- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
Patice #54799 üzenetére
SSH-t es/vagy a user-t rendesen beconfoltad? SSH alap dolgok,
User Groups (wheel)"Létezik ilyen, hogy egy alap telepítésnél ez nem települ föl?" - igen, ugy mukodik a telepito hogy ha adsz meg root jelszot akkor nem rakja fel a sudo-t, ha nem adsz meg akkor pedig telepul.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Lehet, hogy ez a kérdés már nem a Linux kezdőknek való topikba illik, de annyira alap problémára keresek választ, hogy inkább először ide vések.
Szóval, tegnap éjszaka összelegóztam egy házi NAS/szerver célra egy gépet, és Debian Jessie alapokra akarok építkezni, amire raknék OMV-t (Open Media Vault).
A Debian telepítés pendrive-ról meg is volt, root-nak adtam jelszót, létrehoztam egy saját usert, annak is beállítottam a jelszavát, aztán a telepítés végén reboot és próbáltam folytatni másik gépról SSH-n belépve.
SSH-n root-tal nem sikerült belépnem, pedig ugye előtte adtam neki saját jelszót, viszont az új saját userrel sikerült. Próbáltam su paranccsal felhasználót váltani, sudo -i is megvolt, de egyik sem sikerült, mert kiírta, hogy nem ismeri a sudo parancsot. Próbáltam telepíteni, de ugye a root beállított jelszavát nem fogadja el.
Lehet csak user error, és elgépeltem telepítésnél a root jelszót, de nekem fura, hogy a sudo-t nem ismerte, nem volt telepítve. Létezik ilyen, hogy egy alap telepítésnél ez nem települ föl?
Sima Debian 8 netinstall-t használtam, az előtelepítési lehetőségeknél csak az SSH-t választottam ki. Mit ronthattam el a jelszó elgépelésen kívül szerintetek?
Ma, vagy holnap egy újratelepítéssel még megpróbálkozom, de hátha addig tudtok valami hasznos tanácsot adni még, amit előre is köszönök!
-
törölt tag
Sziasztok!
Ezúttal ismét egy 'Hogyan telepítsd' videót hoztam nektek,
egész pontosan a Fedora 26 telepítését, és alapszinttű
utókonfigurálását mutatom meg nektek. Jó szórakozást hozzá! -
King Unique
titán
válasz
Polllen #54796 üzenetére
Akkor mégiscsak lehet valami gond az USB-s csatlakozás, kábel stb. körül. De olyan is előfordul, hogy az alaplapi vezérlő + külső házban lévő vezérlő + az OS együttműködése nem tökéletes és azért szakad meg rendre az adatkapcsolat. Vagy USB 3.0-nál akár még a Wi-Fi is zavaró tényező lehet bizonyos esetekben.
Egyébként a pendrive-nál sem feltétlen muszáj perzisztens megoldással és FAT32-vel szórakozni. Fel lehetne rá a Linuxot natívan is telepíteni Ext fájlrendszerrel. Az Ext2-nél a naplózás sem lenne gond, de az akár Ext3/4 esetében is kikapcsolható. Illetve azért nem feltétlen fog (idő előtt) a bekapcsolt állapot sem gondot okozni, de hosszabb távú használatnál, illetve kevésbé strapabíró pendrive-oknál nyilván érdemes erre odafigyelni.
-
válasz
CPT.Pirk #54791 üzenetére
Kössz a tippet, este megnézem.
Annyi volt, hogy feltettem a Cinnamont, kilogoltam Gnome-ból, át Cinnamon-ba, terminálból uninstall gnome-shell, majd eközben kivágott a karakteres felületre.
Startx-re elkezdte betölteni a grafikus felületet, majd kirakott megint, mondván, hogy az X-szel elvesztette a kapcsolatot.
Ezután install gnome-shell, és ezután már indul a gnome, de csak belogolás után. Vagyis valami a login képernyö körül nem kerek. -
válasz
Vardar #54785 üzenetére
- Pontosan milyen laptop?
- Szinte mindegyikből van live, pl. a Fedora-ból is.
- Nem biztos, hogy a play on linux+MS Office a legjobb alternatíva, de természetesen rendelkezned kell hozzá eredeti MS Office licence-el.
- Az emmc/SSD-re nem kell külön beállításokat eszközölni, az új rendszerek felismerik hogy flash tárolóra települ, és ennek megfelelően állítja be a rendszert. (Végigmehetsz különféle ellenőrzőlistákon, hogy a végén meggyőződj arról, hogy ezt nálad is így állította be)
- Ma már keresni kell azt a grafikus felületet, amit nem lehet magyar nyelvre állítani.
- Terminál már nagyon ritkán kell, de rengeteg szájbarágós leírás/videó található magyar nyelven.
- Nem ajánlom, hogy a nulláról próbáld meg felépíteni, és nem sok helyet spórolsz a Thunderbird (és társai) kigyomlálásával. Ha nem használod, utólag is eltávolíthatod, cserébe egy többé kevésbé összehangolt rendszert kapsz, és nem neked kell összekalapálni a rendszert egyetlen egésszé (lásd pl. arch linux/FreeBSD telepítése). Akkor inkább tegyél fel egy magyar Puppy linux-ot, egy régebbi Lubuntu-t, vagy egy Linux lite.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Sziasztok!
Megint itt.
Sikerült hazavágnom a CentOS-es gépemet egyyum remove gnome-shell
paranccsal.
Azt hittem, hogy cinnamon install és átlogolás után ez nem lesz baj, de nagyon tévedtem.
Egy csomó dependenciát magával vitt, amityum reinstall gnome-shell
után vissza is tett, csak gondolom, nem mindent, mert még mindig nem műxik.
A gép indulásakor van grafikus felület, de a login felület már nem jön be; visszadob a terminal-be, mondván, hogy: "connection to the X server lost"."startx"-re bejön a grafikus felület, de a logint karakteres módban kell megcsinálnom, ami megnehezíti a cinnamon kiválasztását.
Ezt hogy tudom rendberakni?
A Gnome-ra nincs szükségem, azt le szeretném pucolni, amennyire lehet. -
csixy
addikt
válasz
Vardar #54785 üzenetére
Ne kapkodd el a telepítést !
A googlin írd be a notid tipusát és a linux szót és keress rá . Nem-e csak jajszókat fogsz találni ez ügyben?
Ha UEFI-s ,akkor lehet hogy nem lesz egy kéjes élmény telepíteni.
Én egy asus T101HA notira kínnal két distrót találtam ,ami hajlandó volt elindulni ,egy manjarót és egy Linux mint legújabb cinnamont. Egyszer volt hangja is valami csoda folytán a manjaróval . Most a mint megy rajta, de nincs telepített hangeszköze most sem.
Persze lehet próbálkozni, hisz a win10-est bármikor vissza tudod tenni remélhetőleg. -
Septum15
aktív tag
válasz
Vardar #54785 üzenetére
Szia.
Szerintem így abszolút kezdőnek a Linux mint a legjobban ajánlott. Ez egy Ubuntu(ami egyébként Debian alapú) alapú distro.
Nem lesz nehéz windows után megszokni, eléggé hasonló a felülete.
Mivel azért az a 4 GB ram és az a N3050 nem egy atomerőmű, ezért egy MATE verziót kéne próbálnod. Az összes verzió el fog futni, de MATE alatt lesz a leggyorsabb.
Parancssort az esetek nagy részében ki lehet kerülni, általában mindennek van grafikus felülete, de nem feltétlen éri meg. pl. program telepítése. Hogy ha le szeretnél tölteni egy programot grafikusan, akkor 2 lehetőséged van. Meg nyitod a böngésződet, és a programból le szedsz egy .deb file-t vagy egy tar.gz-t.
A .debre dupla katt, next, finish. a tar.gz pedig parancssoros. A másik lehetőség az a software manager, ott sima keresés, és telepítés a menete, de a programok nagy része nem a legfrisebb.
Még ha találsz is .deb telepítőt, akkor se biztos, hogy a legfrisebb lesz, vagy éppen sok időt vehet igénybe.
Parancssorban így néz ki egy egyszerű telepítéssudo apt-get install x
x=program. Megadod a superuser jelszavadat és települ is. Egy ilyen telepitést, ahol nem kell sok filet letölteni 5-10 másodperc alatt fel tudsz rakni. Szerintem megéri.
A felesleges dolgokat nem tudod kivenni telepités előtt, de egy 10 perc alatt mindent teljesen ki lehet puculni, és nem kell hozzá feltétlenül parancssor se.
Driverekből csak egyet kell felrakni, az pedig a videókártyáé, de ez se nehéz.Ajánlom Metaxx videóit. A fórumon is megtalálható. Magyar nyelvű, linuxos videók. Kezd az elején, akkor meglátod, hogy nem is olyan bonyolult.Linux Mind
-
Vardar
tag
Sziasztok!
Adott egy kis notebookom, Intel N3050-es belsővel és egy 32 gigás eMMC-vel. Gyárilag ugye Windows 10 volt rajta, azonban már kezd elegem lenni ezekből a számomra tök felesleges, nem kilőhető féléves frissítésekből ezért elgondolkodtam a Linuxra váltáson. A segítségeteket szeretném kérni, hogy milyen disztribúciót válasszak. A következők lennének az igényeim:
- Ne legyen semmilyen driver probléma, kezelje gond nélkül a kis Atomomat
- Ha lenne belőle live verzió, pendriveról kipróbálni, akkor annak nagyon örülnék
- Dave cikkében olvastam, hogy a PlayOnLinux nevű program képes magától felrakni egy Office 2010-et amit virtuálisan gond nélkül futtat. Ez mennyire állja meg a helyét? Gond nélkül indíthatóak, használhatóak így az Office alkalmazások? Honnan vesz legális telepítőt a program? (ez különösen fontos, ha nem lehet rendesen használni egy MS Office-t, akkor maradnom kell a Win10-nél)
- 64 bites legyen, szerencsére 4 giga memória áll rendelkezésre
- Lehetőleg minél kevesebb tárhelyet foglaljon a rendelkezésre álló 32-ből, illetve, ha az eMMC-vel kesztyűs kézzel bánna (minél kevesebb írási/olvasási ciklus) akkor az jó lenne
- Ha esetleg tudna magyarul, az előny, ha nem, az se baj
- A parancssorba írástól rettegek, mint ördög a szenteltvíztől, szóval vagy egy olyan valami kellene, ami egyből egérrel maximálisan használható, vagy a legelején parancssorba bepötyögök egy-két dolgot aztán utána flottul megy minden
- Ha nem épp a legaktívabban fejlesztett disztribúció, az se baj, ha flottul megy, akkor annyira nem zavar, hogy nem jönnek a frissítések (gondolok itt pl az UHU-Linuxra)
- Lehetőleg még a telepítőből ki tudjam venni a számomra felesleges dolgokat, mint pl a ThunderbirdElőre is nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek
-
Rimuru
veterán
Jol erted.
LiveCD-n dolgozol.
Masolasnal fontos hogy megmaradjon minden, jogosultsagok,symlink symlink legyen, stb.
fstab: megfelelo azonositok, pl uuid-ok csereje, egyeb valtoztatas pl faljrendszer valtas, vagy particio torlese hozzaadasa, ezeket te tudod hogy mi valtozik
bootloader: config: lenyegeben mint az fstab, plusz egy mbr-be iras (pl grub-install ...)egyeb: ha valtozik mas is, alaplapcsere, stb akkor generalni kell uj kernel img-t.
-
válasz
CPT.Pirk #54780 üzenetére
Kössz!
colomb2:Ezt kifejtenéd bővebben? Érdekelne.
Ahogy én értem:- új winyón létrehozom az öszes szüksége spartíciót
- felmountolom valami random helyre
- átmásolok mindent az új helyére
- fstab / bootloader-ben átírok mindent az újraHa ez a teendő, akkor az utolsó pontot el tudod részletesebben magyarázni?
Pontosabban azt, hogy ezeket hol találom és mi alapján kell átírni.Kössz!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amikor ilyet csináltam, akkor kparteddel lementettem a régi vinyó partíciós tábláját meg a root partíciót 1-1 fájlba. Az új vinyón először visszaállítottam a régi partíciós táblát, majd a legutolsó partíciót ami nem fért ki, azt beállítottam az aktuális elérhető méretre. Ezután már csak vissza kellett állítanom a root partíciót.
Akkoriban nem UUID-vel voltak csatolva a partícióim hanem a hagyományos /dev/sda... módszerrel, így semmi további dolgom nem volt, kérdés nélkül indult a rendszer az új vinyón. Egyedül Windows kellett újrarakni az új vinyón, annak nem felelt meg ez a módszer, de hát az Windows...
-
Ez a parrot superboot egy csoda önmagában is, nincs még egy ilyen és még működik is! Ha már átlátod, miket is csináltál, tudod, hogy lógsz egy leírással erről! Az utókornak kell ez.
Ezért a töltött képi leírásért egy hétig csak abonettel álmodj! Szerintem egy fogyókúrás topikban egy ilyenért vérdíjat tűznének a fejedre.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #54775 üzenetére
Most van folyamatban az emésztés! Kovászolt káposztából készítette a töltött kápit a nejem BAZ Megyei módra gerslivel , sok hússal, benne egy darab füstölt csülökkel,világos pikant lével, egy picike paradicsomos rántással. Absolutly no szabolcsi hústalan piros rizses töltike, az hivatalból kontra a részemről!!! Ezt a BAZ megyei finomságot szálára szeletelt friss hagymával és friss kenyérrel ..... hajajaj!!
Igen! Így parrot persistens módban megy , már magyarítottam, lettem egy rendes linux user és veszi a frissítéseket, mindent.Legacy módban megy. A yumis patícióba egyéb iso-k is mennek bele live mód céljára vagy telepítőnek. Az NTFS partíció is funkcionál hátul. -
King Unique
titán
válasz
Polllen #54771 üzenetére
Az USB 2.0 azért lett megemlítve, mert előfordul bizonyos hardvereknél, hogy USB 3.0 specifikus a probléma, ellenben USB 2.0 portban már nem tapasztalni. De, mivel csak az előbbi portok vannak a laptopon a leírása alapján, ezért nem opció a kipróbálás. Egyébként az OS sebessége nagyban magától a háttértártól, annak elérési és 4K értékeitől is függ. Például egy külső SSD-ről USB 2.0 portra csatlakoztatva is úgy-ahogy használhatóan fut egy Linux, de az USB 3.0/3.1 azért nyilván előnyösebb ilyen téren.
Egy NAS HDD-nél egyébként bekavarhat pl. a TLER, de az desktop környezetben "elvileg" nem okoz gondot. Ha a PC-n, illetve adattárként használva sem volt emiatt fennakadás, akkor valószínűleg más okozza a problémát. Aztán, ha rendre 10 perc után fagy ki a rendszer és nem USB-s csatlakozási, adatkapcsolati problémák miatt, akkor még elvileg az alvó mód is akár szóba jöhet. De az nyilván csak inaktív állapotban lép működésbe X perc után, illetve megint más az adattár és a rendszerlemezként történő használat. Valamint, ha hálózatról megy a laptop és nem aksiról, akkor elvileg az energiagazdálkodás okozta probléma sem valószínű. Ha pedig a leírtak alapján már a telepítésnél is jelentkezik a fagyás, akkor az megint megkavarja a dolgokat.
Egy másik Linux valóban megérne egy próbát, mert az csak egy dolog, hogy a 17.04-es Lubuntu "A" hardveren (PC) probléma nélkül működik USB-ról. Viszont "B" hardveren (laptop) már előfordulhat ennek az ellenkezője is.
-
Sziasztok!
Van egy 300GB-os régi (lassú) winyóm, amin a legújabb Fedora van. Minden okésan műxik, de szeretném egy modernebb, halkabb, gyorsabb winyóra költöztetni.
Ez viszont kisebb; 250GB-os.Az a kérdésem, hogy milyen progival tudom ezt megtenni? Olyan lenne jó, ami figyelembe veszi az eltérő blokkméretet és a különböző partícióméreteket is.
Kössz!
-
Töltött kápi! Egészségedre, gondolom már kivégezted. (szerencse, hogy nem thaicsirke a menü)
A super hiperboot eszközöd működik már v. még!?
Van egy felesleges Dolce Guszti ketyere, ha gondolod odaadom, hátha arra is tudnál Linuxot applikálni!Egyébként készülj fel, mert még legalább 10000 csomag van a Debianodon, amire nincs szükséged!
Amikor ezt a címet olvastam, gondoltam neked hasznos lehet a cikk.
Nem bánnám, ha a hajvágómat tudnám cli-ből is irányítani...... nincs valami 5leted?
-
Gondolom hasonlóan, mint bármelyik csomagot.
ezzel próbáltad már?
sudo apt-get remove xiterm+thai
Ha ezeket nem szedi le, ezeket is töröld, ill. ird be a fenti sorba már alapból:
xfonts-thai xfonts-thai-nectecsudo apt-get remove xiterm+thai xfonts-thai xfonts-thai-nectec
Adhatsz neki purge-t is remove helyett.
-
csixy
addikt
Debian 9.1 cinnamon x86-64 -ből a Thai X terminal hogyan távolítható el, mivel nincs rá túl nagy szükségem?
-
Polllen
nagyúr
válasz
King Unique #54769 üzenetére
+ubyegon2
Köszönöm a tippeket.
A másik port, másik kábel sem hozott sajnos más eredményt.
Usb 2.0-s hdd házam is van, de az túl lassú lenne erre a célra. Csak azóta használok ilyen rendszereket, mióta van 3.0.
Másik linux-t nem próbáltam még, mivel asztali gépen működik, így nem a rendszerben kerestem elsőre a hibát. Egy próbát megér.
-
válasz
Polllen #54768 üzenetére
Valóban elképzelhetetlen a parkolás ilyen esetekben, de akkor tényleg az van, amit King Unique ft mondott, az a WD Red így erre nem megfelelő jelen hw-es környezetben, USB 2-vel meg még lassú is lenne, de nincs olyanod. A penről futtatás az memóriából megy, itt valóban nem sokat számít. Ha a lemez jó kondiban van, akkor csak a csatlakozások lehetnek a ludasok, a Linux érzékeny ezekre az apróbb hibákra is, olyanokra is, amik másoláskor nem okoznak gondot.
-
King Unique
titán
válasz
Polllen #54768 üzenetére
Másik verzióval (LTS), másik Linuxszal nem próbáltad? Illetve az egy dolog, hogy pendrive-ról fut a normál / perzisztens rendszer, de hogy azon a hardveren (laptop) teljesen OK-e a telepített, az már más. A PC meg nyilván más hardveres környezet.
Egyébként a Red egy 5400-as NAS HDD, ami eleve nem OS alá való. USB-s használatnál pedig a már említett másik port, másik kábel stb. dolgokat is érdemes akár kipróbálni. USB 2.0-n is ki ehetne kipróbálni, de a leírása alapján csak USB 3.0 portok vannak a laptopon.
-
válasz
Polllen #54765 üzenetére
Nem logikus, de a WD Red az képes arra, hogy akkor is parkolóba helyezze magát, mikor nem kéne. Valahogy lődd ki az alap parkolást belőle, 300 sec ha minden igaz. Lehet, hogy a Lemezek alkalmazással ki tudod szedni vagy ezzel próbáld. A 3,5-ös HDD amúgy kap elég áramot, külső esetén csak a 2,5-nek elég az USB-n kapott energia.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Polllen #54765 üzenetére
Megeshet. Az USB port képes "kilágyulni", a céges laptopunk volt olyan, hogy a csatiknak oldalirányú mozgása is volt és így hol működött a rádugott egér és pendrive, hol nem...
Mondjuk a kernel dmesg logját nézd meg annak az időpontnak a környékén, mikor ilyen hibákat tapasztalsz. Aztán jöhet másik port, másik csati, stb kipróbálása.
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott egy lubuntu 17.04, ami egy külső hdd-re van installálva. (Sharkoon rapid case, 3,5" benne egy wd red). Asztali gépre dugva tökéletesen működik minden.
Viszont ha a notimra dugom (dell e5450) akkor 5-10 perc használat után teljesen kifagy az lxde kimeneti/bemeneti hibával. Ugyanez a rendszer persistens telepítéssel pendrive-ról tökéletesen működik míg világ a világ ugyanarról az usb portról. (usb 3.0 a pendrive amúgy)Mi lehet a probléma? Adattárként használva ide-oda másolásnál nem tapasztalok hibát windows alól.
Okozhatja ezt ennek ellenére usb kapcsolat szakadozás?
-
kovaax
őstag
válasz
StuffiSSH #54763 üzenetére
Stretch-hez is van, mondjuk az a firmware-misc-nonfree csomagnak a virtuális csomagja. Ez fent van akkor?
Szerk.: Ha esetleg NetworkManager-t használsz, próbáld ki ezt: http://www.thelinuxrain.com/articles/getting-realtek-8188eu-wireless-adapters-to-work-in-linux-and-possibly-other-wireless-realtek-chipsets
-
törölt tag
https://www.youtube.com/watch?v=z3ZfFXhR0qw
Új videó a Csatornán!
Ezúttal a Linux Mint frissítési szintjeinek rejtelmeibe vezetlek be titeket. Jó szórakozást hozzá. -
megema
őstag
válasz
Flowtation #54756 üzenetére
Gondolom be kéne rakni valamelyik bin mappába, nem csak úgy elindítani akárhonnan.
-
kovaax
őstag
válasz
StuffiSSH #54758 üzenetére
Szia! Ezek megvoltak? https://wiki.debian.org/rt2800usb
-
StuffiSSH
újonc
Sziasztok-nem tudom hogy jó helyre írok-e és azt sem ,hogy tudtok-e segíteni,de egy próbát megér hogy kérdezek.
Eddig debian Jessiet használtam egy Ralink RT3572 ( Bus 003 Device 002: ID 148f:3572 Ralink Technology, Corp. RT3572 Wireless Adapter ) adapterrel és belső wifivel,de most frissítettem Debian Stretch-re és a Ralinkes wifi nem működik. Látja a gép,fel is van installálva ,veszi a jelet is,de ha kapcsolódni akarok hogy csak azon keresztül menjen a net akkor folyton kidob. Valaki tudja hogy ez miért illetve mitől lehet. Esetleg tipp ahogy munkára bírhatnám? Előre is köszönöm! -
Flowtation
őstag
válasz
megema #54754 üzenetére
Szia!
Megnéztem, valami 1.1.1 verzió volt fent, még a wines is csak 5.1...Köszönöm, ez utóbbival jó lesz, letöltöttem, el is indul, annyi bajom van még, hogy nem tudom beállítani alapértelmezett programnak. A listában nem kínálja fel mint program( a letöltésnél, hogy mivel nyissa meg), maga a transgui fájl futtatható, el is indul egyébként és csatlakozik a daemonhoz. Ebben tudnál még segíteni? Persze más is ha van ötlete.Köszönöm!
-
megema
őstag
válasz
Flowtation #54752 üzenetére
Milyen verziót használsz? Van az eredeti, amit évek óta nem frissítenek, és van ez, amit viszont folyamatosan.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #54747 üzenetére
Hello!
Újabb hibát vettem észre a remote gui-nál. Hiába állítok be bármit, pl. automatikus csatlakozás vagy frissítési intervallum, nem menti el.Más rendszeren ilyen nem volt. Úgy látszik tényleg másik remote gui kell, van valakinek tippje?
-
-
törölt tag
Egy kis gondban vagyok. Van egy haziszerverem amiben 2db hdd van software raid 1-ben. Uefi-s Ubuntu 16.04 netinstall-t tennek a raid 10gb-os particiojara. A problemam az, hogy telepites utan nem tudom uefi-vel inditani a rendszert. Folyton a grub konzol jon be.
Mellekelem a particio kiosztast. Regebben egy uefi-s gepben futottak, de egy jo idore atkerultek sima bios-os gepbe. Most ismet uefi kellene.
A hdd tele van adatokkal. -
ALFA
senior tag
válasz
#95488640 #54743 üzenetére
Szijja,
korábban javasoltam akadálymentesítéses videot (képernő nagyítás, szövegfelolvasás, egérkezelés, stb.) nem reagáltál, tervezed vagy majd idősebb napjaidra hagyod, amikor már te is rászorulsz?
Viszont biztonságról és logikus hibakeresésről nagyon kellene egy kis anyag. Nemrég szembeszültem vele, egy nagyszájú ismerősöm egy éve átállt Ubuntura és mindig hangoztatta, hogy amióta telepítette, semmi gondja sincs - én kapcsoltam be neki a tűzfalat, majd kiderült, hogy bányászvírusa volt és fogalma se volt, hogy mire kell gyanakodni és mire jók a diagnosztikai programok.
-
csixy
addikt
A multifunkciós usb-SSD bütyköléssel most a parrot lite distróval próbálkozom live persistece módban. Az iso fájlt azért se DD-ztem, hanem Yumival telepítettem az első Fat32-es partícióra, mert így még a Yumiba sok mindent majd bele lehet pakolászni és nincs gondom a bootmanagerrel. A második partíció egy 24 Gigabájtos Ext4-es partíció lett aminek a címkéje persistence. Létre kellett hozni rajta egy persistence.cfg fájlt aminek a tartalma / union. Ha persistence módban indítom akkor már felcsatolt állapotban találom a persistence partíciót. Van egy olyan lehetőség is , hogy persistence encrypted módban indítsam ,ez valyon a persistence partíció titkosítására vonatkozna? Ezt egyenlőre nem babrálom. Egyenlőre a live user vagyok, ennek túl sok a joga. Itt a debianban remélem lehet egy mezei usert hozzáadni saját jelszóval és működő sudoval ???
Már van magyar billentyűzetem. Nyelvi támogatást hogy lehet debiánban telepíteni?A harmadik partíció NTFS .Egenlőre ennyire jutottam.
A debián live rendszerhez elkelne egykis segítség.
-
Flowtation
őstag
Köszi a tippeket.
De valszeg igen mert tegnap este töröltem és egy darabig így ment, aztán jelezte, hogy nem fér el a kukában ezért véglegesen törlöm-e és valóban így már jó volt.(#54746) CPT.Pirk
Próbálom majd a végleges törlést. Az omv-n transmission daemont használok, ehhez tudok bármilyen másik remote cuccal kapcsolódni akkor?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #54744 üzenetére
Tényleg, próbálj meg egy törlést úgy, hogy shift + del-t nyomsz. Akkor biztos nem rakja lomtárba.
A torrentre meg ha van ilyen feature, lehet másik klienst kellene nézned. Pl. QBittorrent vagy KTorrent. Ha jól nézem, most Transmission torrent klienst használsz.
Nálam Qbittorrent megy minden platformon, fasza. -
válasz
Flowtation #54741 üzenetére
Nem lehetséges, hogy ezeket a törölt fájlokat a helyi fiókod kuka mappájába másolja?
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #54742 üzenetére
Napi szinten használom a pent, és másik rendszeren jó, azért nem értem mi lehet a baj, de akkor nyomok rá egy formázást. Ja egyébként a másolási sebesség az jó, kizárólag a törlésnél vettem észre ezt a hibát.
Torrenthez: Anno win alatt működött, de akkor gondolom ez a "feature" nincs benne ebben a verzióban. Egyébként nem olyan nagy dolog, inkább kényelmi funkció, egy kis áthelyezésbe meg nem halok bele.
-
törölt tag
Sziasztok!
https://www.youtube.com/watch?v=Binao4lWJuY
Aki lemaradt volna a tegnapi (Vasárnapi) első PenguinPit Hírekről, annak itt a VOD, visszanézheti. Az anyag nagyon nagy, 16 hír és megjelenés van benne amiről beszélünk. A VIDEÓ ALATTI LEÍRÁSBAN IDŐKÓDOS TARTALOMJEGYZÉKET TALÁLTOK!
Jó szórakozást hozzá, remélem annyira fogjátok élvezni mint mi a streamet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #54741 üzenetére
Jó az a pendrive? Kezdésnek szerintem csinálj rajta egy alapos formázást, aztán nézd meg a másolási sebességeket.
A torrentes kérdésedre meg szerintem maximum symlink a megoldás. Csinálhatsz a megfelelő mappába linket, ami a torrent mappájára mutat. A torrent mappaszerkezetével nem fogsz tudni semmit sem csinálni.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #54740 üzenetére
Bocs a dupláért!
Az miért van, hogy mint kde alatt iszonyú lassú egy egy pendriveról való törlés is? 6 filet töröltem (epizód részek, cca. 130 mb/file), jó 3 perc volt. Ha fájlkezelővel csinálom vagy double commanderrel, mindegy. Ugyanez deepin alatt tök jól megy. -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #54656 üzenetére
-
zgospel
őstag
válasz
King Unique #54736 üzenetére
Hm, értem, köszönöm a választ. Nem tudok róla hogy bármiféle speckó titkosítás lenne rajta, csak azt furcsálltam hogy a mappák többsége amiket találomra megnyitottam (vagy jó 40-50-et) üres volt Linux alól.
Erről a WinPE-ről sem hallottam még, utánajárok és megpróbálom.
Legvégső esetben kiszerelem a HDD-t és egy megfelelő átalakítóval rádugom az én gépemre.
Köszi mégegyszer -
Logan
csendes tag
Sziasztok!
Van egy HP t6q92ea#akc típus számú laptop-om. 3 féle linux verziót próbáltam feltelepíteni rá (elementaryos-0.4.1-stable.20170814, linuxmint-18.2-cinnamon-64bit és az ubuntu-mate-16.04.3-desktop-amd64)-t de mindegyiknél az a problémám, hogyha WIFI-vel akarok felmenni az internetre akkor csak és kizárólag akkor megy fel a net-re ha leviszem a laptopot a wifi-s modem mellé, ami a lakásban a szobámmal ellentétes oldalon van a földszinten, míg a szobám az emeleten van. Ráadásul könnyű szerkezetes ház tehát még nincs semmi, ami leárnyékolná. A szobámban, ha visszatelepítem a windows 10-et a laptopra, akkor simán felmegy a netre még a szobámból is. A szobámból látja az otthoni hálózatot de még sem tud csatlakozni hozzá. Az ubuntu legalább kiírt annyit, hogy no access point. Ráadásul kábeles nettel is próbáltam azzal semmi gondom nincs.
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
King Unique
titán
válasz
zgospel #54733 üzenetére
Attól, hogy Windows alatt be van állítva egy jelszóval védett felhasználói fiók, attól még a rendszerpartíció tartalmához simán hozzá kellene tudni férni (Live) Linux alatt. Feltéve, hogy nincs valami spéci titkosítás, tényleg ott vannak, illetve nem sérültek azon a fájlok.
Egyébként USB-n csatlakoztatva másik Windows alatt nem látszanak azok a hiányolt fájlok, vagy annak egy pendrive-ról bebootolt WinPE-alapú változata alatt? Ha ott sem és tényleg azon a partíción vannak, akkor meg rá lehetne ereszteni egy adatmentő programot és teljes keresés után megnézni, hogy miket talált. De ezen dolgokat már nem feltétlen itt kellene megtárgyalni, illetve az adatmentéses témának is van külön topikja.
-
-
zgospel
őstag
Sziasztok,
Nálam van egy ismerősöm Lenovo Ideapad 100-as laptopja, amin a rajta található Windows 10-et sikerült kinyírnia. Azóta lehetetlenség elindítani a Windowst, végigpróbáltam mindent amit a témában a gugliban találtam, de nem működött. Ha valakit érdekelnek a részletek akkor itt már leírtam, bár szerintem ez jelenleg irreleváns.
A lényeg hogy arra jutottam, hogy adatmentéshez (igen, sajnos semmilyen biztonsági másolattal nem rendelkezik az illető...) kiszerelem a HDD-t és külső vinyóként szépen lementek róla mindent, azonban a Win 10-es topikban kaptam egy nagyon jó tippet, miszerint egy Linux live usb-ről bootolva ki tudnám mentegetni a nekem szükséges fájlokat. Ez azért lenne nagyon jó, mert akkor a hátralévő fél év gari nem vész el.Szóval el is készítettem a live USB-t az Ubuntu 17.04 64 bites verziójának ISOjából, és ezzel sikerült is elindítani a gépet. Automatikusan felismerte és bemountolta a HDD-t is, amit meg is nyitottam és elkezdtem keresgélni azokat a fájlokat amik kellenének neki (céges dokumentumok, rengeteg fénykép, meg ilyesmik, pontos listát még nem kaptam).
A helyzet azonban az hogy nem találok kb semmit, sőt a legtöbb mappa amit megnyitok, például különféle programok mappáit azok is üresek vagy max egy ini fájl van bennük.Feltételezem hogy azért nem találom a képeket illetve az összes többi fájlt, mert Windowson belül a felhasználó amivel használta a gépet le van jelszavazva, Windowson belül pedig nem voltak publikusak vagy megosztva ezek a mappák, és ezért nem látom Linux alól.
Jól gondolom?A Users mappát böngészve sem látom magát a felhasználót, csak a public, all users, default user mappákat, de azokban megintcsak semmilyen fénykép vagy doksi nincs.
Fel lehet ezt a problémát valahogy oldani? Hogyan kéne próbálkoznom?
Bocsánat ha hülye kérdés, életemben először használok Linuxot (egyébként így elsőre tetszik
)
-
válasz
#95488640 #54731 üzenetére
Persze, hogy itt mondtuk neked, mert akkor még úgy volt, de látod, az utóbbi bő félévben változott a helyzet, de ezt még a Debianosok se vették sokan észre, mert ha használod a rendszert, akkor nem fog feltűnni, mert az átirányítás nagyon jól van megoldva.
Ne aggódj, mondunk mi neked sok minden és annak az ellenkezőjét is! Ez a jó a Linuxban, hogy mindenképpen jó!
(ha mégsem, az egy másik helyzet)
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #54728 üzenetére
A Debiannal kapcsolatban, azt az infot, pont itt mondtátok Ti nekem!
Én sem tudtam, hogy ez arra való, szóvalNa!
Nem beszélek erről, úgyhogy butaság nem hangzik el, csak a leírásban volt, kitéve, mert ellenséges erők félrevezettek!
De törlöm az infóból akkor a pontosság kedvéért, köszi, hogy felhívtad a figyelmem rá. -
Még a Space bar-ban is promózzák a csatornáját. (Bár a sok káromkodás, és tárgyi tévedés miatt lehet, ez inkább elrettentés)
-
válasz
#95488640 #54727 üzenetére
Szép beszédnek sok az alja én meg nem szeretnék aljas lenni, emiatt aszondanám legszívesebben, hogy aki qrvának meg, ne csodálkozzon, ha..... (néha összevontan kezelek mondásokat, aranyköpeteket, ha az nem összeférhetetlen logikailag)
Elég rossz, amikor tartalmat gyártanál, de elvesztél az inforengetegben!
Erre gondoltam Debian httpredir ügyileg, mert a vonatkozó sziasztokzolivagyok-ban még határozottan megemlíted a használata előnyeit! Nincs ilyen, bár ettől függetlenül még működik.
Bizonyságul kattanj rá erre és meglátod, miről nyekergek:
http://httpredir.debian.org/ -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #54726 üzenetére
>> ez a bünti, hogy nem olvasod a Linuxos topikokat
Na igen kicsit nehéz követni facebookon, twitteren, hírportálokon, PH!-n meg még a saját frissen létrehozott kis mikroközösségemben is a dolgokat.
Ja meg még mindemellett úgy élni is.Az észrevétel mindig jó, mindig kell mindig ban.. akarom mondani, hasznos.
-
válasz
#95488640 #54725 üzenetére
Esküszöm, nem tudom, de amúgy se árulnám el, viszont jót röhögök azóta, ahogy elindulnak a videóid!
Egyébként ez a bünti, hogy nem olvasod a Linuxos topikokat, mert egyébként tudnád, lehet, hogy az Offtopikban volt.
Hiresnek lenni ilyen!
Nemsoká utána tudok nézni a Debianos videódnak és ott lesz egy észrevételem a hsz-ekkel kapcsolatosan. Azt hiszem a htpredir téma az.....
-
válasz
#95488640 #54723 üzenetére
Szuper! Simán látható még az írás is!
ronda, de olvasható
Az első résznél, a defragnál kicsit hamar vége lett a témának, én az SSD-t megemlítettem volna, mer' ugye....amúgy eddig hozza a formáját a videó! Már el is nevezték sziasztokzolivagyok videóknak!
Ezzel a Windows-szerű stacer-rel jól megőrjíted most a kíváncsi kezdőket. Az lett volna a tuti, ha ennek a kategóriánkénti bemutatásához egyesével hozzárakod a parancssoros megoldásokat is. Ez az auto induló programoknál jutott eszembe, mert a a bizonyos szolgáltatások ki-be kapcsolása sokkal kifinomultabb ennél, mint, hogy egy ccleanert ráküldjünk!
Persze, ez kezdőknek készült, értem.
-
törölt tag
Sziasztok!
Új videó a csatornán! Ebben a videóban azt mutatom meg, hogyan tartsátok karban a rendszert, és hogy ehhez mi szükséges. Jó szórakozást!
https://www.youtube.com/watch?v=363Otg6tvlU
@ubyegon2: 14-es a terminál betűméret. Jó lesz így főnök?
-
csixy
addikt
Már addig eljutottam, hogy Magyarítottam. Külön jelszava van a Live sesson usernek . ez rootként tud dolgozni,ha beírjuk a jelszót. A hozzáadott juzeremnek más a jelszava ,de ebben a fiókban is a mint (live sesson user) jelszavát kéri a rendszer a fontos dolgokhoz , ha meg nem azt kéri akkor a user jelszavára vár , de arra nem csinál semmit és a sudo sem működik ebben a fiókban.
senki@mint ~ $ sudo su
[sudo] senki jelszava:
Sorry, user senki is not allowed to execute '/bin/su' as root on mint.
senki@mint ~ $ sudo su
[sudo] senki jelszava:
Elnézést, próbálja újra.
[sudo] senki jelszava:
Sorry, user senki is not allowed to execute '/bin/su' as root on mint.
senki@mint ~ $ -
csixy
addikt
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Egy debian alapú Kali-t tettem fel nem rég azonban elég furcsa az GUI. Gnome-ot használ, de valamiért egy kis egy szürke keret rajzolódik a terminal körül. Ami érdekes, hogy a System info, vagy pl a chromium körül nincs ilyen bug. Valaki találkozott már ezzel a jelenség? Elég hülyén nézki így.
-
Próbálgatom a backintime programot, de valami nem smukkol az ssh mentéssel:
A(z) 192.168.0.2 távoli kiszolgáló nem támogatja a következőt: 'rsync -rtDHh --links --no-p --no-g --no-o --info=progress2 --no-i-r --rsh="ssh -p 22 -o IdentityFile=/home/stamas/.ssh/id_rsa" --dry-run --chmod=Du+wx /tmp/tmphlr3fzyc "pi@192.168.0.2:/mnt/Medion"':
3072Mi nem tetszik neki?
-
megema
őstag
válasz
ubyegon2 #54711 üzenetére
Rápillantok arra is.
Amúgy asztali gép és a dokkoló is külső tápos. Annyit találtam azóta, hogy az alaplapi csatlakozókat ASMedia ASM1074 hub hajtja, az USB 3.0 header viszont Inteles. Ha egyik alaplapival se menne, csak a ház csatlakozóival, azt megérteném, de ez így fura.
(#54713) berus.berus: A HDD-nek semmi baja. 100/100. Eddig a gépben volt, egy hete cseréltem nagyobbra.
-
-
válasz
megema #54708 üzenetére
Az
lsusb -v
parancs kimenetét még megnézheted, de ezzel nincs gond. Nemrég láttam leírásokban, hogy sok USB esetén van egy külön töltésre felkészített csatlakozó, de ez van-e jelölve vagy nincs, nem tudom, de teljesen normális, amit tapasztalsz. Én ezt szűrtem le a notebookok leírásaiból.(#54710) metaxx
Mostanában nagyon termelékeny lettél, hogy elérte a csatorna követőinek a száma a 40-et!
-
törölt tag
Sziasztok! Új videó a csatornán!
Ezúttal a 3D teljesítményünk mérésének mikéntjéről mondok pár szót, és mutatom be az ehhez szükséges programot.
Jó szórakozást! -
lipapa
újonc
Segítsen valaki , légyszi !
LinuxMint18.1Cinnamon gépen Opera47.0-2631.55 böngészővel újságot olvasok . Bejelentkeznék Facebookos adataimmal hozzászólásra a discussal , de az Opera nem tud bejelentkeztetni , hibát közöl v. villog .
A Firefox gond nélkül megoldja , az Opera és a Brave böngésző nem . Mit csináljak ? Köszi ! -
megema
őstag
válasz
megema #54655 üzenetére
A 4 alaplapi USB 3.0 csatlakozóból 3-mal nem működik a dokkoló, de a maradék eggyel és a ház csatlakozóival semmi gond. Itt a dmesg kimenete a próbálkozásokról. Hibás az alaplap? Ugyanazok a csatlakozók USB 2.0-ás pendrive-val működnek.
-
-
válasz
guppi2 #54693 üzenetére
King Unique fórumtársunknak abszolút igaza van, nehéz azonban észérveket felhozni a te indokaid ellen is! Ha egyszer te azt a szép hátteret Linux alatt láttad, akkor ide is tartozik!
Zseniális okfejtés! Gondolom az fel se merült benned, hogy aki évek óta nem használ Windowst, annak fogalma sincs, ott hogyan kell beállításokat eszközölni?
Megtettem, de onnan nem kaptam választ senkitől.
Ha itt se válaszolnak, akkor hány helyre írtad volna be?
Óvatosan fogalmazva megkérem a fórumtársakat, hogy a Windowson belüli beállításokat a saját topikjában tárgyalják meg, ill. ha egy programnak saját topikja van, akkor ott is lehet, ne szórjuk már szanaszét, mint trágyát a szántóföldön!
Látom, a józan meggyőzések ellenére is
vannakvoltak további kérdéseid, itt: (#54699) guppi2.
Legördülő menü, háttérképek beállítása Windows alatt persze! Vegyük úgy, hogy az első kérdésed átcsúszott. A többi már Linuxos topikba való legyen, ha megkérhetlek! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megnyomod az e betűt ott a felső menü elemen, ekkor szerkeszthető lesz az a sor, ami a kernelt indítja. Na annak a végére a "splas, quite" stb.-nél odaírod az egyiket abból amit linkeltem korábban, majd ütsz entert és bebootolsz. Ha a boot után leáll, akkor beríjuk állandóra, ha nem áll le így sem, akkor próbáld meg a másikat is. Ha azzal sem állna le, akkor vizsgálódunk tovább.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fotó állvány eladó
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest