- iPhone topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Letiltás - hogy is van ez?
- Mobil flották
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #48080 üzenetére
tty van? (ctrl + alt + F1)
ctrl+alt+F7 a visszaváltás az x session-re ha kimegy a konzolra F1-F6-ig
-
törölt tag
Gyors rendszerindítás win alatt ki van kapcsolva? (fast startup)
Hogy vállalható-e a partíció kiosztás az meglehetősen egyéni preferencia és felhasználás függvénye.Alapvetően egy / partíció az alapértelmezett pl. debian/ubuntu vonalon +swap (ezáltal mint alatt is gondolom). Minden más opcionális.
Amennyit én megtudok ítélni 40giga rengeteg gyökérnek de ha nem kell másnak a hely nem muszáj módosítani.Mivel nem hibernálsz swap akár el is hagyható,vagy csökkenthető 1gigás méretre mondjuk.
[Swappiness] beállítása esetleg hasznos lehet . -
törölt tag
válasz
mefistofeles #47637 üzenetére
Gondolom Mageia az a Mandriva.
Nem vágom ezt az uefi dolgot,desktopom sima net-terminál,nincs szükségem friss hardverre,de úgy tudom 5-östől támogatott az uefi,vagy ez más?
[wiki.mageia.org/en/Installing_on_systems_with_UEFI_firmware]
Amúgy mageia emlékeim szerint nem egy rohanós distro,nemrég váltottak pl. grub2-re,szal sztem nem lesz neked megfelelő.
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #47586 üzenetére
Esetleg suse tumbleweed? Rolling de tán barátságosabb fajta.
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #47575 üzenetére
Okés,akkor windows-rufus ha mindenáron,végülis az is tudja dd-vel is asszem.Először syslinux ha nem megy dd ,kérdezni fogja'hogy akarod. De ahogy már írták a mint alapvetően egy ubuntu,16.04 ubi=18mint szal...
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #47567 üzenetére
Unetbootin volt már ha jól látom.Sztem azzal is jónak kellett volna lennie de ki tudja biztosan mi mikor mivel jó? Gyári offisöl megoldások se mindig működnek
Írd ki rufus-al,ha véletlen az sem akkor terminálban "sudo dd if=/path/to/ezamint.iso of=/dev/sdX bs=1M" ahol az X helyére kell az usb pen aktuális azonosítója amit az lsblk parancsal le tudsz kérdezni pl. sda,sdb,satöbbi. Írás előtt csatold le ha fel van : "sudo umount/dev/sdX"
Üdv a linux csodás,eccerű világában!
Ha nem világos inkább kérdezz még mert okozhatsz vele bajt magadnak!
-
törölt tag
válasz
Dr.FantastiK #47565 üzenetére
Én is úgy hallottam azzal a legjobb Linux Mint telepítőt készíteni!
-
törölt tag
Nálam az esetek nagy többségében ha már valami hasonló gubanc van akkor csak reset játszik.
Nincs tty,semmi nem reagál,REISUB szintén halott ügy.
Nem baj,distro kuka,van máásík.Bár már próbálok leszokni a kényszeres distro próbálgatásaimról.Nem válaszként - off-uff:
Amikor legelőször próbáltam linuxot pár éve leginkább azon vélemények hatására tettem miszerint ez sokkal stabilabb,tisztább,és szárazabb érzést biztosít.
Annyi fagyást és érthetetlen mélységekbe merülő rendszer buherállással win alatt sose volt dolgom mint pingvinföldön
Én mérhetetlenül tisztelem a szellemiségét a linuxnak,ennélfogva rettentőmód elfogult vagyok de csak kényszeredett mosolyt tudok erőltetni a linux desktop ige hirdetőinek megnyilvánulásaival találkozva. -
törölt tag
válasz
Rimuru #47444 üzenetére
Eeegen,sejtettem,hogy nem úszom meg...
cpupower frequency-set -u 1.80GHz ha valakit érdekel a megoldás.
Persze ettől még nincsen automatizálva a setting - felhasználóbarát rovatunk ezennel véget ért az old meg szakkör ajánlásával.
Félreértés ne essék én csipázom a linux(ust)
-
törölt tag
Köszönöm,rálestem,úgy látom ez ugyanaz mint a mint-mate "CPU órajelváltozás-figyelő" panel widget vagy hogy nevezik ezeket a bigyókat.
Van conservative-ondemand-performance-powersave meg fixre állítható órajel 1 -1,8 -2- 2,2 meg 2,3 ghz,a bajom az ugye,hogy ezzel csak fixre tudom állítani a cpu-t nem úgy mint winen ahol %osan beállíthatom a max teljesítményt 85%-ra és akkor 1-1,8 közt pörgeti.
powersave fix max 1ghz, conservative meg nem tudom mi mert ugyanúgy teljes tartományban szabályoz mint ondemand.
vcore viszont megoldva ,sensor-detect helyretette pedig múltkor már ráengedtem fene érti most miért múúkodik...
szal ha valakinek akad max cpu limit megoldása ne tartsa magában,mer én tom ,h a linux nagyon okos csak én vagyok a suta (elsősorban config fájl szerkesztéstől mentes egyszerő guis kis tool érdekelne amihez nem kell komplett wiki cikkelyt átnyálaznom[bár tudom a cli az eccerű meg a szupertehén 6alma meg kölönben is...
]) uff
-
törölt tag
-
törölt tag
Cpu max órajel limitet teljes rendszerre kiterjesztve hogyan tudok beállítani?Ti hogy oldjátok meg?
Elég alap dolog lenne sztem eléggé furcsállom ha nincs erre valami egyszerű kis tool!Nevezetesen egy athlon x2-n szeretnék energiagazdálkodást úgy beállítani linux alatt,hogy az órajelet max 1.8 ghz fid/vid értékig vigye fel a gyári max. 2.3 helyett.De nem fix 1.8-ra!! hanem a min 1ghz-1.8 között léptesse terhelés függvényében.
Illetve aktuális vcore lekérdezésére ötlet ha lm-sensors,lshw,cpuid nem ad infót? Nemrég találkoztam olyan hüle biosszal
cnq bekapcsolása alapból csak órajelet vette le de még külön kellet módosítani a egyéb biosz beállítást,hogy hajlandó legyen a vcore-t is szabályozni.Linux alatt észre se vettem volna,hogy folyamat max vcore megyDe most komolyan ezek azért elég alap OS beállítások,infók;világosítsatok már fel pls. hol találom ezeket,vagy mi egyszerű módon menedzselhetem.thx
-
törölt tag
válasz
IstvánLászló #45725 üzenetére
Ne a cfg-t szerkeszd.
gksu gedit /etc/default/grub
Kitörlöd a quiet és a splash opciókat a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= sorból és mented.
ezután sudo update-grub aztán reboot. -
törölt tag
válasz
Atlantisz48 #45715 üzenetére
Szoftverközpontban furcsállanám ha lenne chrome.Gondolom chromium nem?Mer abban meg nincsen fless.
Viszont van "pepperflashplugin-nonfree" csomag ami belövi chromium alá is a flesst.
Vagy a chrome-t is telepítheted de azt a guglitóll kell letölteni. -
törölt tag
válasz
IstvánLászló #45695 üzenetére
Grub2-nél asszem e betű de alul kiírja,hogy melyik az edit.Azt nyomd meg és a linux kezdetű sorban találsz ilyet : "quiet splash" ezt a 2 szót töröld ki és alul írja szintén mivel indíthatod a rendszert asszem ctrl+x.
Így szemmel lehet követni a boot menetét.Lássuk hol akad meg.
-
törölt tag
válasz
lanszelot #45627 üzenetére
Fedora és Suse részedre szerintem kerülendő alapból mivel ezek külső repo nélkül nem is igen használhatóak desktopon,legalábbis multimédia meg egyéb non-free dolgok nincsenek alapon.
Sajna muszáj lesz elmélyülni kicsit a rendszer adminisztációs alapfogalmakban mert enélkül lehetetlen kihívásokkal kerülsz szembe.Ha az Ubuntu vonal problémás számodra (lásd Zorin,Mint,etc) akkor sajnos onnan bármerre is indulsz csak mélyebb lesz a víz!
-
törölt tag
válasz
lanszelot #45589 üzenetére
Tiszta siker ne hülyéskedj - opera kulcs megoldva
Keress egy ilyet a menüben és töröld a gloobus-os ppa-t :
Aztán mondanám,hogy töröld a duplikált tartalmat is a sources.list-ből de ha nem vagy biztos benne inkább copizd be ide mi van benne.
Vagy csak másold vissza a bekápp sörcs lisztet mer gondolom csináltál.
oh wait
Aztán amikor már a X se jön be majd keresünk másik disztrót -
törölt tag
válasz
lanszelot #45586 üzenetére
Run y-ppa-manager (i.e. type y-ppa-manager then press enter key).
When the main y-ppa-manager window appears, click on "Advanced."
From the list of advanced tasks, select "Try to import all missing GPG keys" and click OK.
You're done! As the warning dialog says when you start the operation, it may take quite a while (about 2 minutes for me) depending on how many PPA's you have and the speed of your connection.
Ezek a lépések is megvoltak vagy csak installáltad azt jól van?
Egyébként ott van alatta a 170 up-os egyszerű terminálos megoldás de te az újabb ppa-t választottad - nemtom az most települt ,működik indítottad ,működésre bírtad leírás szerint ?
A helyzet az ,hogy nem az oprendszerrel van a baj hasonló szitu bármelyik disztón szembefog jönni.Jobb ha ehhez hozzászoksz! - no offense csak ez az igazság. -
törölt tag
válasz
lanszelot #45577 üzenetére
"rá "pörgettem" volna ha tudtam volna mit keresek"
Nyilván a hibaüzenetre keresel lásd :gpg error no pubkey pl.
Ha nem is használod ezeket a +tárolókat akkor nyugodtan törölheted is őket:
sudo nano /etc/apt/sources.list
itt kitörlöd azokat a sorokat amik a tárolókra vonatkoznak majd ctrl+x megkérdezi mentse-e nyomsz egy i betűt,majd enterezed a fájlnevet és kész.végül frissíted a tárolókat: sudo apt-get update
-
törölt tag
válasz
lanszelot #45575 üzenetére
[https://askubuntu.com/questions/13065/how-do-i-fix-the-gpg-error-no-pubkey]
Itt választhatsz egy számodra szimpatikus megoldást.
Érdemes egyébként először gúglival pörgetni egyet : NO_PUBKEY és ott is a link
-
törölt tag
Keresgéltem ssd témában mert több forrásból találkoztam azon információval miszerint a trim alapfeltétele az ahci.
"SSDs and the TRIM command
The TRIM command is dependent on the SSD itself, and the operating system supporting it. It is not dependent on the host controller, and AHCI is not a requirement. TRIM is natively supported in Windows 7, as well as Linux since kernel 2.6.33.See: http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM" [forrás]
Ezek szerint akkor sima ügy ide módban is?
-
törölt tag
válasz
Raynes #44234 üzenetére
De-de bizony örömködöm mert |more és ez a >> példa.txt is nagyon hasznos új ismeret számomra
Az általad említett progik,parancsok nagy részét már néztem,valóvan sok adatot lehet velük kinyerni de nagy általánosságban nem arról,vagy nem úgy ahogy nekem kellene.Átvizslatom ezeket még egyszer hátha én voltam a felületes.Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
lev258 #44005 üzenetére
"Egyébként meg Terminál parancsokkal olyan részletes infókat kaphatsz, amibe belefájdul a fejed"
Tudnál linkelni oldalt ahol az említett parancsok részletezve vannak?
lm-sensor ennyit talál(prici azt kifújt)acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +32.0°C (crit = +100.0°C)k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp: +40.0°C
Core0 Temp: +38.0°C
Core1 Temp: +45.0°C
Core1 Temp: +34.0°Cnézzünk már pls egy vcore-t,mcp celsiust,HT órajelet,aktuális és SPD memória időzítéseket - első körben ezek jutottak eszembe.THX
-
törölt tag
a mai napig nem tudom,hogy lehet tördelni pl. egy parancs kimenetét mint dos alatt volt a dir /p.
Épp futtattam egy dmsg parancsot mondjuk külön öröm,hogy ettől nem leszek okosabb :[ 5.056555] systemd[1]: Failed to start Load Kernel Modules.
de pl. a dmsg kimenete meghaladja a terminál default visszagörgetési lehetőségét.Hogyan tördelhetem rá putty-ra?
-
törölt tag
válasz
King Unique #44131 üzenetére
Őszintén szólva fogalmam sincs.Régebben használtam akkor még nem voltak ilyen gondok vele csak a függőségeit pakolta fel 14.04-en,nem akart leszedni semmit.Most is csak azért ajánlottam mert a kolléga úgyis dobja a linuxot.
Amúgy nem ajánlanám ráengedni a gépre ha el akar távolítani cuccokat.Valaki korábban már jelezte belecseszett a rendszerébe (mint 17 asszem ) úgyhogy azóta nem is ajánlom csak ha mindenmind1. -
törölt tag
válasz
qamu74 #43112 üzenetére
[USB boot bios támogatás nélkül]
Synaptic se mutat xfburn csomagot? Vagy keress rá terminálban : "sudo apt-cache search xfburn" Persze a sudo nem kell ha root vagy.
szerk : link javítva.
-
törölt tag
válasz
hódmaci #41000 üzenetére
Dzsézász ezt meg mi lelte!Hogy állsz most?
Ha gond van még mindig lehet kell majd kis log vadászat,hogy milyen csomagműveletek történtek [apt-get log] mert lövésem sincs mi történt ha semmi mást nem alakítottál a rendszeren. -
törölt tag
válasz
Sub-ZeRo #40927 üzenetére
Nem ismerem a Midorit én nem tudok neked mit mondani vele kapcs. csak ami megoldást már írtak neked meg a [http://midori-browser.org/faqs/] oldalt.
De ha friss flash kell azt a Chrome/Chromium oldja meg sztem. Chrome alapból hozza Chromium alá meg pepperflashplugin-nonfree csomag hozzáadja automatice.
-
törölt tag
válasz
beloadjoker #40775 üzenetére
[Arch wiki szerint ]"Hddtemp usually reads field 194 from the smart data of the drive. In SSDs temperature information is usually stored in field 190. To obtain this information, one can run:
$ smartctl -a /dev/sdX
or
$ hddtemp --debug /dev/sdX
where X is a character (e.g. a,b,c...) representing the drive. Use lsblk to check this.
Alternatively, add a new entry in /usr/share/hddtemp/hddtemp.db. For example:
$ echo '"Samsung SSD 840 EVO 250G B" 190 C "Samsung SSD 840 EVO 250GB"' >> /usr/share/hddtemp/hddtemp.db"Nem tom usb-n csatlakoztatva ér-e valamit!
-
törölt tag
válasz
lökd be ide ennek a kimenetét : smartctl -i /dev/sdb
-
törölt tag
válasz
Ja igen közben látom : smart not available.
Akkor passzolnom kell.De infót adj róla ,hogy aki képben van tudjon segíteni : hdd?ssd? mi a típus? -
törölt tag
válasz
beloadjoker #40773 üzenetére
pl.hddtemp csomag
hddtemp /dev/sdX parancsa conky-val is kiírathatod az értékét
-
törölt tag
válasz
bkpijoter #40661 üzenetére
[google első találat] volt már? Nem tudom aktuális-e még de mintha hasonló dologról lenne szó.
-
törölt tag
válasz
szimi57 #40623 üzenetére
Nvidia fx5500?Ahhoz már nincs a 14.04-hez driver(bár valaki épp nemrég az ubi topicban állította a 304-es viszi a gf2-es kártyáját-ezek szerint meglehet próbálni talán)
De am ez a gpu és alap Ubi biztos jó páros?Sztem valami könnyebb felület kellene...gondolom proci sem vadállat. -
törölt tag
Ezt használja a tor browser [Disconnect] Még nem olvastam utána de gondolom baba a cucc ha a tornak megfelel.
Illetve az említett duckduck(magyar oldalakat nem nagyon talált nekem úgy emléxem) és a startpage keresők amik hasznosak lehetnek.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #38553 üzenetére
Suse mióta btrfs+xfs kombós auton nyílván külön /home-al operál de míg ext4-et használt alapból emlékeim szerint akkor is külön rakta.
Fedora auto lvm : külön /boot + lvm ( / +/home + swap)
Mageia is külön /home partíciós
Hogy milyen százalékban osztják a helyet változó,Mageia pl. úgy rémlik most az 5-ös verzióval fix 50GB pakol a gyökérnek.Sztem jelzi a nem létező felhasználót :
sudo passwd proba
root's password:
passwd: user 'proba' does not existShiku: Nem tudok szakértőként nyilatkozni de a problémát elgondolásom szerint pont a windows okozta.Gondolom mivel egyáltalán nem vesz figyelembe más OS-t a partícionálással bezavar az MBR-be.Sikeres adatmentésnek örülök,mindez értékes tapasztalatszerzéssel is párosult - soha rosszabbat!
-
törölt tag
Mi történt azóta.Látok egy sda5 partíciót ami legutóbb még nem volt.Az új telepítésű valami,vagy testdisk progival nyerted vissza?
Most melyik partíció unallocated és melyik nem?
Az xp mit mond az ntfs adatpartíciódra?
Esetleg ezzel a progival tegyél egy próbát ha elérhetetlen [easeus],nem emlékszem,hogy használtam volna már,de más termékével már volt dolgom és nem volt panaszom rá.(#38518)lev258
Extended partíció elejéről lecsípett szabad hely winxp-vel való partícionálása után a logikai linux partíció unallocated lett.( + lehet,hogy a logikai adat ntfs partíció is,ez nem tiszta számomra) -
törölt tag
Lejárt a szerk.
Na szal akkor ha jól látom a linux -os partíciók tüntek el.Vagy ránézel az említett testdisk progivan (valszeg benne van szoftverközpontban) és helyreállítod a linux partíciót vagy újratelapíted a linuxot.
A grubbal ilyenkor nem tudom mi történt,vagy azt is az xp cseszte meg vagy a linux root eltünése miatt krepál be és ezért nincs - így viszont jelenleg az xp sem indítható ugye .(#38492) Shiku
Igen az is egy lehetőség,hogy a windows xp "loadert"(vagy hogy nevezik azt) javítod és akkor az xp indulni fog de erről nem nem tudok mit mondani.Nem értek hozzá.De bármit csinálsz jó ha mented előtte a fontos adatokat. -
törölt tag
Ó hát ott vannak a kis huncutoksztem akkor egy grub helyreállítás rendberakja a cuccost.
livecd - terminál -superuser-ként(sudo):mount /dev/sda6 /mnt
cd /mnt
mount -t proc proc /mnt/proc
mount -t sysfs sys /mnt/sys
mount -o bind /dev /mnt/dev
mount -t devpts pts /mnt/dev/pts/
chroot /mnt
grub-install /dev/sda
update-grubforrás [Grub helyreállítás]Ja neem bakker ,hülye vagyok az egész extended hiányzik tényleg !! Akkor tényleg a partíció helyreállítás kell!
-
törölt tag
Ehh ...winxp asszem nekem is okozott már ilyesmit nem is jutna eszembe azóta azzal partícióbütykölni,sajnos nem tudom volt-e és ha igen mi rá a megoldásom ilyenkor.
livecd alól mit mutat terminálban az lsblk parancs?
Úgy emléxem talán ezzel ügyködtem [TestDisk]
-
törölt tag
Igen,RpmFusionból van a driver,megy is nincs gondja(legalábbis a friss kernellel,előzővel nem tölt be) csak xorg.confba szoktam hozzáadni a "Coolbits" opciót,ezzel lehet állítani az órajelet és hát minek fűtsön a vga ebben a dög melegben.Csakhogy nincs xorg.conf!
Sehogy sem tudtam megoldani,hogy jó legyen. (nvidia-xconfigos nem jó, Xorg :1 -configure nem jó,összefésülésük nem jó,már kezdem átlépni az a vonalat amikor már fogalmam sincs egyébként mit is csinálok)
Jegelem egyenlőre a projectet,aztán ha megint nekifutnék beugrok fedora topicba
-
törölt tag
válasz
#82679040 #38365 üzenetére
Ehh... nem ilyen egyszerű ez.Valaki tud infót dobni a jelenségről?
"Coolbits" "1" opciót hová tudom beírni,hogy aktív legyen?grub.cfg : Fedora (4.0.8-300.fc22.x86_64) allatt az alábbi opciók aktívak : nouveau.modeset=0 rd.driver.blacklist=nouveau video=vesa
ff
Fedora (4.0.4-301.fc22.x86_64) alatt a fentebbi opciók hiányoznak,hogyan pótolhatom ezeket,(/etc/sysconfig/grub?)hogyan tudom frissíteni a grubot - sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg nem fut le!
google nem a barátom
-
törölt tag
Ha valaki Fedora-RPM Fusion-nVidia driver telepítésen tevékenykedne : a telepítés során létrejön egy /etc/X11/nvidia-xorg.conf fájl.Ha reflexből futtatunk egy nvidia-xconfig parancsot nem fog indulni a gui.Tehát az -xconfig által létrehozot xorg.conf fájl-t nevezük át ->nvidia-xorg.conf
-
törölt tag
Az utóbbi időben egyre több silány disztróval találkozom másnak van ilyen tapasztalata?
Hirtelen ami eszembe jut :Antergos(openbox) : rögtön telepítés után DM problem,megzabálja az összes ramot,leakad a pc,tty bejelentkezéssel kell operálni
Linux Mint (cinnamon) : random x server error & restart.Találtam is bug jelentést róla de most nem keresem meg.
Kubuntu 15.04 : erről képem is van még,telepítés után update,gép kiakad bár kurzor mozog majd idővel közli elfogyott a hely a home-ban. WTF
és lám tényleg alkotott valamit 3x gigával.
Valami nagyon nincs rendben linux tájékon.Lassan tényleg kezdem úgy érezni 3/4 részben a stable szó nem jelent semmit .Ezek nem olyasmi bugok amik kis kellemetlenséget okoznak hanem olyanok amik alapvetően használhatatlanná tesznek egy rendszert.Lassan nem merem ajánlani érdeklődőknek a linuxot!
-
törölt tag
válasz
#00661248 #36100 üzenetére
Windows : cmd rendszergazdaként - diskpart - list disk - select disk=X (ahol X= a pen száma a list disk kimenetén) - clean - majd próbáld formázni,vagy partíciót létrehozni.
Linux : Ha más nem akkor írd tele 0-val,nem kell csatolni csak dugd be majd sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdX ahol X=a pen "helye" pl. sdb,sdc...stb,ellenőrizheted pl. lsblk paranccsal terminálban.De jót adj meg mert különben esetleg letisztíthatsz egy olyan meghajtót amit nem akarnál.Majd próbáld formázni,vagy új partíciós táblát létrehozni pl.gparted.Ez egy időigényesebb megoldás és a parancs kiadása után nem fogsz látni folyamatot majd csak azt írja ki ha végzett.
-
törölt tag
válasz
Sub-ZeRo #36020 üzenetére
Live rendszer alól gparted,vagy hasonszőrű alkalmazás(nem írtál disztrót,DE-t !)
Átméretezed a partíciót (jobb klikk-resize),hogy a kívánt mennyiségű szabad hely maradjon.Azon létrehozol egy újat és beállítod swapra.(jobb klikk-info alatt láthatod az UUID számát)
Az éles rendszereden szerkeszted az /etc/fstab fájlt.(sudo nano /fstab/helye ) és hozzáadod a köv.sort :
UUID="ide megadod a swap uuid számát" swap sw 0 0
ctrl+x kilépsz a szerkesztőből(kérdezi majd menteni akarod-e)
Köv. újraindításnál aut.csatolja a swap partíciót.szerk.:ja látom ítrtad ,h Mint figyelmetlen voltam.
-
törölt tag
Az általad linkelt oldal az nvidia-detect scriptel kezd.Nem kell vadászni semmiféle verziószámú csomagot csak telepíteni az nvidia-detect-t a non-free-ből (contribet is engedélyezd) és futtatni:
pl.:
$ nvidia-detect
Detected NVIDIA GPUs:
02:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 430] [10de:0de1] (rev a1)
Your card is supported by the default drivers.
It is recommended to install the
nvidia-driver
package.Konkrétan megmondja melyik csomagot telepítstd lásd itt nvidia-driver.
Telepíted ezt és az nvidia-xconfig csomagot majd a telepítés végén tolsz egy sudo nvidia-xconfig parancsot.
Mehet a reboot. -
törölt tag
válasz
CanibelZ #36004 üzenetére
Csak találgatok de mivel kiderült van egy intel integrált cucc mellette első körben megpróbálnám tiltani biosban az integráltat.Ha még mindig nem megy akkor valszeg babrálni kell a xorg.conf-ban (lehet elég futtatni az nvidia-xconfig parancsot adminként). Ha továbbra sem megy akkor nézz szét itt : [Bumblebee Debian] (és engedélyezd megint az integráltat a biosban)
Ha ez se segít és mástól nem kapsz választ kérdezz rá a Debian topicban nálam biztos nagyobb szakikat találsz ott.Sajnos én kifújtam.
-
törölt tag
válasz
MasterDeeJay #35868 üzenetére
Hasonló gépet nyúzok,csak van benne egy geforce 210 meg kevesebb ram (1GB).
Attól az ati kártyától nem tudom mint lehet várni.Javaslataim:
Lubuntu 14.04
Mint 13 Xfce
CentOS 6.6vagy opcionálisan bármi ha saját kezűleg lövöd be az ablakkezelőt pl. Openbox.
-
törölt tag
válasz
CanibelZ #35835 üzenetére
Debianon én a követketőképp telepítettem nvidiát.
nvidia-detect csomag telepítése : ez futtatva pontosan megmondja melyik csomag kell.(nvidia-glx)
A kapott javasolt csomagot telepítettem (mást nem) majd az nvidia-xconfigot is telepítettem,futtattam és reboot.De nem értem miért javasolták neked a Debiant,kezdésnek nyűgös tud lenni.Anno én is szívtam ezzel az nvidia cuccal.Most nézd meg azt a wikit amit linkeltél fentebb.El se igazodom rajta
Úgy emlékszem próbáltam én is használni ezt a tuturialt de nem volt benne köszönet.Ellenben ahogy fentebb írtam működött.És jóval egyszerűbbnek tűnik.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
kurion #35524 üzenetére
Csak akkor használ swapot ha a memória kihasználtság elér egy szintet,asszem 60%.
"lsblk" parancsal terminálban ha a mountpoint-nál ott a swap akkor megfelelően működik.Ha szerkeszteni akarod milyen aggresszíven swapoljon akkor itt a wiki : swappiness],de szerintem az a jó ha nem kell swapolnia nem?
-
törölt tag
válasz
IstvánLászló #35124 üzenetére
"win......"nem szeretnék használni"
Oké-oké,mindenesetre egyenlőre maradj szerintem a dualbootnál,a wint bármikor száműzheted,viszont ha utólag jön képbe,hogy húú valamihez mégis kellene nekem a win mert linux alatt nincs megoldás,vagy mint kezdő ismeret híján még nem tudod megoldani akkor egyszerűbb egy restart-load win mint egy reinstall win.
-
törölt tag
válasz
Klusi86 #35081 üzenetére
Grubot szerkesztve hozzáadod a köv. sort : GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep,majd frissíted.
Lehet,hogy a GRUB_GFXMODE sort is szerkeszteni kell a kívánt felbontásra ill aktiválni a sor eleji # törlésével.
Nem árt kérdésnél megadni a használt disztrót,sokat segít a segítségnyújtásban... -
törölt tag
Ha a pen készítésénél nem adtál neki fentartott helyet a változtatások mentésére akkor nem maradnak meg a változtatások.
Ubuntunak fel szokta ajánlani az gtk-usb-creator meg unetbootin a külön tartalékot a változtatásoknak(gondolom Mint-nek is) de,hogy pontosan mit ment azt nem tudom mert nem használtam.Ha kifejezetten live linux kell akkor nézz rá pl. [Porteusra]
-
törölt tag
válasz
csiki_92 #34092 üzenetére
Linux telepítésénél kézi partícionálással mindent el tudsz intézni.Nem kell előre előkészíteni semmit.Csökkenthetsz,növelhetsz partíciót akár ha közben úgy alakul.
Változó,hogy milyen opciós sémákat ajánlanak a különböző disztrók;üres helyre,helyette,átméretezési javaslat,egész lemez,de a kézi partícionálás mindig ott van mint lehetőség azzal meg bármit megcsinálhatsz. -
törölt tag
válasz
herdsman12 #31759 üzenetére
A következőt kellene megnézni terminálban :
sudo update-alternatives --config x-www-browser
Ilyesmi eredményt kellene kapni :
Selection Path Elsőbbsé Status
------------------------------------------------------------
* 0 /usr/bin/firefox 40 auto mode
1 /usr/bin/chromium-browser 40 manual mode
2 /usr/bin/firefox 40 manual modePress enter to keep the current choice[*], or type selection number:
-
törölt tag
[dell latitude e6400]
Csak első találat googliban,de úgy látom akad rajta talán hasznos infó.Augusztusi hozzászólásban Xubuntu-val(14.04) dícséri valaki a lapost :"everything works out of the box". -
törölt tag
Sztem vagy kéket,vagy pirosat.
Azért ez a válaszom mert mint a legtöbb linux distro a manjaro is több DE-el telepíthető de mivel a kérdésed nem erre vonatkozott hanem magára a disztribre...ehh tudod mit,jah manjarot!
Vagy a distrowatch.com-on listázott első kb.hasraütök.20 distro közül bármelyiket aminek tetszik a neve és/vagy a logója. -
törölt tag
válasz
zapikanka #31727 üzenetére
A gpu lesz a probléma forrása,ill. a driver!
Nálam az integrált nvidia gf6100 + nyílt driver kombo pillanatok alatt szétfagyaszt bármilyen linuxot.Zárt driver telepítése után semmi gond vele.Ilyen esetben megoldás nomodeset paraméter.Csökkentett módban indítani vele a live-ot,telepíteni,majd a telepített rendszert is csökkentett módban indítani amíg a gpu driver fel nincs téve.
GPU típusát érdemes lenne pontosan feltüntetni,megkönnyítve a nálam bővebben,szemléletesebben válaszolók dolgát.
-
törölt tag
válasz
Wiz Khalifa #31650 üzenetére
Téma összefoglalót kicsit át kellene olvasni.Van pl. egy "Biztonság, vírusok, jogosultságok kérdése" rész benne.
-
törölt tag
válasz
DrojDtroll #28187 üzenetére
Kb. egy hete néztem rá alaposabban és használom azóta is a Bodhi Linux-ot.Előtte Lxde volt.Azt kell monjam eszembe sem jut Lubuntut indítani.
A Bodhi Enlightenment szebb és gyorsabb,pattogósabb is. Lts Ubuntura épül.Mindenképp ajánlom kipróbálásra!
Egy hibát tapasztaltam csak,a default fájl kezelőt érdemes rögtön lecserélni pl. pcmanfm-re,nálam legalábbis hibákat okozott.Semmi vészes ,1 gombnyomással orvosolható gond,nem kell terminál se,de azért idegesítő.Ezenkívül nem lehet rootként indítani a default fájl kezelőt.Ezt leszámítva csak jót tudok mondani róla.
-
törölt tag
Deepin-ről. [link]
A szerző szerint:
"Virtualbox tesztnek vetetem alá. Nagyon szép, letisztult környezet, helyenként nagyon jó megoldásokkal. De hozzáteszem csak modern számítógépre ajánlott.
Az én számítógépemen, ami azért egy nem rossz vas, jócskán eszegetett a RAM-ból, meg a kétmagos processzorom fejenként 40%-on pörgött az alaprendszer futása közben." -
törölt tag
válasz
#82679040 #27883 üzenetére
Még talán annyi,hogy a linux terjedésének a kulcsa nem a terminál vs.gui stb.(hosszan lehetne sorolni az analógiákat) környékén keresendő,hanem elsősorban a felhasználó szemléletváltási képességének és hajlandóságának környékén.
Mert azon kívül,hogy persze fontos mennyire szolgálja ki az egyént a linux/közösség ugyanennyire fontos mennyire szolgálja tudásával az egyén a linuxot/közösséget.
És ha a felhasználóban aki áttér win-ről ez nem tiszta akkor ő csak egy másik win-t akar. Csakhogy a windows filozófiát az MS fejleszti nem pedig a linux közösség.Sajnos nem tudok programozni,az angolom is gatya,így igen kevéssel tudom kivenni a részem a munkából.
Lehet ,hogy csak annyit tudok tenni,hogy segítek valakinek grubot átírni pl. de a lényeg.hogy amit tudok beletenni az egészbe azt beleteszem. -
törölt tag
válasz
teleahocipöm #27882 üzenetére
Nem szeretném ha félre lennék értve,egyántalán nem támadásnak,kötekedésnek szánom!!
De szerintem nem kötelező sem terminált sem linuxot használni.A Linux nem egy kereskedelmi termék.Nem egy monopol helyzetben lévő profitorientált cégóriás mint az MS amit talán joggal ekézhetnek a felhasználók ha nem a ő többségi igényeiket igyekszik kielégíteni.Bár szerintem az MS sem szorít pisztolyt senki fejéhez,hogy márpedig használd.
A linux egy lehetőség,egy alternatíva.Mintha ajándékot kapna az ember.Ajándékot meg elég illetlen viselkedés lenne kritizálni.Nekem mint egyszerű programozni nem tudó felhasználónak ajándék.Pont úgy ajándék a linux kernel mint a Unity(amit nem használok).Nem kötelező használni,de ekézni meglehetősen ostoba dolog lenne szerintem. -
törölt tag
válasz
teleahocipöm #27858 üzenetére
De fogadni mernék ennek ellenére nem nano-val szerkesztette most a grubot.
-
törölt tag
GRUB 2 útmutató : [link]
Kiemelem a pillanatnyilag lényegest, 5.2 /etc/default/grub alatt megtalálod :
GRUB_TIMEOUT=5 A fejlesztés közben úgy gondolták, hogy a Grub 2 menü alapértelmezetten legyen rejtett, hacsak nincs több operációs rendszer. Ebben az esetben ez a sor lehet, hogy ki van kommentelve(#). Hogy látható legyen a menü minden indításkor szedd ki a kommentet a sor elől és állítsd be értéknek 1-et vagy nagyobb számot.
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 A menü el lesz rejtve, kivéve, ha a sor ki van kommentelve. ( # GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 )
(#27790) max4o4
Ebben a hsz-ben leírtam pontosan mit kell beírni.Csak a végéről lemaradt a sudo udate-grub,ezt még add hozzá.Ennél többet már tényleg nem tudok tenni az ügy érdekében
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- iPhone topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen program, ami...?
- Path of Exile (ARPG)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Titan Quest II
- Szemüveges topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- PC Game Pass előfizetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Edge Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB tárhely
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest