- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iPhone topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
CPT.Pirk #74595 üzenetére
cifs-utils telepítvw, majd beírom terminálba, mint ahogy a példában is van:
sudo mount -t cifs -o vers=1.0,username=sm //192.168.1.10/video /mnt/data
vagysudo mount -t cifs -o username=sm //192.168.1.10/video /mnt/data
és mindkettőre ezt dobja:Couldn't chdir to /mnt/data: No such file or directory
-
Sonja
nagyúr
válasz
Véreshurka #74597 üzenetére
Létrejön az, mikor elindítod, de amint a program véget ér (mint nálad hibával), akkor törlődik is a mappa. Szóval csak az a két megoldás van, amit írtál elsőnek. Állítólag ez egy electron hiba, amivel készítették a programot. Itt írnak erről egyébként.
-
Véreshurka
senior tag
Köszi! Sajnos nem jött össze:
┌─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
└──╼ $chmod 4755 tutanota-desktop-linux.AppImage
┌─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
└──╼ $/home/vereshurka/Downloads/tutanota-desktop-linux.AppImage
[50904:0908/151532.944872:FATAL:setuid_sandbox_host.cc(158)] The SUID sandbox helper binary was found, but is not configured correctly. Rather than run without sandboxing I'm aborting now. You need to make sure that /tmp/.mount_tutanolbtFdk/chrome-sandbox is owned by root and has mode 4755.
Trace/breakpoint trap
┌─[✗]─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
└──╼ $Nem értek hozzá, de ez a hibaüzenet egyébként nem pont azt mondja, hogy a
/tmp/.mount_tutanolbtFdk/chrome-sandbox
-nak kellene ezt a jogosultságot (4755) beállítanom? Mert egyébként még csak a .mount_tutanolbtFdk mappa sincs ott ahol írja. Egyébként jól próbálom elindítani?Nem tudom mennyit számít, az oprendszer egy ParrotOS Home Mate 4.10.
CPT.Pirk: köszi, megpróbálom ott is ha itt végképp nem jön össze, nem akarom túlszemetelni a topikokat.
-
BoB
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #74593 üzenetére
Az állandó csatolásra én nem tudok grafikus megoldást, de lényegében csak csinálni kell egy mappát ahová majd csatol, aztán be kell írni egy sort az fstab-ba ennek megfelelően.
Itt van részletes leírás róla: https://linoxide.com/how-tos/howto-mount-smb-filesystem-using-etcfstab/
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
CPT.Pirk #74588 üzenetére
anyós réges-régi laptopjára feltoltam egy linux mint-et és mondtam, hogy FF-fel tud netezni, Teamviewer ha gond van.
most a saját laptopomon próbálom megismerni a linuxot. szó szerint kezdő vagyok. linux telepítés és frissítés még megy. a többi már kicsit magas nekem: /etc/fstab-on keresztül
igen, SMB-n használom. win10 alatt egyszerű volt csatolni a megosztást (total commanderben\hálózati kapcsolat)Szájba rágósan kellene ez nekem linuxra. lehet ezt "grafikusan", mint TC-ben, hogy katt-katt-katt és megadom az IP-t, felhasználót és jelszót?
-
Keem1
veterán
Sziasztok!
Bash script... Eddig Stackoverflow-n és egyéb helyeken nem találtam erre megoldást.
Adott összesen 5 db tömb (most legyenek az egyszerűség kedvéért a1, a2, ... a5) egy scriptben, mind az öt tartalma változó mennyiségű sztring ("Elvis Presley", "John Lennon", ...).
A script azt csinálja, hogy a bemenő paraméter alapján ($1) ha létezik ezen a néven tömb, végigiterálja az adott tömböt (script.sh a2).
Ez eddig megy.Ami nem megy:
Ha a paraméter nem létezik (mert pl. nem adtuk meg, vagy nincs ilyen tömböm), akkor iterálja végig mind az öt tömböt. Én erre azt találtam ki, hogy csinálok egy hatodikat, amibe mergelem a fenti ötöt. De ez sehogy se jött eddig össze, mindig hibát kapok rá.
Kérdés: hogy lenne helyes az, hogyarray_all=(${a1[@]}+${a2[@]}+${a3[@]}+${a4[@]}+${a5[@]})
Köszönöm!
-
Sonja
nagyúr
válasz
Véreshurka #74585 üzenetére
Elvileg a
chmod 4755 tutanota-desktop-linux.AppImage
parancs megoldja a problémát. Próbáld ki, mert nálam alapból működött a program. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #74587 üzenetére
Az /etc/fstab-on keresztül szokás állandóra csatolni hálózati megosztásokat. Milyen megosztást csinál a NAS-od? Samba fut rajta?
Ha csak alkalmi elérés kell, az egyszerűen menni szokott a hálózati gépek böngészésén keresztül.
Véreshurka: szerintem próbáld meg a nem kezdő Linuxos topicban is. Nem ismerjük ezt a klienst.
-
Sanyi.mTs
addikt
Kipróbáltam én is a linux mint 19.3-at, amit frissítettem 20.04-re.
Az otthoni NAS hálózati megosztásait, hogy tudom mappelni? -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Tutanota asztali email klienst szeretnék feltelepíteni egy debian alapú disztróra. Sajnos ezt a hibaüzenetet kapom: "445420:0906/203237.871928.FATAL:setuid_sandbox_host.cc(158)] The SUID sandbox helper binary was found, but is not configured correctly. Rather than run without sandboxing I'm aborting now. You need to make sure that /tmp/.mount_tutanokogFfM/chrome-sandbox is owned by root and has mode 4755.".
Két lehetséges megoldást találtam, de mielőtt belefognék ezek bármelyikébe, szeretném kikérni az itteniek véleményét ezekről:
1. Az appimage futtatását a
--no-sandbox
opcióval futtatom. Ebben a GitHub Issues-ban viszont biztonsági szempontok miatt nem ajánlják így futtatni, sajnos nem térnek ki rá, hogy miért, inkább ezt ajánlják helyette:2. Engedélyezni a kernel-ben a user namespaces-t ezzel a metodikával:
echo 'kernel.unprivileged_userns_clone=1' > /etc/sysctl.d/00-local-userns.conf
. Erre viszont azt találtam, hogyha ezt engedélyezem, akkor viszont a kernelben nyitok meg egy biztonsági rést.Esetleg van valakinek más ötlete, hogy hogyan lehetne biztonsági kockázat nélkül megoldani a problémát? Vagy ha nincs akkor melyikkel lőnék legkevésbé mellé a 2 megoldás közül? Még az is lehet, hogy elengedem az asztali klienst. Illetve esetleg van-e valami érthető leírás, hogy mi ez a sandboxing és, hogy mi történik ha
--no-sandbox
opcióval futtatok valamit?Előre is köszönöm!
-
A manó csípje meg, nem tudtam kipróbálni Mint-en, de már látom, hogy ez a
https://aur.archlinux.org/r8125.git
kampeca lett valamiért, így nem tölti le onnan. Sorry! Akkor tenned kell egy próbád a Kapitány linkjével most. Ahogy olvasgattam erről, elég sokan mérgelődnek, Mint fórumán ezt is javasolják, ha kernel update kinyírja a drivert, de hirtelen nem tudom, hogyan tudod Manjaron ezt hasznosítani. Sose csináltam még ilyet. Szerintem ugyanúgy megy ott is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy nézem telepítened kell hozzá drivert. Itt az utolsó postban írtakat próbáld meg: https://askubuntu.com/questions/1259947/cant-get-rtl8125b-working-on-20-04
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérlek hasznád a pastebint ilyenre!
Most megcsináltam neked: https://pastebin.com/ieE0vUpm
-
Sanyi.mTs
addikt
linux alatt meg lehet nézni egy (új) ssd kondícióját, mint win alatt a hd sentinel?
-
b3Ro
senior tag
Sziasztok.
Vettem egy uj ASUS TUF B550 Plus alaplapot, amin a Realtek 8125 figyel. Az istenert sem tudom mukodesre birni...
Elvileg a 5.9 kernelben mar benne van a driver, de nem jartam sikerrel.
A realtek oldalarol letoltottem a drivert, de az meg folymatosan azt hajtja, h "unload the old module".
Ar8169
blacklist-re tettem, es a secure boot is disabled.Valakinek valami otlet ?
-
Anakin007
aktív tag
Sehogysem akar látszódni a kép, bocsi, hogy csak így gányoltam ide végül...
http://keptarhely.eu/view.php?file=20200905v00tmzadf.png
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Kubuntu szeretett volna frissíteni, de nem sikerül:
A /etc/sources.list-ben kiszedtem a thirdparty-s forrásokat, de továbbra is ugyanezt hibát dobja. Szerintetek merre tovább? Köszönöm előre is mindenkinek!
-
Shummo
senior tag
Sziasztok. A routeremen váltottam fw-t (LEDEről Padavanra).
Az új rendszer azonban nem tudja csatolni a HDDm. Hiba:
kernel: EXT4-fs (sda1): couldn't mount RDWR because of unsupported optional features (400)
Már arra rá tudtam jönni, hogy a probléma valószínűleg az, hogy a HDD-t eredetileg a LEDE alatt formáztam ext4-be, aminek a FEATURES-ei között látszik hogy 64BIT, ellenben amit windows alatt partitionguruval formáztam, az NEM tartalmaz ilyen Featurest. Utóbbi simán csatolódik is a routerre, míg a HDD nem.
Az összes többi features megegyezik.
A legegyszerűbb megoldás a backup - format lenne, de sajnos 1 TB adatot nem tudok átmenteni ...
Tovább kutakodtam és ez lehet a megoldás, de mivel nem értek hozzá a segítségeteket kérném:
Elvileg aresize2fs -s /dev/sda1
parancs elveszi a 64bit-et!Kérdésem az lenne, hogy mivel a LEDE már nincs meg, ha egy Live Ubuntut nyitok és abba ezt a kódot lefuttatom, az úgy megoldás lehet? (miket kell ezekhez telepítenem, esetleg tud e valaki segíteni a mikéntjében?)
Adataimat ez érinteni fogja?köszönöm
-
válasz
growler #74561 üzenetére
Egyébként ha elég szabad hely van az eszközön, akár a garbage collection is bőven elég, hogy ne lassuljon be az SSD, sőt! Sokan állítják, hogy elég szabad hely esetén nem is kell foglalkozni a TRIM-mel és ez a mostani vezérlők esetén így is van. Ősrégi SSD-nél nem annyira.
ICY BOX-ok is jók egyébként, de vagy elnézted a gyártó paraméterlistáját, remélem nem a kereskedő oldalán nézted, vagy éppen nem olyan chip került bele, ami tudja a TRIM-et, de a külső házas topik Összefoglalójában van táblázat is, mely chip-ek megfelelőek, megnézed az eszköz id-jét és látod is, átvertek-e.
Vicc az, hogy ezek a brand házak nem mindig tudják, amit kéne, én anno kínából rendeltem valami noname 1 dolláros külső házat és simán ment vele a TRIM.
Ja és ez segíthet a beazonosításban:
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #74560 üzenetére
Vettem egy "ICY BOX külső USB3-as házat UASP támogatással a 20 Cinn.-nak.
SAMSUNG 860 EVO
Telepítés, frissítés után futtattam volna a kézi trim-et - sudo fstrim -av
Nem futott le. Kivettem, bele egy 3.25" adapterbe, azt a PC be SATA csatl.-al.
Ugyanaz a trim parancs itt viszont már lefutott.
Elméletileg az ICY BOX-ban is le kellett volna futnia. -
válasz
growler #74559 üzenetére
Igaz.
Axagon Megfizethető és megbízható minőség, a paraméterek között oda kell figyelni, hogy TRIM, UASP legyen, bele egy belépő szintű SSD, lehet SATA3 vagy M.2 és a hozzá való házzal egy drágább pendrive-nál 100x jobb pendrive-unk lesz.
Nemrég fórumtársunk is elnézett egy karaktert az eszköz megnevezésében, szóval figyelni kell megrendeléskor. [link]
Ha valakinek ilyen igény támad, segítek kiválasztani a megfelelő méretű elfogadható SSD-t és a házat hozzá.
-
Sanyi.mTs
addikt
pendrive-ra telepített linux mennyire gyilkolja a pendrive-ot? (nem live-ot akarok, hanem rendes telepítést)
-
anorche1
őstag
válasz
CPT.Pirk #74554 üzenetére
Semmi hiba.
A sotet temaval van gondja. Ha atallitom a gtk3 temat vilagosra egybol jo.
Egyszeruen csak a sotet hatterhez valo feher betuket alkalmazza, de a hatter marad vilagos.
Az kellene nekem, hogy globalisan minden gtk app dark temat hasznaljon, kiveve a vmware-view. -
anorche1
őstag
Manjaro, kde
Kikapcsolaskor/ujrainditaskor 1.5 percet var erre:
A stop job is running for Session 2 of user anrocheDe en 2-es sessiont tudtommal nem inditottam. Hogy tudnam kideriteni, hogy miert indul el? Vagy az is jo lenne, ha nem varna ennyit a kilovesevel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #74549 üzenetére
Elég kevés dolgot tud az a kártya gyorsítani. Youtubeot akkor tudod, ha a h264ify pluginnel rákényszeríted a Yt-t, hogy x264-es kódolással játssza le a filmeket. Csak 1080P felbontásig fogod tudni nézni vele a filmeket.
-
peterattila
aktív tag
A napokban volt szó yt alatti videók gyorsításáról. Nem tiszta számomra a kép ezzel kapcsolatban. Jól gondolom, hogy linux mint 19.3 alatt nvidia (gtx750ti) kártyával ez még most sem megy? Nekem most ezt mondja a vainfo:
libva info: VA-API version 1.1.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_0
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.1 (libva 2.1.0)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems VDPAU backend for VA-API - 0.7.4
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG4Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG4AdvancedSimple : VAEntrypointVLD
<unknown profile> : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
-
vadkörte
addikt
válasz
tonyrulez #74542 üzenetére
"Ha a Manjaro telefon nem csak azt jelentené hogy feltesznek egy skint a Google-mentesített Android-ra..."
Ez nem Android-os "telefon". -
tonyrulez
őstag
válasz
szucstom #74537 üzenetére
Ez semmi más mint egy átbrandelt kínai kacat a CsingCsun gyárának pincéjében talált pár raklapnyi senkinek nem kellő, idejétmúlt alkatrészből összetákolva. Ha a Manjaro telefon nem csak azt jelentené hogy feltesznek egy skint a Google-mentesített Android-ra, hanem a mellé adott Type-C dokkolóval rendes Manjaro számítógépként is használhatnám monitorral, billentyűzettel és egérrel, illetve nem 10 éves sebességet hozna és nem webkamera képeket lőne, akkor venném.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szucstom #74539 üzenetére
Ettől féltem. Kínai Allwinner SOC, meg hozzá régi Mali IGP. Ez ilyen maradék cuccokból összerakott teló. Mondjuk ettől még lehet jó is ha a szoftver ki is használja, de félek, hogy pont úgy fogja végezni, mint a Firefox telefonok a lassú hw és gyenge kamera miatt.
És tényleg nincs benne 5GHz-es wifi, ami már alap. Meg BT-ből se tudja a legújabbat. Így egy kicsit sok érte a 200$.
-
szucstom
őstag
Naaaa, ki vállalja be?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #74535 üzenetére
Nézd meg bármelyik 4K videót, azokat mind VP9-el kódolták. Ott amúgy is jobban kijön a difi proci vs. gpu témában.
Terminálból indítva a Firefoxot így:
MOZ_LOG="PlatformDecoderModule:5" firefox
látni is fogod, hogy mit csinál. Az elején kiírja, ha nem tudja a vaapi-t beindítani, meg mokor egy videót indítasz, akkor ott érdekes még amit kiír.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
leviske #74528 üzenetére
Persze, ezek be vannak kapcsolva, különben nem menne a Netflix vaapi-val.
Úgy néz ki, hogy a 81-es Firefoxban ez a kulcs már alapból aktív:
media.ffmpeg.vaapi-drm-display.enabled [link]de a másik még nem, legalább is a béta alapján, majd meglátjuk. A webrenderer (FF servo motor) működését kiterjesztették a régi HD5000-es radeonokig visszamenőleg az FF81-ben, de az még mindig nem aktív alapól, és amíg vagy a webrenderer, vagy az opengl renderer nincs engedélyezve, addig vaapi sem lesz.
Az opengl-es renderelésről (FF gecko motor) már 10 éve van egy nyitott bugreport, hogy engedélyezzék... [link] -
leviske
veterán
válasz
CPT.Pirk #74527 üzenetére
Én még sikeresen soha nem keltettem életre, ezért kötöttem bele múltkor is a bejelentésbe.
Esetleg még annyit tudok hozzátenni, hogy a media.ffmpeg.vaapi-drm-display.enabled és a media.ffmpeg.vaapi.enabled változó át van-e állítva true értékre? Mert a 80-tól ezekkel tudod elvileg bekapcsolni a gyorsítást, nem úgy ahogy Martin írta a 7x kapcsán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #74513 üzenetére
No, a VP9-hez újabb hardver kell, és a Radeon 5600XT-m a másik gépben tudja is:
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
De eddig még nem sikerült ezzel a Youtube-ot gyorsítani. Még vizsgálom miért nem.
Fuel: azért magát a böngészőt azt frissítsd le.
-
Fuel
tag
válasz
CPT.Pirk #74488 üzenetére
Már itt neked volt igazad, bánom is hogy szenvedtem vele napokig míg helyrejött, de csak annyi a titka, hogy nem szabad felfrissíteni azon a régi gépen a Linux-ot és lazán oda veri az XP-t, netezés alatt is.
Viszont ha felfrissíteném mint múltkor, akkor behalna az egész és lefagyna.
Aki pedig jelenleg használja teljesen meg van elégedve vele és Ő is azt mondja hogy sokkal gyorsabb lett.
Ezer köszönet mindenkinek, nagyon nagy hálával tartozok nektek!
ui.: Bocsánatot kérek mindenkitől, hogy össze vissza kavarogtak bennem a gondolatok, nem aludtam eleget...
Tisztelettel.
Fuel -
Fuel
tag
Linux Mint 18 Xfce 32bit lesz, RAM bővítéssel.
(#74522) vadkörte
Egy régi asztali Fujitsu Scenic gépről van szó, nem fogyaszt sokat szerintem, a táp is kb. 300-350W.
Hanyagolom a puppy-t akkor inkább.ui.: Most már tényleg zárjuk le ezt a kérdésemet, rengeteg disztró ajánlást kaptam.
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget, rendesek vagytok nagyon.
Üdv.
-
vadkörte
addikt
Az "új generációs" XFCE-k már nem kis fogyasztásúak. Ubi (is) leírta már párszor.
Az a gép eleve múzeumba, gyűjteménybe - pláne ha valami kevésbé kommersz ritkább laptop - való, esetleg a lomtárba (hulladékudvar). Ha asztali konfig, esetleg NAS-nak be lehet fogni, de kétlem, hogy van annyira energiatakarékos a rendszere, ne felejtsük NW-ról volt szó, hogy megérné 24/7-ben járatni.
Az, hogy a feltelepített és belakott nyers rendszer milyen tempót produkál, csak egy dolog. Egy sima mezei böngészéstől szerencsétlen gép dob majd egy hátast.
Egy light-osabb office-t talán még elfuttat, viszonylag vállalható tempóval.
A Peppermint minimális követelményeit is épp, hogy hozza a hw, szóval nagy csodát nem várnék tőle. Esetleg egy Openbox-os x32-es disztró, vagy a más sokat emlegetett magyarPuppy-k közül valami. OK, hogy van olyan puppy ami még egy gombostűn is elfutna, de ezekhez akkor is tripla adag B6 vitamin vagy erős gyomor kell, hogy ne hányd le a monitort. -
Fuel
tag
válasz
growler #74520 üzenetére
Valahogy nem jön be nekem ez a felület, nem én fogom mondjuk amúgy se használni, de ami nálam bevált az a Linux Mint, abból is a Cinnamon, viszont a régi-re Xfce megy majd, kicsit egyszerűbb számomra is és szvsz. hamar meg is lehet szokni, talán azt is bevállalom hogy a Mint-ből a 19.3-ast rakom fel a 18-as helyett. Jövő héten meg lesz oldva, jelzek ide hogy hogyan fut rajta a disztró. (számomra is egyszerűbb a Mint, azért választom)
Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv.
-
Fuel
tag
Óóó Istenem, de lökött vagyok, most jut eszembe hogy van RAM-om egy másik régi gépből a garázsba, 512MB vagy 1GB. Intézkedek, nagy munkálatok lesznek. Megy rá a Mint 18 Xfce.
ui.: ennyi ésszel... -
Fuel
tag
Hát sajnos sok szenvedés után marad az XP, tegnapi nap kín szenvedés volt vele bajlódni, Bunsen-t fel se tudtam tenni mert ki írta hogy kell neki CD-ROM, utána az MX Linux a telepítés végén hibaüzenetet adott, azt pedig próbáltam megoldani, de utána valamiért nem engedte formázni a meghajtót, ahhoz is hibát írt, de mikor pendrive-ról futott, eléggé gyorsnak éreztem, mutatta is hogy miből mennyit használ, leginkább a proci volt ha jól megfigyeltem a legkihasználtabb, memória 50-75% volt a max. Feltettem a 17-es Mint-et is, az pedig ugyan az volt mint ha a 18-ast használtam volna, eldöcögött, most reggel próbáltam feltenni a Mint 18-ast hogy jó lesz az rá, próbáltam sima Mint-es pendrive készítőt és UNetbootin-t is, sajnos nem ismerte fel a Bios a pendrive-ot. Marad az XP, innentől azt a régi gépes ügyet lezártam, nem fogok vele bajlódni.
(#74504) ubyegon2
Akkor nem tévedtem, próbáltam a 17-es Mint-et is, ugyan az mint a 18-as gyorsaságba, a 18 meg még támogatott is egy darabig, én saját szemmel nem vettem észre lassulást, a Boot-al bajlódtam nagyon én is, meguntam, majd meglátom hogy lesz a jövőben, de arra mérget veszek hogy ha új gép lesz azon Linux Mint lesz, ezzel a régi géppel már nem bajlódók, nem bővítem, jó lesz neki az XP.Köszönöm szépen a sok segítő kezet, szép napot mindenkinek!
Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szotadi #74512 üzenetére
Azt hiszem a youtube-on használt VP9 kodek miatt nem megy, azt nem tudja a va-api. Nálam az RX570-en ezeket tudja (vainfo kimenet):
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
Szerk: illetve nem tudom, ebben a vp9 témában bizonytalan vagyok. Utána kell nézni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szotadi #74479 üzenetére
Kipróbáltam a VAAPI-t Firefox alatt. Akkor működik a vaapi, ha engedélyezed az OpenGL komopozitállást az
about:config
oldalon, ezt nem minden disztró csinálja alapból:layers.acceleration.force-enabled
majd pedig engedélyezni kell a vaapi-t is:
media.ffmpeg.vaapi-drm-display.enabled
media.ffmpeg.vaapi.enabled
Ezek után Netflix alatt szépen dolgozik a vaapi:
Irishman procival:
Irishman vaapi-val:
Youtube alatt sajnos nem megy jelenleg a vaapi. Az egyéb oldalakon meg amiket néztem, nem volt HD tartalom.
-
válasz
vadkörte #74508 üzenetére
Még én se raktam fel soha, egyszer próbáltam ugyan. Igen, ez még egy opció, a magyarpuppy benne is van a linkelésemben. De a netezés az ott is kampeca lesz.
Némelyik magyarpuppytől nekem is égnek áll a hajam, egyik kedvencem a szivárványt hányó unikornis......
(#74507) csixy
Az csak 1080, ez simán fut az öreg 8570p-n is.
-
Sajna mai követelményeknek már a régebben lightos DE-k sem felelnek meg, de a netezés annyira felhúzta a gépigényt, hogy a fapados DE-ket se hagyhatták meg régi formában, mert akkor elsüllyedtek volna a WM-ek és Fullos DE-k között.
Most egy KDE plasma kb annyi memót használ, mint egy XFCE, szóval megy a verseny. -
Abszolút jól mondod, Mint 4ever! Csak éppen nagyon old computer kategóriában a 17.3 XFCE volt az utolsó, amit érdemes volt megpróbálni.
Azt két hasonló gyenge gépre is fel tudtam anno ügyeskedni! Egyik gép esetén kizárólag ez bootolt egyedül!Későbbi verziókat meg se próbálnék már múzeális gépekre erőszakolni, márpedig ha valamire azt mondom, nem a Mint a legjobb, azt már tuti érdemes megfogadni! 😜
Ha 2 gigáig növeled a RAM-ot, akkor mehet a Mint XFCE, egyébként tényleg kár erőltetni. -
Fuel
tag
válasz
ubyegon2 #74500 üzenetére
Kipróbálom még akkor a Bunsenlabs-t is, a három disztó közül valamelyik csak jó lesz.
Ezt kell szeretni, csak hírolvasásra van használva, de már arra is tényleg kevés...
Igazad van, lehet nézek használtan RAM-ot bele, akkor pedig mehet rá a Mint 18 Xfce 32bit, arról pedig "mindketten" tudjuk hogy az a best, mármint a Mint.
(remélem nem tévedek)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Synology NAS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged