- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Magyarított Android alkalmazások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #82293 üzenetére
Mutasd már meg Torvalds mikor írt olyat hogy kifejezetten szerverre készíti a linuxot.
Illetve ha nem készül végfelhasználóknak, miért van egyáltalán bárminemű asztali felület.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #82218 üzenetére
Sziasztok!
Erre esetleg még valakinek lenne ötlete? Egy kolléga próbált már segíteni, de nem jutottunk dűlőre.
Köszönöm! -
törölt tag
válasz
Flowtation #82225 üzenetére
OMV 6-ra nem tudsz frissíteni? Frissebb csomagok vannak Python-ból, kernelből, stb.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #82224 üzenetére
ugyanúgy ez jön vissza:
root@OMV:~# systemctl status glances.service
● glances.service - Glances
Loaded: loaded (/etc/systemd/system/glances.service; enabled; vendor preset:
enabled)
Active: active (exited) (Result: exit-code) since Wed 2022-01-12 1
9:40:05 CET; 15min ago
Process: 685 ExecStart=/usr/local/bin/glances -w (code=exited, status=
203/EXEC)
Main PID: 685 (code=exited, status=203/EXEC)
Tasks: 0 (limit: 4915)
CGroup: /system.slice/glances.service
jan 12 19:40:05 OMV systemd[1]: Started Glances.
jan 12 19:40:05 OMV systemd[1]: glances.service: Main process exited, co
de=exited, status=203/EXEC
root@OMV:~#
-
törölt tag
válasz
Flowtation #82222 üzenetére
Restart után is? OMV melyik verzió?
-
törölt tag
válasz
Flowtation #82220 üzenetére
Erre mi a válasz?
systemctl status glances.service
-
törölt tag
válasz
Flowtation #82218 üzenetére
Ha a leírás szerint csinálod, start és enable után a systemctl status mit mond?
-
válasz
Flowtation #77580 üzenetére
Hasznalj Ventoy-t.
-
shina
tag
válasz
Flowtation #77578 üzenetére
Próbáld meg a következőt. A for loop-ban a menuentry sort írd át így:
menuentry ${isoname%.*} {
Annyi a kitétel, hogy legyél biztos benne hogy mindig van .iso a végén, mert a fenti kód eltávolítja hátulról az első pontig a karaktereket. Ha nincs kiterjesztés és ponttal kezdődik a fájl név, akkor az egész string-et törli.
-
válasz
Flowtation #66988 üzenetére
Ajaj, szóval utolsókat rugod! 😉 Jobbulást sok pálinkával kísérve. Nem ilyenkor göthösödünk amúgy......
(bocs, ha mobilon megint nem lesz off) -
válasz
Flowtation #66985 üzenetére
Ezt most .osítottad?
-
Slownz
senior tag
válasz
Flowtation #65994 üzenetére
Jó lenne azért rájönni mi a francért van ez. Arra sincs tippem jelenleg, hogy guglizzak rá erre...
-
válasz
Flowtation #65800 üzenetére
Ez az, így pontosan, ahogy írod! Fallback is indult, de pont akkor volt, hogy visszacseréltem a már telepített SSD-t.
Szóval ha nem akarok ezzel szívni, a Manjaro-t kell utoljára felrakni, de olyan sosincs, hogy utolsó telepítés! 😁
Köszi, hogy leírtad ezeket, nem kell keresgélni!A linkről ugrott be, hogy még csixy csodakreálmánya is rajta volt valamelyik SSD-, azóta sem sikerült újra felrakni. 😰
-
válasz
Flowtation #65793 üzenetére
Manjaro KDE most nekem is tervbe van véve, ill újra fel kell raknom, mert ez az iwlwifis fw-es dolga nagyon zavaró....ha másért nem, hát csak azért fogok bele, hogy meglátogathassam a nagyArchú komákat az Arch topikban!
(#65794) Bici
Próbálgattam én is az Arcwiki alapján állítgatni, de ahogy nézem, a Mint 19.1 Cinnamon egész jól van belőve az Intel Graphics-hoz.
Azokból a plusz 2 opciókból valamelyik tuti kezeli a tearinget, mert beraktam a conf fájlt én is és a PH szöveg görgetésén enyhe átlós tearing volt, kikapcsoltam persze, mert Cinnamon 4-ben tényleg jó a kompozitálás. Jelenleg a HP 8570p-n semmit nem kellett állítanom a FF openGL bekapcsolásán kívül.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #65793 üzenetére
Én már évek óta így csinálom, igazán csak így van értelme. Van pár kivétel, ez pedig az MS Office munkában, de még ott is elég lenne többnyire a LibreOffice és mondjuk xlsx-be menteni vagy prezentációt/doksit PDF-be. Utóbbit szoktam is rendszeresen. Amivel nem tudok kibékülni az a GIMP, ahelyett kellene valami egyszerűbb, funkcionálisabb, csak lusta vagyok keresni
-
válasz
Flowtation #65791 üzenetére
Érteni értem én......ismered a másik felét!
(majd ad nektek a Kapitány a sok uffolásért)
-
GreenIT
tag
válasz
Flowtation #65788 üzenetére
és már rég óta.
.. es mindig elfeledkezik a frissitesekrol, nem beszelve a verziovaltasrol.
-
válasz
Flowtation #65396 üzenetére
Értelek, kicsit hitetlenkedem is, mivel ott egy default telepített igen sokoldalú kétpaneles fájlkezelő, de nem használod.
Nézd meg, nincs-e kikapcsolva az Értesítések engedélyezése, néha idegesítő, de van, amikor igen hasznos egy-egy felugró kisablak.
hentes555
Live-ban indított Linux tartalmazza a Disks (Lemezek) alkalmazást, azzal is tudsz HDD-t vizsgálni, smart és teljesíményteszt is van benne. Viszont sok értelme nincs, azok a régi félterás 5400-as HDD-k halál lassúak, 7eft-ért már tudsz bele rakni egy alap SSD-t, hatalmas sebességbeli különbség lesz.
Előbbi javaslat helyett én a Mint 19 XFCE-t ajánlom, sokkal jobb a Xubuntunál, a Ubuntu Mate 18.04 is super. Ill PepperMint és LXLE, amiket érdemes megnézni.
-
válasz
Flowtation #65383 üzenetére
Látom felvetted ezt a rákérdezősdit.
Rendes DE? Hát a Mint nem az??
Nem!
Nem vagyok lemezek terén sem szagértő, de a régi lemezekben nem sok cache van, bár ez ilyenkor nem bizti, hogy számít.
Mi ez a pendrive trükk?
Ezek szerint még nem szívtál emiatt. Ha egy filmet átmásolsz pendrive-ra, akkor a másolást jelző csík végigmegy és 100%-nál a polgár örömmel ki is húzza! Időnként akár kampeca is lehet a pennek.
Amikor a fájlkezelő csíkja végez, akkor még a cache-ből tart nagyban a másolás, ez a komponensek sebességétől függően akár tarthat jó ideig is.A Cinnamon, mint DE (nem Mint) kis felugró értesítéssel jelzi neked, hogy még ne húzd ki és ha valóban vége a folyamatnak, akkor is jelzi, hogy most már kihúzhatod.
-
válasz
Flowtation #65353 üzenetére
Megoldódott már ez a másolós dolog? Más fájlkezelővel is próbáltad, ill más méretű fájlokkal? Ha azokkal is ezt a ritmust tartja, akkor egyszerűen átver téged a DC.
A pendrive-ra másolós trükköt alkalmazza, aminek sajna sokan be is dőlnek, szerencsére már rendes DE-k kiírják, mikor húzhatod ki a pent.
Nézegesd mondjuk nmon-nal, ahogy a másolás végén még cache-ből valóban befejeződik a művelet.
(bocs, ha nem írom ki a DE-t csak rövidítek, mert hát van ugye szövegkörnyezet is.....)
cca 1000 hszt. nem olvastam, ha közben volt téma, - ejnye, ezt rögvest pótolnod kell!
-
ontheground
tag
válasz
Flowtation #65353 üzenetére
Jelen esetben a DC mit takar?
-
válasz
Flowtation #63537 üzenetére
A router és az általa biztosított sebesség 1Gb/s. A tervezett új (közvetlen) kapcsolat 10Gb/s.
De menet közben rájöttem, hogy túlgondolom a dolgot, mivel egyszerűen csak elérésnél a jelenlegi
\\192.168.1.224\nas
helyett a hálózati meghajtótt\\10.0.0.1\nas
hálózati meghajtóval kell majd csatolni, és azon keresztül használni. -
válasz
Flowtation #63191 üzenetére
Szintén videátor ajánlásra.
Mi másért, de ha már nem tudtok önállóak lenni!
Én is kipróbáltam fél éve, mikor a 8470p-t hazahoztam, nagyon jó kis disztró, elég sok egyéni megoldása van, nem csak egy plusz disztró, emiatt is lett népszerű. Én nem várok videátorra, már a MX16-ot is próbáltam régebben. MX-nek kicsit a telepítősegédje fura, de vannak jó megoldásai annak is.
Sajna a Mint Cinnamonról is készített bemutatót videátor koma, ami nem lett volna baj, de amikor a fájlok másolását úgy mutatta be, hogy megnyitott még egy Nemo-t és úgy húzta át a fájlt.....mindegy, látszott, hogy annyit tud a Nemoról, hogy megnyílik közepes ablakban........
(inkább sírok még kicsit....)
Nem is írom már be oda ezeket az agyzsibbasztó elnézéseket, mert úgy láttam a legutóbbi megjegyzésemnél, hogy nem veszi jó néven, nem az ő hibája, egyszerű pszichológia ez, mindenki csak elaléltan dicsérgeti az egyébként super videókat, én meg belekérdezek, javaslok. Inkább hagyom, akik ott látják ezeket először, azoknak tökéletes így is. -
válasz
Flowtation #63186 üzenetére
Mint tényleg unalmas, főleg 5 év után! 😉 <br/>Sört csak nyáron iszom, ha nagyon olyan az idő. Állítólag alkohol nélkül is elég hülye vagyok.....😎
A Kapitány cigibetiltós topikjában amúgy is most idiótáztak le!
-
válasz
Flowtation #63182 üzenetére
A manó csípne meg!
Erre kell hazaérnem bevásárlásból!?
(no megállj csak, lesznek még nekem 5leteim)
Ha még a discord csoportban is benne vagy........ -
válasz
Flowtation #63180 üzenetére
Biztos voltam benne, hogy a videátor keze van a dologban. Azért nem kéne minden marhaságot kipróbálni, amit ő ott ajánlgat!
-
Frawly
veterán
válasz
Flowtation #63169 üzenetére
Szerk.: látom már törölted a fájlt.
(#63178) ubyegon2: a snap-pal nekem is az a bajom, hogy belehányt a rendszerbe, ami eltávolítás után sem tűnt el. A flatpakkot még nem próbáltam, de félő, hogy az is ilyen. Én is a hivatalos tárolóból telepítek. Ha nagyon nagy a kényszerűség, akkor külső tárolóból. Az már nagyon ritka, ha valamihez binárist szedek le, vagy forráskódból forgatom.
-
válasz
Flowtation #63176 üzenetére
Én az ilyenek miatt telepítek csak ismert tárolókból az apt használatával.Ez a snapd meg flatpak meg kitudjamilyen PPA-k - olyan szöveggel erőltetve, hogy minden rendszerben integrált lesz ugyanazon verziója vagy mi a manó.....na ezeket kerülöm erősen.
Örülök, ha a betűkkel is alakulnak a dolgok. Utóbbi pár napban rájöttem, hogy fontokkal és azok optimalizálásával kell mostanában a legtöbbet bíbelődni. Ráadásul GUI-s alapon se könnyű mindent csak úgy hipphopp beállítani.
(#63175) longhair
Már megint 4 napos hétvége volt? Mi lesz így a GDP-vel?
Még jó, hogy nagyjaink nem ebből a kasszából markolgatnak, így nem maradnak éhkoppon.
-
válasz
A sources.list.d könyvtárban csak ".list" névvel végződhetnek állományok.
-
válasz
Flowtation #63173 üzenetére
Akkor hol volt az a zavaró fájl? Nem raktad be a terminal kimenetet, nincs már abban semmi fura?
Nem erre gondolsz? Ez a FF-ban található: [link]
(#63172) longhair
ez a parancs nem néz ki túl jól, nem a cat-ot akartad oda? Ha meg szerkeszteni akarnál ezzel, akkor hiányzik a nano.....(ha már sudo-t használunk)sudo /etc/apt/sources.list
-
longhair
csendes tag
válasz
Flowtation #63171 üzenetére
sudo /etc/apt/sources.list
de tényleg vigyázz
. Egyszerűbb, ha csinálsz egy mentést mielőtt módosítasz valamit
-
válasz
„/etc/apt/sources.list.d/” könyvtárban
Ott van abban, amit beraktál! Nézz be a könyvtárba és biztosan lesz valami nem odaillő. Eltávolítani a Frissítéskezelőből is lehet:
Nézz bele mindbe, nem ismerem ezt a lutris-t, ha PPA volt, akkor azok közt keresd.
Vagy töröld a Fájlkezelőből.ezzel a paranccsal megnézheted a listát:
cat /etc/apt/sources.list.d/*
-
válasz
Flowtation #62554 üzenetére
Nem is lehet más a telepítés folyamata, mint az Ubuntuknak, mivel az összes tárolója bionic, semmi saját tároló, csak a tiszta plasma5 van hozzáadva.
Még a bionic partner tároló is ki van kommentelve alapból.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #62027 üzenetére
Nem tudom, nekem sose volt ilyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61596 üzenetére
Akkor innen már passzolom a kérdést. Tedd át, aztán valami lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61594 üzenetére
Adatlemezek... Megint nem elég az infó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61592 üzenetére
Dehogynem. A zárt driver csak akkor került fel, ha te feltetted. Ha ilyet nem tettél, akkor a nyílt nVidia drivert használja a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61590 üzenetére
Ha használod a zárt nVidia drivert, azt célszerű lenne lecserélni a nyíltra, mielőtt átmész egy totál eltérő platformra. Úgy egyébként valszeg nem lesz probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61588 üzenetére
Vagy igen, vagy nem. Nem tudjuk mit mire cserélsz, lehet kell valamit mókolnod a vga driverekkel, de lehet, hogy nem.
-
b3Ro
senior tag
válasz
Flowtation #61102 üzenetére
Ez sajnos egy hiba amit nem orvosolnak, pedig mar rengetegen kertek oket, h legalabb havonta frissitsek az ISO-t.
-
b3Ro
senior tag
válasz
Flowtation #61100 üzenetére
Erre nem gondoltam... Biztos az elsoben van alapbol. Probald meg, h csak az elso csomagot rakod fel.
-
b3Ro
senior tag
válasz
Flowtation #61098 üzenetére
Szia.
Sajnos kifogytam az otletekbol. Talan ha nem frissited a kernelt, kiveszed a pipat elole.
-
b3Ro
senior tag
válasz
Flowtation #61081 üzenetére
Hmm... Futtasd ezt a harom sort egymas utan.
sudo eopkg rdb
eopkg sr gnu
sudo eopkg upRemelem frissítik az Iso-t hamarosan, mert nagyon sokan szenvednek elso update utan.
-
b3Ro
senior tag
válasz
Flowtation #61079 üzenetére
Az elso: verified no system problems.
Masodik: verified no broken packages. -
b3Ro
senior tag
válasz
Flowtation #61077 üzenetére
Mielott frissited csinalj egy:
journalctl -b -p 3
Majd egy :eopkg check | grep broken
Solus boot menu is beallithato:
sudo clr-boot-manager set-timeout 5 && sudo clr-boot-manager update
Itt pedig a troubleshoot
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61074 üzenetére
Ha boot után mikor fekete képernyő van, véletlen nem tudsz átváltani karakteres felületre a ctrl + alt + F1-el? Mert ha az esetleg megy, akkor lehet nézni pl. xorg logot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61071 üzenetére
Véletlen nem váltott át másik kimenetre?
-
Frawly
veterán
válasz
Flowtation #60507 üzenetére
Igen, igazatok van, a legegyértelműbbet kifelejtettem, mikor magából az UEFI-ből lehet frissíteni, azt is ráadásul úgy, hogy még neked külön letölteni sem kell a frissítést, hanem lehúzza netről. Nagyon arra koncentráltam, hogy az usernek már ott a kezében a letöltött új BIOS és ő akarja saját maga frissíteni.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #60507 üzenetére
Nálam a kis home szerver Asrock Q1900-ITX alaplapja netről is tud frissíteni (természetesen BIOS-ból).
-
válasz
Flowtation #60477 üzenetére
Kevés vagy ubyegonnál a GPT...
Ha lecseréled UEFI-re, akkor működik.
Más: többször előjön, hogy nincs az Ubuntuban alapból a spectre és meltdown védelem, csak kérdem, nem a kernelben kéne ennek lennie? Mert, hogy az erre írt teszter script nem mutat sebezhetőséget, mint minap valaki ezt linkelte is! -
válasz
Flowtation #60170 üzenetére
Jól látod. Két swap az mi célból van amúgy? Ha 100 disztród van is, mind csak egyet tud használni úgyis. Jó lesz még valamire, gondolod?
Rakhatnál fel képet a gparted-ről, hogy néz ki a meghajtód. MBR-en 4 elsődleges lehet max! Kiterjesztett partició a megoldás, azt lehet bővíteni logikaira. (max 128, ha jól tudom)(most majd jönnek újra a GPT/UEFI tanácsadók)
-
válasz
Flowtation #60010 üzenetére
Vagy jóval többen!
Mondjuk kezdő topikban nem is igazán erős a fogékonyság még erre a szintre, de a kollégák elég jól elpolemizálnak a témáról.
Speciel érdekel, de nem a téma miatt, hanem a velős megállapítások miatt! Lesz-e megint tenagyonegyszerűenlátodeztalinuxot beszólás!?
-
válasz
Flowtation #59986 üzenetére
Anno kipróbáltam a desktopban használt SSD-t laptopban vagy fordítva, de nem volt különösebb gondja. Több meghajtónál majd az FSTAB-ot szerintem ellenőrizned/frissítened kell majd.
(#59981) Frawly
Nem tudtalak meggyőzni a KDE-vel kapcsolatban, no de most......
Komolyan mondom, senki nem fog cikizni, ha felrakod végre a leghasználhatóbb DE-t! Minek kínlódsz!?Ja és közeleg a 26.-a is, sokan térnek vissza hosszú sikertelen kalandjuk után LTS-hez, nem szégyen ez. A hardvereid meg a nulla napos csomagok hajszolása nem igazán barátkoztak össze.
Ez van. Vagy a Gentoo. (ami aztán vagy jó lesz vagy nem, pár hét alatt felraksz mindent és kiderül) -
growler
őstag
válasz
Flowtation #59983 üzenetére
Jó reggelt !
Kétesélyes a dolog ! A másik gép hardware összetételétől függ hogy
jelentkezik-e valamilyen probléma - vagy sem.
A kérdésedben közölt infók? alapján, ezt még csak megjósolni sem tudhatja
senki. -
Frawly
veterán
válasz
Flowtation #59983 üzenetére
Alapvetően nem szokott gond lenni, de néha szükség lehet némi reszelésre. Főleg az nem mindegy, hogy amelyik gépbe átrakod, abban milyen GPU van. Illetve nekem legutóbb ilyen esetben nem bootolt az Arch, mert 2. gen. Core i procis gépből áttettem 3. genesbe, ott meg az initramfs-be kellett valami crc32-intel hook is. Utána nem volt vele gond, igaz az GPU az egyezett (Intel IGP mindkét gépben).
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #59323 üzenetére
Nem lehet, hogy Debian alatt a felhasználódnak nincs teljes joga a samba használatához?
-
Rimuru
veterán
válasz
archwiki samba uid,gid, stb kell neked.
pluszid
parancs -
Flowtation
őstag
válasz
Hali skacok!
Erre nincs tippetek véletlenül? -
growler
őstag
válasz
Flowtation #58896 üzenetére
"KDE kiadás
A múltban végzett műveletek folytatásaként a Linux Mint 18.3 egy KDE kiadást tartalmaz, de ez lesz az utolsó kiadás." [link]
-
m165le3
tag
válasz
Flowtation #58763 üzenetére
Próbáld meg ezt, nekem HD4400 -nál segített.
létrehozod az alábbi fájlt (+ ha kell a könyvtárt is) ezzel a tartalommal.
File: /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Tartalma:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "DRI" "3"
EndSection -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A rendszerbeállításokon belül az összeállítóban a kompozitor beállításait nézd meg, ott van szakadásmentesítési lehetőség KDE-n.
Valamint ha véletlen xrenderen van a megjelenítő, akkor tedd át a legmagasabb opengl-re.
-
growler
őstag
válasz
Megpróbálhatod ezt.: about:config
gfx.xrender.enabled -> true -
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #58765 üzenetére
A snapshotban már benne van elvileg, szerintem még 1-2 hónap és készen lesznek vele. Legalábbis remélem.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Én Vivaldit használok Intel GPU-val szintén és semmi. A HTPC-n detto.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #58600 üzenetére
A Manjaro nem, de ha jól rémlik Ubuntu csinálta. Már rég telepítettem.
-
batai15
félisten
válasz
Flowtation #58594 üzenetére
Nem valami biztonságos a win, meg arra amire nekem kell szerintem alkalmasabb lenne a linux. Igen kb a next next finish dolog, ne kelljen 70 virus írtot telepíteni meg ilyenek ami még fogja pluszba a gépet. Meg értem a dolgot de ha már telepites sem megy végig és csak live mód van akkor arra nem tudom mi a megoldás..
Mondom nekem chrome torrent vlc az igény biztonságosan és ennyi. -
batai15
félisten
válasz
Flowtation #58589 üzenetére
Nem lehet hogy az a gond hogy live usb alól akarom telepíteni?
Passzolom de a k.. Ha ezzel is szívni kell már ennyit az elején. -
Slownz
senior tag
válasz
Flowtation #58399 üzenetére
Megoldódott közben, utánaolvastam kicsit, az volt a nyűgje épp, hogy USB3.0-án akartam bootolni, 2.0-nál most már megy rendesen.
-
Slownz
senior tag
válasz
Flowtation #58270 üzenetére
Sajnos nem működik, sem UEFI, sem Legacy alatt nem akar menni, ezt a hibaüzenetet dobja:
Unable to find a medium containing a live file system.
-
Slownz
senior tag
válasz
Flowtation #58252 üzenetére
Köszi, hol találom ezt a modot?
-
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #58252 üzenetére
mindenki
pussyszerenykedik ezert megcsinaltamLinux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
-
válasz
Flowtation #58104 üzenetére
Ha Linux Mint-et használnál, nem is kérdeznél itt a topikban!
Teljes Flatpak támogatás a Linux Mintben
"Hogy könnyű legyen a felhasználóknak a Flatpak appok megtalálása és telepítése, a Linux Mintben egy új szakasz került hozzáadásra a Szoftverkezelőben."
A linkben le is írják, mi ez a Flatpak.
-
jackal79
aktív tag
válasz
Flowtation #58058 üzenetére
Ezt csak külső forrásból tudom telepíteni?
-
válasz
Flowtation #58058 üzenetére
Kezdő topikban GUI-s programot ajánlani!
Ritka nagy marhaság lenne, ha ezért megköveznének.
Már elég sok alkalommal bebizonyosodott, hogy a kezdők a GUI-s programokat tudják használni, de ezt ne próbáld egy hozzáértőnek elmagyarázni, úgysem fogja megérteni!
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #57984 üzenetére
Ubuntu 18.04 Libreoffice-ből az 5.4-es verziót fogja tartalmazni.
-
King Unique
titán
válasz
Ha annyira egy újabb LO verziót akarsz használni, akkor telepítsd PPA-val, aztán kész! Felesleges csak ezért megvárni az újabb LTS kiadást, amiben hiába lesz alapértelmezettként egy 6.x verzió, az később ugyanúgy nem fog a megfelelő ütemben frissülni. Dettó ugyanez van pl. a Mint esetében is, abban is aszem talán 5.1-es verzió van csak. Hozzáadtam a PPA-t, aztán lett 5.3, 5.4, automatikusan frissül majd a 6.0-ra is stb.
-
lev258
veterán
válasz
Valószínűleg igen. Van egy olyan időszak kiadás előtt, amikor befagyasztják a csomagokat, onnantől frissebb nem kerülhet bele. Persze ez önmagában nem jelenti azt sem, hogy az akkor legfrissebb kerül be, mert lehetnek egyéb tényezők (függőségek, stabilitás, ...).
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #57982 üzenetére
Az LTS azt jelenti, hogy bebetonozott csomagok vannak, amik pár hibajavítástól eltekintve sosem frissülnek. Az előfordulhat, hogy egy újabb release-be (pl. 16.04.2) bekerül valami frissebb is, de egyrészt ritka, másrészt csak pár programot érint.
Ha új LibreOffice-t akarsz, akkor a fresh ppa kell, amibe a következő napokban majd megérkezik a 6-os. Vagy fel lehet tenni .deb-ként, esetleg flatpak vagy snap. -
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #57980 üzenetére
Manjaro, ugye? Octopiban kétféle LO van, fresh és still. A fresh a legfrissebb, a still meg régebbi, "stabil". Manjaro esetén az Arch-hoz képest szokott lenni pár nap "késés", amíg bekerül a tárolókba, tehát ha a fresh változat van nálad telepítve, akkor néhány napon belül le fog frissülni a 6-osra. Amint végigfut az Arch-Manjaro testing-Manjaro stable csatornákon.
Ja és a fresh és a still felülírja egymást, igen. Nem volt egyébként buta kérdés, itt máshogy működik mint Ubuntu alatt, ott kellene külön PPA-t felvenned az új változathoz (esetleg .deb-ből telepíteni), itt csak vársz picit hogy átfusson a testing tárolón és érkezni fog a frissítésekkel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #57941 üzenetére
Passz, sosem volt bajom az NM-el.
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #57851 üzenetére
Jól mondod.
+ sudo apt-get dist-upgrade
szuszinho: Linuxon AMD zárt drivert ne használj, egy ideje már semmiképp. Egyébként honnan van ilyen friss kerneled? -
King Unique
titán
válasz
Flowtation #57765 üzenetére
Le volt írva, hogy mire vonatkozott és erre mondtam, hogy magam is használom manapság még HDD-vel. A szinte használhatatlan kategória tipikusan pl. a régi XP + gyenge hardverek esete, amikor volt hogy kb. 10 perc kellett, míg bebootolt és teljesen felállt a rendszer, valamint percek, míg elindult egy program. Na az valóban kínszenvedés volt...
Az SSD pedig nyilván kb. minden desktop OS működésén sokat dob és aki egyszer használt már SSD-t, az utána nem nagyon akar HDD-re visszaváltani. Illetve az átlag 2 magos CPU, 4 GB RAM laptopoknál is pusztán a lassú 2,5"-os 5400-as HDD lecserélése SSD-re már önmagában is sokat jelent.
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #57762 üzenetére
Igen, a 26-os hivatalos Manjaro repóban van, és fel is van telepítve úgyhogy nincs már dolgod vele. A többi AUR-os, de azok nem kellenek neked.
Szerk.: ezt azért látod mert a base-devel egy "csomagcsoport", és 26 csomag van benne. Vagyis ez egy programcsokor ha úgy tetszik. [link]
Szerkszerk.: a core az egyik hivatalos tároló.
ubyegon2 én még nem hallottam róla hogy lett volna az AUR-ban valami visszaélés vagy kártékony kód.
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #57751 üzenetére
A base-devel-t sem árt ha felteszed, a jövőben kellhet.
Ez az egész AUR arról szól, hogy ide bárki rakhat fel amolyan virtuális csomagot. Azért virtuális mert nincs kész, hanem a PKGBUILD írja le hogyan fog elkészülni a felhasználó gépén. Ez lehet forráskódból fordított kód is, de lehet például deb fájl kicsomagolása majd becsomagolása pacman csomaggá.
Azért kérdezi meg a telepítő meg akarod-e nézni, mivel bárki rakhat fel oda valamit, tehát akár "kibaszásból" kártékony dolgokat is beleírhat. Sokra nem mész vele mondjuk ha nem tudod mit nézel
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #57731 üzenetére
-
Tonyk
veterán
válasz
Flowtation #57728 üzenetére
pl.felülírod, de akár a régit át is nevezheted (de felesleges megtartani szerintem).
-
Tonyk
veterán
válasz
Flowtation #57725 üzenetére
cseréld le vele a /usr/bin -ben
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #57718 üzenetére
Nem, az csak egy helyi konzol hogy ne kelljen SSH-zni. Az én FSTAB verziómmal sem lett jó? Mert amúgy nincs más ötletem.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #57715 üzenetére
OMV alatt vagy engedélyezd az SSH-t és akkor a Manjaro alól a Konzolból root-ként be tudsz jelentkezni és mondjuk nano-val tudod szerkeszteni az adott fájlt, vagy még ennél is egyszerűbb felrakni azt a plugint ami az OMV felületén belül ad egy konzolt (nem emlékszem a nevére, régebben használtam OMV-t). Az biztos hogy az extra tárolóban volt.
-
válasz
Flowtation #57701 üzenetére
hogy az fstab nem rossz, mivel már van egy txt fájlom ezekkel a sorokkal,
Ez egy orbitális trükk amúgy, épp a másik topikban beszéltük meg minap, hogy a fontosabb config.txt-ket elmentve mennyire rohadt egyszerű az apt rendszerű disztrókkal az élet, ha újratelepítjük őket.
Az FSTAB még jobb, mert az univerzális. Ja igen, ez még nem jelenti, hogy úgy ahogy van, kapásból használható is lesz, kicsit át kell nézni benne pár sort.Az lehet baj, hogy telepítéskor a felhasználó és a root jelszavának ugyanazt adtam meg? Direkt csináltam így, egyszerűségi szempontból, tudom, hogy nem ajánlott. Ez esetben is kell jelszó bizonyos esetekben, ez miért van?
Ez most nem tiszta, mert mondjuk Debianban nyilvánvaló a helyzet ilyenkor, oda is van írva a telepítősegédbe ezen a ponton, hogy hagyd üresen, ha nem akarsz külön root jelszót. Más disztróknál viszont követeli, hogy írd be, én is ugyanazt írom be ilyenkor. Mezei desktop, nekem jó így, azon viszont még nem lepődtem meg, hogy jelszót így is fog kérni! Mik ezek a bizonyos esetek amúgy?
(csak érdekességkép mesélem el, egyszer elvittem otthonról az enyémen kívül egy másik kulcscsomót is, tök ugyanaz volt mind a kettő, mikor hazaértem, mégis kérte a zár, hogy írjam be a jelszót!)
Ugye a múltkori kettőspontot nem mentetted el a nem rossz FSAT-ban!?
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #57703 üzenetére
Snyology NAS a kiszolgáló, és ott NFS-en belül is megkülönböztet felhasználói jogosultságokat, alapból csak felhasználó egyezés esetén menne, de egy check box-szal hozzá lehet társítani az adott megosztás tulajdonosát minden felhasználói fiókhoz a kliensen.
Lehet az NFS paraméterezésében van a különbség, én is próbálkoztam több mindennel, de ez hibátlanul ment elsőre is. Azóta ez van.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #57701 üzenetére
Nálam így néz ki, ezzel tökéletesen megy:
192.168.0.105:/volume1/music /home/david/Zenék nfs rw,hard,intr 0 0
NAS oldalról meg természetesen engedélyezve van a kliens, és minden felhasználóhoz hozzá van társítva a NAS felhasználója, mert csak így ment (pedig ua. a felhasználó/jelszó páros mindkét helyen), de mivel egyfelhasználós a HTPC-m, így nem is nagyon zavar
-
válasz
Flowtation #57697 üzenetére
Esélynövelő lett volna, ha berakod a rossz fstab-ot! Ha sikeres lesz a megoldás, ne feledjétek beírni ide is!
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #57697 üzenetére
Ha elfelejteném nyugodtan írj rám privátban majd!
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #57688 üzenetére
Nemrég nekem is hasonló volt először, amikor a NAS NFS megosztását felcsatoltam, de aztán jó lett, csak már fejből nem emlékszem mi volt, megnézem az ftsabban este ha nem felejtem el. Egyébként úgy rémlik valami opció hiányzott először...
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Flowtation #57398 üzenetére
Köszi!
Az az érdekes nem mindig csinálja.
Lehet esc-t nyomtam, a login sornál áll a konzolon, nincs pendrive vagy vinyó, egy win partíció van felcsatolva így az fstab-ban hogy ne kérjen mindig jelszót:UUID=BE54E5B454E57017 /media/z/BE54E5B454E57017 ntfs noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
BoB
Ezt kapom:
Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
Users in the 'systemd-journal' group can see all messages. Pass -q to
turn off this notice.
No journal files were opened due to insufficient permissions.ubyegon2
Rendben megnézem ezeket is.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #57180 üzenetére
Sziasztok!
Először is BUÉK!
Tudom, már egy éve kérdeztem,de ránézne nekem valaki a fenti problémára?
Köszönöm! -
törölt tag
válasz
Flowtation #57183 üzenetére
De, neked is az /etc/exports-ban vannak.
Ugyanis az nfs szerver onnan szedi ki, hogy mit és kinek kell kiadni.
Egyébként a "szabvány" szerint a /srv alá illene pakolni ezeket, nem a /mnt vagy a /export alá. -
válasz
Flowtation #56853 üzenetére
Fedorán is működik?
Én így is töltöttem már le:
https://yout.com/video/k2qgadSvNyU
Ki kell herélni a linket, mint láthatjátok.
https://www.youtube.com/watch?v=k2qgadSvNyU
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest