- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- iPhone topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
válasz
erhas01 #38998 üzenetére
Ne azt írd be, hogy man:iptables, hanem azt, hogy man iptables, space van közöttük.
Egyébként használd az ufw-t, de ne kifelé engedélyezd (azt hiszem a default amúgy is kifelé minden mehet, ez home szinten okés szokott lenni, lévén nem túl interaktív, és a magas portokat nehezebb kezelni, esetleg application szinten, ha valakinek van rá érkezése), hanem a befelét kell engedélyezni, ahogy a felső segítség is mutatja. -
válasz
ubyegon2 #38975 üzenetére
Nem érdemes ott foglalkozni vele, amit user oldalról látsz vagy beállítasz, az már úgy is rendben van, mindegy, hogy a kernel melyik parancsot küldi ki.
Az fstrim végeredmény is jó, mert a reboot törli a "memóriáját", a discard meg nem ilyen, azaz rebootonként az első parancs kiírt értéke egyenlő az összes üres hellyel.
-
A 850 EVO-t tudtommal nem érinti a probléma, nekem is ilyen van. Sőt, nekem is offline trim.
De, mint azt már kiemeltem, nem a user felőli megközelítés a bajos, hanem az, ha a kernel azt hiszi, hogy van qTRIM, miközben nincs. Tehát akárhogy állítottad be (fstrim vagy discard), lényegtelen. A lényeg a kernel verziója és a FW verziója. -
válasz
ubyegon2 #38969 üzenetére
Ez összetett kérdés. Az NCQ miatt ugyan lehetőség van parancsátrendezésre, de a TRIM nem ilyen. Az új qTRIM viszont igen.
Ez okozza az akkori cikkek alapján leírt performancia csökkenést is, nagyobb mennyiségű adat törlésekor egyszerűen folyamatosan a TRIM-mel szórakozik a meghajtó (TRIM), ahelyett, hogy végezne a művelettel, majd az összegyűjtött blokkokat törölné (qTRIM).
Ha az Offline TRIM-et követjük, mint pl az Ubuntu, akkor x időnként elküldi a meghajtónak, hogy ezek az (FS szerinti!) szektorok üresek, és akkor az SSD kihajítja őket.
Már jó ideje volt, hogy benézett ide @Fire/SOUL/CD, aki röviden annyit mondott, hogy az offline sem tökéletes, az online TRIM (nem kiadása) után elvesznek olyan infók, amik fontosak. Hogy mik ezek, azokat azóta sem tudtam meg. Én ezt logikailag nem értettem.
Mivel azonban a qTRIM használta ezen, és sok más meghajtókon, letiltásra került a kernelben, nem is akar majd ilyen műveletet kiküldeni (hiába írja a FW magáról, hogy támogatja, nem teszi). Így a mezei felhasználókat abból a szempontból érinti, hogy ha az adott firmware-evan, és olyan kernele, amit a qTRIM-et támogatja, de nincs blacklistelve, akkor hiába írt csak simán discardot, a kernel ezeket qTRIM-ként kezeli majd. Ekkor workaround az NCQ letiltása.
Más feltételek mellett meg nincs para. -
-
válasz
Rimuru #38900 üzenetére
Azért csak összefoglalom, mert nem elég triviális.
SSD-n nincsenek junk fájlok a lemezen, ha van TRIM (és működik, de egy fstrim -v / megoldja), így teleírni 0-val felesleges, idő és erőforrás (nem végtelen újraírhatóság) pazarló.
Tehát egyszerűen egy tömörítőn keresztül kimented az adataid:
dd if=/dev/sda conv=sync,noerror bs=64K | gzip -c > /mnt/debianclone.img.gz -
-
válasz
Rimuru #38890 üzenetére
Kiegészíteném saját tapasztalattal, és elmélettel is.
A gzip jó tömörítő volt sokáig, de a mai HDD sebesség és tárhely mellett lassító tényező más tömörítőhöz képest (pl lzo, lz4), amelyek bár gyérebb tömörítéssel rendelkeznek, a feladatukat gyorsabban látják el.
Az XZ viszont kitűnő választás, a legkisebb méret ezzel érhető el. Én ezt úgy szoktam használni, hogy míg a main rendszeremről a NASra kiteszem a backupot, addig egy gyors tömörítőt használok, így az SSD, a CPU és a gigabit is optimálisan van terhelve, azután a NASon pöröghet az xz. Rendszerint persze akkor, ha már úgy gondolom, hogy nem kell azonnal.USB2-es külső esetén persze ez semmis, annyit a gzip is tud.
-
-
válasz
King Unique #38836 üzenetére
Beállítások->LibbreOffice->Nézet->Ikon és ikonstílus, Ubuntu-n a Tango van.
A mondás szerint az 5.0 meg nem stabil, de a fentebb írt PPA-ban benne van, tehát mindenképp valami usererror van a háttérben.
-
Akkor én is szeretnék állástfoglalni, méghozzá ellentéteset, mint @Lathronos.
Szerintem fel kellene rakni a HWE stacket, mindenféle clean install nélkül. Olyat kb sosem csinálok, csak ha nincs más megoldás.
Viszont egy régebbire visszatérés is megoldhatja a problémát, ebben egyetértés van. -
válasz
King Unique #38711 üzenetére
Legalább annyira naív és aggályos, amit idéz/leír, mint amennyire az általa fikázott cikk.
Én értem, hogy egy webszolgáltatáshoz 1-2 ebből szükséges. Még azt is belátom, hogy "biztonságosabb" wifi jelszót így megosztani, mert az illető már nem tudja tovább. Egyébként is, minek az MSnek a wifim, nincs netje?!
Szóval ez még elmegy... sokunk használ amúgy is okostelefont, az is elég sokat küldözget, az is tény, hogy a netes létünk azon része, amit guglin/fbn (elég ha van belőle egy JS az oldalon) keresztül élünk, az náluk is meglátszódik. DE!
Utolsó mentsvárunk volt(!) a saját PC-nk! Nem aggódtunk amiatt, hogy más, vagy a feleség a "gyűjteményünket" böngészi, FireFox-ot használtunk akár NoScripttel, ha nem akartuk a kuglinak kiadni a dolgaink... titkosítottuk a lemezeink, hogy ezt offline se legyen egyszerű elérni...
És az mégis milyen dolog, hogy a titkosításunk jelszavát(!) tárolja, bármelyik fájlunkhoz hozzáfér x+1 jogcímen, amiből csak 1 a hatóság. Teljes egészében monitoroznak, de az MS vásárlói/jogai/tulajdonai védelmében is kérhet be fájlt, az mégis milyen? És ha én konkurencia vagyok, vagy akarok lenni?
A PC legyen a mienk, tényleg mi mondjuk meg, hogy mikor mit hagyunk jóvá, és ne nyomja le a torkunkon a frissítéseit, vagy a default opt-out (vagy még az sem, lásd "telemetria"), és egyesek szerint akkor sem kikapcsolható, ezután is futó szolgáltatásasit. A netes dolgoknak volt ellenszere, ennek is van, csak azzal együtt jár a nem használata.
Mint ahogy ebben a kicsi, de annál lelkesebb társaságban már mindenki lépett ez irányba. Ugyan pontos felmérésem nincs rá, de ha jól sejtem a többség winről tért át, tehát ők letették a voksukat, hogy sem ebből, sem az MS más dolgaiból nem kérnek odahaza.
És igen, az Ubuntu már visszakozott, pedig hangyapikula volt ehhez képest az Amazonos keresési "botrány"...
-
válasz
King Unique #38708 üzenetére
Nem a fiók számít, de hol láttál te olyat, hogy nem lehet letiltani (mert 3 beállítás van, alap-közép-teljes) hogy diagnosztikai adatokat küldjön...
-
-
-
-
válasz
ubyegon2 #38539 üzenetére
Annyiban kérdés a formája, hogy amikor én ilyent csináltam Ubuntu alatt, akkor az VBox volt, valószínűleg a gyári 8GB-os mérettel. Ott amúgy se lett volna maradék. Node, nekem ezen a szón állt meg a szemem.
Maradék? Miből? Ezt ki dönti el? Az Ubuntu amúgy is felhasználóbarát telepítővel rendelkezik, és ehhez illő frissítési mechanizmusai vannak. Ha én dönthetnék, és tudnám, hogy: 1) Aki ezt választja, az nem a particionálás nagymestere, 2) A feltelepült rendszert lehet frissíteni, így nagyon telepítővel remélhetőleg sokáig nem találkozik, 3) a telepítő sem(!) törli a /home mappát, hacsak valaki nem kéri a formatot, ami ugyancsak nem része a Guided-automatikus folyamatnak.
A formatálgatás amúgy is rossz wines beidegződés, csak úgy mint a home usernek a kismillió partíció. A /boot is szimpla öngól Ubuntu alapon, a kernelek nem törlődnek maguktól, felgyülemlik, és mindig csak reklamál. Ma már én is csak akkor használom, ha ennek valamilyen haszna van.
Nálam az úgy tudom, az olyan, hogy biztos, visszakereshető oldalon olvastam, magam tapasztaltam. Persze, minél régebbi, annál kevésbé pontosan.
Ezzel nem akartam szembeállítani az én sejtésem, főleg, hogy abban sem voltam biztos, hogy melyik OS-ről van szó. Nekem az is új volt nem rég, hogy egyes disztrók (na nem az Ubi
) az SSD-t felismerve discard-ot tesznek az fstabba.
Neked is adtam lehetőséget utána olvasni, ha nem lennél benne biztos, és magamnak is adtam lehetőséget tanulni, ha a sejtéseim nem tükrözik a valóságot. Semmi rosszat nem tettem.
-
-
-
-
-
-
-
-
Ennek több szintje van.
Az egyik, amit szeretnél, hogy a kis gép is fut, rajta egy RDP (/Teamviewer/VNC/stb.) és azon keresztül nézel be a virtuális gépre. Ezt egyébként a VBox gyárilag tudja, 1 kattintás elérhetővé tenni.A másik amikor már az alapod sem a saját gépen, hanem a "szerveren" tárolod. Ezt viszont nem tudod desktop winnel megoldani szerintem, így ez most kiesik,
Tehát amit keresel, az az RDP.
-
-
-
válasz
Lathronos #36812 üzenetére
Tehát ugyanazon programok, amiket egyszer Arch alatt, másszor Ubuntu alatt GCC-vel forgattak, az "máshogy" van optimalizálva? És ettől egy disztribúció lesz optimalizált?
Mindenki nagyon rá van kattanva erre az optimalizáció szóra, csak sokan a saját értelmezésüket vetítik ki a szó jelentésére... -
-
válasz
ubyegon2 #36477 üzenetére
A haszna annyi, hogy nem szívatod magad a lánc MBR-rel, amibe ha egy kis hiba csúszik, jöhet az a bizonyos roller. GPT két helyen is van a lemezen, van backup és CRC is. Illetve, UEFI-s win telepítéshez muszáj, de ez gondolom nem fenyeget. 3 rendszerem van már GPT+UEFI-n Ubuntu alatt.
Hogy érted, hogy a GParted nem figyel az alignálásra? Elvileg 2 opció is van, MiB illetve Cylinder. Előbbivel nem hiszem, hogy gond lehetne.
Debian-ra PPA-val úgy tudod feltenni, hogy beírod a source.listbe a megfelleő Ubuntu variánssal. Jessiere szerintem az utolsó, Vivid lehet az igazi. Persze, különbségek lehetnek.
A káosz meg ha annyit jelent, hogy adnak a fejlesztők kezébe egy hostingot, ami buildel helyettük, és megoldja a repo kérdést, akkor igen, káosz van.Témába, ikonokban nem vagyok jártas, de gondolom felület (és annak verziója) függő, nem OS.
-
-
Pontosan az általában azonos élményt nyújtó disztribúciók miatt utaltam arra, hogy a programok terén érdemesebb válogatni.
De való igaz, ha az ajánlottnál rosszabb konfiggal rendelkezel, akkor kín, de ez épp úgy igaz a programokra.
A fentiek miatt (is) használok még Ubuntu-t, pedig az évek alatt lett némi fogalmam a linux világról. Mégsem érzem a késztetést, hogy ugyanezt a programokat pl. Debian alatt használnám, akkor attól bármi változna.
-
válasz
lionhearted #36462 üzenetére
És van LXLE is, ha már tele vagyunk LX-ekkel.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
ubyegon2 #36252 üzenetére
Egyébként, senki nem olvas manpage-t?
-f, --fs
Output info about filesystems. This option is equivalent to "-o
NAME,FSTYPE,LABEL,MOUNTPOINT". The authoritative information
about filesystems and raids is provided by the blkid(8) command.UUID-ről szó sincs. 14LTS alatt (ami a Mint alapja) tényleg nem írja ki, az új Ubuntu-n már írja.
Téma zárható. -
-
-
válasz
lionhearted #36220 üzenetére
Azt kihagytam, hogy egy next-gen fájlrendszer alapból tud ilyen RAID funkciókat, és okosabb is. Persze, ehhez nem szabad OS-ek között ugrálni.
-
válasz
bajnokpityu #36205 üzenetére
Ezt így nehéz lenne belátni, mert hiába gondolja a józan észt azt, hogy az a prioritás megvéd, ettől függetlenül te teljes adatmennyiséget kockáztatsz, míg az 1 diszk csak 1 diszk mennyiségét.
Egy egyszerű példával élve, RAID1-et tekinthetjük a "legbiztonságosabb" RAID tömbnek, ebben gondolom nincs vita. Van 5 drájv benne, 5 éves átlagos lifetime-mal. Akkor az 5 lemezes RAID1 tömböm 5 év múlva ki fog hullni 1 lemeznyi tartalommal, csak úgy mint az 1 lemez 5 év alatt 1 lemez tartalommal.Hát ha még az az 1 lemez mellé van 4 offline tárhely, ami nincs kitéve a többi hardver meghibásodásának és a folyamatos terhelésnek...
Egy rossz vezérlő meghibásodás, táphiba, és ugyanúgy pukkan az egész, akármi van. A megnövekedett terhelés miatt rebuildkor (főleg, hogy URE miatt párszor meg kell ismételni, ha lehetséges, mert írnak ilyet is: "That second unreadable block during a RAID5 recovery is enough to destroy the RAID group and wipe out all the data on it." Ennyire nem vagyok otthon a RAID vezérlők piciny lelki világában, én sem vagyok rendszergazda) is simán pukkanhat még 1 lemez, és annyi. Ezeket nem árt belekalkulálni. Szeretjük őket elhanyagolni, de ott van. És még nekem sem juthat minden opció az eszembe.
Én nem azt mondom, hogy vegyél még ennyit a homevideókra (gondolom nem dokumentumokkal van tele), csak azt, hogy ha valami fontos, akkor tarts róla ennél több másolatot. Innentől a te dolgod, hogy melyik adatot mennyire tartod fontosnak, és hogy ezt a fontosságot Ft-ban kifejezve, hogy tudod új HDD/BD/cloud/etc vásárlásban kifejezni.
Ha tényleg csak egyszer próbálkozhatunk, ahogy az általad kritizált cikkek vélelmezik, vehetünk egy egyszerű számítást is. Egyesével mondjuk AFR 3% mellett van 12TB adatunk, akkor évente az átlagos adatvesztés 12*3% = 0,36TB
Van egy ilyen RAID 5 tömbünk, ahol az AFR egyesével ugyan 3%, de 4 lemezes RAIDben 1-(1-3%)^4=11,47%. Sikeresen vissza tudok állni URE (és akkor még ott van, hogy pukkan a 2. HDD) miatt ugye a 38%-kal, elbukni 62%-kal, tehát az éves átlagos adatvesztés 12TB-nak a 7,11%-a, ami már így nagyobb, mint az első megoldás szerinti 3%, és abba bele sem számoltam, hogy van +1 HDD-m.És ez továbbra sem jelenti azt, hogy rosszul választottál. Kellett olcsón a tárhely (egyben), a jó sebesség, és a hibatűrés.
Nem akarod elfogadni a cikkben leírtakat, lehet nem is kell, mert pl olyan alapfeltevéssel indulnak, ami esetedben valamiért nem igaz. Nem tudok személyes tapasztalattal, vagy mindent kizáró írással előállni (persze, ha azt is simán kizárod, akkor mindegy is). Vezérlőként is változhatnak egyes dolgok. Szerintem zárjuk a dolgot, így is eléggé túllő a topic keretein. És így is több időt lőttem bele, mint amennyire a téma érdekel, és időm van... -
válasz
bajnokpityu #36203 üzenetére
Minél biztonságosabb? Miért lenne valami biztonságos, ha nem is volt tervezési szempont?
Rossz oldalról közelíted a dolgot, csak azért, mert lusta vagy rendesen, időnként backupolni. -
válasz
bajnokpityu #36201 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy max újrapróbálkozol, végül is pár próbálkozásból kijöhet egy jó állás is. Igaz, hogy ~1 hétig rebuildelni fog, de gondolom nem mission critical.
-
válasz
bajnokpityu #36199 üzenetére
Nem, a 96% is téves, ezt már leírtam. Rossz adatból indultam ki.
20 olvasásnál sem fogja tudni eldönteni, hogy hibás-e vagy sem. 12.5TB olvasás után 1x fog megegyezni majd az általa várttal.
Rebuildelsz... kiolvasod a maradék 3-ról az adatot (most mindegy, hogy alkalmanként 2+1paritás)... ebből számolható a 4. diszk tartalma. De, erre 38% esélyed van, hogy így megy. A maradék szerény 62% eséllyel beugrik egy URE, nem tudja semelyik vezérlő, se hardveres, se szoftveres, se te, hogy mikor és melyik. Ekkor a 4. új lemezre egy olyan állás szerint kerül fel az adat, ami nem valós, hiszen 1 valótlan és 2 valós adat alapján számolta ki a 4. tartalmát. Ha ezt ellenőrizni akarod, akármikor és akárhányszor, már visszakapod a 3 valós tartalmat illetve a 4. valótlan(+valós) alapján kiszámolt korrupt tartalmat. Szerinted ez így egy egészséges RAID tömb? Ki fogja eldönteni, hogy melyik a hibás adat... -
válasz
bajnokpityu #36197 üzenetére
És mi történik a teljes ellenőrzéskor? Lesz 2 ellentmondó HDD egymásnak, nem tudod, hogy melyik a rossz. Nem lesz ettől gömbölyű a világ. Egyszer egy kisebb(!) esetén szerencséd volt, később nem biztos. Én szóltam, innentől a saját hozzáállásod hibás a teljes adatvesztésért.
Gyorsítani a RAID0 is jó, és azt sem fogod tudni rebuildelni.Vagy csak simán kevered a szektorhibát az URE-vel. Az URE csak rossz adatot ad vissza 1 alkalommal, a szektor maga jó, és újraolvasva is jó adatot fog adni... Csak ezt már rebuildkor nem olvassa újra, mert nem tudja, hogy hibás volt. Ezért URE. Innentől akárhányszor ellenőrizheted, 2 ellentmondó lemezed lesz. És nincs olyan, hogy paritás pár...3 adat stripehoz 1, azaz 1 paritásod van.
Nem tudsz egyszerre 2ről olvasni, mert 3-an van az adat... alapvetően téves elképzeléseid/tudásod van a témáról. -
válasz
bajnokpityu #36180 üzenetére
Nem igazán a véleményünk különbözik, hanem egyszerűen csak felül akarod írni a józan logikat. Én figyelmeztettelek, hogy a 12TB-os RAID5 tömb már nem igazán tűri el a lemez vesztést, így nem látom értelmét a kialakításának sem. Persze, lehetséges hogy neked mégis van rá megalapozott okod. Amíg a teljes tömb működik, addig persze nincs gond.
A probléma a diszk vesztéskor van, amikor esetedben 3 diszkből akarod újraépíteni a 4 teljes diszkes tömböt. Ez nem fog menni, szinte biztos. Ennek az oka a sokat elhangzott URE.
Eszerint így is 38% esélyed van a sikerre. Ez azért nem sok. A múltkor feltételeztük, hogy a teljes pool 1 lemeznek számít, de ez rossz logikai döntés volt. Mentségemre legyen mondva, van amikor így kell számolni...És erre számos szakmai, és kevésbé szakmai cikk is van, úgy mint:
Jó öreg Wikipedia, és a jelzett forrásai
ZDnet
Ez már RAID6, de a probléma azonos
DELL ajánlása
Érdekes, de nincs ajánlva a RAID5A RAID nem backup. Ennyit akartam tudatosítani, meg hogy ne veszíts el 12TB anyagot, ha ennek nem vagy tudatában. Ha igen, de mégis máshogy döntesz, akkor meg legyen jó érved, még ha nem is osztod meg. De egyszerűen a RAID5 nem megbízható, alig tűri el az 1 lemez elvesztését is.
-
-
válasz
bajnokpityu #36171 üzenetére
deluged && deluge-web -f -p 8112
Ha el van indítva a daemon és a webui is, nem akarsz SSLezni, és kapsz (ezek szerint krómban) respone-t, de üres... akkor ennyiből fogalmam sincs mi van elállítva.
Küldd el privátban a ~/.config/deluge/web.conf -ot. (pastebin-en) -
válasz
bajnokpityu #36150 üzenetére
Kérlek, gondolkozz egy picit. Ha rebuildelni akarsz, mert vesztettél egy lemezt, akkor vagy 1 adat stripe, vagy a paritás stripe hiányzik. Nem derül fény a hibás adatra. Rebuildnél nekem most alap az a feltételezés, hogy 1 lemez kiesett. Normál működés esetén igazad is lehetne, csak akkor is fenáll a helyzet, hogy nem tudod, hogy a paritás vagy az adat a hibás, de legalább adsz esélyt újraolvasni.
Deluge stabil. Be kell tudni állítani. Tűzfal engedélyezi a külső elérést? Ha van fent UFW, akkor ennyi a beállítás:
# ufw allow 8112/tcp
A deluge-webet pedig célszerű daemonként futtatni.
deluge-web -f -
válasz
bajnokpityu #36147 üzenetére
Egyetlen fő oka az URE, azaz az Unrecoverable Read Error. Ez a mai szokásos, nem enterprise lemezeknél (papíron) 10^14bitenként max. egyszer fordul elő, ez pedig 12.5TB. Na már most, ha rebuildelsz egy 12TB-os (rebuild ugye diszk vesztés miatt lesz, tehát olvasni is csak 12-t kell) RAID5-t, akkor 12/12.5=96%-os eséllyel fogsz egy ilyen hibát kapni, ami ahogy a neve is mutatja, javíthatatlan hiba. Erre számtalan cikk van.
Esetedben, ha a biztonság a fontos (bár a RAID nem kifejezetten erre van), akkor a RAID10 a megoldás. Egyéb esetben teljesen felesleges a RAID5, kvázi sosem tudod majd visszaállítani. A biztonságot pedig a backup adja végsősoron.Smart adatokat megkapod a smartmontools csomagból is, CLI-s, de túl lehet élni.
Deluge-t én is használom. A Webui nem indul el magától, amíg erre a daemon nincs megkérve, hongy indítsa.
És egyébként sem szükséges WebUI hozzá, a kliens rábírható, hogy a távoli szerverre (ottani kliensre) csatlakozzon.
[link] -
válasz
bajnokpityu #36145 üzenetére
Távoli asztalnak semmi haszna, azonfelül, hogy erőforrást eszik.
Ahhoz, hogy a WebUI-ban segítsünk kéne tudni, hogy melyik programról van szó.Azt meg remélem tudod, hogy ha egyszerű SATA-s 12TB-os RAID5d van, akkor szinte (12.5-től biztosan) kódolva van az, hogy sosem tudod újraépíteni?
-
válasz
herdsman12 #36082 üzenetére
-
válasz
teleahocipöm #36036 üzenetére
Az fdisk a DVD-t valóban nem látja.
-
-
-
A világ is, nem csak Mo.
És ha felrakja az Ubuntu server LTS-t, akkor mikor és mire kell lecserélnie, ami oly nagyon megéri a plusz munkát, szemben azzal, ami működik.
Én is szerettem turkálni benne, mégis maradt az Ubi... pont olyan, mint a többi.Nekem is van egy hasonló alacsony fogyasztású lap, headless Ubuntuval, teljesen jól kiszolgálja az igényeket. Én úgy számoltam, hogy két kliens is mehessen teljes másolási sebességgel, és minimális volt amúgy is a különbség a 2 magos és a 4 magos között. A RAM mondjuk tényleg elég durva, de legalább van hely disk cachenek.
Vagy egy ZFSnek.
-
-
válasz
Patice #33053 üzenetére
Remélem azt tudod, hogy helyes működéshez, mindkét oprendszert azonos módban kell telepíteni.
Ha EFI módban telepíted, akkor az EFI partíciót meg kell a telepítőnek adni (ha nem ismerné fel), onnantól tudni fogja, hogy mi a dolga, a grub is mehet sda -ra, nem kell elvileg semmit állítani. -
válasz
Rimuru #33051 üzenetére
Szerintem nincs gond vele, sőt. Amint bevállalom az SSD-t (amihez kéne némi USDHUF csökkenés
), akkor valószínű, hogy arra, ill GPTre állok át.
Nem ebben látom a hibát, hanem a SecureBootban, annak is az MS-féle beleszólásában. Szokásos "szabványosítás" ez már újabban... -
-
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #30775 üzenetére
http://en.wikipedia.org/wiki/Links_%28web_browser%29
Én ezt láttam eddig, de nincs rajta JS, szóval egy újfajta WEBUI-val nem boldogulna.
-
-
-
-
-
-
-
Nem fájlrendszert, hanem partíciót. Extended meg nem ext/2/3/4 (mint a fájlrendszer), hanem kiterjesztett/logikai. Ha van előtte egy minimális(<1MB) hely, akkor pillanatok alatt végez.
Aztán az extended méretét megnöveled a teljes üres részre, és azon belül lesz hely egy újabb partíciónak a linux számára. Neki nem kell elsődlegesen lenni, ahhoz sem, hogy induljon. -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
lionhearted #29445 üzenetére
De ahogy látom már az sem aktuális. Szóval parttalan lenne a vita.
-
-
Csak a Debian, 270MB a netinst. Vagy az Ubuntu mini-iso 40MB sincs... De megint XFCE felületes bumszlikat ajánlotok szegénynek, aki X nélkül is megvan.
De az Archot sem lehetetlen felrakni, az valóban friss csomagokkal rendelkezik. Nyilván attól is függ, hogy hova fejleszt az ember, mert hiába van nála új, ha a cél régi.
-
-
-
-
-
válasz
lumpy82 #29408 üzenetére
/dev/hda / ext ro,auto 11
Itt a hiba, ott az ro (read-only), ezt töröld ki, vagy írd át rw-re.Ehhez kell egy szerkesztő, mint pl a nano.
nano /etc/fstab
Átírod. Ctrl+X,Y.
mount -a
Ezzel elvileg újracsatolja a partíciókat, remélhetőleg már R/W módban. Vagy reboot, ha nem akarsz ezzel foglalkozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Linux kezdőknek
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autós topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- bambano: Bambanő háza tája
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged