztam a gépemmel mert ugyen nem atomlogikusan install maka vagy mi hanem valami ./ vagy /. kell elé különben azt írja, nincs ilyen fájl. Hát bammeg ott van a könyvtárba!
Ez nagyon tetszik, bár nem túl hatékony módszer ezek szerint.
Abszolút kezdőnek nyilvánvalóan jobb egy Mint/Ubuntu, de akin érződik az affinítás, annak szoktam javasolni a Manjaro-t, nekem is mindig van fenn egy. Igaz most az 1 terás SSD-n egyetlen Mint van csak fenn, ilyen meghajtóm se volt még a 8 év alatt.
(tényleg nagyon elvették a kedvem nemrég ezek szerint)
Legutóbb nekem is nagyon integetett egy biciklis, de alig mosolygott.
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #77554 üzenetére
Az AUR valóban tele van mindennel, ember legen a talpán aki képes kiválogatni belőle a lényeget. Egy kezemen meg tudom számolni mennyi programot telepítettem az AUR-ból (Entangle, Teamwiever, Youtube-dl + GUI, TLP-GUI)
A PPA-kkal az volt a bajom, hogy valamiért nem tudtam (mertem?) bízni bennük, mellette minden vackomhoz külön-külön kellett a tárolókat felvenni, mert a rendszer tárolóban nem volt benne az a néhány megás kód, ami kellett a Wi-Fi-mhez, a fingerpfint sensor-hoz, a TLP-hez, a böngészőhöz, stb... Azon a szinten nem igazán tudtam eldönteni melyik PPA kell, hogy keressem és hogy biztonságos-e vagy sem. Mondjuk ma is inkább olvasok 10x és telepítek 1x.Az AUR-t bekapcsolni egy képmozdulat a Szoftvertelepítőben. Nemrég felkínlódtam VB-ba egy MagyArch-ot, a Discover lehet, hogy színes és szagos, de kapásból összefosta magát, még az alapból telepedett programokat sem látta. OK terminal-ból pár perc alatt helyrepakoltam a lelkivilágát, csak addig is el kellett jutni. Az összes tájékoztatás egy 4 jegyű hibakód volt. Manjaro-val ilyen "élmény"em nem volt, olyan igen, hogy a frissítésbe belezavarodott és törölni kellett az adatbázis file-jait, de az is max 1x.
Egy abszolút kezdőnek mégis inkább ajánlanék egy Debian fork-ot - pl. Ubuntu (Mint) - vagy más kiadás alapút és nem azért mert az jobb, vagy több lenne, mint egy rolling. Egyszerűen hülyebiztosabb. Ha már van némi rutin és szándék is a tanulásra akkor jöhet egy rolling. Ha érdekli, ha nem maradjon ahol van. A Manjaro-val pl. elég nehezen lehet mellényúlni. Nem azt mondom, hogy nem lehet, óóóó dehogynem lehet, de ha tudod mit csinálsz - és a hw is úgy akarja - nem nagy kihívás telepíteni és a mindennapos használattal sem lesz probléma.
Olyanokban most nem mennék bele, hogy a LE-szal akadhatnak MSO kompatibilitási problémák, mert ez általános platform szintű probléma (nekem még nem volt, de nem is kezelek több tíz-ezer cellás adatbázist, táblázatot) de már az alap szintű videó vágásaimat is inkább KDEnlive-ban végzem, mint, hogy beboot-oljak a W10 be csak ezért. A grafikai munkáim maradtak Win-ben mivel az Affinity programjait nem voltam képes rávenni a Wine-ban futásra. :\#77558 tordaitibi:
"...mint minden motoros int a másiknak, függetlenül hogy choppers, robogós, vagy épp sportmotoros vagy krosszos.
De MOTOROZIK!"
Hobbiból bringázok. Többször előfordult, hogy motoros köszönt - intett - néztem is mint a vadnyúl az üregéből. Egyszerűen kétkerekű voltam neki és mint ilyen társ...
Erről kellene szólnia a dolognak. Vagy tévedek? -
törölt tag
válasz
GreenGoblin #77557 üzenetére
A WoeUSB nevű cuccal próbáld kiírni!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sweet Lou 6 #77561 üzenetére
Így én is jártam pár hete, mikor újra kellett rakni a W10-et az egyik gépemen. A vicc az, hogy azon a gépen kért drivert, amin addig nem. Persze a telepítő nem tudta megmondani, hogy mihez kér drivert, nem is tudtam neki mit adni.
Végül aztán LTSC telepítő volt a megoldás, az nem kért drivert... Érdekes...
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #77552 üzenetére
"Minden tiszteletem annak aki elkezd konzolbol felepiteni egy Pure Archot, de mi az ertelme? hacsak nem ez a hobbija."
Ez már nem annyira szükséges. Hisz itt van a Calam arch telepítő. Kb úgy működik, mint egy live iso. Én is annyira kapisgálom , mint Ti, de azért kukkantsatok bele:
Calam-arch telepítő.iso
Ugyanannyit kell hozzá kapisgálni mint bármelyik más telepítőhöz. A live iso botolása után egyből csatlakozzatok a wifi-re. De telepítés közben 11%-nál és 59%-nál, meg 60%-nál ne vágjátok bele a tomahawkotokat, hanem várjatok türelmesen. Mentes lesz a Manjaro boot-grub baromságaitól. Lesz egy pure-arch szerű telepítésetek. Lehet választani 8 féle ablakkezelő közül, akár cinnamont is, vagy xfce-t, vagy akármit. Újraindulás után a /etc/pacman.conf fájlban commenteljétek ki a multilib-testing tároló két sorát egy-egy #-ttel és indítsátok újra a gépet. Ne felejtsétek el bekapcsolni az AUR támogatást a pamac -ban. A pamacnak ugyanolyan ikonja van mint a linux mintben a frissítőnek. Nekem ez nagyon bejött és tiszta arch-om van kínlódás nélkül. Már swájci bicskát is csináltam vele: [swájci bicska] . -
Sweet Lou 6
addikt
válasz
GreenGoblin #77557 üzenetére
Biztos, hogy a telepítővel van probléma? Hol kéri a drivert? Nem lehet, hogy az alaplaphoz kell valamilyen egyedi illesztő?
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #77558 üzenetére
" Nincs ilyen fájl vagy könyvtár " a válasz. Hát ott van! Ne ezt írja vissza akkor mert ez hazugság."
Öreg róka létedre már megjegyezhetted volna hogyha simán terminált nyitsz,
akkor a felhasználó gyökerében fog megnyílni. Próbáld ki - nyiss terminált.
és írd be: ls -> enter ... mit fog kiírni ? A felhasználó gyökerében lévő könyvtárak
neveit (Letöltések, Zenék, ... stb.)
Ahhoz hogy lássa/megtalálja pl. a Letöltések könyvtárban lévő telepítő fájlt,
a Letöltések könyvtárban kell terminált nyitni.
- Vagy úgy hogy megnyitod a Letöltések könyvtárat -> jobb katt, egy üres területre ->
a legördülő menüben: "Megnyitás terminálban"
- Vagy simán nyitsz terminált:
cd Letöltések
enter
ls -> ekkor a Letöltések könyvtárban lévő fájlok/mappák neveit kell hogy kiírja.
Ha köztük van a telepítő fájl neve, akkor meg fogja találni. -
válasz
ubyegon2 #77556 üzenetére
"amíg kinyomozza, hol kell bekapcsolni az AUR"
Nem, egy pipa a Szortvertelepítőbe, de a full guis csiricsáré (nekem tetszik
) Discoverbe alapból benne az aur.
Elhiszem hogy sok szemét is van aurba, de a playAStor.ba mennyi van-, Millió szar app, és nem zavarja a felhasználókat.
Engem eleve a ppa zavar, minél több van felvéve annál tetűlassúbb az egész frissítési procedúra. Pláne nálm egy vagon van, Mega, Opera, meg tucatnyi kis szoftver.
Nem, nem veszek fel ppa-t terminálba, juszt se!A másik, mire én rájöttem ennek az egésznek a menetére, valamint bizony nincs így se 2 akalmazásom, vagyis de van csak én a Git és társain elveszek 2 másodperc alatt.
És fél napom ráment hogy valami make izéből pakoljam fel, hát ha most főbelőnek se tiudom már hogyan kell.
Először hangosan ordítoztam a gépemmel mert ugyen nem atomlogikusan install maka vagy mi hanem valami ./ vagy /. kell elé különben azt írja, nincs ilyen fájl. Hát bammeg ott van a könyvtárba!
Meg ha valamit ami igényli, sudo nélkül pötyörészem be, akkor is ez a Nincs ilyen fájl vagy könyvtár " a válasz. Hát ott van! Ne ezt írja vissza akkor mert ez hazugság.
Ezek visszavetik az egyébként nagyon lelkes amatőrt.
És ha ezzel a make izével telepítem akkor ugye sose fog frisülni.
Aurba, ha kijött az új verzió 1-2 órán belül , ezért külön köszönet a lelkes karbantartói tábornak, már sivalkodik is hogy halló, van újabb.
Pl. Smplayernél nekem ez alapkövetelmény, a reklámmentes YT. szórakozáshoz.De ez a gui-antigui, ppa-aur ellentét szerintem jottányit sem változtat azon hogy ki, hogyan használja a Linuxát.
A lényeg hogy használja, sőőőt kedveli és így vagy úgy de kikapcsolódást, avagy épp szórakozást, hobbit talál benne.
A miértek-hogyanok meg ilyenkor nem érdekesek annyira.
Kb. mint minden motoros int a másiknak, függetlenül hogy choppers, robogós, vagy épp sportmotoros vagy krosszos.
De MOTOROZIK! -
GreenGoblin
őstag
Sziasztok,
Pár év Linuxozás után vissza szeretnék menni windowsra. Ne kövezzetek meg. Adtam neki időt de nem az én rendszerem. Ez van. A gond az hogy elakadtam és hátha ti tudnátok segíteni.
Etcher-rel ill. Fedora Media Writer-rel próbáltam kiírni a WIN10-et amit a Microsoft oldaláról töltöttem le.
Kettő 32 gigás pendrive-ra is kiírtam, végigpróbáltam az összes USB csatlakozót de semmi sem segít.
Beadja a telepítőt de valami drivever hiányzik neki. Próbáltam egy harmadik pendrivera letölteni a hivatalos drivereket de mikor tallóznám telepítéskor formázni akarja a pendriveot.
Valahogy anno sokkal egyszerűbb volt feltenni a Linuxot mint most a windowst vissza.
Van valakinek ötlete esetleg?
Manjaro KDE van fent jelenleg amúgy egymagában. -
válasz
CPT.Pirk #77555 üzenetére
Értem. Csak az a baj, hogy láttam már én is közelről AUR-t meg a benne lévő tízezres nagyságrendű szemetet is. De nekem semmi bajom nem lenne ezzel, mivel ki tudom választani onnan is és a PPA-k közül is azt a 3-5 csomagot, amire szükségem van. A rolling nem szeret engem, ill a gépeimet.
PPA-val egy kicsit több a macera.
Ezt ugye nem komolyan írtad? 3 sor a terminalba plusz az install parancs. Évente 5 PPA-s csomagot rak fel egy átlag home user. És most inkább azokról beszélek, akik már kicsit jártasabbak, a tök kezdő mindkét rendszeren csodálkozik majd, főleg amíg kinyomozza, hol kell bekapcsolni az AUR-t, hogy onnan is felrakhasson bármit. Amott meg rá kell jönnie, hogy vannak a PPA-k és azokata gugliban megtalálni, ez mondjuk 00,5 sec kb. (az utóbbi) Minden kezdet nehéz, mindenkinek az. Neked is az volt, ha még vissza tudsz emlékezni.
Meg ahány kiadás, annyi külön PPA...
A hivatalos Ubuntu PPA-k ugyanott vannak, max néhánynak a végét kell módosítani, az AUR-ban meg egyetlen csomagból van 20 példány, nagyon tudja a kezdő, melyik kellene is neki. (de nekem amúgy tényleg nincs gondom az AUR meg a rolling használatával sem, ha működött volna a 7+ év alatt bármelyik hosszabb ideig, talán azt használnám napi szinten)
-
válasz
3 embernek tettél fel Manjarot és 2/3 ebből használni is tudja!
Ammándöfi!
Én pár tucatnak LTS Mint-et és 100% használja. Csak úgy megemlítettem, nem kekeckedésképpen.....
vadkörte legalább nem csak felrakja, használni is tudja!
Tényleg ekkora kihívás lenne egy egyszerű PPA-ból való csomagtelepítés?
-
growler
őstag
válasz
Minél több felhasználó telepítsen Pure Archot - elvégre, a Manjaro őket használja
beta tesztelőként. -
válasz
vadkörte #77551 üzenetére
Osztom a velemenyed.
Nekem is Manjaro lenne ha normalisan futna a vasamon.
Oka a frenetikusan jo csomagkezeles. Az aur egy kb. akkora talalmany mint a PlayStore. Semmi ppa, meg vakarozas, ott minden megvan.
A masik ok hogy nekem 1-2 szoftveremnek abszolut naprakesznek kell lennie, ez az Ubuntu tarolokba honapnyi kesessel erkezik meg.
Ilyenkor kezimunka.Eddig 2 emberkenek tettem fel a Manjarot, 1 eve hasznalja a 29 eves fiam egy laptopon hazi media es netes videocenternek,
a masik meg a velem egykoru baratom, masfel eve nyuzza.
Meg nem volt olyan baj a rendszerekkel amit felperces telefonhivassal ne tudtam volna kijavitani, illetve inkabb elmagyaraztam mit is akar epp az os.Viszont az egzotikus ablakkezelok meg egyeb ilyesmik nekem teljesen kivul esnek a latokoromon,.ebben igazat adok a kolleganak.
Minden tiszteletem annak aki elkezd konzolbol felepiteni egy Pure Archot, de mi az ertelme? hacsak nem ez a hobbija.
Nalam amikor az Ubuntura rahuztam a teljes KDE Plasmat, lehuzta maganak a fel internetet. Olyan szoftverek tomkelegevel amiket az eletbe nem hasznalok sot azt ye tudom mire valok.
Meg jott egy fel vagon jatek, nemelyik full bena de van koztuk.aranyos jopofa is, azokkal azota is eljatszogatok.
Es kit zavar, 1 teran elfernek, amig nem inditom nem hasznal procit, ramot, es lehet hogy pl. 2 ev mulva kell valamire, addig meg elvan. -
vadkörte
addikt
válasz
#05413120 #77549 üzenetére
"...mindig mosolyogva nézem, ahogy a népek rolling disztrókkal, meg tiling ablakozókkal szopatják magukat..."
Évek óta Manjaro-zok, ~1,5 éveig XFCE, mostanában KDE DE-tel. Soha nem szopattam magam. Telepítettem, beállítottam, belaktam, használom. Előtte egy kis ideig Mint Mate-tel szívtam, de a repository-s hülyeségeivel az őrületbe kergetett.
Kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a ministránsfiúk... Nem vagyunk egyformák. -
válasz
#05413120 #77549 üzenetére
Gondoltam, hogy költözteted megint őket, szerintem nagy része a blogjaidnak hasznos olvasmány, az SSD-s persze avulgat, de még akkor is jobb, ha van, mint ha ennyi sem lenne. (meg ugye mi alapján írtam volna a kezdőknek szóló SSD-s blogomat)
LTS....akkor kocaLinuxer vagy Te is!
(meg még vagyunk egy páran így ezzel)
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #77541 üzenetére
Nekem minden rolling, half-rolling szakértői...
Tudom az én hibám, meg hülye is vagyok a Linuxhoz (főleg), de leragadtam az LTS, meg a "kiadjuk ha elkészült" vonalnál, és mindig mosolyogva nézem, ahogy a népek rolling disztrókkal, meg tiling ablakozókkal szopatják magukat, mert ugyi ezekről ismerszik a Linux szakértő (nyilván ez nem Madrac kollégáról szól)...l#77542 Ubi: baromira elégedetlen voltam a Kugli Bloggerével, ezért költözni akartam, de aztán erőforrás hiány miatt elmaradt a dolog... Összeszedem magam, és majd kipakolom valahova azokat, amik nem túl elavultak.
-
ace05
senior tag
Helló
Nem találtam megfelelő topikot, így ide írom. Van egy régi Dlink dns 323 nas-unk (kb 11 éves). Most cseréltem le egy dell poweredge t20-ra amin freenas megy. A Dlink nast backupra megtartanám, de azt hogy tudnám ütemezni a freenasban, hogy egy héten egyszer csak a friss fájlokat másolja rá a dlinkre? Tehát nem az egész meghajtó tartalmát, csak a friss fájlokat. -
válasz
I02S3F #77544 üzenetére
Ír az hibaüzit, csak az eseménynaplóba, ami nincs szemelőtt.
Na igen, egyszerű user ott se nagyon oldja meg a gondokat, anno napokig nem indult a gépem, aztán találtam a minidump nevá programot, ami a hibakódot lefordítja érthetőre, mindjárt más lett a helyzet! Főleg ha nem volt kikapcsolva a dumpolás, mert találkoztam olyannal is már.
Azért a hibák nagy részét Linux alatt is tudni kell megtalálni és még meg is kéne érteni. Ha egy gépben hiba van, akár hw, akár sw forrású, az mezei usernek ritkán kezelhető probléma, ezt el kell fogadni.
-
válasz
vadkörte #77543 üzenetére
Nekem már hiányoztál.
Pedig pont félre akartam érteni!
Nagyjából tiszta, kiknek hiányzik ez a barátságos stílusom, egyszerű pszichológia ez is, alapból akik ide járnak rendszeresen, azok megszokják a légkört és ha a kezdeti nehézségeken túljutunk, egész használható kommunikáció tud kialakulni.
Ezek a halott/tetszhalott eszközök engem is üldöztek egy időben, szerencsére ma már annyit tudok, mikor kell elengedni egy meghajtót vagy pendrive-ot, mert nem fog szuperálni.
Ezek a régi horror tápok is működtek azért valameddig, csak sokan azt nem vették tudomásul, hogy az egyre jobb VGA-k beszerelésével mit okoznak, mert ugye a fogyasztás jelentősen megnőtt sok esetben. Anno VGA-m is füstölt már el, alaplapom is és mindnek a táp volt az oka, az tuti! Mégis a HDD megnyekkenése érinti rosszul a usert, mert azon voltak/vannak az adatai meg a rendszer....
Kicsit megértem ám azokat is, akik értetlenkednek és a saját ügyetlenkedésüket kivetítik az OS-re, mert hát miért nem szól!!!! ? Csak azt felejtik el, hogy akiknek minden klappol, azok odafigyelnek a részletekre is, főleg a megfelelő hardverkörnyezetre.
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #77532 üzenetére
Járt már nálam pár sérült/döglött partíciós táblás eszköz, HDD, de leginkább USB stick és SD kártya. Valahogy az összes ismerős megtalál a szarjaival. Egy kivételével "javítható" volt mind, arról az egyről utólag derült ki, hogy nem a partíciós táblát vitte el a pusztulat, hanem az eszközt... 90%-ban adatokat is lehetett menteni, mióta a TestDisk-et megismertem, kicsit egyszerűbb a dolog.
Amúgy ha szeretnél egy Vargháné & Tsa. Co. LTD. által kreált gyönyörűséget, egy atom stabilan működő 235W-os AT-m még rejtőzik valahol. Egy P2-es Cerkáról bányásztam ki és csak azért működik atom stabilan, mert legfőképp nehezéknek használtam, bekapcsolni még terheletlenül sem mertem.
ui.:
Nekem már hiányoztál. NEM FÉLREÉRTENI! Egy színfoltja vagy a topiknak és még segítőkész is, csak nem mindenki érti elsőre a stílusod.
#77538 madrac:
Ne hidd, hogy csak a liunux alapú OS-rek tudnak "érdekességeket" produkálni. Futottam már bele W10 telepítéskor olyan maflásba, aminek a megoldása órákba telt. Csak UEFI-ben akart telepedni, de UEFI-ben nem látott háttértára a telepítőn kívül, legacy-ben látta a háttértárakat, de nem volt hajlandó telepedni. -
válasz
madrac #77538 üzenetére
Célszerű felkészülni arra, hogy egy OS bizonyos hardveres és BIOS szintű dolgokkal nem tud mit kezdeni, például leírtad, hogy bott során se kép se hang, ebben az esetben kár az OS-t kárhoztatni, mivel még nincs is kapcsolatban a hw környezettel. Nem csak a Linuxra, hanem a többi OS-re is állíthatjuk ezt. Az OS nem látóasszony és nem oldja meg azokat a user gondokat, ami nem rá tartozik. Mint írtam, nálam fél óráig se kép se hang nem volt UEFI/CSM váltáskor, de ehhez volt-e köze, éppen melyik Linuxot használtam? volna
Számtalan esetben vesznek az emberek M.2 csatlakozós SSD-t a gépükbe, mert olvassák, hogy van olyan az alaplapjukon. Az már nem érdekli őket, hogy az AHCI protokollos Sata3 csatolós csak és nem NVME protokollos. Erre sem fog figyelmeztetni az OS, mivel még nincs kapcsolata a hardverekkel!
Amúgy ha már fut a Linux, onnantól kezdve elég sok hibát jelezni fog, más kérdés, hogy ez a mód, ahogyan teszi, mennyire olvasható home userek számára. Egyszóval kitartás, végy példát Tordaitibi ft-ról, ő is szídja a rendszert a saját bénázásai és létező OS hülyeségek miatt, de emellett harcol is, hogy megnyerje a csatát!
Egy laikus usernek az általad leírt user error átélések ugyanúgy gondot jelentenének WIn alatt is. Nem? De! Amit leírtál, abból az a tanulság, hogy egy béna usert semmilyen OS nem véd meg a saját hülyeségeitől. Azért ez is hasznos tanulság mindenképpen!
(#77539) gbgb
Blogolj, amit tudsz, úgy látom megszűnt a legutóbbi bloghelyed nemrég.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
growler
őstag
válasz
madrac #77538 üzenetére
Ha dd-vel (vagy ezt használó segédprogrammal - pl. Etcher) kiírsz pen.-re egy iso-t,
és a gép indítása után előcsalogatod a boot-választót, (pl. F12 ?) akkor azt látod
hogy a pen. 2 választható opcóban jelenik meg.
- UEFI: előtaggal
- Előtag nélkül
Ha az UEFU-set indítod, akkor UEFI módban indul a telepítő.
Ha az előtag nélkülit indítod, akkor Legacy módban indul a telepítő. -
törölt tag
válasz
madrac #77538 üzenetére
Mint arra finoman utaltam, sztem sosem jön el a Linugz desktop éve, legalább annyi sebből vérzik mint a Win. Pont a PH fórumokon jelenlévő Linux evangelisták és megmondóemberek (nem Ubira gondolok!) voltak az egyik ok, amiért takarékra tettem magam...
Nem akartalak megkövezni, csak jelezni, hogy a Linux filozófia egyik alapvetése (volt), hogy a rendszer feltételezi, tudod mit miért csinálsz...
Egyébként Ubuntu és leszármazottai szólnak a particionálásnál erről, kifagyás nélkül, nálad ha jól emlékszem Manjaro volt, azt nem nagyon ismerem, messziről kerülöm az ilyen Arch alapú "szakértői" disztrókat, szívjanak velük csak a szakértők...Az átállás egyszerű, a gdisk gyk. automatikusan megcsinálja a lemezek GPT-re konvertálását. Ha esetleg az segít, kiteszem valahova az erről írott bejegyzésemet...
-
madrac
senior tag
válasz
#05413120 #77511 üzenetére
Hozott anyagbol dolgozom. Korabban csak MBR-t hasznaltam rendszer lemezkent, amikkel sosem volt ilyen teren gond. Ezert nincs nagy tapasztalatom uefi-vel es nem is akartam mindenaron megszivatni magam egy teljes atallassal amire nem is volt szuksegem, de ugy latszik ezzel egyedul vagyok, es teljesen magatol ertetodonek kellett volna lennie annak amit irsz, ahogy ubyegon2 is megkovezett ezert. En viszont ugy gondolom, hogy nem egy uj dologrol beszelunk, ezert elvarhato lenne mar a programoktol, hogy felismerjek azt, hogy milyen modban lett inditva a gep, es meg mielott nekiallna az egesz rendszert feltelepiteni, szoljon, hogy nincs rendben igy, nem pedig a telepites kozepen kiakad program hibaval amin csak a reset gomb segit. (LOL) Ugye nem gondoljatok, hogy ezt nem lehet lazan megoldani szoftveresen... De persze ubyegon2 szerint is ez a helyes mukodes, a lenyeg, hogy minden user error, ellenben a linux mindig szep es jo meg felhasznalobarat.. (LOL) Es akkor igy akar a szines, szagos, grafikus feluletu linux a windows baberjaira torni... Ez minden csak nem felhasznalo baratsag es stabilitas. Legalabbis ez a resze. Veletek ellentetben baromira nem gondolnam, hogy egy meg kevesebb tapasztalattal rendelkezo tudni fogja ezeket vagy hogy elvarhato egyaltalan tole, vagy megoldja, ha igy elakad..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Kodegány táp és az ontopic legyen veletek.
-
csixy
addikt
válasz
Cirbolya_sen #77529 üzenetére
Nekem is megvolt Vargháné, úgyhogy ez részemről kipipálva.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #77528 üzenetére
Nekem volt már anno kettyegős majdnem új vinyóm Seagate Barracuda. Túl nagy baja nem volt, csak épp az első útjelző tábla biztos nem oda mutatott rajta ahova kell. Egy kőbalta segített rajta és jól mutatott a betonjárda aljában vasbeton adalékként. A biztonság kedvéért előbb kb 3 helyen átfúrtam 8-as acélfúróval, hogy majd az utókor el ne olvassa.
-
válasz
I02S3F #77531 üzenetére
Vicces is voltál nagyon!
A Blikkes poen nagyon ült, azóta is kacajgok, már felrepedt az ajkam is.
Remélem a következő évben is mondasz valami vicceset!(értem én a viccet.....)
Viszont a TestDisk nem vicc, helyreállítható vele az MBR és a GPT partitions table is!
How to Fix a Managed Partition Table on Linux
(hoppa, elhasználtam félévnyi hsz keretemet itt.....) :-(
-
válasz
Cirbolya_sen #77529 üzenetére
Nem láttam még élőben, de az időtájt akár lehetett is valamelyik gépemben, csak nem volt rajta a neve. Pár gagyi tápom nyírt már ki pár eszközömet.
Vargháné táp viszont igazi legenda!
Amúgy régóta nyúzom már az ipart home user szinten, ja. Mondjuk első saját gépemre Win 98-at rakott kollégám, net nuku.....nem semmi így visszagondolva.
te sem vagy egy mai kezdő
Én örök kezdő vagyok!
-
válasz
I02S3F #77527 üzenetére
Hát persze, mert Blikket olvasol
Miért, ott nem írnák meg szerinted?
De gondolom linkelsz most legalább egy forrást akkor, hogy ez valós veszély. Amúgy mi van, ha ez történik? Csinálok másik particiós táblát. Telepíteni meg 10 perc.
6milliószor nagyobb veszély, hogy más baja lesz a meghajtónak magának, mint a particiós táblának épp azon a kis területen. Ezt is a Blikk-ből tudom.
Amúgy ha nagyon ráérsz, sasold meg majd, mire is jó a TestDisk program.
-
Annyira azért nem rossz az UEFI szerintem.
Szerintem sem, de a premium diesel üzemanyag is nagyon jó. Csak hát az én gépeimbe nem jó egyik sem, ez van.
Semmi ideig nem tartana beledobni egy kis vinyót, vagy SSD-t átmenetileg. Rárakni egy aktiválatlan windowst és lehetne vele überelni a BIOS-át.
Ezt már lefutottuk régebben.
Hogy miért nem leszek mégsem akkora supermarha, hogy Windowst rakjak bármire és úgy frissítsek bios-t? Azért, mert azon a még mindig igen jó kis üzleti notebookon rohadt tökéletesen fut az MBR/Legacy pároson minden Linux!
capisci?
Biztonságosabb is az MBR-től, mert ha lemez eleje bexarik, akkor a túlsó végén ott a tartalalék partíciós tábla.
Csak hát életemben még soha nem olvastam olyant, hogy valakinek beszart volna a part table. De persze komoly veszély ez is bizonyára.
(van most 3 nem használatos SSD-m éppen, de inkább szétverem mind samukalapáccsal, mintsem Wint raknék ezekre)
(#77525) K0zm0
Minél drágább a cucc, annál nagyobb az adrenalinlöket.
Egy minél drágább cucchoz marhaság venni egy alap szünetmentest 10-15 rugóért. Jó abba a Vargháné tápegység.
RGB futkosson körbe, kívül-belül, az a király!
-
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #77520 üzenetére
Annyira azért nem rossz az UEFI szerintem. A GPT partíciós séma meg linux számára kifejezetten ideális. Én már a Legacy telepítést is GPT sémára teszem, s az MBR helyett kell legelejére egy 1 Megás formázatlan partíciót csinálni és a bios_grub jelzőt hozzá kell rendelni és ide írja be a linux a grub2 core.img-t és ez fut az MBR helyett. Ennyi a trükkje. Innentől kezdve annyi partíciód lehet majdnem amennyit akarsz és mind primary. Biztonságosabb is az MBR-től, mert ha lemez eleje bexarik, akkor a túlsó végén ott a tartalalék partíciós tábla.
#77522 ubyegon2 :
" de a HP 8570p hibrid megoldása nagyon nem díjazta, fél óráig bootolni sem volt hajlandó! " Az azért van , mert egy őskövület BIOS van a gépeden és azt kellene windows segítségével frissíteni.. Semmi ideig nem tartana beledobni egy kis vinyót, vagy SSD-t átmenetileg. Rárakni egy aktiválatlan windowst és lehetne vele überelni a BIOS-át. Közben tudom , hogy az ember beszarik ötször, de táp alatt legyen és addig nem szabad hozzányúlni amíg végleg újra nem indul és beléptet a windowsba. Közben többször újraindulhat. Én pár napja frissítettem a HP 250 G7-est F23-ról F35 verzióju BIOS-ra és is majd bexVrtam közben, de sikerült. -
válasz
GrotESC #77490 üzenetére
Xiaomi mindkét teló, de nem kell belépni, ill csak akkor, ha át akarom állítani, hogy ne csak töltsön, viszont egyik telónál ebben az opcióban is felugrik az említett ablak. Mivel alapokban a gépek, a telók és az OS is ugyanaz, csak arra gyanakszom, hogy a Note 8T-ben van valami, ami miatt felugrik mindig az ablak. Egyébként simán tallózza a Nemo a mappáit, ha oda van állítva a telón az USB opció. (sajna a telót nem nagyon kaptam meg vizsgálatra, így bakfitty)
-
válasz
growler #77521 üzenetére
Köszi a lépésenkénti leírást, anno valamiképpen megcsináltam ezeket én is, de a HP 8570p hibrid megoldása nagyon nem díjazta, fél óráig bootolni sem volt hajlandó! Pedig nem csak Mint volt rajta, aminek valami furmányos EFI particiós nyűgje van, ahogy olvastam. No meg ez a bootidős furcsaság is ráadásul!
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #77518 üzenetére
EFI-s telepítést így szoktam kezdeni: Indítom a telepítőt, majd azon a GParted-et.
- A céleszközön létrehozok gpt-s partíciós táblát.
- Ezután, egy 300MIB-os Fat32-es fájlrendszerű partíciót.
- A GParteddel ehhez hozzáadok "boot", és "esp" jelölőket (flegeket)
- Bezárom a GPartedet, és indítom a telepítést (magyar nyelvű varázslóval.)
- A további megfelelő méretű/fájlrendszerű/csatolási pontú partíciókat ( /, és /home)
már a telepítővel készítem el.
- A rendszerbetöltő helyének, a 300MIB-os boot/esp (efi) partíciót adom meg.
- -> Telepítés- A BIOS-ban a "CSM"-et Enabled-re állítva, mind a Legacy, mind az EFI-s telepítésű
rendszerek indulnak. (Itt hozzáteszem, hogy nálam egy lemezen egy telepített
rendszer van - több lemez/rendszer között indítás után a boot-választóban választom
ki hogy melyik induljon.) -
válasz
#05413120 #77519 üzenetére
Mire kihal, addigra lesz EFI-képes gépe mindenkinek, a limitáció meg inkább elméleti, legalábbis user szinten. Persze a 4 elsődleges particióra figyelni kell, de ha már van extended partició, nem lehet gond. Sokan használják még ezt vígan. Én kb addig, amíg meg lesz a HP Elitebookom.
Nyilván, ahol nem kompatibilis a cucc 100%-ban, oda nem rakunk...
Na ja, de ezt ugye egy mezei user majd csak utólag fogja megtudni.
-
válasz
Rimuru #77517 üzenetére
johetnel gyakrabban es rendet rakhatnal
Igaz, végül is a népszerűségemet tuti nem kezdené ki!
Már a totál null perces kezdőtől kezdve a veteránig (jómunkásemberig) mindenki elküldött valamerre, ez nekem belefér, a betűvetés enyhe ismerete nem annyira..... egyébként én kb 8-15 hónapra, max 5 évre tettem az idejét annak, hogy valaki hiányolni fog.
(#77511) gbgb
Ha már így visszatértél, hadd kérdem meg, hol okoz gondot az a galád MBR/legacy? Főleg ha valaki csak Linuxot használ? UEFI jóval több gondot okoz még a mai napig, főleg olyan 8-10 éves gépeknél/notebookoknál, amikor hibridálták a két sémát és ahány gyártó, annyi módszert követett. Nekem még működőképes UEFI-s rendszert nem sikerült összehozni, OK, hogy örökkezdő vagyok, de akkor is érdekes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kw3v865 #77508 üzenetére
Aug 28? Azóta nem is megy a gép? Valami gyanús dolgot nem találtál?
Szerintem, először csinálj egy mentést a vbox fájlról, hogy nyugodtan tudj garázdálkodni az eredetin. Aztán az eredetin a recovery módban indíts el egy frissítést a szokott módon:sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
reboot
aztán lássuk mi történik. Egy kis ideig a 16.04 még támogatott, szóval kell kapnod frissítéseket. Hátha egy kernel meg minden frissítés megoldja az elindulási gondot magától. - lehet, hogy kézzel kell a dhcp-t elindítanod a recovery módban, hogy legyen netetd.
-
válasz
#05413120 #77511 üzenetére
Azért akad egy kis user error is....
Ennyire kár finomkodni.
Kolléga bevallottan kiderítette, mit csinált rosszul ő maga, ennek ellenére persze a Linux a szar(ilyen összekutyult Windowsos particiós sémát minek is tudna kezelni a Linux GRUB?), de ahogy látom ilyenkor be is indul az is, aki értelmeset ide még sose írt...... Ilyenkor nem bánom, hogy csak ritkán nézek be már ide.
(nem rád gondoltam tordaitibi koma)
-
aujjobba
addikt
válasz
madrac #77495 üzenetére
Eleve nem ertem minek eroltetik a grafikus feluletet a Linux-nal, szerintem totalisan tavol all tole ez, arra sokkal jobb a Win vagy a MacOS.
Szerverkent viszont kivalo, hazi NAS-t epitettem UbuntuServer alapra, mindent konnyen fel tudtam ra tenni ami kell (VPN, nextcloud, plex, transmission, flexget, stb.), eszembe se jutott volna barmifele grafikus OS erre a feladatra. -
Istju
senior tag
Gparted live iso lesz a barátod.
-
törölt tag
válasz
madrac #77509 üzenetére
Üdv a Linugz desktop évében!
Azért az egységesítés nagyban segít az önszopatás elkerülésében, én már évekkel ezelőtt átálltam EFI/GPT-re egységesen (ahogy megboldogult blogomban írtam is róla), teljesen probléma mentesen használom.
És kicsit vitatkoznék is a Kapitánnyal, ma már semmi nem szól az MBR/MSDOS mellett, inkább csak gondot okoz...
Azért akad egy kis user error is, azon pl. hogy egy MBR-ben betöltött telepítő nem csinál neked EFI-s rendszertöltőt, nem nagyon kéne csodálkozni... -
orc88
őstag
Sziasztok!
Remélem tudtok segíteni.Adott egy Dell laptop SSD-vel, Win10-Ubuntu 18.04 dualboottal.
Az SSD első partícióján van a Win10, van egy köztes az adatmentéshez, illetve egy harmadik az Ubuntunak.A köztesből szeretnék leválasztani Windows lemezkezelőben pár gigát, és hozzácsatolni az Ubuntuhoz.
Van erre valami faék egyszerű megoldás, vagy jobban járok ha újrahúzom az Ubuntut?
-
madrac
senior tag
válasz
tordaitibi #77504 üzenetére
Köszönöm szépen, majd ránézek.
Én is úgy gondolom, hogy a különböző disztrók között sokkal nagyobb eltérések lehetnek mint azt sokan gondolnák. Ezért gondoltam én is naívan, hogy felpattintok egy másikat emellé, hátha minden gondom 1 csapásra megoldódik és csak a Manjaronak van valami nyűgje, de ez nem teljesen jött be, csak más dolgokkal szívtam.
Illetve az a summás véleményem, hogy ennek az uefi-nek a szoftveres támogatása is nagyon gyerekcipőben jár még, pedig nem is új technológia. De majd 20 év múlva, mikor már hajam se lesz...
Naívan azt gondoltam, hogy a Linux felzárkózott már a Windows-hoz felhasználóbarátság és stabilitás szempontjából, de még mindig szakadékot látok a kettő között. Persze sokaknak meg más a véleményére erről, nekem ez. Nincsenek egzotikus hardvereim, és azt gondolom, hogy ma már egy Linuxnak is alapból tudnia kellene azt, hogy elsőre valami nagyon alap, de mindennel kompatibilis driver-ekkel indul, főleg a kritikus komponensek tekintetében. Valahogy a linux mindig is sokkal széttagoltabb volt, és sokkal több hardver kezelési hibát tartalmaz, ami semmit nem változott érzésem szerint. Persze a reklámokban lehet villogni, hogy mekkora királyság már, hogy linux live rendszerről bebootol az ember, és minden hardvert felismer, full grafikus felbontás stb.... Ja igen, ha olyan konfiguráción futtatod amivel épp nem bugos a hardver kezelésben valami, valamilyen nagyon új bug miatt ami épp abba a legújabb verzióba került bele amivel te próbálkozol... aztán ha az embernek mondjuk nem olyan hardverei vannak a gépben mint amivel a fejlesztők dolgoznak, máris összeomlik az egész rendszer mint a kártyavár, és bújhatja az ember a netet napokig, és ha szerencséje van és nagyon kitartó, pont rátalál a jó megoldásra a sok félrevezető infó mellett.
Lehet hogy én is túl régimódi vagyok, hogy agyrém dolognak tartom azt is, hogy mi a fenének kell alapból elrejteni rendszerindításnál a konzolt, hogy az ember ne lássa azt se, hogy mi van... Ez sok szívástól megkímélhetett volna engem is. Nem tudom miért erőltetik, hogy mindenben a Windows-ra kell hasonítani.
Amit igazából megakartam csinálni azt megcsináltam, szóval nincs gond. Manjarot meg lehet majd leszedem, mert fölöslegesnek érzek a fő Windows 10 mellé 2 hobbi linux disztrót is, de ez ráér. Azon nem idegesítem magam, hogy a Manjaro alatt miért nem ment a Steam, mert nincs tengernyi időm. Ennek is nyilván lehet ezer oka... akár maga a Steam is. -
kw3v865
senior tag
válasz
CPT.Pirk #77506 üzenetére
Köszi a tippet, belenéztem a log fájlokba, azonban az a fura, hogy augusztus 28-i az utolsó bejegyzés. Igazából egy volt kollégám konfigolta ezt be elég régen, azóta ő már nem dolgozik. Én pedig csak tippelni tudom, hogy mi okozza a gondot. Szerinted, ha az újratelepítést választom úgy, hogy a fájljaim megmaradjanak, az egy járható út lenne? https://www.howtogeek.com/196740/how-to-fix-an-ubuntu-system-when-it-wont-boot/
PostgreSQl, Apache, ilyesmik a lényeg. Maguk a rendszerbeállítosk nem igazán fontosak. -
madrac
senior tag
válasz
I02S3F #77500 üzenetére
Köszönöm, de nem az ismerkedés volt a cél, se nem gondolkodtam a Windows leváltásán. Leírtam, hogy mi. Azért ennél már nagyobb rálátásom van. Többször próbálkoztam már desktop linux-okkal, raspberry-ket is használok, szigorúan desktop nélkül, csak SSH-val, forgattam már módosított forráskódból kernel modult (mert a hivatalos hibás), próbálkoztam a cross compile-al, és perverzkedek a docker-rel, sőt Windows-on is van egy konzolos Debian WSL2-vel, de azért közel sem tartom magam profinak...
Azért grafikus felülettel rendelkező linux-on nem gondoltam, hogy belefutok egy ilyen szívás cunamiba, és tényleg csak azért írtam le, hátha valakinek hasznára válik.
Pont ez a baj, hogy beleettem magam, ezért sikerült megoldani a problémákat, de őszintén szólva sokszor megbánom utólag, hogy ennyi időt áldoztam rá és a vérnyomásomon se segítettEmbernek nincs annyi ideje, hogy minden hibát kinyomozzon ami ezekben van...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kw3v865 #77505 üzenetére
Dmesg kimenet kellene először. Azon a disztrón azt hiszem megtalálod a /var/log/kern.log fájlban is, meg ott mellette van egy két log fájl, pl. az xorg logja. Ezeknek a tartalma érdekes lehet.
Mi ennek a telepítésnek az előélete? Egyszer fel lett telepítve a 16.04 és azóta ott lett hagyva, vagy pl. frissítéseket kapott? Mi okozta a problémát?
-
kw3v865
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Ubuntu 16.04-es desktop rendszer, egy VirtualBox-os merevelemezre telepítve. A problémám az, hogy csak recovery módban működik. Az újratelepítés nem járható út, mindenképp szükségem lenne a rendszerre, minden beállítás, alkalmazás stb. miatt. Azzal nem megyek sokra, ha csak az adatokat lemásolom, a bekonfigurálása a kritikus tényező, és mivel nem én állítottam be, nem szeretném 0-ról újrakezdeni.
A kérdésem az lenne, hogy miként kezdjek hozzá a javításhoz? Van esetleg egy olyan leírás, ami alapján végig tudok menni a tipikus problémák javításán?
-
válasz
madrac #77495 üzenetére
Mintha magamat olvasnam.
Kollega ha van kedved olvasd el a blogomat a Linuxokrol.
2 azaz ketto evig heti szinten szenvedtem olyasmikkel amiket leirtal.
Tobb disztro tobb variansaval. Debian, Mint, Manjaro, Magyarch, meg a fene tudja meg mi, es ezek eltero kiadasaival.
Csereltem az alaplapon es a procin kivul lemezeket, ssd-ket, ramot, tapot, mindent.
Es kb. 10 honapja beprobaltam kinomba egy oreg Ubuntut ami azota hibatlan.
Magyarazat nincs es neked se lesz, talan valami megmagyarazhatatlan hardver inkompatibilitas.Ne add fel, ha en oreg fejjel 2 evig bombaztam forumokat, telepitettem 30-40x es viseltem a koznep haragjat (termeszetes emberi reakcio hogy amiket leirtam az a hihetetlenseg hatarat surolja es a sok segitseg nem hasznal akkor marad hogy en vagyok a hulye) akkor te se futamodj meg.
Hogy nalad mi lesz a megoldas arrol gozom sincs. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #77500 üzenetére
Azért messze nem normális, amit átélt. Ilyen alap dolog, hogy egy Steam nem működik azon a disztrón, amit a gamerek többsége használ Linux alatt Steamre?
Ez a GPT-s szívás meg... A magam részéről minden gépemen MBR-es partíció kiosztást csináltam, mert számomra nincs olyan előnye a GPT-nek, ami miatt megérné a kínlódás vele. És ez független az oprendszertől, mindegyik alatt szívás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Xbox Series X|S
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Futás, futópályák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest