- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Septum15
aktív tag
Sziasztok.
Tegnap rá találtam a Solusra, és volt egy felesleges HDD-m szóval feltelepítettem, mert hát így semmi baj nem lehetne belőle, hát kiderült hogy lehet....
Szóval feltelepült, minden teljesen jól működött, aztán vissza akartam menni a fő disztrómra, a Mint 18.3 MATE-re. Újraindítom a gépet, kiválasztom Grubban a Mint-et, erre emergency módba lépett be. Journalctl -xb-vel megnéztem hogy mi lehet a probléma, hátha megtudom oldani egyedül.
Elsőnek a többi HDD-vel volt baja, ami megérthető, mivel az fstab-ban nem UUID-t használok. Ezt megcsináltam. Aztán utána a swap partícióval volt valami baja. Ki kommenteltem ezt a részt a fstab-ból, csak hogy működjön már, majd később vissza térek a swapra. Aztán még mindig emergency módba dob be.
Most a legújabb problémája ez a kernel indítása utánsystemd-modules-load[236]: Failed to insert 'it87': Device or resource busy
.
Szerintetek mit lehet ezzel csinálni?
Én valami Grub hibára tudok csak gondolni, mert eddig minden működött rendesen, és az új distro óta van ez. -
Septum15
aktív tag
válasz
Vardar #54785 üzenetére
Szia.
Szerintem így abszolút kezdőnek a Linux mint a legjobban ajánlott. Ez egy Ubuntu(ami egyébként Debian alapú) alapú distro.
Nem lesz nehéz windows után megszokni, eléggé hasonló a felülete.
Mivel azért az a 4 GB ram és az a N3050 nem egy atomerőmű, ezért egy MATE verziót kéne próbálnod. Az összes verzió el fog futni, de MATE alatt lesz a leggyorsabb.
Parancssort az esetek nagy részében ki lehet kerülni, általában mindennek van grafikus felülete, de nem feltétlen éri meg. pl. program telepítése. Hogy ha le szeretnél tölteni egy programot grafikusan, akkor 2 lehetőséged van. Meg nyitod a böngésződet, és a programból le szedsz egy .deb file-t vagy egy tar.gz-t.
A .debre dupla katt, next, finish. a tar.gz pedig parancssoros. A másik lehetőség az a software manager, ott sima keresés, és telepítés a menete, de a programok nagy része nem a legfrisebb.
Még ha találsz is .deb telepítőt, akkor se biztos, hogy a legfrisebb lesz, vagy éppen sok időt vehet igénybe.
Parancssorban így néz ki egy egyszerű telepítéssudo apt-get install x
x=program. Megadod a superuser jelszavadat és települ is. Egy ilyen telepitést, ahol nem kell sok filet letölteni 5-10 másodperc alatt fel tudsz rakni. Szerintem megéri.
A felesleges dolgokat nem tudod kivenni telepités előtt, de egy 10 perc alatt mindent teljesen ki lehet puculni, és nem kell hozzá feltétlenül parancssor se.
Driverekből csak egyet kell felrakni, az pedig a videókártyáé, de ez se nehéz.Ajánlom Metaxx videóit. A fórumon is megtalálható. Magyar nyelvű, linuxos videók. Kezd az elején, akkor meglátod, hogy nem is olyan bonyolult.Linux Mind
-
Septum15
aktív tag
válasz
ubyegon2 #54678 üzenetére
Ahogy látod 2 teljesen más név, még is ugyanazok a particiok. Ahogy látod, ~50GB használt hely helyett csak 8-at ír, szóval történt bármi is, ezt már elbasztam, és én hülye nem csináltam biztonsági mentést, és már nem lehet mountolni az ext4 particiomat, szóval újra rakom most.
Köszi mindenkinek a segitséget
-
Septum15
aktív tag
válasz
King Unique #54676 üzenetére
Volt egy másik hdd, legalábbis a Gparted szerint. Ez teljesen egy az egyben az SDA-val megegyezett, csak a neve volt más. Itt engedte megcsinálni. SDA3 volt a Linux particioja(sda4 az ext4, SDA5 pedig a swap). Előtte volt az sda2 és az sda1. Ezek a Windows particioi voltak, ezeket töröltem és akartam át rakni az sda3-hoz.
Elvileg megcsináltam, de újraindításnál a grub rescue mode-ja fogadott. Visszamentem a liveba, majd találtam egy parancsot (sudo grub-update), de nem működött (command not found).
Van valakinek ötlete? -
Septum15
aktív tag
Sziasztok.
Ki szeretném törölni a Windows 10 particiomat. Ezt meg is tettem és ezt a felszabadult 200GB-t hozzá szeretném adni a Linux particiomhoz.(SDA5).
Utána olvastam és azt láttam, hogy egy Live USB rendszerrel Gparted alatt megtudom csinálni.
Szóval itt vagyok, egy Live Mint 18.2 Cinnamon-al, Gparted alatt kitöröltem a Windows particiot(SDA3), de amikor a resizre megyek a Linux particional, akkor nem engedi. Azonnal egy hiba üzenet jön, miszerint az SDA5 használatban van. Azonnal próbáltam a 'sudo umount /dev/sda5' parancsot, és ezután is ezt írja a Gparted.Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne csinálni?
-
Septum15
aktív tag
válasz
Flowtation #54462 üzenetére
Oké, nagyon szépen köszi a segítséget.
Jelenleg nincs normális gépem, így csak ez a kis szar van.
Athlon X2 260.
4gb ram
2gb GT 720 videokártya.Egyedül az FM(Football Manager) az, amivel linuxon játszok, és alapvetően megy, de jobban örülnék, hogy ha 60 FPS mindig meg lenne a 30-40 (az idő 20%-ban 60) helyett. Lehet túl nagy kérés, de majd kísérletezek hétfőn vele.
Köszönöm még egyszer a segítséget mindenkinek -
Septum15
aktív tag
válasz
Flowtation #54458 üzenetére
Köszi. Körülbelül már 2 hónapja vagyok Linux mint használó, és a Cinnamon alatt érződik hogy a gépen gyengélkedik játék alatt, ezért szeretném ezt ki próbálni. Még egyszer köszi
-
Septum15
aktív tag
válasz
Flowtation #54453 üzenetére
Szia.
Linux Mintről a váltás milyen lenne? Nehéz lenne megszokni? Sok a különbség a dolgok (pl. Telepítés, frissítés, stb.) között a 2 disztrón belül?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged