- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csigalassú a betöltése az OS-nek, nem szenvedek tovább a HDD-vel.
Ezt is írhattad volna. Ha Mint betöltése csiga, miből gondolod, hogy másik disztró nem lesz az? Néhány sec különbség lehet a disztrók bootja között.....max.
Hw irányba kell nézelődni, ez nem sw hiba. szerintem
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azért néhány "debug" parancsot megnézhetnél előtte, mert olyannal még nem igazán találkoztam, hogy a sata kábelen lévő hdd-t nem ismerte fel egy disztró. Ezek közül szemezgess pár relevánsat: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/gyakori_linuxos_terminal_parancsok_hibakereseshez.html
Referenciának meg mondjuk egy Chakra live-on nézd meg, hogy látja-e az ssd-t.
-
telepítéskor nem ajánlotta fel az SSD-t, csak a HDD-t
Sajnos a tipp, hogy a Win okozhat galibát, bejött. WinX van fenn?
Ez az internet nincs dolog viszont elég érdekes.Most jöhetne valami infó a gépről, az
inxi -Fxxx
parancs kimenete is jó lesz kezdetnek. Milyen net van? -
Nagyon esélyes, nálam laptopon és asztali gépen is elég hasonlóan viselkedik a telepítő és a rendszer is install után, ilyen szempontból tök mindegy neki, mire telepíted.
(meglepetést csak a Win jelenléte okozhat)Ezt ne felejtsd el most sem!
-
Gondoltam ezt az Ubuntus dolgot, valahogy mindig ez van, ha az emberek meghallják az Ubuntu szót!
A Mint Cinnamon 19 kipróbálása nem rossz ötlet. A hibernálással kapcsolatban olvastam gondokat, de amúgy sem javasolt SSD-nél, ami nem is mai gyerek a gépedben.
Néhány ellenőrző parancsot érdemes is lenne lefuttatnod a biztonság kedvéért, akár innen kimazsolázva:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
(a frissítés az FSTAB szerkesztését és a TRIM megoldást érinti 18.04-től)
Itt meg gyüjtjük a tapasztalatokat:
(#62491) Bici
Az Ubuntu Mate is nagyon jól össze van rakva, nekem nagyon bejött, amikor kipróbáltam 16.04-en, ellentétben a Xubuntu-val, XFCE terén a Mint XFCE klasszisokkal jobb.
A Cinnamon meg hát.....az Cinnamon! Mi gond lehetne vele? 3.8.x-től már memóriát sem eszik olyan sokat. Ha már dobták a KDE verziót, legalább van eredménye, mert jobban ráfeküdtek a Cinnamon fejlesztésére. -
En az Ubuntu alatt Ubuntu szarmazakot ertettem, nyugodtan lehet mint, sot, nekem meg jobban is tetszik.
Ha netan gondok akadnak a Cinnamonnal, akkor batran valts at XFCE-re, vagy Mate-re.
Leginkabb Mate-re, mert az Mint-tel nagyon szepre es egysegesre van gyalulva a tobbi disztrohoz kepest. -
Mi a gondod amúgy az Ubuntuval?
Ubuntu alapú jöhet? Linux Mint Mate vagy XFCE, bár én a 8470p-re is Linux Mint Cinnamont tettem, simán futna a kistesóján is.
Teamviever tökéletesen működött, egyszer Cinnamon alól operáltam egy másik Mint Cinnamonos gépet.
A hibernálás helyett az altatást erőltetném a helyedben.
Felhős kliensek is vannak bőven.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én merem ajánlani a ChakraOS-t amit lentebb írtam, de pl. az Uborka leszármazott Mint Cinnamon is kellemes csalódást okozott, kb mindenki azon dolgozott a korábbi cégünknél.
Felhő: dropbox?
TW: van Linuxra és működik is, csak nem visz át speckó vezérlő karaktereket, mint pl. alt+tab, egyszerűen nincs megvalósítva benne ez a rész ami néha szívás tud lenni. -
Ha nem akarsz gondot a hibernalassal (es javitgatni sem akarsz sokat), akkor en ubuntut, vagy annak szarmazekait ajanlanam. LTS verziok elegge problemamentesek.
Ha nem szamit a csicsa, akkor mate vagy xfce kornyezettel.Azt viszont tudnod kell, hogy az MS Office tamogatottsag linuxon nem teljeskoru.
Ha sokat kell speci formazott ms-office doksikat szerkeszteni, akkor lehetnek kompatibilitasi gondok.
Alap dolgoknal nem jellemzo. En meg soha nem futottam bele, de nem is vagyok nagy dokumentum guru. Akik nagyobb mennyisegben talalkoznak ilyen file-okkal, azok szoktak panaszkodni, hogy az OpenOffice / Libreoffice MS-Office kompatibilitasa nem szazas. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A ramból lehetne kicsit több, de már erre is felrakhatsz egy komplett KDE5-ös disztrót. Na azok úgy néznek ki, ahogy egy asztali környezetnek ki kell néznie.
https://www.kde.org/announcements/plasma5.0/
Geripapa: zsír!
-
-
Mi a hda1? Létrehoztál egy swap partíciót a hda1-re. Azon volt a win?
hd x -> adott meghajtó
hd x y -> x meghajtó y partíciója. hda1 az első wnyó első partíciója.
Újabb vasakon sd a neve hd helyett.Ami sudoval kezdődik, azt érdemes átnézni
-
Vladi
nagyúr
Jobb esetben bootal reagálna. A közelmúltig legalább is így volt.
Pl én anno egy inteles gépre tettem fel fedora 13-at. Ez ilyen letöltő gép volt, lxde felület volt telepítve, de nem indult csak ott volt. celeron d asszem. Meg intel gpu. Azt a gépet végül leszereltem. Pár évvel később elővettem a hdd-t és betettem a socket a-s gépembe. ott amd vga van. NÉzem, ezen van valami os. Már nem emlékeztem, hogy mi. Hm... fedora. 13. bootol. Nincs gui. Na nézzük startx... van gui.
-
-
-
-
Ha live rendszernél csinálja, akkor a boot menünél. Ha telepítettnél, akkor amikor indulna, mint windózon induláskor shift (asszem az hozza elő Ubin) kapsz egy boot menüt, ahol ugyanúgy szerkesztheted a bot parancssort, mint a live cuccon.
Pendrive-t nem tudom, én 1000 éve csak Linux alól írok ki Linuxokat pendrivera.
-
-
King Unique
titán
Ez mindig elcseszi, mert vmi fura fájlrendszert és partíciót hoz rajta létre....Windows alatt akármelyik külső partícionáló programmal törölhető a partíció és újra létrehozható. Én a MiniTool félét használom, de a magyar nyelven is tudó Aomei is megcsinálja.
Vagy parancssorban diskpart clean neki és utána lemezkezelőben újraformázni.2 perc az egész, vagy még annyi sem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, a Lili helyett javasoltam a pendrivera íráshoz a win32diskimagert. A lili egy fat32-es kis partíciót csinál, meg mellé egy másikat ahol a tényleges adat van. A diskimager, meg pl. a rufus más technikával dolgozik. Próbáld ki őket.
olivera88: nem csak az elérési út nem stimmel?
ubyegon2:
-
-
-
Lathronos
őstag
Itt találod a magyar Puppy közösséget, ahol segítséget is kérhetsz hozzá, valamint itt vannak a közösségi remasterek, amiknek többsége magyar nyelvű alapértelmezetten, valamint a szoftverek többsége is.
-
1GHz + 320Mb RAM-on elfutkorászik szépen egy Lubuntu vagy egy Debian LXDE felülettel. Nagyon gyors nem lesz, de hasznáható, ha Excelhez kell.
A telepítés trükkös kicsit, ha nincs PAE a prociban, akkor kell a forepae kernelparaméter.
A Libreoffice nyitja az xlsx-et is.(Nekem is elva az Lubuntu egy HP XE3-on, 256MB RAM-mal, 800MHz procival.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az az 5GB az elég kevés, oda éppen csak elférnek a disztrók, de azért jó lehet. Az XP se bővelkedhet ott szabad hellyel.
Szóval, swap partíció arra kell, hogyha elfogy a szabad memória, akkor is tudjon hová dolgozni. Ha nézünk egy OpenBox-os disztrót, akkor kb. 300MB ram fog maradni a böngészőnek, a rendszer elvan 60-80MB rammal mindössze. Adsz neki 1GB swapot, akkor rendben is van ez a kérdés, az esetek többségében az is kihasználatlan lesz.
A boot-ra én is a plop-ot javaslom, de személyes tapasztalatom nincs vele.
Disztrók amikkel próbálkozhatsz:
ArchBang (arch + openbox), ChrunchBag (Debian + openbox), alap Debian8 Lxde-vel.
Az openbox környezet konfigurálása kicsit fájdalmas, de azzal lehet elérni a legkevesebb ram használatot.kkdesign: igen, jó. Viszont szerintem feleslegesen sok az a hely a swapnak. De maradhat így is, nem gond. Az SDA az jelen esetben az SSD, nem?
Egyébként én az Ubuntu helyett választanám a "valami más" opciót. -
Ezt a Plop nevűt szokták javasolni, amivel meg lehet oldani a pen bootolást, de ennél többet nem tudok róla. Itt vannak a változatai, nem csak a Linux változatot, hanem boot managert is lehet használni. Remélem jön valaki, aki már használta, addig olvass utána, hogyan működik ill. próbálgasd!
floppys megoldásról még nem hallottam -
growler
őstag
Ha bővében vagy a RAM-ak, (kb. 4GB felett) a SWAP el is hagyható. (attól függ, mennyire RAM zabáló
alkalmazásokat használsz.)
Másik: tudomásom szerint, a BIOS-ok kb. 2005 óta támogatják a pen-ről való bootolást.
És a PAE is kb innentől van támogatva. (mivel régi a géped, neked feltételezhetően "non-PAE"
telepítőre van szükséged...Linuxnál.) -
-
growler
őstag
Szia.
Szerintem, ezen a gépen ne akard lecserélni az XP-t. (arra van (volt) optimalizálva...örülj, hogy egyáltalán működik !)
A helyedben, inkább egy pl. pendrájvól indítható könnyűsúlyú portable browserban gondolkodnék.
Pl. ez: [link] (próbáld ki - mit veszíthetsz vele ?) talán biztonságosabb.
Ha van ennél erősebb géped, (legalább 2 mag, 1.5 - 2 GB RAM) arra már érdemesebb lenne
valamilyen distrót keresni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hát, pl. a Skype már nem fut azon a procin az SSE2 hiánya miatt...
Mindenesetre ne halott disztrót tegyél fel, annak semmi értelme. Ott már a csomag adatbázis se feltétlen működik, pláne nem frissül.
Javaslom a "puppy linux" disztrót, azt ilyen gépekre csinálják. [link] Amúgy termesztésen minden disztrót ki tudsz írni pendrivera. Többségüket még ki is tudod próbálni live rendszerként.
-
Puppyból sem mindegy melyik verziót teszed fel, ill. a böngésző verziója is nagyon sokat számít, Puppykból amiket érdemes kipróbálni nagyon gyenge/régi gépen;
Turbo Puppy
Xp Puppy 4.31
Wary Puppy 5.20 Hu
Wary Puppy 5.30 Hu
Classic Puppy 214X-Top7
Classic Puppy 214X-Top10
Böngészökből pedig az Opera 9.64, ill a Seamonkey-ból pedig az 1.1.18/19, ill a 2.0.7/11 ami még egy P2-esen is jól fut, gondolom úgysem netbankolni szeretnél a gépen, fórumozásra, olvasgatásra (szigorúan flash és java nélkül ofkorsz) meg simán használható (legalábbis egy K6-3+ 550 / Tnt2 / 256mb sd-ramos gépen simán lehet), Win 2K alá pedig K-Meleon böngészőt javaslom (az 1.5.4-es még 486-oson 64 megával is eldöcög).
-
Szia!
Érdemes egy Lubuntu alapú LXLE- vel kezdeni, ez is LXDE, de nem annyira fapados.
A CF card- ra telepítésre is vannak példák, LinuxCNC leírásban jól le van írva, miket kell/érdemes áthelyezni fizikai memóriába hasonlóan, mint az SSD- nél.
Sok memóriád van, így jól működne egy másik metódussal a TinyCore Linux, ami gyakorlatilag memóriából fut. Egyébként innen az első tízből simán bármelyik működne. Attól függ, mennyire ismered a Linuxot, Openbox, LXDE asztali felülettel az alapdisztrók is futnának szerintem, Debian, Arch, etc. -
lev258
veterán
Mennyire fogod használni a rendszert? Mert lehet idővel a 10 GB kevés lesz. Egyáltalán mit raksz rá? Csatolási pontnak /-t (ext4 fájlrendszerrel), illetve cserehelyet (swap-ot) kell megadni. Figyelj arra, nehogy mást is formázásra jelölj. Az indító a merevlemezre menjen, ne valamelyik partícióra. UEFI vagy legacy módban használod a gépet?
-
MurdR
veterán
Nem akarja az igazságot. Qemuval szépen feláll a rendszer, de ha SD kártyáról akarok bootolni, akkor az alap shell-t betölti, viszont ki is írja, hogy csak alap parancsokat tudok használni, mert a knoppix filerendszert nem tudta betölteni. De ha nem tudta betölteni, akkor az alap parancsok hogyan indulnak? Illetve akkor emuból miért megy rendesen?
-
honda 1993
senior tag
semmi problem. csak akkor legyszives masold mar be azt a reszt ahol voltak oly kedvesek es leirtak azt hogy miert nem lehet.
mert en csak azt lattam hogy azt irjak,hogy nem jol csinalod,rosszul rakod ra,nem ugy kell.de biztos en vagyok a vak.
igaz ugyan hogy nem sok kerdesre valaszoltam eddig a prohardveren, de amire igen ott rendesen le is irtam a valaszt nem pedig azt magyaraztam a kerdezonek hogy milyen rosszul csinalja.
a tobbieknek meg koszi a
segitsegetsemmit.de mindegy ,hala az egnek van idom majd rajovok magamtol.
tovabbi szep napot
-
N0zer0
senior tag
Igen, az Archnál is van grafikus csomagkezelő is (de ott neked kell telepíteni, ha jól emlékszem), csak ott nem Synapticnak hívják, a terminálos ablakkezelőt meg nem aptitude/apt-get, hanem pacman, és nem .deb csomagokat kezel (mint az aptitude/apt-get), hanem archos csomagokat.
-
Vladi
nagyúr
csomagkezelés mindenütt van. Ugyan azokra az alapokra épülnek. tehát van termiánlos csomagkezelő, meg grafikus. Most hogy kék pöttyre, vagy rózsaszín trapézre kell kattintani, hogy telepíts, az már részletkérdés.
Meg vannak a csomagok, meg vannak a repók.... áááá egyszer már leírtam, olvass.
Ez rpm, de az alapok mindenütt ugyan azok.A terminál parancsok is ugyan azok. Általában még az admin eszközök mások. De ha az alapismeretekkel rendelkezel, akkor előbb utóbb minden disztró menni fog. Aztán majd rájössz, hogy neked melyik pászol a leginkább.
Egyébként desktopnak vagy lxde-t vagy xfce-t telepíts. Ezek egyszerűek, de még nem fájdalmas a használatuk.
Csomagkezelőben rákeresel a kulcsszóra, elolvasod a jellemzésést, és ami kell, azt bejelölöd. Kész. A többit a csomagkezelőd cisnálja. legrosszabb esetben ilyen 300 megát leránt és telepít. -
Korai ez még, rögtön megérted, ha ezt a táblázatot megnézed 3 csomagkezelő alapvető terminal parancsairól, csak példaként. Ennyire gyorsan nincs értelme haladni, válassz ki egy disztrót és sajátítsd el legalább minimal szinten, különben tisztára össze fogsz zavarodni és egy betűt nem fogsz érteni az egészből! Ha olyat akarsz, ami friss magyar, könnyen érthető leírással rendelkezik, akkor indulj el a MINT Mate legújabb verzióval és ízlelgesd a Linuxot.
Itt a főbb disztrók csomagkezelése.
-
Fritz Teufel
addikt
Vannak helyi jellegzetességek, de hamar át lehet állni. Négy hónapja használok újra Linuxot aztán egy hónapot használtam az Uborkát és kötöttem ki a Manjaro mellett. Szerintem egyszerűbb mint az Ubuntu (ez szigorúan privát vélemény) Egyenlőre marad is, majd később Arch lesz a vége... Addig még van mit tanulni.
Arch/Manjaro topik is van, ott mindig kapok segítséget. A Debian az Ubuntu alapja így az ugyan az, de van annak is topikja. Fedora és openSuse vonalra meg itt a kezdőben is kaphatsz támogatást. -
törölt tag
A unity-hoz kell kakaó,de az lxde/openbox amit feltettél kifejezetten pehelysúlyú felületek.
Ha elfogadható a sebesség unity-val akkor lxde/ob-vel száguldania kell.
Egyenlőre ismerkedj szerintem a rendszerrel ,a felületekkel,tapasztald ki mi felel meg neked leginkább.Képek ,videók,leírások alapján tudsz tájékozódni miben más egy másik disztró,másik felület de szerintem amíg nincs letisztultabb elképzelésed felesleges disztró vadászatba kezdeni.Ahány ember ide ír közel ugyanannyi ajánlást kapnál ,hogy mit telepíts. -
Fritz Teufel
addikt
Itt nem csak egy skinről van szó és nem nagy ördöngösség. Mi úgy hívjuk, hogy 'desktop environment' vagy csak DE. "Az asztali környezet a számítógépre való bejelentkezés után megjelenő, alkalmazások futtatására és kezelésére szolgáló felület (Ubuntu súgó által használt definíció)."
Arra gondolnak a srácok, hogy értelmetlen dolgokat csinálsz. Az Ubuntu használja a Unity DE-t. Ez a Gnome 3-ra épül. Ez az alap. Aztán az Ubuntut megcsinálták LXDE felülettel is, ez a Lubuntu. A KDE környezettel kiadott verzió a Kubuntu. A Gnome 3-mal kiadott pedig az Ubuntu Gnome vagy Gubuntu.
Tehát nézegess képeket a különböző környezetekről, majd írd ki pendrive-ra azt az Ubuntu veriánst, aki a neked tetsző DE-t használja. Onnan futtathatod Live módban és kipróbálhatod. Ami megtetszik, azt feltelepíted és használod. Tök fölösleges egy rendszer fölé 2-3 DE-t.Ha már igazán gurman leszel, akkor majd jönnek a vékonyítási (lightweight) mániák is. Vagyis, hogy csak az általad használt alkalmazások legyenek feltelepítve, hogy a rendszer minél kevesebb helyet foglaljon, ne keljen keresgélni a sosem használt ikonok között. Nálam kevesebb mint 970 csomag van fent és a rendszer 7,5 GiB. Még lehetne belőle faragni, de annyira én sem értek hozzá. Én a kész rendszert faragom vissza.
Ha igazán profi leszel, akkor felteszed majd a kernelt és egyenként azokat a csomagokat, amikre szükséged lesz. Ilyen remek alapok a Debian netinstall, Arch, Slackware stb. -
-
-
_Dumber_
őstag
-
-
törölt tag
Okés nem tudtam,hogy os telepítés a hobbid
Érdemes lenne két külön ubuntut tartanod,hogy ne kelljen mindig előről kezdeni mindent.
A lubuntu-desktop-ot meg kiemelten ajánlom az ilyen kétes ablak kezelők helyett.Megkapod vele az openboxot is mint mondtam ami pont az amit keresni szeretnél sztem. -
törölt tag
ne-ne
nem használok unityt,talán a unity-greetert kell visszaállítani talán az elég.
ha minden igaz /etc/lightdm/lightdm.conf.d mappában van egy fájl azt megnyitod sudo nano parancsal és ellenőrzöd a tartalmát :[SeatDefaults]
user-session=ubuntu
greeter-session=unity-greeterennek kéne lennie. ha ez nem jó megoldás majd egy okosabb mindjárt segít és kijavít
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Trollok komolyan
- Tőzsde és gazdaság
- Futás, futópályák
- Házimozi belépő szinten
- iPhone topik
- Spórolós topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest