-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
PumpkinSeed
addikt
-
PumpkinSeed
addikt
Az igazat megvalva nem mondanám, hogy túl sok samba file server-t láttam Workstation környezetben. A másik dolog amit nem értek, hogy miért akarsz ennyire GUI-t hozzá. Az addig oké, hogy kezdőknek készülő oktató videót csinálsz vagy valami hasonlót vagy nem tudom, de egy kezdő miért akarna samba server-t telepíteni, aztán azt konfigurálni. Nyilván azért, mert rendszergazdaként akar dolgozni, vagy hasonló, most egy középkorú hölgy nem fog otthon samba server-t konfigurálni. Azzal meg csak a kezdővel cseszel ki, ha nyomod neki a GUI-t, mert előbb-utóbb úgy is találkozik a terminállal.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Rimuru #53821 üzenetére
Hát nem tudom, de 3 kernel panic után hagytam. Komolyan nem értem mit tud így elsz*rni az nvidia hivatalos Linuxra szánt drivere. Addig jutottam, hogy a nouveau rész valamibe még mindig beleszól és nem engedi az nvidia drivernek, hogy csinálja amit kell, de már nem találok több helyet ahol ki tudom kapcsolni.
-
PumpkinSeed
addikt
Van egy Fedora 24 rendszerem és ma vettem egy GTX 1050 TI-t. Ez alapján feltenném a drivert hozzá, de már próbáltam 3 verziót és mindig a ./NVIDIA.... rész után behal a rendszer. Újraindítom és a boot lognál megáll és nem csinál semmit. Nulla error, a dmesg-ben sem látok semmit ami miatt ez megtörténhetne. Mi lehet a probléma?
-
PumpkinSeed
addikt
Olyan problémám van Fedora 24 alatt, hogy amikor logout vagy Win+L történik azután a beállítások alatt a hangkimeneti eszközt visszaállítja (elfelejti a régit) Speakers - Belső hangforrás-ra. Jó lenne ha HDMI-n maradna, mert csak azt használom. Próbáltam utána nézni, hogy mi lehet a gond, de nem találtam releváns megoldást.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Atlantisz48 #45691 üzenetére
Firefox szerintem, de ha ez az oldal még nem vette volna észre a Flash-t egyre jobban kezdik kitakarítani a világból.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
vadorzó #45311 üzenetére
Disztribúció (Wiki-ről): Operációs rendszerekkel kapcsolatban a disztribúció (más néven distro vagy disztró) szó alatt egy gondosan egybeválogatott, általában rendszermagból és felhasználói programok csomagjaiból álló terjesztést értünk. A disztribúciót, vagy más néven a terjesztést a disztribútor terjeszti.
A Gnome3 ebben az esetben egy a disztribúción futó program amely grafikus felületet biztosít, hogy ne a terminált lásd.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
zenwalk #45175 üzenetére
Nem tudom, az az igazság, hogy én még csak Debian-t meg Fedora-t használtam. De amúgy én nem szeretem. A KDE felülettel van bajom, vagyis nekem sokszor csak úgy újraindult. Bár csak 1 hetet használtam amúgy is. GNOME párti vagyok, sokkal jobban kézre esik nekem. Bár nekem többnyire csak terminálok vannak megnyitva meg ha már a sz*rrá tmuxolt terminálban nem férek el egy két IDE.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
King Unique #45168 üzenetére
Szerintem a Fedora KDE Plasma 5 "vindózosabb".
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #45128 üzenetére
A Rufus-os telepítővel probléma nélkül ment. Lehet csinálni kellene valami hasonlót Linux alá is, ahogy nézem Ubuntu-re implementálva is van csak Fedorára nem...
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #45125 üzenetére
A swap akkor lép életbe ha már kifogyott a gép a memóriából és pár dolgot át tesz a merevlemezen erre külön megcímzett swap részbe.
Ha már HDD-t cserélsz és van rá lehetőséged akkor ne HDD-re cseréld hanem SSD-re. Sokkal gyorsabb lesz mindened. -
PumpkinSeed
addikt
válasz
korobi #45106 üzenetére
Tervben is van, mert néha 5-10 perces pihenőre elmegy a laptop a memória overhead miatt.
(#45107) sss
Egy fejlesztőnek az a dolga, hogy fejlesszen, kódot írjon. Mindezt akkor tudja megtenni ha van min. Van egy fejlesztő környezet ami jobb esetben az élő szerver mása egy Vagrant box-ban. Ennek automatikusan a vagrant up-ra telepednie kell. Kell teszt környezet, kell automatikus deployment az az ha a tesz fut és jó akkor automatikusan megy élesbe. Stb. A DevOps feladata, hogy mind ez menjen és a fejlesztőnek csak kódolnia kelljen.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
korobi #45103 üzenetére
Én imádom, könnyű szétszedni, illetve nagyon stabilan működik. Ezt úgy mondom, hogy DevOps-ként dolgozok és napi szinten 2-3 Vagrant virtuális gép fut rajtuk 5-6 Linux container mindegyiken. Ez azért nagyon megterhelő bizonyos alaplapok számára, amikor ennyi mindent kell csinálni és a proci is bírja meg a RAM is. Bár a RAM 12GB és ebből általában 12GB folyamatosan használva van. Egyetlen problémám, hogy csak kettő monitort tud kezelni.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
King Unique #45099 üzenetére
Marad a Rufus, egy napot öltem bele, nincs kedvem már tovább foglalkozni vele.
(#45100) korobi
Elsődleges
(#45101) IstvánLászló
A Youtube az összes operációs rendszer ugyanúgy fut amely támogat valamilyen GUI böngészőt, mert az böngésző függő nem operációs rendszer függő.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
King Unique #45097 üzenetére
Nekem Fedorám van ami rpm alapú, szóval itt kell forrásból fordítani. Na most rájöttem, hogy hülye voltam. ./-el kellett futtatni a fordítottak közül a unetbootin-t ami ki is adja a képen látható felületet. Majd kiválasztom az iso-t és az ntfs-re formázott eszközt és kb 0.1 másodperc alatt lefut az egész aminek az eredménye 4. darab file az eszközön amiknek közük sincs a Windows 7-hez. Jó lesz holnap az a Rufus.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
King Unique #45095 üzenetére
Nekem nem is így néz ki. Ha forrásból fordítom annak felül kellene írni a systemd-t (ha egyáltalán az indítja el mikor beírom a unetbootin-t)? Mert nekem volt egy eredetileg telepített változat és azután telepítettem forrásból? Vagy hogy működik ez?
-
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
ubyegon2 #45090 üzenetére
Ezt néztem már én is. "(version tested and it should work)" - Hát nem működött, ugyanis volt időm ezzel baszakodni, így forrásból feltelepítettem ezt a szutykot, és miután a leírás alapján ntfs-re formáztam konkrétan a Unetbootin nem is észlelte az eszközt. Na mindegy úgy vagyok vele, hogy holnapig ráér a munkahelyen 10 perc alatt Rufus-al megírom Win alól és kész. Viszont jobban értékelném hogyha az Adobe termékeket lehetne (normálisan) futtatni Linux alól, mert most csak emiatt vettem egy SSD-t Windowsnak.
(#45091) IstvánLászló
Hidd el nekem nem a BIOS-al van a baj.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #45087 üzenetére
Nem a BIOS beállításokkal van a probléma hanem a programmal amivel a bootable device-t készítettem. Amúgy nekem alapból a videó beállításainak megfelelően van a BIOS-m mert a Fedora Legacy mode-ban lett telepítve.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #45070 üzenetére
"A géped kézikönyvét kéne átnézd hogy az SSD-d működjön, mert ott lehet a gondod."
Nincs kézikönyvem. De az a 6 opció a BIOS-ban (plusz kettő ha kikapcsolom a Legacy mode-t) nem olyan bonyolult.
"Próbáld meg a Rufus-t mert mindent tud."
Jelen pillanatban Fedora van fent azon az SSD-n amin dolgozok.
"A Linux Mint 17.3 Cinnamon 64 bit HU disztrót ajánlanám, igaz kezdőként is mondom."
Igazából nekem kifejezetten Windows kellene abból is a 10-es verzió, mert az tetszik, meg az Adobe termékek csak azon a sz*r OS-n mennek (meg OSX persze). Csak mivel a BIOS-ban nincs opció a legacy mode kikapcsolására így....
-
PumpkinSeed
addikt
Olyan problémám van, hogy szeretnék valamit (már teljesen mindegy mit) feltenni az új SSD-mre. De ha Legacy mode-ban bootolok akkor azt kapom, hogy nincs bootolhaó eszköz. Ha pedig UEFI, akkor persze nem indul el semmi csak a Windows, az meg összeszarja magát másért. Na mindegy. UNetBootin-al csináltam a bootolható USB-t mit tettem rosszul, hogy legacy mode-ban nem bootolható? Lenovo G500
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
zenwalk #45025 üzenetére
Az algoritmus:
1. Telepíted a Windows-t.
2. Telepíted az általad kiválasztott disztribúciót.Ha a kiválasztott disztribúció normális akkor felismeri a helyzetet, és megkérdezi, hogy Windows mellé szeretné-e telepíteni. Igen. Ha nem veszi észre akkor csak simán létrehozol egy új partíciót a GRUB így is települni fog.
-
-
PumpkinSeed
addikt
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #44998 üzenetére
Ilyen szó nincs: eszt, kérlek figyelj a helyesírásra.
Amúgy minden router nat-ol alapból, szóval ha bemész a boltba, csak olyat kapsz ami nat-ol. Persze vannak kivételek, de azok már advanced kategória. Ezek az eszközök úgy működnek, hogy a világban x mennyiségű ip címet lehet kiosztani az ipv4-es kategóriából. Ezért te csak egyet fogsz kapni a szolgáltatódtól. Ezt kell neked beosztani, és ebben segít a router. Ez belső ip-címeket ad az eszközeidnek, amennyiből te bármennyit felhasználhatsz, mert ezeket csak te látod. A belső ip címeket fedi el a router egy külső címmel. Ezt nevezik natolásnak. Szóval bármely gépről csatlakozol az internetre az internet mindent egy a te külső ip címeddel fogja látni.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
ubyegon2 #44994 üzenetére
A NAT != FW. A nat az egy hálózati fogalom amikor a belső ip címeket külsőre fordítja a router. A tűzfal, hát az meg tűzfal, megvédi a házad ha a szomszédé kigyullad. Alapból minden router natol, hisz ezért routerek (magyarul forgalomirányítók) és a natolás az lényegében forgalomirányítás is. Ezért van az ha megnézed a what is my ip-t akkor egy tök ismeretlen számot kapsz a jól megszokott 192.168.x.100 helyett.
Amúgy szerintem tűzfal akkor kell ha már komolyban gondolkozol, például szolgáltatsz valamit. Addig a nat minden megold, ha nem kattintasz minden hülyeségre rá. Persze ezt úgy általánosságban írom annak ellenére, hogy a mondat neked van címezve.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #44990 üzenetére
Ha az eszközöd (számítógép) nem egy szolgáltatást üzemeltet az interneten (weboldal, ilyen olyan szerver) akkor a az se baj, ha nincs tűzfal beállítva. Nekem konkrétan nem, hogy nincs beállítva, de még csak bekapcsolva sincs. Amúgy ha a SELinux működik rajta akkor bőven elég. (De az csak önsz*tás bekapcsolni.) A működését a sestatus paranccsal tudod megnézni.
(#44991) ubyegon2
Ha azt nézzük, hogy alapból nat-ol az összes már az is biztonságosnak mondható, mert ameddig nincs port forward beállítva addig a nem felépült kapcsolatoknak a belső számítógép nem is létezik. A legtöbb esetben a már felépült kapcsolatokkal szokott lenni a probléma, mikor valaki csak azért is megnézi Emma Watson-t meztelenül.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #44987 üzenetére
Szerintem teljesen feleslegesen aggódsz azon, hogy a gépeden hogyan van beállítva a tűzfal. Ha routered gyári tűzfalát használod az úgyis csak a már felépült kapcsolatokat engedi át a gép fele.
-
PumpkinSeed
addikt
Erre tud valaki megoldást?
-
PumpkinSeed
addikt
Letöltöttem a Raspbmc-t, ami .img.gz állományban érkezett meg. Hogyan tudok ebből valami memóriakártyára írhatót csinálni? Próbáltam a gzip -d ....img.gz és a gunzip ....img.gz parancsokat, de semmi nem történik, csak villog a kurzor, majd egy bizonyos idő után megszakítom Ctrl+C-vel.Sikerült. Boldog új évet.
-
PumpkinSeed
addikt
Nem tudom ezt hova kellene remélhetőleg kapok választ vagy elküldtök a megfelelő helyre.
Letöltöttem a kali Linuxot .7z állományban de a 7zip nevű program se tudja megnyitni illetve TC-ben üres archívumot mutat, de 2,9 GB. Ezt töltöttem.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Claude Leon #31425 üzenetére
(#31426) ia84ttm
Igazából maradt a teljes újrahúzás mert a klónozott változat folyamatosan buggolt, és lassabb is volt. Szóval jobbnak láttam, ha újrahúzom.
-
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
hódmaci #31365 üzenetére
Igazából, ez próbáltam ami annyi problémát szült, hogy meg kaptam ezt a hibaüzenetet ami jelzi, hogy nem az utolsó partíció, ezért nem tudja hogyan kellene kiterjeszteni. A másik része a maradék 10 GB ext3-ra van formázva. Mit kellene tennem, hogy ezt hozzá tudjam adni?
-
PumpkinSeed
addikt
Adott egy rPI, amibe eddig volt egy 4GB-s DS kártya, most megjött a 16GB-s amire klónoztam a 4GB-s tartalmát. Minden oké, csak annyi kérdésem lenne, hogy hogy tudom kiterjeszteni, hogy a partíció 16GB-s legyen?
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
lev258 #30982 üzenetére
Üdv, elnézést a késői válaszért.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
lev258 #30980 üzenetére
Megnézem, viszont lenne egy másik kérdésem.
Rászokott a raspbianom, hogy a /etc/init.d/mysql restart után ezt kapom:
[....] /etc/init.d/mysql: ERROR: The partition with /var/lib/mysql is too full! [FA failed!
Utána néztem, és már újratelepítettem a mysql-t is, de nem akar rendbe jönni, csak egy rendszer újraindítás után. Akkor is csak kis időre. Mi lehet a probléma?
-
PumpkinSeed
addikt
Létezik olyan monitorozó program ami megmondja, hogy milyen szolgáltatások vannak telepítve még ha nem is futnak, pl. apache, ftp stb.?
-
PumpkinSeed
addikt
SSH-n keresztül hogyan tudok a szerveremre fájlokat felmásolni?
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
DrojDtroll #27337 üzenetére
Ajánlatos, a VMware sokkal jobb, már a váltás pillanatában érződik az, hogy magasabb rétegnek készült.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
DrojDtroll #27257 üzenetére
Ha mélyebben akarsz vele megismerkedni akkor debian.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
DrojDtroll #27247 üzenetére
Na hát erre nem is gondoltam, köszönöm a választ.
-
PumpkinSeed
addikt
Szép napot,
Van egy raspberry-m amire szeretnék csatlakoztatni egy külső merevlemezt, de nem tudom miért nem ismeri fel. 1TB-s és már ext2-be formáztam, hogy úgy hátha. fdisk -l csak a memóriakártyát veszi észre. USB-n van csatlakoztatva, mountoni kellene ilyenkor?
-
PumpkinSeed
addikt
Debian parancssorba 4 vagy 6 konzolt lehet nyitni?
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
trisztan94 #19300 üzenetére
1. Shell spcript:#!/bin/bash
/opt/lampp/lampp startMajd ezt elmented valami.sh néven.2.
apt-cache search netbeans3.
Erre nem tudok helyes választ adni.Ja már kitárgyalt.
-
PumpkinSeed
addikt
Olyan disztrót keresek ami médiára van kihegyezve, mivel itthonra IPTV-t szeretnék kialakítani. De nem jut eszembe mi lenne erre az optimális.
-
PumpkinSeed
addikt
Szép dolog lesz a Linuxal ismerkedni egyedül
-
PumpkinSeed
addikt
Kérném a segítségeteket. Eddig még soha nem láttam ilyet.
Telepítem az Ubuntut. Normálisan tölt be meg minden. Egyszer csak beadd egy initramfs prompt nevő képernyőt és nem tudom mi ez. Mit kellene itt tenni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen program, ami...?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest