- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #62564 üzenetére
Valószínűleg HW hiba, pontosabban kilágyul az usb aljzat fém része a laptopban. Haver szintén HP laptopja is így járt és ki sem tudtam cserélni benne a portot, mert egészen speckó aljzatot használtak amit még csak be se lehet szerezni...
Az usb hub használatát viszont célszerű lenne mellőzni, ha megoldható, mert azoknál is elég kínai csatikat és aljzatokat szoktak használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #62556 üzenetére
Előlapi, vagy hátlapi USB csinálja? Ha előlapi, akkor az jellemzően hardveres gond a gyatra USB hosszabbító miatt, amivel kivezetik az alaplapi USB-t a csatlakozóra.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #62556 üzenetére
Nem ismerem, de próbáltál előző vagy frissebb kernelt?
-
Dave™
nagyúr
válasz
teleahocipöm #56236 üzenetére
Akkor passz, KDE alatt az OpenGL miatt van egy hasonló bug, de az elvileg csak Qt környzeteben jelentkezik.
-
Dave™
nagyúr
válasz
teleahocipöm #56233 üzenetére
Milyen környezet? KDE?
-
válasz
teleahocipöm #55759 üzenetére
Ha üresen leOKzod, akkor nem enged tovább? Mit telepítettél előtte?
Ha nem megy üresen, meg kell keresned a kulcstartó programot és ott beállítanod.Vagy az automatikus bejelentkezés a gond? Nézd meg ezt, hasonló lehet nálad is.
A lightdm display manager beállitása.
(#55761) lajos0001
Ilyet még nem csináltam soha, a router adja a wifit, mást azon nem kell beállítani.
(#55760) ReSeTer
A network-manager-ben lehet beállitani a wifi jelszót, anélkül nem megy. Látom nem különösebben figyelsz oda a dolgokra, így hiába javasoltam, mit rakjál fel.
-
törölt tag
válasz
teleahocipöm #54518 üzenetére
Ha valaki egy ilyen
:(){ :|: & };:
forma parancsot javasolgatna neked bármire megoldásnak, azt se add ki, mert olyan végtelen ciklusba teszi a gépedet, hogy megzavarodsz
-
rii
nagyúr
válasz
teleahocipöm #54510 üzenetére
az a parancs töröl mindent, meg még azon túl is ....
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
teleahocipöm #54507 üzenetére
Köszi a segítséget, mindjárt kipróbálom
-
ALFA
senior tag
válasz
teleahocipöm #52233 üzenetére
Hogy egy klasszikust idézzek:
"Vadász, vadász, gyanús vagy te nekem!"
Megírták a mesterek már korábban, hogy hw hiba van, javasoltam egy megoldást, mivel tudod ellenőrizni telepítés nélkül, de el se olvastad, vagy fel se fogtad, mit írtam.
Amúgy Kellemes Ünnepeket mindenkinek!
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52271 üzenetére
Ja, hogy ez a hardverfrissítések. Ezzel nem kell foglalkozni, hogy üres, mert enélkül is felteheted csomagkezelőből a szükséges csomagokat (intel microcode, meg vga driver, Wi-Fi-kártya drivere), ha tényleg szükség van rájuk.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52273 üzenetére
A többi disztró is ugyanolyan eséllyel kezeli a Wi-Fi-s nyomtatót, mint a Windows vagy a Pepper. A Wi-Fi-s nyomtató egy külön hálózati számítógépnek minősül. Írtad, hogy HP-s drivered is van hozzá, de ahhoz még lehet nyomtatófirmware-t is le kell töltened, hogy nyomtasson. Vagy ha a nyomtatód támogat valami szabványos leírónyelvet (PLC vagy PS), akkor egy erre való általános driver is elég (PS-nél elég először .ps fájlba nyomtatni, és azt küldeni a nyomtatóra).
A LibreOffice-hoz tegyél fel magyar nyelvi csomagokot (meg úgy általában a rendszerhez is) a csomagkezelőből, hátha nem került fel, ha ezután sem javítja a szöveget, akkor a LibreOffice beállításai között állítsd be az alapértelmezett nyelvet magyarra, ha így sem javítja, akkor tölts le hozzá magyar szótárat, ez nem tudom hogy kell, de majd utánanézünk, ha minden egyéb hibát kizártál.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52175 üzenetére
Azt értem, hogy nincs hang, de azt megnézted, hogy a hangeszközt felismerte-e? Mi az, hogy nincs videó? A hw-frissítés lehetősége meg mi a rák?
Mondom, én még mindig az Archot javaslom. Azzal is kínlódni fogsz, talán még jobban, mire egyszer sikerül feltelepíteni, alapból azon sem lesz hang, stb., mind neked kell a csomagokat felkutatni hozzá, telepíteni, meg mindent beállítani, de legalább lépésenként haladsz az Arch wiki alapján, látni fogod pontosan hol akadtál el, mi a baj, mit nem ismer fel, közben meg sokat tanulsz a Linux felépítéséről, és nem leszel a beginner disztrók telepítőire és készítőire utalva, hanem te faragod ki a saját disztródat. Egyébként nem olyan nehéz kifaragni, ha már pl. normálisan megcsináltad a partíciókat egy előző Linuxszal, utána ezt a lépést kihagyod az Arch wikiből. Plusz ha Archon valami fullos asztali környezetet telepítesz, akkor az is feltesz mindent, ami szükséges. Persze ha megvan a tudásod, akkor Mintnél is ki tudod deríteni terminálból, hogy mi nem megy, milyen csomag kéne, mit ismert fel a kernel.
Nyilván az Arch is úgy kezdődik, hogy dd-vel vagy Rufusszal írod ki, nem a fosadék Unetbootinnel.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52237 üzenetére
Mondom, szerintem hagyd az Unetbootint, ha Linux alatt vagy, akkor dd-vel írd ki az .iso-t, ha pedig Windows alól próbélkozol, akkor Rufuszal UEFI-módban (vagyis előbb dd-mód majd mikor mindent beállítottál, akkor újraállítani az UEFI-módot, mert elmászik a beállítások közben, ha mindjárt azt állítod át elsőnek).
Plusz nyilván a legújabb verziót kell letöltni, de nem a speciális, licencfree, médianyirbált, OEM telepítőt, hanem a rendeset.
-
Frawly
veterán
válasz
Valószínű, hogy UEFI-módban kéne telepíteni a Linuxot, és a telepítőt is vagy dd-vel kírni, vagy ha Unetbootinnel készül (ami egy nagy szar), vagy Rufusszal, akkor figyelni, hogy EUFI-s módban írjuk ki.
Már a Mint is tudja ezt. A DE/WM személyes preferencia kérdése. Ilyen új gépre én már LXDE-t nem tennék (Peppermint, Lubuntu felülete), de talán a MATE is fapad, szóval ízlés szerint Cinnamon, Gnome3, KDE5 közül valamit.
-
Oneironauta
csendes tag
válasz
Arch telepítés se olyan problémás, ha egy normális telepítőszkripttel csinálja az ember...
(Az Arch Linux topikban van ajánlva jópár...pl. Arch-Anywhere, Feliz, a régi Architect...)Egyébként ne haragudj, de valahogy nekem is az az érzésem, mint ubyegon2-nek, hogy valahol user error lesz a te problémád.
Vagy talán nem neked való a linux...Egzotikus, ritka hardverek esetben előfordulhat, hogy néhány disztrót nehéz/trükkös felrakni, és pár dolgot működésre bírni; de azért az elég ritka, hogy teljesen használhatatlan legyen, vagy némi utánjárással (adott linux fóruma, vagy a híres Archwiki) ne lehessen megoldani valamit...
Ha pedig a Peppermint működik, akkor lakd be azt, teljesen jó kis rendszer, és még szép is (legalábbis nekem tetszik a kinézete)
-
growler
őstag
válasz
" Milyen a fájlrendszer, nem tudom, hogy lehetne megnézni?"
Terminálba:
parted -l -
válasz
Nem te vagy az egyetlen, aki így jár, persze, hogy nem, de a leírtakból az jön le, hogy nem figyelsz eléggé, ezzel meg a szerencsére bízod, hogy sikerrel jársz-e vagy nem.
Azt már régebben is írtam, hogy a kitartásod az nem mindennapi!
Új Linux telepítése előtt nem formatálom a HDD-t, talán kellene, azt hittem a telepítésközbe törlődik rendesen.
No, itt már lehet valami gubanc akár, mert a telepítéskor a partícionálóban, amikor kijelölöd a megfelelő particiónál a /-t, akkor ott gondolom vagy bepipálod a formázást vagy nem.... Az utóbbi az nem jó. Erre nagyon erősen figyelj a legközelebbi telepítésnél, nem tudom mennyit tervezel még e hétre, de egyszerűen figyelni kell a legapróbb dolgokra is. Ez egy ilyen műfaj.
A Peppermint 7 az 16.04 alapú (LTS) így gondolom 5 évig támogatott, de te nem fogod kihasználni ezt az időt szerintem, bár ha beválik....jó kis pörgős disztró az amúgy.
A fájlrendszered remélhetőleg ext4, de lehetne akármi is, ha nem szoktál figyelni a telepítéskor, mert azt is akkor adod meg sajnos.
A középső kis ablakban láthatod, hogy ott van a fájlrendszer kijelölése és a formázás bejelölésének helye is és persze a csatolási pont megadása is! Ezekre mint oda kell figyelni, mert nagyon fontos beállítások.
Az
inxi -P
parancs is megmondja a fájlrendszert, de a gparterd vagy a disks alkalmazás is, most ezek jutnak eszembe hirtelen.Legjobb lenne egy
inxi -F
parancs kimenet ide, abban minden benne lesz. -
growler
őstag
válasz
Az Unetbootin-al, a legújabb Ubuntu 17.04-es ISO is kiírható. Csak meg kell neki
mutatni, hogy melyik könyvtáradba töltötted le. [link]
(Kb. az 55. másodperctől !) -
válasz
Sikerült egy újabb reboot után belépni, de siralmas így is se hang se videó, hw frissítés lehetősége sehol
A siralmas szó az nagyon hangsúlyos már, most komolyan kérdezem, miért csinálod ezt a kapkodó arcidegzsábás össze-vissza telepitgetést?
Csak ebben a topikban 445 hsz-ed van, már igazán nem kéne ilyeneket csinálni, hogy Mint 15 telepitését OEM változatban valami érthetetlen módon viszed végbe és utána nyekeregsz, hogy semmi nem jó!
Ha Win alatt csinálod, akkor a windiskimager-rel vagy rufus-szal kiírod a normális, friss iso-t és telepíted, ahogy azt már ezerszer csináltad. Ne az unetbootin-ban lévő régi változatokat használd, annak totál semmi értelme nincs.
Innen letöltöd, amit telepítenél, 17 alá azért ne menj, kiírod és legacy módban felrakod, de előtte tisztítsd meg a géped ezektől a különös módon felrakott furcsaságoktól, kizárt, hogy azon a gépen ne működne valami normálisan. Még a múlt héten egy fél gigás laptopra is simán felment a Mint XFCE és vígan működik!
Egyet ne csinálj, ne kapkodj össze-vissza, annak tényleg semmi értelme nincs!
Mi van most a meghajtódon, milyen fájlrendszer, milyen módban (MBR, GPT) van?
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52187 üzenetére
Most látom, a Mintet már próbáltad. Akkor ahogy írták, Fedora, Debian. Illetve a dmesg kimenetét jó lenne látni, pastebinre, vagy hasonló oldalra told fel.
Vagyis én Archot tennék rá, és csomagonként építkezve nézném meg, hogy mi működik, de csak félve említem, mert szerintem te nem leszel rá vevő.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52186 üzenetére
Pedig ez egy elég jó gép, meg a videókártya is a prociban inteles, pöccre kéne mennie mindennek. Mintet én is megpróbálnám, mielőtt feladnád a Linuxot. Lehet a Skylake túl új, bár elvileg az újabb kernelek (4.9 és felfelé) és az újabb Mesa driverek rendesen kell, hogy kezeljék.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #52191 üzenetére
Szerintem hagyd a 'csába, a 16.04-et, mert nagyon megválogatja mivel működik együtt. Vagy a debian 8.7.1-gyel próbálkozz(ezek a nofree live ISO-k, vagyis minden előtelepítve van ami kell), vagy a már előttem említett Mageia, openSUSE, Fedora(ezek a spin ISO-k, vagyis az XFCE is köztük van) vagy Chakra valamelyikével.
-
ALFA
senior tag
válasz
teleahocipöm #52182 üzenetére
Tök mással kellene foglalkoznom, erre napok óta ezzel a vacak géppel kinlódok.
Minek? Ott a puppy linux, cd-ről használhatod és szépen megmondja, milyen hardware gondok vannak, ha vannak.
-
csixy
addikt
válasz
teleahocipöm #52194 üzenetére
Szerintem tegyél fel egy linux mintet .
Használd és, ha valami nem stimmel akkor hátha tudnak itt segíteni, ha egyesével teszed fel a konkrét problémákat. -
God Vazzeg
veterán
válasz
Hagyd a linuxot, nem a te gépedre való ezek szerint.
-
Lacc
aktív tag
válasz
Esetleg még a Mageia, vagy OpenSuse, vagy Windows. Ha ennyire problémás, akkor Windows (persze legális verzió). Mivel a Linux disztrók ingyen vannak, ezért sajna előfordul, hogy nem tökéletes.
Manjaro még jó lehet, én kipróbálnám a különböző GUI-kat is. Nem tudom, hogy az XFCE, KDE vagy GNOME-t próbáltad. Nekem úgy tűnik, hogy ez még segíthet rajta. Lehet csak valami csili-vili animációs beállítást kell kiszedni.
-
Lacc
aktív tag
válasz
teleahocipöm #52191 üzenetére
Használj más disztrót.
Nekem HP 840 G3-am van, azon rendesen megy az Ubuntu. Bár a rendszer boot nagyon lassú, hiába van SSD, inkább érződik a HDD sebesség, de utána gyors. Bizonyos modulok betöltésénél hosszan gondolkodik, ezt láttam a logban.Szerintem neked driver problémád lehet, arra gondolok, hgoy valamelyik hardware-t nem támogatja az Ubuntu és ezért lehet ennyi gondod. Azt tudom, hogy a Dell laptopoknál nekem szívás volt mindig az Ubuntu, vagy az ASUS (Inteles) alaplapoknál. Az AMD-snél rendben műkődik. Mivel az Unity halott gondoltam használok akkor Gnome-ot követem a hivatalos leírást, és fekete halál a képernyőn... semmi nem jön be, na erről ennyit
Így probálgasson az ember különböző GUI felületet
Nekem úgy tűnik, hogy talán jobban jársz egy Arch alapú disztróval, azoknak jobb a driver supportjuk.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #52187 üzenetére
Ezt próbáltad már használni? Eddig még nem érkezett rá panasz, és olyan laptopokra is sikerült felvarázsolnom amin a 16.04 XFCE valamint a Linux 18 XFCE se ment. Na és persze kevesebbet is eszik ezeknél.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52182 üzenetére
Még mielőtt bármit is eladsz vagy megveszel, telepítsd rá fel a Win10-et. Nem kell hozzá megvenni, a MS hivatalos oldaláról ingyen letölthető a legális telepítő, és termékkulcs meg minden nélkül 90 napig ingyen és legálisan tesztelheted, kipróbálhatod. Ha Windowszal rendesen megy, akkor kizárunk egy jelentős hibaforrást.
Lehet, hogy a kernel az USB-t nem hajtja meg jól. Milyen gép is ez pontosan, márka, típus, modellszám?
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52157 üzenetére
Akkor valami más baj van, mert egy új pendrive nem megy ennyire gyorsan tönkre. USB-portokat végignézted (nem csak az elöl kivezetteket, hanem a gép hátulján is mindegyiket)? Nem használsz véletlenül made in China-market USB hubot? Zárlatos alaplap is tud olyat, hogy USB-s eszközöket kinyír. Másik gép van a közelben, ahol a pendrive-ot ellenőrizni tudod?
-
God Vazzeg
veterán
válasz
teleahocipöm #52178 üzenetére
Valami extrém rossz(ul támogatott) hardvered lehet, nekem a leírt problémák egyike sincs, pedig Mintet használok már vagy 4 éve folyamatosan, különféle hardvereken, sőt cserélgetve is volt a meglévő rendszer alatt a gép.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #52178 üzenetére
Live-ban a RAM-ból dolgozik, nem az usb-ről (utóbbiról kis mértékben).
-
ampulla
aktív tag
válasz
teleahocipöm #52172 üzenetére
Mit indítottál újra, mi nem fogadja el a jelszót? Teljesen lekövethetetlen számomra...
-
King Unique
titán
válasz
teleahocipöm #52048 üzenetére
A legtöbb Linux ISO eleve hibrid, amelyeknél mindkét írási módnak működnie kellene. Az UNetbootin egyébként az első opciót használja. Sőt, pl. a DD képfájl módban kiírt telepítőnek elvileg Legacy / UEFI boot módban egyaránt bootolnia kell. Ellenben, ha ugyanazon gépen és módszer szerint elkészítve egyik pendrive bootol, a másik nem, akkor ott lehet épp a pendrive lesz a hibás. A másik topikban említettek alapján, ha már a GParted sem tudja formázni, akkor az eleve gyanús. Illetve ezeknél a hirtelen írásvédettség, a felismerési problémák stb. lehetnek akár a meghibásodás jelei is.
Egyébként vannak olyan pendrive-ok, amelyeknél előfordulhatnak bootolási problémák: [link], [link]. De azért a legtöbb típus általában használható ilyen célra. Persze ehhez az is fontos, hogy a letöltött ISO ok legyen és megfelelően legyen kiírva, valamint a gép boot módja & sorrendje megfelelően legyen beállítva!
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52045 üzenetére
Elég összeszedetlenül írtad le a problémát. A Windows az SD kártyát látja, vagy a pendrive-okat is? Egyébként simán lehet, hogy a pendrive meghalt, pont így szoktak elhalálozni, hogy néha látszanak, de akkor nem írhatók, néha meg nem is látja őket a rendszer.
Azt a dd-vel törlést, amit a másik topikban írtak, még próbáld meg, ha lefut, akkor rá egy particionálást GParteddel, de ha nem jó, akkor mehet a pendrive a kukába.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
teleahocipöm #51779 üzenetére
A Graphical Settings Manager for Manjaro, / Hardware Konfiguráció-ban a video-vesa beállításanál csak a nyílt forrású alatt volt pipa, a telepítettnél nem volt, rányomtam az Automatikus telepítés Nyílt forrású meghajtó gombra valamit csinált a lényeg, hogy megjelent az utóbbinál is egy pipa.
Annyi változás veszek észre, hogy a régen megnyitott, de nem használt ablakok is szinte azonnal láthatóak, nem kell várni az üres oldal nézve, hogy betöltődjenek, a cpu használatot nézve kevesebb a tüske, a ram használat szerintem ugyanannyi. A gmail is szinte azonnal betöltött. -
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #51711 üzenetére
Azért ne temesd még a Manjarót ilyen gyorsan. Milyen böngészőről van szó? Feladatkezelőben nézted, hogy nem pörgeti-e a procit, van-e elég memória, stb.?
-
minionair
csendes tag
válasz
teleahocipöm #51623 üzenetére
Az a baj ilyen alapvető dolgok hogy wifi nem megy,meg parancssor kell hogy magyar bill legyen.. egyszeru user pl a beirt szovegeket is nem tudom honnan fogja kitalalni. Es akkor meg nem beszeltunk programokrol stb.. en az egyszeru es nagyszeru dolgokat szeretem, sw bol a win10az. Nem hiaba hasznaljak a szamitogepes userek 2%a csak a linuxot.
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #51541 üzenetére
A Chromium alapból zabál, és nem mindegy, mi az a 6 oldal, ami meg van nyitva. 6 Wikipedia oldal mondjuk nem annyira eszi meg a RAM-ot, mintha YT, FB és hasonló (sok szkript, reklám stb.) oldalak lennének nyitva.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51541 üzenetére
Én nem tudom, végül hogyan bírtad működésre, mit állítottál.
A böngészők sokat tudnak enni, a Chrome különösen (gondolom a kistestvére is). -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51529 üzenetére
Milyen nyomtató ez? A wifi egyébként működik?
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51517 üzenetére
Wifissel még nem volt dolgom, de vezetékes hálózatival semmi gondom, mindent magának telepített/beállított.
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #51513 üzenetére
Pedig kiemeltem vastaggal, hogy a ~/.bashrc-be.
Tehát a saját home könyvtáradban (/home/vinetu) lesz egy .bashrc nevű fájl. Lehet, hogy nem látod, mert rejtett. Állítsd be, hogy mutassa a rejtett fájlokat is. Amelyik fájl neve ponttal kezdődik, az rejtett. A bashrc-t bármilyen egyszerű szövegszerkesztővel megnyithatod és bemásolhatod a kódot, amit írtam. Utána nyitsz egy új terminált és akkor már ismerni fogja az új parancsot. Ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan.
szerk: a háromsoros funkciót kell a bashrc-be másolni, aztán persze az új parancs(oka)t majd már a terminálban kell használni, pl.:
zenemasolas videonev.mp4 audionev.aac
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #51507 üzenetére
"el kell ismernem ebben az esetben a terminál csodát tett."
Hehe, a terminál (illetve a shell) nagyon sokszor gyorsabb és kényelmesebb.
Csak egy példa a múltkor egy csomó képet kellett vízjeleznem. Az imagemagick programmal rengeteg képszerkesztési dolog megoldható terminálban a különböző parancsok segítségével. Kb. 1-2 sornyi paranccsal előre megadott szisztéma alapján (pl. fájlnév, sorszám, akármi) végigvízjelez neked akármennyi képet, pillanatok alatt. De ugyanígy tud croppolni (vágni), átméretezni, szürkeárnyalatosra konvertálni, színeket manipulálni stb. GUI nélkül.
"valahova el is mentem ezt a parancssort."
Megkönnyítheted az életed, ha megtanulod használni az aliasokat és funkciókat. Példa: ha ezt a funkciót berakod a ~/.bashrc-be
hangmasolas() {
ffmpeg -i "$1" -vn -acodec copy "$2"
}Akkor utána a
hangmasolas /home/vinetu/Videók/valami.mp4 /home/vinetu/Zenék/valami.aac
paranccsal tudsz hangot másolni a videóból.Vagy, ha még jobban le akarod rövidíteni és mindig a Videók mappából akarsz a Zenék mappába audio fájlt másolni, akkor például:
zenemasolas() {
ffmpeg -i "/home/vinetu/Videók/$1" -vn -acodec copy "/home/vinetu/Zenék/$2"
}ebben az esetben a parancs:
zenemasolas videonev.mp4 audionev.aac
(a videót automatikusan a Videók mappában fogja keresni, az audio fájlt pedig automatikusan a Zenék mappába fogja pakolni).Természetesen más nevet is adhatsz a funkcióknak, csak a példa kedvéért írtam a
hangmasolas
észenemasolas
parancsot. Arra ügyelj, hogy már létező program/parancs nevével ne ütközzön és ne tartalmazzon szóközt. -
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #51485 üzenetére
Az egész kimenetet tölsd fel, ez csak egy része. Az a parancs is legyen benne, amivel megkaptad, hogy lássuk, milyen paraméterekkel hívtad meg. Egyébként már nem vagy messze, ha megenné a bemeneti fájlnevet, és megadnál neki értelmes kimeneti fájlt, már kész is lennél. Nem olyan bonyolult, csak mivel nem GUI-s program, ezért elsőre nem tűnik valami felhasználóbarátnak. Viszont gyorsan és normálisan megcsinál egy csomó mindent, átkódolás nélkül is, közötte azt is, ami neked kell. Érdemes vele gyűrödni, mert ha hozzászoksz, akkor egy nagyon hasznos program, a médiakonvertálás svájcibicskája, később is hasznát veszed annak a tanulópénznek, amit most megfizetsz.
-
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #51485 üzenetére
Ennyi? Ezután kellene hogy jöjjön az a rész amire kíváncsiak vagyunk. Ha csak ez jelenik meg akkor nem látja a fájlt valamiért. Na mind1 ez érdekes.
Megpróbálhatod az
ffmpeg -i fajlnev
-et is, ez is ki fogja írni. -
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #51481 üzenetére
Akkor hagyd le a
| grep
audio részt, és tedd fel valahova amit kiír (pl pastebin). -
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #51478 üzenetére
De elindult és mivel paraméter nélkül indítottad rövid idő alatt be is fejeződött a futása, és az egészből nem is láthattál semmit, mivel nincsen grafikus felülete.
Indítasz egy terminált:
ffprobe videonev | grep audio
Ez kiírja milyen formátumban van a videó mellé kódolva a hangsáv.
ffmpeg -i videonev -vn -acodec copy ez_legyen_a_hangfajl_neve.***
A csillagok helyére pedig beírod a megfelelő betűket (tehát ha az első parancs azt mondja mp3, akkor mp3 lesz a kiterjesztés)
Ez egy az egyben visszaadja azt a hangot ami videó alatt van. Nem kódolja át, stb.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #51424 üzenetére
Az nem jó, hogy a videó alól FFmpeggel kiszeded újrakódolás nélkül a hangsávot? Úgy egyszerűbb, mint Audacityvel felvenni.
-
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #51444 üzenetére
A lényeg hogy az alapértelmezett kulcscsomónak a jelszava ugyanaz legyen, mint a bejelentkezési jelszavad. Ha nem oldódik fel automatikusan, töröld és csináld újra.
Ha ugyanaz lesz, bejelentkezéskor a rendszer magától feloldja, nem fog előjönni az ablak, de az adatok titkosítva lesznek tárolva.
-
Rimuru
veterán
válasz
teleahocipöm #51441 üzenetére
Igen, de pl egy live cd-rol siman megnezem neked jelszo nelkul is, vagy masik eset (mukodo keyringgel) ha mondjuk le tudom masolni valahogy a fontosabb dolgokat azt otthon mar nem tudnam megnezni mert nincs meg hozza a kulcs, stb. sok esetet ki lehetne talalni.
Amugy nem csak jelszavak lehetnek azok amiket ilyen modon vedeni lehet, pl egyeb bongeszesi adatok, stb. -
Rimuru
veterán
válasz
teleahocipöm #51439 üzenetére
Tema osszefoglalo: Linux: kulcstartó nélkül
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51405 üzenetére
A pulse-ról a mai napig vannak viták, meg vannak, akik az ördögtől valónak tartják. Ettől eltekintve azt nem értem, hogy ha volt hang egy darabig, aztán valami miatt eltűnt, miért pont a pulse-ra kell mutogatni, hiszen ezek szerint előtte tette a dolgát. Mivel pedig igen sok dolog függőségi viszonyban van vele, így nem meglepő, ha a fél rendszert lehúzza magával. Ilyen drasztikus lépések előtt inkább körülnéztem volna, mi más lehet még a probléma forrása.
-
válasz
teleahocipöm #51397 üzenetére
Persze, mert az csak egy felület. Ha alatta megszűnt működni az ami a hangot állítja, akkor nem fog szabályozni
-
válasz
teleahocipöm #51406 üzenetére
Érdekes, ami nálad történik! Meg kéne nézned, miket csináltál a hang eltűnése előtt, mert csak úgy nem tűnnek el programok. A
history.log
-ot keresd meg, nem tudom Manjaroban hol van, általában a/var/log/apt
tartalmazza, abból kiderül, milyen csomag törlések/telepítések voltak! -
Rimuru
veterán
válasz
teleahocipöm #51397 üzenetére
00-kat MM-re állítottam - ez biztos hogy hiba volt (lesz) az MM jelenti a nemitast tehat ha 00-volt az a jo, viszont sajnos akkor ez nem is visz kozelebb a problemahoz.
(#51398) csixy: grafikus feluleten? altalaban tiltani szoktak az ilyet (sot a root felhasznalot is
(ez pongyola de kezdo topic)) es tenlyeg nem ajanlott az ilyesmi.
-
válasz
teleahocipöm #51393 üzenetére
Néha nekem is összedől a pulseaudio, ilyenkor van rendszerüzenet is. Viszont a hang továbbra is szól...
-
válasz
teleahocipöm #51087 üzenetére
TV-boxon keresztül is meg lehet oldani ezt valahogyan, de ez nem ennek a topiknak a témája meg nem is igazán értek hozzá. Az tuti, hogy ha vannak pendrive-ok a közelemben, akkor emiatt nem kinlódnék napokig, de te soha nem adod fel a szívást, azt tudjuk!
A nagy igyekezetben azért ne felejtsd el, hogy 5/15 percen belül ha eszedbe jut még valami, akkor bizony bele kell szerkesztened a még élő hozzászólásodba!
ihol a gomb hozzá:
Közben észrevettem, hogy használtad már a Szerkesztés gombot.
-
baloo79
tag
válasz
teleahocipöm #51088 üzenetére
A leggyorsabban úgy, hogy nyitsz egy Terminált (Ctrl+Alt+T), és beírod:
sudo adduser újfelhasználónév
-
csixy
addikt
válasz
teleahocipöm #51082 üzenetére
Ez mi is HP250G5 ? Mi a pontos tipusa végül is?
A "bios" csak UEFI vagy enged legacy módot is?
Egyáltalán UEFI telepítést ,vagy legacy módban MBR telepítést akarsz.
Gondolom, hogy a DOS-ra semmi szükséged nincsen ugye? -
válasz
teleahocipöm #51075 üzenetére
Figyu, Lubuntu netinstall, 50 mega, és pendrive-ról is meg lehet próbálni.
-
csixy
addikt
válasz
teleahocipöm #51075 üzenetére
Sikerült a vinyót gyalulni?
-
Vladi
nagyúr
válasz
teleahocipöm #51065 üzenetére
Akkor gondolom tele a hócipőd.
-
válasz
teleahocipöm #51006 üzenetére
Realteknél kritikán aluli a termékek beazonosíthatósága. Általában elég a számra keresni, az egyéb jelzéseet lehagyni.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51006 üzenetére
Ahogy én látom, egy kisebb módosítás után rendben működik az a wifi.
Majd ha már rendszer lesz rajta, megoldjuk.
Esetleg érdeklődj, kipróbálni lehet-e átvételnél. -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #50989 üzenetére
Elég ritka, hogy a gyártó oldalán talál az ember Linuxos illesztőprogramot (az kéne még, random kernel patch-ek
). Ez még nem jelenti, hogy nem is működik.
A wifid meg tipikusan olyan, amihez sok "régi" kernelben még nincs rendes támogatás. Te viszont eleve rolling-ban gondolkodsz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #50986 üzenetére
Fogsz egy disztrót, kirakod a telepítőjét pendrivera, az szinte biztosan live képes, be tudsz róla bootolni. Ha ott megy minden faszán, akkor mehet a telepítés is.
Hogy kinek mivel volt problémája, az egy dolog, lehet disztró, lehet kernel verzió függő, stb. Nyugodtan fogj hozzá és próbálj ki valamit.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #50986 üzenetére
Az sok dologtól függ. A Manjaro előrébb jár általában, mint az Ubuntu. Jobb üzletekben megengedik, hogy átvételkor kipróbálhassa az ember, pl. egy Live-val. Persze előbb érdeklődni kell, van-e rá lehetőség.
Az AMD-vel semmi baj és egyre csak jobb lesz. -
csixy
addikt
válasz
teleahocipöm #50980 üzenetére
Nagyon jó a manjaro (az enyém kde verzió). Mint az óra ... úgy jár. Csak már kezd a t@k@m tele lenni a frissítés céljából való g-streamer buildelgetéssel ( de legalább magától csinálja, én meg csak ülök és nézem).
-
válasz
teleahocipöm #50980 üzenetére
Nem valószínűek ilyenek. Adott gép/gyártó topicjában is érdemes megkérdezni, hogy van-e aki Linuxot használ ilyen vason. Az egzotikus hardverekkel gyakoribbak a gondok.
-
sanhose
tag
válasz
teleahocipöm #50966 üzenetére
Milyen notebookot vegyek összefoglalójában G4-től felfelé ajánlják a HP-t, ha jól láttam. Ott lenne érdemes megkérdezned, melyik lenne a jobb választás.
Szerintem a G5 Inteles VGA-val nem lenne gond.
Viszont két problémával fogsz találkozni, amelyből 1-et sikerült megoldanom a másikon még dolgozom.1. Bluetooth-ot nem sikerült még beüzemelnem Ubuntu 16.04 alatt.
2. Ahogy látom a WIFI kártya Realtek RTL8327BE mind a 2-ben, itt várható, hogy random időközönként eldobja a WIFI kapcsolatot, illetve hibernálásból visszatérve nem lesz WIFI, de ez megoldható. Majd később leírom hogyan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #50973 üzenetére
Ettől független nyugodtan rakd fel, valszeg menni fog (nyilván nem lehet minden létező laptopon letesztelni valamit).
Ami problémás lehet az nem maga a Radeon, hanem a váltás a két kártya között, azon lehet kell kicsit dolgoznod, vagy megmaradsz az egyik használatánál és akkor azt fixre állítod a biosban.
-
sanhose
tag
válasz
teleahocipöm #50955 üzenetére
Éppen ma olvastam 1, 2 vagy 4 processzor mag?.
Intel Core i5-6200U adatlapja és a fentiek alapján szerintem nem lenne gond a FULL-HD filmekkel.(#50959) cigam, egyet kell értenem veled elég nehéz szétszedni, hogy ne sérüljön a burkolat. Én is megszenvedtem (sérülés mentes szétszedés) a Lenovo Ideapad 14IBY-vel.
HDD, RAM csere esetén, ha még garanciális a notebook érdemes rákeresni a neten mit szól hozzá a szervíz.
Lenovoéknál Garancia HDD csere esetén Lenovo notebook. Ha nincs HP-ra infó, rá kell kérdezni!Az én esetemben a fenti gépnél (2018-ig garis) nem volt gond a szervíz részéről, hogy szétszedtem, igaz pixeles kijelző cseréről volt szó, vagy úgy szedtem szét a gépet, ahogyan a szervízben szokták
.
Azzal azért legyél tisztában, hogy a VGA a 4 GB memóriából fogalalja magának a memóriát, azaz 4 Gb - VGA által lefoglalt memória = rendszer által használható memória. BIOS-ban, ha engedi a VGA memórájának állításával lehet növelni a rendszer számára felhasználható memória mennyiségét.
-
MrDerekas
addikt
válasz
Azért annyira nem ijesztő az a noti. Az integrált vga-tól nem kell félni, teljesen elfogadható teljesítménnyel bír. Mondjuk annak nem árt ha sok ram van mellé. A 4 giga ram, hogy mennyire kevés, az megint attól függ, hogy mire akarod használni. Miért nem lehet házilag bővíteni? Nincs benne foglalat hozzá, vagy nem lehet megbontani? Második verzióra a megoldás, hogy a szervíztől kérsz megbontási engedélyt és esetleges gariztatáskor ezt csatolod mellé.
-
spammer
veterán
válasz
"Amit remélek, hogy a Full-HD filmek futnak rajta szaggatás nélkül (bár valahol azt olvastam, hogy csak a 4 magos procis gépek nem szaggatnak)"
Baromság, hogy csak a 4 magos gép viszi rendesen a Full HD-t. Ez olyan szintű szagértés, mint amikor a 8 GB RAM-os, 4 magos, dGPU-s gépre azt mondták nekem, hogy kb. pasziánszra elég lesz.
Rohadtul el vannak szállva bizonyos hozzáértők, itt a notebookos fórumokban is sajnos. A 2 magos Celeronom gond nélkül viszi a 8 - 10+ GB-os full hd-t (x264). SMPlayer/mplayer/mpv ajánlott lejátszónak.
4 GB RAM is elég átlagos használatra, bár a Chrome böngésző egy memóriazabáló fos úgy alapjáraton is, plusz ha sok lapot nézel egyszerre, akkor tud kajálni. A Firefox egy fokkal jobb választás (meg úgy egyébként is). Mellette egy LibreOffice, zene, torrent is bőven tud futni 4 GB mellett.
Válassz valami könnyebb asztali környezetet (DE) vagy ablakkezelőt (WM) és nem lesz gondod.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Nem kellene gond legyen, a RAM lehet kevés egy idő után, de amire használni akarod arra jó lesz. A RAM-ot sem lehet bővíteni? A HDD-t gondolom lehet azért cserélni SSD-re.
-
válasz
teleahocipöm #36047 üzenetére
Telepítésnél nem elég csak a nyelvet magyarra állítani, a billentyűzet kiosztásnál azt kell választani, de nézd meg az /etc/default/keyboard XKBLAYOUT sora jól van-e beállítva;
Freel: Debian 8-nál most én is belefutottam egy furcsa bugba, mezei Ati 9600Prot nem ismeri fel a nyílt ati driver, holott az ugyancsak Debian 8-ra épülő LMDE2-vel (meg minden más eddig próbált disztróval) meg zokszó nélkül működik. Amúgy Debian alatt a nonfree tárolók alapból nincsenek engedélyezve, ahogy nouveau firmware csomag sincs fennt alapból, amire panaszkodik, én itt kezdeném a keresgélést.
-
válasz
teleahocipöm #36044 üzenetére
Nem különösebben az, de fentebb belinkeltem az antix-keyring csomagot csak töltsd le és telepítsd az a legegyszerűbb, abban már a frissebb kulcsok vannak, de persze lehet parancssorból is egyenként gpg-vel hozzáadogatni kulcsokat, hogy miért nem magyar alapból az antiX-od jó kérdés (nálam ezzel még sosem volt gond), lehet a telepítésnél nem állítottad be jól...
-
válasz
teleahocipöm #36038 üzenetére
Ebben semmi különös nincs, időnként lejárnak a tárolók kulcsai, csak frissíteni kell őket, gugli elsőre ezt dobta amúgy, vagy letiltod és újra engedélyezed az antix.davesrver repót vagy manulásian letöltöd az antix-keyring csomagot és telepíted.
Pendriveot antix-mountbox-al tudsz csatolni, automatikusan nem csatolódik (legalábbis 12 alatt).
CPT.Pirk: Még támogatott a 12-es is, szóval a 13-as pláne... -
válasz
teleahocipöm #36036 üzenetére
Az fdisk a DVD-t valóban nem látja.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
teleahocipöm #36035 üzenetére
Terminálban beírtam a sudo fdisk -l parancsot, kiderült,hogy még a dvd-t sem látja, csak az sda1 és sda2 van
-
Rimuru
veterán
válasz
teleahocipöm #35636 üzenetére
Szerintem senki se érti.
-
válasz
teleahocipöm #35603 üzenetére
15.
-
válasz
teleahocipöm #35601 üzenetére
Ne a primeNET-et válaszd, hanem csak a just stress testinget vagyis az not, utána megkérdi a magok számát (ha 2 van pl akkor egy ablakban fog futni, de az egyik worker 1, a másik worker 2 néven), ezután válaszd a blend tesztet (3-as opció lesz), ami után csak egy visszaigazolást kér.
2. futattásra már egy menüsor jön be amit említesz itt 15.-ik lesz a teszt, ami ugyanúgy végigvezet a fenti kérdéseken. -
válasz
teleahocipöm #35592 üzenetére
terminálból indítsd a a könyvtárából ./mprime -m paranccsal így egyrészt be tudod állítani, hogy a blend teszt fusson, másrészt a ha több proci van akkor annyi szálon és így a terminálablakban látod, hogy mit csinál(nak) az egy(es) szál(ak), ha hibázik az látszani fog/kíírja/már csak 1 worker fog futni stb, ctrl-c -vel tudod kilőni, ha már úgy érzed eleget futott.
74 fok kicsit soknak tűnik (lehet nem ártana egy portalaítás/újrapasztázás) főleg ha asztali, de ha pl noti akkor kb normális. -
válasz
teleahocipöm #35576 üzenetére
Ha már 2-3 órát megy pime95 blend tesztje, akkor már nagy stabilitási gondok nem lehetnek, de persze biztosra csak az 1 napos tesztel mehetsz.
Nem az Lo-ban kell bogarászni, hanem a csomagkezelőből/terminálból telepíteni a magyar nyelvi csomagot (libreoffice-still-hu ha jól rémlik keress rá a csomagkezelőben).
antiX 12 Debain 7-re épül szóval amíg az frissül addig az is fog, de friss telepítésnél akkor lehet érdemes lesz megvárnod 15-ös stabil kiadást.
Pepper 3-at tavaly nyáron próbáltam utoljára, akkor még simán frissült, 12.04-es Lubinál pedig jól gondoltad synaptcban a szoftverforrások frissítések fül alatt az értesítés következő Ubi kiadásoknál sohára kell állítani, ill. én még biztos ami biztos a frissítéskezelő/figyelő/automatikus frissítések alkalmazást (vagy mi volt a neve) is eltávolítottam, csak manuálisan frissítek synapticból vagy terminálból.
Annak a pre Manjaro Xfce-nek soknak tűnik a fogyasztása, én a 0.8.12-est használom az olyan 200Mb körül mozog alapból (mondjuk egy-két dolgot ki lehet még belőle gyomlálni, hogy ne induljon automatán/legyen a tálcán ha nincs rá szükség azzal is lehet nyerni még 50-70mb-ot), mondjuk ha ez a 600Mb böngészővel, néhány nyitott lappal, ablakkal egyebekkel jött össze akkor normális.
Fedorához (eleve az lxde/xfce spint töltsd le az alap gnome3 az elég sokat eszik és szvsz kevés ember is kedveli, nem igazán átlátható) nonfree dolgok nincsenek benne alapból fel kel venni az rpm fusion, adobe (esetleg egyéb) tárolókat, onnantól már van minden ami kellhet vagy ha Xfce is jöhet akkor a Korora Xfce gyak egy Fedora Xfce az említett tárolókkal, progikkal. -
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #35576 üzenetére
Pár hsz.-el feljebb írtam hogy kell magyarítani...
NickNév: köszi!
spammer: szerintem ő valamilyen GUI-s témára gondol. Grafikus frontend-eket természetesen fel lehet tenni, de hivatalosan egyik sem támogatott. Innen lehet válogatni: Graphical pacman frontends
-
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #35557 üzenetére
-
válasz
teleahocipöm #35557 üzenetére
Ha instabil azt elég gyorsan kidobja, igazából ha 2-3 órát már megy akkor az már jó jel, onnantól csak a biztonság kedvéért érdemes még futtatni az ilyen sunyibb hibák kiderítése végett, van hogy 18 óra után dobja el magát túlmelegedés, túl feszes/hibás időzítések, feszültségbeállítások vagy csak szimpla inkompatibilitási problémák végett.
Manjarohoz LO magyar nyelvi csomagot kell fel feldobni hogy magyar legyen, hogy jól rémlik, de lehet telepítés után automatikusan letölti a beállított nyelvre. Mondjuk nálam az antiX 12 is teljesen magyar a Pentium M-es laposomon (a tapipad is jól megy rajta), ez még Debain 7 stable-ra van belőve, ezzel megy a leggyorsabban (13.x-assal inkompatibilis, MX14-es ugye inkább Mepis és Xfce, 15-ös bétát meg még nem próbáltam rajta), bár Pepper 3 és a Lubi 12.04 is egész tűrhetően ment rajta (Lubi 12.04 mai napig megy (frissül 2017-ig) egy 2500+-os Athlon Xp-és gépen), a Pepper 5 / Lubi 14.04 már érezhetően többet evett, az már kicsit szenvedős volt rajta, szóval Manjaróból is vmi lájtosat válassz (ha van legalább 1 Gb ram akkor akár xfce is bevállalható, de afölé semmiképp nem mennék), bár abból mondjuk főleg csak olyanok vannak.
Mondjuk Lxde spin van Fedorához is, ill OpenSuse is telepíthető vele, mint egyéb alternatívák, ha már az Ubuntu/Debian vonalat nagyjából feltérképezted és egyik sem volt teljesen kerek.
bob.zxr: Manajro Lo -hoz nem fresh hanem stable/still branchet használja alapból (kicsit konzervatívabb a Archnál), tehát a libreoffice-still-hu csomagot kell feltenni vagy leszedni a stillt és helyére a fresht. Ja látom közben már te is szerkesztetted. -
válasz
teleahocipöm #35538 üzenetére
Prime95 van Linuxra is, ha csak ezért tennéd fel az xp-ét akkor felesleges, ha a blend tesztje megy 1 napot, akkor nagyjából kijelenthető, hogy a proci (és cache-ei), ram (memvezérlő/északi híd) stabil...
-
válasz
teleahocipöm #35515 üzenetére
Annyira szerintem nem vészes a HDD állapota, bár nem is tökéletes. hdsentinel ezeket írja érdekesebb attribútumokról:
Az igazán kritikusak az off-line uncorrectable sectors count, a reallocation event count, reallocation sectors count, spin retry count, pending sectors count.
A legofntosabb értékek, melyeket a legtöbb lemez támogat: (a kondíció % is ebből kerül számításra)
Raw Read Error Rate: Fizikai olvasás hibák száma, azaz nem számít bele az adatátvitel során keletkezett hiba és/vagy az esetleges belső gyorsítótár hiba, csak a valóban lemez felületén keletkezett olvasás esetén történt hiba
Reallocated sectors count: ha egy szektor meghibásodik, a tartalma egy tartalék területre kerül át és utána ez a terület veszi át az eredeti szektor szerepét. Az egyik legfontosabb paraméter. Ha nagyon sok van, akkor a fej hibája gyanítható, ellenkező esetben ''csak'' a lemez sérült meg ill. valami ''kosz'' van a felületen.
Seek error rate: pozícionálási hiba, mikor a fej egy megadott sávra kell, hogy beálljon. Ha túl sok, az azt jelenti, hogy a fejet mozgató mechanika nem tökéletes.
Power on time count: természetes öregedés, igazából nincs hatással az egészségi állapotra, de használt autónál is megnézzük a futott km-t ugye
Csak a 65536 feletti része számít, azaz az alsó 16 bit (jobb oldali 4 hex számjegy) nem.
Spin retry count: induláskor az újrapróbálkozások száma, ha nem sikerül egyből felpörgetni a lemezt. Pl. motor vagy csapágy probléma okozhatja.
Reallocation event count: hány fentebb említett átmozgatási esemény történt. Ha az értéke nagyjából megegyezik a Reallocated sectors count-al, akkor a lemez folyamatosan romlik, 1-1 alkalommal 1-1 szektor válik hibássá. Értelemszerűen nem lehet nagyobb a Reallocation sectors count-nál.
Current pending sectors count: függőben lévő szektorok, melyek néhány újrapróbálkozás után vagy megjavulnak vagy véglegesen elromlanak. Bármely esetben ez az érték csökkenhet.
Off line uncorrectable sectors count: javíthatatlan szektorok száma, ugyanolyan súlyos, mint a Reallocated sectors count
Write error rate: fizikai írás hibák száma, ld. raw read error rate csak írásra vonatkozóan.
Az általad leírt jelenségek és smart alapján a HDD nem okozó, inkább maga is elszenvedője valaminek, például hibás tápellátás.
Nem értek hozzá, ha gondolod, ebben a topikban pontosíthatod a a dolgot.
(#35518) Sub-ZeRo
Te tudod. Ráérsz ezt a legvégén kipróbálni, addig szenvedj vele még egy kicsit.
-
válasz
teleahocipöm #35511 üzenetére
Érdekes a Badblocks-ot és ez az eredmény.
Felrakhatnád ide a smart kimeneteket pastebin- nel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35503 üzenetére
Lehet utána is futtatni, de a mai memtest már egész máshogy tesztel, mint a régebbiek.
Amúgy én meg úgy jártam vinyóval pl, hogy kinéztem az akkor legfaszább, szupergyors Samsung Spinpoint F1 vinyót, erre a vásárlás után 3 nappal már smart hibát írt a bios, másnap meg már adtak csere vinyót gariban. Szóval vagy kifogsz egy rosszat, vagy nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35496 üzenetére
Kb. 20 perc, az alatt végigmegy a memtest86+ teszt kör. Ha az alatt nem jöttek piros sorok, akkor okés a ram.
A vinyók meg a hibás szektorokat maguktól igyekeznek kizárni és a tartalék területre átmenteni az adatokat, de ettől még nincs nagyon mit javítani rajtuk, abból a vinyóból jó már valószínűleg nem lesz, csak rosszabb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #35488 üzenetére
Mikor látszólag minden tönkremegy, akkor gyanús, hogy a géppel van gond sajnos. A memtest86+ -t még megnézném azért.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #35485 üzenetére
Ubuntuban, Mintben (meg szerintem még egy pár disztróban) van egy Lemezkezelő alkalmazás (grafikus) valamilyen néven és ott lehet nézni S.M.A.R.T. adatokat, meg ellenőrzést is futtatni. Általában könnyen értelmezhető az eredmény. Ha többet akarsz, lehet használni a smartctl-t Terminálból.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #35480 üzenetére
Vannak S.M.A.R.T. adatok meg egyéb programok erre a célra, Terminálos is.
Amúgy csak én érzem, hogy a másik vonalon már régen nem kezdő szinten folyik a társalgás?
Nem mintha zavarna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Sorozatok
- Napelem
- Hobby elektronika
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Tőzsde és gazdaság
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- BestBuy topik
- Hővezető paszták
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft