- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Google Pixel topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
leviske
veterán
válasz
tordaitibi #84104 üzenetére
Köszönöm az ötletet. Egyelőre még nem engedtem rá frissítést az új rendszerre. Viszont ez nem jelentené azt, hogy fstab-ba is bekerül. Vagy ezt a Dolphin külön configban kezeli?
Bár miután még ebben a verzióban is akad a hang hangerő változtatás esetén, valószínűleg tényleg felhagyok a Tumbleweed telepítgetésével. Már csak azt nem tudom miért is töröltem a Fedora+KDE párost előzőleg.
-
leviske
veterán
válasz
Silent_Bob47 #83741 üzenetére
Nem teljesen értem egyébként, hogy ezt mire értetted.
Annyit még én is tudok, hogy a / a Linux root könyvtára. A bajom az volt, hogy adott egy működő dual boot rendszer és amiután egyszer frissül a KDE-s Tumbleweed, kötelezően csatolni akarja a Windows partíciót, miközben arra nem adtam engedélyt. És baromira zavart, hogy minden egyes indításnál ugyanaz az ablak fogadott, akármit próbáltam beálíltani. Ezt Tumbleweed+Gnome alatt nem jött elő.
Próbáltam a bootot követő csatolás után lecsatolni, hátha a Dolphin próbálja az előző munkamenetet helyreállítani, de nem. (Bár mint írtam, én sosem nyitottam meg azt a partíciót Linux alól.) Néztem a javaslatnak megfelelően a fstab-ot, de nem változott benne semmi. Sőt, próbáltam újratelepíteni a Tumbleweed/KDE párost hetekkel később, de ugyanúgy az első zypper dup után boot során már ez fogadott.
Most vissza fogom rakni megint a Tumbleweed-et
, így valószínűleg tudok majd érdemi infókkal szolgálni.
EGYÉB: Futott már bele olyan problémába valaki, hogy pipewire használata mellett hangerő változtatásnál durván akadozik a hang? XonarDX + Tumbleweed esetén mind Gnome, mind KDE alatt jelentkezett. Fedora esetén nincs ilyen gond.
-
leviske
veterán
válasz
Silent_Bob47 #83736 üzenetére
Az /etc/fstab-ban nem szerepelt az érintett partíció (a teljes NVMe-n a Windows ül, a Linux külön drive-okon terül el). Lehet, hogy akkor ez volt a gond?
#83737 tordaitibi: Sajnos ezt már nem tudom megmondani, mert végül most átcuccoltam Fedora/Gnome párosra.
-
leviske
veterán
válasz
#63718632 #83734 üzenetére
Igazából az nem gond, hogy NTFS csatoláshoz jelszót kér. Csak az, hogy csatolni akarja, mikor ezt sosem kértem.
Köszi a tippet, az fstab-ot megnéztem, de nem változott. Azaz nem látok benne utalást, hogy csatolnia kellene.
Dolphinban sem nyitottam meg sosem azt a partíciót, hogy esetleg az akarjon automatikusan csatlakozni.
Mindenesetre sanszos, hogy ez valami openSUSE-specifikus bug, mert Gnome alatt sosem jött ez elő, és KDE alatt is kellett neki pár frissítés, mire bemutatkozott először (előző telepítés). Most viszont az a tendencia kezd kialakulni, hogy egy frissítés után ezzel mindenképp elkezd zaklatni.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Tudok az ellen tenni bármit, ha egy frissítés után a rendszer minden boot után akaratosan kéri a jelszavam/hozzájárulásom ahhoz, hogy mountoljon egy disket amit én szándékosan nem csatoltam (mert Windows van rajta)? Az automatikus csatolása YAST-ban ki is van (és ki is volt) kapcsolva, de mégis előjön minden indításkor.
A rendszer openSUSE Tumbleweed + KDE.
Előre is köszi a segítséget.
-
leviske
veterán
válasz
sh4d0w #81315 üzenetére
Én még nem temetném őket. Alig több, mint két hete mutatták be az első GBM-es driverüket (495.44). Könnyen vehet még jó irányt az nVidiás Linux élmény a mindennapokban. Bár én mondjuk komoly gondokat eddig se tapasztaltam, kivéve amikor erőtettem a Waylandet. Az openSUSE Leap 15.3 és a 1050Ti a laptopban egész jól kijön egymással.
#81316 mekker: Ha azt nézzük, hogy az AMD és Intel milyen magabiztossággal vesz át egymástól ötleteket a Mesa-ban, én azért valahol megértem a zöldeket is. Az említett piac pont elég nagy profit rátával működik és speciel oda az AMD esetében is Pro driver kell (már amennyire össze lehet vetni a nVidia és AMD Linuxos WS piacát).
-
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #80701 üzenetére
De az ismerőseid általánosan alkotnak véleményt az AMD/Ryzen notikról, vagy konkrétan a Zen3 alapú gépekkel van tapasztalat? Mert a Zen3 maga is csak most lesz 1 éve, hogy megjelent. Ergo a pár hónapja tervezték azért kis túlzással megállja a helyét. Viszont, ha még azzal is számolunk, hogy az idősebb Yoga 6-ba kalapáltak egy Zen3-as processzort, akkor is elég kriptikus amit írsz. Mi olyat tudnak a notigyártók csinálni, amivel az Intel igényeinek megfelelnek, de az AMD élményt tönkre vágják? Ha ugyanazt a VRM-et, vagy hűtést használják, mint az Inteles társaiknál, abból mostanában nehezen hiszem, hogy rosszabbul jönnek ki a Zen3 cuccok.
A chiphiány pedig - amennyire fel tudom idézni - a Zen3 eddigi teljes élethossza során jelen volt. Lévén, hogy egyszerre startoltak a RDNA2-vel és az Epyc sorozat iránt is megnőtt a kereslet. Az AMD vesztett is piaci részesedést az otthoni felhasználók körében, amiért a professzionális piac igényeit részesíti előnyben.
Azonos magszám mellett én is Intelt vennék, viszont Core i5 vs Ryzen 7 viszonylatban számomra elég nobrainer az AMD.
-
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #80698 üzenetére
Azért viszont említsük meg azt is, hogy ezek a leírt szempontok inkább előítéletből származnak, míg amit én írtam, az meg a specifikációkból.
Nyilván, ha csak a Vega és a Xe között kéne választani, akkor gond nélkül az utóbbit választanám a nagyobb codek kínálat miatt (specifikáció alapján). Viszont az alapján biztos nem döntenék, hogy a Lenovo biztos tojik az AMD-re. Pláne, hogy a mostani chiphiány miatt az AMD-nek aztán édes mindegy, hogy a Lenovo vásárol-e tőlük, vagy eladja másnak. Az ezen a ponton a Lenovo érdeke, hogy ne egy rakás trágyát állítson elő.
A Zen Linuxos támogatásán meg most az AMD mellett a Valve is aktívan dolgozik.
#80699 PCProfessor: 3 éve használok Linuxot, desktopon nagyjából 1 éve dualboot nélkül. Mégsem mennék bele ilyen magabiztos véleményezésekbe. Azt viszont kezdőként megjegyezném, hogy a Gnome nem teszi tönkre magát. Rolling distro esetében előfordulhat, hogy időnként a kiegészítők törnek, de ez a Gnome-nak csak részben a sara. Aki agyon kiegészítőzi, az jobban jár egy LTS kiadással, vagy egyenesen KDE-re váltással.
-
leviske
veterán
válasz
GreenGoblin #80683 üzenetére
Én a Carbont venném diszkrét GPU nélkül. Az 5800U 8 magos, ami már egy jelentősen erősebb dolog, mint amit az Inteles verzióba kérhetsz. Az MX450 viszont csak arra lenne jó, hogy gondot okozzon akár Linux akár Windows esetében.
-
leviske
veterán
válasz
#68216320 #80665 üzenetére
Mármint saját .deb csomag? Amennyiben nem, én elég sokat ugráltam az utóbbi időben a Tumbleweed és az Ubuntu közt és a Spotify kivételével nem tudnék olyan csomagot mondani, aminek ne lett volna RPM verziója.
Ettől függetlenül a Debian vitathatatlanul jó választásnak tűnik.
#80671 CPT.Pirk: Ha nVidia kártyája van, egy rolling distro lehet kontraproduktív is, nem?
-
leviske
veterán
válasz
peterattila #80268 üzenetére
Ha Chromiumot használsz (vagy a Google már engedélyezte a Chrome-ban is?), akkor működnie kellene. Firefox alatt viszont tudtommal vannak gondok a VP8/9 gyorsítással.
-
leviske
veterán
válasz
chris-v #80254 üzenetére
Akkor szerintem a snap verziót raktad fel, amit nem találsz meg a sima /usr/bin mappában, mert ezek a /snap/bin mappába kéne, hogy kerüljenek. De hogy ezeket hogy lehet a rendszerrel együtt indítani azt nem tudom.
#80257: Minden váltás türelmet igényel, ha ez nincs meg kár elkezdeni. Semmivel nem bonyolultabb a Linux-os környezet, mint a Windows-os.
Az alkalmazásboltban töröld a felrakott qbittorrentet, utána terminálba írj be annyit, hogy
sudo apt install qbittorrent
és a lekövetett megoldásod máris működni fog.#80255 cigam: Szerintem Ő nem olyan servert akar, de lehet, hogy tévedek.
-
leviske
veterán
válasz
leviske #79788 üzenetére
Na erre a kérdésemre találtam egy választ, de azért érdekelnének az itteni vélemények.
"It's an illusion this password protection is worth anything. An Linux (or any other OS) without full disk encrpytion has basically no protection against an attacker with physically access to the machine.
An encrypted kwallet "protects" against an second user with no root access but read access to the users home. But as we are not talking about terminal server, this second user has propably physical access and can gain root with a bit of knowledge.
Only if the whole disk with OS and home folder is fully encrypted (as in full disk encryption) physical access without the encryption key protects your data in a meaningful way. (if nobody else has both root and encryption password)."
Szóval akkor titkosított partíciók nélkül lényegében a KWalletben megadott jelszónak nincs jelentősége?
-
leviske
veterán
válasz
urandom0 #79778 üzenetére
Köszönöm szépen.
Még annyit bátorkodnék megkérdezni, miután KDE témában osztottál meg gondolatokat korábban, hogy látod értelmét átlag felhasználásra GPG kulccsal védett KWallet létrehozásának, vagy otthonra elég az üresen jelszóval létrehozott blowfish "védelem" is?
-
leviske
veterán
Sziasztok!
A chown USER FOLDER paranccsal létrehozott jogosultság újratelepítés után is megmarad és csak arra kell figyelnem, hogy a felhasználónév/jelszó ugyanaz maradjon?
-
leviske
veterán
válasz
MostaPista #79602 üzenetére
Igen, nem túl gyakori, hogy kérdés merül fel a témában.
Csak gondoltam jelzem, hogy van.
Külsős levelező programot biztos nem fog beengedni. Van saját alkalmazásuk erre. A webes felületüket én nem találtam lassúnak, sem kezelhetőség sem levelek megérkezése/elküldése szempontjából.
Viszont közben most botlottam bele, hogy a Vivaldi Mail enged külsős programokat is bejelentkezni és a 5GB tárhellyel az tűnik a legbarátibb Google-független ingyenes szolgáltatásnak.
A riseup-ot nem ismerem.
-
leviske
veterán
válasz
MostaPista #79599 üzenetére
A topikja erre található.
Miután itthon sok nagyobb szolgáltató GMail alapokra váltott, vagy nem kimondottan megbízható, az Apple/Yahoo/Microsoft pedig gondolom beletartozik a "társaiba" nem igazán tudok olyan szolgáltatóról, ami ingyen engedne bármilyen alkalmazásból IMAP hozzáférést.
Ha elég az is, hogy kínál saját alkalmazást minden (Android/iOS/Linux/Windows) platformra amiből IMAP alapon elérheted a leveleidet ingyen, akkor a Tutanota egy megbízható német szolgáltató és az ingyenes csomagjuk is korrekt. Lassan 1 éve használom.
MOD: Ők viszont aktívan ellenőrzik, hogy 1 felhasználónak 1 fiókja legyen. Több álnév már a havi 1€-s előfizu része.
-
leviske
veterán
válasz
St3ven #79595 üzenetére
Az a grafikus felület amit mutattál nem az alap Gnome működés része, hanem valószínűleg valamilyen kiegészítő. Elképzelhetőnek tartom, hogy ezek külön mappában tárolják a saját .desktop fájljaikat. A Gnome alap indítói root mappában vannak, így azokat csak root jogosultsággal lehet módosítani.
Csekkold le a /usr/share/applications mappában, hogy az ottani firefox tartalmazza-e a változót. Sejtésem szerint nem. Ha igazam van, abban kellene bővíteni az összes Exec parancsot:
sudoedit /usr/share/applications/firefox.desktop
-
leviske
veterán
válasz
St3ven #79589 üzenetére
Gnome alatt a környezeti változók elé kell az
env
parancs amikor az indítót variálod. Nem tudom Xfce alatt is ez kell-e. Mindenesetre előbb érdemes lehet simán így elindítani terminálból a foxot és megnézni, hogy egyáltalán használja-e a rendszer.Ha használja, az után meg megpróbálkozni azzal, hogy
env DRI_PRIME=1 firefox %u
-ra cseréled az indítóparancsot. -
leviske
veterán
válasz
attilam #79553 üzenetére
Az Arch/Manjaro kínál még i686 telepítőket? Azt hittem, hogy a nagyobb rolling release distrok közül ezzel az openSUSE Tumbleweed maradt egyedül.
#79551 wd.taz: Itt akad valaki hasonló problémával. Neki a
sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-installer
parancs és egy újraindítás megoldotta. Rendszer csere előtt mindenképp érdemes lehet az ott adott javaslatokon is átfutni. -
leviske
veterán
válasz
#68216320 #79377 üzenetére
Elnézést kérek a bele vauvauzásért, de amennyiben csak shell kiegészítők miatt akartad felrakni a Tweakst, akkor már más csomagot kell keresni. Talán még pont a 3.38-al jött, hogy a kiegészítőket már a gnome-shell-extensions csomag kezeli. A Tweak tools már csak a témák, betű stílusok és a titelbar gombjainak a menedzselésére van igazából.
Bár mondjuk a
gnome-shell-extension-prefs
annak is kell. -
leviske
veterán
Sziasztok!
Két kérdéssel jöttem, az egyiket már feltettem a SUSE topikban is, így próbálom rövidítve.:
- RPM esetében lehetséges, hogy telepítés során nem húz be egy csomag minden függőséget, annak ellenére, hogy a működéséhez kell? Nem verzió különbség okozza, mert az adott csomagnál szimplán nem húz be olyan fejlesztői csomagokat, amik a rendszeren egyáltalán nincsenek is jelen. A manuális telepítésükkel megoldódik. OpenSUSE és Fedora alatt is belefutottam.- Lehetséges, hogy a Ryzen 1 sorozatnak a C-állapot bugjával függ össze, hogy Ubuntu alatt sokáig kifagyósabbnak éreztem a rendszert, mint Tumbleweed alatt? Létezik, hogy az AMD-s partnerség miatt a SUSE optimalizáltan közelítette meg Ryzen esetén a tétlen állapotot? Mert mióta biosban tiltom a C6 státuszt, azóta az Ubuntu sem fagyott ki random.
-
leviske
veterán
Hülye kérdés, de a LIBVA_DRIVER_NAME változó ugyanaz mindkét kernel használata esetén? Az Arch wiki szerint előfordulhat, hogy konfigurálni kell. Bár nem tudom mennyire reális, hogy egy kernel csere miatt megváltozzanak konfig fájlok. Erről majd egy hozzáértő nyilatkozik.
-
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #79301 üzenetére
Na az openSUSE-s kirándulásomnak a hétvége alatt vége lett, így telepítettem egy ubit. Az alapértelmezett beállítások szerint a biztonsági frissítések automatikusan települnek. Szóval mégsem lehetetlen, hogy a rendszer frissítette. Majd a 90->91 váltásnál igyekszem figyelni és ellenőrizni a logokat.
#79299 moongoose: Ezt egyébként terminálon keresztül csinálod, vagy grafikus alkalmazásból?
-
leviske
veterán
Igen, azt azért igazán kifejthette volna, hogy a windowson mutatott viselkedésre csodálkozott rá, vagy belefutott Linuxon.
Bár nekem úgy rémlik a Mozilla és a Canonical belefogott valami közös projektbe és lehet ennek az egyik eredményébe futottam bele.
#79275 growler: Mindent az alap beállításokon szoktam hagyni és általában a rendszer egy idő után jelez, ha jött frissítés. Egy örök figyelmetlen kezdő vagyok, de úgy nem írtam volna a topikba, ha minden alkalmazás a háttérben frissülgetett volna a tudtom nélkül.
#79277 moongoose: Az XFCE-t nem ismerem, de Gnome alatt létre kell hozni egy megfelelő .desktop fájlt és azt jobb esetben a kedvencekhez is tudod adni. KDE alatt pedig igazából erre grafikus megoldás is létezik.
-
leviske
veterán
válasz
lev258 #79260 üzenetére
Nem én raktam fel, szóval ha a Canonical nem snap csomagolt Firefox-al szállítja az Ubuntut, akkor a natív alkalmazás művelte ezt.
#79261 K0zm0: Érdekes, mert ez Windows-on elég rég így működik a Firefox frissítése, arról meg nem tesz említést, hogy Linuxon ilyet bevezettek volna. Az egyik kommentelő pedig állítja, hogy csak rendszer frissítéssel együtt frissülhet. Én viszont direkt az eset után kerestettem a rendszerrel frissítéseket és volt jóváhagyásra váró core frissítés, ergo a Fx-nak is ott kellett volna várakoznia.
Mindenesetre openSUSE alatt nem frissül magától, szóval ha be is vezettek ilyet, az Ubuntu-only történet.
-
leviske
veterán
Linuxon másnak is frissült a Firefox a csomagkezelő befolyása nélkül? Vagy ez egy Ubuntu only feature?
Azt tudom, hogy a Mozillától letölthető csomag tud frissülni magától, de eddig a repoból töltött mindig onnan is frissült.
-
leviske
veterán
válasz
CPT.Pirk #79177 üzenetére
A Lubuntu még ajánlott disztrónak számít? Eléggé lehúzta az egyik review az új LTS-t.
#79176 moongoose: Ha esetleg brand szintjén nem jön be a Mint, akkor ott a Zorin OS Lite is. Nagyjából ugyanolyannak tűnik, mint a Mint XFCE, csak almásabb jellegű a kinézete.
-
leviske
veterán
válasz
growler #77656 üzenetére
Csak példaként próbáltam ki.
A nano megismerése óta én se vágyakozok emelt jogosultsággal futtatott GUI jegyzettömbre.
#77657 CPT.Pirk: De ettől még nem fura? Mert ha jól értelmezem, root jogosultsággal szimplán nincs DISPLAY változó openSUSE esetén.
#77658 Cyrin: Így már értem. Bár matlab esetében így nem tudnék scripteket hozzáadni a usr/bin-hez. Bár openSUSE-n gondolom erre van akkor a home/bin.
-
leviske
veterán
Ha nem root jogokkal telepítem, akkor nekem kell manuálisan létrehoznom a mappákat ahova települni akar. Matlab esetében ugyanez a helyzet.
#77636 growler: Az openSUSE alatt mondjuk a .bashrc-be másolt alias pkexec="pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY" után sem engedi pkexec segítségével elindítani a jegyzettömböt.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Alapvetően melyik számít helyénvaló működésnek
sudo su
után:
- Ubuntu: indítható terminálból grafikus alkalmazás root jogokkal
- openSUSE: beállított DISPLAY változó híján csak hibát dob -
leviske
veterán
Sziasztok!
Alapvetően az az egészségesebb, ha a /home egy külön partíción van amit telepítésenként csak becsatolunk, vagy az, ha a Documents/Pictures/etc utólag kerül linkelésre a /home könyvtárba? Mert az tapasztaltam (1 alkalommal), hogy licencelt szoftverek esetében mintha jobb lenne a /home könyvtárban tárolt dolgaiktól megszabadulni újratelepítés esetén. Viszont felmerült bennem, hogy az Ubuntun a linkelős megoldásom miatt állogat esetleg le a Nautilus.
-
leviske
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77109 üzenetére
Nekem úgy rémlik a vulkan driver Ubuntu esetében nem települ alapértelmezetten, csak ha egy program explicite függőségként megjelöli.
Mi történik, ha feltelepíted a
mesa-vulkan-drivers
éslibvulkan1
csomagot? -
leviske
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77082 üzenetére
Az AMD repoja nem segít?
-
leviske
veterán
válasz
GreenGoblin #76623 üzenetére
ha terminálból frissítesz, mit ad válaszul?
-
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #75973 üzenetére
Szóval akkor ezek eleinte normálisak? Nekem a sigsegv miatt kapásból az volt a gondolatom, hogy ha már kiment a csomag stabilba akkor nálam lesz valami hardver gond. Mindenesetre most elbizonytalanítottál, kár is volt idejönnöm.
#75976 csixy: És semmi hátrányát nem érzed, hogy egy niche niche disztrót használsz egy "nagy" helyett? Vagy az aur ezt ennyire erősen kompenzálja?
-
leviske
veterán
válasz
leviske #75927 üzenetére
Na skacok, végül arra az elhatározásra jutottam, hogy visszahúzok Tumbleweedre. Elnézést az időrablásért.
A döntésre I02S3F és ubyegon2 kolléga vezetett rá. Mivel miattuk adtam még egy esélyt a mostanra talán összecsiszoltabbnak tekinthető Ubuntu 20.04-nek. Az a telepítés után rögtön az arcomba is dobott egy hibát anélkül, hogy a Firefox kivételével bármit elindítottam volna.
Most viszont készítettem róla screeneket [1] [2]. Nem tudom, hogy ez más disztrókon is jelentkezik-e, csak ott marad a logban az Ubuntu meg kivezeti a felhasználó felé hibaüzenetként, de úgy döntöttem, hogy ezzel megpróbálok inkább egy olyan disztrón megküzdeni, amit ismerek és kedvelek. Szóval azt hiszem sikerült megtalálnom azt a szubjektív nézőpontot, amit mefistofeles is említett.
Ezúton is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani aki szakított a hülyeségemre időt.
#75936 tordaitibi: Nem, a gond azzal van, hogy KDE-n alapból van alkalmazásonként egy ikon a bal felső sarokban, Gnome-ban meg nincs. Flatpak esetében pedig egyes csomagok (pl Spotify) a Gnome igényeit veszik figyelembe és a KDE kénytelen kitenni egy dummy ikont. Apróság, de zavaró.Alapvetően nem deal-breaker nálam se elvégre a KDE neon volt az első Linux disztribúció, ami több hónapot megélt a gépemen.
#75937 vadkörte: A snap csomagokat még értem, de a flatpak-től hogyhogy távol tartod magad? Úgy tudtam, hogy az teljesen FOSS. Vagy a sandboxingot nem tartod megoldásnak?
#75944 csixy:
És futottál bele hibákba a kezdetek során az alap konfigurálási ceremánián túl, vagy rögtön klappolt a rendszer?
A cinnamon nekem is szimpatikus DE, csak a Wayland körüli csend zavaró. A Gnome/Wayland és KDE/Wayland egymáshoz viszonyított állapota meg szépen mutatja, mennyit számít, ha később állnak neki az érdemi fejlesztésnek.
-
leviske
veterán
A számomra gyanús csomagok közül a dcmtk az, amire már rákerestem és az alap Manjaro tárolóban nincs fent, az aur-ban meg pár elhagyott csomag van fenn. A másik a shaderc, de bevallom azt csak az aur-ban néztem, az alap tárolóban úgy tűnik fent van.
#75929 Sonja: Én a fordítgatást inkább kerülöm. A linux alatt pont egy kényelmi funkciónak érzem a Windows-al szemben, hogy egy parancs hatására fent van egy SDK és nem nekem kell környezeti változók beállításával, meg egyebekkel vacakolni.
-
leviske
veterán
válasz
#63718632 #75908 üzenetére
Igazából kedvencem nincs. Preferálni a két "nagyot" preferálom. A KDE-ben szeretem, hogy nem kell kiegészítőket felraknom, a Gnome-ban meg szeretem a hot corner köré szabott felépítést.
A KDE-ben nem szeretem, hogy egyes flatpak alkalmazások nem teljesen úgy néznek ki, mint kellene (pl a Spotify esetében megjelenik egy üres ikon a bal felső sarokban), a snap cuccok meg aztán végképp tudnak külön világot élni. A Gnome-ban meg nem szeretem, hogy az egér gyorsítás kikapcsolásához muszáj felraknom a tweaks-t és az Ubuntu(k) kivételével nincs system tray.
#75909 mefistofeles:
Igazából nem szoktam nagyon testreszabni a kinézetet. Plasma-n eltudok szabadulni, de Gnome esetében többnyire elég a system tray. Az, hogy ezt az Ubuntu from factor hozza, részemről már plusz pont.
Igazából a felsorolt disztrók után nem is konkrét disztró javaslatokra lenne szükségem, hanem olyan tapasztalatokra, hogy ki miképp "állt meg" annál a rendszernél, amit használ. Mennyi kellemetlenség az, amikor még érdemes küzdeni egy adott disztró mellett. Például most az Ubuntu 20.10 nálam nagyon jól kezdett, 2 nap kellett ahhoz, hogy előforduljon az első leállás, ráadásul akkor sem fagyott csontra a rendszer, csak leállt és újraindult a Vivaldi.
#75910 BoB: Igazából a problémám a Manjaro-val, hogy amennyiben valamit nem találok meg a tárolóban, onnantól biztosra vehetem, hogy fordíthatom magamnak, vagy GUI-s cucc esetében reménykedhetek flatpak verzió létezésében. Egy .deb vagy .rpm vonalon mozgó disztrónál még reménykedhetek abban, hogy a szoftver gyártója kínál saját repót számomra.
#75911 CPT.Pirk:
Az a gond, hogy használok pár, a jelek szerint egzotikusnak nevezhető csomagot is, amiket itt nem találtam. Nem tudom ez mennyire ad valós képet a csomagok jelenlétéről, mindenesetre én hamarabb kötném fel magam, mint hogy linuxon is magamnak fordítsam a dcmtk-t.
#75913 ubyegon2: Ezt a kijelentést érdemes úgy értelmezni, hogy amíg Ubuntun random hibák jönnek elő nálam, addig nehezen bízok abban, hogy a deriváltak ebben nagyon eltérnének. Nem tudom ilyen kisebb összeomlásokkal más is találkozik-e Ubuntut használva, vagy nálam van jelen egy olyan hardver szintű instabilitás, amire az Ubuntu ugrik, de a többi disztró (illetve a Windows) csendben elnyeli. Korábban valamelyik Linux topikban beszéltük, hogy a Zen 1 viszonylatában magasnak mondható memória órajel lehet a ludas, de amikor levettem 3000MHz alá, akkor sem szűntek meg a problémák, maga a rendszer meg alap órajeleken jár.
Az, hogy a Mint logója nem jön be, csak másodlagos.
Mindenesetre ez nem erőltetés, én kértem tanácsot. Valahogy a szívem még mindig a Tumbleweed felé húz, csak ennek az elmúlt hónapokban folyton egy-egy random pofon volt a jutalma.
#75915 tordaitibi: Nem tudom. Nekem az Arch-ról (a Manjaro kivételével) a konstans karbantartás jut eszembe. Én meg élvezem, ha a telepítést és belakást követően a rendszer szimplán csak működik a háttérben és nem kell tudomást vennem róla.
Ebbe a Tumbleweed is időnként belerontott a packman miatt.
A KDE tőlem se áll távol, bár azon jelen van egy olyan bug, hogy Jetbrains cuccokból nem tudom eltávolítani a licencet, mert nem hajlandó előjönni az ablak. Bár ez egy sokadrendű dolog, ha megállok az újratelepítésekben.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Tudom, hogy nem facebook, meg tanácsadó iroda a topik, de esetleg tudnátok segíteni észérvekkel, hogy megálljak a distróhoppolásban?
Alapvetően több hónapot stabilan elvoltam az openSUSE Tumbleweed-en, egy rosszabbul sikerült snapshot 1-2 hónapja elvette a kedvem és azóta 1-2 hetente újra rakom a rendszert és ugrálok a Tumbleweed, Leap, Ubuntu és Fedora között.
Alapvetően az elvárásom a rendszerrel szemben a következő:
- Az alap repo szoftverkínálata legyen széleskörű, vagy legyen a csomagkezelő jól támogatott, mert nem szeretek forrásból telepíteni, meg tar csomagokkal vacakolni. Tudom, hogy a flatpak/snap/appimage ezen a téren nagy segítség, de érezhető sebesség különbség van még mindig a natívan telepített alkalmazásokhoz képest.
- Lehetőleg legyenek friss csomagok, de ne a stabilitás/működés kárára.
- Nem bánnám, ha állna a közösség mögött egy szervezet is.
- És nagyon fontos, hogy a GUI-t ne nekem kelljen használhatóra faragnom.A leíráshoz a Fedora áll a legközelebb, de a system tray hiánya pl a Dropbox érdemi menedzselését megakadályozza és a tárolójukból telepített szoftvereknél előfordul (pl Telegram), hogy eleve inaktiválva van a csomagban, szóval shell kiegészítővel sem jelenik meg a értesítési területen az ikon és a flatpak verzióval is volt rossz tapasztalatom etéren.
A második logikus választás az Ubuntu volna (a 20.10-en vagyok most is), de azon meg rendszeresen random hibákat kapok már évek óta. Hol a lutris dobott folyton hibát leállításkor, hol a Gears miatt panaszkodott folyton a rendszer, hol a Valgrind áll le hibával, most meg a Vivaldi omlik össze egymás után többször teljesképernyős Youtube videó nézés közben. Ilyesmit se openSUSE, se Fedora alatt nem tapasztaltam azonos felhasználási mód mellett.
A Tumbleweed, bár nagyon a szívemhez nőtt, a túlságosan új csomagok miatt tud problémát okozni játékok alatt (Borderland 2 el sem indul, ha a Steam nem flatpakből van telepítve). A Leap meg számomra túlságosan statikus és emiatt kevésbé vagyok elnéző olyan problémákat illetően, amik nem a régi csomagok miatt jönnek elő és emiatt mindig hamar törlöm.
A többi disztrót illetően, a Debiannal szimpatizáltam, míg fel nem fogtam, hogy csomagfrissességet illetően kb 30 évente ugranak egy nagyot.
A Manjaroval is volt rövid kalandom, de a kevesebb csomag miatt rosszabb élmény volt, mint a TW. Az Arch nem szimpatikus amiatt, hogy az olvasataim alapján a nekem kényelmesnél több erőforrást igényel az embertől. Az Ubuntu flavorok és deriváltak meg az Ubuntut érintő problémáim miatt nem merülnek fel bennem.
Elnézést a nagy blokkért. Előre is köszönöm a segítséget.
-
leviske
veterán
Na srácok belefutottam egy érdekes szituációba.
Újrapakoltam a gépet. Először felment a Windows 10, majd utána az openSUSE. Midnkettőt UEFI módban. A Windows boot opciója a linux telepítést követően rögtön eltűnt és csak a telepítő termináljával tudtam visszahozni az életbe.
Viszont a jelek szerint a recovery cucc az openSUSE EFI partíciójába pakolta a Windows loaderét is. Jól sejtem, hogy ez a következő nagy Windows frissítésénél pucolódik és eltűnik majd a grub?
-
leviske
veterán
válasz
CPT.Pirk #74527 üzenetére
Én még sikeresen soha nem keltettem életre, ezért kötöttem bele múltkor is a bejelentésbe.
Esetleg még annyit tudok hozzátenni, hogy a media.ffmpeg.vaapi-drm-display.enabled és a media.ffmpeg.vaapi.enabled változó át van-e állítva true értékre? Mert a 80-tól ezekkel tudod elvileg bekapcsolni a gyorsítást, nem úgy ahogy Martin írta a 7x kapcsán.
-
-
leviske
veterán
válasz
leviske #74183 üzenetére
Sziasztok!
Megint megtörtént, de most nem húztam újra a rendszert.
fdisk kimenet | fstab tartalma
Ahogy korábban, úgy most is az sdb partíció a problémás. Annyi változott, hogy most nem a mnt alá csatoltam, hanem kapott egy /data könyvtárat. Bárkinek ötlet?
mod: És még annyi az újdonság, hogy az újraindítás most megoldotta. Lehet, hogy már haldoklik a lemez? Egy 2018-as WD Green HDD-n van a partíció.
-
leviske
veterán
válasz
CPT.Pirk #74184 üzenetére
Ezek már már Ubuntun készültek, de az sdb partíciót ugyanoda csatoltam.
fdisk || fstabTumbleweed alatt az tért el, hogy a root partíció btrfs volt, a home pedig xfs. Létezik, hogy esetleg az kavar be, hogy háromféle fájlrendszer típust használtam egyszerre?
(#74185) lev258: Nem tartozom a megfontolt emberek sorába sajnos.
Korábban én is a /media alá csatoltam, de openSUSE alatt akkor találkoztam először ezzel a jelenséggel. Azóta több alkalommal a /mnt könyvtárat választva is kaptam ilyet. A neten annyit találtam, hogy hivatalosan egyik sem a tartós partíciókhoz van kitalálva.
-
leviske
veterán
Ide is bedobnám a kérdésem, hátha nem annyira openSUSE specifikus.
-
leviske
veterán
válasz
CPT.Pirk #74096 üzenetére
Régebben nekem is tetszett a koncepció, de mostanság van egy olyan érzésem, hogy a közösség jellegéhez ez túl statikus megközelítés. Mamókáknak/papókáknak ideális lehet, de akik minimálisan is szeretik személyreszabni a rendszerüket, azoknak inkább rémálom.
Ráadásul külön rossz szájízt hagy magaután, hogy a RedHat teljesen ellehetetleníti a Silverblue esetében pl a snapd telepítését, miközben Ők voltak felháborodva azon, hogy a Canonical olyan alkalmazásbolttal szállítja az Ubuntut, amiből elsősorban snap csomagok érhetők el.
Szóval ebben az ostree-s, image-es dologban inkább a következő MS szintű aggresszort látom, mintsem az opensource jövőjét. A flatpak viszont király, amíg csak opció.
-
leviske
veterán
válasz
mefistofeles #73694 üzenetére
Igen, az 1000Mbps volt a lényeg, bár ha végigolvastam volna a hozzászólásod, láthattam volna, hogy más disztróknál is ez volt a helyzet.
Elvileg még az ipref segítségével tudod csekkolni az otthoni hálózat sebességét.
Egyébként Intel vezérlős lap, vagy valami extra gyártó (Aquantia vagy hasonló)?
(#73695) gbor.richard: Telegram, Teams, TeamSpeak, Discord, Steam, Dropbox, Vivaldi, Gimp, Master PDF, Atom, CLion, TexStudio/TexLive. Közvélemény kutatás, vagy ötletgyűjtés?
-
leviske
veterán
válasz
mefistofeles #73692 üzenetére
A link speed rendben? Erről gondolom a Cinnamon is ad visszajelzést a hálózati beállításoknál.
-
leviske
veterán
válasz
Storms #73324 üzenetére
Ha belegondolsz, akkor nem sikerült volna a váltás, ha még mindig a használatban lévő zárt illesztőprogramok listájában lenne az nVidia saját drivere.
Itt van egy kolléga hasonló problémával és a nouveau driver eltávolítását javasolták neki terminálból, de nem tudom ez a megoldás a mai verzióknál is így néz-e ki.
-
leviske
veterán
Mkchromecast? Nekem Ubuntu alatt működött.
-
leviske
veterán
válasz
#12901120 #72684 üzenetére
Szia!
Amíg tényleg kezdő szinten vagy, szerintem szerencsésebb Debian vonalon maradni. A Manjaro elég kezdőbarát, de egyes programok beszerzése fejfájást okozhat (nem lehetetlen, csak utánajárást igényelhet).
A legegyszerűbb, ha kipróbálod az új Ubuntut és ha felhasználás során nem elég memória, akkor teszel egy próbát a leszármazottai valamelyikével (Xubuntu, Lubuntu).
(#72686) CPT.Pirk: Szerintem úgy értette, hogy Ubuntu esetében már nagyon kevés finomhangolást igényel. Őszintén megvallva a 20.04 rövid pályafutása során nálam sem igényelt más kiegészítőt a Bing háttereken túl.
-
leviske
veterán
-
leviske
veterán
válasz
gergobaby #72504 üzenetére
Nem lehetséges, hogy Windows-on 4.1-es verziót használtál, Manjaro-n pedig 4.2-est? Mert a 4.2-esnek tudtommal vannak kapcsolódási problémái. Így amikor kell, inkább Transmissiont használok, pedig régebben én is qBt-re esküdtem.
(#72519) Pano: Én durván egy hete raktam fel az egyik béta korszakos snapshotot. Különösebb problémám nem volt. Bár az alap Ubuntus Gnome kiegészítők produkáltak furcsaságokat, de ezekbe belejátszhatott az is, hogy én Wayland-re váltottam rögtön, miközben a Canonical azt még nem tekinti stabilnak.
-
leviske
veterán
válasz
bobalazs #72498 üzenetére
Azt majd ne feledd, hogy önmagában a Mesa frissítés nem elég, mert a Mesa csak az interfészt, meg talán az AMD-től származó zárt blobokat tartalmazhatja, a többi kód magában a kernelben van.
Mindenesetre a kernel frissítésre az Ubuntunak van aránylag kulturált beépített terminálos megoldása. Nem sokkal kényelmetlenebb, mint új PPA-t bepakolni.
(#72501) lev258:
Én csak a padoka és az Oibaff-féle Mesa ppa-kat ismertem.
-
leviske
veterán
válasz
bobalazs #72485 üzenetére
Már önmagában az Ubuntu 20.04 is gondmentes Navi támogatással kellene, hogy érkezzen, de ha mindig a legfrissebb drivert szeretnéd (akár a 19.10-re), akkor itt találod a legfrissebb kerneleket, ezen a PPA-n pedig a legfrissebb Mesa-t.
Az AMD oldaláról nem az AMDGPU drivert, hanem az AMDGPU-PRO drivert lehet leszedni és az időnként még rosszabbul is működik, mint ami a kernelben van. Azt első sorban compute feladatokhoz ajánlják, nem játékra.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Felraktam a Firefox-ot flathub-ról és sehogy nem tudom rávenni arra, hogy a wayland-et használja.
Elvileg a
flatpak override --socket=wayland org.mozilla.Firefox
parancsnak kellett volna ezt elérnie, de nem történt változás. Az about:support oldalon a továbbiakban is x11-et jelez. Repóból telepített Firefoxnak ilyen gondja nem volt (csak az meg egy verzióval le van maradva). -
leviske
veterán
Az mennyire normális, hogy KDE alatt maxra vett hangerővel is alig volt hangja a fejesemnek, Gnome-ra váltva viszont 50%-ra véve a hangerőt is megtudok süketülni? És ez még over amplification nélkül. A DE ennyire megszabná az alsa/pulse működését, vagy az openSUSE csapat konfigurálta ennyire másképp a kettőt?
Mindenesetre hozzá kell tennem azért, hogy újratettem a gépet a DE váltás miatt (Tumbleweed azonban maradt).
-
leviske
veterán
Őszintén szólva nekem olyan bajom, hogy feltelepített fontot nem használt az oldal, csak Snap és Flatpak formában feltett böngészőnél volt. Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy valamiért az Xfce nem engedi elérni a rendszerben telepített fontokat.
Amúgy a disztró a licenc kérdések miatt mindenképp számít. openSUSE alatt pl elérhető több olyan Adobe, Google és Microsoft font, amiket mondjuk Fedora alatt csak .ftt-ből lehet telepíteni.
-
leviske
veterán
Firefox alatt megtudod nézni, hogy milyen fontot igényelne alapból az adott tartalom. Az MS font nem elég, mert emlékeim szerint pl a Tahoma nincs benne. Én úgy oldottam meg, hoigy .ttf formátumban leszedtem a Tahoma Regulart és az Arialt és minden rendszer újrahúzást követően felrakom őket. Ez Gnome és KDE alatt megoldott, nem tudom az Xfce-nek van-e erre kezelő progija.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Azt jól gondolom, hogy egy gyorsabb NVMe kompenzálni tudja a btrfs lemaradását az ext4-hez képest? Mármint, ha pl egy SATA3-as ext4 partíciót hasonlítok össze egy M.2 NVMe btrfs partícióval, akkor az utóbbi győzne, mégha azonos terepen az ext4 még mindig elgyepálná?
-
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #70715 üzenetére
Sajnos KDE alatt még távol van a stabil Wayland. Mark sem ajánlja még hétköznapi használatra.
Abból kiindulva, hogy a 2017-es stabilitási törekvéseket mennyire jól hozták, nem tartom kizártnak, hogy a 5.18-ast követő LTS már alapértelmezett Wayland támogatással jöhet.
Mindenesetre a csomag telepítettsége valószínűleg drisztró-függő. Tumbleweed alatt alapértelmezetten telepítve van és lehet választani "plasma", "plasma wayland" és "plasma full wayland" opciók közül. Ez utóbbi nem tudom mi lehet (talán ebben nincs xwayland?).
Itt a kapcsolódó wiki: Plasma / Wayland showstoppers
-
leviske
veterán
válasz
samujózsi #70269 üzenetére
Úgy hivatkozom rájuk.
Konkrétan így néz ki a find file, amit írtam (majd bemásoltam a cmake modulok közé):
if(WIN32)
find_path(Shaderc_INCLUDE_DIR
NAMES shaderc/shaderc.hpp
PATH "$ENV{VULKAN_SDK}/Include")
find_library(Shaderc_LIBRARY
NAMES shaderc_combined
PATH "$ENV{VULKAN_SDK}/Lib")
elseif(UNIX)
find_path(Shaderc_INCLUDE_DIR
NAMES shaderc/shaderc.hpp
PATH "$ENV{SHADERC_DIR}/include")
find_library(Shaderc_LIBRARY
NAMES libshaderc_combined
PATH "$ENV{SHADERC_DIR}/lib")
endif()
set(Shaderc_INCLUDE_DIRS ${Shaderc_INCLUDE_DIR})
set(Shaderc_LIBRARIES ${Shaderc_LIBRARY})
Windows-on működik rendesen, Linuxon annak ellenére sem hajlandó, hogy a SHADERC_DIR az env parancs szerint a helyén van. Mind az INCLUDE_DIR, mind a LIBRARY NOTFOUND értéket kap. Kis/nagy betű elvileg rendben. Max azt tudom elképzelni, hogy linuxon nem kereshet a környezeti változók könyvtárai között, de talán csak nem.
(#70270) CPT.Pirk: Próbáltam az exportot, de nem vitt előrébb. Tök ugyanazt a hibát kapom. Rendben, akkor ezt majd átlinkelem oda, ha nincs feltűnő hiba a bemásolt kódban.
-
leviske
veterán
Nekem is lenne közben egy kérdésem:
Linuxon hogy állítom be a környezeti változókat úgy, hogy a cmake lássa is? Google/Stack nem adott használható választ. Az /etc/environment és a export blabla= verziókkal próbálkoztam, de a cmake nem vesz róluk tudomást. Pedig az env parancs ki is írja a változók közt. Windows-on gond nélkül berántja ezeket és a csomag formában leszedett cuccoknál Linuxon sincs gond.
-
leviske
veterán
válasz
szucstom #70259 üzenetére
Várjunk várjunk. Ez melyik disztró? Például Fedora vagy openSUSE alatt ahhoz, hogy a DRM menjen, külön repókat kell aktiválni (egyiknél a fusiont, másiknál pacmant).
Ha nem Ubuntu-t használsz (azon biztosan kellene mennie out-of-the-box), nézz körül, hogy nem-e kell neked is valamit aktiválni a megfelelő kodekek alkalmazásához.
-
leviske
veterán
válasz
hódmaci #70255 üzenetére
Szerintem: Startup applications / Add / Command : bináris helye --minimize
Illetve Gnome Tweaksben kulturáltabban meg van oldva, csak azt külön telepíteni kell.
(#70254) CPT.Pirk: Az mindenképp jó hír, hogy végre pozitívum is lesz a wayland használatában.
Egyébként ez a Firefox on Wayland az alap Firefox forrás, vagy a Fedora sajátja csomagja?
-
-
leviske
veterán
válasz
sh4d0w #70121 üzenetére
Köszi! Erre nem gondoltam. Végül újraraktam a rendszert és Gnome alatt is csinálja.
Ezt kaptam terminálban mindkét DE alatt:
[Child 14010, MediaDecoderStateMachine #1]
WARNING: Decoder=7f991394dc00
Decode error: NS_ERROR_DOM_MEDIA_FATAL_ERR (0x806e0005) - RefPtr<mozilla::MozPromise<RefPtr<mozilla::MediaTrackDemuxer::SamplesHolder>, mozilla::MediaResult, true> > mozilla::MediaSourceTrackDemuxer::DoGetSamples(int32_t): manager is detached.: file /home/abuild/rpmbuild/BUILD/firefox-72.0.1/dom/media/MediaDecoderStateMachine.cpp, line 3337
Ez alapján nekem nem tiszta, hogy én mit csináltam rosszul kétszer is. Pláne, hogy csak Tumbleweed alatt van gond, Ubuntu alatt nem. Ezen felül KDE alatt egy gtk modul hiányára is panaszkodott, de gondolom ez "alap".
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Felteszem, hátha itt hamarabb futok érintettekbe: KDE + Firefox 72 esetében tapasztalt más is akadozást bizonyos tartalmak lejátszása során? Egyes oldalakon a kép animációk akadoznak, a Netflixen pedig a felhasználói felülettel együtt kezd akadozni a videó, ha nem teljes képernyős módban fut a tartalom. Youtube-on a 4K tartalmak is gond nélkül futnak, eldobott képkockák nélkül. A gépen a Chrome és Vivaldi is tünetmentes. Ugyanígy maga a F72 sem produkálja ezt Ubuntu/Gnome alatt.
Az érintett gép egy Ryzen 1700 + RX480 páros Mesa társaságában. Fent vannak a nem oss kodekek is (openSUSE, Pacman).
Esetleg más is hasonló cipőben jár? Vagy ötlet, hogy merre kéne indulnom?
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Annak van valami történelmi oka, hogy library fájlok miért kapnak plusz egy számot is a kiterjesztésük után (pl. libssl.so.1.1)? Illetve van arra kulturált megoldás, hogy lenyelessem fordítóval akkor is, ha a projekt alap néven (pl. libssl.so) formában igényelné?
A ln -s nem tűnik megfelelő megoldásnak, mert sok lib esetében már fárasztó. Meg nem is tudom mennyire természetes, hogy a user beleszemetel a lib/lib64 könyvtárba.
-
leviske
veterán
válasz
lev258 #69487 üzenetére
Közben feltűnt valami. Gondoltam egy nagyot, hogy kipróbálom mit csinál wayland alatt. Viszont a bejelentkező képernyőn külön "Gnome - wayland" vagy "Gnome -x.org" helyett két "Gnome" opciót találtam a Gnome classic és többiek mellett. Váltottam a másikra és érzete jobb.
Érdekes, hogy a glxinfo mindkettőre azt írja, hogy az nVidia van használatban ÉS az echo $XDG_SESSION_TYPE is mindkettőre x11-et dob. Bekavarhat annyira az nVidia driver, hogy utóbbi parancs olyankor is x11-et dob, ha wayland sessiont próbálna a rendszer létrehozni?
Elvégre az alap Gnome beállításokkal indítottam és a SLE 15 óta elvileg a Wayland az alap, így gondolom ezt a Leap is lekövette.
-
leviske
veterán
Ha valakinek van itt Intel +nVidia laptopja, megtudná mondani, hogy hogy lehet élvezhető sebességet kicsikarni belőle?
Adott a Leap 4.12-es kernellel és adott az alatta futó gép egy 7700HQ és GTX1050Ti társaságában. Telepítve van az nVidia openSUSE repójából a megfelelő driver és a Prime. A rendszert X11 alatt használom, wayland-del még nem próbálkoztam.
A mikroakadásokat sikerült talán megszüntetnem a "video=SVIDEO-1:d" paraméterrel, de ennek ellenére sokszor olyan lassú animációkat kapok, mintha szoftver renderrel menne a rendszer egy 2007-es laptopon.
(#69462) májkimiki: Köszi! Az openSUSE/Fedora vonalon érzem magam kényelmesen. Különösképp a suse sok olyan apróságra figyel, amit értékelek. Ha nem muszáj, nem szeretek belenyúlni a rendszer konfigurációba.
-
leviske
veterán
(#69454) lev258: Köszi! A nouveau.modeset=0 tényleg segített.
(#69455) attilav2: Köszi! Lehet, hogy egyszer bepróbálkozom az Arch-al, de most itthon a többi gépen openSUSE van és miután most se a modeset volt az első gondolatom, nem vagyok benne biztos, hogy készen állok az Arch nyújtotta kalandokra.
Egyébként Leap a szóban forgó disztró. tumbli van a nagy gépen, de a notit kifejezetten munkára használom, így jobbnak láttam lassabban frissülő disztrót választani.
(#69457) samujózsi: Konkrétan a gép kapcsolt le. Ez valami failsafe cucc akarhat lenni.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Ma kezdtem (volna) telepíteni a nvidia-s laptopomra is opensuse-t és a telepítők betöltését követően lekapcsol. próbáltam secure boot kikapcsolása mellett is, ugyanezt csinálja. Mindig, amikor a telepítőnek be kéne töltenie, lekapcsol. Létezik, hogy ez az Optimus (vagy mi a rák) miatt van? Bár annak gondolom fekete képernyőnek kéne lennie, itt meg a firmware kb védekezik a linux ellen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Asztalos klub
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Béta iOS-t használók topikja
- Medence topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- nVidia tulajok OFF topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest