- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
_Dumber_ #29499 üzenetére
Lehet, hogy mostanában nem tettél fel Antergost vagy Bluestart!
Gondolom nem tetszik neki a sok másfajta disztró, azért szórakozik!
Hívtam volna elő az Octopit, de nem jött.
Hol tudok utánaolvasni ennek a Compiz beállításnak kezdőszinten? Kipróbálnám már azt is, mert MINT Cinnamonon nem működik, Chakrát meg nem akarom összekavarni vele.
-
válasz
Fritz Teufel #29497 üzenetére
Köszi, örülök, hogy végre újraraktam a Manjarot. Nem kekeckedésként, de Chakrával is eljutottam ide telepítés során, bár az 1,5 óra volt! Ezen a gépen 15 perc volt eddig a legjobb telepítési idő úgy érzésre (MINT Cinna 17), mert most mértem először. Ez a grubos hiba kiírás foglalkoztat kissé, mert már írta ki ezt valamelyik Arch fork.
Most meglátjuk mi lesz a 410 csomag frissítése után.Ilyenkor jön majd a terminalban, hogy az apt-get már megy valamennyire fejből és ide is be fogom írni.
Véletlenül eszembe jutott a Win 7 telepítés kb fél órája!+ a biztonsággal kapcsolatos programok telepítése.
Ez meg 6/8 perc.
-
válasz
Fritz Teufel #29494 üzenetére
Köszi, megnézem, de eddig miért nem csinálta ezt? Nekem mondjuk úgy tűnt, hogy a meghajtóval babrál másfél percig, megjelenítéssel nem volt gond.
Ami most érdekesebb, már a Manjaroról írok, 8 perc alatt települt erre a félöreg gépre úgy, hogy 3 percig csak a grubbal vacakolt, ki is írta, hogy valami gondja van vele, olvassak utána, de simán újraindult! A netbeállítás live- ben kb. 10 másodperc volt és újraindítás után nem kellett újra beállítani a dsl- t. Grub nyekergés nélkül olyan 6 perc lenne a telepítése gépindítástól a prohardver használatáig router és SSD nélkül! Nagyon szemezek azzal az Intel 520 SSD- vel, de most már kíváncsi vagyok, mennyi idő lenne arra telepíteni!
Ha valaki most akar új Linuxot telepíteni kezdőként, próbálja ki feltétlenül a Manjarot!
-
válasz
Fritz Teufel #29492 üzenetére
A screenfetch egy csomag: $ sudo pacman -S screenfetch
Kösz, nem esett le, hogy pont ezért poenkodtam azzal, hogy gyárilag így néz ki?
Ja a tearing, sokak életét keseríti, de félöreg asztalim van, nem laptop.No, megírta a mintstick, megnézzük, mi a különbség a 0.8.9- hez képest!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #29491 üzenetére
Nekem a Manjaro nagyon tetszik és azon filózom, hogy talán nem is cserélem Arch-ra. Ez így elég stabil és nem akar állandóan frissíteni valamit. Két hetente pont elég. Egyszerűen netinstallal fogom telepíteni, hogy ne legyen benne sallang.
Az xfce iszonyatosan tearingel-t nálam és onnan nem tudom szabályozni a ventilátorok sebességét. Egyébként szép szvsz.A screenfetch egy csomag: $ sudo pacman -S screenfetch
-
válasz
Fritz Teufel #29490 üzenetére
Pont az ismerkedés miatt akartam feltenni és live- ban nagyon tetszett, csak utána...
Újra felrakom a Manjarot, csak tudnám melyik kezelőfelülettel!?
Gnome, Cinnamon szörnyű, nekem még a screenfetchet se mutatta.
KDE szokás szerint szórakozik a Kwallettel, XFCE már volt fenn. Tetszett is, azt teszem fel, már nem emlékszem miért szedtem le anno.
Ja, a Chakra- t ne felejtsük, mint valamikori Arch forkot, stabilan fenn van, kedvencem, csak folyamatosan szivat, most is dobtam fel egy érdekes problémát a topicjában, de Kapitány biztos kihajózott oda, ahol nincs net se!Az is lehet, hogy nem Chakra specifikus a probléma, de még egy disztrónál se tapasztaltam.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #29489 üzenetére
Én még nem tettem fel, csak VirtualBox-ban, de ott az első nekirugaszkodásra sikerült. Igen, a hálózat igényelt némi külső beavatkozást (segítséget) nálam is, mert reboot után nem volt kapcsolat. Persze az én hibám volt, kihagytam egy nem elhanyagolható lépést.
Az Antergos-szal mi a baj? Az is Arch én egy kezdő is fel tudja tenni. Talán egy ilyen előzetes ismerkedés az Arch-csal neked is jót tenne._Dumber_: minden esetre ezzel a rajzzal több gond volt, mint gyurmafigura barátunknál, akinél max a fogsor volt kihívás
-
válasz
Fritz Teufel #29487 üzenetére
No, én most nekifogok a telepítésnek, de mit fizetsz, ha nekem nem lesz ott?
Jó pár napja nyekeregtem Antergos telepítésügyileg, hogy mi lehet a hiba, viszonylag kis helyen elfért a kapott support, igaz birka módon az Arch topicban kérdeztem.De legalább jó olvasni, hogy nyugodtan telepítsd, majd segítünk... Mondjuk legalább kipróbáltam a Bluestar- t, liveból simán átvált Arch telepítőre és iszonyű ronda. Simán feltelepíteném már az Archot, de a működő netkapcsolatig eljutni... phhh, no majd valami routert kell ehhez szerezni.
-
_Dumber_
őstag
Kevés otthon a gyerek, vagy nincs Disney csatorna?
(bob.zxr-nél csak Nickelodeon van? )Szokjátok, mert ez marad
Egyik legjobb szerepe a troll elleni küzdelem
Sajnos csak az eleje van fent, de ez a csattanója -
válasz
Fritz Teufel #29485 üzenetére
A gyárban már be is rakták a screenfetchedet?
(#29470) King Unique
Hasznos lehet.[link] -
Fritz Teufel
addikt
válasz
King Unique #29484 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
Fritz Teufel #29482 üzenetére
Igen ezt tudom felraktam, illetve végigpróbálgattam a különböző felületeket (Xfce, MATE, Cinnamon, GNOME). Cinnamon a legbejövősebb, ahogy Mint esetében is.
Mondjuk ez így logikusabb is, mint külön telepítőkkel szórakozni.
Tetszik a MATE, ami ha jól tudom GNOME 2-re épül, viszont a 3-re épülő sima GNOME, az nem igazán, annál még a Unity is jobban. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
King Unique #29481 üzenetére
A Manjaróval szemben itt nem a megfelelő iso-t kell letölteni, hanem csak 32 vagy 64bit-est választani, majd a telepítőben van lehetőséged a választásra:
Cinnamon
Gnome
KDE
MATE
Openbox
Xfce -
King Unique
titán
válasz
Fritz Teufel #29479 üzenetére
OK, lehet majd teszek vele egy próbát.
Ha jól látom Artegos, Cinnamon felület alapértelmezett fájlkezelője a Nemo, fura nevek.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
King Unique #29478 üzenetére
Ha van kérdésed, akkor szívesen segítünk! Antergos-t használtam, jó disztró. A Manjaro meg... már akár kezdőként is az egyik legjobb. Semmivel nem bonyolultabb mint az Ubuntut feltenni és a gyári desktopok is gyönyörűek. Van 32 és 64bit-es és többféle DE vagy akár WM-et használó telepítő is. Érdemes egy pillantásra mindenképpen (ha szabad egy picit hazabeszélnem
)
-
King Unique
titán
válasz
Fritz Teufel #29476 üzenetére
Igen, azt tudom, h Chakra itt is népszerű, csak egyelőre nem tudom feltenni virtuális gépre, mint procim nem támogatja a 64 bites virtualizációt...
Éles használat előtt meg még okosítanám magam kicsit.
Kösz a plusz infókat!
-
_Dumber_
őstag
válasz
King Unique #29473 üzenetére
Van.
Sőtt negyedik és ötödik, és mittudoménhanyadik is.Minden distro vonalnak más a csomagkezelője amivel telepítesz.
Arch (és leszármazottai), Debian (és leszármazottai), Gentoo, Suse., Fedora .. stb.
Ugyanakkor egy distrohoz is többféle van. (Pl: Arch - pacman, yaourt, Vagy Debian - apt-get, dkms)
Ezek szolgáltotásokban különböznek, de most ebbe ne menjünk bele -
Fritz Teufel
addikt
válasz
King Unique #29475 üzenetére
Az Antergos akkor a te választásod. Az színtiszta Arch grafikus telepítővel.
A Manjaro már egy fork saját repóval, de az AUR is elérhető. Azt még tudni kell, hogy half rolling, két hetente kap nagyobb frissítő csomagokat, de azáltal az alkalmazások már stabilabbak.
Van még ArchBang - ezt nem ismerem, valamelyest hasonló lehet az Antergoshoz.
Chakra - ez megint csak fork és van komoly rajongótábora köztünk is, Kapitány vezetésével -
King Unique
titán
válasz
Fritz Teufel #29474 üzenetére
Igen, azt láttam, csak nem volt kedvem mindent végigpötyögni, illetve először VMWare-en akartam kipróbálni. Grafikus telepítő felületet jobban szeretem.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
King Unique #29473 üzenetére
Szívesen!
Hát, az Arch nem éppen kezdőknek való, bár nem lehetetlen a dolog, ha van egy kis vállalkozó kedv és sütnivaló. Íme egy kis bemutató egyik remek fórumtársunktól: Arch Linux ahogy én telepítem
Itt pedig a játszóterünk: Arch Linux topik
"Esetleg van vmi harmadik féle telepítési mód is más rendszerekhez?" Igen, van több is, nem sorolnám fel. Az összes alap disztró saját metódussal rendelkezik. Annyira azonban nem eget rengetőek a különbségek.
-
King Unique
titán
válasz
Fritz Teufel #29471 üzenetére
Tehát nagy S, köszönöm!
Csak Arch-al szeretnék ismerkedni, aztán, mint kezdőnek, a telepítése nem igazán ment, ezért ezt próbálom, mert ez elvileg full Arch alapú.apt-get install akkor azért működik minden Ubi alapú disztrónál is, mert azok nagyja is félig Debian.
Esetleg van vmi harmadik féle telepítési mód is más rendszerekhez? -
Fritz Teufel
addikt
válasz
King Unique #29470 üzenetére
Majdnem: 'pacman -S csomagnév' vagy 'yaourt -S csomagnév'
A 'sudo apt-get install' Debian alapú rendszerekre való.
-
King Unique
titán
Arch alapú disztróban, mint az Argentos, hogyan, milyen paranccsal kell csomagot telepíteni
Mert a sudo apt-get install csomagnév parancsot nem fogadja el, de a pacman -s csomagnév se működött... utóbbinál megvolt a root jog. -
t420s
aktív tag
Üdv!
Milyen linux kezeli le korrektül a hibrid grafikás laptopokat? Intel HD GPU + Geforce GPU
Olyan linux kell, ami minden linux gurus trükk nélkül, magától kezeli a két videochip-et, és csak akkor aktiválja a dedikált gpu-t, ha valóban kell (3d).
És nem úgy mint a mostani laptopomon, ahol állandóan megy a venti, mert aktív a geforce gpu-de minek? Netezéshez meg terminálhoz?Köszönöm
-
-
Vladi
nagyúr
Először is nézd meg, hogy a csomagkezelő melyik verziót akarja telepíteni. A második parancs egy metacsomagot telepít, ami húzza magával a többit, a gcc-t is. Nem biztos, hogy 4.9-re már frissítettek. Ha igen és te érintett vagy ebben a problémában, akkor viszont nézz utána, hogy mi is a hiba, javítva van -e és a disztród megkapta -e a javítást.
majd utána a zubuntusok mondanak neked valami downgrade megoldást.
-
coco2
őstag
Köszönöm a tippet, még egy csomag telepítéshez had kérjek tanácsot. Telepíteni kellene gcc-t is, amihez szerintem a csomag frissítők a legújabbat húznák le. Ezt találtam neten:
# apt-get update && apt-get upgrade
# apt-get install build-essentialEgy kicsike bajom van vele. Olvastam egy cikket arról (http://prog.hu/hirek/3600/Sulyos+kodgeneralasi+hibat+talaltak+a+GCC+forditocsomagban.html), hogy kernel hiba gyanúba futottak a linux alatt, amiből az derült ki végül, hogy az új gcc hibás fejlesztés. Gőzöm sincs, csak az az egy verzió-e, vagy akár minden utána következő is. Szóval egy régebbi - még stabil verzió - kellene. Részint nem tudom, melyikben lehet még biztosan megbízni, részint pedig nem tudom, hogyan tudok régi verzióra utasítást adni az apt-get-nek.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
tgulyas #29461 üzenetére
nyissál terminált és :
cat /proc/partitions
ezzel tutira látod. De neked inkább az írás/olvasás lenne a lényeg, nem?Akkor fel kell csatolni. Most hogy ezt rendszer szinten teszed fstabbal vagy felhasználói felületen valami gui akármivel az már a te döntésed. Ez utóbbit nem tudom, nem isemrem a júnitit.
-
tgulyas
senior tag
válasz
lionhearted #29458 üzenetére
-
-
-
tgulyas
senior tag
válasz
lionhearted #29453 üzenetére
a nyelvi csomagot meg oldatom kösz , viszont jó lenne lát ni mond két winyót de nem látom . a fájlok nál van egy flopi de az nincs is be kötve . Viszont a bios ban mind a 2 winyót látom ezeket kéne az asztalon is láthatóvá tennem.
-
-
zunicum
tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre. Ma telepítettem a linux mint 13-ast a régi a gépemre. A gondom a következő: nem tudom rajta beállítani a rendszeren, hogy kapcsolodjon az internetre. (a régi gépemen működött a hálókártya). Adsl internetem van a t-hometól, a szolgáltatótól kapott útválasztón keresztül szeretném használni a netet.
Mit kell beállítanom, hogy menjen a gép?Köszi a válaszokat!
-
tgulyas
senior tag
Másik kérdés hogy 2 db HDD van a gépbe de a bal oldalt meg jelenő menüben nem lehet látni egyiket sem ez is be kell állítani valahol ? Bocs csak most kezdtem az ubuntu rendszert.
-
tgulyas
senior tag
válasz
lionhearted #29449 üzenetére
igen nem volt net a telepítés kor és most sincs net azon a gépen, nem lehet valahonnan letölteni ezt a csomagot és Usb át nyomni
?
-
-
tgulyas
senior tag
Üdv, most próbálkozok a linuxal 14.04. változat, USB röl telepítem simán fel megy a telepítés mindent magyara állítok de .Amikor kész a telepítés a bal oldalt meg jelenő ikonok egyik se magyar . A setings be nem tudom be állítani hogy minden magyar legyen . Lekel tölteni valami nyelvi csomagot hozzá ?
-
válasz
lionhearted #29445 üzenetére
De ahogy látom már az sem aktuális. Szóval parttalan lenne a vita.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #29440 üzenetére
Elárulom kedves tigerlivered, hogy a telepítőmédia méretének nincs semmihez köze. Egyrészt a mai netsebességek korában nem olyan nagy tétel, hogy 40, 270 vagy 500 MB-tot tölt-e le valaki. Másrészt az Arch hiába 500 MB-os iso-val rendelkezik, ebből semmit nem rak fel a rendszer, csak olyan cumók vannak rajta, amik a live rendszer futásához kellenek, telepíteni a netes tárolóból telepít a pacman, a frissesség miatt, és ha csak alaprendszert telepítesz, akkor az semmivel nem telepít nagyobb méretben, mint egy Debian-alaprendszer. Semmilyen X vagy egyéb sallang nem települ az Arch-alaprendszerrel.
-
coco2
őstag
Decepticon:
Kuka voltam én ahhoz a Manjaro-hoz, semmit se tudtam kezdeni vele, valami live cd ami nem telepít, végül debi 7 netinst.iso lett belőle.lionhearted:
Végül egy embedded cumón futnak majd, amiket hegesztenék, de minek koptassam a flasht a fordítgatásokkal? A memória kezelés, gcc, berkeley socket, device driver forráskód szintjén azonosak mindenütt. Csak egészen alap dolgokat használok, semmi extrát.ivana:
Megevett az még 2-t is (4 gb ram van a gépemben) a feladatkezelő visszajelzése szerint, és még a 4 magnyi procit is megkínozta, de akkor is szánalmasan vánszorgott. Egyébként a virtualboxot is lecseréltem vmware playerre.Kérdés. Van egy debi 7 netinstall (debian-7.6.0-amd64-netinst.iso 227 mega + leszedett system basic tool-ok) telepítve, az már elindult. A /usr/src teljesen üres. Be lehet valahogyan szerezni csak a netinstall kerneljének a headerjeit, vagy az a játékszabály, hogy fordítsak új kernelt, és a headerek majd visszamaradnak, mint az ipari veszélyes hulladék? (VM alatt nem két perc lesz egy kernel fordítást végiggyűrni, ofc megúsznám, ha tehetném.)
-
Csak a Debian, 270MB a netinst. Vagy az Ubuntu mini-iso 40MB sincs... De megint XFCE felületes bumszlikat ajánlotok szegénynek, aki X nélkül is megvan.
De az Archot sem lehetetlen felrakni, az valóban friss csomagokkal rendelkezik. Nyilván attól is függ, hogy hova fejleszt az ember, mert hiába van nála új, ha a cél régi.
-
coco2
őstag
válasz
Fritz Teufel #29437 üzenetére
Nekem igazán mindegy. Szedem lefelé az első iso-t, valami 500akárhány megás. Ha az felkúszott, gcc-t, kernel header-eket hogyan tudok majd telepíteni azon a distriben? Vagy alapból vannak?
-
Fritz Teufel
addikt
Manjaro Linux Netinstall - Ha Arch alap szóba jöhet vagy maga az Arch.
-
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Linux distribre szeretnék valami tippet, mit rakjak fel. Viszonylag egyszerű szoftver fejlesztéshez kell. Nincs szükségem X-re sem, csak gcc-re, a kernel header-ekre, meg egy pico / nano-ra.
Leszedtem a vmbox-ot és egy ubuntu 13.01-et hozzá, mert mondom bőven jó lesz az, de 4 magos gépen olyan eszetlenül lassú, hogy kvázi moccanni sem tudok. A linux-nak virtual boxon belül kellene maradnia, mert a külső win-en hálózati kommunikációs program fog futni, amivel a linux proginak kommunikálnia kell majd, nem opció "tisztán" telepíteni egy linuxot.
Ti mit tennétek a helyemben?
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29433 üzenetére
Kösz az infót! Én viszont a Google kedvéért nem fogok telepíteni mindenféle gúgölös szart még pluszba. Inkább kinyitom a Chrome-ot addig (pont erre tartom, ha Google-szolgáltatás szaraxik, és csak innen elérhető, meg webes teszteléshez), és nézem onnan.
-
Fritz Teufel
addikt
Nálam a Street View hiba nélkül működik, bár én telepítettem a Google Earth-öt.
-
J.G.
csendes tag
válasz
N0zer0 #29431 üzenetére
Értem, ennek örülök, akkor legközelebb nem Firefoxot használok.
nCore-ról töltöttem le, Transmissionnel, pontosabbat akkor tudok mondani ha újra feltelepítettem, de igazából ez nem olyan nagy hiba, sokkal inkább ez a videólejátszás...elfelejtettem megemlíteni, hogy Windows alatt ha feljebb rakom a felbontást ilyen online videólejátszókban, sokkal szebb látványt nyújt a linuxnál. -
N0zer0
senior tag
Ez a Google Maps Street view-hiba nálam is van FF alatt (Kubuntu 14.04 x64-en), de ez Windows alatt is reprodukálható. A Google nemrég reformálta meg a Mapst. Chrome alatt viszont tökéletes Linux alatt is, nem a Linux hibája.
Ha torrentezéskor semmit nem tölt fel, az leginkább porthiba, de lehet az is, hogy a linuxos torrentkliens nem jelent le a trackernek rendesen. Sokféle oka lehet, tudni kéne, hogy milyen torrentekről van szó (nCore, zárt, publikus, vagy valami) és milyen torrentkliensről van szó pontosan, ideértve a pontos verzióját is.
-
J.G.
csendes tag
Sziasztok!
Elementary OS-t készülök telepíteni a gépemre, de legutóbb volt néhány apró de idegesítő hibája, ezért került le a gépről.
Youtube-on a videó indításánál / megállításánál a kép megállt egyből, a hang fél másodpercet kb késett, ugyanígy sok ilyen videólejátszós oldalon.
A másik problémám az volt, hogy a Google Maps Street View egyáltalán nem működött, még ha leraktam a kis emberkét valahova, ott körültudtam nézni, de nyilakkal ha arrébb mentem már csak feketeséget láttam.
Gondolom ezeket ugyanaz okozhatja, de én nem tudom mi. Szerintetek?szerk.: és még volt egy olyan problémám is, hogy torrentezéskor semennyit nem töltött vissza, ezt viszont gondolom nem az előbbi probléma okozta.
-
BoB
veterán
válasz
herdsman12 #29427 üzenetére
Van jelentősége, de erre már odafigyelnek a Linux telepítők, így neked nem kell külön figyelmet fordítanod rá.
-
herdsman12
őstag
Cserélném az XP-t (SSD) Linuxra (LXLE).
Partició kezdete most nem jó.
Kell ezen igazítanom, vagy majd a Linux telepítés megoldja, egyáltalán van jelentősége? -
BoB
veterán
Na még vagy páran írjátok le ugyanazt
-
qwertly
addikt
Köszönöm a válaszokat
-
-
_Dumber_
őstag
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Lehet,hogy a kérésem béna de nem tudom a megoldást rá.Na szóval ha a mappa név így szerepel Olvasott könyvek nem engedi törölni csak akkor ha Olvasott_könyvek mert az első esetben azt írja ki,hogy a mappa vagy fájl nem található.Hiába így írom a parancssort cd ~/Desktop/rm -r Olvasott könyvek De ugyanakkor grafikus felületen nyugodtan tudok törölni,vagyis a parancssorban valamit nem jól írok.
-
lumpy82
csendes tag
(#29416) lionhearted :
Csak én nyúlhatok hozzá.
És voalá : HALELUJAH
SIKER.mod: De az fstab még mindig ro nak jelzi a hda1 et.
Ja és mount parancsra a root is ro volt. a mountolást megycsináltam a root ra is és ott megváltozott rw re.
Reset. Siker.
Tudtam változtatni a root és az user1 jelszavát is. pure-pw nem kell (ma tanultam) nem virtuális felhasználó.
Lekocogtam, ftp connect, jelszó beír, és csatlakozott. Jupíí(#29418) Vladi
"Akkor adatokat kap kívülről a gép, amit ad tovább nektek ftp-n?" Igen
Jelezve van hogy gyenge a gép, de hát abból kell főznünk amink van. Sajnos.KÖSZÖNET mindenkinek.
Jöhet a zuhany
és később a fizuemelés
PS.: a szintek között 6 méter van szóval igazából 14 emelet mentem oda vissza az 28. Ma 6szor tettem meg ezt a távot és a segítségeteknek hála többet nem kell
-
Vladi
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #29417 üzenetére
Huhhh áááhh hát ... hö persz.... e...hh...
(#29415) lumpy82:
Ó de rejtélyes.
Akkor adatokat kap kívülről a gép, amit ad tovább nektek ftp-n?
Én tövábbra is azt mondom, hogy egy ilyen régi gépnél már bármikor elfolyhat egy kondi, bed sectort dobálhat a hdd stb. Oké, hogy én egy ilyen gépet teszek a sufnimba empéhármat hallgatni, de azért na.
Ezt azért jelezd a főnökeid felé. -
-
lumpy82
csendes tag
Köszi
Csakhogy ez spec cucc senki sem ért hozzá (akik igen azok meg nem honfitársaink) mármint azon részéhez amiből az adatokat kapjuk amin szeretnénk dolgozni. Csak annyi hogy Linuxra írták azt a progit. Ja és minden működik csak FTP-ni szeretnénk a géppel
mindjárt jövök az eredményekkel. (Csak bemelegítek
)
-
Vladi
nagyúr
válasz
lionhearted #29409 üzenetére
Az ext az mi? Ext1 fájlrendszer?
mod: Jah oké. Fura lett volna.
(#29412) lumpy82:
"nincs lift, mai testedzés megvan"
Ez hatalmas.Amit csinálsz éppen az az, hogy az eleve csak olvasható fájlrendszert felcsatolod írható, olvasható módon. Következő indításnál megint csak olvasható lesz. Szólok, hogy óvjam a térded.
tehát most csinálj meg minden adminisztrációt.De egy 4 évet állt gépnél én már évgleges lekapcsolást csinálnék. Új vas, új os, bekonfigol és használ.
-
lumpy82
csendes tag
válasz
lionhearted #29411 üzenetére
mount -o remount,rw /dev/hda /
ez az egy parancs megoldja a problémát?
Megyek és kipróbálom.. nincs lift, mai testedzés megvan -
-
BoB
veterán
válasz
lionhearted #29409 üzenetére
/dev/hda / ext ro,auto 11
nano /etc/fstab
-
válasz
lumpy82 #29408 üzenetére
Itt a hiba, ott az ro (read-only), ezt töröld ki, vagy írd át rw-re.Ehhez kell egy szerkesztő, mint pl a nano.
nano /etc/fstab
Átírod. Ctrl+X,Y.
mount -a
Ezzel elvileg újracsatolja a partíciókat, remélhetőleg már R/W módban. Vagy reboot, ha nem akarsz ezzel foglalkozni. -
lumpy82
csendes tag
Cat /etc/fstab
/dev/ram1 /dev defaults 00
/dev/ram2 /var defaults 00
/dev/ram3 /home/user1/data defaults 00
/dev/fd0 /mnt/floppy
/dev/hdc /mnt/cdrom
/dev/proc /proc
Cat /etc/mtab
dev/root/ ext2 ro 00
proc/proc /proc rw 00
dev/ram1 /dev ext2 rw 00
dev/ram2 /dev ext2 rw 00
dev/ram3 /home/user1/data ext2 rw 00user1 a felhasználó akinek a jelszavát szeretném módosítani.
lionhearted: köszi az infót
és mindenkinek aki segíteni próbál -
-
lumpy82
csendes tag
Na felmentem a géphez megnéztem fstab benne van az /etc -ben.
mtab-ot nem néztem
Indításkor vettem észre:
VFS: mounted root ext2 filesytem (read-only)ls -al /etc/passwd
-rw -r--r--ls -al /usr/bin/passwd
-rws-xr-xJa és van az /etc-ben egy "passwd-" fájl is annak meg csak -rw------- az attribútuma.
Új felhasználót sem tudok felvenni, Ftp szerverre sem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- The First Berserker: Khazan
- Házi hangfal építés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Már elérhető a PIONER című MMOFPS demója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Honor Magic V2 - origami
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged