- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
Erre van valakinek ötlete? a boot így indul, majd csomó ellenőrzés
failed to start Create Volatile Files and Directories
Manjaro
egyszer már megoldottam manuálisan, de most nem találom a törölnivalót :s
[root@manjaro manjaro]# mv /usr/lib/tmpfiles.d/journal-nocow.conf /usr/lib/tmpfiles.d/journal-nocow.conf.bak
mv: stat ”/usr/lib/tmpfiles.d/journal-nocow.conf” sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár -
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #31975 üzenetére
Nem nem perverzió, hanem a lehetőségek kihasználása... mondhatni, lehetőség maximalizálás. Az egyik legjobb tulajdonsága a Linuxnak az, hogy magam építhetem. Az Arch meg éppen az építsd magadnak egyik legékesebb példája. Semmi olyasmit nem akarok a merevlemezen tudni, amit nem használok. Ez pedig ezernél kevesebb csomagot jelent és körülbelül max 6GB lemezfoglalást. Szerény számításaim szerint...
Valami olyasmi a dolog, mint a Lego. Lehet venni olyan csomagot, amiből hajót, tűzoltóautót vagy állomást stb-t lehet építeni. Semmi sallang, csak ami szükséges. Általában ebből nem is nagyon veszik el semmi. Aztán meg van a vödrös megoldás kis füzettel... Apa meg hazajön és lerángatja a szenteket a lábuknál fogva az égből, amikor egy-egy elveszett darab úgy kerül elő, hogy a szőnyegen rálép. Nos, az én dobozos Legóm az Arch lenne...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #31944 üzenetére
Most nézem csak, hogy itt is cincálják az oroszlán bajcát.
Majd a két ünnep között felpattintom az Arch-ot, addig egyszerűen nem fér bele. Az új munkám nagyon kötött. A munka reggel 8:00-kor kezdődik és 17:00-ig tart. Japán cégről van szó, így a rugalmasság a gyémántéval vetekszik. Aztán haza kell verekednem magam a Vértesen keresztül a kanyargós hegyi-erdei utakon, ami külön jó móka. Szóval, ha 18:00-18:15 között itthon vagyok, akkor jó időt futottam. Amúgy sem hajtok az állatok miatt, nincs vadriasztóm és egyébként sem nagyon bízok bennük. Hétvégére csoportosítottam a nyelvtanfolyamot, így nincs egy tiszta napom a héten... Szerencsére Dec 20-tól szabad vagyok mint a madár
Akkor meg majd készülődés sürgés-forgás, így marad a két ünnep közötti tervezett műtéti beavatkozás. A gépet meg lehet, hogy a jövő hét folyamán kitakaríttatom. Csak, hogy a PDCA ciklus D szakaszára is írhassak valamit
Tényleg alig várom a cserét, mert fúrja az oldalamat a sok sallang. Igaz, így is sovány a rendszer, de (1129 telepített alkalmazás), de nem manöken
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Wiz Khalifa #31650 üzenetére
Ezer éve van ESET NOD32 Antivirus Linuxra is. Eleinte használtam, de aztán feleslegesnek ítéltem és levettem.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #31226 üzenetére
Ezek az opciók minden fájlrendszer esetén működnek:
async A fájlrendszer minden írási/olvasási művelete aszinkron
módon megy végbe.atime Frissíti az inode-ok elérési ideit minden elérés esetén.
(Alapértelmezett.)auto A fájlrendszer csatolható a -a opcióval.
defaults
Az alapértelmezett opciókat használja. Ezek: rw, suid,
dev, exec, auto, nouser, és async.dev Értelmezi a karakteres vagy blokkos speciális
eszközfájlokat a fájlrendszeren.exec Megengedi a bináris fájlok futtatását.
noatime
Nem frissíti az inode-ok elérési ideit minden elérés
esetén. (Ez hasznos lehet pl. a `news spool' gyorsabb
elérésének biztosítására news szerverek esetén.)noauto Csak kifejezett parancsra csatolható, azaz pl. -a
opcióval nem csatolódik.nodev Nem értelmezi a karakteres vagy blokkos speciális
eszközfájokat a fájlrendszeren.noexec Nem engedi meg a csatolt rendszeren található bináris
fájlok futtatását. Ez pl. akkor lehet hasznos, ha egy
szerver más architektúrájú binárisokat is tartalmazó
fájlrendszert használ, mint a sajátja.nosuid Nem engedélyezi a set-user-identifier (suid) és set-
group-identifier (sgid) bitek használatát.nouser Megtiltja minden közönséges (nem root) felhasználónak a
fájlrendszer csatolását. (Alapértelmezett.)remount
Megkísérli egy már csatolt fájlrendszer újboli
csatolását. Ezt arra szokás használni, hogy más opciókkal
csatoljuk újra a fájlrendszert, például egy korábban csak
olvasható fájlrendszert írhatóvá tegyünk.ro Csak olvasható módon csatolja a fájlrendszert.
rw Írható/olvasható módon csatolja a fájlrendszert.
suid Engedélyezi a set-user-identifier (suid) és set-group-
identifier (sgid) bitek használatát.sync A fájlrendszer írási és olvasási műveleteit szinkro-
nizáltan végzi.user Megengedi minden közönséges (nem root) felhasználónak a
fájlrendszer csatolását. Ez az opció bekapcsolja a
noexec, nosuid, és nodev opciókat, hacsak nem a további
opciók ezt felülbírálják. (Biztonsági okokból ezt csak
nagyon átgondolt esetekben szabad megtenni.) -
Fritz Teufel
addikt
válasz
zolka95 #31123 üzenetére
Annak az NTFS partíciónak adnék egy nevet a félreértések elkerülésre végett. Nálam Windows, de lehet akár Kutyaule, tök mindegy. A felcsatolás általában /media/Windows szokott lenni. Amit most látsz az az, ahova a rendszer csatolja. Nem kell azt követned, teljesen fölösleges a user könyvtár, ami ráadásul nem is létezik, létre kellene hozni.
Érthetően: amikor a rendszer felcsatolja az NTFS struktúrát, a /media kötet alatt ideiglenesen létrehozza a /user (a felhasznó neved) kötetet. Erre nincs szükség, ha manuálisan csatolsz. Tehát adj nevet annak a partíciónak és a /media/a meghajtód neve legyen a csatolási pont. pl.: /media/Windows vagy /media/Kutyafule
Ha nem akarod, hogy a floppy-t csesztesse bootkor, akkor kiveheted. Majd, ha használni akarod úgy is fel fogja csatolna. Annyi, hogy onnan semmi nem fog a rendszer alatt automatikusan indulni, fel kell csatolni akár azzal, hogy belépsz a floppy meghajtóra.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
zolka95 #31121 üzenetére
Igen, pontosan ennyi. Ha jót akarsz magadnak, akkor nyitsz egy kis *.txt fájlt és jegyzetelsz, hogy mit hogyan kell csinálni. Ez a módszer működik Debian és az összes Debian fork alatt. Később, ha valami oknál fogva újra telepítened kell a rendszert, akkor a telepítés után hozzáférsz a kis motyódhoz és magadnak megint be tudod állítani a dolgot. Akár mennyire könnyűnek tűnik a megoldás, két holnap múlva ott tartanál mint ma reggel. Szóval, jegyzetelj!
Még egy kis okosság, de nem ehhez a témához kapcsolódik: a # - ami ez mögött van, az nem kerül futtatásra. Amikor valaki azt írja, hogy xy sort ki kell kommentelni akkor a sor elejéről töröljük a kettős keresztet és a sort igazítjuk a bekezdés elejére. Onnantól az a sor lefut, ha az futtatható parancssor. Csak úgy érdekes újdonságként írtam...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
zolka95 #31112 üzenetére
Nem. Szerintem NTFS fájlrendszert használsz és az nem csatolódik fel automatikusan. Természetesen a qBittorrent utólag már nem érzékeli a felcsatolt állományokat, így elkezdi letölteni őket úgy, ahogy kell. Fel kell csatolni az NTFS partíciót az fstab-ban.
sudo blkid
- itt megkeresed a felcsatolandó meghajtót. Nekünk annak az UUID-ja kell. Kimásolod.sudo gedit /etc/fstab
gedit-tel szerkesztjük az fstab-ot:
példa:
UUID=8TD934140ASR2F721 /media/Hobelebanc ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0UUID=8TD934140ASR2F721 - ezt kicseréled a sajátoddal
/media/Hobelebanc - itt adod meg, hogy hova szeretnéd felcsatolniminden más marad.
-
Fritz Teufel
addikt
Ezt a Párducot ki fogom próbálni. Az a beszéd vezérlés brutális fejlesztés!
Ráadásul magyarul is tud (nálam ez nem téma, de sokaknál sarkalatos).
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
zolka95 #30927 üzenetére
Öregebb mint öreganyám....
• 2011-10-20: Distribution Release: blackPanther OS 11.1
Egyébként még az idén jönni fog a legújabb verziója a Walking Dead aka 14.1. Én megvárnám azt. Úgy nézem, hogy KDE DE és rpm alapokon dolgoznak a srácok valamint nem csúnya. Nem is hallottam róla korábban
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
zolka95 #30901 üzenetére
A telepítő média speciális üzemmódja. Teljes értékű rendszerként tudod használni az operációs rendszert, ami a telepítő médiáról bootol be. Persze a cél driverek hiányában nem lesz tökéletes, de a céljára megfelelő: kipróbálni a rendszert anélkül, hogy feltelepítenéd/visszavonhatatlanul megváltoztatnál bármit az aktuális rendszereden.
Telepítés előtt választható ez az opció.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #30896 üzenetére
Igen, igazad van. Persze az már nem a Windowsról éppen áttérő magassága. Jobb, ha azt grafikusan megteheti az ember, de nem mindegyik telepítő van erre felkészítve. Szerintem ez még újabb dolog és attól függ melyik disztró milyen telepítőt használ és annak melyik verzióját. Az Ubuntu elég robusztus ahhoz, hogy lassabban integrálják az újdonságokat.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #30894 üzenetére
Az Ubuntu és így a Mint is kézzel csatolandó. Majd, ha odáig eljut, segítünk neki.
Válasz a kollégának: A qBittorrentre esküszöm, mások gyári Transmissionre esküszenk. Aztán van Deluge és még pár másik. Íme egy kis összehasonlítás: Top 6 BitTorrent Clients for Linux Users
-
Fritz Teufel
addikt
Sok esetben a dpm-et (device power management) kézzel kell engedélyezni a grub-ban, Radeon esetén. Mindjárt keresek hozzá neked valami Mint alá:
Nyissuk meg szerkesztésre a Grubot:
gksu gedit /etc/default/grubezt a sor keressük, a végére kell másolni radeon.dpm=1
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"Tehát, ezt kell bemásolni:
radeon.dpm=1Így fog kinézni:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.dpm=1"Frissítsd a Gbub-ot:
sudo update-grubVégül reboot.
-
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
Az FB videochat Linux alatt is elérhető, legalább is ez alapján: Use Linux? Now you can video chat too
-
Fritz Teufel
addikt
A Krusader képes ugyan úgy működni mint a TC:
Beállítások -> A Krusader beállítása... -> Panel -> Kijelölési mód -> Total Commander-mód
Beállítások -> A Krusader beállítása... -> Színek -> Színséma importálása -> total.commander.colorNekem is hasonló volt a kívánalmam mint neked, én is a TC-hez fogható dolgot kerestem. Az egyéb alternatívák nálam egyáltalán nem váltak be, mert olyant kerestem, ami a lehető leginkább hasonlatos. Úgy találtam, hogy a Krusader tökéletesen képes helyettesíteni a TC-t. Enjoy!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #30705 üzenetére
Szerintem érdemes a gufw-t is configurálni. Itt van róla egy elég részletes leírás, de én ikább terminálból szoktam, sokkal egyszerűbb mint kapcsolózni.
Íme, én mit szoktam beállítani:
sudo ufw allow 22 (TCP és UDP forgalom engedélyezése – nem ideális, ha UDP-re nincs szükség)sudo ufw allow 22/tcp (csak TCP forgalmat engedélyez erre a portra)
sudo ufw allow ssh
sudo ufw reject out ssh
sudo ufw statussudo systemctl enable ufw
sudo systemctl start ufw -
Fritz Teufel
addikt
válasz
korobi #30652 üzenetére
A többiek a WM-ekre esküsznek. Mondjuk belépőként OpenBox.... aztán ha elgurult a gyógyszer, akkor valami minimalistábbnál is minimalistább Stacking WM (cwm, Flwm és hasonlóak). Ha cserélem a lapost, akkor én is szándékozom Openboxra váltani, addig a Gnome-ot csípem.
Egyébként az Arch remek választás, ha egyszerűen akarod a Linuxszot használni. Nem olyan macerás mint a többi ;-)
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
korobi #30648 üzenetére
Igazad van és ezzel én is tisztában vagyok. Valamiért már reflexből az Ubuntu és derivatívái ugranak be, hasonszőrűek ritkán szoktak itt segítséget kérni. Gyere majd át az Arch topikba, mi ott gyülekezünk ;-)
Ez meg a homokozó: Linux felhasználók offtopikja
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
korobi #30637 üzenetére
Gnome-hoz használoma a Caffeine-t, ami Mate alat is elérhető. Ez az, amire neked szükséged van ;-)
sudo add-apt-repository ppa:caffeine-developers/ppa
apt update
apt install caffeineHa függőség gondja lenne, akkor:
sudo apt-get install-f
Enjoy!
Hát nem megelőztek?! A mobiltelefon átka a lassú reakcióidő :s
-
Fritz Teufel
addikt
Az online fiókoknál a Facebook fiókom lejárt. Be kellene újból jelentkeznek, de a válasz:
Hiba az alkalmazás elérésénél
Sajnos a használni próbált alkalmazás vagy nem létezik, vagy le van tiltva.Töröltem a fiókot, hogy újra megadjam. A válasz továbbra is ugyan ez. Hol a búbánatban van ez letiltva?
-
Fritz Teufel
addikt
Ha esetleg valaki ki szeretné próbálni a Gnome 3.14-et élőben, íme a Gnome 3.14 Live iso.
Enjoy!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #30547 üzenetére
Minden esetre rendkívül gyakorlatias és nem nyálas. Aki már használt Androidot, annak a Gnome 3 nem hoz újdonságot. Egyszerű és átlátható. Minden a helyén és minden pillanatok alatt elérhető. Ennél már csak a WM a kézre állóbb. És egyszerűségében nagyon is szép tud lenni mindenféle csicsa-micsa nélkül. Akár a jóval könnyebb WM-ek.
Nem, nem állították vissza a Nautilust két ablakosra. Nem is használnám, nekem a Krusader a favorit, mivel tökéletesen helyettesíti a Total Commandert. A Nautilus és a hasonszőrűek meg sem tudják közelíteni a kétablakos fájlkezelőket. A drug&drop meg valóban a csirkéknek való...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #30542 üzenetére
Köszönöm szépen, ti is érezzétek jól magatokat! Milyen koncert? Ismerős Arcok?
Nem KDE, az teljesen ki van zárva!
Ki nem állhatom a Windows like csics-micsa dolgokat mint KDE, Xfce, Lxde stb. Egyenlőre Arch+Gnome 3.14 lesz kényszerűségből, aztán majd notebook csere után OpenBox vagy Enlightenment.
-
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
Mivel ez a dolog teljesen szubjektív, így ilyen oldalak nem nagyon léteznek. Az, hogy mi az előny vagy a hátrány megint csak nem kézzelfogható. Egyik sincs előnyben vagy hátrányban a másikkal szemben. Ugyan az a cél némileg különböző megoldásokkal való megközelítése, ezek a disztribúciók.
A jelentősebb különbségek egyrészt az utasításkészletben vannak másrészt az előre csomagolt applikációkban. A második meg természetesen utólag módosítható.
Nincs jobb megoldás, mint a disztribúciók élesben való próbálgatása. Mindenki végigmegy ezen a folyamaton, amíg ki nem köt egyik vagy másik irány mellett.
Nem is fogok neked reklámozni egyetlen disztrót vagy irányt sem, mert ez tényleg szubjektív. Véleményt mondhatok, de ez már vita tárgyát képezhetné... legjobb, ha magad kipróbálod vagy célirányosan kérdezgetsz olyanoktól, akik ezt vagy azt használnak. Aztán az összegyűlt infó alapján döntesz és belevágsz.
szvsz
CPT.Pirk: Innye, a Chakra-át kihagytam. Mea culpa, mea maxima culpa!
-
Fritz Teufel
addikt
Szia!
Íme a választék:
Netrunner - inkább Manjaro alapú de a base az Arch - igazán kezdőknek való,
ArchBang, haladóknak való Openbox felülettel
Antergos, tiszta Arch grafikus telepítővel
Manjaro, kezdőknek és haladóknak való: Xfce, KDE és Openbox felülettel
Arch Linux minimum haladóknak de inkább már kockáknak
ArchAssault - nem ismerem
ArchEX - nem ismerrem
BBQLinux - nem ismerem
Bluestar Linux - KDE felülettel
és még many many moore... -
Fritz Teufel
addikt
Az xfce 4.11 a Manjaro alapértelmezett DE-je 0.8.9-en. Az ablakok mozgatásakor erős a tearing a mozgatott ablak két szélén. Ha ez javítás, akkor elfogadom annak, de azt nem, hogy teljes körű.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #30354 üzenetére
Hiába na! Valaki a zöldet már pipával nyomja
Scannelés: Galaxy S2-vel scannelek, van hozzá alkalmazás amivel egyből pdf-be tudom menteni némi vágás után. Van az alkalmazásban egy vízmérték, így a telefont párhuzamosan tudom tartani a másolandó doksival. Nekem bevált, semmivel nem rosszabb mint egy síkágyas scanner. Illetve a célnak tökéletesen megfelel. Az a lényeg, hogy olyan telefon legyen, ami jó a makrókban.
-
Fritz Teufel
addikt
Érdekes, másnál meg működik probléma nélkül és éppen Linux Mintet használt.
-
Fritz Teufel
addikt
Ha a Windowst újra akarod húzni, akkor én azzal kezdenék. Megmondom, hogy miért: a Windows nem fogja felismerni a Linux-szot, így a rendszerindítót felül fogja írni és a Windows fog csak indulni. Ilyenkor kézzel kell a Grub-ot helyreállítani Live-ról.
Tehát, egyszerűbb a helyzet akkor, ha már fent van a Windows és mellé megy a Linux. A Linux-nak csak üres, formázatlan helyet kell fenntartani és a 'Valami más' opcióban kézzel particionálni.
Mivel 8GB memóriád van, a Swap nem szükséges, illetve utólag létrehozható, ha mégis kell. Csak hibernálás esetére van értelme létrehozni. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
CanibelZ #30025 üzenetére
Szia!
Jó lenne tudni valamit a konfigurációról is. Bár, ha játékra akarod használni, biztosan nem gyenge. Ha így van, akkor a DE lehet bármi (KDE, Gnome, Cinnamon, Xfce stb)
A disztribúció: itt nehéz tanácsot adni, sokban a te izlésed fog dönteni. Tanulásra, kezdésre valamilyen Debian alapú disztrót ajánlanék (Ubuntu, Linux Mint), mert nagy a mögöttük álló tábor, probléma esetén könnyebben kapsz segítséget. Picit később, ha kíváncsi vagy, képbe kerülhet a Manjaro (Xfce vagy KDE) vagy a Chakra (KDE) is, ezek mögött is van egy aktív csapat itt a fórumon is. Mind a két vonalhoz nagyon komoly irodalom is tartozik.
Mindjárt linkelek neked egy kis segítséget az alkalmazásokhoz is. Később ezek alapján majd könnyebben fogod tudni kialakítani a saját applikáció csomagodat: link
-
Fritz Teufel
addikt
Nah, újabb Linux felhasználó a láthatáron
Majd jöhetnek a kérdések
ext4 tökéletes, swap=cserehely
-
Fritz Teufel
addikt
Ha nem kell a Windows, akkor mehet a gyalu. Azt azért tudd, hogy utána nincs visszaút. Az előtelepített Windows-od legális. Ha letörlöd, akkor nem fogod tudni pótolni legálisan, csak ha újra megveszed vagy vásárolsz egy Recovery CD-t, ami nem sokkal olcsóbb. Ha ezt meggondoltad és valóban át akarsz teérni véglegesen, akkor megszüntetheted. Ezt a telepítéskor megteheted. Particionáláskor válaszd a 'Valami más' opciót.
Hiába van az az opció (nálam az az opció egyszer kinyírta a teljes rendszer, adatpartíciókkal együtt), ha már van 4 primary partíció...
-
Fritz Teufel
addikt
Fentebb írtam: meg kell szüntetni, különben nincs az az operációs rendszer, amit fel tudsz telepíteni a Windows mellé. Mivel az adatpartíciók kellenek, így ez az egyetlen, amivel ezt megteheted.
A Windows alól létre tudod hozni helyette a Rescue Disc-et. Nálam 4db DVD lett.Ha kell még a Windows, akkor ezt a lépést NE hagyd ki! Az a 4db DVD még jól jöhet. Aztán ha ráérzel a Linuxra, és nem kell a Windows, majd kidobod. Most még szükséges.
Az egy rendszer visszaállító partíció. Egy billentyű kombinációval tudsz onnan boot-olni és a gyári állapotba visszaállítani a notebookot. Ezt váltod ki a létrehozandó DVD-vel. Egyszerűen átmented oda. Elvileg amikor megvetted a géped, a Windows ezt a lehetőséget fel is ajánlotta neked az első bekapcsoláskor. Persze a user ezt skippeli, minek az nekem...
-
Fritz Teufel
addikt
A Linux csak 4 elsődleges partíciót engedélyez. A rejtett OEM-partíció a probléma. Azt meg kell szüntetni, hogy másik rendszert tudj telepíteni. Most döntened kell, hogy mi legyen.
Én ezt annak idején kinyírtam mint a sicc. Persze, ha a Windows még szükséges lett volna, a gép megvételekor létrehoztam a Rescue CD-t, arról bármikor visszaállítom a rendszert.
Tehát: készíteni kell a Windowsról egy Rescue CD-t és legyalulható az OEM partíció. Baj esetén a Windows visszaállítható/javítható arról.
Vagy a Linux telepíthető VirtualBox-ba, de élesben nem.
-
Fritz Teufel
addikt
Mert a device power management (dpm) nincs integrálva a Live rendszerbe. Az a rendszerrel együtt fog felmenni. A partíciókon még vakarózok... mit keres az OEM partíció a túlsó végeken? Nálam az a lemez elején volt, onnan gyalultam le.
DittyCat: teljesen helyénvaló a meglátásod. Nem onnan derül ki, mert a Linux Mint ezt a tényt valami oknál fogva titkosította vagy mi. Más disztróknál ez már az elnevezésben is szerepel, a könnyebb tájékozódás végett. Jelesül egy példa: Ubuntu 14.04 LTS. A download linken látható a szöveg.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
whbear #29863 üzenetére
Az Ubuntu 13.10 kivételével minden disztró összeomlik nálam. Először a xorg, majd az kiüti az egész rendszert. A videokártyám (ATI Mobility Radeon HD 3650) már nem támogatott és valami nincs rendben a legacy-val. A ventilátor állandóan hangosan 60-70%-on pörög, azt kézzel szoktam visszavenni. Ha visszaveszem 'low' állásba és elfelejtem visszahúzni, akkor fim nézéskor pár perc alatt előbb a xorg, majd az egész rendszer összeomlik. Azt azért tudni kell, hogy a 6 éves laptopban még nem volt tisztítás... már gondoltam arra, hogy esetleg ez is lehet gyökérok. Most nem nagyon engedhetek meg magamnak egy szervizt, így egyenlőre marad ez az állapot. Ha meg sikerül elhelyezkedni, akkor úgy is leváltom az öreget egy ASUS G750JM-re. 6-7 évet csak ki fog bírni nálam, mint a mostani.
-
Fritz Teufel
addikt
Nem akarok szentimentális lenni, de a Linux valóban olyan mint a nők. Tud szeszélyes lenni, de tapasztalattal és hozzáértéssel minden megoldható. Van szőke cica, vörös cica, fekete cica, karcsú cica, duci cica (jah, az egy film volt
kinek mi tetszik. Csak meg kell találni az igazit és kitartani mellette ;-)
-
Fritz Teufel
addikt
Ami miatt a Manjaro tényleg hozza a KISS-t, az az egyszerűsége. A Debian vonal alatt három sor paranccsal telepítek, Manjaro alatt meg: pacman -S fájlnév és jónapot. Vagy yaourt -S fájlnév. Sokkal egyszerűbbek a parancsok és már csak emiatt is nagyon kedvelhető. Ha meg bejön a Unity, akkor a Gnome Community a jó választás ;-) Ráadásul a Manjarónak nagyon szép dizájnja van, ezt viszem is át magammal majd az Arch-ra. És az Arch-Manjaro-Chakra mögött valóban felkészült kis csapat van, nekem is nagyon sokat segítenek a srácok, amiért megint csak köszönet!
Tényleg érdemes kezdőként a Manjaróval számolni, én örülök, hogy annak idején átcsábítottak az Ubunturól, és hogy éppen az Arch vonalra. Én ezzel már el is köteleztem magam a Linuxon belül és nem próbálgatok tovább semmit váltás céljából, csak kíváncsiságból. Az én választásom az Arch, mindenféle archoskodás nélkül :pwhbear: elcsábítani az ördögöt
Kipróbáltam, de az egyik leggyorsabb volt a xorg összeomlás mizériámban. Így nem volt fent 1 óránál többet. Majd live-módban játszok vele egy kicsit. az Arch-vonal mindenképpen marad, nagyon tetszik az egyszerűsége. A Wiki-je meg verhetetlen. Inkább gyere vissza ;-)
-
Fritz Teufel
addikt
Esetleg Systemback, ami Kendek fórumtárs remekműve és csak jókat hallani róla ;-)
-
Fritz Teufel
addikt
Gnome DE alatt napok óta nem húzza le az időjárási adatokat a Neroth-féle Gnome-Shell Extension Weather:
Ha valaki szintén így járt mint én, akkor a következő a teendő: a probléma az, hogy az adatok a következő linkről vannak lehúzva: http://api.yr.no/weatherapi/locationforecast/1.8. Ez a napokban verziószámot váltott 1.9-re, a régi link nem él. Így nincsenek friss, lehúzható adatok. Tehát, javítsuk az alkalmazás ide vonatkozó forrását:
1. ha még nincs telepítve, akkor tedd fel a ghex editort.
2. keresd meg a /usr/lib/libgweather-3.so.6.x útvonalon a libgweather-3.so.6.x fájlt. Az x egy számot takar, nálam a fájl neve libgweather-3.so.6.1, de lehet, hogy nálad csak libgweather-3.so.6
3. nyissuk meg szerkesztésre a sudo ghex /usr/lib/libgweather-3.so.6.x paranccsal - x* helyettesítsd a te verziószámoddal
4. Ctrl+F és keress rá az 1.8-ra jobb oldali ablakban.
5. írd át 1.9-re és mentsd
6. töltsd be újra a shell-t és már működik is (letilt-engedélyez) -
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #29812 üzenetére
Én is nagyon örülök, hogy sikerült az átállás, gratulálok! A helyedben én sem hanyagolnám a topikot. Megmondom, hogy miért: én is abból tanulom a legtöbbet, ha az itt felmerült problémákra megkeresem a megoldást. Bevallom, sokszor goglizok és úgy adok tanácsot. DE, ha nem lenne probléma felvetés, akkor nem is néztem volna utána, mert itthon nincs gond a rendszerrel. No, de én nem azért váltottam Linuxra, hogy aztán nem tudjam minimum úgy használni mint a Windowst! Sőt, ellenkezőleg! Szóval, mi itt vagyunk és ha van kedved, akkor visszavárunk sűrűbben. Ki tudja, lehet, holnap te segítesz egy kezdőnek
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
King Unique #29755 üzenetére
Csak annyit kell beírni, ami fentebb írtam.
A beírod ezt: umount $n akkor láthatod az umount lehetséges opcióit.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
King Unique #29752 üzenetére
EarL kolléga megelőzött.
Ez egy elegánsabb megoldás a fentinél, mindent leválaszt, ami leválasztható. Nyilván a rendszerhez tartozó fájlrendszerek nem.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
King Unique #29749 üzenetére
umount --all rootként kell kiadni a parancsot
-
Fritz Teufel
addikt
Lehet, hogy terminálból kellene azt a Lifeograph-ot feltenni... Én inkább onnan telepítek, ha csak lehet. Az a tuti biztos:
sudo apt-get install lifeograph
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #29647 üzenetére
Próbáld meg ezt:
sudo apt-get install flashplugin-installer
A Youtube-ot egyébként át szoktuk állítani html5-re: https://www.youtube.com/html5
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
N0zer0 #29642 üzenetére
Én megvoltam a Banshee-val is, igaz a Clementine-t valamiért nem próbáltam ki a próbálkozós korszakomban. Most, hogy felmerült ez az MTP-probléma, akadtam már megint. Feltettem és marad. A Banshee már nem is foglalja a drága helyet
Azt láttam, hogy az OpenBox guruk többségénél az volt fent, de nem esett le, hogy miért. Immáron már felnyitlak homályos szemeim és valóban. Ez tud a legtöbbet!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
whbear #29638 üzenetére
Fedorában volna igen komoly segítségem, de köszönöm az ajánlatot. Ki tudja?
Az egyik volt munkatársam Red Hat rendszer adminisztrátor immár több mint 10 éve egy olajcégnél. Asszem onnan volna mit tanulni. Igazából úgy néz ki, hogy immáron eljegyeztem magam az Arch-vonallal. Jövőre visszamegyek a főiskolára (GDF) és megszerzem végre a diplomámat és azt gondolom, hogy itt az ideje belecsapni a lecsóba.
Egyébként érdekes dolog ez: annak idején, 1998-ban kezdtem oda járni. Az IBM-nél dolgoztam és a mérnökségen a körülöttem lévő srácok a SUSE és Debian disztrókat nyúzták. Én igazából akkor kezdtem el ismerkedni egyáltalán a számítógéppel. Tőlük. Még használtunk OS2-t és AS400-akról szedtem a tesztgépek log-jait. A főiskolára mindenféle ember járt, elég rossz híre volt. Azok, akik diplomát szereztek, a többségüknek lövése nem volt az IT-hoz. Jó memóriájuk volt és visszaköhögték a tananyagot, de hasznosítani nem tudták volna. Csak egy alapdiploma kellett nekik. De voltunk jó páran, akik a Linux-szot nyúztuk. A többieknél elgurult a gyógyszer és ráálltak a Slackware-re. Ide már nem tudtam őket követni, mert igaz, hogy lenyomtam a kernelfordítást, de az inkább kibelezés volt mint forgatás
Aztán volt aki később diplomázott és vannak olyanok, akik nem diplomáztak le, de IT-val foglalkoznak és kiforgatják a rendszermérnököket a bugyijukból. Itt felmerült és korábban is, hogy a Linuxtól úgy félnek az IT mérnökök mint az Ebolától. Igen, ezt tapasztaltam és felháborít. Igaz, nem az ő hibájuk. Akkoriban még a Windows is újdonság volt és a Unix alapok valamint a Win egyenértékű volt a tananyagban. Azóta nagyot fordult a világ és a Windows mindent elöntött. Az oktatási rendszer hibája, hogy ennyire szűk látókörűen képez és szinte csak széljegyzeten említi meg magát az Open Source Project vagy szinte múzeumba mutogatják a Unix-szerű rendszereket és a hozzájuk tartózó tudásanyagot. Gyakorlatilag a mostanában végző informatikusokat csak a Windowsra készítik fel teljes körűen. Így lesz drága üzemeltetni egy egyébként ingyenes operációs rendszert a hivatalokban. Drága az olyan szakember, aki ért hozzá. A Windows-gyerekek meg nem vállalják az átképzést az Istenért sem. Ez engem elszomorít.Nem akartam is a kezdők között vitát kezdeményezni, csak beugrott és gondoltam, hogy kiírom magamból. Ha valaki mégis továbbvinné a fonalat, akkor a Linux offtopikban szívesen...
Hogy a kezdőkhöz is hozzászóljak: DittyCat:
Ez egy korábbi írásom. Emlékszem, napok mentek el, hogy rájöjjek, hogy a Linux alatt mi felel meg a Windows-os applikációknak. Egy kis segítség neked vagy annak aki mostanában kezdett. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #29627 üzenetére
Vess egy pillantást a Gnome-ra is, szerintem megéri. A 3-as verzió széles körben utált Linuxos körben, mivel a 2-es verziója éppen annyira népszerű volt. A Cinnamon és a többi ennek alapjain született meg. Mármint a 2-es verzió alapján. A 3-as nekem azért tetszett meg, mert nagyon hasonlít az Android felületére. Szándékosan. Végtelenül egyszerű és elüt a hagyományos desktop felfogástól. Éppen akkora dobás, mint a Windows Live Tile felület. Csak sokkal használhatóbb.
Ide még Conky sem szükséges, így nagyon nem szükséges belemászni a Python-nyelvbe. Alapvetően nagyon funkció szegényes, de van egy remek weblap, ahonnan kattintásos telepítéssel, grafikusan fel tudod turbózni. Van itt az indikátorsávba épülő Google Translate, Weather bar, Calendar, Multiedia bar és egy csomó más 15 oldalon keresztül. Egy kattintással teleül, majd ecs csúszkával aktiválod. Ha nem kell, akkor a csúszka vissza, majd egy kattintás visszavenni.
Azt mondtad, hogy sokat használtad az Androidot és megszoktad. Én ezzel éppen így voltam és ezért imádom a Gnome 3-at. Azt akartam, ha már Linuxra váltok vissza, akkor az mindenben üssön el a Windows-tól, a desktop-ot is beleértve. Ráadásul van itt egy Das to Dock nevű indítópanel, ahova ha kipakolod a gyakran használt applikációk ikonjait, akkor gyakorlatilag az egész rendszert erről az egy felületről használhatod, mindenféle felugráló, keresgélős menüket nélkülözve. Ha akarod, ikonokat még itt is lehet kipakolni, bár szerintem az amolyan titkárnős szokás.
Íme egy kis kedvcsináló:
A képernyővédőn keresztül lehet belépni a bejelentkező képernyőre. Itt már vannak rendszerüzenetek is: bejövő levelek, chat értesítés, zene állapot stb.:
Ez a Windows Rendszerfigyelőhöz hasonló rendszerfigyelő és a naptár (ebbe alapvetően nincs beépítve, de innen lehet indítani a levelezőklienst (nálam Thunderbird - mint Windows alatt) és a Google Calendarhoz csatlakoztatott Thunderbird naptárklienst. Pofon egyszerű a beállítása, ebben tudok step by step segíteni:
Csatlakoztatott bluetooth füles és a beállító felület:
Egyszerű felbukkanó értesítés csatolt eszközről:
A Gnome Shell Extensions (csak Firefox-szal működik) beállító felülete. Itt lehet egy kattintással aktiválni és törölni, ha nem kell (vagy a böngészőben is lehet aktiválni online):
Ez gyakorlatilag a Start Menü vagy menü. Olyan mint az Androidon. Ide belépni a Dash alján lévő 4 négyzetes gombra kattintva lehet belépni (mindig ott van legelul, az gomb témától függően változik, de a menü gomb mindig a legalsó):
Íme a Google Translate beépülve az indikátorba (felső sávot hívjuk így). A Yandexet is képes futtatni, nem csak a Google-féle fordítót:
Íme a Tácla (futó alkalmazás váltó-sosem használom, nincs rá szükségem). A számítógép vagy laptop Windows ikonjával is gyorsan elő lehet hívni. Mi ezt a gombot Linux alatt Super-nek hívjuk:
Nem akarlak összezavarni a sokféle desktop felülettel, csak írtad az Androidot, gondoltam, hátha érdekelhet. Aztán az is lehet, hogy te is utálnád mint a többiek
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #29609 üzenetére
Régebbi disztrók alatt erre nem vennék mérget. Biztos ami biztos, kiírtam. Ártani nem árt. Végre, most ti vettétek hasznomat
Már értem, hogy a profik, akiknek a desktop fotóit és conky megoldásait áhítattal szoktam lesni különböző fórumokon, a nagy részük miért Clementine-t használ. Tényleg ügyes kis alkalmazás!
Tök jó, hogy Androidos telefonról távvezérlehető a számítógépen ez a lejátszó
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #29606 üzenetére
Cseréltem is a Banshee-t Clementine-re...
-
Fritz Teufel
addikt
A Clementine képes lejátszani az mtp kapcsolt médiát. Fel kell szépen tenni a függőségeivel együtt (ez a két csomag mindenképpen kell libmtp és GIO), aztán had szóljon! Kipróbálva, enjoy!
A Galaxy Tab2 tabletemmel nem tudtam kipróbálni, elég gagyi az USB csatolója annak ellenére, hogy Samsung. A telefonomat felcsatoltam és Banshee nem játszott le semmit, a videókon mentek csak. A Clementine viszont visz mindent mindent mint a piros hetes.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #29603 üzenetére
Íme egy online megoldás. Nem kell itt telepíteni semmit ;-) Kipróbálva, meghallgatva, nem az én világom
Online Youtube to MP3 Converter: FLVTO
A WoT-on kívül még semmi olyan dolgot nem találtam, amit nem tudok Linux alatt kiváltani/megoldani. Azt sem tudom már, hogy mi az a Windows... a zenehallgatás más eszközről jó kérdés, mindjárt felcsatolom a telefonomat és teszek egy próbát...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
_Dumber_ #29574 üzenetére
Mi tettél fel végül? Antergos? Nem tökölök tovább, az Arch fog felmenni, fapadról...
Abban van kihívás
Igaz, VirtualBoxban elsőre sikerült némi segítséggel az itteni kollégák által, amit megint csak köszönök! Persze, ha felmegy, akkor megint uncsi lesz... baromira idegesít, hogy a WoT nem akar települni Wine-re :s
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Mobil flották
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest