- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
_Dumber_ #27399 üzenetére
A múlthónap vége felé próbáltam -ha jól emlékszem- Firefox, Quipzilla, Midori, Chromium valamint tegnap. Firefoxal. Az XP-ről pár perc alatt megoldottam, amit Linux alatt többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült. Pedig nagyon úgy tűnik a Linuxnak van köze!
A másik érdekesség, hogy a nem működő HDD-m is újra működött XP alatt, cserébe lenullázódott a gépen lévő pendrájv. A gép felismerte, hogy ott van, de rá kattintva kérte a lemez behelyezését, semmit nem tudtam vele kezdeni. Most Lubunta alatt formáztam meg és pakoltam vissza rá.
-
_Dumber_
őstag
válasz
teleahocipöm #27398 üzenetére
Lehet én voltam. Bár a napokban nem próbáltam, de hónap közepén még működött. Kütyüt eldobtam. SMS-t használok. Szerintem a linuxnak nincs köze a böngészőn való működéshez, csak a kütyüre nincs driver.
Milyen böngészőt használtok? Én chromiumot. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
joecontra #27390 üzenetére
Igen, az ügyfélszolgálat szerint benne van a hírlevelükben, hogy Linux alatt nem működik, de nem találtam erre utalást, csak az ajánlott böngészőre, igaz csak gyorsan futottam át. Úgy rémlik mintha itt valaki írta volna, hogy neki semmi gondja ezzel a K&H netbankkal.
-
BoB
veterán
válasz
Claude Leon #27396 üzenetére
Vagy fluxbox, icewm amik még kisebb erőforrás igényűek.
-
Claude Leon
senior tag
válasz
Silimon #27379 üzenetére
Esetleg nézz ra az antixra
Ugyan elég egyszerű a megjelenése (xfce) és csak épp ránéztem, szimpatikusnak tűnt, ha nem volnék ennyire lusta, már fölraktam volna tesztelgetni a fedora mellé.
(öreg acer 3055-ös, amd/1.5G ram/atheros)jut még eszembe, van ott non-pae és sima, néhány régi, újabban néhány erősen butított intel cpuhoz kell a non-pae, a tiedhez jó a sima is.
-
Cyrin
addikt
Lubuntu helyett tudom javasolni a Peppermint 5-öt, ami Lubuntu + Mint és alapú nincs hálózatkezelési problémám vele, viszont ugyanolyan gyors mint a lubi.
-
lolka1980
aktív tag
válasz
DrojDtroll #27392 üzenetére
Tul. képpen mindegy de akkor kibővül a kérdés.
Hogy jelentkezik be autó és miután bejelentkezett hogy állítom be az autó induló programot(kat)?
talán : Home/pi/.bashrc ? -
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Azt hogyan tudom elérni,hogy egy program bejelentkezés nélkül elinduljon miután megnyomom a pcn a bekapcsoló gombot?
raspbian -
joecontra
addikt
válasz
teleahocipöm #27356 üzenetére
Gondolom a K&H netbankról beszélsz. Ezt sajnos én is megtapasztaltam. Kitöltöm az űrlapot az átutaláshoz ráklikkelek a "Tovább"-ra majd a kis karika pörög, pörög, pörög...
Ilyenkor rá kell frissíteni az oldalra, benne lesz aláírandók között.
Én is örülnék, ha normálisan működne de hát ez van.
Üdv,
J -
bazsi83vp
senior tag
válasz
pitman #27377 üzenetére
Per pill épp nem, de miért akarsz abban menteni? Az a MS saját háziszabványa, tudtommal sose publikálta. Nyílt formátum kell, vagy olyan ami magában foglalja a formázási adatokat (pl szövegnél a PDF)... Vagy az MS office tud korrektül menteni odf.-be? Az office 97 régi fájljait nem nyitja meg sokszor a 2013 tökéletesen (és ügyebár cégnél kerülnek elő néha régről dolgok, hogy hopp, ilyesmit már csináltunk), most egy "kívülálló" szoftvertől várod el?
-
törölt tag
válasz
Silimon #27384 üzenetére
Xubuntu érezhetően lassabb lesz mint a Lubuntu,könnyű súlyú felületnek mondják de véleményem szerint elég nagy a különbség xfce és lxde között.
Emlékeim szerint a Mint xfce jobb választás lenne mint a Xubuntu ha már xfce.
Mindenesetre a Lubuntun beállítások-további illesztőprogramok nvidia driver telepítést meg kellene próbálni lehet a nouvoue szórakozik.Nyílt driverrel nekem is pl. fagyásokat produkált az alaplapi több disztrón is,mindig első dolgom telepíteni.Ööö..úgy látom nincs nvidia-96 driver a 14.04-ben ami neked kellene így ezesetben asszem a legjobb döntés talán Mint 13 xfce és arra mehet az nvidia-96.Mivel Lts kiadás még jó ideig támogatott.
Az általam nyújtott infoknak kérlek nézz utána te is mielőtt cselekszel biztos ami biztos! -
CloZee
aktív tag
válasz
teleahocipöm #27385 üzenetére
Lubuntu 14.04 hibás. Manuálisan kell elindítani a hálózat kezelést. Nevetséges, hogy nem javítják.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Silimon #27379 üzenetére
Tegyél fel rá Xubuntut, vagy MINT-et.. azt is vidáman elviszi, és kezdőknek barátságosabb, mint egy lubuntu .
A lubuntu a gyorsaság miatt kicsit kiheréltebb mint egy xubuntu, vagy mint. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet működésre bírni, de ahhoz egy kis linuxos tudás szükségeltetik.. -
BoB
veterán
válasz
szaszayanou #27378 üzenetére
sudo pacman -Rs $(pacman -Qdtq)
Illetve
sudo pacman -Sc
-
teleahocipöm
senior tag
Levettem a Lubuntus HDD-t és felraktam a az XP-set, de sajnos újra kellett telepítenem, 09.38-kor kezdtem el, meghajtók keresése, telepítése, SP2, LibreOffice stb és pár perce már a netbankkal is végeztem, semmi gond nem volt. Érdekes módon a FireFox is gyorsabb mint Lubuntu alatt, nem tudom mi lehet ott a gond, elképzelhető, hogy valamelyik vagy több drájvert kellene lecserélni, korábban próbálkoztam is, de nem jöttem rá hogy kell.
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Linux mint-et használok. Megoldható az, ha a géphez két kijelző (monitor, TV) van csatlakoztatva, akkor a bekapcsolás során mindkét kijelzőn egy-egy egymástól teljesen független grafikus felület (cinnamon) induljon el? Esetleg két-két egér, billentyűzet esetén valahogyan különválasztani őket, hogy melyik melyik felületet kezelje?
Köszönöm!
-
Silimon
csendes tag
Sziasztok! Van egy problémám. Van egy régi laptopom HP NX9105, AMD64 Athlon, 1 GB RAM, 70 GB winchester. Hozzáteszem, hogy "csak" felhasználó vagyok. XP volt rajta. Az ismert támogatási hiány miatt feltettem rá az Ubuntu 14.04-et. Nagyon lassú lett, de működött, bár a felülete furcsa volt a Windows után. Olvastam, hogy jobb a Lubuntu kis kapacitású gépekhez, meg a felülete is hasonló a Windowshoz. Feltelapítettem először a Lubuntu 12.04-et. Telepítés után újraindításnál se kép, se hang. Körülbelül 3-6-szor kellett újraindítani ahhoz, hogy újra "felálljon". A wifi kártyát sem ismerte fel. Ezt a "jótulajdonságát megtartotta azután is. Meguntam, itt valaki javasolta, hogy tegyem fel a 14.04-est. Tegnap feltettem, és megnyugtató módon szintén ugyanazokat a jelenségeket hozta - sokadszorra indul, nincs wifi, ráadásul a menürendszere sem működik olyan jól mint a 12.04-esé.
Van esetleg valami ötlet, hogy mi a probléma vagy, hogy mit telepítsek a gépre?
Gyakorlatilag csak filmet nézünk (rá van kötve a TV-re), meg netezünk ezen a gépen.
Előre is köszi a választ. -
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Manjaro alatt szükség van a rendszer tisztítására néha? Olyasmi parancsra gondolok, mint az apt-get autoremove ubuntu alatt.
-
pitman
őstag
válasz
bazsi83vp #27373 üzenetére
Azt ki tudnád próbálni, hogy megnyitsz bármilyen .xls fájlt, amely feltételes formázást tartalmaz, majd lemented (.xls formátumban), ezután bezárod és újra megnyitod? Nálam ilyenkor az összes feltételes formázás megszűnik létezni. Kissé kellemetlen, mert csak akkor derül ki, ha már felül lett írva a file. A korábbi verziók ennél cifrább dolgokat is műveltek...
-
pitman
őstag
válasz
rybank #27372 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy a csomagkezelőben hogy tudom ezt megtenni?
Nem sok Linuxos tapasztalatom van, ezért kérnék segítséget. Azt már sok helyen láttam leírva, hogy telepíteni lehetőség szerint csak csomagkezelőből telepítsen az ember, főleg ha nem is ért hozzá hogy mit csinál. -
bazsi83vp
senior tag
válasz
pitman #27371 üzenetére
Szia, itt rámentem a 4.1.6-ra, majd példaképp az x86deb-re (neked ami kell, te tudod) és azt ajánlotta letöltésre (engedelmeddel nem próbáltam ki, nekem nem bugol).
Telepítés előtt levakarnám a csomagkezelővel a mostanit. De hátha más mond jobbat, nem rég linuxozokhopp, közben más is írt
-
pitman
őstag
Meg tudja valaki mondani, hogy miként lehet egy konkrét program előző verzióját feltelepíteni, nem pedig azt, ami a rendszerrel feltelepült, illetve amit a csomagkezelő mutat?
Konkrétan: a Mint 17 alapban a Libreoffice 4.2.x verzióval települ, ehelyett szeretném az utolsó stabil 4.1.6 verziót használni, mert a 4.2-es sorozat „enyhén” bugos és a Calc hajlamos kivégezni a megnyitott .xls fájlok bizonyos funkcióit.
Valamint, ha sikerülne a korábbi verziót felvarázsolni, az nem lenne baj, ha a frissítéskezelő jelezné, hogy van új verzió, mert legfeljebb nem telepítem fel. Esetleg az volna a legjobb, ha csak a végleges verziókat listázná, a fejlesztői változatokat nem. -
zsotesz81
senior tag
Sziasztok
vi-os kérdésem lenne, van egy scriptem amiben az alábbi cserét szeretném megoldani:
"tapeutil"-t szeretném cserélni "/opt/ITDT/itdt"-re
az addig megvan, hogy a :%s/<mit>/<mire> , viszont hogy kell beírni, a /opt/ITDT/itdt-t?
ezekkel próbálkoztam de egyik sem jó:
:%s/tapeutil//opt/ITDT/itdt/
:%s/tapeutil/"/opt/ITDT/itdt"/
:%s/tapeutil/'/opt/ITDT/itdt'/ -
Cyrin
addikt
válasz
teleahocipöm #27361 üzenetére
ebből is látszik, hogy a Linux mennyivel takarékosabb a pazarló windows-nál
-
MurdR
veterán
Basszus borult az egész terv, mert lemondta a T. Eladó a netbookot.
-
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #27360 üzenetére
Chrome vagy Chromium?
-
teleahocipöm
senior tag
Úgy nézki. hogy tudok a számlán belül nézelődni, beállításokat módosítani, csak utalni nem, pont a lényeget érthetetlen
-
teleahocipöm
senior tag
Most a FireFoxot, de korábban próbáltam, Chrommal, Quipzillával, Midorival és is mind hasonló tüneteket produkált.
Nem tudom most hanyadszor léptem be, de az előbb elírtam a dátumot azóta pörög az kis bizbasz, közben megengedte, hogy javítsam, de semmi, totál nem értem és tiszta ideg vagyok. -
Švejk
őstag
válasz
CPT.Pirk #27355 üzenetére
Jó. Ha ezzel jobb rendszert kapok, akkor valamennyire beleásom magam a témába.
De ilyen programozási nyelv szintű dolgokig nem szeretnék elmennibár nem hiszem hogy ilyen bonyolult lenne.
De tény hogy még mindig nem nagyon tudom melyik az én céljaimra a legmegfelelőbb linux. -
gery2123
őstag
válasz
Hát én már egy jó éve only Linux.on vagyok, és minimum havi szinten mozgok a netbankban (Erste). Adtam fel eseti, és rendszeres megbízást is és eddig nem találtam semmi gondot. Minden megy gond nélkül. Ja csak is Chrome böngészőt használok.
-
BoB
veterán
válasz
Melyik böngészőt használod?
-
teleahocipöm
senior tag
Mondtam, hogy megpróbálom a netbankolást, most jött el az ideje. Elsőnek egy állandó megbízás módosítás, majd új megbízás adatainak bevitel, majd katt az "új megbízás rögzítése" gombra és itt vége, a tovább gomb mellett forog egy bizbasz körbe-körbe, de most már nem is forog. A gép nem fagyott le, a netbank felületen mozgatott egérmutatót érzékeli az oldal, de hiába kattintok bármire, semmi....
Az "aláírandó megbízások"-nál látható a két megbízás, tehát bevette az adatokat.
Mivel semmit nem tudok csinálni, bezártam az ablakot és újból megnyitva a böngészőt léptem be a netbankba. Az aláírandó megbízásoknál már nem látszik semmi. Megpróbáltam egyesével, a módosítás sikerült, rögzítette a rendszer, de utalás adtainak bevitele után a tovább gombra kattintva, megint csak az a forgó bizbasz és kész, nem lépett tovább. Megpróbáltam új belépéssel, de a pörgö bizbasználnál nem jutok tovább.
A CPU használat 14%, RAM használat 45%. Eddig az összes próbálkozásom így halt el Linux alatt, de Win alatt ilyen soha nem fordult elő! Nem hiszem, hogy ez hardver hiba lenne. Sajnos a netbankoláshoz Win kell, legalábbis nekem!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Általában az igények és a kezelhetőség fordítottan arányos. Kisebb - nehezebb vs. nagyobb - könnyebb.
Magától működő oprendszer nincs, itt is kell ezt-azt csinálni, akár csak Windowson mikor nekiállsz drivereket meg programokat telepíteni, meg mindenfélét állítgatni. Csak itt mások, jellemzően értelmesebbek a módszerek ami viszont pont ez miatt furcsábbak elsőre a Windows után...
-
Švejk
őstag
A nagy tudást igényelnek az pontosan miben merül ki?
Tök hülye vagyok Linuxhoz és igazából ezen nem is akarok túlságosan változtatni. Nekem csak egyszerűen működjön a gép.
Nem vagyok otthon a témában így a két irányvonal között sem tudom mi a különbség. Teszem azt a Xubuntu például melyikbe tartozik?
Amit keresek az egy olyan rendszer amit letöltök, feltelepítem ő meg fut. -
Vladi
nagyúr
2 irányban indulhatsz: egy nagyobb asztali disztró egy kis igényű felülettel, debian, fedora, vagy ilyenek lxde, xfce, fluxbox stb. felülettel.
Vagy használsz egy ilyen célra készült disztrót: slax, damn small, tiny core, slitaz.
ez utóbbiak biztos gyorsak lesznek még a te gépeden is, viszont sokkal több tudást igényelnek. -
Švejk
őstag
Sziasztok,
segítségre lenne szükségem. Adott két komponens, az egyik egy teljesen kezdő linuxos (én) a másik pedig egy 12 éves Toshiba notebook, jelenleg egy tetű lassan döcögő Win XPvel, 256 mb rammal, ami akár 512re is bővíthető. Azon gondolkoztam hogy erre a betegesen köhögő muzeális darabra linuxot rakok hátha esetleg netezéshez jó lesz. Hátha van jobb distro az XP helyett.
A kérdésem pedig az lenne hogy melyik lightweight Linu. distrot ajánlanátok? Egyáltalán lehetséges ebből még normális gépet csinálni valamilyen rendszerrel?
A ram bővítés a legkisebb gond, valószínűleg a jövőben beszerzek hozzá valamlyen modult, már csak azt kellene eldöntenem hogy melyik rendszert válasszam a sok közül.
Ha ótvarul néz ki-nem érdekel. Gyors legyen, keveset egyen, tehát a körülményekhez kepest használható legyen. Mit ajánlotok?Üdv!
Švejk -
Cyrin
addikt
most tettem fel a peppermint 5-öt, ami pár napja jött ki. jól működik a 6 éves netbook-omon, elég pattogós a lehetőségekhez képest.
(ezt nem az előzőekhez írtam, csak úgy...) -
Fritz Teufel
addikt
válasz
N0zer0 #27348 üzenetére
Miután írtam, rájöttem, hogy itt a könnyűsúlyú Linux-ról van szó, nem a karcsúról. Hát, innen válogatnék valamit: Lightweight Linux distribution
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #27346 üzenetére
Ja, de az abban a gépben csak 2GB tár van. Ráadásul azt sem lehet betelíteni, mert a rendszer eleve nem engedi az utolsó 5%-ot betelíteni, meg nem árt 20% szabad hely, hogy ne töredezzen a cucc. Arra tényleg valami netinstallos minimal distro megy rá, meg nagyon meg kell válogatni a használt programokat is.
-
CloZee
aktív tag
Dropbox fájlok titkosítására milyen programot használtok? A lényeg az lenne, hogy minél kényelmesebb legyen, azaz elérhető legyen a titkosítás "helyi menüből" is.
-
mzx
senior tag
válasz
philoxenia #27238 üzenetére
Uram, Ön mint nem részrehajló tisztelt úriember,
bátorkodom jelezni, hogy nem én kezdtem, tehát másokat is szíveskedjék rendreutasítani nyilvánosan, akik szintén nem szakmai jelleggel írnak ide. Előre is köszönöm, ha egyenlően áll mindannyiónkhoz
Egy cinikus, provokátor fórumtagot ebbéli hozzáállása miatt megkértem szépen pár hónapja, h hagyjon fel cinizmusával. Ez után rámszállt, először ő volt, aki először itt nem csupán szakmai jelleggel eszközölt hozzászólásokat, hanem alaptalan módon beszólogatott itt nekem, az előbb emmlített okokból (azon okból tehát, hogy szépen megkértem, hogy nem offoljon beszólásaival: se másokat, se engem ne kritizáljon alaptalanul.)Köszönöm szíves és tisztelt figyelmét.
Mzx
-
Fritz Teufel
addikt
Hogyan lehet Galaxy Tab (Galaxy Tab2) eszközt felcsatolni Linux alatt? A Galaxy S2 ugyan úgy mint mint Winfos alatt, de itt nem sikerül összehozni.
gmtp-vel látom a média állományokat, de hasonló módon szeretnék hozzáférni, mint Winfos alatt vagyis mindenhez lehetőleg fájlkezelőben.
Szerencsére a Heimdall helyettesíti az Odint, de mire megyek vele, ha nem tudok előtte manuálisan menteni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
PumpkinSeed #27336 üzenetére
Igen, akartam is mondani, hogy a VirtualBox egy hulladék. A VMware sokkal normálisabb, bár azért VirtuálisDoboz alatt sem kéne egy sima linuxos telepítőnek beakadni.
A VMware-nek két hátránya van: a NAT címzése faszul van megoldva, meg a VMware Tools kicsit nehezebb telepíteni, mint a VirtualBox hasonló kiegészítőjét. Nekem régebben még kernel symbolst is telepíteni kellett, mire fel tudtam telepíteni a VMware Toolst.
-
válasz
N0zer0 #27331 üzenetére
De...te...miről beszélsz ember?
Nekem a 8g is sok, pedig 64es SSDm van. El lehet rajta férni, home-ostul, Ubuntu(!)stul. Ha nem is sok, de van rajta plusz program, egyszerűbb játék is. Egyébként ennyi hellyel, és ha van egy kis linux tudás, akkor átgondolnék egy minimalISO-s rendszert is (legyen az ubi vagy debian, vagy akármi), és arra telepíteném a legfontosabbakat, elsősorban az lxde vonalon. Természetesen a gyárilag kis linuxokkal sincs semmi baj (sőt, azok tuti elférnek), maximum egy újabbat disztrót is megismer.Lehet, hogy egy modern win bekajál 20at, de egy modern linux nem. És mégis milyen dolog lenne már az, hogy egy kiherélt XP-t fel lehet tenni, de egy (akár kiherélt) linuxot nem. Ez mekkora blődség már...
Mondjuk, az igaz, hogy ha akar letölteni, filmezni, stb...akkor azért nem árt egy SD kártya. De ezért nem kell a sűrűjébe vinni. -
PumpkinSeed
addikt
válasz
DrojDtroll #27337 üzenetére
Ajánlatos, a VMware sokkal jobb, már a váltás pillanatában érződik az, hogy magasabb rétegnek készült.
-
Sleed
aktív tag
sziasztok, raspberr pi-n (raspbian) ismerkedem a rendszerrel, és a bash scripinggel kapcsolatban lenne két kérdésem:
-hogyan tudok egy env változót egy string közepére illeszteni?
filename='/home/pi/test/logs_'.$HOSTNAME.'.zip'
echo $filenamevalami ilyesmit szeretnék, de ez nem működik, az output simán /home/pi/test/logs_...zip lesz
viszont a
echo $HOSTNAME
kiadja a megfelelő stringet.-a másik meg az hogy van egy ilyen scriptem hogy
#!/bin/bash
/usr/bin/zip -r /home/pi/test/logs_$HOSTNAME logsez a test könyvtárban található logs könyvtárat bezipeli és iderakja mellé a hostname-el kiegészítve.
de ha ezt nem innen futtatom, hanem máshonnan, ebben az esetben a crontab, akkor#!/bin/bash
/usr/bin/zip -r /home/pi/test/logs_$HOSTNAME /home/pi/test/logsműködik csak, viszont ilyenkor a .zipbe beleteszi a /home/pi/test könyvtárszerkezetet a logs fölé. mást (pl egyéb fájlokat, alkönyvtárakat) nem de nekem arra van szükségem hogy a .zip-ben egyből a logs könyvtár legyen. hogyan tudom ezt megvalósítani?
köszönöm szépen előre is
üdv. Sleed -
DrojDtroll
veterán
válasz
PumpkinSeed #27336 üzenetére
Én is tervezek váltani VirtualBox-ról.
-
N0zer0
senior tag
válasz
PumpkinSeed #27326 üzenetére
Próbáld meg a telepítő ellenőrzését választani a telepítés elején, ha rendben van, akkor csináld végig elölről a telepítést. Egyébként, ha valami fél óra után sem megy tovább, azt nyugodtan lelőheted, felesleges rá 10 órákat pazarolni.
Amúgy nagyon kemény ez a Windows-skin
-
t420s
aktív tag
Üdv!
A Wireshark nem látja a wifi kártyámat-mit lehet tenni?
Ubuntu linux, wireshark fenn. Ahhoz hogy akármit csináljak, előbb network interface-t kéne kiválasztani.
De nem tudom: nincs választható adapter, szürke a mező.
Nem látja a wifit.
Egy kutya közönséges laptop, több éves, semmi extra, a linux maga simám használja a wifit.Köszönöm
-
N0zer0
senior tag
Mindegy, akkor is legalább egy 16GB-os memóriakártyát tegyetek bele, bár még az is sovány lenne. Egy mai gépet talán min. 64GB-tal lehet értelmesen használni. Eleve ott kezdődik, hogy egy modern OS bekajál belőle majd 20-at, aztán még ott van a swap, meg a telepített alkalmazások, és az sem árt, ha letölteni is lehet rá ezt-azt, még ha csak DivX-et vagy mp3-at is.
-
BoB
veterán
válasz
PumpkinSeed #27326 üzenetére
-
N0zer0
senior tag
Hát, az nagyon szopó. Arra én inkább Arch Linuxot tennék LXDE-vel vagy még inkább csak Openboxszal. Az Lubuntu, Xubuntu, Mint 17 Xfce is jó, de azok 2 gigán nem fognak elférni, ilyen kevés RAM mellett tényleg kell swap is.
Egyébként meg modern OS-t nem lehet 2 gigán használni, ha tényleg több alkalmazást is használsz, akkor már semmit nem tudsz rajta tárolni. Tegyetek bele egy 80 gigás noteszvinyát, vagy valamit, amit guberálni tudtok bele. Esetleg plusz RAM-ot, ha még bővíthető.
Esetleg, ha minden kötél szakad, akkor nagyon kicsontozott XP-t is meg lehet próbálni, régebbi böngészővel, de ebben az esetben is erősen kétséges, hogy lehet-e értelmes dologra használni azt a gépet.
-
CloZee
aktív tag
Szerintem Lubuntu 14.04, ne sima ubuntu, Unity meg fogja zabálni
-
MurdR
veterán
Sziasztok. Disztró választásban szeretnék egy kis segítséget kérni.
Hozzám fog kerülni a napokban egy ASUS netbook, és nem szeretném winnel használni a hardver gyengesége miatt (cel800, 512ram), úgy gondoltam jobban járnék, ha inkább linuxot tennék rá. Az Ubuntu mostani verzióját elfuttatná a gép? Vagy kevés néki a hw? -
Silimon
csendes tag
Nem vagyok "guru" csak sima felhasználó, de azt olvastam
sok hozzászólásban, hogy a 14.04-ből kimaradtak dolgok
(pld. hálózatkezelés) meg elég sok probléma van vele.
A 12.04 tök jól menne ha indulna. Egyébként a wifi-t sem
érzékeli.
Hát ez van.
Azt hittem a sok komment után a linux valami egyszerű
dolog, de eddig nem ezt tapasztalom. -
Silimon
csendes tag
Sziasztok!
Feltelepítettem egy HP 9105-ös laptopra Lubuntu 12.04-et.
Működne is tökéletesen és gyorsan, csak 6-8 indítás után
indul el.
Volt valakinél ilyen hiba, vagy tudtok valami magyarázatot? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fradi81 #27304 üzenetére
Jaja, nagyszülőknél is csak én frissítek, ha ott járok. Amúgy valaki írta, hogy auto frissítést kapcsolja be.
PumpkinSeed: tűz és víz. Gnome alapból alig enged valamit konfigurálni, KDE meg maga a szabadság. Meg a Gnome azt GTK-s progikat használ, a KDE meg QT-s progikat, ezért szokott kérdéses minőségű lenni több DE együttes megléte egy disztróban.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CloZee #27299 üzenetére
Így van, teljesen igazad van. Nemrég szívtam meg a Mint 17 Cinnamonnal, tettem rá KDE-t (apt-get install kde-full). A végeredmény valami borzalom kókányság lett, egy csomó hiányzó funkcióval, felemás Gtk-s programokkal Qt-környezetben. Debianon is nagyon szar a KDE, még akkor is, ha kifejezetten KDE-s Debiant telepítünk.
Szóval KDE vonalon érdemes rámenni a Mint 17 KDE-re, Kubuntura, Chakra/Manjaro KDE-re. Utólag elég gáz felszögelni (nagy tapasztalattal biztosan rá lehet), főleg alapból Gtk-s rendszerre.
-
fradi81
veterán
válasz
CPT.Pirk #27303 üzenetére
Itt mondjuk most konkrétan csak a Mint-ről volt szó, ahol a KDE verzió nincs hátrányban a cinnamonnal szemben szerintem, használom mind a kettőt.
' Szerinted mit tud ő kezdeni egy akármilyen GUI hibával valamelyik random frissítés után?'
Frissítést csak a rendszer gazdija intézi, a mamik nem bántják, így probléma sem lesz vele.
-
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Synology NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged