- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
Balerik #104441 üzenetére
Nem baj, csak fura volt, hogy miért kérdezed
@sh4d0w : Hm, köszi.Changelogot is követi?
6.12.33 kernel van most a tesztdarabon, ezen a 3.19-es és 3.20-as Alpine nem fagyott, a 3.21-es viszont igen.
Semmi látható para. Se dmesg-ben, se sehol semmi, egyszer csak megáll. Random időközönként. -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Balerik #104434 üzenetére
Az inicializálás a partíciós táblát cseréli le. Elvileg a Testdisk progival vissza tudod állítani a superblock-ot az egyik mentéséből és így helyreállnak a dolgok. Konkrét leírást nem fogok tudni adni erről mert ezt a részét sosem használtam a Testdisknek, de rákeresve a google AI a komplett lépéseket is leírja hozzá.
Ha ez valamiért nem menne, akkor még mindig tudod a Testdisket adatmentésre használni, csak legyen egy eszköz amire tudsz menteni.
-
-
válasz
Balerik #103237 üzenetére
Majdnem. A Windows-os gépen elindítod a telepítőt, és elkattintgatsz addig, hogy ki tudd választani, hogy "Windows mellé" telepíted. A következő lépésben jelenik meg ez az partícionáló ablak. Itt kellene megnézni, hogy felajánlja-e a belső meghajtót. Ezzel ellenőrizhetjük, hogy nincs-e valami egzotikus HW (vagy beállítás) amit miatt ne látná a belső meghajtót. Ellenőrizd, hogy a meghajtóválasztóban megjelenik-e az összes meghajtód ami éppen a gépre van dugva.
Ne okézd le, mert akkor megcsinálja a partíció módosítását!
Csak zárd be a telepítőt.
Ezután rádugsz a gépre egy USB merevlemezt, újra elindítod a telepítőt, és elnavigálsz eddig a pontig. Ezt összehasonlítod az előző állapottal. Csak az USB lemezt mutatja, vagy a belső meghajtót is, és lehet választani melyik meghajtóra települjön.Köszi!
Krissz80
Attól függ melyik distrot használod. Pl. a Mint alapból támogatja, ismeri a Secure Boot-ot. Amúgy meg nem biztos hogy jó ötlet kikapcsolni egy biztonsági/védelmi vonalat. Persze ha a kedvenc distro-d nem támogatja, érthető a kikapcsolása, de egyébként nem javaslom. -
-
válasz
Balerik #102586 üzenetére
Ez fura, mert nekem más jön be:
A CroxyProxy-ba beírva, viszont bejön az oldal.
Nem is szállít Magyarországra. Szóval nem éretem miért innen szeretnél rendelni. De nem is kell értenem. Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy a többi oldal miért nincs letiltva? -
válasz
Balerik #102559 üzenetére
Én is a Vivaldiba beépített Proton VPN-t ajánlom, mert ingyen adják hozzá és jól van integrálva. A böngésző honlapján lévő .deb csomagból tudod telepíteni, ami a Vivaldi repóját is hozzáadja a rendszeredhez, onnantól tudod frissíteni is. Alternatív megoldásként a Snap Storeban lévő Vivaldi is hivatalos forrás, míg a Flathubon lévő nem, bár tudtommal a flatpaket is egy Vivaldi fejlesztő csomagolja, de ettől függetlenül "unofficial".
-
-
válasz
Balerik #99521 üzenetére
Resolving the Error “The following packages have been kept back”
Ezt most nem raktam be fordítóba:
Internally apt package manager has these upgrade modes:
Plain upgrade. Refuse to install new packages and delete existing. Nala by default uses this mode. Note that this mode is hidden from user in apt command line frontend but is available for apt-get upgrade. The apt-get utility is a separate frontend for APT package manager.
Upgrade with installing new packages. This mode is not available for Nala but available via apt upgrade.
Upgrade with installing new packages, deleting obsolete/conflicting packages. This is what full-upgrade does for Nala and apt.Basically different apt frontends use different modes for upgrade command but for full-upgrade everything remains to be same.
Fentiek jól láthatóak is a két kimenet alapján:
apt
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-6.8.0-47 linux-headers-6.8.0-47-generic linux-image-6.8.0-47-generic
linux-modules-6.8.0-47-generic linux-modules-extra-6.8.0-47-generic linux-tools-6.8.0-47
linux-tools-6.8.0-47-generic linux-tools-common python3-feedparser python3-html2text
python3-sgmllib3k
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
linux-generic linux-headers-generic linux-image-generic mint-common
4 frissített, 11 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 190 MB.
A művelet után 300 MB lemezterület kerül felhasználásra.nala
Fetched 0 Bytes in 0s (0 bytes/s)
All packages are up to date.
ubyegon@Latitude-5520:~$ nala list --upgradable
linux-generic 6.8.0-38.38 [local]
├── is installed and upgradable to 6.8.0-47.47
└── Complete Generic Linux kernel and headers
linux-headers-generic 6.8.0-38.38 [local]
└── Generic Linux kernel headers
linux-image-generic 6.8.0-38.38 [local]
└── Generic Linux kernel image
mint-common 2.3.7 [local]
├── is installed and upgradable to 2.3.9
└── Common scripts and resources for Linux Mint -
-
-
válasz
Balerik #98899 üzenetére
Én is nala-t használok apt helyett, de sudoval nyilván ezt is.
Amit el akar telepítéskor távolítani, azzal nem okoz gondot. Itt csak annyi történik, hogy nem kell külön parancsot használni erre, mint apt esetén, gyakorlatilag a
sudo apt autoremove
parancsot futtatja a nala. -
válasz
Balerik #98893 üzenetére
Lehet az a gond, hogy nem
sudo
-t használsz, bár az épp nincs a képen, hogyan is léptél root módba! Ha a su módot használjuk, akkor annak használatában kicsit érdemes elmélyedni.Ha a
su
használatával lépsz be, elképzelhető, hogy a /home mappában ügyködve előjön az a probléma, hogy a PATH változó nem lesz megfelelően beállítva!Mi történik, ha a
su -
alkalmazásával lépsz root-ba?
Így kötőjellel:
su -Le is ellenőrizheted, nálad mi szerepel a PATH-ban:
$ su -
Password:
# echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin$ su
Password:
# echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games -
-
válasz
Balerik #98416 üzenetére
Ez így teljesen rendben van, szépen kilistázta a megosztásokat. Milyen desktop rendszer milyen, milyen fájlkezelővel?
A naplókba belekukkantottál, hogy panaszkodik-e bármire?
Ha parancssorból csatolod fel mi történik?
Pl. készítesz neki egy könyvtárat:
sudo mkdir /media/NAS
Aztán ebbe a könyvtárba felcsatolod a NAS megosztást:
sudo mount -t cifs //192.168.72.103/NAS /media/NAS -
válasz
Balerik #98405 üzenetére
A moOde beállításait ne bántsd, hiszen az írtad Kodi-val simán eléred. No meg ez a konfig kb jó.
A debianon parancssorban próbáld meg elérni, pl.smbclient -L 192.168.1.111
Így csatlakozik? Mutatja a megosztott erőforrásokat? Lehet van benne spéci karakter?
Lehet alapból nincs fent ez a csomag, akkor telepíteni kell: sudo apt install smbclient
A debianra megpróbálhatod feltenni a samba-t, ártani nem fog. Az a fura, hogy megjelenik a hálózatok listájában, vagyis valamennyire látja, de hogy miért nem enged be ....
Esetleg a moOde-on kukkants bele a kernel/smb naplóba a /var/log mappán belül, hátha abból kiderül mi történik amikor belépnél, panaszkodik-e valamire. -
válasz
Balerik #98403 üzenetére
Kb igen. Ugyanakkor az is lehet ,hogy olyan régi samba verziót használ (1.0), ami a másik rendszereken már tilltva van alapból (2.0 vagy nagyobb verziójúra tud csak csatlakozni)
Fogalmam nincs hogy alapból milyen kliensel próbálkozik, ha nincs telepítve a samba(cifs-util, gvfs,...?), és annak milyen korlátai vannak. -
válasz
Balerik #98400 üzenetére
én úgy gondolom (gondoltam), ha a többit (NAS) az is SMB elérem akkor nem kell a sambat telepíteni.
Lehet gondoltad, de nem írtad le. Mi meg csak azt tudjuk, amit megosztasz velünk.
Kodi alatt kért user/pass-t? Miért tibi az user? Csak mert ha jól értem az utolsó sort, guest-ként jelszó nélkül éred el a megosztásokat. -
-
-
válasz
Balerik #98191 üzenetére
A Blizzardos játékokhoz megint Lutris kell. Ha Debianról akarsz játszani vele, akkor első lépésnek szükség lesz a WineHQ tárolójára, mert a Debianos csomagok öregek és hiányoznak bizonyos függőségek. Itt írja a Wine telepítését Debianra: [link]
Lépések sorban:
sudo dpkg --add-architecture i386sudo mkdir -pm755 /etc/apt/keyrings
sudo wget -O /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.keysudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/dists/bookworm/winehq-bookworm.sources
sudo apt update
sudo apt install --install-recommends winehq-stable
Ha ez megvan, akkor jöhet a Lutris. Emlékeim szerint annál nem szükséges a külső repót hozzáadni, elég a Debian tárolóiból feltelepíteni.
Eddig emlékszem... A lényeg, hogy innen már valahogy fel tudod telepíteni a Battle.netet, majd azon keresztül a Blizzardos játékokat. Talán ez a videó segít: [link]
Közben megnéztem a videót... kőegyszerű és beugrottak az emlékek is. A Bottlest meg a flatpak hülyeségeket már nem szükséges felrakni, hogy működjön.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Balerik #98186 üzenetére
Azzal a kártyával mindegy melyik disztrót rakod fel, menni fog gond nélkül. A Debian12 is maradhat ebből a szempontból.
Tulajdonképpen csak a telepítése a Steamnek körülményesebb egy kicsit Debian alatt, mint bármi más disztrón. https://wiki.debian.org/Steam
*Steam alatt engedélyezned kell a Compatibility fülön a Steam Play-t minden címhez, ez a proton. Ezt pont nem írja a Debianos leírás...
-
válasz
Balerik #98186 üzenetére
Hogy őszinte legyek én nem váltanám ki, ha nem muszáj, mert a Windows kínlódásmentesebb játék szempontjából, plusz vannak olyan érdekes dolgok, mint a Wine, amit biztos ismersz. A Wine-nak semmi keresnivalója a hétköznapi user számítógépén, pedig a játékosok előszeretettel telepítik fel azt.
A Wine elvileg képes felcsatolni az egész fájlrendszert (még a rootot és a home-ot is), szóval, ha elindítasz a Linuxos gépeden egy Windowsos malwaret, az ugyanúgy hozzá fog férni mindenhez és akár a személyes adataidat is letitkosíthatja, mint a WannaCry. Ha hülyeséget írtam volna, kérlek javítsatok ki. Ne keverjük a Windowst meg a Linuxot, mert abból jó biztosan nem fog születni.
Debian 12-n én is játszottam sokáig, de az öreg csomagok miatt nem igazán alkalmas rá. A Kapitány által megemlített PopOS még jobb választás lehet.
Szerk.: írod, hogy AMD kártyád van, az meg alapból támogatva van szerintem minden disztrón.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
Balerik #98183 üzenetére
Szia,
Én Fedorát javaslok. Játszottam rajta Steamen keresztül és Blizzardos játékokat is (World of Warcraft, Starcraft 2, Warcraft 3). Viszonylag új csomagokat tartalmaz, új kernelt, új Mesa drivereket, jó a teljesítménye, stabil a működése, nagy a felhasználói közössége. Kínlódásmentes a használata is.
Mennyire vagy képben a beállításokkal? Egy "kicsit" máshogy működik az egész történet, mint Windows alatt.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Balerik #92544 üzenetére
aha ok, nem nagyon erted.
peti bemegy a boltba, megveszi a random gepet , hazamegy, felmegy az os, kell egy tidal. ez igy nez ki :
win : kinyitod, keri az ms fiokod, beirod, 5 perc mulva kesz, tidal.com -> download, nexnext finish, zene.
mac : kinyitod, keri az icloud fiokod, beirod, 5perc mulva kesz, tidal.com -> download, nextnext finish, zene.
linux : egy random a linux topikban GITET (GITET!) linkelget, hogy hogy tudom snap-bol meg flatpak-vol telepiteni valami masik randomnak a package-et (nem a tidal szoftveret, egy random ember webappjat), ami egy 3rd tidal webplayer egy appba csomagolva.figyi ok, tevedtem, van tidal linuxra....
sot amugy igy is lehet : [link]epp errol irtam az a nemegesz egymillio karakteres hsz-t, hogy ez faszsag, ez nem eletszeru. MEGOLDHATO, csak egyaltalan nem eletszeru mert egyszeruen magadbol indulsz ki es ez ooooooooooooriasi hiba. abbol indulj ki, hogy kuld el a feleseged a boltba hogy vegyen egy laptopot es mikor hazaer akkor adj a kis kezebe egy live mintet, aztan mond neki hogy a quest az, hogy a tidal elinduljon a gepen.
ha ezt megcsinalja eskuszom, hogy mindent visszavonok es bocsanatot kerek, de tenyleg. csak ez egyaltalan nem fenyeget, mert kizart, hogy megcsinalja, ahogy full kizart hogy anyam/apam megcsinalja (pedig szamitogeppel dolgoztak egesz eletukbe), kizart, hogy a parom megcsinalja, inkabb soha tobbe nem hallgat zenet. az is kizart, hogy ocsem megcsinalja. ez mind kizart, mert az ATLAG az az, hogy MAXIMUM tidal.com, de inkabb appstore.ez, amit linkeltel, gyakorlatilag legitimalja a mondandomat. lehet gepet hasznalni, megh hekkelgetni. a sok kocka mint mi szivesen basztatja meg minden, az emberek meg HASZNALNI akarnak egy eszkozt.
ha te tenyleg azt gondolod, hogy amit ellinkeltel az egyaltalan csak osszevetheto azzal, hogy a tidal.com-on rateneyerelsz arra hogy download, akkor nagyon sulyos gondok vannak fejben.
-
BoB
veterán
válasz
Balerik #92523 üzenetére
Itt az a gond hogy hiányzik náluk (non-gnu.uvt.nl) a dists-ből a bookworm, ezért dob 404-et, szóval az ő oldalukon van a hiba.
Ez a fájl az: /etc/apt/sources.list.d/non-gnu-uvt.list
Ha kikommenteled az egyetlen sort ami van benne ez a probléma is megszűnik (vagy törlöd a fájlt). -
BoB
veterán
válasz
Balerik #92516 üzenetére
Ebben a fájlban: /etc/apt/sources.list.d/mkvtoolnix.download.list csak ennyi legyen:
deb [signed-by=/usr/share/keyrings/gpg-pub-moritzbunkus.gpg] https://mkvtoolnix.download/debian/ bookworm main
A /etc/apt/sources.list fájl végéről nem maradt le semmi amit nem másoltál be ide?
Onnan törölheted azokat a sorokat amik deb-src -vel kezdődnek (vagy szúrj be egy # jelet a sor legelejére)Csinálj apt update-et hogy mi maradt.
-
válasz
Balerik #92511 üzenetére
Elso lepeskent visszaallnek egy csak Debianos repository listara, src-ket kihagynam (hacsak nem forditasz onnan vmit). Utana elkezdenem felkutatni az addicionalis listakat es szigoruan egyszer adnam hozza a repokat. Ha megnezed a hibauzenetet, panaszkodik is az apt, hogy egy-egy cel tobbszor is be van allitva es egyeb bajok is vannak, amikkel meg sosem talalkoztam.
-
-
válasz
Balerik #89270 üzenetére
Ezeket a további parancsokat semmiképpen nem fűzném már egy sorba, mivel elképzelhető, hogy menet közben eldöntendő kérdéssel megáll a telepítés. Az
install
után nyilván beírhatsz sorba csomagokat és akár különböző műveltető parancsot tartalmazó sort is fűzhetsz egy parancsba, mint asudo apt update && sudo apt upgrade
, de amiket írsz, azokat nem érdemes! -
-
-
-
válasz
Balerik #88651 üzenetére
Köszi, holnap én is nekifutok otthon, most melóhelyen vagyok reggelig.
Én is nekiesek holnap, bár az is fehér folt hogyha sikerül is, a VM-ből hogy fog kilátni, mit kell portforwardolgatnom a gazdagépen meg a routerembe.
Hú de nagy falat ez nekem.
Van helyem az ssd-n lehet először nem VM hanem egy tiszta telepítés kéne de azzal az a gondom hogy 1pc van otthon, kell a fiam laptopja hogy rá tudjak majd weben lépni konfigolni. -
válasz
Balerik #88649 üzenetére
Bocs hogy leírom, de:
1 hete szenvedek, keresek gogle fordítózok, 200 weboldalon jártam már legalább.
Amit szeretnék, egy megosztást elérni kívülről bárhonnan.
Kezdtem a témába vágó Házi szerver ilyesmi kifejezésekkel, semmivel nem lettem okosabb.
Majd kérdeztem szaktopikokba is.
Ezekkel az a baj hogy akik ott vannak már vérprofik.
A kérdésemre a válasz kb:
Telepítesz valami nemtudommit, cli alatt bekonfigolod, beteszed vpn mögé, kell még ssh, cloudfare, és még ezután leírt 6 olyan szakszót amit nem hogy értelmezni de megjegyezni se tudtam.
Nem kérdőjelezhetem meg a segítőkészséget de ez így nekem semmit nem ért.
Először megpróbáltam kitenni egy mezei smb megosztást, nem tudok csatlakozni meg ez állítólag életveszélyes.
1 napig kínlódtam Windowson webdav szerver létrehozásával sikertelenül.
Megnéztem a Freenas Truenes vonalat, ezek mind raid hdd-ket meg valami titkosított btrfs...? fájlrendszert kérnek maguk alá, én meg egy már meglévő 2 tera adatot szeretnék elérni vagy hálózati meghajtóként csatolni kívülről.
Ekkor jött az OMV, annak nem kell szűz hdd hegyek meg speciális fájlrendszer, maga alá tudja csatolni a háttérvinyómat.
Ez meg elakadt.
1 hét alatt ott tartok hogy a routermbe beállítottam a no-ip-t, a weboldalukon beregeltem és létrehoztam a domain vagy mi nevet, pingelni tudom bárhonnan a routert azaz jól csináltam ez legalább működik.És ennyi.
Ezeket nem azért írtam le hogy bárki is sajnáljon hanem ne higgye senki azt hogy várom hogy a sült galamb a számba repüljön de ez meghaladja a képességeimet. -
válasz
Balerik #88649 üzenetére
Dejó neked...
A topik összefoglalójában ezt olvastam:
"Belépés mint rendszergazda
Az OMV betöltődése után a villogó kurzornál a rendszer egy felhasználói nevet vár. Írjuk oda: root
A megjelenő Password: utáni kurzorhoz pedig az előzőleg megjegyzett root jelszavát."
Itt nekem semmit nem lehet beírni, mintha nem lenne billentyűzetem, semmire nem reagál. -
-
Ueda
senior tag
válasz
Balerik #82159 üzenetére
Azt hiszem, hogy erre gondol : The user-specific one is
~/.config/mpv/mpv.conf
.(1) Itt a legelső hullámjel a /home/(saját_neved) mappát jelenti. Tehát a teljes elérési út így néz ki /home/(saját_neved)/.config/mpv/mpv.conf
(2) .config -ban a pont azt jelenti , hogy rejtett fájl, tehát a fájlkezelőben láthatóvá kell tenni a rejtett fájlokat (én mindig bekapcsolom, mert mindent látni akarok) -
törölt tag
válasz
Balerik #82149 üzenetére
Ebbe sehogy
etc/mpv
, mert ilyen nincs.
Ilyen már van/etc/mpv
, amihez emelt jog kell, mert nem a Te könyvtárad.
Leg egyszerűbben, hogy lásd is, hogy hol vagy. Ajánlom a Midnight Commander-t.
Terminálban elindítod emelt joggal.sudo mc
Total Commander gondolom ismerős lehet, annak megfelelően balról jobbra másolsz.
A művelet utánexit
parancs, vagy kilép menüpont. -
csixy
addikt
válasz
Balerik #82149 üzenetére
Ha ez a kérdésed, akkor lehet az a válasz, hogy talán inkább ne tedd mindaddig amíg utána nem nézel annak, hogy ehhez rendszergazdai jogosultság szükséges és mindez azért van így, mert igen könnyen tönkre teheted a linuxodat, ha nem figyelsz arra , hogy mit teszel és mik lesznek a következményei. Ha biztos vagy abban , hogy mit csinálsz, akkor terminálba írd ezt ha az ubuntu vonalon vagy: apt install nemo, ill ha nem akarja felrakni akkor sudo apt install nemo. Ha feltelepült a Nemo fájlkezelő akkor már grafikusan tudsz dolgozni vele. Nemoval nyisd meg a kívánt mappát , jobb gombbal kattints bele és válaszd a megnyitás rendszergazdaként lehetőséget, ekkor emelt jogokkal nyílik a mappád új ablaka és ebbe már a fogd és húzd módszerrel bele tudsz pakolni ezt , azt. De jól gondold meg hogy mit csinálsz! A rendszergazdai ablakot mielőbb zárd be.
-
válasz
Balerik #77169 üzenetére
Ilyesmi megoldás lehetséges. Igaz ubu, de talán mint-re is lehet ilyen, ha már ubu-leszámazott
fork.
Persze csak akkor, ha van a gépen windows.
Ha nincs, akkor kell kérni valakitől egyí írt dvd-t, ha van benne legalább dvd olvasó.
(ha csak cd olvasós, akkor az már másik kérdés, az újabbak már nem nagyon férnek el egy cd-n) -
gyulazsolti
senior tag
válasz
Balerik #76747 üzenetére
De ezt csak windows alatt tudom, vagy megcsinálja ez a telepítő is, ahogy mefistofeles írja.
Közben írtatok.
Akkor a zsugorítást holnapra hagyom. 53 GB van szabadon az SSD-n.Akkor 30GB elég lesz a Zorinnak?
De ha van jobb megoldás, linux téren, és magyar, arra is vevő vagyok.
Csak ez megtetszett a lapos ellenőrzésekor, és azért akarom kipróbálni. -
válasz
Balerik #75829 üzenetére
The 15 Best Cinnamon Themes for Linux System in 2020
Sok jó témád találni, a linkben is az Adapta például, de ahogy látom a download linkek ide vezetnek: cinnamon themes
De super, már YouTube themes is van....
-
gregory91
senior tag
válasz
Balerik #75777 üzenetére
Amúgy érdekes hogy egy háttér-tárolóból 3 indító van.
1.Ami a windows-t indítja el.
2.Linuxot
3.Egy szimplaFeltételezem hogy efi módban telepítődtek ezért láthatóak ezek a módok.
A harmadik lesz az ahol grub menü elfog indulni.Szóval ha boot-menüből a harmadikat indítod akkor nagyobb eséllyel a grub fog indulni. -
-
-
válasz
Balerik #75126 üzenetére
MX linux, puppy... néz szét skamilinux oldalán.
kutga
ext4 -
-
vadkörte
addikt
válasz
Balerik #74320 üzenetére
Az OMV is, mint lényegében bármelyik linux kezeli az NTFS file rendszert. Igaz nem natívan, kell neki egy ntfs-3g kiegészítő. Arra már nem emlékszem, hogy OMV alatt az omv-extras-ból, a saját tárolóiból, vagy parancssorból telepítettem.
Olvasni elvileg enélkül is képes, csak írni nem tud rá. Mehetett volna direktben is, de így, közbeiktatva egy "puffer HDD-t, ahogy csinálod így is jó. Lehet, hogy kicsit lassabb, de jó.
A NAS-ba kerülő lemezeket ha lehet az OMV-vel partícionáld és formázd. Nem ökölszabály ez, ellenne az külső eszközben létrehozott lemezekkel is, csak amolyan ajánlás.
Ubi! (vagy bárki akinek van ötlete)
Az miért lehet, hogy a kis huncufton - Xubuntu 18.04 32 bit - egyszer csak nem lehet egy bizonyos felbontás fölé vinni a monitort?
Az AMD kövületes volt kollégám lecserélte a régi CRT monitorát - 1024x768 - egy "új" (értsd 10+ éves - szélesvásznú LG Flatron LCD-re. Ennek elvileg 1440x900 a felbontása. A Beállítások/Kijelző pontban viszont csak 1024x768 a maximum. -
válasz
Balerik #74320 üzenetére
Az EXT4 particionáláskor foglal x % helyet, de ha nem rendszer fut róla, akkor ezt a %-ot lehet redukálni akár nullára is:
sudo tune2fs -m 0 /dev/sdb1
-m 0
ez a nulla az érték, a /dev/sdb1 meghajtó és partició értéket cseréld le a redukálni kívánt partició pontos megnevezésére
Ha ez megvan, az alábbi parancs ellenőrzi, hogy sikerült-e nullára levenni a reserved block méretét: (itt is ugyanúgy cserélni kell a partició betű/szám jelét)
sudo tune2fs -l /dev/sdb1 | grep ‘Reserved block count’
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest