- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
hódmaci
senior tag
válasz
lev258 #52299 üzenetére
-Windows gyorsíndítás:
Gyors rendszerindítás bekapcsolása: pipa kivéve.
-Telepítés menete
WIn10 alapból gyárilag a gépen,letöltöttem a linuxmint-et x64 azután pendrive,onnan boot majd értelemszerűen.
Viszont nem ajánlotta föl hogy a win mellé települjön ezért zsugorítottam a c-n majd oda telepít linux.
A grubnál alapon hagytam vagyis az a SSD volt kiválasztva ami a gépben van.
-EFI.
hmm ---biztos van benne. -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Használ valaki itt hp 745 g3 vagy hp elitebook termékcsaládban dupla op rendszert?
Mármint linuxot +win10
Sajnos nem sikerül elérnem a grub2et.
Föltelepítem a Linuxot a win mellé és mintha mi sem történne újraindítás után csak a win indul.Esetleg valaki talált már erre megoldást vagy tudna segíteni? -
Andralin
aktív tag
Sziasztok!
DHCP szerverrel kapcsolatban kérném a segítségeteket.Adott egy subnet (172.20.8.x), két darab külön gateway-el az internet felé, legyen ez 172.20.8.1 és 172.20.8.2.
Azt kellene megoldanom automatikusan, hogy a hálózaton lévő gépek közül bizonyos gépek az 1-es gw-t használják, mások pedig a 2-est.A statikus IP/gw beállítás megoldás lehetne, de nekem azért nem jó, mert a használt eszközök rendszeresen vannak máshol, más hálózaton is használva és akkor mindig állítgatni kellene statikus és dinamikus beállítások között, ezt szeretném elkerülni a DHCP-vel.
Ha beüzemelek a hálózaton egy linux-ot egy DHCP szerverrel aki osztja majd az IP-ket, akkor azt vajon meg lehet valahogy oldani, hogy bizonyos MAC address-ű kliensek az 1-est kapják Default Gateway-nek, más bizonyos MAC address-ű kliensek pedig a 2-est?
Már olvasgattam a dhcpd.conf leírását, esetleg a group-ok vagy class-ok létrehozásával meg lehetne egy ilyen feladatot oldani?
-
King Unique
titán
Egyes laptopoknál valóban le vannak butítva a beállítási lehetőségek és korántsem olyanok, mint az asztali gépeknél. Viszont normál esetben ilyen megoldásnak kellene lennie, ahol fixen be lehet állítani a boot módot, valamint külön a prioritást.
Egyébként, ha a programban az első opció szerint írtad ki a telepítőt, akkor az Windows ISO-knál alapból NTFS fájlrendszert + aktív partíciót (boot flag) állít be. UEFI-ben viszont normál esetben eleve FAT32 fájlrendszerű boot eszköz szükséges a telepítéshez. Szóval érdekes a dolog. Bár egyes újabb hardvereknél akár már az NTFS is opció lehet.
-
mckay
aktív tag
válasz
King Unique #52292 üzenetére
King Unique és Legelek,
köszi, köszi, köszi.Az EasyUEFI-t külön köszi, nem is annyira off.
:-)Annyit csak a védelmemben, hogy furán lebutított beállítása volt ennek a laptopnak, semmi olyan nem volt benne, hogy Legacy Only vagy UEFI Disabled vagy ilyesmi. Így döntött a W10 installer, pedig a pendrive is MBR-es volt (Rufus-szal csináltam).
-
ArthurShelby
addikt
Én az egyik laptopon megcsináltam a trial boot-ot EasyBCD-vel (win8.1, win xp, ubuntu). Az ubuntu-t úgy tudom beölteni, hogy először betöltöm a grub-ot (gondolom csak így lehet). Viszont hiába van beállítva a win7 féle választás, néha a win8 miatt bejön a metro-s változat
-
King Unique
titán
Az EasyBCD inkább Legacy boot módban használható, míg UEFI-nél ez a helyzet. A boot menü és egyéb dolgok piszkálására meg ott van még pl. az EasyUEFI.
"Win10 telepítő GPT lemezt csinált, és EFI-boothoz állította be"
Ez a gép boot módjától, bootolásnál a megfelelő boot eszköz kiválasztásától stb. is függ. Ha rendesen be lett volna állítva minden, akkor vsz lehetett volna a legelején Legacy módban is telepíteni. Amúgy az UEFI-s telepítéshez, illetve a dual-boot megoldáshoz ajánlanám figyelmedbe az alábbi hozzászólást, amely már korábban is többször linkelve volt:
★ Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel ★
-
mckay
aktív tag
Egyébiránt azt még hozzátettem, hogy nem voltam hanyattesve ettől a LinuxMint + KDE változattól.
- Full HD felbontás, és ezért borsónyi nagyságú ikonok. És nem találtam sehol beállítást a nagyításra. Szörnyen nevetségesen nézett ki, nem is lett volna pofám így átadni.
- Firefoxban küzdeni kell, hogy a Google legyen az alapértelmezett keresőmotor, és nagyon nem egyértelmű, hogy mit várnak el, hova kattintsak.
- Hangja nem is lett magától, és bár Windows alatt nem bonyi egy driver leszedése és telepítése, szerintem itt simán elvéreztem volna...
Nincs ennél a KDE-nél alaposabb kialakítású interfész? -
Flowtation
őstag
válasz
Sub-ZeRo #52287 üzenetére
esetleg pingelni tudod az xbox-ot? Nem vágom ezt a témát, de mivel az xbox is MS, lehet, hogy kacifántosabb a dolog. Ha eléred win alól, akkor mit lehet vele csinálni? Csak egy meghajtót látsz? Ha igen, akkor elképzelhető, hogy fel kell csatolni az xbox meghajtóját.
De várd meg a szakik véleményét is, én csak kezdő laikusként gondolkodom. -
mckay
aktív tag
válasz
lev258 #52280 üzenetére
Természetesen próbáltam az update-et.
De hát nem editáltam bele semmilyen Win partícióra utaló konfigot, így értelemszerűen nem lett ilyen update után sem.Hanem nagy-nagy bocsánatot kell kérnem.
Igazatok van, ez talán GPT merevlemez!
És talán EFI-bootolás van!Ugyanis miután felülcsaptam az MBR-t (win pe-re bootolva) egy kis fixmbr-rel, és visszakaptam a az amúgy jogtiszta Windowsomat, és telepítettem az EasyBCD progit, hogy azt a bootloadert használva tegyem elérhetővé a Linuxot (nem, nem csináltam még ilyent, de hát mi értelme lenne a programban ennek a lehetőségnek, ha nem tudna ilyent?...), nos, meglepődve tapasztaltam, hogy szürke minden szerkesztési lehetőségem. Azannyja!
Mivel beleültettétek a bogarat a fülembe, hogy talán EFI-ről van szó, megnéztem a biost, és bakker, ott tényleg nem az van, hogy LEGACY vagy EFI, hanem LEGACY FIRST vagy EFI FIRST, és ez nem az, amit az ember megszokott.
Szerintem hiába választottam a Legacy first értéket, az a nyavalyás Win10 telepítő GPT lemezt csinált, és EFI-boothoz állította be. És ezen a laptop egy kicsit sem akadt fent, megpróbálta a Legacy-t először, nem sikerült, sebaj, gyorsan restartolt, és EFI módrjára simán betöltötte a Windows-t.
Így utólag tulképp igen, érdekes is, hogy indításnál kétszer jelenik meg a Lenovo logó, és talán ez a magyarázat.Mivel át kellett adnom a laptopot, így további próbálkozásokra, vagy EFI-hez való GRUB-ról olvasásra nem maradt idő.
Nagyon köszi azért a hozzászólásokat!Ha lesz még ilyen munkám, hogy egy laptop tutira csak OpenOffice-hoz és Firefox-hoz kell, akkor teszek majd megint Linux-próbát, hátha akkor sikeresebben abszolválom az első ismerkedést.
-
Sziasztok!
Lenne egy problémám. Fleraktam a linux mint 18.1-et, a legfrissebbet és olyan bajom van vele, hogy ha hálózatra rádugott xbox360 gépet nem tudom elérni alóla. Windows 7-en csont nélkül megy.
Linux alatt nme tudja elérni, de, van egy nas is a hálózaton, azt tudom írni, olvasni is.
Valami ötlet hogy mit kellene okoskodnom a géppel? -
spe88
senior tag
válasz
Rimuru #52284 üzenetére
A NAS rá van kötve egy routerre ez adja a jelet, erre a jelre csatlakozok rá a laptoppal, amin win7 fut.
Van egy gyári szoftvere a NAS-nak, az felmappeli az adott meghajtót (EXT4 mivel a NAS-nak van egy belső OS-e is, ami meg nem mondom milyen Linux alapú valami) az általam választott betűre és már látom is a laptopon. Tökéletesen működik minden róla, filmet nézek, zenét hallgatok, másolok/törlök stb. de ez a parancssoros szimbolikus link móka nem akar működni.Közöm nincs a linuxhoz, meg lehet ezt oldani a Windowsból?
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #52278 üzenetére
Hello!
Nem szeretnék türelmetlenkedni, de a hozzászólásom második részében lévő kérdésben tudnátok segíteni?Köszönöm!
-
spe88
senior tag
Adott egy NAS. Benne egy EXT4-es HDD. A telejs tartalma fel van mappelve hálózati meghajtónak. Parancssorból próbálok létrehozni szimbolikus linkeket, de a normál mklinkes paranccsal nem működik, holott ezzel hoztam létre anno rengeteget a normál NTFS HDD-n.
Az Ext4-es HDD-n csak az azon található anyagokra akarok "belső" linkeket. Szóval még az sem lehet probléma, hogy valami összezavarodik az NTFS-EXT4 linkelés maitt.
Hogy lehet ez?
EXT4-en más paranccsal fut?Köszi
-
Rimuru
veterán
gnome-tweak-tool
kell neked, ezzel hozza tudod adni a minimalizalast (es meg par dolgot, nezz szet benne).
kereseshez kulcsszavak: gnome multi monitor panel -
Lacc
aktív tag
Helló.
Hogyan kell, vagy rákeresnem angolul a Google-ben, hogy a Gnome3 esetében ez a topmenü (ahol van az Activities, naptár-idő, kikapcsgomb stb.) 2 monitoros felállásnál mind a két monitoron megjelenjen?
Gondoltam, ha vége az Unity-nek, akkor kipróbálom, sajnos 2 monitornál csak az elsődleges monitoron látszik ez a sáv.
Meg ami még nagyon zavar, hogy hiába kattintok a programnevére ebben a sávban, nem minimalizálja, illetve csak egy hatalmas ablak fejléc van, ami tényleg hatalmas, és csak egy pici x gomb a jobb oldalon. (Sok kattingást igényel, hogy oda jobb gomb, és úgy minimalizáljam, full képernyőre dobjam az ablakot)
-
Flowtation
őstag
Szia!
Közben megoldódott. Hátha valakinek segítség lesz.
Visszakerestem az OMV topciból, lovi27 ft segítségét, idézet tőle:
"Egy elérési út két összetevőből áll: [helyi linux elérési út]=[távoli samba elérési út] A bal oldaliból a linux, a jobb oldaliból pedig a Remote GUI dolgozik. Köztük egyenlőség jel van (nincs szóköz)."
Tehát így néz most ki és működik:
/media/guid/megosztás=/ahova/felcsatoltam/a megosztásttehát bal oldal omv (daemon), jobb oldal kliens, remote gui.
Más kérdésem lenne mindenkihez:
A múltkor volt ugye gondom ezeknek a lemezeknek a felcsatolásával fstab-ba. Ebben berus.berus segített, működik is, viszont ezek a lemezek csak olvashatóak a kliensről. Mit kell tennem ahhoz, hogy tudjak rajtuk műveleteket végrehajtani? Másolás, törlés, mozgatás egymás közt? Engedély megtagadva üzenetet kapok, gondolom jogosultsági hiba.Köszönöm!
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52271 üzenetére
Ja, hogy ez a hardverfrissítések. Ezzel nem kell foglalkozni, hogy üres, mert enélkül is felteheted csomagkezelőből a szükséges csomagokat (intel microcode, meg vga driver, Wi-Fi-kártya drivere), ha tényleg szükség van rájuk.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52273 üzenetére
A többi disztró is ugyanolyan eséllyel kezeli a Wi-Fi-s nyomtatót, mint a Windows vagy a Pepper. A Wi-Fi-s nyomtató egy külön hálózati számítógépnek minősül. Írtad, hogy HP-s drivered is van hozzá, de ahhoz még lehet nyomtatófirmware-t is le kell töltened, hogy nyomtasson. Vagy ha a nyomtatód támogat valami szabványos leírónyelvet (PLC vagy PS), akkor egy erre való általános driver is elég (PS-nél elég először .ps fájlba nyomtatni, és azt küldeni a nyomtatóra).
A LibreOffice-hoz tegyél fel magyar nyelvi csomagokot (meg úgy általában a rendszerhez is) a csomagkezelőből, hátha nem került fel, ha ezután sem javítja a szöveget, akkor a LibreOffice beállításai között állítsd be az alapértelmezett nyelvet magyarra, ha így sem javítja, akkor tölts le hozzá magyar szótárat, ez nem tudom hogy kell, de majd utánanézünk, ha minden egyéb hibát kizártál.
-
mckay
aktív tag
efibootmgr ?
not supported on this systemSzóval nem EFI. Sima MBR. Ez egész biztos, délelőtt telepítettem rá Windowst, a bios-t én állítottam be legacy-ra, és én csináltam mbr-es Windows telepítőt hozzá.
:-)
Mondjuk a kis FAT32-n én is csodálkozom így utólag, de hát a W10 sok mindenre képes...
:-)A GRUB végülis megvan, arra azért jó volt a Grub Customizer csomag, hogy be lehetett rajta pöccinteni, hogy lesz szíves 10mp-re megállni a GRUB-nál. De ettől még nincs ott Win-re bootolás. Amin persze nem csodálkozom, hiszen a bepöccintésnél is látni lehetett, hogy nincs a listában. Sőt, már eleve sejtettem, hogy talán kánya lesz az automatizmussal, mert egyáltalán nem ilyen telepítőkép fogadott, mint vártam ez alapján: [https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-telepitese-masodik-rendszerkent]
Az a bajom, hogy ha most újra felülírom az MBR-t, akkor ugyan visszakaphatom a délelőtti munkámat, amivel W10-et telepítettem, de elbukom a délutáni munkámat, amikor meg Linux-ot telepítettem.
De ha nem lesz más megoldás, akkor muszáj lesz visszacsinálni az MBR-t, mert holnap vinnem kell a laptopot a megrendelőnek, a Linux igazándiból csak hab lenne a tortán, egy demonstráció, hogy nincs szükség WIN-re ahhoz, hogy elindítsák a kedvenc Firefox-ukat...
Ehh, pedig lelkes voltam, hogy jé milyen összeszedett leírások vannak...
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Oneironauta #52240 üzenetére
Mint mondom csak egyszerű felhasználó vagyok
A híres Arch Wiki meg angol nyelvű, legalábbis amit én láttam, -én meg nemzeti öntudatból nem tanultam meg angolul, tanuljanak meg ők magyarul
-, persze gugli haver lefordítja, bár néha jobb lenne, ha nem tenné.
A Pepper léte még kérdéses, a ha tudja használni a wifis nyomtatót, (ez lesz kövi feladat ) és sikerül megoldani a LibeOffice szöveg hibajavítás is működjön, akkor marad, eddig különösebb más nagy gond nem merült fel. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #52238 üzenetére
Telepítéskor nem ad fel ilyen ablakot, általában azt kérdezi, hogy a fent lévő op rendszer mellé telepítse vagy törlője teljesen a régit és annak a helyére, azt hiszem valahogy írja. A régi gépen végzett telepítésekkor valóban volt ilyen ablak, de most egyiknél sem láttam. Megnéztem ext4 a fájl rendszer.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Frawly #52246 üzenetére
Frawly
Volt amit dd-vel írtam, nem bootolt, persze el is ronthattam, nem vagyok egy nagy Termináltor. Szeretem az egyszerűséget, ezért elég nekem a xfce, lxde, de nyitot vagyok másra is. Wint csak végső esetben használom, mert nagyon lassú, így ha lehet egy működő linux alatt irnám ki az újat, így az Unetbootin adott és egyszerű is ezért használtam.
Ezt az UEFI újraállítást nem értem, hol és hogy kellene?
OEM verzio: letöltéskor nem láttam, hogy ez OEM, különben hagytam volna a csudába.
Nem ismerte föl a hangeszközt, legalábbis valami olyasmit írt ki, hogy nincs.
"Mi az, hogy nincs videó?" Hát a másodpercenkénti egy képkocka az nem videó.
"A hw-frissítés lehetősége meg mi a rák?" Ilyesmire gondoltam: (bocsi nem fogalmaztam pontosan)
Volt valami hw elemek vagy mi a csuda, nem emlékszem, de megnyitáskor egy szürke keretü, szürke és üres ablak nyílt meg, semmi nem volt benne, semmit nem is lehetett kezdeni vele, csak bezárni.Amit az Arch-val kapcsolatban írsz az már eleve rossz
én egy egyszerű felhasználó volnék, csak használni akarom a gépen plusz nyomtatni a wifis nyomtatóval. Rajtam csak átvillant az Arch manuális feltelepítésének lehetősége, egy kicsi és valószínűleg egy gyors, fölösleges dolgok nélküli rendszert képében. Azért köszi, hogy rám pazarlod időded
-
Bferibörs
addikt
válasz
lev258 #52267 üzenetére
igen persze , úgy próbálgattam ,sajna nem jó egyikkel sem
nekem is a u.mate jött be e legjobban, a mint, sima ubuntu nem , de mindegyikkel ugyan ezek a gondok megvoltak
ha emlékszel régebben másik topikban beszélgettünk erről, adtál ötleteket is de sajnos nem jött be, nem változott a helyzet
-
lev258
veterán
válasz
Bferibörs #52266 üzenetére
Ugye tudod, hogy újraindítás is kell hozzá?
Egyébként leállásos gondjaim nekem is voltak dual VGA-s (Intel/AMD) géppel, Ubuntu Mate alatt. Bug bejelentést is tettem, de nem nagyon haraptak rá. Így végül az lett a megoldás, hogy felment a sima Ubuntu, majd utólag a Mate. Ilyen módon nincs vele probléma. Csak Intel-es gépen viszont az Ubuntu Mate-vel sincs semmilyen gondom. -
-
mckay
aktív tag
Sziasztok!
Segítsetek plíz!
Kezdő érdeklődőként töltöttem le Linux Min-et, a KDE-s felülettel.
Azt olvasni a tutorialokban, hogy csak telepítsem bátran egy külön partícióra a meglévő Windows mellé, és akkor a GRUB-ba kerül majd automatikusan egy menüpont, ami a Windows-ra mutat.
Nos, ez nem jött össze.
(Eleve a Live-ra bootolás után nem pont olyan volt minden, mint a tutorialokban, és hát lámaként...)
És most csak Linuxra bootol.
Persze a Win partíciók meg vannak még, sértetlenül, csak a lemez végére csináltam swap és linux partíciókat.
Szóval a lényeg, hogy nincs nagy baj, csak gondolom az MBR-t felül írta GRUB-bal, és csak annyi, hogy ott nincs semmi Win bejegyzés.Nem estem kétségbe, gugli a barátunk, de
- amit találtam, az bonyi, nem tudom mit kéne beírni kézzel
- aztán találtam a Grub Customizer-t, az grafikus a maga nemében, de még ez is azt kérdezi, hogy ha az Új-ra kattintok, hogy Linux vagy Memtest legyen vagy más? És ha más, akkor leszek szíves bepötyögni a kódot...Mit kéne bepötyögni?
Köszi előre is a segítséget!
jah, persze a HDD semmi extra, gondolom ilyen mindenkié, aki Win+Linux kombót próbál:
/dev/sda1 (ntfs) 0,4GB Helyreállítás
/dev/sda2 (fat32) 0,1GB
/dev/sda3 ismeretlen 0,01GB
/dev/sda4 (ntfs) 220GB
/dev/sda5 (swap) 4GB
/dev/sda6 (ext4) 12GB -
törölt tag
válasz
Bferibörs #52257 üzenetére
Az Nvidia bináris meghajtóhoz megpróbálhatod az xorg.conf fájl "Screen" szekciójához hozzáadni a következőt:
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceCompositionPipeline = On }"
Vagy konkrét felbontással:
Option "metamodes" "1600x900_60 +0+0 { ForceCompositionPipeline = On }"
Nálam bevált a tearing jelenség megszüntetéséhez.
A leállítási problémánál próbálkozhatsz a acpi=force apm=power_off opciókkal, volt ahol segített.
-
growler
őstag
válasz
herdsman12 #52258 üzenetére
Szerintem, csak át kéne nevezni őket ! Valahogy így: Passport to hell
-
herdsman12
őstag
Mit rontottam el? Most látom, hogy újabban "My Passport1" nevet használ az USB-s HDD-m
Első ikonra kattintva alábbi az üzi:A(z) "My Passport" könyvtár megnyitása meghíúsult.
Engedély megtagadva.A másodikról működik rendesen.
Szerk:
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az utólag bedugott pendrive ikonjára kattintva is a My Passport-ot nyitja meg. -
Bferibörs
addikt
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek !
Sikerült szerintem rendesn telepítenem a Ubuntu Mate 16.04.2 disztrót , meg van a 2048 szektor is
Ami nem szűnt meg a kikapcsolás (mate ikonnál beragad) és az újraindítás fekete képernyő és nem indul újra a gép), web böngészők gyors görgetésnél laggolnak (firefox,chrome) Nvidia driverrel is és anélkül is..Más problémát nem vettem észre.
Próbáltam virtualboxot telepíteni- telepítés ,beállítás,indítás sikerült.Viszont nem tudtam telepíteni windowst alá, ezt csak iso-ból lehet ?
CD-ről nem ment néró által készített .n... képfájlból sem.Persze utána kell keresnem mert nem ismerem a telepítési eljárását. -
croixleur
csendes tag
Köszönöm szépen! Ki fogom tölteni. Elolvasom a leírásokat és az összefoglalót.
Ja a videó egy RX460 4GB OC
-
válasz
croixleur #52252 üzenetére
Erre nyugodtan felrakhatod a Cinnamon felülettel, a 64 bites változatokat válaszd mindig!
Jó lenne, ha kitöltenéd a profilod hardveres részét, mert fogsz még itt kérdezni és úgy könnyebb a segítőknek, ha látják, milyen géped van!
Az SSD-re telepítéshez elolvashatod ezt az írást is :
-
vipisti
tag
válasz
croixleur #52247 üzenetére
Ne tarts a Linuxtól, kezdd el használni. Ne keresd benne a Windowst, legyél nyitott és türelmes. Kb mindegy, hogy valamelyik Ubuntuval vagy pl a Minttel kezdesz. Tölts le többféle disztrót is, írd ki USB-re és próbáld ki őket telepítés nélkül. Választasz egyet első benyomás alapján, aztán ha már azt megismerted, akkor össze fogod tudni hasonlítani mással.
-
válasz
croixleur #52249 üzenetére
Ezt akár neked is írhattam volna!
Egyébként úgy járhatsz, mint csixy szaki a Manjaro-val!
Ezzel a
pakolj fel Linux Mintet
javallattal akkor megyünk valamire, ha valamit írsz a gépedről!Ubuntu Gnome vagy Linux Mint kipróbálását tervezem.
Az Ubuntu esetén a Gnome már egy konkrét asztali kezelőfelületet jelent, a Mint esetén ehhez hasonló erőforrás igényű a Cinnamon DE (asztali kezelőfelület) lenne. Utóbbi sokkal felhasználóbarátabb Win-ről áttérőknek, maga a Mint is kicsit felhasználóbarátabb az Ubuntunál, egyébként Ubuntu alapú az is.
Innen le is tudod tölteni a szükséges változatot, itt pedig egy elég jó leíró cikk is van, de érdemes az Összefoglalókat átolvasni, itt is és a Linux Mint topikban is.
-
croixleur
csendes tag
Sziasztok
Gondolkozom hogy esetleg jobban megpróbálkoznék a linuxal. Ubuntu Gnome vagy Linux Mint kipróbálását tervezem. Tudtok esetleg tanácsokat adni hogy mire figyeljek vagy melyik felhasználóbarátabb?
Kezdem kicsit unni az MS baromságokat.Köszönöm a válaszokat.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52175 üzenetére
Azt értem, hogy nincs hang, de azt megnézted, hogy a hangeszközt felismerte-e? Mi az, hogy nincs videó? A hw-frissítés lehetősége meg mi a rák?
Mondom, én még mindig az Archot javaslom. Azzal is kínlódni fogsz, talán még jobban, mire egyszer sikerül feltelepíteni, alapból azon sem lesz hang, stb., mind neked kell a csomagokat felkutatni hozzá, telepíteni, meg mindent beállítani, de legalább lépésenként haladsz az Arch wiki alapján, látni fogod pontosan hol akadtál el, mi a baj, mit nem ismer fel, közben meg sokat tanulsz a Linux felépítéséről, és nem leszel a beginner disztrók telepítőire és készítőire utalva, hanem te faragod ki a saját disztródat. Egyébként nem olyan nehéz kifaragni, ha már pl. normálisan megcsináltad a partíciókat egy előző Linuxszal, utána ezt a lépést kihagyod az Arch wikiből. Plusz ha Archon valami fullos asztali környezetet telepítesz, akkor az is feltesz mindent, ami szükséges. Persze ha megvan a tudásod, akkor Mintnél is ki tudod deríteni terminálból, hogy mi nem megy, milyen csomag kéne, mit ismert fel a kernel.
Nyilván az Arch is úgy kezdődik, hogy dd-vel vagy Rufusszal írod ki, nem a fosadék Unetbootinnel.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52237 üzenetére
Mondom, szerintem hagyd az Unetbootint, ha Linux alatt vagy, akkor dd-vel írd ki az .iso-t, ha pedig Windows alól próbélkozol, akkor Rufuszal UEFI-módban (vagyis előbb dd-mód majd mikor mindent beállítottál, akkor újraállítani az UEFI-módot, mert elmászik a beállítások közben, ha mindjárt azt állítod át elsőnek).
Plusz nyilván a legújabb verziót kell letöltni, de nem a speciális, licencfree, médianyirbált, OEM telepítőt, hanem a rendeset.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52233 üzenetére
Valószínű, hogy UEFI-módban kéne telepíteni a Linuxot, és a telepítőt is vagy dd-vel kírni, vagy ha Unetbootinnel készül (ami egy nagy szar), vagy Rufusszal, akkor figyelni, hogy EUFI-s módban írjuk ki.
Már a Mint is tudja ezt. A DE/WM személyes preferencia kérdése. Ilyen új gépre én már LXDE-t nem tennék (Peppermint, Lubuntu felülete), de talán a MATE is fapad, szóval ízlés szerint Cinnamon, Gnome3, KDE5 közül valamit.
-
csixy
addikt
válasz
ArthurShelby #52242 üzenetére
Mostmár olyan betonstabil, mint amilyen a Manjaro szokott lenni. A win10 is jól húz , már rajta az alkotói frissítés előzetes.
-
csixy
addikt
Tétova tévelygésem sikeres története :
Manjaro linux -windows10 dualboot egy Asus T101HA transformerbookon GPT partíción EFI boottal UEFI biossal. Aranyos kis csatolható billentyűzetes TAB ez 4 Giga RAM-mal és egy 120-as SSD-vel. Örülök neki!Nem kevés küzdelem volt tapasztalatok nélkül, tétován. Valahányszor orrba vágott a probléma , akkor megint neki kezdtem másképp ösztönösen és koránt sem tudományos alapon és sikerült végül. Olyan ez mint a fafaragás. Még szerencse , hogy nem lett fogpiszkáló (avagy tégladarab) belőle!
-
Oneironauta
csendes tag
válasz
Arch telepítés se olyan problémás, ha egy normális telepítőszkripttel csinálja az ember...
(Az Arch Linux topikban van ajánlva jópár...pl. Arch-Anywhere, Feliz, a régi Architect...)Egyébként ne haragudj, de valahogy nekem is az az érzésem, mint ubyegon2-nek, hogy valahol user error lesz a te problémád.
Vagy talán nem neked való a linux...Egzotikus, ritka hardverek esetben előfordulhat, hogy néhány disztrót nehéz/trükkös felrakni, és pár dolgot működésre bírni; de azért az elég ritka, hogy teljesen használhatatlan legyen, vagy némi utánjárással (adott linux fóruma, vagy a híres Archwiki) ne lehessen megoldani valamit...
Ha pedig a Peppermint működik, akkor lakd be azt, teljesen jó kis rendszer, és még szép is (legalábbis nekem tetszik a kinézete)
-
growler
őstag
válasz
" Milyen a fájlrendszer, nem tudom, hogy lehetne megnézni?"
Terminálba:
parted -l -
válasz
Nem te vagy az egyetlen, aki így jár, persze, hogy nem, de a leírtakból az jön le, hogy nem figyelsz eléggé, ezzel meg a szerencsére bízod, hogy sikerrel jársz-e vagy nem.
Azt már régebben is írtam, hogy a kitartásod az nem mindennapi!
Új Linux telepítése előtt nem formatálom a HDD-t, talán kellene, azt hittem a telepítésközbe törlődik rendesen.
No, itt már lehet valami gubanc akár, mert a telepítéskor a partícionálóban, amikor kijelölöd a megfelelő particiónál a /-t, akkor ott gondolom vagy bepipálod a formázást vagy nem.... Az utóbbi az nem jó. Erre nagyon erősen figyelj a legközelebbi telepítésnél, nem tudom mennyit tervezel még e hétre, de egyszerűen figyelni kell a legapróbb dolgokra is. Ez egy ilyen műfaj.
A Peppermint 7 az 16.04 alapú (LTS) így gondolom 5 évig támogatott, de te nem fogod kihasználni ezt az időt szerintem, bár ha beválik....jó kis pörgős disztró az amúgy.
A fájlrendszered remélhetőleg ext4, de lehetne akármi is, ha nem szoktál figyelni a telepítéskor, mert azt is akkor adod meg sajnos.
A középső kis ablakban láthatod, hogy ott van a fájlrendszer kijelölése és a formázás bejelölésének helye is és persze a csatolási pont megadása is! Ezekre mint oda kell figyelni, mert nagyon fontos beállítások.
Az
inxi -P
parancs is megmondja a fájlrendszert, de a gparterd vagy a disks alkalmazás is, most ezek jutnak eszembe hirtelen.Legjobb lenne egy
inxi -F
parancs kimenet ide, abban minden benne lesz. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #52234 üzenetére
Köszi, megkaptam, már vártam
Kapkodó lennék, ha nem működik egy disztró és nem én lennék az egyetlen aki így jár/járt, akkor mit csinálhatnék a törlésen kívül, ha már normális működésre bírni nem tudom. Sok problémám volt nem vitatom, fel is adhattam volna és vehettem volna egy Win-es gépet, ez lett volna a normális döntés? Nem tudom, de nem így tettem, valószínűleg nem vagyok normális
A Mint-ből a legfrissebb verziót töltöttem, -majd az egyel korábbit is -le nem is egyszer és letöltött fájlt írtam Unetbootin-nal pendrájvra, hogy lett ebből OEM verzió lövésem sincs, de tény, hogy nem működtek a dolgok, belépés után kiírta, hogy bizonyos funkciók nem működnek, hiába frissítettem, változatlan maradt. Nílván töröltem. Az egyik Mint telepítés közben összeomlott, feltelepült a gépre, de nem indult el, csak a grub várt valamilyen parancs beírását.
Új Linux telepítése előtt nem formatálom a HDD-t, talán kellene, azt hittem a telepítésközbe törlődik rendesen.
Most Peppermint 7 a gépen ez volt letöltve, gondoltam kipróbálom, bár nem tudom meddig támogatott. Mos 13 db nyitott Chromium ablaknál is gyors az ablakváltás nincs üres oldal, mint a Manjaronal, órák óta nem néztem a gép felé és gond nélkül nyílnak az ablakok
. Milyen a fájlrendszer, nem tudom, hogy lehetne megnézni?
-
-
growler
őstag
válasz
Az Unetbootin-al, a legújabb Ubuntu 17.04-es ISO is kiírható. Csak meg kell neki
mutatni, hogy melyik könyvtáradba töltötted le. [link]
(Kb. az 55. másodperctől !) -
válasz
Sikerült egy újabb reboot után belépni, de siralmas így is se hang se videó, hw frissítés lehetősége sehol
A siralmas szó az nagyon hangsúlyos már, most komolyan kérdezem, miért csinálod ezt a kapkodó arcidegzsábás össze-vissza telepitgetést?
Csak ebben a topikban 445 hsz-ed van, már igazán nem kéne ilyeneket csinálni, hogy Mint 15 telepitését OEM változatban valami érthetetlen módon viszed végbe és utána nyekeregsz, hogy semmi nem jó!
Ha Win alatt csinálod, akkor a windiskimager-rel vagy rufus-szal kiírod a normális, friss iso-t és telepíted, ahogy azt már ezerszer csináltad. Ne az unetbootin-ban lévő régi változatokat használd, annak totál semmi értelme nincs.
Innen letöltöd, amit telepítenél, 17 alá azért ne menj, kiírod és legacy módban felrakod, de előtte tisztítsd meg a géped ezektől a különös módon felrakott furcsaságoktól, kizárt, hogy azon a gépen ne működne valami normálisan. Még a múlt héten egy fél gigás laptopra is simán felment a Mint XFCE és vígan működik!
Egyet ne csinálj, ne kapkodj össze-vissza, annak tényleg semmi értelme nincs!
Mi van most a meghajtódon, milyen fájlrendszer, milyen módban (MBR, GPT) van?
-
teleahocipöm
senior tag
Lacc
Ha nem marad a Peppermint, akkor megnézem a Mageiat, lehet az OpenSuse-t is da nagyon bonyolult az emlékeim szerint. Ha jól emlékszem a Manjaró xfce telepítéskor kérdezte UEFI vagy miarossebbe telepítem és az előbbit választottam, lehet rossz döntés volt és talán a KDE-t is érdemes lenne kipróbálni.God Vazzeg
Pedig semmi egzotikus harver nincs a gépben,a wifi-ről olvastam, hogy problémás lehet, de végül is működött.ALFA
Ha egy nagyon régi f.s gépem lenne, talán arra felraknám, de annyira nem tetszik, alkalmazások telepítése rá egy katasztrófa.Lathronos
Debiannal már a régi gépen próbálkoztam, ott is billentyűzet felismerési problémám volt, ha jól emlékszem, itt segítetek, hogy mit írjak a teminálba, akkor működöt is, de újraindítás után már nem. A Chakra valahogy most nem is merült föl, majd megnézem, a Fedorát próbálgattam a régi gépen, de mi bajom volt vele, nem is emlékszem.Frawly
Én is problémamentesnek gondoltam vagy lehet inkább reménykedtem. A Mint így elsőre tetszik, csak amit letöltöttem már többször is az OEM volt és hiányos, ami az Unetbootinon van az régi verzió. Lehet, hogy Cinnamon-t, KDE-t, Mate-t is ki kellene próbálni?!
Hát Arch az elég problámás, mert manuálisan kellene bepötyögnöm és az nem egyszerű feladat egy átlag felhasználónak, bár már átvillant bennem, hogy virtualboxban apránként bepötyögöm és ha a végén működik, akkor lementem (ha lehet) és átrakom az egész gépre. -
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52187 üzenetére
Most látom, a Mintet már próbáltad. Akkor ahogy írták, Fedora, Debian. Illetve a dmesg kimenetét jó lenne látni, pastebinre, vagy hasonló oldalra told fel.
Vagyis én Archot tennék rá, és csomagonként építkezve nézném meg, hogy mi működik, de csak félve említem, mert szerintem te nem leszel rá vevő.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52186 üzenetére
Pedig ez egy elég jó gép, meg a videókártya is a prociban inteles, pöccre kéne mennie mindennek. Mintet én is megpróbálnám, mielőtt feladnád a Linuxot. Lehet a Skylake túl új, bár elvileg az újabb kernelek (4.9 és felfelé) és az újabb Mesa driverek rendesen kell, hogy kezeljék.
-
agy73p
senior tag
Problémám volt 32 bites gépen Fedora alatt a Flash player-es videókkal, de úgy tűnik, hogy megtaláltam a megoldást. Engedjétek meg, hogy leírjam, hadd maradjon meg itt, másnak is kellhet:
Egy részlete, ha esetleg később törlődne a link:
"enable russian fedora repository
su -c 'yum install --nogpgcheck http://mirror.yandex.ru/fedora/russianfedora/russianfedora/free/fedora/russianfedora-free-release-stable.noarch.rpm http://mirror.yandex.ru/fedora/russianfedora/russianfedora/nonfree/fedora/russianfedora-nonfree-release-stable.noarch.rpm'
install chromium-pepper-flash & freshplayerplugin (it's a plugin that enables pepperflash in firefox):
sudo yum install chromium-pepper-flash freshplayerplugin
You could also just install Chromium browser, if you like it more, and pepper-flash from this repo:
sudo yum install chromium chromium-pepper-flash." -
Ha az Ubuntu az az alapot, a Unitys változatot jelenti, annál mindenképpen jóval gyorsabb a Mint XFCE, ha a 18.1 nem fut jól valamiért, akkor a 17.3 verzió, 2 GB memóriától már akár 64 bites is lehet. letöltés
He még lightosabb kell, akkor az LXLE vagy a PepperMint is gyors disztró gyengébb gépekre. Bunsenlabs szintén.
-
z00li
senior tag
válasz
Flowtation #52152 üzenetére
&ubyegon2 :
Ha teljesértékű PC-ként is használnám, akkor mit javasolnátok? Eddig egy ubuntut telepítettem próbaképp, de ha tudtok jobb, gyorsabb, kezdőknek ajánlottabb disztrót akkor adnátok pár tippet? Köszi!Z
-
válasz
Di Natale #52216 üzenetére
Nemrég kipróbáltam, nem volt vele semmi gond, de nem is emlékszem már rá, olyan tucat-érzés volt. A Chakra-val már régóta küzdök és nem adtam fel, a Goedel nagyszerűen szuperál eddig, lehet, hogy csak a feeling miatt kedvelem ennyire, de a disztróválasztás, főleg DE-vel használva erősen érzelmi kérdés is home usereknél.
A Mint-et és a Manjarot is kedvelem, de KDE-vel egyik se fogott meg. A Chakra az igazi KDE disztró nekem, annak ellenére is, hogy a nem Debian alapúakhoz nagyon láma vagyok.
Egyébként Cinmanó-fan vagyok (ettől a becenévtől a Unitysek agyfrászt kapnak), még Debianon is csak azt használok, de KDE az csak Chakra, Ubuntu meg Gnome, nemsoká még páran áttérnek erre a felületre.
-
Flowtation
őstag
omv-n megy a daemon, a laptopon pedig lubuntu van, szoftverközpontból telepített transmission remote-gui. Ez utóbbival megfelelő autentikáció után simán csatlakozok a démonhoz, csak letölteni nem tudok a nasos megosztásokra, kéri az elérési utakat, csak azok megfelelő formátumát nem tudom megadni.
-
Bferibörs
addikt
-
válasz
Flowtation #52214 üzenetére
Most, hogy ezt írod, leesett a tantusz: remote gui alatt te a programot érted, én meg a WEB-es felületet.
Pontosan mit futtatsz a linux-os gépen? -
Edorn
senior tag
SSH-n másolok ftp-n:
ftp ipcim
prompt
mput *.pdfHogy tudom azt megoldani, hogy ami már megvan a célhelyen, azt ne másolja át?
Illetve a fenti módszerrel való másolás esetén, ha hiba történik, akkor újrapróbálkozik, vagy leáll hibaüzenettel, vagy megy tovább a többi fájlal és nem fogom látni, ha hiba történt másolás során?
-
válasz
Flowtation #52209 üzenetére
Akkor amikor filmet adsz hozzá, akkor a /filmek/lemez/ide/töltöm, amikor mesét, akkor meg a /meséket/ide/töltöm mappát adod meg.
Neked kell biztosítani azt, hogy a torrent daemon-nak legyen joga írni az adott mappába.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #52207 üzenetére
öö, kicsit előre szaladtam, mégsem jó. Permission denied-et kapok, utána meg no data found...
-
Flowtation
őstag
persze, az omv-n megy a daemon, én csak arra csatlakozom a rem.gui-val. Nem biztos, hogy értem a kérdésed, de az a helyzet, hogy nekem van 3 db lemez az omvben, mindegyiken egy-egy megosztott mappával. (filmek, mese, sorozat). Típustól függően töltök le és egyből a végleges helyére küldöm. Erre gondoltál, vagy félreértek valamit?
Ha nem adtam meg elérési utat, akkor csak a daemonban megadott mappába tudok letölteni, ami egy ideiglenes könyvtár, de akkor utána kézzel kellene áthelyeznem.
-
válasz
Flowtation #52207 üzenetére
Az OMV-n fut a torrent is nem? Miért nem siman a foldert adod meg? Pl. /ide/töltsd/le
-
Flowtation
őstag
Hello!
Transmission remote guiban, az elérési utaknál mit kell megadni ha a nasra (OMV) szeretnék letölteni? A nason van 3db megosztott nfs mappa, ezekbe szeretném indítani közvetlenül a letöltést, most ugye nem tudok csak az "ideiglenes" mappába, amit az omv-n belül a trans beállításaiban megadtam.
az
ip.cím:/export/megosztás
ip.cím:/media/guid/megosztás
cuccok nem működnek.szerk:
megoldódott:
ip.cim:/export/megosztás=/ahová/fel/lett/csatolva a hálózati mappa -
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #52191 üzenetére
Szerintem hagyd a 'csába, a 16.04-et, mert nagyon megválogatja mivel működik együtt. Vagy a debian 8.7.1-gyel próbálkozz(ezek a nofree live ISO-k, vagyis minden előtelepítve van ami kell), vagy a már előttem említett Mageia, openSUSE, Fedora(ezek a spin ISO-k, vagyis az XFCE is köztük van) vagy Chakra valamelyikével.
-
ALFA
senior tag
válasz
teleahocipöm #52182 üzenetére
Tök mással kellene foglalkoznom, erre napok óta ezzel a vacak géppel kinlódok.
Minek? Ott a puppy linux, cd-ről használhatod és szépen megmondja, milyen hardware gondok vannak, ha vannak.
-
ALFA
senior tag
válasz
Rimuru #52163 üzenetére
Nagyon jó lenne tanulni, ha lenne miből és lenne értelmes reagálás, nem csak lekezelés.
Tudom, most jön kapásbóla válaszod, hogyhátottaman, csakhát az apt-get esetében 8 oldalas és nem lehet kimásolni, csak 40 soronként a terminálból és nincsenek példák, mert amit leírnak, az közel sem egyértelmű. Talán angoloknak igen, akik pár év után már sejtik, hogy melyik kifejezés mire utal. -
ALFA
senior tag
Gyors segítséget kérnék, RTF fájl valamiért nem nyitható meg Libreoffice-ban, a hibaüzenet szerint fájlhiba, csakhogy mindig az utolsó karakter utáni karaktert adja meg hibaforrásként.
Szövegfájlként Pluma megnyitja, tehát valami más problémája lehet.
Hogyan tudom megnyitni és esetleg másként elmenteni?
Nagyon nem szeretném szövegfájlból a /par és hasonló részeket törölgetni és az ékezetes betűket konvertálgatni. -
törölt tag
válasz
Bferibörs #52190 üzenetére
Én mindig előre dolgozom a particionálást illetőleg, vmi LIVE rendszer alól (személyes kedvencek: GParted LIVE!, SysRescueCD). De ha telepítővel csinálod, az sem gáz.
Az SSD miatt figyelj, hogy a kezdő szektor a 2048 legyen (gyk. 1MB hely a meghajtó elején).
Ha nem hibernálsz (már pedig SSD-n nem hibernálsz), akkor az 1GB swap bőven elég.
A gyökér min. 15GB legyen.
A külön /home nem rossz ötlet.
Új telepítésnél megmutatod a /home-ot neki, és nem formázod, ennyi.
Az Ubu MATE teljesen korrekt kis rendszer! -
karamblo
tag
válasz
karamblo #52200 üzenetére
Testdisk ezt írja kezdésnek :
TestDisk 7.0, Data Recovery Utility, April 2015
Christophe GRENIER <grenier@cgsecurity.org>
http://www.cgsecurity.orgDisk /dev/sdb - 10 MB / 10 MiB
CHS 2 255 63 - sector size=512Note: Correct disk geometry is required for a successful recovery. 'Analyse'process may giv
e some warnings if it thinks the logical geometry is mismatched.
>[ Analyse ] Analyse current partition structure and search for lost partitions
[ Advanced ] Filesystem Utils
[ Geometry ] Change disk geometry
[ Options ] Modify options
[ MBR Code ] Write TestDisk MBR code to first sector
[ Delete ] Delete all data in the partition table
[ Quit ] Return to disk selectionMost ez mi ??? Bocsássatok meg, csak nem akarom feladni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Autós topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Synology NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest