- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Magyarított Android alkalmazások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
moleculez
veterán
válasz
King Unique #99857 üzenetére
woeusb-vel írva elindult
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #99857 üzenetére
Ja, meg nyilván a felcsatolt ISO tartalmát kell a pendrive-ra másolni a fájlkezelős másolásnál, nem magát az ISO-fájlt 1:1-ben, az utóbbi max. a Ventoy és társai módszereknél opció.
-
moleculez
veterán
válasz
King Unique #99855 üzenetére
Telepítő az MS hivatalos ISO
Hardware nincs használom rendszeresen a pendriveot.
Ventoy azért került elő mert az hogy filekezelőben felpattintom az NTFS pendrivera az nem hozott eredményt. A célgépen is Fedora van amúgy mint egyedüli install. -
K0zm0
aktív tag
válasz
King Unique #78311 üzenetére
a tanároknak és diákoknak ingyen jár, nem kell külön megvenniük
Ezt nem tudtam, köszi a infót! Az én időmben csak az iskola kapta ingyen, nekünk meg onnan kellett beszerezni ahonnan tudtuk. -
gyulazsolti
senior tag
válasz
King Unique #77231 üzenetére
Köszönöm szépen, neked is.
-
válasz
King Unique #71180 üzenetére
Szia!
Koszonom valaszod!
Eloszor azt gondoltam, hogy a haz elolapi portjai nem adnak eleg naftat a cuccnak (Front USB3.0 portba volt dugva az alaplapon, tehat maga a lap siman tudja). Igy betettem egy hasznalaton kivuli USB3 elolapi panelt a hazba (ment a masik Front USB3.0 cstlakozora).
5.5.5-os Linux kernellel probaltam mielott ide irtam, am azota jott egy 5.5.6-os frissites. Most megy mint a haz elolapi portjaival, mind a beszerelt elolap portjaival.
Tanulsag: felig meddig rolling rendszernel lehetseges, hogy a driverben lesz a hiba. Mivel az USB3.0-s pendriveomat meghajtotta az 5.5.5 is, igy arra tudok gondolni, hogy "felgozzel" mentek az elolapi USB portok.
Tehat az elolap jo, a beepitett cucc jo, a haz jo, az SSD jo, a kernel volt a hunyo.
Nem akartam szegeny SSD-re raakasztani egy SATA-USB3 atalakitot csak ugy, ez igy esztetikusabb, no meg lehet, hogy kesobb HDD-t is szeretnek benne hasznalni, akkor pedig nem kell egy kulon eszkoz ahhoz is.
Udv. core2 -
0xmilan
addikt
válasz
King Unique #69256 üzenetére
Remeltem, hogy van valami magic dd kapcsolo, ami megoldja minden problemam, de nem.
-
0xmilan
addikt
válasz
King Unique #69254 üzenetére
Na, nem terveztem ekkora threadet generalni, meg nem is trollkodok, de vicces volt az eleje
itsfoss.com-on kb. ugyanezt a leirast talaltam, mint az elso bekezdesed. Meg 3 evvel ezelottrol is az remlett, hogy fdisk-kel particio, aztan mkfs, boot flag, mount pendrive, mount iso, aztan cp. Igy utolag persze konnyu.A masodik bekezdesed meg pont szemlelteti, hogy miert maradtam a windowsos megoldasnal. Local halon volt win 7, igy konnyu volt gyorsan atdobni oda az iso-ot es elintezni rufus-szal. Ott ~3 klikk, raadasul a tool azzal buszkelkedik, hogy ketszer olyan gyors, mint a linuxos megoldasok.
Harmadreszt meg nem anyaztam ennyit az elmult honapban, mint most. Nonsense ez a rendszer, bar valoszinuleg az edu licenszes regisztracio csapta ki legjobban a biztositekot, ami nem a default elmeny resze.
ubynak is koszi a tippet, de nem volt kedvem emiatt ppa-zni. minimalizmus meg minden.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
King Unique #66909 üzenetére
Kőszönöm, csak egyszer kell ráéreznem a metodikára és utána menni fog.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
King Unique #66905 üzenetére
Átmozgatás alatt mit értetek, mert egérrel nem hajlandó csinálni semmit. Live cd alatt próbáltam természetesen..
-
válasz
King Unique #66905 üzenetére
másik válaszban leírt módszerrel már működhet, egyenként átmozgatva a partíciókat
Ez igaz, bár elég sok buktató van benne, én azért nem említettem ezt a módszert, mert a szürke 1MB-os rész eltüntetését nem a Mint hozzáillesztésével lehet megoldani, hanem az általam nem használt oprendszer zsugorításának pontos beállításán múlik, annak használatába értelemszerűen nem kontárkodom bele. Mint tudjuk, okkal csinálja a rendszer ezeket az 1-2MB-os helyeket a particiók közé.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
King Unique #66897 üzenetére
Köszönöm Urak! Még akkor kipróbáltam és rá is jöttem, hogy így sajnos nem kivitelezhető a Mint és a Swap miatt. Amúgy az egérrel nem is sikerült megfognom a csúszkát, efektív nem csinált semmit. Egyenlőre még marahat így a rendszer, akkor sajna törölni kell a linuxokat, de akkor már megy a Win10 is a lecsóba 😃.
-
Thusor
őstag
válasz
King Unique #65642 üzenetére
Igen, nem a DD képfájl módot választottam, hanem a másikat. De az a fura, hogy mindig is Rufus-al csináltam és soha nem változtattam az általa felajánlott beállításokon, mindig jó volt. Ubunut beépített készítőjével ugyanúgy megállt a telepítő betöltése. Nem tudom, hogy mi lehetett a pontos gond, mert hibát semmit se írt ki.
-
ontheground
tag
válasz
King Unique #65385 üzenetére
Egyetértek végülis, de, hogy a Win a saját cuccával a saját rendszerpartícióját is képes átméretezni, az nekem új. Én ilyet Partition Magic-kel tudtam csak megcsinálni anno. Meg talán Minitool-lal. Utóbbit használom is a mai napig
Igazad van végülis, hogy minden rendszert a sajátjával érdemes méretezgetni. Félig off, de nálam sincsenek felcsatolva pl. csak olvashatóra az NTFS partíciók Linux alatt, Win-en meg Diskinternals Linux Readert használok, az ext2fsd amúgy sem szereti a default opciókkal az EXT4-es partícióimat, talán a ^has_journal segítene, de már nem babrálom. Meg amúgy sem tenném rá az életemet sem az ntfs-3g-re, sem az ext2fsd-re rw módban.
-
ontheground
tag
válasz
King Unique #65363 üzenetére
A saját rendszerpartíciójához(C) kétlem, hogy hozzányúlna a Win. Nem kell félni a Gparted-től, szépen zsugorítja az NTFS-t is, de ha nagyon windows alól akarja valaki megoldani, vannak a neten maszek Windows live CD-k is, teli jó kis programokkal, én pl Minitool-lal méreteztem át anno őket. Azt hiszem, a Minitool-nak is van live cd-je.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #65363 üzenetére
Ja, most nézem nem rendszerpartíciót akarsz átméretezni... Ilyenkor már inkább opció a GParted, ahogyan Windowson az előbbi módon kivitelezve szintén. De ha van hely az SSD-n, akkor lehetne a Linuxot is arra telepíteni, nem tovább bonyolítani a külön fizikai meghajtóra történő telepítéssel. Ha pedig csak kipróbálni akarod első körben, akkor megteszi a pendrive-ról bootolható live rendszer, vagy virtualizálva futtatni (pl. VirtualBox).
-
herdsman12
őstag
válasz
King Unique #63882 üzenetére
Írtad már, hogy kellene lenni SMART infonak, én meg elkönyveltem, hogy így jártam.
Azóta már telepítettem a gyári diag programot.(#63883) Victor Súgó
Én se a verzióra, inkább a Sonyra gondoltam, GSmartControl nem bírt vele.
A smartctl kezdésnek ilyen hibát dobott:
/dev/sdb: Unknown USB bridge [0x1058:0x0830 (0x1065)]
Please specify device type with the -d option.Magamtól biztos nem kezdek próbálkozni, de a
sudo smartctl -a -d sat /dev/sdb
kiolvasta az adatokat.
Köszi. -
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #63836 üzenetére
Szóval linuxot mindig DD módban kell kiírni.
"ugyanúgy írja ki az ISO-t, mint Linuxon terminálban a dd"
Ez az amit nem értek, hogy ott mi más (a mechanizmus részeltei nem érdekelnek (ahhoz sajnos kevés vagyok), hanem csak így címszavakban, hogy mit csinál másképp dd módban).
Kicsit ezt most úgy tudom értelmezni, hogy dd-ben linux módon/módszerrel írja ki.Eddig csak párszor csináltam bootolható pendrive-ot linuxon, de az ilyen next-next-finish volt, nem nagyon volt opció és magyarázás.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #63828 üzenetére
Ezt sosem értettem, hogy mi az a DD képfájl mód.
Ugye általában iso-t írunk ki (mivel anno eredetileg cd-n volt minden), ezért ezt kell általában választani, de már én is futottam bele abba, hogy DD Image mód kell, hogy tudjak bootolni róla. -
Victor Súgó
tag
válasz
King Unique #63805 üzenetére
Mondjátok, ha SSD-re hardveres jelszót állít be a gazdája, majd törli a jelszót, az nem egyenértékű a secure erase művelettel?
Régen olvastam egy olyat, hogy az SSD-k eleve kódoltan tárolják az adatot és ha a felhasználó eljátssza azt, amit a jelszó elfelejtésekor, az megfelel a teljes törlésnek, mert felülíródik a firmware-ben a kódoláshoz/dekódoláshoz használt kulcs.
Ez hülyeség lenne vagy nem megy minden SSD-vel/BIOS-szal? -
válasz
King Unique #63801 üzenetére
Kösz az ötletet, ezt én is olvastam valahol hogy altatással kiváltható a tápreset. Tehát ezzel laptopoknál is lehet használni..
Azért egy egyszerű képernyő felbontás problémától amire a segítséget kértem eljutottunk a lopásra felbujtásig..
Sajnos a 'blkdiscard' csak file/szektor szintű művelete(ke)t végez, míg a Secure Erase egy ATA szintű művelet, ezért ugyan hasonlót csinál, de nem ugyanazt. Ezért találtad meg utána azt amit nem kellett volna megtalálnod.
Láton kénytelen leszek kézikönyvet nyomtatni a 'hdparm' hoz, vagy tudás nélkül kisérletezni a PM képernyőfelbontás kézi megadásával a cfg fileokban..
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #62920 üzenetére
Ezzel teljesen egyet tudok érteni. De amikor nem tiszták a pontos körülmények, akkor érdemes más szoftverrel is megpróbálni.
Természetesen én sem hiszem, hogy ez a gond, a hibaüzenetek másra utalnak. -
infectedmann
őstag
válasz
King Unique #62917 üzenetére
Három pendrive-val próbáltam, kötve hiszem, hogy mind a hárommal gond lenne
És igen, DD módban írtam ki az ISO-kat.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #62917 üzenetére
Én még sosem használtam a Rufus-t, de volt már, hogy egy-egy verzió problémás volt mások szerint.
-
Shyciii
veterán
válasz
King Unique #62779 üzenetére
King Unique, ubyegon2, CPT.Pirk
King Unique-nak hála rendesen bebootolt a Windows 10-esre a teszt noti, úgyhogy mehetett a firmware update szoftver letöltése. És ekkor ért a meglepetés. Már a Windows se látta az USB3.0-ás porton a winyót (4 hete mikor próbáltam még igen). Úgyhogy ekkor már biztos volt, hogy a firmware frissítés nem fog segíteni, ha van újabb. Volt is új firmware, és fel is tettem. Imádkoztam közben, hogy ne legyen galiba, mert biztonsági mentést nem tudtam hely hiányában csinálni
Aztán átmentem a szomszédhoz és kipróbáltam a Toshiba kábelével, és azonnal felismerte az Arch Linux is a winyót az USB3.0-ás porton. Úgyhogy a gyári WD kábel elkezdte bemondani az unalmast még nyár eleje környékén (akkor kezdődött hogy minden másodikra volt jó), aztán nyár közepén lett olyan állapotban a kábel, hogy már az USB3.0-ás szabványnak már nem felel meg az "állapota".
Köszönöm mindannyiótoknak a segítséget -
Shyciii
veterán
válasz
King Unique #62779 üzenetére
A másik kábelt nem próbáltam, de holnap megint átmegyek a szomszédhoz, és kipróbálom a Toshiba winyó kábelével. De azt tudni kell, hogy ez a WD már régóta megvan. Jelszózár így nincsen rajta, és mikor áttértem linuxra (Manjaro), akkor szépen működött. Aztán valamelyik kernel frissítés óta (vagy más egyéb) már csak minden másodikra ismerte fel, aztán már sehogyse. Illetőleg az USB2.0-ás csatin látja, és működik, csakhát azon 2,5x lassabban. Az USB3.0-ás csatin meg már csak felpörgeti.
-
Shyciii
veterán
válasz
King Unique #62777 üzenetére
Hopp, akkor ez lesz a gond. Köszi, ezt holnap kipróbálom
Amúgy ez a winyó egy szimpla WD My Passport, tehát nincs mögé írva semmi.
A modellszám ha minden igaz akkor WDBYFT0020BWT-0B -
hypno skate
senior tag
válasz
King Unique #62379 üzenetére
Legacy Bios-os a laptop, mert így vettem évekkel ezelőtt, aztán amikor grátisz frissíteni lehetett bármilyen szutyok win7-et jogtiszta win10-re, akkor lefrissítettem, majd amikor átköltöztettem a boltot SSD-re, akkor megint nem változott.
Közben újra nekifutottam a dolognak, csak a renszerbetöltőt nem buzeráltam, rakja ahova akarja. Így már elindul szépen mindkét rendszer. Ott a GRUB, látszik az összes windowsos partíció és a rajtuk lévő adatok, mindenki boldog.
Nyilván új, szűz rendszer másképp viselkedik mint egy évek óta masszívan amortizált, de egészen fürge az Ubuntu. Pontosabban azt mondanám, hogy valahogy más ritmusban dolgozik mint a windows. Meg minden máshol van.
Mindegy, ebben nekem nem kell elmélyednem túlságosan, a gyerek meg majd megtanulja. -
totron
addikt
válasz
King Unique #62186 üzenetére
Ez only BIOS, UEFI a környéken sincs. Mountoltam az iso-t, a tartalmát másoltam fel értelemszerűen. Bosszant, nem tudom hol a hiba. Ugyanezekk a hardverekkel megy Windows boot, csak éppen még linux alól megírva eddig még soha. Nem tudom hol és mi marad ki.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #62048 üzenetére
Sárt nem dobáltam senkire, ha visszaolvasol. A Windowst ekézem, de teljesen jogosan. Az SSD topikban nincs sok mindent ekézni, de ott egyszerűbb a téma is, meg egy szinten túl ismétlődik. Bár néha ott is le van ekézve néhány régi modell, meg gyengébb széria, csak ott senki nem áll le vitatkozni, hanem általában egyetértés van, az ár-érték arányos elég egyértelműen szokták mutatni a helyes utat.
Azt meg sose értettem, hogy a Windowst miért védik sokan, meg lelki támadásnak veszi, ha valaki leírja miért tré. Ha még a MS fizetné őket, akkor megérteném. Azért ne feledjük, hogy nem véletlenül linuxos topikban írom, tehát még az sincs, hogy odamegyek a Windows-fanok közé embereket hergelni. Nem érzem egyébként sem úgy, hogy egy olyan határt átléptem volna vele, ami már gáz lenne akármelyik topikban is, főleg, hogy tisztában vagyok, hogy itt a PH-n a szokásos fórumon szintnél 10× alacsonyabb az ingerküszöb, meg egyszerű egyet nem értés esetén is elkezdenek kimoderálgatni névtelen feljelentgetés alapján.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #62046 üzenetére
Azokon a gépeken, amelyikeken tekerte a lemezt, azokban ilyen 2. genes i7 meg 3. genes i5 van, mobilprocik, meg 8-16 GB RAM, lapozófájl letiltva, Windows Update-en kívül szinte semmi nem fut. Tehát még az sincs, hogy elfogyott a memória, meg swaphoz kéne nyúlnia, mert a Feladatkezelő ott mutatja, hogy csak 1,1-2,5 GB memória van használatban, a többi ott áll üresen hegyekben, hogy csak kong.
(#62045) Shyciii: a gond nem a grafikus felülettel van, nem az lassít. A töketlen frissítési koncepció, registryzés, töredező NTFS. A csilivili felület (bár ezt is visszabutították a Win8.x-10-ben) max. csak a memóriaéhséget és a GPU használati intenzitást emelhető legrosszabb esetben.
(#62051) ubyegon2: azt azért tegyük hozzá, hogy a KDE5-nek úgy ment le ennyire a fogyasztása, hogy újraírták, és porig is butítottak ilyen flat desingos tabletUI szintjére.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #62043 üzenetére
A Web Contentet mindig hozzá kell számolni. De az valóban igaz, hogy a mai web bloat, azzal nem sokat tudsz csinálni, a sok fül megeszik bármilyen gépet reggelire, nincs az a proci, meg az isten RAM-ja, amit ne tudna megenni 64 biten (32 biten gátat szab neki az alkalmazás számára rendelkezésre álló max. 2 gigás címtér).
Ha ez neked probléma, tegyél fel uBlock-ot a reklámok kigyomlálásra, a JS-ek visszaszorítására meg Noscript. Ezekkel jelentősen lecsökkenthető a böngészés erőforrásigénye.
Egyébként Win10-en nem is az a baj, hogy a procit eszi, hanem inkább a lemeztekerés, az I/O-t tömíti el, ami lefogja az egész gépet, meg hogy rohadt sokáig is tart. Ha valami ésszerű 5-10 percig csinálná, akkor mikor én engedném meg neki, semmi baj nem lenne vele. De mindig csinálja, ha kell, ha nem, néha még akkor is sokáig tekeri, ha épp arra jut, hogy nincs frissítés. És nem te döntöd el, hogy mikor frissítsen, kapod az arcodba. Pedig be lehet állítani, ütemezni a frissítéseket, de az se ér sokat, mert ha épp akkor nincs bekapcsolva a gép, akkor a következő nap fogja közvetlenül bekapcsolás után rád erőltetni a frissítéseket.
Win10-en az egész frissítési folyamat szar. P2P kezelik a frissítéseket, apró darabonként, a települő frissítések előtt full mentés csinál a rendszer (akkor is, ha a rendszer-visszaállítás ki van kapcsolva), létrejön, átíródik kismillió registry kulcs. Ez pedig idő. Ezek egyike sincs linuxon, ahol 0,01 másodperc eldönteni a procinak a függőségeket, a csomagokat sima https-ből húzza le, nincs registryirkálás (bár vannak helyette post install scriptek, de nem minden csomagnál, meg ezek a scriptek jóval egyszerűbbek is). Meg a linuxos fájlrendszerek is sokkal lemezbarátabbak, gördülékenyek, főleg ha sok kis fájllal végzett műveletről van szó, nincs akkora töredezés, ez pedig sokat számít intenzív lemezműveleteknél sebességben, és a kernel is profibban cache-el RAM-ból, az egész sokkal simább, főleg HDD-s rendszereken jön ki ez a különbség nagyon durván, de valamenyire SSD-n is gyorsabb a Linux. Tovább oldja a gördülékenységet, hogy Linux alatt nem kell vírusirtónak, meg mindenféle security szoftvernek futni a háttérben, amik pluszban fogják a gépet.
Szerk: konkrét adatokat is tudok írni. Most frissítettem sudo pacman -Syu kiadásával, és próbáltam Gnome System Monitor Transparency-vel nézni a proci, lemezterhelést. 4 tárolónak a listáját frissítette le, összesen 10 csomag frissült, 9,76 MB letöltéssel és 46,42 MB lemezművelettel járt. A frissítések keresése (listafrissítés, verziók összehasonlítása, függőségi fa kiszámítása) nem tartott 1 mp-ig. Utána kérdezte telepítheti-e őket. Y-ra nyomva lezavarta a frissítést is nem egészen 5 másodperc alatt. Mindkét szakasz olyan gyorsan zajlott, hogy taskmanagerben nem is volt ideje a prociterhelésnek 0%-ról felmenni, meg mire a lemezműveletek is reigsztrálódtak, már végzett is az egész frissítés. Egy hasonló kaliberű frissítés (pl. csak a Defender vírusdefiníciós adatbázisa frissül) Windowson eltart vagy 15 percig minimum, ha épp nem hosszabban, közben meg a lemezhasználatot feltekeri 90% fölé, és a lemezhasználati is led is villog folyamatosan, mint az örült, mellette belassulnak a progik. Valami 6 éves mobil i7-es laptop, 35 W TDP-s, gyertyaláng teljesítményű, 2/4-es procival, és átlag SATA3 SSD-vel, igaz a Windows alatt egy UASP USB3-ra kötött SATA2 SSD van tolva, de arról is 5-6 másodpercig tart a full boot (kikapcsolt Gyorsíndítás) ideje, tehát az sem lassú meghajtó.
De pl. az is elég durva, hogy azonos felhasználás mellett a Windows többet ír az SSD-re 1 óra alatt (5 GB fölött), mint a Linux egész nap (az olyan 3 GB körül). Böngészőcache mindkettőnél a RAM-ba megy, a letöltések az SSD-re, de ezek letöltögetés nélkül lettek mérve, hogy csak offline játék ment, meg a frissítések szaladtak végig. A nagyságrendi különbségek lemezhasználatban itt is tetten érhetők.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #62032 üzenetére
Azt nem is írtam, hogy 0 a proci és lemezhasználat, de elenyésző. Észre sem venni. Valami egy jegyű % procihasználatot produkál a terminálban futó pacman. Épp úgy lehet használni a gépet, mintha semmi nem futna a háttérben.
Az külön furcsa, amit a FF-hoz írt, mert a linuxos FF-nak pont kisebb az erőforrásigénye, mint a windowsos FF-nak. A linuxos Chromiumnál is mintha ez lenne a helyzet, de a Chrome-ra már nem igaz.
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #62021 üzenetére
Ha van a gépben legalább 4 Giga ram a 64 bites win10-nek, vagy a 32bitesnek 2,66 Giga ram , akkor már nem olyannyira akadós a járása.Szerény tapasztalataim szerint. Azért minden gépemen van telepítve még legalább egy linux is.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #62032 üzenetére
En meg minden forrasbol forditok (frissitesnel is), az rendesen megizzasztja a rendszert, nagy dolgok eseten boven tobbet fogyatsz mint egy windows update, szerintem tema zarhato.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #62024 üzenetére
Nálam az Arch alatt a nagy frissítések sem tekerik, akkor sem, ha több száz csomag frissült, összesen több GB méretben, bár ez is ritka, mert ehhez túl gyakran frissítek, és nem nagyon szokott egy napra 5-20 csomagnál többől frissítés lenni, átlag 100-200 MB méretben mindössze, de ez is max., mert vannak napok, amikor semmi nem frissül, vagy csak 1-2 darab, pár megás csomag.
Egyedül akkor szokta kicsit jobban megküldeni a procit, ha kernelfrissítés van, és az új kernelt épp csomizza be az initramfs image-be, de még itt sem szokott teljesen kitekerni egy prociszálat sem, épp csak hogy fel tud kapcsolni Turbóba a proci, de ez a művelet is csak néhány MÁSODPERCIG szokott tartani, aztán vége is van, meg nyugodtan lehet mellett mást is csinálni, böngészni, FullHD videókat nézni, játszani, meg akármit, nem akaszt meg semmit, nem lépi túl a kulturált erőforrásfelhasználás kereteit. Onnan szoktam csak róla tudni, hogy pár mp-re kicsit jobban felpörög a proci ventije, majd visszalassul hallhatatlan szintre. Bárcsak ott tartana a MS is, hogy csak ennyivel járjon a legkomolyabb frissítés is.
A lemezt meg SOHA nem tekeri, és még HDD-ről is vállalható sebességgel fut.
(#62025) Cifu: szerintem nyugodj le, ne vedd ennyire komolyan, amit írok. Én is leírtam az álláspontom, te is, meg úgy sem fogjuk tudni megtéríteni egymást.
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
King Unique #61983 üzenetére
Nem találtam semmit manjaroval kapcsolatban, de nyomtam egy resetet a bios-nak, utána megjelent és be is tudtam állítani, hogy a grub töltsön be, a windows bootloader is ott van. Fura, de most megy, szóval legközelebb tudni fogom, hogy a bios akar szívatni.
Lehet csak azért tűnik lassúnak egyébként, mert eddig ssd-n volt. Amúgy teljesen új telepítés, a partíció félig sincs tele, 2 hete ment a töredezettségmentesítés is. Automata frissítések meg minden vacak kikapcsolva, szóval azoknak se kéne fogni, aztán ki tudja milyen dolgok futnak még a háttérben.
Ez az EasyUEFI viszont jó cucc, köszi a linket. -
CanibelZ
aktív tag
válasz
King Unique #61978 üzenetére
WD blue 7200-as, szóval nem kéne ennyire rossznak lennie, de haverom is panaszkodik, hogy nála se valami gyors.
ubyegon2: okés, köszi. Annyira nem akarok nagyon előre menni verzióban, a mesa 18.2.x lenne a fontosabb csak főleg steamplay miatt. Állítólag sok esetben javít a teljesítményen.
Tudom, hogy nem ugyanaz, az az első dolgom volt a win telepítése után kikapcsolni. A secure boot-ot most néztem meg, az is ki van kapcsolva. Valami MSI fast boot is van még mellette, de az sincs bekapcsolva. -
CanibelZ
aktív tag
válasz
King Unique #61976 üzenetére
Az volt az alap gondolat, hogy mivel nálam a win nagyon nem szereti a hdd-t (iszonyat lassú néha a rendszer, de a programok rendesen mennek...), akkor hátha a boot kicsit normálisabb lenne.
De hagyni fogom, szerintem nem lesz már egy évig fent úgy sem, addig kibírom.
A secure boot-ra én is gyanakodtam, de ahogy néztem, nincs bekapcsolva, de meglesem megint, hátha. Mas nagyon nem lehet a ludas, mert tényleg minden lépést úgy csinálok, ahogy ez a leírás mutat.
De agyalok, hogy megnézem megint a debiant, azt is így kéne telepítenem, vagy ott változik kicsit a dolog? -
Shyciii
veterán
válasz
King Unique #61753 üzenetére
Sajnos azt próbáltam, de hatástalan. Illetőleg ezt is próbáltam már, de ez sem segített:
In file /lib/udev/rules.d/69-libmtp.rules comment out the line
# Autoprobe vendor-specific, communication and PTP devices
ENV{ID_MTP_DEVICE}!="1", ENV{MTP_NO_PROBE}!="1", ENV{COLOR_MEASUREMENT_DEVICE}!="1",...Than you need reload udev rules
udevadm control --reload-rules && udevadm trigger
Viszont a dmesg ezt írja ki mikor rádugom a winyót:
[ 238.624200] pcieport 0000:00:1c.5: AER: Corrected error received: 0000:00:1c.5
[ 238.624214] pcieport 0000:00:1c.5: PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Data Link Layer, (Transmitter ID)
[ 238.624228] pcieport 0000:00:1c.5: device [8086:9d15] error status/mask=00001000/00002000
[ 238.624238] pcieport 0000:00:1c.5: [12] Replay Timer TimeoutNekem eddig rendben ment USB3-as sebességgel. Stabilan tartotta a 90MB/s-et. Most viszont így erősen szívs az USB2-es portban, mert ott 40-45MB/s-nél többet nem visz.
-
válasz
King Unique #61559 üzenetére
Nem kell mindent vérkomolyan venni.
-
ooszi
senior tag
válasz
King Unique #61537 üzenetére
-
válasz
King Unique #61529 üzenetére
hogy a felhasználástól függően akár még 16 GB RAM-nál is szükség lehet rá.
Ez a hibernálás lehet vagy más, nem home user szintű felhasználás. Szerintem. Ettől függetlenül igazad van!
Mint mindig. Talán abban nem, hogy az összes Linuxos topikban le akarod beszélni a népeket, hogy csak Linuxot használjanak. Szerintem akinek nincs szüksége arra a nagyszerű Windows oprendszerre, azt hagyjuk, hadd engedje el.
Ettől még max respect a küldetéstudatodért.
Maradjunk annyiban, hogy mindenki akkora swap-ot használjon, amekkorát akar. Mivel a rendszer nem fogja használni, az tuti, fentiek kivételével.
-
válasz
King Unique #61524 üzenetére
Talán nem telepítettél még Ubuntut és nem találkoztál figyelmeztetéssel akkor, amikor nem volt létrehozva swap?
Legalább párszáz esetben láttam, mert Mint telepítéskor is ezt írja, ettől még ez vicc. Sorry, de ha emiatt javasoltad a swap-ot, az ......
Aztán gyakorlatilag nem tudsz semmi egyebet felhozni ellene, csak azt, hogy van 8 GB RAM.
Nem kell egyebet felhozni, Linux alat tsenki nem javasol 8GB RAM mellett swap-ot, ha nincs hibernálás, de ezt gondolom olvastad már 5ezerszer.
Egy relatív kis méretű SSD-n ráadásul funkciótlanul swap-ot csinálni..... -
válasz
King Unique #61516 üzenetére
Illetve eleve célszerű létrehozni, mivel az Ubuntu telepítője ugatni fog, ha nincsen.
Sorry, de ez a figyelmeztetés abszolút értelmetlen.
(ugye nem mondod, hogy ezt komolyan vetted?)
Lehet SSD-n swap partició, de minek 8GB fizikai RAM mellett? Nem túlkímélés vagy lespórolás miatt.
-
ooszi
senior tag
válasz
King Unique #61508 üzenetére
""" vagyis normál esetben kell még egy EFI-rendszerpartíció (ESP) is a lemezre """
ezt hogy is kell, csak linux lesz, nincs windows mellé linux.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #61324 üzenetére
A BIOS-ban a fast boot maradhat, az nem ugyanaz, mint Windows alatt a fast boot. Elég zavaró, hogy nevezik mindkettőt ugyanannak, valójában közül nincs egymáshoz. A windowsos megoldás félhibernációt csinál, és abból indít legközelebb, a biosos fast boot csak kihagy néhány tesztet, meggyorsítva az eszközök detektálását.
Mikrobi: ha nem csatolsz fel Linux alatt NTFS partíciót, akkor is ki kell kapcsolni dual bootnál a fast bootot. Mert mikor legközelebb indul a Windows, akkor annak is probléma lesz az előzőleg nem megfelelően lecsatolt meghajtókat állandóan végigjavítgatni chkdsk-val. Mondom, nem egy nagy szám, egy perc alatt kikapcsolható, csak figyelni kell rá, meg ha hibába futsz bele, ezt kell először ellenőrizni.
Azt még jól írják, hogy secure boot is legyen kikapcsolva, ezt már a két OS telepítése előtt ki kell kapcsolni.
Virtuális gépen pass through-val nem érdemes szenvedni. Vagy megy, vagy nem, ha megy is, nagyon sokat kell hozzá hekkelni, minden eszközből kettő kell (2 GPU, 2 billentyűzet, 2 egér, stb..), sokkal bonyolultabb megoldás a dual bootnál is. Nem javaslom.
A dual bootot könnyíteni szokta, ha két külön lemezen van a két OS, és nem is tudnak egymásról, hanem boot közben a BIOS boot menüben választod ki induláskor, hogy melyik lemezről töltse az OS-t.
-
válasz
Meg egy kerdes:
A fast boot-ot BIOS-ban miert kell kikapcsolni? Ez nem csak a post folyamatot roviditi le? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Mint pl. nem tudja aktiválni a zárt nVidia drivert, ha be van kapcsolva a secure boot.
-
válasz
Ertem koszi!
Meg egy korabbi otletem jutott eszembe, hogy kvm+qemu komboval virtualisban futtatom es akkor nincs ilyen pocsoles.
Passthrough-val lehet, hogy ki tudnam kuszobolni a virtualizacio limitacioit.
Regota gondolkodom ezen, egyszer mar tenyleg kiprobalom. -
Pirostank
csendes tag
válasz
King Unique #60711 üzenetére
Sziasztok, köszönöm Frawlinak is , idöközben berantottak melozni, nem volt idöm, azota Majd a het elejen kiprobalom, amiket irtatok, mindenesetre meg is fogadom, pl.dualboot, nem dozerolom le a gyari valoban tiszta windowst, ami finoman szolva nem nyerte el a tetszesemet.A 7-es, vagy XP jo volt, a 8 borzalom, ezert is szeretnek valtani. Linuxra-ra. Köszönöm .
-
válasz
King Unique #60570 üzenetére
pl. a fájlkezelőben betallózod a tartalmát és meg akarsz róla nyitni valamit.
Általában. Szerinted mi a fenétől van, hogy a Nemo ezzel szórakozik, ha valamit keresni akarok a meghajtón?
Erre írtam, hogy be kell kapcsolni a disks-ben művelet előtt.Seagate és WD is ugyanezt csinálja. Sőt, ahogy látom a Seagate nem is alszik.
Valójában ezek nincsenek auto csatolt módban, de ettől még.....
-
Skullwipe
senior tag
válasz
King Unique #60341 üzenetére
A boot sorrend az tiszta. Az inditóbejegyzés... na erről nem tudtam, és tisztában se voltam, hogy ez a lap tudja ezt, és hogy egyáltalán van ilyen, most már a nevét is tudom. A többit akkor amit írtál pedig átnyálazom, és megtanulom.
-
Skullwipe
senior tag
válasz
King Unique #60335 üzenetére
"Az a 16 MB-os az MSR, ami normál esetben eleve meg sem jelenik" Azt ma egy live-nél láttam meg, és gondoltam beállítom már egy többedik alkalomnál hogy "bootnak fent tartva" vagy mi a magyar neve, ezután jött ez elő, és én is furcsáltam hogy eddig miért nem láttam. (remélem láttad, hogy a te képedet linkeltem be, és épp azt olvasgatom, de alapból a Linux Mind-ről követtem (videón) mit hogyan kell, és tudtam már régről, de a fogalmakkal nem vagyok tisztában, főleg nem tudtam eddig ilyen MSR-ről és lehet összekavartam a dolgokat, mindig csak a Legacyt (simát) választottam, lehet ez volt a baj egész végig)
-
growler
őstag
válasz
King Unique #60331 üzenetére
Persze, az Unetbootin-al lehet perzisztens területet is hozzáadni az Ubuntu alapú telepítőkhöz.
De tapasztalatom szerint, USB2-es pen.-en létrehozott perzisztens terület
nagyon lelassítja a live rendszer működését.
Egy gyors USB3-as pen.-en hozzáadott perzisztens terület biztos hogy használhatóbb. -
válasz
King Unique #60221 üzenetére
Értem, köszi, erre voltam kíváncsi éppen.
Gyakorlatilag ez megcsinálja úgy az elvárt végeredményt, hogy ne a usernek kelljen tetrisezni mondjuk a gparted-del.
Még Win7 alatt használtam ilyen okos particionáló célprogramot és most beugrott, hogy az Adata adott pár éve licenszet egy ilyenhez....lehet, hogy nincs már meg a doboz sajnos. -
válasz
King Unique #60219 üzenetére
Ezt úgy érted, hogy nem egymás mellett lévő particiók esetén lehet méretét növelni? Ahhoz kicsit tetrisezni kell, nem?
-
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #60217 üzenetére
Eddig az Easeus progemot használtam particionálásra (azzal csináltam gtp-t mbr-ből). Viszont ez a partíció pont rossz helyen van (a linux és a win között), mivel a linuxnak a méretét szeretném növelni a win kárára (és ezt most nem engedi a progi).
-
lacafaca
addikt
válasz
King Unique #60062 üzenetére
Mondjuk én az asztaltársaságot a Ph közösségnek gondoltam, de ezek szerint ez már nem az a hely...
-
lacafaca
addikt
válasz
King Unique #60059 üzenetére
Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul... ha egy fizikus asztaltársaságnál ahol te is helyet foglalsz, a körötökben van egy fizikus-biológus és egy másik társasági tag megkérdezi tőle a papucsállatka szaporodási szokásait ami számodra nem ismert téma akkor te fölugrasz mérgedben és kikéred magadnak a kérdést? Csak mert te nem értesz hozzá? Csak azért, hogy a központban lehessél? Ugye hogy nem...a segítséget megköszöntem, nem is értem miért pörögtök még a témán.
-
batai15
félisten
válasz
King Unique #59044 üzenetére
Simán file kezelőből mssolni? Ezt nem gondoltam volna.
-
St3ven
addikt
válasz
King Unique #58995 üzenetére
Köszönöm, hasznos volt, amiket írtatok.
Most keresek valami másik disztrót játszani.
-
St3ven
addikt
válasz
King Unique #58993 üzenetére
Igen, olvastam a hibaüzenetet, azért is kérdeztem meg, hogy növeljem-e meg, vagy jó az is, ha csak formázom. A hibaüzenet szerint ugyanis a 45 MB kevés neki, szóval lehet, hogy a 100 MB elég lenne.
De mindegy is, nekem ekkora kockázatot nem ér meg belenyúlni a partíciós táblába.
Plusz nem is vagyok egy nagy backup-guru, nincs külső vinyóm sem. Inkább nézek másik disztrót.
Egyébként meg nem kell túlbonyolítani! Az Ubuntu-alapú rendszereknél működni szokott UEFI-s telepítésnél nemcsak az ESP-re rakott rendszerbetöltő, hanem akár magára a lemezre telepített is.
Akkor át kellene költöztetnem a rendszerbetöltőt? Érdekes egyébként, hogy itt a Solus telepítőjében nem is lehet kiválasztani, hogy hová menjen. Az a két képernyő követi egymást, amit fentebb beraktam, semmi legördülő menü, hogy hova tegye, hacsak nem a 2. képen látható inaktív legördülő lenne az.
Illetve a Solus nem is feltétlen Ubuntu-alapú, legalábbis a DistroWatch adatlapja szerint független.
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #58949 üzenetére
Köszi. Én is azért írtam , mert már megtapasztaltam az általam megírt dolgokat.
Igaz csípőből tüzeltem egyből és nem tudtam , hogy már más is válaszolt a kérdésre. -
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #58856 üzenetére
Ez nem alapértelmezett KDE (Dolphin) tulajdonság, pl. Manjaro alatt sincs alapból. Dolhpin pluginekkel elérhető (pl. KDE-Services), ez jóval több mindent is tartalmaz, vagy amit linkeltél a gnome-disk-utility telepítésével lesz egy beépülő kontext menü. Meg van rá pár egyéb megoldás is, de nem alapértelmezett része a Dolphinnak.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #58856 üzenetére
szerk: kozben beraktal egy linket.
-
kertsa
senior tag
válasz
King Unique #58852 üzenetére
Furius iso-val mounotltam, de csak a readme-txt látszik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #58713 üzenetére
Ugyanez előfordulhat simán, ha a nem szabvány .doc formátumba mentesz, mindegy melyik programmal. Mai napig találkozunk ilyen fájlokkal, holott már ott van nekik a .docx és társai formátumok igen régóta...
Én boldog vagyok, hogy nem kell egy több GB méretű szörnyeteget felengednem a gépre csak azért, hogy megírjak egy szakvéleményt, vagy dokumentáljak dolgokat.
És igen, a dokumentumok jó részében még mindig ott tartanak az emberek, hogy mindenhova entert üntek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #58706 üzenetére
A dokumentumok 95%-a világban teljesen egyszerű doksi. Pl. Anulu egyik érve az LO ellen az volt, hogy a prezentációi nem tudják lejátszani a beágyazott Youtube videókat míg a Powerpoint igen, az LO csak annyit tud, hogy megnyitja a linket a böngészőben. Na bumm...
-
nOvOp
senior tag
válasz
King Unique #58530 üzenetére
Igen, bizonyosan. De még csak próbálgatom a linuxot és a nagyobb partíció az NTFS, arra meg nem enged.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #58071 üzenetére
Nem tudom honnan veszed, hogy a Linux hibája. Nálam simán ment USB3-porton telepítve EHCI-vel UEFI boottal, GPT-s partíciós táblával a Linux, semmit nem kellett hozzá trükközni. Persze nem ilyen mint-es szemét, hanem Arch.
(#58087) Tim82: ezer hála, passzintom is fel. Nem is gondoltam, hogy egyszer olyan háttérképem lesz, mint Júbájönnek. Cinmanó azért nincs hozzá.
-
válasz
King Unique #58083 üzenetére
Nem szívesen folytatnám az off-ot, mert rajongóim még innen is kivágnak.
Ha a böngészőben nincsen reklámblokkoló telepítve (pedig szokás) és azért ugrált fel a letöltésnél megannyi hirdetés stb., azért nem igazán az OS-t kell okolni..
Ezt inkább viccnek veszem, mert mindenki tudja miről van szó, nem felugró reklámokról beszélek, talán annyit már én is tudok, hogyan kell ezeket böngészőből blokkolni, mint ha nem tudnád, hogy Linuxon is léteznek böngészők.
A free programokhoz való eljutásnak vannak undorító kötelmei, bár közben rájöttem, hogy ezeket máshonnan is le tudom tölteni, de gondolom Winfanként Te olyan linkeket adtál meg a Pendrive-os topikban, amit a Winesek már megszoktak. A javasolt programokkal semmi baj nem volt, azok tökéletesek voltak amúgy. Linux alatt is tudtam tesztelni a pent, csak kíváncsi voltam...persze kiderült, hogy totál értelmetlen volt az akció, mert Linux alatt jóval többet megtudtam a pendrive-ról. Elhiszem, hogy Te rutinosan használod a Wint, de én csak a lehető legkevesebb percet akartam ott tölteni, persze, hogy nem fogom használhatóvá tenni hetek alatt!
uff/off
-
válasz
King Unique #58071 üzenetére
Értelek én, ahogy javasoltad, el is gondolkodtam rajta. Mint írtam is valahol, mióta a topikot látogatom, nem nagyon találkoztam a jelenséggel, egyes hardvereken vannak anomáliák Linux alatt, de ha működik, akkor működik. Nekem megfelel, a Wintől meg tényleg túlzás nélkül állítom, egyszerűen rosszul vagyok, felőlem dicsérheted napestig is.
Ha most a kolléga túljut ezen a szakaszon és megkedveli valamelyik disztrót, akkor pár hónap múlva nem ezen fog agyalogni, hogy bloááá de vacak ez a Linux, nem látta még a perifériáimat sem. Én amikor kezdtem, sokkal, de sokkal nehezebb volt eljutni a jól működő rendszerig, mégis imádom! Szabaddá tesz, egyszerűen ez van!
Pár napja átbootoltam egy HDD-n lévő 8.1-re, hogy az általad is ajánlott pendrive tesztelő progikkal megnézzem a penemet......soha többé........
free program letöltése ennyire rohadt módszerekkel, minden ugrált fel, amit el tudsz képzelni, mindez csak azért, mert free segédprogramot akartam letölteni!!! Komolyan mondom, meg kellett küzdenem egy egyszerű kis program letöltéséért!Na ezért nem kedvelem én a Wint. Nem mondom, hogy egy undorító viselkedésű ocsmány valami, de......
A tesztelést abba is hagytam és visszajöttem, mert az az érzésem volt, hogy a Win valamit folyamatosan csinál, amiről nem tudom, miért csinálja! Az, hogy 6 program ugrott fel, hogy ő is itt van és nem érdekli, hogy lasítja a rendszert, ő frissülni akar most azonnal!
Agresszív kis tetük mind! -
ALFA
senior tag
válasz
King Unique #57891 üzenetére
Ah, köszönöm, igen, ezt olvastam legutoljára én is, akkor megvan a megoldás, partició törlés, a szabad területből pár gb-os swap létrehozás, a maradék ext4-re particionálás és alul / beirása csatolási pontnak, és máris elfogadja.
Köszönöm, most már megy a telepítés. -
chop
őstag
válasz
King Unique #57856 üzenetére
Aham. Az iment irtam, hogy nem akar ra felmenni a Win, ez konkretan azt jelenti, hogy a telepito sem akar elindulni. Termeszetesen gondoltam ra, hogy a pendrive-val van gond, de a sajat asztali gepembe berakva elindul a setup. Ilyenkor mi van?
Az kavar be, hogy korabban Linux volt rajta, a particiok sem Drive 0 Partition 0, stb. neven futnak, hanem /dev/sdb, stb neven.
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #57801 üzenetére
Azt viszont SSD-s i5-ös gépeken is tudja, hogy megnyitsz egy mappát (jellemzően pl. letöltések, dokumentumok), nem is kell sok mindennek benne lennie, és legalább fél-egy percig fut a zöld csík amíg "beolvassa" a tartalmát és megjeleníti azt. Ezt egyik korábbi Windows sem tudta, ez viszont következetesen, több gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #57801 üzenetére
Nincs azzal semmi gond, minden Wines gépen mifelénk az fut. Egyszerűen csak az az 5400-as hdd elégtelen bármire sebesség terén...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #57798 üzenetére
Böngésző, libreoffice, avira antivírus, meg egy filmnéző és egy magától el nem induló Skype, semmi más nem volt a gépen.
A kipucolást arra értettem, hogy futtattam lemezkarbantartót, mert frissítések meg minden meg volt csinálva és defrag előtt amúgy is célszerű... Egyszerűen csak rossz volt használni a gépet, már maga a bekacsolás is elég hosszadalmas procedúra volt neki. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #57794 üzenetére
Rokonék Core i3-as laptopjában ami mindössze 2 éves abban 1TB 5400-as hdd van, rajta Win10. Csak egy böngésző van rajta kb, kipucoltam, töredezettség mentesítettem de mégis olyan szinten lassú, hogy fájdalmas használni.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #57764 üzenetére
Igen, ezt 5400 rpm-es 2,5 colos HDD-vel tapasztaltam (a Win7, KDE-s Linux, nagyobb Mint-Ubuntu kiadások sem villám sebességüek az ilyeneken, de azért vállalhatók, míg a Win10 teljes tarkón lövés volt, használhatatlanul lassú), de feltételezem, hogy asztali 7200 rpm-es HDD-vel sem sokkal rózsásabb a helyzet.
-
válasz
King Unique #57747 üzenetére
Nem túl bika a gép, csili-vili helyett a gyors rendszert preferálnám. speci (hd4400 integrált gpu)
-
válasz
King Unique #57745 üzenetére
Köszönöm szépen mindenkinek! A képregényes leírás hülyebiztos
Már csak az a kérdésem maradt, hogy melyik Mint-et rakjam fel? A doksiban azt írták, hogy ha nem ismerem egyiket se, akkor a MATE-et, szerintetek is azt érdemes kezdő linuxosnak?
-
válasz
King Unique #57560 üzenetére
Na meg egy 18.2 —► 18.3 upgrade után külön kell feltelepíteni, mert a Mint felemás és hiányos frissítési folyamata magától ezt sem rakja fel...
Megvan, ez az, amit említesz. Ezen valóban átugrottam, de én nem nagyon érzem ezt hiányosságnak, szerintem ez normális, ami nem normális az az, amikor egy új verzióból kimaradnak alapprogramok. Ilyenre is volt számtalan példa, először az Ubuntu kezdte, de már a Mint-nél is találkoztam ilyennel. Logikus lenne, ha ilyenkor verzió frissítéskor meg leszedné az addig fenn lévő default programot? Valószínű, hogy ezekre nem terjed ki egy verzió frissítés, de más disztróktól most nem tudok felidézni példákat.
Amúgy én a friss telepítést szeretem, mert egy nagyon belakott rendszerre x idő alatt felrakok annyi mindent, az új rendszernél meg pillanatok alatt felrakom a megszokott és szükségesnek tartott csomagokat.
Most is így jártam, bár ilyet még nem hallottam, hogy GRUB-ot nem bír létrehozni egy disztró, de három se és egyszerűen boot után sokáig csak black screen van, majd percek múlva jön fel a GRUB. Még jó, hogy nem kezdtem el szétszedni a gépet, csak a pár napja berakott memóriákat cseréltem vissza, de ugyanaz. Végül egyik disztró hajlandó volt megcsinálni a GRUB-ot, de csak úgy, mint ha nem lenne rajta kívül egyetlen disztró sem az SSD-n. Na ez így is lett 2 perc múlva.
Most egyedül élvezkedik a friss Mint 18.3 Cinnamon az Intel 120GB-on.
Egyébként az intelhiszti elején valóban az volt, hogy Linuxra már megvan a kernelfrissítés, a Win még szuttyog, de pont fordítva volt. Halkan tenném hozzá, hogy az apparátus mérete okán az így logikus.
Azt se nagyon értem, miért csak egy-egy kernelverziót sorolnak fel különböző disztrócsaládoknál, amikor a javítást kiadják a még működő kernelekre, nem csak az adott disztró főkernelére. Szerintem
-
válasz
King Unique #57555 üzenetére
Én úgy értelmeztem a kolléga ötletét, hogy esze ágában sincs egy plusz iso-t gyártani, van már neki. Azzal újratelepíti a Mint 18.3-at és a mentésfájlt alkalmazva visszaállítja a megelőző állapotot.
Minek ide olyan program, ami iso-t készít?
A javításokat pedig nem kell a másik rendszeren sem manuálisan keresni, mert automatikusan felrakja a WU... Ráadásul meglepően gyorsan reagáltak és hamar kiadták.
Én ezt Win7 felhasználótól hallottam, mert gyanítom erősen, hogy az automatikus frissítésnek is vannak ellenzői Winen. Most próbáltam szofisztikált lenni.
Az, hogy gyorsan reagáltak.....biztosan hamar aktualizálták azt, ami már rég a fiókban volt. Azért azt remélem senki nem hiszi, hogy 10 éven keresztül mamutcégek szakemberei nem vettek észre ekkora hibát. -
amstro555
tag
válasz
King Unique #57092 üzenetére
Az utóbb említett gépen Debian van, nem Kali.
-
amstro555
tag
válasz
King Unique #57089 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Telepítés közben, amikor megkérdezi, hogy "Hová szeretné telepíteni a windowst?", szóval ott egy olyan partíciót választok, ami üres (RAW/vagy törlöm), akkor azt írja ki, hogy "A windows nem telepíthető erre a lemezre. A kijelölt lemez UEFI partíciós táblát tartalmaz"
Amúgy most a rufus-al a GPT/UEFI-t választottam, így már boot-olt az USB-ről és tudom telepíteni arra a partícióra.
Sajnos egy másik gépen az sem segített, amit írtál: "Előbb a win, aztán a linux". A winletöltött egy frissítést, majd átírta az MBR-t, onnantól a linux nem indult.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #56977 üzenetére
Az annyira megosztó, hogy a legelterjedtebb Linux DE.
A Mint meg egy másik tészta, mert ott nem is akarnak QT vonalba beszállni, ezért is hagyják abba a KDE-s kiadást a meglévő 4-5 másik javára.
Láttam a Cinnamonos Mintet is, de tudásban azért annyit nem tud, mint a KDE. Ettől persze nem rossz, csak nem nyújt annyit. De karácsonykor ne ezen rugózzunk, fogadjátok el h. KDE az király és kész, mindenkinek jobb lesz.
nahaggyámár: mintha a gain túl lenne tolva. Alsamixert terminálban indítsd el, hátha ott látsz valamit. De ez csak egy tipp.
-
ALFA
senior tag
válasz
King Unique #56780 üzenetére
Most nem találom a táblázatot, megadnád a linket, hogy TB-onként mennyi lesz a használható terület?
Megy egy vita, hogy 3-4-6TBüos hdd-k tényleges kapacitása mekkora Ubuntu alatt. -
Norby86
őstag
válasz
King Unique #56872 üzenetére
Akkor csak bízni tudok benne hogy ez az új router megfelelő tápelletást ad a winchesternek. Direkt ezt vettem hogy át álljak 3,5"-os külsőről 2,5"-os külső merevlemezre, de akkor lehet rosszul döntöttem utólag. Minden esetre nem hiszem hogy gond lenne ebből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #56872 üzenetére
A fej nem tapad le, egy fix fém kar végén ül a fej. Ha letapad, az mechanikai hiba, anyagfáradás. Áramkimaradásnál legfeljebb hibás adatok keletkezhetnek.
Érintkezési hibáktól meg a vezérlő elektronikának lehet problémája, de az megint nem a fejekkel kapcsolatos.Lassan akár Linuxozhatnánk is.
-
Norby86
őstag
válasz
King Unique #56869 üzenetére
Én nem misztifikálom túl, csak sok-sok tanács jön erről meg arról az oldalról is, kb. naponta más véleményeket olvasok és ezek között próbálok bölcs döntést hozni.
De bevallom így elég nehéz ha van mondjuk tíz ember akiből négy azt mondja MBR, hat a GPT -re esküszik és akkor döntsem el.
Bevallom nem megy..., de már nem bolygatom tovább mert nincs értelme.
Marad a GPT és kész. Mellesleg én is azt az elvet vallom hogy tárolási célokra használva nem a partíciós tábla sérül először hanem a vinyó megy tönkre hamarabb, ha szar. De lekopogom, itt volt ez előtt (ami most a gépembe van) egy 3,5"-os külső HDD még a TP-link routeremre kötve. Már konkrétan ötödik éve gyönyörűen működik 100%-os hatásfokkal (igaz az külső tápos volt). Aztán most ugye megvettem ezt a külső 2,5"-os WD Mypassport USB3.0-ás HDD-t mert a WD-ben sosem csalódtam ezelőtt. Úgyhogy bízom benne hogy ez is hosszú éveket kibír majd nálam és nem megy tönkre. De ha meg igen, akkor 98% hogy az elektronika, azt meg lehet hozzá kapni külön, javítottam is már úgy vinyót a haveromnak hogy azt mondta ott van 4 éve a winchestere rajta rengeteg régi családi fotóval de nem működik. Mondtam vegyen használtan egy ugyan olyan vinyót és átraktam neki az elektronikát máris elindult.
Tárolásnál amúgy szerintem a szektorok csak lassan mennek tönkre, mert eleve ritkán van írás a vinyóra, inkább olvasás van róla (legalábbis nálam).
-
Smiley
addikt
válasz
King Unique #56837 üzenetére
Elnezest akkor 2,2TB... Valamiert a 2,5TB maradt meg.
Leirom hogy mukodik ez a hybrid...
BIOS boot:
BIOS>MBR>PBR>bootfile>OSLoader
EFI boot:
UEFI>ESP>bootfile.efi>OSLoader
Nekunk az OSLoader elerese a celunk, ennyiben kulonbozik boot tekinteteben a 2 rendszer. (Az UEFI ezen kivul kepes magat a kernel-t is betolteni, es felparameterezni mindenfele bootload-er nelkul is, de ezt most hagyjuk)
Mivel a GPT-t visszafele kompatibilisre csinaltak, ezert a regi BIOS alapu gepeknel a BIOS a boot soran ugyanugy raprobal az elso 512 byte-ra.A kepen tokeletesen latszik, hogy a GPT es az MBR elso 512byte-ja teljesen megegyezik, ezert hivjak MBR Protective-nek. Tehat BIOS igazabol azt hiszi a GPT-s disk-rol (mivel a BIOS csak az elso 512byte-ot olvassa fel), hogy lenyegeben az egy MBR tipusu disk, mivel pontosan ugyanugy mukodik mint az MBR. Kvazi atveri a BIOS-t, a visszafele kompatibilitasnak azonban ara van, mivel csak az elso 4 particiorol lehet bootolni, es a meret korlatra is figyelnunk kell. Ettol fuggetlenul lehet tobb particionk a GPT disk-en, de csak az eslo 4-et tudjuk bootoloasra hasznalni, ugyanis ennyi fer bele az fizikailag az MBR Protective-be. Jobban is belemehetunk, hogy epul fel a boot, de szerintem azt mar sokan nem ertenek, konyhanyelven az a lenyeg, hogy barmelyik olyan PC amelyik ismeri az MBR boot folyamatat, annak kepesnek kell lennie felolvasni a GPT elso 4 particiojat, es bootolni rola.
-
Norby86
őstag
válasz
King Unique #56797 üzenetére
A router is 916 GB-nek látja... akkor ez marad az x-akták kategóriába hogy mitől van amikor 931-nek kéne ott lenni.
/home/root # df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 8.4M 8.4M 0 100% /
/dev/root 8.4M 8.4M 0 100% /
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /dev
tmpfs 2.0M 176.0K 1.8M 9% /etc
tmpfs 1.0M 4.0K 1020.0K 0% /home
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /media
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /mnt
tmpfs 24.0M 88.0K 23.9M 0% /tmp
tmpfs 4.0M 208.0K 3.8M 5% /var
/dev/sda1 916.9G 916.3M 916.0G 0% /media/WD_Mypassport -
Norby86
őstag
válasz
King Unique #56797 üzenetére
Erről a df -h parancsról még nem hallottam. Ez hogyan is működik pontosan? Ugye az elérési útja a vinyómnak /dev/sdc, tehát ezt a parancsot hogy adjam ki? És ezt azután kell kiadni miután a rezervációt már levettem?
-
Norby86
őstag
válasz
Pontosan, én is ezt vettem észre, 14.7 GiB foglalást írt nekem (gondolom kerekítette) és 916 GiB használható tárterületet. Tehát akkor mégsem nálam van a hiba? Csak azért kérdem mert ugye reggeli hsz.-ben fórumtárs szerint én cseszhettem el valamit, de akkor mégsem?
Lefutattam egy
sudo fdisk -l
parancsot és ez jött ki:Disk /dev/sdc: 931.5 GiB, 1000170586112 bytes, 1953458176 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x332f2f4f
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953458175 1953456128 931.5G 83 Linux -
Frawly
veterán
válasz
Így van. Ezt mondom mióta. Hiába írja a Windows, hogy 931 GiB szabad, ha pl. kapásból ott a frissen formázott partícióból azt mutatja, hogy néhány száz mega kapásból foglalt. Akkor már eleve nem 931, hanem 930 egész valamennyi. Az biztos, hogy az ext4 overheadje nagyobb, mint az NTFS-nek, de nem hinném, hogy 1 terás vinyónál számítana az a 10 GiB-nyi különbözet, azon már semmi nem múlik. Sokkal többet számít, hogy az ext4 nem töredezik annyira, meg fejlettebb a naplózása, míg az NTFS egy nagyon erősen töredező, elavult, koros fájlrendszer. A kettő között fényévek vannak technológiailag.
-
válasz
King Unique #56690 üzenetére
Viszonylag hamar reagálnak többnyire, de valahogy ezt a helyet a topiklakók vagy nem ismerik vagy nem szeretik. Én se nagyon írok oda, vannak olyen küldetéstudatos Tg-k, akik már a hozzászóló gondolatát kitalálva is egyből írnak be valamit!
Igaz, ez a papogányos jelszó már régóta ott virít, de szerintem senkinek nem tünt fel, nagyon ráérő BoB kollégát kivéve. Nekem még akkor is többször át kellett néznem, mire kiszúrtam, hogy ez lehet talán a jelszó.
Ha nincs a kérés priviben, otthagytam volna simán.
(#56691) csixy
Egyébként sok mindent nem tudunk kezdeni a jelszavaddal amúgy sem!
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #56690 üzenetére
Nem baj én már átalakítottam popokaavá.
-
válasz
King Unique #56687 üzenetére
Igazad van, de gyorsan kellett, emiatt oldottam meg ily módon.
Ezek miatt az esetek miatt jó lenne, ha tudnánk módosítani, akár a hozzászóló kérése alapján....sokszor felvetül ez, de ilyen nem lesz. Marad a Modker.
(#56688) csixy
fw gond lenne? Erre azért nem gondoltam, mert benne van a tárolókban, bár nincs telepítve, lehet neked lesz igazad, én meg figyelmetlenül olvastam....
Ez alapján nem zárható ki, hogy a legacy verzió lesz a jó!
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #56622 üzenetére
Köszönöm szépen.
Ez már így van sajnos. Előtúrom valahonnan a garancia papírját.
Ez nem gyász, hanem a méreg és a jól kiérdemelt kudarc keveréke. Na nekiállok tönkretenni a sony sl-bg1-es kütyümet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Honda topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Kuponkunyeráló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest