- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
Sziasztok,
Windows alól érek el távoli linux szervert putty-val (ubuntu 20 LTS szerver image).
Ami putty-kat találok, működnek ugyan, be tudok lépni a távoli szerverre, viszont a kurzor mozgatók / tabulátor nem működnek kényelmi funkciókra.
Például írok egy file elérési utat, közben tabot nyomok, nem kapok kiegészítést / listát a lehetőségekről, ami nevek éppen abban a mappában vannak. Kurzor fel/le nem jönnek elő régebben beírt parancsok, hogy újra végrehajtást kérhetnék rájuk. Helyettük amiket kapok, az pár extra szóköz, meg ilyesmik: $ ^[[B^[[A
A linux beállítások között hiányzik valami, vagy a putty-m miatt nem jó?
A putty-t innét szedtem: ( https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html ) és ott "Alternative binary files" / "putty.exe" 64 bit (exe nyersen, nem telepítő).
Ha valaki talált orvosságot a problémára, tanácsnak örülnék. Temérdek sok hosszú file nevet mindig végigírni nem éppen kényelmes / gyors napi tevékenység.
-
Bohóckodok a Ventoy multiboot programmal.
A honlapján írtak szerint működik nem csak boot isos hanem virtuális telepítés esetéln is, vdi, vhd fájlból képes bootolni egy telepített os-t is.
Mindent az [itt leírtak szerint] csinálok, egy Manjaro az alany, benne is van a támogatott listába.
Ennek ellenére a vtoyboot.sh hibára fut, nem támogatott rendszer az üzenet.
És a vhd diszk boot kudarcba fullad, ezzel az üzenettel:
Mit rontok el? -
válasz
Cs.I.T. #77992 üzenetére
"de valahogy ellentétesnek érzem a linux életérzéssel azt, hogy ha van egy feladatra egy faék egyszerűségű parancssori eszköz, akkor ennek ellenére olyan grafikusat használjak amit nincs alapértelmezetten telepítve, sőt még az alap repókban sincs."
Le a kalappal, remélem a hozzászólásaidat karakteres böngészőből írod, nem valami guis Firefox alól, már csak az életérzés miatt...
Remélem nem sértődtél meg, de ha valami nem megy a teminálból, és esetleg menne megy egy olyan szoftverrel ami:
nem telepítendő, full portable, ill. appimage
nem kell hozzá ppa, csak le kell tölteni
semmi nyomot nem hagy maga után, 1 darab fájl az egész és a futása során semmilyen rendszemappába nem írkál csak a logfájlokban marad nyoma
elindítva 4 kattintással kiírja a telepítő iso-takkor én ezt kipróbálnám.
Azt nem tudom hogy nálad működne-e mivel elviekben ugyanazt a dd-t használja mint Te a terminálból.
-
growler
őstag
válasz
Cs.I.T. #77992 üzenetére
Az UNetbootinal kiírt .iso csak Legacy módban indul.
Ha dd-vel (vagy ezt használó segédprogrammal pl. Mintstick, Etcher) írod ki
ugyanazt a .iso-t, akkor a telepítő indításakor előcsalogatott boot-választóban (F12 ?)
tudod kiválasztani hogy Legacy vagy EFI módban induljon-e a telepítő.
Azt neked kell tudni hogy az alaplapod BIOS-os vagy UEFI-s
Jobb esetben ha engedélyezhető a "CSM", akkor minkét telepítési metódust
támogatja. -
Cs.I.T.
csendes tag
válasz
Véreshurka #77990 üzenetére
Mint írtam, unetbootin -el meg tudtam azért oldani, de valahogy ellentétesnek érzem a linux életérzéssel azt, hogy ha van egy feladatra egy faék egyszerűségű parancssori eszköz, akkor ennek ellenére olyan grafikusat használjak amit nincs alapértelmezetten telepítve, sőt még az alap repókban sincs.
-
Cs.I.T.
csendes tag
válasz
ubyegon2 #77989 üzenetére
Kipróbáltam a mintsticket, de ugyanaz a hiba. Megírtam a weboldalukon található űrlapon az észrevételem, talán válaszolnak majd.
Nem kell regisztrálni, egy kattintással le lehet szedni az oldalról az iso-.Ennek a célnak maga a Linux Mint tökéletesen megfelelne átalakítás nélkül is.
Az oprendszerhez jutásra ez mondjuk igaz, de azért ez komoly segítség a kezdőknek; egy jól testreszabott rendszer, vagyis az elterjedéshez hasznos szerintem. -
válasz
Cs.I.T. #77986 üzenetére
MintStick-et nem próbálod ki? Ék egyszerű és dd alapú. Ha az sem írja ki, akkor valamit trükköztek azzal az iso-val.
Ehhez a csodadisztróhoz kell regisztrálni, ha le akarom tölteni?
Az lenne az egész projekt értelme, hogy szegény emberek is legálisan jussanak jól használható oprendszerhez, illetve a nyilt forráskód terjesztése.
Ennek a célnak maga a Linux Mint tökéletesen megfelelne átalakítás nélkül is.
-
Cs.I.T.
csendes tag
Érdekes problémába futottam bele. Van ugye ez a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagra keresztelt államilag megtámogatott disztribúció, amit a szoftveralapcsomag.hu oldalról lehet letölteni, és a LinuxMint 20 Ulyana-ra épül ugyebár. Az lenne az egész projekt értelme, hogy szegény emberek is legálisan jussanak jól használható oprendszerhez, illetve a nyilt forráskód terjesztése. Gondoltam kiírom pendrájvra, mert már a dvd felett eljárt az idő. Én eleve linuxot használok, és a dd -t használom a telepítő pendrájvok készítéséhez. De ezzel az iso-val nem sikerült bootolható pendrájvot készítenem. (sudo dd if=DJSzA.iso of=/dev/sdc bs=4M && sync) A dd ugyan kiírja a képet, de közvetlenül a pendrájvra, azaz nem hoz létre rajta partíciót, így az nem bootolható. A linuxmint grafikus "lemezek" alkalmazása ugyanilyen hibásan írja ki.
A rufus meg windowos progam. Akkor a szegény embernek a digitális jólét eléréséhez előbb meg kellene vennie a drága windowst??? Jó nem teljesen így van, végül unetbootin-al sikerült kiírni műkőképesen. De ehhez ppa tárolót kell a rendszerhez adni, számomra feleslegesen. Tudna valaki ötletet adni, hogyan lehetne ezt kiírni dd-vel? Azért is érdekes a dolog, mert a rendszer alapjául szolgáló linuxmint 20 cinnamon gond nélkül bootolhatóan kiírható dd-vel.
A letöltési oldalhoz linkelt pendrive készítésről szóló videó nem elérhető jelenleg.
Kérem a financiális és politikai mellékszálakat kerüljük, nem hiányzik a flame. A technikai megvalósítás érdekel csak. -
csixy
addikt
válasz
szucstom #77983 üzenetére
Jaa, amikor a multimédiás modulokra vár , az nagyon soká szokott tartani. Én illyenkor elindítom a böngészőt, kicsit böngészek, hátha hamarabb rádöbben a telepítő, hogy van netkapcsolat, vagy elindítom a gpartedet és mindegyik partíció tulajdonságait megnézegetem, hátha ez az oldalba böködés lök egyet a telepítési folyamaton. Néha ezek mintha segítenének valamit.
-
zoltanz
nagyúr
Youtube-dl-t próbáltam volna frissíteni, mint eddig, de napok óta ez a hiba üzenet:
Could not find a version that satisfies the requirement youtube (from versions: )
No matching distribution found for youtube
-
szucstom
őstag
válasz
tordaitibi #77982 üzenetére
Csak UEFI van engedélyezve, Boot manager csak 1 USB opciót dob fel. Amikor bejön a grub, hogy miként akarom indítani a pendrive-ot, akkor 2 opció van, amit előbb említettem, a properiety és az open source. Más választási lehetőségem nincs. Fast Boot és Secure boot kilőve. De legalább azt írná ki, hogy melyik az a két modul, amire vár, talán okosabb lehetnék...
-
-
szucstom
őstag
-
wetomi
aktív tag
válasz
wetomi #77961 üzenetére
A megoldás végül egyszerűbb volt, mint reméltem és ilyenkor vagyok mérges, hogy miért nem hamarabb próbáltam?
Nem kellett turkálnom semmilyen konfig fájlt, hanem az előre menekülés, a frissítés segített. Egészen pontosan a bios/uefi frissítése. A korábbi 1202 helyett 1804-es verzióra.
A volt időközben agesa kód frissítés is, valószínűleg ennek köszönhető, hogy a kernel és az egyéb driver/firmware is másként kezelte az APU-t.
Van rendes jel DVI-on, azonnal váltott rá, ahogy a VGA-helyett arra tettem a monitort. Plasmával indulva sem ment el a kép és a HDMI-re is gond nélkül váltok át és vissza.
-
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77977 üzenetére
Ott lehet a probléma gyökere, hogy én magyarul fogalmazok, Te meg mintha angolul értelmeznéd amit írtam. A "telepített rendszer"-t valószinüleg másképp értelmezed, mint én. Én azt értem alatta ami a befejezett jelenidő. Én a festményről beszélek, te pedig az ecsetet és a festéket érted ki a közlésemből.
-
-
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77970 üzenetére
Ott tévesztetted el, hogy az említett mappát a telepített rendszered /usr/lib/grub mappájában kell keresni és nem az iso-ban.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77974 üzenetére
Szerintem ez ma már alap. Persze vannak még olyan régi gépek kereskedelmi forgalomban, amelyek nem támogatják maradéktalanul a virtualizálás minden részét.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77972 üzenetére
Úgy értettem, hogy a legacy telepítést, amiatt az i386 könyvtár miatt virtuális környezetben lehetett-e volna meglépni.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
I02S3F #77971 üzenetére
Nem biztos, hogy egyre gondolunk... Van egy gépem ami Proxmox szerverként szolgál, itt csináltam mindent. De szerintem Virtual Machine Manager alatt is menne. Virtualbox-ot nem tudom, hogy van-e UEFI támogatása, mint QEMU/KVM alatt az OVMF, ha van akkor valószínű az alatt is meg lehet csinálni.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77970 üzenetére
Ezt egyébként virtuálisan is meg lehetett volna tenni?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Véreshurka #77914 üzenetére
Bár kerülő útnak érzem és talán nem a legjobb megoldás, de végül úgy oldottam meg a hiányzó könyvtár problémát, hogy feltelepítettem egy friss rendszert legacy BIOS környezetre, majd a létrejövő i386-pc mappát kimásoltam belőle, majd amikor kellett visszamásoltam a megfelelő helyre.
-
Ebben igazsagod vagyon, ami nincs az el se romolhat.
Viszont, nekem egy 1 eves, vegre jol mukodo, kezreallo es nem keves munkaoraval olyanra alakitott es felszoftverezett rendszert sikerult osszehoznom ami maximalisan megfelel.
Es most nem sorolom hogy smb, helyi haloba beillesztes, nyomtatoim, a szkennerem, a tv tunerem, az apro szkriptjeim, tucatnyi bekonfigolt szoftver, gyorsbillentyuk, kiterjesztett monitor, a felhotarhelyeim, linuxos Onedrive, a telefonommal szinkron, a masodmeghajtoim eleresi utjainak konfigolasa, a panel ikonozasa, az autostartos programjaim, az fstab maceralasa, a monitorvzerlo ddccontrol konfigja, ennek segedszkriptjei, a hdmi audio konfigjai, pulseaudio konfigok, stb.stb. es meg szazszamra sorolhatnam, hogy ez nekem mennyi beleolt munkaoraba telt. A temazasrol, kinezetrol, ablakeffektekrol, ezekrol meg szo se esett.Munkaorak szazaiba, ha a forumozast, guglizasokat beleszamolom.
Es nem akarom barmi miatt ezt az egeszet ujrakezdeni.
Inkabb Timeshift, es ezert is kerdeztem hogyan lehet az egesz / konyvtarat ugy menteni hogy egy esetleges gebasznal az egeszet vissza lehessen allitani. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #77952 üzenetére
Telepítés után az első dolgom, hogy megyek a synapticba és leszedem a timeshiftet gyökertestől. Így aztán semmi probléma nincs. Ami nincs, azzal nincs baj.
-
onkelz
aktív tag
Srácok olyankor mi van, ha ez a nyomorult KDE Wallet folyamat kéri a jelszót minden belépéskor.Meguntam, kikapcsolta, letöröltem.Most meg a KDE Daemon csinálja ugyanezt.
Hogy tudom ki offolni?Agyamra megy. -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Bluetooth fülessel kapcsolatban lenne gondolom.
Linux Mint 20.1 Cinnamon
Kernel: 5.4.0-66-generic
Dell Latitude 5490 (Bluetooh 4.2)
Xiaomi Mi True Wireless 2 Basic (TWSEJ08WM/BHR4089GL) (Bluetooth 5.0)A füles szépen csatlakozik a Bluetooth-on a laptophoz, én tökéletesen hallok, viszont a másik fél engem nagyon rosszul. Kis troubleshoot után rájöttem, hogy nem a füles mikrofonját használja a szoftver, hanem a laptop belső mikrofonját.
2 mp Google (linux bluetooth headset microphone not working) után láttam, hogy ez nem egyedi probléma. feltelepítettem ablueman
-t hogy az A2DP-t átváltsam HSP-re [link] de nem sikerültRefused to switch profile to headset_head_unit: Not connected
Próbáltam, hogy aload-module module-bluetooth-policy auto_switch=2
sort hozzáadtam a/etc/pulse/default.pa
fájlba, de nem segített
Kipróbáltam Windows-on, és ott simán működik (Dual boot-os a notebook)Van valakinek valami ötlete, hogy lehetne működésre bírni ezt a BT headset-et Linux-on?
Köszönöm!
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Van nekem egy openSUSE Leap 15.2-es rendszerem KDE-vel és egy Ryzen 3 Pro 4350G APU-val (Renoir, lásd adatlapom).
A gyári 5.3-as kernelt muszáj volt cserélni, mert az még nem kezelte megfelelően a GPU-t. 5.10-ig rendben is voltam. január végén, február elején 5.11-re váltással a videó kimenetek kicsit elkavarodtak és azóta nem tudom helyre tenni őket.
A monitoromat (DELL U2412M és 1920*1200) DVI-on használnám, de ott mostanság olyan hiba van, hogy a monitor számára nem kezelhető felbontás kap DVI-on, így jellemzően a GRUB után nincs kép, még akkor se, ha előtte vissza veszem a felbontást kisebbre.
VGA kimeneten olyat tapasztaltam, hogy ha a bejelentkező felületen normál Plasma van beállítva, akkor (username+password után) nincs kép. A monitor nem kap jelet és elmenne aludni, ha hagynám.
Plasma + Wayland-re, vagy egyéb asztali környezetre váltva, pl IceWM, van kép a bejelentkezés után is. Minden oké, csak a Wayland még egy kicsit döcögős, az IceWM pedig nem a megszokott és szeretett KDE környezet.
Az egyszerűség kedvéért HDMI-n néha-néha használok egy HD ready felbontású TV-t. 5.10-es kernelig nagyjából itt is két kattintás volt átlőni a képet a TV-re, még ha csak klónozva is, de működött. Még 5.11-re váltva is sikerült néha-néha összerakni, de azt se mindig. Az utóbbi 1-2 héten pedig HDMI-n is rossz a kép. Rosszak a színek, szétesik.
Egyelőre próbáltam előre menekülni, ezért is frissítettem mindig a kernelt, meg az apraját (mesa/X100/wayland/amdgpu/radeon) ha jött új, de nincs eredmény. Ennyi friss csomag után pedig már Tumbleweedet is használhatnék Leap helyett.
Logikus lépés lenne a korábban működő 5.10-es kernel környékére visszalépni, de bevallom, nem találom. A gyári 15.2 Leap repóban csak a 5.3-as van, ami ugye nem jó nekem, de a stabil kernel repóban meg csak a legutóbbi 5.11.
Még az
xrandr
környékén szimatoltam egy-egy külföldi fórum bejegyzés környékén, de nem mertem hozzányúlni.Még a Tumbleweedet és egy két másik disztrót kipróbálok Live-ban, az eddig elmaradt.
Van valami ötletetek, hogy mi lehet a gond és a megoldás, vagy, hogy milyen irányba induljak?
-
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #77957 üzenetére
Konkrétan a HUP-on olvasom, tehát nem konkrétan az lkml-ben bogarászok. Egyszer rámentem és nem tudtam kiigazodni rajta.
Én azt olvastam, hogy mivel kis fájlokat (patch-eket) küldözgetnek, ezért célnak megfelelő.Ráadásul Linus-tól hallottam, hogy "nincs egy ember sem, aki az egész kernelhez értene". Innentől meg sem próbálom megérteni az egészet. Persze az olvasást a témában ettől még nem hagyom abba :).
-
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Én angolul használom a rendszeremet (vele értelemszerűen a Timeshiftet is) és az említett ablakban a pöttyök fölött így szerepel a szöveg:
Exclude All - Include Hidden - Include AllTegyél a 3. helyre pöttyöt és próbáld úgy. Fordítási hibának tűnik.
-
lev258
veterán
válasz
A többi fülön nincs valami árulkodó?
Ezt a /root dolgot meg nem is értem.
Ha van rá beállítás, érdemes lenne angolra állítani. Mert a hivatalos oldal szerint kellene lennie egy "Include everything" oszlopnak. Lehet fordítási hiba van. -
Timeshift ügyben kérnék kis segítséget.
Hogyan kellene beállítanom , hogy az egész home könyvtáramat mentse?
Így van beéllítva de a fele home kimarad, ha beteszem az Alkalmazások kihegyása pöttyöt, akkor még t9bb kimarad.
Miért szerepel 2x az Alkalmzások kihagyása, erre sem jöttem rá.Azt szeretném hogy az egész rendszert mentse. van erre mód?
Nem sok, 26GB. -
K0zm0
aktív tag
válasz
szucstom #77950 üzenetére
Utolsó lehetőség, igaz régebbi a bejegyzés. Több ötletem sajnos nincs...
-
K0zm0
aktív tag
válasz
szucstom #77948 üzenetére
*fejvakarás*
Találtam egy fórumbejegyzést, egy hasonló problémával, de nem tudom ez mennyire vinne előre. -
K0zm0
aktív tag
válasz
szucstom #77946 üzenetére
Próbáld meg leellenőrizni a HDD-t vagy SSD-t ami a gépben van. Igaz, nem Linux alatt, de régebben előfordult nálam, hogy hibás szektor miatt megakadt a telepítő (alkalom adtán a boot is). Ártani nem árthat! Így legalább kizárható, hogy nem hardware oldalon van a bibi.
-
szucstom
őstag
Estét! Fogós kérdés következik: Manjaro Linux, Waiting 2 modules résznél befagy az install. AMD Ryzen 5 3500U APU-s noti. Keresgélek fórumokon, de eddig nulla infó... Valakinek vmi ötlet? Secure boot és fast boot kinyomva.
-
Keem1
veterán
Srácok, némi bash scriptelésben kérnék segítséget.
tar exclude kellene nekem, tömbből. A kompresszálandó folderek is array-ben vannak, az flottul megy is.Az lenne maga az alap command:
tar -czf ${path_archive} ${dirlist} ${exclist}
A tömbök:
declare -a directories=(
#...
)
declare -a excludes=(
#...
)És a sztringgé alakítás:
dirlist=$(printf "%s\n" "${directories[@]}")
exclist=$(printf "--exclude '%s'\n" "${excludes[@]}")Na igen, de elvérzik a történet a double dash miatt, közli is hogy érvénytelen kapcsoló. Hogy tudnám kiescapelni az --exclude részt a printf-ben? Vagy van erre valami jobb megoldás? Ha kihagyom az exclude-ot, csak a tömörítendő folderekkel csodálatosan működik, hisz oda nem kell double dash.
-
kutyarigo
csendes tag
válasz
#68216320 #77931 üzenetére
Alapból nincs felrakva a snapd Fedorán, de elérhető, ha nagyon kell. Én csak akkor tenném fel, ha valamihez nagyon-nagyon kell, és nincs flatpak sem belőle. Az RPM Fusion repót érdemes hozzáadni. Az nvidia drivert egyszer felrakattam az elején gnome-software-rel, utána a frissítéseket már a dnf intézi.
-
Drughi
addikt
Üdv!
Van olyan linux verzió, ami felmegy egy 2GB-os pendrive-ra?
Mint / Ubuntu kilőve, azok nagyobbak -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
I02S3F #77927 üzenetére
Persze, nem azok. Mondjuk a Kodi-ból nem tudom még melyik verzió van a Fedora repoban, majd kiderül. Mert ugye a hivatalos Kodi repoban (launchpad) deb csomagok vannak.
Az Nvidia driver felrakást is meg kell majd néznem még. Szóval, vár a kipróbálás.
(Elég volt ~10év Ubuntu)
Szerver vonalon is Ubuntu-t használok, ott is cserélném valami másra majd.
-
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #77920 üzenetére
Arra gondolok, hogy vannak olyan oldalak, ahol programot nem tárolóból raktam fel, hanem a kész release deb csomagban érhető el és simán letöltve dpkg-val felrakható. Ezzel pár helyen megúsztam a build-et is. Szoktak időnként más csomagot is elérhetővé tenni.
Szóval olyan csomagkezelős distro volna ideális, aminek a csomagjait szintén gyakran használják kész release esetében. Nem tudom az rpm például milyen csomag, de azzal is gyakran találkozom.
Update: közben megnéztem, hogy red hat package manager -
lev258
veterán
-
törölt tag
Ha mondjuk elengedném az Ubuntu/Debian vonalat akkor milyen distro/DE párost ajánlanátok? Korszerű desktop/laptop gépre kerülne.
Olyan csomagkezelőt szeretnék, amivel könnyen tudok felrakni külső forrásból is programokat. (Kodi, Opera, etc)
Olyan DE-t szeretnék, ami kicsit hajaz a Cannonical-féle Unity-ra. Bár gondolom nem nagy tudomány valami dock-ot kidobni a képernyő bal szélére. Ha esetleg jól lehetne skálázni laptopon 125-150% a dpi-t az szuper lenne. Desktopon jó a 200%.
Fontos lenne viszont a stabil működés. Az Ubuntu az utóbbi pár évben bosszantott kicsit ilyen tekintetben.
Manjaro vagy Fedora mennyire ajánlott? -
csixy
addikt
válasz
lev258 #77913 üzenetére
Nem baj, már menni fog így is. Köszi!
#77914Véreshurka:
"Iletve a második lépés majd a titkosítás lenne. Ezzel foglalkoztál esetleg?1 kérdésem azért még lenne: hogyan szoktad másolni az i386-pc mappát? Simán cp-vel, vagy más megoldásod van?"
1/Titkosítás: sosem foglalkoztam ezzel.
2/
a/nem is biztos, hogy kell ezzel foglalkozni, egy esetben tapasztaltam, hogy magának felrakta az illetékers disztró ezt a library alkatrészt.
b/ konzolozni qrv@ lusta vagyok (mivel úgy könnyű lenne), más rendszerekben a guis nemo(?) jobb egérgombos menüje az illetékes mappában adja a "megnyitás rendszergazdaként " opciót és máris lehet alkalmazni jelszó beírás után a fogd és húzd oda módszert. Azonban a Void linux huncutabb volt, mert adta ezt a lehetőséget ő is , de mégsem működik, de én még tőle is huncutabb voltam , mert bebootoltam egy másik linuxot, s aból átnyúltam és mekkcsináltam azért is konzol nélkül. -
Véreshurka
senior tag
Köszi még egyszer a leírást!
Most lettem meg vele. Egyelőre virtuális környezetben tudtam kipróbálni egy 20.04-es ubuntu-t Seabios (legacy bios) és OVMF (UEFI) alatt, mindkettő alatt szépen felállt a rendszer. Bár UEFI alatt az első indításnál valamit hiányolt és még telepített, de gyors volt így esélyem nem volt rendesen elolvasni, hogy mi lehetett az. Iletve a második lépés majd a titkosítás lenne. Ezzel foglalkoztál esetleg?
1 kérdésem azért még lenne: hogyan szoktad másolni az i386-pc mappát? Simán cp-vel, vagy más megoldásod van?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bárki:Az előzőekhez lazán kapcsolódva: Ha van egy olyan ISO-m ahol a /usr/lib/grub mappában nincsen i386-pc mappa, azt akkor hogyan tudnám rávenni egy ilyen UEFI/legacy BIOS boot-olásra? Ha feltelepítem az ISO-t akár UEFI környezetebn akár legacy környezetben akkor a már telepített rendszeren természetesen megtalálom UEFI környezetben az EFI mappát, illetve legacy BIOS környezetben az i386-pc mappát, gondolom telepítés közben hozza létre, míg ubuntu alatt pl. már a live rendszer is tartalmazta az i386-pc mappát. A Parrot OS Home 4.10-es verziójáról lenne szó.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
csixy
addikt
Hát nagy kín volt, de végre megtanultam "gittelni"
A fő hibám az volt, hogy a bc csomagot elfelejtettem telepíteni.
Mostmár megy az rtl8821ce kártyám hurrá! Elég darabosan raktam össze, de meglett. Jól megszenvedtem vele, dehát a jó pap is holtig tanul ... Probléma megoldva.
Kernelfrissítéskor mostmár eza dkms modul itt is automatikusan be fogja pakolni magát? -
mtomi95
senior tag
Van egy végtelenül gagyi böngészős játék, az Agar.io nevű és ez mitől akadozhat?
Ubuntu 18/Firefox.
-
zoltanz
nagyúr
Rendszerindításkor újabban nem csak írja ezeket a sorokat hanem megáll MX-Linux (AntiX).
Mindig csak CTRL-D vel enged tovább, legfrissebb (alapbeállításokkal induló) Bios van rajta, (semmi extra eszköz nem kapcsolódik a géphez):Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589390] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589428] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589466] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
-
csixy
addikt
Void linuxon hogy tudnám bedizzítani a realtek 8821CE wifi kártyámat ? Már a dkms installt próbáltam, de nem megy, rfkill nem látja.
[noki@mamaaad ~]$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Coffee Lake HOST and DRAM Controller (rev 0c)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation UHD Graphics 620 (Whiskey Lake) (rev 02)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem (rev 0c)
00:08.0 System peripheral: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/v6 / E3-1500 v5 / 6th/7th/8th Gen Core Processor Gaussian Mixture Model
00:12.0 Signal processing controller: Intel Corporation Cannon Point-LP Thermal Controller (rev 30)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Cannon Point-LP USB 3.1 xHCI Controller (rev 30)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Cannon Point-LP Shared SRAM (rev 30)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Cannon Point-LP MEI Controller #1 (rev 30)
00:17.0 RAID bus controller: Intel Corporation 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] (rev 30)
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #9 (rev f0)
00:1d.1 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #10 (rev f0)
00:1d.4 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #13 (rev f0)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP LPC Controller (rev 30)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Cannon Point-LP High Definition Audio Controller (rev 30)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Cannon Point-LP SMBus Controller (rev 30)
00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Cannon Point-LP SPI Controller (rev 30)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
02:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
03:00.0 Non-Volatile memory controller: Toshiba Corporation BG3 NVMe SSD Controller (rev 01)
[noki@mamaaad ~]$ -
Hogyan kell egy szoftvert autostartba betenni, hogy kis méretben induljon panelon, ne dobjon ablakot?
Guglizgattam és egy -h opciót találtam de nem reagál rá.
Mint a Windowsba mikor parancsikont csinálok és van egy olyan opció hogy minimize és kis méretben indulás. -
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77903 üzenetére
A legacy_boot zászló nem kell szerintem. A 16giga swap nem lesz sok? ... Telepítéskor az ESP partíciót /boot/efi ( vagy /boot/EFI ... rendszere válogatja) kell csatolni, s ha kérdi a telepítő, akkor a /dev/sdX-et (például /dev/sda) kell megadni a bootloader helyének (pl a linux mint ezt várta régebben , a manjato meg a /boot/efi csatolást. Tehát grub2 bootloadert telepítesz és nem systemd bootot (gummibootot)! Azért kell a grub2, mert majd a legacy boot is ezt fogja használni.
-
Véreshurka
senior tag
Eddig itt tartok: partíciók. Kellene még velük valamit kezdenem?
Illetve ami nem teljesen világos: "a linux telepítőt UEFI módban bootolva Grubosan kell feltelepíteni (tehát az ESP /boot/EFI van mountolva) , majd az /usr/lib/grub mappából az i386-pc mappát át kell másolni a /boot/grub mappába". Itt arra gondolsz, hogy majd telepítéskor az EFI partíciót kell megadni, mint /boot, boot loadernek meg simán mint máskor a /dev/sda-t? És ha feltelepítette a rendszert a pendrive-ra, akkor restart helyett maradok a live környezetben és másolok a /boot/grub mappába?
-
törölt tag
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77895 üzenetére
Hatalmas +1 a virtuális környezetre! Állati kényelmes, nem eszik sokat és ahogy mondod, nem lehet elrontani. Ha tudod, hogy valami nagy dolgot konfigolsz előtte tudod klónozni is, vagy snapshot-ot készíteni :).
Most ugyan nincs időm Linuxozni, de a munkám miatt (Windowsról lehet csak dolgozni) én is virtuális környezetben babráltam a Linux-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest