- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
gery2123
őstag
Sziasztok!
szeretnek egy bash scriptet a rpi-re ami 5 percenként ellenőrzi a szervert Ping alapján és ha nem elérhető akkor küld egy Wake on LAN parancsot .
ebben tudtok segíteni! -
gery2123
őstag
válasz
szuszinho #48961 üzenetére
Erre én is kíváncsi vagyok, mert nekem 15.10 van fent egy 3.19-es petchelt kernellel. Nem akarok addig frissíteni amíg nem tudom biztosan, hogy melyik az a kernel amivel nincs gond. J1900-as proci van a média lejátszó & szerver gépben.
És tényleg erre dekws hogy a 3.13-as kernel tökéletesen működik, de a többi utána következő nem.....
-
gery2123
őstag
Azon gondolkodtam, hogy ki kéne próbálni az opensuse -t.
Lassan egy éve már Fedora-t használok, így nem lesz annyira ismeretlen ha minden igaz.
Jelenleg a Leap melyik gnome haználja? Illetve látom, hogy lassan jön a következő kiadás. Simán tudok rá frissíteni majd?
Na még egy: a dvd verziót töltsem le, vagy a gnome live? Előre is köszönöm.. -
gery2123
őstag
válasz
mefistofeles #47627 üzenetére
A Fedora is megér egy próbát.
Itt is van cinnamon, gnome, kde, mate... felület ha ezek tetszenek, és a kernel is elég friss ahhoz hogy a videokártyát kezelje. Ha van időd és energiád akkor szerintem nézd meg, ez csak nem rolling distro azért. -
gery2123
őstag
És hogyan lehet megoldani? C state változtatás nélkül. Lassan eljön az idő, hogy váltsák 16.04 re a htpc/server gépemen és néztem már, hogy a 4.4 kernel is ugyanúgy fagy ha van X.
Jelenleg 15.10 van rajta costum kernellel de az 3.19-es, a kodi fórumban volt linkelve. Ezzel nem fagy, de az új ubuntu alá már csak az újabb kernel lenne jó...
Vagy várjak addig amíg nem szerzek egy rasberry pi, és a jelenlegi rendszer csak szerver lesz mindenféle grafikus felület nélkül.? -
gery2123
őstag
válasz
Sub-ZeRo #46729 üzenetére
Hát nem tudom, de nekem nem ment a viber debian testing és ubuntu 16.04 alatt se. Ha jól emlékszem még 14.04 alatt ment minden rendben, de utána valami gond volt, pont a QT5 miatt vagy mi miatt.... Mondjuk érdekes, hogy fedora és arch alatt minden a legnagyobb rendben viber ügyileg. Valószínű, hogy jön rá hamarosan valami megoldás, csak elég idegesítő na..
-
-
gery2123
őstag
válasz
lanszelot #45661 üzenetére
No hát akkor így már értem is a gondod.
Most nem tudok linkelni mert mobilról vagyok, de a macbook dont sleep linux mint elég sok minden jön fel a googleben.
Viccen kívül. Valahol írták hogy tlp kell neki, illetve szerkeszteni kell valamelyik configot. Ha otthon leszek akkor tudok valami írni pontosan. -
gery2123
őstag
-
gery2123
őstag
válasz
Sidorovich #42770 üzenetére
Okozhatja, de nálam nem volt ilyen gond soha. Stabilabb volt linux alatt mint Windows alatt az tuti.
-
gery2123
őstag
válasz
Sidorovich #42767 üzenetére
Vírusirtó nem szükséges, nem hiszem, hogy bármit is elkapna a rendszer.
Be lehet állítani, hogy a biztonsági frissítéseket automatikusan felrakja, így nem szükséges még a sudo jelszavat se megadni nekik. -
gery2123
őstag
válasz
Sidorovich #42764 üzenetére
Támogatja! Nekem is az van otthon és ment vele amíg azt használatam
-
gery2123
őstag
Csak tud mert minden más megy rendesen. Legyen az email, böngésző, twitter......
Ja és azt figyeltem meg, hogy ha megnyitom az xy megosztasom ugye kéri a jelszót, de ha be zárom az ablakot és újra megnyitom akkor nem megy. Érthető ahogy írtam vagy csináljuk majd róla egy rövid videót?
Érdekes számomra is, mondjuk lehet a szerver oldalon lesz valami gubanc, de már ki bírja 16.04 ig. Akkor újra fogom rakni. -
gery2123
őstag
válasz
Lathronos #42096 üzenetére
Nem ezzel van a gond, hanem az otthoni szerver gépen az smb megosztásnál a nautilus és a nemo is újra kéri az smb jelszavat. Windows alatt nem kéri ha be van jelölve a jelszó megjegyzés!
Lev 285: köszönöm szépen, akoor utána nézek hátha valamire jutok, mert elég idegesítő, hogy minden bekapcsoláskor kéri a jelszavat a gép...
-
gery2123
őstag
Nekem a 770 is megy, csak létre kellet hoznom egy smb grupot és az azon belül lévő felhasználók szépen tudják írni olvasni a megosztást.
Nekem olyan gondom lenne, hogy hiába jegyeztetem meg vele a jelszót, (mármint a géppel) mindig kéri, ha újra van indítva. (Fedora, mint, ubuntu, (gnome, cinnamon, xfce)) is. Bezzeg Windows alatt nem kér jelszót ha már azt mondtam neki, hogy jegyezze meg. Valakinek hasonló? -
gery2123
őstag
válasz
King Unique #40200 üzenetére
+1 nem kell az ssd annyira félteni. Hamarabb vált az ember gépet, mint az tönkremegy.
persze itt nem napi több száz gb adat mozgásról beszélek.
-
gery2123
őstag
válasz
inf3rno #38605 üzenetére
Notepad ++ se kell wine alatt futtatni, mert van notpad qq ami ugyanaz!
Ha a cinnamon alatt linux mint gondolsz, akkor az is ubuntu alapú! Mivel az Ubuntunak is van több verziója (úgy képzeld el mint androidon a Nova Launcher, smart Launcher, go Launcher más más testreszabási lehetőségeket és más erőforrást igényelnek: természetesen ez erős megfogalmazása azért )
Virtualbox próbálj ki néhányat, distrowatch oldalán az első 10-20 közül amelyik szimpatikus. (Persze előtte nézz rá YouTube-on) -
gery2123
őstag
Eddig nekem is teszik, persze nem használtam még olyan sokat, de nem rossz. Viszont van egy olyan érzésem, hogy a KDE nem lesz az én világom. Pedig tetszik a design. Az Xfce egy kicsit fapados nekem,de adok egy esélyt annak is.
Az Arch linuxal még csak most kezdek ismerkedni, úgyhogy még nem tudom, hogy milyen gondok lehetnek, de ha csak annyi van mint Debian alatt volt (szinte semki) akkor nyert ügye van. -
gery2123
őstag
Na akkor ismét KDE!
Adtam még egy esélyt a KDE - nek. Most manjaro ment fel virtualboxba. Eddig tetszik, és jó is, azonban két probléma adódott.
Chrome nem szinkronizálja a jelszavaim, és a könyvjelző ikonokat se.
A másik az, hogy az otthoni kis nasomrol nem képes lejátszani videót. Mi lehet a gond.
Amúgy szimpatikus páros lenne számomra. -
gery2123
őstag
válasz
King Unique #37762 üzenetére
Közben felment, de nem volt hosszú ismerkedés. A KDE nem az én világom. Pedig design jó a Plasma, csak valahogy nem áll kézre semmi.
Most teszek egy kis kitérőt az xfce felé.
Ha az se jön be akkor vissza a debian gnome, vagy a cinnamon. -
gery2123
őstag
KaOS telepítés nem megy. Már a boot elakad a gépezet. Pedig már kiirtam linux és win alól is.
Csak uefi módban hajlandó bootolni, de ott is megáll olyasmi üzenettel, hogy nem tudja elinidtani a hmmmm talán display manager! Valami ilyesmi.
Valiknek hasonló?Vagy nézzek másik distro.
-
gery2123
őstag
válasz
spammer #37708 üzenetére
Hát az arch nekem még magas egy kicsit.
plusz szeretem a modern dolgokat desktop téren. Ha már a gép is bírja akkor az tetszen is.
Egyenlőre maradok a Red hat, Debian vonalon aztán majd meglátjuk. ☺
KDE desktophoz melyik distro ajánlott? (lehetőleg KDE 5)
Fedora?
Ja és még van már oldva, hogy ha nasrol nézek filmet, akkor azt ne töltse le először a fajlkezelő? Anno emiatt nem is ástam magam bele a KDE világába. -
gery2123
őstag
válasz
lev258 #37705 üzenetére
Szerintem még azzal se nagyon kell.
Nekem meg az a bajom, hogy nem tudom mit kéne használni. Se distro se desktop felület.
Debian gnome jó, de valahogy mégse az igazi. Fedora gnome szar nekem a touchpad nagyon érzékeny akár mit is csinálok.
Xfce nem nagyon jön be olyan ideje múlt.cinnamon jó de mégis váltok róla. Mate nem az én világom megint.
KDE lehet teszek egy próbát, aztán ha nem jön be lehet megpróbálok egy xfce. -
gery2123
őstag
válasz
lev258 #37702 üzenetére
Szerintem nem oszt vagy szoroz az ssd-nek, hogy rajta van a swap vagy nincs. Év sokáig használtam úgy, hogy ott volt, (sajnos az a gép elkelt a mostaniba pedig hdd van)
De semmi baja nem volt. Kicsit túl van lihegve ez az ssd kimeles. Az eltolás legyen jó, és a trim menjen. 8 GB RAM mellett meg hozzá se fog nyúlni a rendszer a swaphoz. -
gery2123
őstag
Régen volt wubi nevezetű exe amivel Windowson belül telepített. Na ez már megszűnt és nem is ajánlatos ilyesmit felrakni. Telepítés egyszerű, van sok leírás a neten erről szerintem, de tényleg értelemszerűen kell csinálni.
Ja és inkább 64bit menjen fel.(nem is értem, hogy a win miért 32) -
gery2123
őstag
válasz
#82679040 #37460 üzenetére
Az a baj, hogy az Ubuntu LTS -is vannak bajok az első 2-3 hónapban, mint minden rendszer esetében. De a köztes verziók igen csak "teszt" jelleggel vannak. Ezzel nem csak én vagyok így szerintem, hanem sokan mások is. Nem is szoktunk csak LTS ajánlani mindennapi használatra, ha nem életbevágó a legfrissebb csomagok használata.
-
-
gery2123
őstag
válasz
agy73p #37440 üzenetére
Először is tényleg válassz ki egy distrot ami tetszik, és azon gyakorolj. Mondjuk a legtöbb nagyobb distron szerintem már grafikus felületen is meg lehet minden oldani szinte.
Én egy ubuntu alapú distro ajánlanék első sorban. Utána jöhet majd más is. Esetleg egy fedora alapú korora. Nagyon kezes az is.
A parancsok pedig.... Sokkal könnyebben érthető nem is tudom van e. -
gery2123
őstag
válasz
herdsman12 #37062 üzenetére
De miért is a debian akarod mindenáron? Először én biztos egy ubuntu, mint distrot próbálnak ki, használnék, utána jöhet a debian. Minden asztali környezet megvan ubuntu alatt is.
-
gery2123
őstag
válasz
gery2123 #36911 üzenetére
Nem sokkal nehezebb mint az Ubuntu. Lehet nincs pár driver alapból, de azt könnyen lehet orvosolni, ha van egy kis kedved a google-hoz.
Első körben egy ubuntu-t ajánlanék én. Irány a Youtube aztán nézd meg a desktopokat, hogy melyik tetszik jobban. Gnome, KDE, Unity, Mate, Cinnamon, Xfce, Lxde.....
-
gery2123
őstag
válasz
mAtThEw0319 #36617 üzenetére
Tudom, hogy nem ugyanaz, de esetleg fájlok mozgatásához FTP? Vagy egyéb megoldás nem játszik? Esetleg egy live fedora, opensuse meg lehetne próbálni, ott megy e!
-
-
-
gery2123
őstag
Mivel az Ubuntut is szerverként raktam fel, és így építettem rá a kodit meg minden xorg és egyéb csomagokat, így itt is ezt szeretném. Még egy kicsit ismerkedem majd laptopon a fedoraval, és úgy az rmp alapú rendszerekkel, aztán ha úgy érzem, hogy megy annyira mint az ubi akkor szerveren is átállok.
A fedora topicban biztos foglak még zaklatni. -
gery2123
őstag
Erre én is kíváncsi lennék, mert tervben van, hogy a kis htpc /home server - en dobom az Ubuntut és megyek Fedorara. Ugyanúgy laptopon is szeretnék attérni .
Viszont jó lenne ha szerver raknék fel, és rá a Kodi. Milyen plusz csomagok kellenek majd? Ugyanazok mint ubuntu szerver alatt? Vagy más extra dolgok is kellenek ide. -
gery2123
őstag
válasz
Csontbrigád #34026 üzenetére
Ez érdekes, mert nálam 14.04 szerver alatt sudo apt-get install - al simán felment és működik. Mondjuk most nem vettem fel tárolót, de azzal is ment.
-
gery2123
őstag
válasz
Vidual001 #33294 üzenetére
Óhh, volt ettől nagyobb szívás is nekem, mondjuk azt hamar meg is oldottam a laptop cseréjével.
Igaz kisebbet is akartam, és már azt is cseréltem tabletre, de nem használnék más rendszert legszívesebben.(csak hát ugye a lenovo miix2 tabom nem igazán komálja, és nem is igazán van touchra készítve még a linux.)Ha valakinek van tippje ,hogy hogyan tudnám a hongot megoldani, az ne tartsa magában. Hiába választottam ki alsamixerben alapértelmezettnek a HDMI nem értem el vele semmit.
Vladi: igen htpc, server egyben. A gondom az volt, hogy nem indult a transmission bekapcsoláskor. Vagyis azt hittem, mert a daemon indult, de a webes felületet nem tudtam elérni. Mikor bekapcsoltam a port forwarding már jó is lett.
Nem igazan gondolkodtam openelecen. Nem is akarom
a gnome pedig azért kell, vagy unity mert így be tudom állítani azt hogy a HDMI menjen a hang. Ezt terminálon keresztül nem tudtam megoldani. Elég lenne egy lightmdm, hogy csak bejelentkezzen a kodi, csak hát hang nem volt akkor. Most is alapból kodi jelentkezik be, mert a gnome csak addig kellet, amíg a hangot beállítottam. Vajon ha törlöm akkor viszi ezt a beállítást?
-
gery2123
őstag
válasz
gery2123 #33132 üzenetére
Ha esetleg másnak is hasonló gondja lenne.
Ugye a transmission daemon nem indult automatikusan el az ubuntu 14.04 serveremen. Mindent átnyaltam amit a neten találtam, de semmi sem segített. Nem értek a scriptek írásához, hogy csináltam volna egyet esetleg, így úgy döntöttem, hogy nem foglalkozom vele, ha úgy van akkor kézzel a service újra fogom indítani.
De ma arra lettem figyelmes, hogy igen gyatrán jön lefelé a sorozatom! Mondom mi a baj már megint. Nézem a transmission beállításai között, hogy tán csak nem elírtam a letöltési max sebességet? De nem.
Irány a router és látom, nincs nyitva a port amit szegény használna. A webes felületen nem volt bekapcsolva a port forwarding...Bekapcsol, majd újraindít a biztonság kedvéért (és kíváncsiságból) és láss csodát a transmission elindult.
Persze erre hamarabb is rá kellet volna jönni, mert terminálban a service transmission-daemon start-ra válaszként azt kaptam, hogy már fut. Na de én mondom te hülye vagy mert nem megy. Így restart parancs kellet mindig.
Pedig én már a CentOs és a Fedora is letöltöttem
(de lehet teszek vele majd egy próbát még)
Már csak azt kéne megoldani, hogy ne kelljen unity, gnome vagy más desktop ahhoz, hogy hang is legyen Kodi alatt. Nem tudtam terminál alatt életet lehelni a HDMI- be. És csak ezért kellett felrakni egy alap gnome-t Alaplap Asrock q1900itx.
-
gery2123
őstag
Nem nem, mert nekem nincs GTK felület. Csak a daemon megy amit webes felületen érek el.
Ha lenne GTK akkor ez így jó is lenne, de nincs, és nem is szeretnék.Ugye van egy felhasználóm, egy mezei user amin indul a Kodi.
És vagyok én, akinek a nevén megy az smb, transmission (debian - transmission) csak ugye a transmission nem indul automatikusan. Már az egész Google átnyaltam, de nem jutottam működő megoldás közelébe.
A qbittorrent jó alternatíva lenne, ha ott be lehetne állítani letöltés előtt, hogy hova mentse a fájlt, de nem lehet,csak az alapértelmezett letöltési mappába. Az meg nem játszik, hogy minden letöltés előtt módosítsam a letöltés helyét. -
gery2123
őstag
Hali mindenki!
Olyan gondom lenne, hogy ubuntu14.04. Szerveren a transmission nem indul automatikusan el ha kikapcsolom a rendszert. SSH - n keresztül a service elindítva már megy minden addig amíg újra nem kapcsolom ki.
Megoldás? -
gery2123
őstag
Inkább ezt a tweaket használd elementary alatt [link]
Illetve ha felrakod a nautilust akkor az alapértelmezett alkalmazások között kiválasztod, vagy szerintem a nemo jobb [link]
(B)(#30071) Zedz(/B): Ubuntu alatt természetesen lehet. elementary Os alatt van ez a funkció letiltva, de egy nautilus, nemo fájlkezelővel ez is megoldható.
-
-
gery2123
őstag
-
gery2123
őstag
válasz
Fritz Teufel #27599 üzenetére
Ah Samsung
Hát sajnos a Stock romot ahogy a gyártó megcsinálta szinte csak úgy van esély felrakni. Mobil Odin jó ötlet, de nincs a rendszerfrissítés a menüben? Ja és Heimdall ha nem látja az nem lehet azért mert nincs fent az android adb-tools, és a fastboot csomag?
-
gery2123
őstag
válasz
Fritz Teufel #27597 üzenetére
Milyen készülék is ez? És ha már van rá egy custom rom, akkor kell rajta costum recoverynek is lenni, és onnan simán flasheled a rom .zip-et.
-
gery2123
őstag
válasz
Fritz Teufel #27593 üzenetére
Hogy mi? Mit nem lehet? Nekem az N4 -et könnyebben root-olom mint windows alól. Ha meg van fennt CWM onnan olyan romot rakok fel amilyet akarok.
-
gery2123
őstag
válasz
teleahocipöm #27356 üzenetére
Hát én már egy jó éve only Linux.on vagyok, és minimum havi szinten mozgok a netbankban (Erste). Adtam fel eseti, és rendszeres megbízást is és eddig nem találtam semmi gondot. Minden megy gond nélkül. Ja csak is Chrome böngészőt használok.
-
gery2123
őstag
Na tegnap felraktam a Windows 8.1-et. Este lefrissitettem, ma felraktam a drivereket, és letöltöttem vele a Linux Mint 17 RC-t
Ennyi idő elég is volt egy ideig a Windowsból ismét
Ja arra jó volt hogy a biost, és az ssd-t lefrissítsem ...
-
gery2123
őstag
válasz
Fritz Teufel #26271 üzenetére
Én tényleg ajánlanám neked t amit eddig kipróbáltam. Linux Mint Cinnamon. Elementary Os. De szerintem ha szereted a Gnome-t akkor Ubuntu Gnome. Igaz ezek mind ubuntu vonalak, de nekem ezek jönnek be. Ha a Mint-el, vagy az elementary os-el is mellényúlsz, akkor bizony neked a "Win" való.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Synology NAS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik tápegységet vegyem?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűnyíró topik
- Hálózati / IP kamera
- Elite: Dangerous
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest