- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
MurdR
veterán
válasz
CPT.Pirk #62519 üzenetére
A lényeg, hogy műkszik!
Az asztali gépen viszont nincs öröm és boldogság, mert telepítéskor nem ajánlotta fel az SSD-t, csak a HDD-t, így most arra telepítek.
Szerk: jeszusuriste' nincs internet
Érdekes, elszállt a rendszer alól a vezetékes internet..Szerk2: Most egy wifi stickkel megcsináltam a rendszerfrissítést, de sajnos így sincs vezetékes internet.
-
MurdR
veterán
válasz
ubyegon2 #62515 üzenetére
Már nyomom is a frissítést, ki is ment a fejemből.
No, az miért van, hogy amikor be akarok jelentkezni a Chromiumon belül a google fiókomba, akkor teker egy másodpercet kb az állapotjelző, és fullra beáll a böngésző? Csak az erőltetett kilépés működik. (Ez lenne a Force close, vagyis az FC, mint ahogybdroid alatt is?)
-
-
MurdR
veterán
Midenkinek köszönöm a segítséget, feltettem a Win10-et, és minden frankón működik!
Na jó, nem, de most megyek aludni, mert éjszakás voltam. De Nektek hála meg van a délutáni program, megismerkedem a két említett disztróval
-
MurdR
veterán
válasz
ubyegon2 #62488 üzenetére
Mi a gondod amúgy az Ubuntuval? - ez egy teljesen egyedi elmagyarázhatatlan jelenség, nem az OS-sel van gondom, hanem csak simán rossz emlékek fűznek ahhoz az időszakhoz, amikor használtam Ubuntut. Elég gyökér felfogásom van sajnos. Ezen nem tudok változtatni.
Ubuntu alapú jöhet? Persze Cpt.pirk ajánlása alapján ma kipróbálom a Mint Cinnamont is.
A hibernálás helyett az altatást erőltetném a helyedben. - megfogadom.
(sorry, ez mehetett volna egy hsz-be)
-
MurdR
veterán
válasz
CPT.Pirk #62487 üzenetére
Kipróbálom mindkettőt, köszi!
Dropbox akkor van, az jó, és TW is, nagyjából használható, az elég nekem (hangosangondolkodom)
Még valami, ami eszembe jutott:
Van bent a cégnél egy elég öregecske HP Scanjet 5590 adagolós lapolvasónk, ami nagyban megkönnyíti a melónkat, lévén, hogy 50-esével tudunk beolvasni viszonylag gyorsan vele. Na ennek van egy HP Lapolvasó nevű szoftvere, amivel konfigurálni lehet a beolvasási paramétereket.
Ezt szerinted wine alól tudnám használni? -
MurdR
veterán
Bocsánat, elfelejtettem említeni: csak ne Ubuntu legyen...
Azt viszont tudnod kell, hogy az MS Office tamogatottsag linuxon nem teljeskoru.
Ha sokat kell speci formazott ms-office doksikat szerkeszteni, akkor lehetnek kompatibilitasi gondok.
Igen, sajnos már találkoztam ezzel a problémával én is, de útközben csak kisebb excel táblázatokat kell szerkesztgetnem, meg esetleg egy-két alap word documentumot.Ha pedig valami nagyon speckó kell, akkor marad az online szerkesztés böngészőből.
Ha már itt tartunk, ezekre milyen megoldást ajánlanátok:
-Felhőben lévő mappa, és annak fájljainak szerkesztése
-Teamviever, vagy távoli elérés -
-
MurdR
veterán
Sziasztok!
Az Elementary OS-ről nem sok szó esik a topicban, pedig a DistroWatch szerint a 4. legtöbbször klikkelt OS.
Ennek mi az oka? -
MurdR
veterán
Na X22, és Fuji sikerült, köszi mindenkinek.
A következő gépezet, amire Linuxot szeretnék varázsolni, az egy Alienware Aurora M9700i-R1.
Core2duo T7700, 2GB DDR2 RAM, Nvidia 8700M GT, 60GB SSD, 250GB HDD, DVD, TV tuner.
A 60gigás SSD-n a Win7 foglal helyet, a 250esről szeretnék félretenni 20 gigát, és az lenne a linuxé.
Mit ajánlotok? Legfőképpen szép, dizájnos, legyen. Mondhatni ha ránézel az asztalra, akkor olyan hi-tech érzés kapjon el -
MurdR
veterán
&hcl:
Köszi, amikor beírtam, akkor már kezdett derengeni hogy ez így nem teljesen lesz jó, de már késő volt
De okos vagyok, hát tud ez a gép plop nélkül is bootolni, csak egy kicsit el van rejtve.
Most ment el tőlem KillHates, és Ő mutatta meg.
Nem írom le, hogy hogy, mert szégyen mennyire egyértelmű(nem, nincs olyan opció, hogy boot from USB, de megoldható)
mod: Most lett kész az egyik Amilom is (PentiumM 1.4, 512, 60), és nem szereti az Ubuntut. Most megpróbálok egy Xubuntut, hátha
mod2:
[ 43.953506] system-logind[1406]:
Failed to start unit user@999.service: unknown unit: user@999.service
.....Most ezt dobta ki telepítés előtt, de elindult a telepítő. Elcsíkozódott a kép, aztán helyreállt.
-
MurdR
veterán
Na jólvan. Damn Small Linux pen elészít, sikerül, örül. Szépen Live-ban elindul, örül.
DSL telepítőben ez van:
sudo -s
swapoff -a
mkswap /dev/hda1Ezzel mit csináltam? Mert a Win már be sem akar tölteni temészetesen
-
MurdR
veterán
Nagyon jól hangzik, és ezt hova írjam be?
Illetve egy-egy linux disztró pendrájvosításánál ezt írja:
[Error while installing syslinux bootloader! Installation aborted.] Az mitől lehet?
win32diskimager sajnos nem megy Win2000-en, valamint a LiLi sem, így most a LiveUSBinstall-lal nyomom -
MurdR
veterán
Na most nekiálltam az X22-es Thinkpadre feltenni a Lubuntut, de amikor rányomok a telepítésre, és elkezdi töltögetni a dolgokat, egyszerűen elfeketedik a képernyő, és csókolom. Slitaz, Antix el sem indul..
-
MurdR
veterán
válasz
King Unique #41880 üzenetére
Igen, Minitoollal közben helyrehoztam, de most megint tettem egy próbát, és elkezdte betölteni a Puppyt
Sikerült is, viszont a Puppynak nem tetszik az Armadában lévő Ati VGA.
Most jön a Lubuntu -
MurdR
veterán
Jólvan, a Win32diskimager most a 8 gigás pendriveomból csinált egy 200 megásat, és csak 200 megásra engedi leformázni.Megoldva -
MurdR
veterán
Jólvanna, nem kell egyből bántni, nem mindenki olyan Sudo mint Tik
Már eljöttem melóba, majd holnap teszek még egy próbát -
MurdR
veterán
Slitaz, Tinycore, Xubuntu, Lubuntu, Puppy mind megáll betöltéskor. Mi lehet a probléma?
-
MurdR
veterán
Bootplop-pal megoldottam, hogy tudjon USB-ről bootolni (van egy olyan cmd benne, hogy bootmenu), de sajnos a Puppy6 az nem igazán akar elindulni. Most mrgpróbálom a SliTazt-t, hátha ez már jobban tetszik neki.
Tim
hcl: Ha nem fog rendesen menni a slitaz, akkor megy a lubuntu
fck, nincs olyan menüpont hogy install
Ha nem fogom tudni összehozni, akkor cipelhetem magammal a 4 kilós Alienwaret ma magammal melóbaszerk: Loading /boot/bzImage.._ kurzor villog már 8 perce, és semmi...
-
MurdR
veterán
válasz
growler #41777 üzenetére
Áááááááá nem érzed Te át ezt a retro feelinget...
,,örülj hogy egyáltalán működik''
Ebben nem volt még ott a tervezett elavulás nevű feature
Ezt a midorit viszont ki fogom próbálni.Van kettő, meg van 4magos i5 notim is, de azokat nem kihívás használni.
Én ezeket szeretném.Z95: swap, azaz, köszi!
-
MurdR
veterán
válasz
CPT.Pirk #41774 üzenetére
Skypeot nem használnék, meg szinte a böngészőn kívül semmit.
A puppyt azt a 390X-en próbáltam, de nem találtam olyan menüpontot hogy telepítés, liveban meg eléggé olyan volt, mint egy lassított felvételAzért is kérdeztem ezt a pendriveos dolgot, mert nem vagyok benne biztos hogy boot opcióként ezek a p3 környékű notik felajánlják az USB bootot. (A lili USB tiszta sor.)
Viszont van valami alkalmazás, amit ha Win alól telepít az ember fia egy ilyen régi gépre, az megváltoztatja az OS választó képernyőt, és betesz egy olyan lehetőséget, hogy boot from USB. (Holnap kitalálom melyik volt ez, ha nem jut eszedbe).Partíciók:
7GB WinXP, 5GB Linux, 10GB a mentéseknek.
Kell még egy plussz partíció? Basszus valami RAM-mal összefüggő kell, de nem ju eszembe...vagy az csak az Ubuntu alá kell?
-
MurdR
veterán
Sziasztok.
Igen, megint megjelentem, időnként rámjön a linux, és itt lyukadok kiNos, az elmúlt hetekben volt lehetőségem egy kicsit többet foglalkozni a notijaimmal, és arra gondoltam, hogy mindegyik kap a Windows mellé egy-egy linux disztrót.
Jelenleg ez lenne az elképzelésem (nemröhög!)
Mondjuk ez legyen az első:
Compaq Armada M700
Pentium III 1GHz, 320MB, 20GB
Na ez a gép marad bent munkahelyemen, szinte semmi másra nem lesz használva, mint nagyon egyszerű Excel táblázat (max 60kb).
Win oldalról XP, Linuxból pedig hirtelen nincs konkrét ötletem, csak pár elképzelésem. A linuxos oldalt böngészésre fogom használni (csak PH!), így valami olyasmi kéne, ami egy kicsivel smoothabb mint egy win2000+opera.Elképzelések:
Susie Linux az alaprendszer tartalmazza az irodai szoftvercsomagot (OpenOffice.org), internet böngészőt (Mozilla Firefox + pluginek), levelező programot (Thunderbird), kommunikációs programokat (Skype, aMSN), torrent kliens és letöltő programokat (Qt torrent-kliens és KGet), multimédiás eszközöket (MediaPlayer, GIMP + FX foundry, KDVD Kreator), dokumentum kezelőket (pdf olvasó, Gwenview, X-Sane, K3B), széleskörű nyomtató támogatás és hálózati kapcsolódás segédprogramjait (Wi-Fi és Bluetooth). na ez nagyon kecsegtető, igazából ha nem probléma, hogy leállt a project (ha jól olvastam) akkor én ebbe bele is vágnék. Próba cseresznye alapon.Viszont nem szeretnék CD-t írogatni. Megoldható lenne simán csak pendriveról a setup?
A partícióknak miként kéne kinézniük?Ha van esetleg más ötlet, szívesen fogadom.
-
MurdR
veterán
válasz
Lathronos #34629 üzenetére
Áh, nem érted. Ha nem akarok szenvedni, akkor arra ott a T61-es Thinkpadem, van a 8440p-s Elitebookom, vagy az Amilo, vagy az asztali. Én ezzel akarok mindenáron Prohardverezni reggelente kávé-cigi mellett, és ezt akarom bevinni melóhelyemre, ahol néha másra nincs is időm, csak hogy gyorsan átfussam a fórumot.
-
MurdR
veterán
Na csak nem bírtam ki, hogy kedd legyen, addig kutattam amíg találtam egy olyan Puppyt, ami Win alól kezdi el a telepítést, és szépen fel is ment a rendszer. Mondjuk nem tudom hogy mi-hogy van, még nem néztem, de szerintem nem csinált külön partíciót neki. Gép indításakor felajánlja a WinXP-t és a Puppyt. 350 megás exe fájl, telepít, és kész.
A wifit szépen felismerte, viszont nem gyorsabb a böngészés Puppy alól.
Szerintem repül a gépre egy Win2K, és csak retro játékokat fogok vele nyomni, mert nethez nagyon kevés az a 256MB RAM.Gyick: üdv a klubban: én is PIII-mal küzdök
-
MurdR
veterán
Köszi srácok!
AntiX-ot már mondta egy barátom, lehet teszek vele egy próbát.
Ömm... 2 nap múlva fogok kölcsön kapni egy CD olvasót. Addig valahogy nem tudom rávarázsolni a CF-re (readerben most benne van) valamelyik disztrót? Türelmetlen vagyok.
USB vaan csak a gépen, viszont arról nem hajlandó bootolni a kis méregzsák. (De abból kettő is)
-
MurdR
veterán
Sziasztok srácok!
Tegnap beszereztem végre amire vágytam, egy PIII-as subnotit.Az alábbi specre kéne nekem egy disztró:
PIII Mobile 800MHz, 256MB RAM, ATi Mobility 7000- 8MB RAM. Egy 10gigás HDD van benne.A másik:
Mennyire élhető szerintetek ha egy ATA átalakítóval beleteszek egy CF-et a HDD helyére? -
MurdR
veterán
ááááááááá belekavarodtam a dolgokba.
Most egy 1TB-os HDD-m van a notiba.
így néz ki a partíciós tábla.csináltam a rendszernek 10gigát, a swapnak 4et. Egyik sincs formázva, gondoltam majd linux telepítő alól. Most akkor hogy is kell? Mit és hogy kell kiválasztani? mert valami olyan hibát dob ki hogy nincs gyökér vagy mi. az indító pedig a win7 által használt 100 megás loader legyen?
-
MurdR
veterán
válasz
Rendeske #31470 üzenetére
Hát próbáld ki!
Fogsz egy pendriveot, és letöltöd az aktuális verziószámú (pl Ubuntu) kinézett Linux disztrót. A YUMI nevű programmal csinálsz a lemezképfájl segítségével egy bootos pendriveot. Ezután restartolsz, bootolsz pendriveról (BIOSban nézd meg hogy USB-ről be van-e állítva a bootolás...) és nem installálod utána, hanem csak Live-ban futtatod. Szinte mindent ki tudsz próbálni vele, amire szükséged van.
Tessék kicsit olvasgatni is, mert más filerendszer, más világ. De 1-2 órás olvasgatás és próbálgatás után meg lehet szokni. És ingyenes.
Ubuntu 14.04 letöltése (ezen a linken is vannak segédletek...)
-
MurdR
veterán
Nem akarja az igazságot. Qemuval szépen feláll a rendszer, de ha SD kártyáról akarok bootolni, akkor az alap shell-t betölti, viszont ki is írja, hogy csak alap parancsokat tudok használni, mert a knoppix filerendszert nem tudta betölteni. De ha nem tudta betölteni, akkor az alap parancsok hogyan indulnak? Illetve akkor emuból miért megy rendesen?
-
MurdR
veterán
Sziasztok!
Gépváltás miatt el-el távolodtam a linuxtól, de most kedvet kaptam valamihez:
DSL Linux
Mondjuk ezt csak a poén kedvéért -
MurdR
veterán
válasz
honda 1993 #28731 üzenetére
Ha befejezted a hisztit, akkor most ketten 2 módszert írtunk le, amivel bootolható linuxos pendriveot tudsz gyártani. Ha megvan a lemezképfile akkor program elindít, betallóz, indítás, és pár perc. Nem kell hozzá nagy pendrive, 2GB elég az Ubuntu 14.04 LTS-hez.
koszi meg minden de akkor sem lehet pendrive rol telepiteni. --Szerintem még szépen válaszoltak, kb 15 embernek akartad elmagyarázni, hogy nem lehet.
Ott van, csináldd, ha elakadsz, akkor gyere.
-
MurdR
veterán
válasz
honda 1993 #28727 üzenetére
A kollégák nevében is elnézést kérek, hogy segíteni akartak Neked.
Hogy próbáltad telepíteni a pendrivera a lemezképet? linuxlive programmal win alól? Nem csak rámásolni kell.
-
MurdR
veterán
-
-
MurdR
veterán
válasz
lionhearted #27711 üzenetére
-
MurdR
veterán
Akkor megfogadom a tanácsokat, egyelőre akkor az Ubival barátkozok, aztán keresek valami másik disztrót.
-
MurdR
veterán
válasz
#82679040 #27688 üzenetére
Értem. A disztrók között egetrengető változások vannak amúgy? Tehát ha meg-meg tanulgatom az Ububtut, akkor pl. az Archnál is ugyan így van Synaptic, meg ugyan azok a terminálparancsok?
Mondjuk nem ez a kettő a legfontosabb, csak példa volt.
Tehát a többi sem fog különösebb problémát okozni? Csak többet kell tudni a használatukhoz? -
MurdR
veterán
Aham... Tehát ha gyors rendszert akarok egy nem mai hardveren (jó, mondkjuk most is elfogadható a noti sebessége ubival) akkor nem skinelgetnem kéne (oké ilyen nincs), hanem disztrót cserélni
-
MurdR
veterán
Na a Synapticból feltettem a lubuntu desktopot, de ott 30kb-ot ír, szerintem nem ez lesz az.
-
MurdR
veterán
Minimalista desktopot akartam, na de nem ennyire ember!
dumber: elindult a fejlődés, igen. annyi különbséggel, hogy a majmok lemásztak a fáról, én meg leestem
Na lubuntu desktopot. feltettem. Megjelent egy Lubuntu szoftverközpont nevű app. Ez lenne az? Hogy tudok most váltani valami másra?
-
MurdR
veterán
válasz
#82679040 #27651 üzenetére
Bmeg tényleg.
Jobbklikkre behoz egy terminált, most akkor kérek szépen valami parancsfélét amivel visszaállíthatom.
Mindjárt megpróbálom hogy a logout működik e,mert akkor tudnék váltani.
Update: mivel tudom a terminálban előhívni a parancsok listáját? Szeretném magam megpróbápni visszaállítani.
-
MurdR
veterán
NA újra itt
A csomagkezelőt már tudom hogy mi, de ha beírom a kezelőbe hogy Synaptic akkor nem dob fel lehetőséget. Hol keressem?Ohh, átsiklottam rajta, fel kell tenni. Máris intézem. Vagyis csomagkezelem.
-
MurdR
veterán
A különböző desktopra szánt disztribúciók általában telepítés után egy alapértelmezett felülettel indulnak, de ha ki akarunk próbálni valami mást, a grafikus felületet le is cserélhetjük.
Ubyegon által ajánlott könyvEzt ubuntun is meg tudom tenni így kezdőként nextnextnextnext-tel, vagy inkább maradjak még ami most van mert csak összezavarna?
-
MurdR
veterán
-
MurdR
veterán
Na akkor egy kis kezdőlöketet is kérek mindenkitől. Fent van az ubi, tetszik meg minden, de nem tudom, mit kezdjek vele, miképp ismerkedjünk.
ezt az utóbb említett téma is érdekelne, mert hatalmas fekete foltok vannak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Path of Exile (ARPG)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Napelem
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Bluetooth hangszórók
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest