- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
(Jól következtetek -laikusként-, hogy ezek szerint továbbra is remek ötlet kellő védelmet használni, csak akkor legfeljebb reális ping tesztet nem tudok végrehajtani? Míg ha csökkentem a védelmet az említett módon, akkor meg reális ping teszt elvégezhető, csak azalatt kicsit kevésbé hatékony a védelmem és javasolt nem csinálni mást közben a gépen? Tehát vagy-vagy? Mert ezek szerint az egyik verziónak ami az előnye és hátránya, a másik verziónál épp fordítva van, tehát kiegészíti egymást a kétfajta hozzáállás - jól értem?)
-
mzx
senior tag
Elvégeztem úgy is, h kifele mindent engedtem a tűzfalon. Ekkor semmi hibaüzezenet, azonban crtl+c után ismét 100% packet loss, közel fél perc alatt:
25 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 24191ms...ELLENBEN:
szintén mindent kifele engedve tűzfalon, Peer Guardian szintén kikapcsoltan, ám de index.hu -t pingelve:--- index.hu ping statistics ---
6 packets transmitted, 6 received, 0% packet loss, time 5006ms
rtt min/avg/max/mdev = 9.194/11.549/15.289/2.054 msIndex.hu-ra tehát végre 0% packet loss!
PARDON, SAJÁT IP-RE IS most már 0% packet loss!
Percekkel ezelőtt elírtam a terminalban a sajátot!!
-
mzx
senior tag
... net offline pedig (tehát amikor kihúzom a Lan csatlakozót) :
ping index.hu
....a következmény:
ping: unknown host index.hu
ping <a saját ip címem>
....a következmény:
connect: Network is unreachable
Itt az offline felvetésed kapcsán lehet, h félreértettük egymást? Mondom, pár órája már van netem mindkét gépen rendesen, miután a korában nettel küzködő pc-n a bios-t gyárira visszaállítottam.
-
-
mzx
senior tag
Még annyit, h azt a pinget kifele és befele zárt tűzfal mellett végeztem, de html , satöbbi néhány portot kifele engedek; valamint Peer Guardian bekapcsolt állapotban volt. De elvégeztem nyitott Peer Guardian-nal is, ekkor is 100% packet loss, csak akkor a folyamat közben ez jelenik meg soronként:
"ping: sendmsg: Operation not permitted" -
mzx
senior tag
Görgesd le itt fent, a topicnál az "összefoglalót".
Idézem:
"sudo parancsnév
Ezen az úton egy parancsot tudunk emelt jogokkal futtatni, miután megadtuk a saját felhasználónk jelszavát. Ez azért jó, mert ilyen esetben nem fog előfordulni, hogy egy elrontott, elgépelt parancs is lefut emelt jogosultságokkal, aminek káros következményei lehetnek. Ezt úgy kell érteni, hogyha megfelelő jogosultságokkal kérjük meg a Linuxot, akkor kérdés nélkül beugrik a kútba, ezért van alapból csak kevés joga egy felhasználónak.su -
Ezt a parancsot kiadva a terminálban kérni fogja a root felhasználó jelszavát. Miután megadtuk, a $ jel átvált # jelre, ez azt jelenti, hogy innen kezdve mindent végrehajt a rendszer emelt jogosultságokkal és kérdés nélkül, mintha mi lennénk a root felhasználó. Szóval óvatosan kell ezzel bánni, ha lehet, maradjunk a sudohasználatánál.
Az exit paranccsal tudjuk elhagyni az emelt jogosultságokat és visszatérni az alap felhasználónkhoz, a $ módba." -
_Dumber_
őstag
A grub , ha jó helyre van teleptve (MBR) akkor pont leszarja, hogy van e win a gépen vagy nincs.
Az érdekli csupán, hogy ahonnan felrakták a grub-ot annak a /boot helyen meglelje a konfigfilokat.
Ha az meg van akkor már az alapján jár el..De itt még eddig sem jut el.
Ezért írtam, hogy meg kéne nézni, hogy jó helyre van e telepítve.. esetleg újra fel kell rakni live-ről..Mert pl ha eddig a /dev/sda1-en volt.. (és ott volt a bootflag is).. akkor el tudott indulni..
Most meg kivették a sda1-et, és nem talál semmi grub-ot.
Az MBR, meg elküldi a bootflag helyre, és ott meg semmi sincs..ubyegon2
Ha van egy jól működő grub-od, akkor tök mindegy, hogy hol a flag.-----
Csak nagyvonalakban hogyan is működik:
számtógép bekapcsol
bios betölt
boot folyamat átadva annak a meghajtónak ami a biosban elsődlegesnek megjelölve.
MBR átveszi a vezérlést, (ha az MBR-be van grub, akkor a standard bootfolyamat megszakítva, és a vezérlést átveszi a grub és annak configmenüje).
ha nincs grub (vagy bármi redszerbetöltő pl lilo) akkor átadja a bootflag-gel megjelölt partició bootszektorára.
itt is lehet rendszerbetöltő, és akkor tovább passzolható a dolog.
ha nincs akkor az opredszer bebootol (már ha tud)
Ha van grub az MBR-ben akkor nem érdekli hol a bootflag..
.
Lehet, hogy sudo update-grub is elég lenne.
Nem elég, mert be sem bootol az oprendszer ! -
teleahocipöm
senior tag
AZ Android, IOS mutatja az utat, szerinted ezen op-rendszereket használók készülékekből mennyit adtak volna el, ha a használója rákényszerül a terminál használatára.
Egyébként én sem kívánok vitatkozni, mindenkinek megvannak az elvárásai van aki a bitenki pötyögéssel elégedett lenne.
-
N0zer0
senior tag
Pedig egyetértek vele. Desktop (!!!) gépre a GUI fejlettebb, minden parancsnak kéne, hogy legyen grafikus változata. Persze, a parancssor sem fog soha kihalni, konzolos-parancssoros programok mindig lesznek, hiszen kellenek a scriptekhez, meg távoli konzolos kapcsolathoz is (sokszor nem éri meg VPN-t, vagy távoli asztal kapcsolathoz X-et felteni).
Mondjuk én konzolban is inkább Midnight Commandert használtam, még szerveren és OpenWrt-s routeren is.
Másik opció szerveren a webes felület, mondjuk Webmin. Nem teljesen, de nagyban kiváltja a konzolt alap szervernél.
-
teleahocipöm
senior tag
Örülök, hogy már nem kell DOS-t használni, nem is szeretnék soha többet, csak úgy mint terminált sem. Nekem a terminál használat visza a múltba, a jövő nem a billentyűzeté és leírom megint, hogy ez az én véleményem. Az egyszerű felhazsnálók többsége nem fog megtanulni parancsszavakat, nem fogja megtanulni a terminál használatát. Persze lehet, hogy célszerűbb, annak aki ért hozzá, a környezetemben egy embert ismerek, aki foglalkozott Linuxos rendszerekkel és utálja, Wint használ és azt is fog.
A programozáshoz természetesen (még) kell a parancsok, utasítások használata, de ez már túl van az egyszerű felhasználón.
-
woodworm
veterán
De, rengeteget változott.
Értem én miért nem érted, azt nem értem, hogy miért nem értem meg. -
woodworm
veterán
Persze, amikor megjelentek a kattintgatós grafikus interfészek, ugyanakkora flame volt belőle, hogy melyiket az igazi használni. Mert az előző hsz-od alapján szerinted mai is parancsszavanként pötyögik be a programsorokat és a frász kerülgeti az "igazi" programozót a grafikus kivitelezéstől.
Szerintem ez ugyanakkora flame, mint a terminal vs. gui.
-
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
Akkor segítek!
http://www.hdsentinel.hu/hard_disk_sentinel_linux.php"Figyi, a terminálhasználat legalább minimális szinten muszáj egy linuxosnak, én amondó vagyok."
Akkor gondolom sejted miért nem használnak közel annyian linuxot mint wint. Szerintem a terminálhasználat ellentétes a számítástechnika fejlődésével, egyszerűen idejét múlt. A felhasználók többsége nem akar - én sem - bíbelődni mindenféle parancsorok bepötyögésével.
-
törölt tag
GRUB 2 útmutató : [link]
Kiemelem a pillanatnyilag lényegest, 5.2 /etc/default/grub alatt megtalálod :
GRUB_TIMEOUT=5 A fejlesztés közben úgy gondolták, hogy a Grub 2 menü alapértelmezetten legyen rejtett, hacsak nincs több operációs rendszer. Ebben az esetben ez a sor lehet, hogy ki van kommentelve(#). Hogy látható legyen a menü minden indításkor szedd ki a kommentet a sor elől és állítsd be értéknek 1-et vagy nagyobb számot.
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 A menü el lesz rejtve, kivéve, ha a sor ki van kommentelve. ( # GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 )
(#27790) max4o4
Ebben a hsz-ben leírtam pontosan mit kell beírni.Csak a végéről lemaradt a sudo udate-grub,ezt még add hozzá.Ennél többet már tényleg nem tudok tenni az ügy érdekében
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
N0zer0
senior tag
Akkor csinálhatod Gedit-tel, vagy Kate-tel (KDE-s szövegszerkesztő), vagy bármelyik más GUI-s szövegszerkesztővel is, csak akkor rootként kell indítani, vagy sudo-val (tudom, ez nem javallott), vagy gsudo-val. Teljesen mindegy, de a GRUB konfigja szöveges fájl, és valamivel kell szerkeszteni. Csinálj róla biztonsági másolatot, ha elrontod, akkor Live CD-ről visszaállítod a mentést.
-
N0zer0
senior tag
Nem. A nano egész más, mint a vi. A nano teljesen közönséges szövegszerkesztő, mint a windowsos Jegyzettömb/Notepad, csak karakteres felületű, nincs GUI-ja. Cserében működik konzolból, GUI és X nélkül, és kicsi a mérete, erőforrást alig eszik, működik bármelyik eszközön, ahol Linux, BSD, vagy hasonló van. Ha nem bízol benne, akkor csinálhatod a Midnight Commander szövegszerkesztőjével is (mcedit).
A vi/vim egész más, ott eltérő üzemmódok és elvont utasítások vannak.
-
Ne nyomogasd a Shift- et, mert a kislemezmeghajtót kéri olyankor.
Nincs csökkentett mód Linuxban, de lehet, hogy a bum- ra van szükséged!(#27800) N0zer0
Nem jutott eszedbe a szünetmentes megoldás?(#27802) CPT.Pirk
Azt már említette valaki, hogy Grubot kell hozzá szerkeszteni!
Ez a bum nem jó mzx- nek? Mondjuk első ránézésre nem tűnik egyszerűnek.Ez az online töredezettség mentesítés ez működik már ext4- ben?
-
törölt tag
A grub alapból rejtett ha csak egy OS van a gépen.Bootnál mikor a post képernyőről továbblép rányomsz a shiftre és nyomvatartod addig míg a grub menü meg nem jelenik.
Ahhoz ,hogy alapból ne legyen rejtett szerkeszteni kell a grubot.Több módszer van, ez terminálos :
sudo nano /etc/default/grub (megnyitás teminálban nano-val)
Ellenőrzöd a következő 2 sort:
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 (legyen kikommentelve "#")
GRUB_TIMEOUT=6 Így legyenek.
Elmented ctrl+o kilépsz ctrl+x -
Jester01
veterán
bob.zxr csak azt akarta mondani, hogy a defaults azzal a listával egyenértékű, tehát a defaults, rw fölösleges mivel az rw már benne van.
Szerintem azért nem enged ráírni mert nem a felhasználód tulajdonában van. Ezen egy sudo chown felhasználó /media/ahovacsatolom (csatolás után) sokkal inkább segít mint az fstab mókolása.
Amúgy a file system UUID nem titkos, azzal senki semmire sem megy, fölösleges kicsillagozni. De ahogy érzed
-
N0zer0
senior tag
Akkor reális. Ez nem az 5% lesz, mert az 5%-ot a rendszer elvileg elrejti, nem is mutatja. Ilyen 1% körül szokott lenni, a fájlrendszer bejegyzései. A Windows is valemennyit elvesz a fájltáblák tárolására. Nem bug.
Az 5%-os rejtett tartalékolás elvileg így kikapcsolható:
tune2fs -m 0 /dev/partíciónév -
5% nem a naplózásnak kell, azt félreértethette a kolléga, azt a rendszer foglalja le, több okból:
- ezt csak a root éri el, így nem tud úgy betelítődni a rendszer, és el fog tudni indulni (pl logfájloknak lesz hely, stb)
- töredezettségmentesítésként jó, hiszen ezek a helyek akárhol lehetnek, nem kell összefüggőnek lenniük, így a fájlok végénél hagyhat helyet a növekedéshezEz az 5% módosítható, akár 0-ra is redukálható. Ennek semmi köze a naplózáshoz és az azáltal elfoglalt helyhez. Szerintem az a pár száz mega viszont valóban a naplózás és a fájlrendszer által lefoglalt hely, az 5%-ot nem lefoglaltként fogod észrevenni, hanem azáltal, hogy a felhasználható tárhely csökken.
Egyáltalán belegondolt bárki is abban, hogy egy leformázott (és valószínűleg eddig nem is linuxos) partíción hogy a viharba lehetne bármi módon is "adatmaradvány"?
-
törölt tag
Na most ugye az ext4 naplozo fajlrendszer valamennyit erre a celra lecsip maganak(asszem 5%).
Ezenkivul mivel particionaltal /-t es /home-t ,vagy eleve nem volt rajta particio,vagy torolnod kellett,hogy s sajatjaidat letrehozd.
Ha minden igaz fel lehet szabaditani (de nem ajanlott!!).@wopi
Atlagos felhasznalonak igazabol nem tudom minek kellene debian dehat mivel virtualban fent van latod,hogy mit varhatsz tole.Ha szeretned tedd fel de hagyd mellette a Mintet hiszen meg vagy vele elegedve.
(bocsesz a ekezetek miatt)
-
mzx
senior tag
Szerk.idő lejárt... de még annyit erre:
(#27729) max4o4 -ra további reagálásom:"Álalad felpakolt adatok amik formázás után is ott maradnak?"
Használtan került hozzám a vinyó. Szóval az se kizárt, h másvalaki anyaga. Lehet h ezért több száz MB?
Ugyanis a kövképp jártam el: a használt vinyót nem formáztam eleve, hanem Lubit toltam rá, azonban mivel nem ajánlott fel egyéb célra való csatolási pontot, hagytam magában az adatoknak szánt részt a vinyón, azaz nem particionáltam egy jó részét. Gyökérnek és home-nak particionáltam, meg swap-nak. Az előbbi kettőt ugyebár bejelöli formázandónak install előtt a Lubi, a swap meg jóval kisebb helyet foglal el nálam. A maradék a nagyobb rész, több giga, amit nem pariticionáltam installnál, így nem is formáztam akkor még. Sikeres install után gparteddel formáztam a maradék részt tehát.
Azért írtam meg ezt részletesen, hátha itt rejlik az oka a sok száz megának(?), hátha ebből kikövetkeztetitek. Én csak sejtem, h az előző tulaj file-jai az oka. Na de a gparted azt miért hagyná meg, ha egyszer avval utólag megformáztam...?
-
Vladi
nagyúr
Az x hely, amit foglalva látsz, azt a rendszer tartja fenn. Naplózásra, meg ilyenekre. Csak úgy tüntetheted el részben, ha olyan fájlrendszert haszálsz, ami kevesebbet igényel. Pl: ext2. Ne tedd, jó az a 4.
ha meg nem írható, akkor jogosultság gondod van. csatold fel fstabbal egy x könyvtárba pl: /mnt/adatok és akkor az adatok könyvtárra adj írás jogot a userednek. Kész.
-
-
Lathronos
őstag
Te ezt ki akarod próbálni, hogy mi történik ha írás közben kikapcsolod a gépet?
Nálam történt már ilyen konkrétan, hogy áramszünet volt pont egy lemezírás közepén, dobhattam ki az RW lemezt, semmi sem segített rajta, pedig vagy húsz helyreállító módszert kipróbáltam. Kezdem érteni, miért mentek tönkre a HDD-k a PC-idben.
-
-
Apollyon
Korrektor
"Ha egy wr cd írásnál elmegy az áram, menthető a lemez? Pl ha utána letörlöm, újra felhasználható?"
Nos ilyennel még nem találkoztam, de rosszul megírt lemezt mindig le lehetett törölni. Az áram megszakadása elég extrém beavatkozás írás közben, így biztosra nem lehet mondani, de elvileg igen. Miért nem próbálod ki?
Letörölni max sebességgel érdemes (ha ki lehet egyáltalán választani). Most épp milyen iso íródna ki? .p
-
Vladi
nagyúr
"Mágnesesen bezavarhatott?"
Nem. Zárlatot csinálhatott max.
"hdd -k (belseje) tartalmaz kondenzált elektromosságot? Azaz szétszerelhetem a hibás hdd-t anélkül, h elzsibbasztana , vagy megvágna az áram? (Ld pl: a napokban a tápkábel kóborárama megcsípett.)"
Nem tudom, hogy tartalmaz -e. Legrosszabb esetben 12 volt csesz meg, abba nem halsz bele. Szétszerelni szétszerelheted nyugodtan, működni az utána má sose fog.
Fizikához én is annyit értek, hogy az ellenállás mértékegysége: partizán / m2
(#26927) OddMan
UUID-vel nem lehet? -
mzx
senior tag
Nah kérem, Uby vita részemről lezárva, bár kivétel erősíti a szabályt, és elolvasom majd, ha az amúgy nagyon is segítőkész Uby kolléga esetleg reagálna még az előző hsz-emre. De javaslom, EZT az "félreolvastál" témát ne ragozzuk tovább, viszont olyan szinten hasznosnak láttam, amennyire EDDIG a pontig belementünk.
De ennyi elegendő volt, sztem.
Hálásan köszönöm mindenki eddigi és leendő segítségét, Uby az egyik, akinek különösen.
Tisztelettel van két új kérdésem, még guglizni fogok rá ismét, de eddig nem akadtam egyértelmű válaszra ezek terén. Az elmúlt problémáimmal összefügg e kettő. Az elsőt már fel is tettem korábban, de azt még a legutóbbi problémiám feszegetésének legelején, úgy két hete, és még épp csak halvány felvetést jeleztek nekem:
Erősen gyanakszom, h a régi (picit amúgy is kijelzőjén sérült) lcd monitorom (is) lehetett oka a vinyóm halálának. Amikor elkezdett bug-os lenni azon a hdd-n a linux (eleinte tényleg csak kisebb hibák mutatkoztak), épp akkoriban tettem a gépház közelébe ezt a monitoromat. Úgy 10 cm-re kb. Lehet h hozzájárult a hdd meghibásodásához? Nem rá, hanem mellé tettem. Mágnesesen bezavarhatott?
A másik kérdésem: a fizikához alap szinten se értek, bocsi mindenkitől a láma kérdésemért, de a hdd -k (belseje) tartalmaz kondenzált elektromosságot? Azaz szétszerelhetem a hibás hdd-t anélkül, h elzsibbasztana , vagy megvágna az áram? (Ld pl: a napokban a tápkábel kóborárama megcsípett.)
-
Vannak félre-/elértések rendesen. Most és utoljára említem a HD Sentinelt. Ha nem is tudod használni, attól még a honlapjára fel tudsz fáradni! Ha ennyire behatóan érdekel a smart értékek jelentése/alakulása akkor ott kiokosodsz! Én nem értek hozzá ott viszont igen és magyar nyelvű leírásaik vannak. A linuxos program fordított magyarázatairól nem beszélnék most. Ha egy leírás a logikának teljesen ellentmond, akkor azzal én nem tudok mit kezdeni, akármit is írnak egy hibáról, ha a küszöbérték 100 és a hibaszám 222 millió, akkor nekem hiába írják, hogy ez normális! http://www.hdsentinel.hu/ és itt a fórumon a HDS topic, amit linkeltem!
Írtam már ezeket és Te figyelni is szoktál velem ellentétben!
195- ös értékről:
újra másodszor
"(#26862) ubyegon2
az 1. Raw Read Error Rate érték felfoghatatlan számú olvasás közben keletkező hibát jelez, amit a
195. Hardware ECC Recovered érték javítható hibának értékel! 222 millió hiba van ugye!"(#26892) Syl
Ezeket az extrém eseteket próbáltam kifelejteni, mert mzx kollégánk azért elég körültekintőnek mondható és most tényleg finoman fogalmaztam!(#26894) Lathronos
Nem Te állítottad, csak ahhoz a magyarázatodhoz fűztem a kiegészítést!Muszály volt!
Kalapácsos tényleg kemény volt.(#26893) mzx
...de meghalt a vinyó az egyikben
végre már beláttuk -
(#26881) Lathronos kollégát ki kell egészítenem, teljesen igaza van, de mégis!
Komolyan kérdem, hogy az utóbbi időben pár 100 alkalommal dugdosva különféle gépekbe a HDD- ket- egyáltalán nem tűnt fel a csatlakozók formájában valami fura?
Csípjen meg a manó, ha azokat fordítva is be tudod dugni! -
Lathronos
őstag
A HDD-t nem tudod fordított polaritással bekötni, mert a tápkábel szándékosan csak egyféleképpen csatlakoztatható. Tehát nem ebben keresendő a hiba. Tippem szerint nem kis áramingadozás lehet a lakás elektromos hálózatában, és a hiba oka ott keresendő. De ezt mérni kell, ettől függetlenül egy feszültségkiegyenlítő túlferszültség-védelemmel ellátva UPS formájában sokat javítana ezen probléma jövőbeli ismétlődésének megakadályozása érdekében. Viszont mivel ezen PC-k már muzeális darabok, csak korszerűbb PC beszerzése esetén érné meg ekkora kiadás(kösd fel a gatyát, nem olcsók a UPS-ek).
-
Értelek! Egyébként türelmes vagyok.
Néha viszont olyan érzésem támad, mintha ehy folyékony hidrogénbe mártott lassított felvételt szemlélnék!
Az én smart értékeim: [link]
Múlt héten itt ecseteltem, hogy (emiatt) nincs túl fontos file róla, szerencsére - ezek szerint nem figyeltél.
Arra se emlékszem, hogy reggel melyik disztróról bootoltam be, pedig egy csomag frissítésének utána akarok járni!Figyelni figyelek én, csak sok az új input, a kapacitás meg kevés.
De kérdem még egyszer:
a 3. png -nél mi utal hibára?Mivel Te figyelsz, így feleslegesen írom le, hogy hol írtam le nemrég a hibák sorait!
(#26869) ubyegon2 utolsó két sora, azaz 197.,198. sor a weak/bad sector mennyisége
(#26862) ubyegon2
az 1. Raw Read Error Rate érték felfoghatatlan számú olvasás közben keletkező hibát jelez, amit a
195. Hardware ECC Recovered érték javítható hibának értékel! 222 millió hiba van ugye!
Így a hibákat jelölő sorok az alábbiak:
1.
195.
197.
198.hogy egy csomó "old age", meg "pre-fail" szerepel a TYPE ALATT
Nekem old age megjelölés volt a 2 napos vinyómnál is! Ezzel ne foglalkozz, komolytalan.Csak a sorszámozott smart értékek számítanak!
Ezek nálad rosszak, sőt, nagyon rosszak!Bocs a rossz kommunikációért, de finoman szólva 100 felé vagyok forgácsolódva és így próbálok fókuszálni erre a problémakörre is! 10 óra meló után és asszony meg nyekereg, hogy vele is gépen keresztül fogok- e kommunikálni, ha egyáltalán.
Az ördög ugye nem alszik, Te is kísérletező hajlamú vagy, ezért eme link!
(#26879) mzx
Írhatnak ott akármit, az én értékem nulla, a Te értéked 222 millió!
Javallom keresd meg a linkelt HDS topicot, ők értenek hozzá! -
mzx
senior tag
Az összes elírásomat már nem jaíthattam, csak egy részét, mert lejárt a SZERK. IDŐM.
KIEG: azért írtam "szofisztikáltan" azt a mondatom, mert még mindig nem tudom (egyébként kérdeztem korábbi napokban is itt), hogy netán attól nem működik -e a vinyó jól, mert esetleg rosszul kötöttem be azt, v mást a pc-mben. Pl hátha attól forrósodott fel. Ezt azért lenne jó tudnom, mert akkor hiba lenne egy vadi új hdd-t bekötönöm, ugyanolyan rosszul. Már ha rosszul kötöttem be... Szóval nem véletlen fogalmazok többnyire úgy, ahogyan, és nem véletlen kérdezek rá valamire többször is.Ettől függetlenül nagyon sok segítséget kaptam és kapok tőletek, tényleg hálásan köszönöm.
-
Egyébként valami nagy zűr lehet a kérdéses hdd-vel
Baromi szofisztikáltra sikerült ez a megfogalmazásod!
Megdöglött a vinyód, távolítsd el a gépeid közeléből most!
Kinyírhat mást is, ha próbálkozol még!
A fontos fájlok mentése alatt nem különböző pótolható mp3- ra gondoltam!!!Ahogy Kapitány írta, bad szektort nem oprendszer v. más szoftver okoz!
Ne teszteld tovább, felesleges!
Azt írtad, hogy meg szoktad fogadni a tanácsaimat, de én 3 dolgot írtam le, abban nem volt újabb tesztelgetés!A smartcontrol- os linkben írták, hogy 220 millió olvasási hibával még nyugodtan tesztelgesd, mert az még nem olyan sok?
"Egyébként valami nagy zűr lehet a kérdéses hdd-vel"
3. kép tartalmazza a smart értékeket, a többi nem érdekes most!
197.,198. sor [link]
-
-
Klassz, bár HD Sentinel %- os értékelése érdekes lett volna, azt Win alatt a standard változat is kiirja, ráadásul külön topicjuk van, ahová belátogatnod szükségesnek vélem. A 3. kép elég nekik.
Én laikusként azt mondom, hogy jó, hogy eddig működött, ha valaki hozzáértő azt mondja, hogy érdemes x programmal egy próbát tenni, akkor tedd meg.Amit most tehetsz:
-ima a sikerhez
-azonnali adatmentés/ csak, ha nagyon fontos adat van!
-gépektől olyan távolságba betárolás, ahol nem éred el könnyen, amíg fenti szakik mást nem mondanak!Mivel nem fogadod meg a javallataimat általában, lásd HDS használata, így röviden vázolhatom a HDD állapotát az nem szakszemmel:
9 bad/ 9 weak sector van- ez akár javítható lenne megfelelő programmal, de
195. Hardware ECC Recovered érték javítható hibának értékel! 222 millió hiba van ugye!Ez utóbbi ugye logikusan adja, mit is csinál a HDD folyamatosan, hogy nem olvadt még meg, az csoda!
Amit fenti topicban javasolnak, azt valóban fogadd meg komolyan és készülj a HDD- től való búcsúra!
(#26863) CPT.Pirk
Sajna ez így van! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tudtam én!
Viszont ilyesmi bemásolására használd a http://pastebin.com/ oldalt, az való erre.
-
mzx
senior tag
Nah, valami ilyesmi van a Lubi 10.04 -emen is, mint ezen, valami konnektor szerű "ikon", jobb alul.
-
mzx
senior tag
Közben arra rájöttem most, hogy a Pentium 4-en azért kellett átírnom az interfaces file-t, mert, mint jeleztem: adsl netem volt előtte, és a pppoeconf paranccsal akkoriban konfiguráltam a netet, ezáltal az interfaces file-t is. Amikor dhcp netre váltottam, nyilván át kellett írjam. Tehát ezért nem volt akkoriban alapból a Pentium 4-esemen, LinuxMint alatt (megfelelő) dhcp beállításom. (Hiszen adsl set volt.)
Na de, mint írtam, live cd-n előjött ma egy postfix feliratú, karakteres üzemmódú menü, a terminálban, a sudo apt-get -re. Holnap folytatom a műveleteket, sejtésem szerint azon menün belül kell a megfelelőt kiválasztanom és lesz netem live cd alatt. Csak tudnám , melyik menüpontot... nah, holnap majd ismét live cd-vel boot-olok, és idemásolom a menük neveit.
(#26823) CPT.Pirk :
Most, h mondod, fel tudom idézni fejben a Lubi (LXDE) tálcáját, és azon van egy netkapcsolat ikon! Nah, avval kísérletezek holnap, elsőként.Köszi az ötletet.
Meg a többi segítséget neked is és mindenkinek, aki érdemben segített mai is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen live cd-t használsz, hogy ezt kézzel kell csinálni?
Ez amit be kell írnod ez pontosan egyenlő azzal, amit a GUI-n a hálózat kezelőben állítasz be mikor dhcp-s netet adsz meg. Viszont nem láttam olyan disztrót régi Debianon kívül, ahol ezt kézzel kellett volna, mindegyikben benne volt a dhcp-s kapcsolódás beállítása alapból.
Mivel te kézzel írtad be a fájlba, azért kellett újraindítani a gépet, mert nem kapcsoltad be magát az interface-t. Gui-n ezzel sem kellene szórakoznod, megcsinálja magától.
bob.zxr: de amit leírt lentebb, azt kellett Debianon is belőni régebben a dhcp-hez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Veszel egy multimétert, 500Ft-s is jó erre. Bekapcsolod a "sípolós" rövzár / dióda mérő állásba. Egyik érintkezőt a gépház fém, festetlen részére teszed, másikat meg a konnektor földelésére. Ha sípol, akkor a konnektorig rendben van a földelés.
Műszer hiányában egy fogjuk rá "biztos módszer", ha ráteszed a kezed a gépház fém, nem festett részére, majd megfogsz valami földelt dolgot, pl. a radiátor nem festett része. Ha érzel valamit, akkor nincs földelés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Fogj egy multimétert, és mérd ki hogy megvan-e a földelés. a kábelben. Bedugott állapotban a gépház fém része és a fali aljzat földelése között is rövidzárat kell mérned, ha ez nincs meg, akkor azonnal ellenőrizni kell hol szakadt meg a földelés és ki kell javítani, életvédelmi okokból mivel a számítógép nem kettős földelésű így ha gebasz van és nincs földelése, akkor a házra kikerülhet a fázis, aminek a tapintása halálos.
Egy PC táp egyébként úgy kezdődik, hogy van némi szűrés (ebben van hálózati feszültségű, de kis kapacitású kondi), aztán graetz híd, majd két nagy puffer elkó. Téged a szűrés kondijában tárolt töltés érintett meg egy kicsit. Ha nincs bekötve a földelés, akkor az könnyen eredményezhet ilyen visszamaradt töltést függően attól, hogy hogyan van bekötve a szűrés.
Lathronos: igen, 7/9-ed az első indok arra, hogy miért jó a Star Trek.
-
mzx
senior tag
Apropó, az is lehet netán, hogy maga a 220V fali konnektorhoz való kábel sérült? Ugyanis ezt a kábelt kivételesen múlt héten a másik Pentiumra, a Celeronra is dugtam, és hogy visszagondolok, közvetlen az után halt meg azon is a linux... Csak valahogy azt nem értem, éveken át akkor miért nem volt gond? Ezt a kábelt évek óta használom, igaz, kizárólag a Pentium 3 -ashoz szoktam. Kivéve múlt héten.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- PlayStation 5
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Socket AM4
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest