- Google Pixel topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- iPhone topik
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
A mai napon beüzemeltem egy 2TB merevlemezt ext4 formátumú adattárolónak. A naplózást kikapcsoltam rajta, de a lemez állandóan kerepel. Valami "foglalkoztatja".
iotop
szerintext4lazyinit
ill.splash init
nevű témák piszkálják a lemezt.Rá fogja valamikor hagyni vagy állandóan piszkálni fogja a lemezt?
Illetve mit tehetek, tegyek?Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
whbear #38974 üzenetére
Egyet értek ubyegon2-vel. Szerintem is van létjogosultságuk az ilyen remastereknek. Megesik, hogy egy disztrót némileg módosítani kell, hogy könnyebben használható/demonstrálható legyen.
Ha már itt tartunk nekem van egy Xubuntu remasterem, amolyan kezdő próbálkozásféle.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
joecontra #32919 üzenetére
Kis kutakodás után meglett a megoldás.
Az /etc/modprobe.d/ mappába létrehoztam egy forcedeth.conf fájlt az alábbi tartalommal:
options forcedeth msix=1Majd újraindítottam a gépet és a modemet is és úgy tűnik működik ez a módszer.
Aki rákeresne annak kulcsszavak: dhcp, kábelmodem, ubuntu, linux
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
King Unique #36550 üzenetére
Ha így szeretnéd, akkor telepítés közben érdemes lehet a GRUB-ot a Mint-es partícióra telepíteni.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
MasterMark #35699 üzenetére
A Win32DiskImager-t nagyjából úgy kell elképzelni mint egy GUI-s dd megoldást Windows-ra.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
válasz
ubyegon2 #32898 üzenetére
Ezt nálam úgy kell elképzelni hogy a gépet mindenestül le szoktam áramtalanítani.
Amikor másnap indítom el a rendszert - minden egyszerre indul - a modem a ledek szerint felszinkronizált a hálózatra, be is konfigolta magát de a NetworkManager csak hülyén néz rá - pörög-forog az animált ikon hogy hálózatot keres de nem talál és folyton erről értesítget amíg meg nem unom - és a negyedik újraindítás után már kicsit bosszantó.
A rituálé annyiból áll, hogy kézi kapcsolódásra van állítva a NetworkManager és ha a ledek szerint a modem felépítette a kapcsolatot akkor várok fél vagy egy percet mire kézzel csatlakozhatok. Az esetek több mint 90%-ban működik de néha ez is cserbenhagy és csak második nekifutásra válik be.
Egyébként ha bukós a próbálkozás, újra kell indítanom a modemet is a géppel együtt ha újra akarom próbálni. Hiába végezte el ő a dolgát tisztességesen.
Az Ubuntu topikba írtam be a témával kapcsolatban de sajnos okosabb nem lettem. Amúgy kábelmodemről van szó, DHCP-vel.
Külföldi fórumokon nem ismeretlen a jelenség, egy router közbeiktatásával orvosolható. De csak ezért 1 gépre venni egyet?Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
teleahocipöm #32889 üzenetére
+1 HW hiba. Egészséges hardveren nem szív valaki ennyit különböző linux disztrókkal.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
mefistofeles #32864 üzenetére
Nekem direktbe van kötve a modem a géppel (kábelmodemes internet) és minden indításkor egy kisebb rituálét kell játszani hogy működésbe hozzam a netkapcsolatot.
Én értem miről beszélsz.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
CPT.Pirk #32815 üzenetére
Én például pár hónap Ubuntu használat után mertem csak egy Arch telepítésbe belefogni. Mondjuk a kísérletezős kedv, az újdonság keresése vezetett és a kihívás amit kínált.
Elsőre persze nem sikerült.Amit még megfigyeltem -majd megcáfol valaki ha nem így látja- azonos DE mellett a Debian sokkal kevesebb RAM használattal indít.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
válasz
teleahocipöm #32566 üzenetére
Debianból vannak live ISO képek is: [link]
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
IstvánLászló #32442 üzenetére
Rá lehet pendrive-ra telepíteni de hosszútávon nem megoldás mert a sok írás kinyírja.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
#81562624 #30314 üzenetére
Nem partíciót kell megadni, hanem eszközt. Tehát ez volt a jó:
sudo dd if=lubuntu-14.04.1-desktop-i386.iso of=/dev/sdb bs=4M
A pontosság kedvéért, ebben a formában akkor korrekt ha a terminállal az .iso-t tartalmazó könyvtárban állsz. Vagy odanavigálsz a terminálban, vagy a dd parancsba beleírod az .iso elérési útvonalát is.
Keeperv85
Én úgy tudtam, hogy a dd amikor felír valamit egy eszközre és/vagy partícióra akkor legyalul minden mást. Tehát lényegében mindegy, hogy milyen fájlrendszerű a céleszköz.Én így tudom, javítson ki valaki ha nem így van.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
Keeperv85 #30308 üzenetére
ha a lemezkép mondjuk 600MB, az eszköz pedig 32GB, akkor a maradék hely óhatatlanul is...
Igen, ezzel számolni kell. Persze utólag helyre állítható, de inkább egy kisebb pl. 4 GB pendrive jobb lehet a célra.Amúgy elvileg az elejére írja. Elvileg...
Amennyire én tudom, gyakorlatilag is.A BIOS beállításokat gondolom már átnézegetted, végigpróbáltad.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
#81562624 #30302 üzenetére
Először egy lsblk paranccsal megnézed, hogy a pendrive-od milyen azonosítót kapott. A példa kedvéért legyen most /dev/sdb az ISO pedig isoneve.iso.
Belemész a mappába ami az ISO-t tartalmazza majd nyitsz ott egy terminált és:
sudo dd if=isoneve.iso of=/dev/sdb bs=4M
Ez csak egy példa, ne 1:1 másold ki.
Az isoneve.iso helyett a Lubuntu ISO teljes nevét írd, a /dev/sdb helyett pedig az azonosítót amit az lsblk parancs kimenete szerint a pendrive kapott (persze lehet, hogy /dev/sdb-t kap a pendrive ekkor írhatod azt is).
Nálam például így nézne ki:
sudo dd if=linuxmint-17-mate-32bit-v2.iso of=/dev/sdc bs=4M
De ez is csak egy példa. Remélem érthető voltam.
Fontos megjegyezni, ha nem figyelsz a szintaktikára és a gépelésre akkor annak adatvesztés lehet a vége. Cserébe biztosan működni fog.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #29828 üzenetére
Pedig van.
Nálam így nézett ki: sudo dd if=/dev/sda1 of=/whatever/path/whatever.img bs=4M De mivel merevlemezről megy merevlemezre, mehet bs=10M kapcsolóval is.
Visszaállítás pedig értelemszerűen: sudo dd if=/whatever/path/whatever.img of=/dev/sda1 bs=10M.
Mindezt persze live rendszer alól és körültekintő gépeléssel.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Elvileg működhet, ilyet már csináltam én is. Azonban a dd parancs használatánál nagyon kell figyelni, el ne gépelj valamit mert egy kis figyelmetlenség nagy adatvesztésbe kerülhet.
Egy lsblk parancs segítségével nézz rá az eszközök azonosítójára. Szerintem a backup készítést is érdemes inkább egy live rendszer alól csinálni.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
válasz
sepsi0 #29205 üzenetére
A swap szerintem 8 GB RAM mellé teljesen felesleges is (mondjuk nekem 2 GB mellett sincs).
Egy root partíció mindenképp kell pl. ext4 fájlrendszerrel és / csatolási ponttal. Mérete lehet 10-15 GB ahogy írták.A fennmaradó hely pedig lehet adattárolásra. Ami szerintem még fontos: a particionálásnál a Valami más opciót használd.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
sepsi0 #29065 üzenetére
Lehet olyat, hogy csak a 200gb rendszer part-ra teszem fel a linuxot, csak azt formázom ext-re?
Persze, elég csak azt. A telepítőben a lemezkezelésnél (vagy hasonló) a Valami más opcióval dolgozz, jelöld ki a rendszerpartíciót formázásra ext4 fájlrendszerrel / csatolási ponttal. Lehet, hogy csak az én paranoiám de az automata particionálásban nem bízok.Bár nekem a 200 GB soknak tűnik egy linux-nak (az enyém pl. 8 GB helyen is elvan), de ugye egyéni igények válogatják a szükséges helyet.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
King Unique #28900 üzenetére
1) Lehet, hogy virtuális környezetben nem is működnek egyáltalán. Csak valódi hardveren. Tipp.
2) Még Win alatt keríts egy üres partíciót a linux-nak, utána már a linux telepítő gondoskodik róla. Egy partíció legalább kell (csatolási pont: / fájlrendszer: ext4. Ha Win loaderével akarod a linux-ot indítani akkor telepítéskor ne az MBR-be hanem a partícióra tedd a GRUB-ot majd Win alól az EasyBCD-vel add hozzá a linux-os bejegyzést.
Így ha valamiért leszednéd a linux-ot, a Win továbbra is el tud majd indulni.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
honda 1993 #28783 üzenetére
Pontosabban? Mit és hogyan csináltál?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
teleahocipöm #28776 üzenetére
Itt olvastam, hogy valaki így csinálja
Az valószínűleg én voltam.
Amúgy Chromium és Wine alá feltett Firefox alól hibátlan.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
honda 1993 #28743 üzenetére
a linuxnak letre kellene hoznom egy particiot ?
Egyet a / gyökérkönyvtárnak legalább. Átlagos/minimális használat mellett 10 GB elég lehet neki.viszont azt nem tudom hogy a particiot hogyan hozzam letre,mert nincs ra lehetoseg.
Én Windows alatt ezzel méreteztem át a partíciókat: EaseUS Partition Mastervan egy 1 tb -os vinyom amin a filmek es a tobbi cucc van,es arra akarnam a linuxot felrakni.
Lecsökkented egy kicsit és már lesz helyed a linuxnak. Ami üres hely keletkezik utána, azt hagyd úgy arról már a Linux telepítő gondoskodik.Egyik ill. másik particionálásnál is nagyon figyelj oda mire klikkelsz, inkább olvasd el 2x mire kattintasz. Jobb az óvatosság.
Tim82
A wubi.exe már nem opció.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #28484 üzenetére
Ez mikori írás? Csak azért kérdem mert ezt írja:
Az Xfce asztalára nem lehet ikonokat pakolniTudtommal lehet, létrehozni is. Meg az DE-k népszerűségi adatairól nekem más számok rémlenek.
Nem kötekedni akartam csak megjegyeztem.Üdv,
J -
joecontra
addikt
És mit szólnátok ha nem a nyilvános fórumban csörtéznétek?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
DrojDtroll #28175 üzenetére
XFCE.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
válasz
N0zer0 #27589 üzenetére
Igen, láttam hogy a repókból való telepítést javasoltad neki végső soron. Azért tettem a kis kiegészítést, mert elsőre úgy láttam nincsenek megemlítve a forrásból telepítés esetleges nehézségei.
Én is próbáltam forrásból telepíteni csak úgy kíváncsiságból de a második, harmadik sikertelen próbálkozás után inkább hagytam a csudába.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
N0zer0 #27584 üzenetére
ha forráskódból kell telepíteni [...] a terminállal átváltasz oda, ahová kitömörítetted a forráskódot, és kiadod ezeket a parancsokat
./configure
make
make install
Ez sajnos nem mindig szokott így működni. Amikor a ./configure vagy make parancsnál elkezdi köpködni az error-okat azzal egy kezdő nem sokat fog tudni kezdeni vagy az aki még nem telepített forrásból.Véleményem szerint az apt-get install Debian/~ based vonalon vagy a pacman -S Arch/~ based vonalon a legmegbízhatóbb út.
Bocs, hogy belevau.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
_Dumber_ #27405 üzenetére
Ebből úgy tűnik, hogy nálad Firefox nincs a történetben. Majd legközelebb Chromium alól próbálkozom.
Közben visszaálltam Arch-ra mert a Xubuntu minden indításkor 2 hibaüzenettel üdvözölt és a Firefox annyira összeomlott, hogy el se tudtam indítani. Indítás, omlás, indítás, omlás. Elegem lett...Decepticon
OTP-vel például semmi gond nálam.CPT.Pirk, Iscariah
Nem is hibáztattam a Linux-ot amennyire emlékszem, tudom hogy a gubanc a másik félnél van.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
teleahocipöm #27356 üzenetére
Gondolom a K&H netbankról beszélsz. Ezt sajnos én is megtapasztaltam. Kitöltöm az űrlapot az átutaláshoz ráklikkelek a "Tovább"-ra majd a kis karika pörög, pörög, pörög...
Ilyenkor rá kell frissíteni az oldalra, benne lesz aláírandók között.
Én is örülnék, ha normálisan működne de hát ez van.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
Enxtheone #27154 üzenetére
XP alól az EaseUS programmal csökkentsd az XP particiót annyival amennyi helyet szánsz a Linux-nak (de azért az XP-nek is hagyj mozgásteret).
Ahogy írták, ne engedd a telepítőnek hogy maga particionálgasson össze-vissza, kézileg intézd.
GRUB telepítés: mehet az MBR-be, ekkor a GRUB-ból választhatod az XP-t vagy a Linux-ot, viszont ha valamiért gyalulod a Linux-ot akkor nem fog boot-olni a gép.
Ugyanakkor annak is van módja, hogy az XP bootloader-e indítsa a Linux-ot/vagy XP-t így ha netán törölnéd a Linux-ot, az XP indítható marad.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
800.henrik #27015 üzenetére
Igen, fennakadt azon hogy a /dev/sda1 már csatolva van ezért nem is ment tovább a többivel.
Értelemszerűen ebből következik, hogy a GRUB-ot sem tudtad frissíteni.De látom, végül megoldottad. Ez a lényeg.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
800.henrik #27012 üzenetére
Nem így kell chroot-olni.
Én így szoktam:
chroot
sudo mount /dev/sda1 /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mntGRUB telepítés
grub-install /dev/sda && update-grubTermészetesen Live médium alól.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
lolka1980 #26813 üzenetére
Azonosítójuk?Az passz.
Az azonosítókat úgy tudod meg, hogy bebootolsz egy Live ISO-ról és kiadsz egy lsblk parancsot.amire másolok azon partíciót létre kell hoznom vagy majd az is elkészül a másolás folyamata alatt?
Pont ugyanakkorát vagy nagyobbat kell létrehoznod neked még a másolás előtt.Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
válasz
Apollyon #26420 üzenetére
bekért valami CD-t a meghajtóba. Már nem tudom pontosan, de az is standard iso volt
Valószínű azért mert nem kommentelted ki a Debian CD-t az /etc/apt/sources.list-ben amikor adtad hozzá a MATE repót. Ezzel engem is megszívatott elsőre.Kompozitornak te használsz valamit?
Nem, de a Vezérlőpult -> Ablakok menüben lehet ilyesmi opció.Megnéztem: ha ott bekapcsolod a kompozitálást, akkor a Terminál hátterét átlátszóvá tudod tenni.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
válasz
Claude Leon #26410 üzenetére
Örülök, hogy te tudod hogy a grub.cfg-ben hogyan kell matatni de egy kezdőnek könnyebb az /etc/default/grub-t átírni majd frissíteni a GRUB-ot.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #26406 üzenetére
Egy páran már javasoltuk neked a Debian-t, de eddig mindig elegánsan kikerülted.
Amúgy meg nem értem, hogy Fedora-ban hogyan lehet más a GRUB szerkesztése. Ott is van /etc/default/grub.
Kicsit off: a Fedora-t én is próbáltam, jó is lett volna de a VLC nem vitt semmit. Még egy .avi-t sem. Bármelyik másik álatalam próbált disztróban teljesértékűen működik. Rejtély.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #26349 üzenetére
sudo: update-grub: command not found
Mert Arch családban nem így kell frissíteni a GRUB-ot, hanem így: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgnincs hosszú i betű a Chrome-ban, eddig ez sem volt probléma
Erre többen is panaszkodnak újabban, nem disztrófüggő a hiba.Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #26288 üzenetére
Rendben, ennek örülök.
Ha mégis USB pen-re kéne disztró ISO-t kiírni (bármilyet) akkor a dd nem fog cserben hagyni.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #26281 üzenetére
Valószínűleg a multiboot-os pendrive lehetett a probléma. Ha csak az lett volna a drive-on akkor talán nem problémázott volna
Ha dd-vel írnál ki egy Debian ISO-t USB drive-ra akkor mennie kellene.Üdv,
J -
joecontra
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD - garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest