Hirdetés
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alabástrom
senior tag
Végül rápróbáltam egy Merrybeans-re.
Maga a kávé nem feltétlenül ez én világom, Rodrigo Sánchez műve, viszont a pörkölés teljesen rendben van. Világosabb, mint egy CM filter pörk, talán a DAK-nál is világosabb, ami előtte ment.
Persze egy kísérlet nem kísérlet, de csak ezt az egyet rendeltem próbálni, ez alapján valószínűleg fogok máskor is venni tőlük. Ár/érték nagyon jónak tűnük ez alapján.Érdekesség, hogy a V60 elkészítési móddal, amivel nekimegyek egy ismeretlen kávénak (83mm SSP Brew kés 675um burr lock-tól, 1 perc bloom 3x vízzel, majd egyetlen öntés közepes agitációval 1:15 arányig), tipikusan TDS 1,25%-1,30% körül szokott lenni, ezzel a kávéval mindössze 1,18% lett. De így is nagyon intenzív (persze, ahogy a zacsin is áll: "karbonická macerace infuzováno"
). Aztán hogy ők tipikusan ilyen világosra pörkölnek-e, vagy csak ez most épp így sikerült nekik, az egyetlen zacsiból nem derül ki. De elsőre ígéretes.Másnak vannak már tapasztalatai a Merrybeans-el?
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Parci
üzenetére
Köszönöm a tippet, de a tudományosabb részét kihagynám. Örülök annak, hogy sokkal jobbnak találjuk a kávéinkat - egy igencsak szkeptikus barátom is megpróbálta, neki is bejött. Kaptam itt most ötleteket, de egyik sem tudja sem az őrlemény-összetétel változtatását, sem a szélső értékek egymáshoz viszonyított közelítését, távolítását. Lehet, hogy egy másik kávé más arányokkal, beállításokkal ízlik majd jobban. Ezzel a szisztémával tudok variálni.
Summázva: közre adtam egy - nálunk bevált ötletemet, ahogyan azt sokan teszik a fórumon. Ennyivel beérem... -
válasz
PeterAgos
üzenetére
a forté 1 grammot kb. 1 mp alatt őröl, nem kell hozzá reflex

ha komolyan érdekel ez a dolog, amit kitaláltál, szerezz egy kruve szettet és szitáld át az őrleményt, nézd meg, hogy miben más egyik vagy másik. nyilván más lesz, és nyilván a te-féle kávékhoz az a más passzol jobban. aztán azon a ponton akár megpróbálhatsz olyan késpárt is, ami eleve azt az eloszlást hozza jobban, ha van kedved.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
konzumpro
üzenetére
Messze nincs, bajos is lenne. Az általam alkalmazott finommal befulladna, a durvával lezubogna a kávé, tehát nyitottabb az olló. Egy őrlővel, egy beállítással hogyan szabályoznám az arányokat? Van-e olyan őrlő, amely 1/3 finomat, 2/3 durvát őröl, köztes átmenet nélkül?
De Isten mentsen, hogy erőltessem a módszert. Ma is egy szuper kávét ittunk reggel, El Salvador Santa Luci-ából.
A munkamenet annyival bonyolultabb a szokásosnál, hogy kétszer mérek, az őrlőn két állítást használok. Szerintem érdemel egy próbát. 😊 -
konzumpro
kezdő
válasz
PeterAgos
üzenetére
A kettő közé állított őrlővel nincs akkora szórás ami adná ugyanezt az eredményt? Hasonlítgattad már szemcseméret-eloszlás diagrammokkal, van olyan profi őrlő, ami azért tolja a fine-t rendesen, így két csúcs is van a görbén, de azt nem szokták jobbnak mondani, mint ami csak a beállított méretet kaszabolja.
-
Infernusz
csendes tag
-
zolnagy
őstag
válasz
PeterAgos
üzenetére
Péter, ezt az osztott őrlést még nem próbáltam. Most inkább azon tűnődöm, hogy miért ízlik jobban az aktuális kávé, ha a kis CF-el őrlöm, mint a HU késes DF64V-vel.

Igaz, hogy ez CF 3 perc, mire leőről 18,5 g kávét, de ha az íz jobb, akkor itthon én megvárom
Holnap megpróbálom a DF-el ezt az osztott őrlést. -
BlacKSouL
addikt
Rég jártam erre, és mivel az összefoglaló is régi: mik jelenleg a jó ár-érték arányú, nem túl gyakori (nem mindennapos) otthoni használatra, de már eszpresszó-képes vagy -közeli kézi őrlők, amik kaphatók is?
Illetve ha gépet is beterveznék, ugyanilyen használatra (heti max 2-4 kávé), akkor mi a kompromisszumos választék?14 éve elterveztem hogy kiművelem magam, és csak jó kávékat fogok inni, de itthon csak én fogyasztom, ráadásul hétköznap reggel kiesik, csak hétvégén van elegendő idő, munkahelyen az automaták szolgálják a népet napi 25-30 adaggal, meg a Segafredo vonalon, (és az emberek meg valahogy nem érzik a különbséget, nem értik a kávét, egyszer vittem be paljoc GetUp-ot, de nem tetszett nekik, bezzeg az omnia..) szóval nem érte meg befektetnem. Egy régi kézi darálóval, és egy Delonghi ec155-el elvoltam, tesztelgettem, de a daráló inhomogén őrleményt ad, a cremásítótól megszabadított kosár gumibetétje meg kezdi megadni magát, szóval most döntenem kell. A kiművelés meg az elmélet többnyire megvan, az eszközpark meg a tényleges elhivatott gyakorlat hiányzik. De hátha majd most
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Parci
üzenetére
Eszemben sincs a reflexeid gyorsaságát kétségbe vonni 😊, mindazonáltal van egy olyan érzésem, hogy nem pontosan azonos sem a módszerünk, sem a tapasztalatunk. Továbbra is érdekelne kísérletező kedvű tagok véleménye. Itt annyiféle (árú) kütyüt próbáltunk már, hátha még valakit érdekel ez a módi, legalább egy kísérlet erejéig? - ahogyan az oviban mondtuk, játszásiból...
-
PeterAgos
csendes tag
Tisztelt Fórumtársak,
Előre is elnézést kérek a bő lére eresztett hozzászólásért.
Egy új, számomra igen pozitív tapasztalatot hozó ötlet/kísérletezés eredményéről szeretnék beszámolni.
Előzmények: - elfogadható felszereléssel készítem az itthoni kávékat (Linea Mini, Robot, DV64v, K6), valahogy az őrlőkkel sohasem jutottam dűlőre. Próbáltam HG-1 kézit, Niche Zerót, Bezzerát, stb. Az alapanyag többnyire a győri Kapucínerből származik - El Salvador, Jamaica, Columbia, közepes pörik. (A túl világos kávékat sem Feleség, sem én annyira…)
Zavart a folyamatos küzdelem az őrlőkkel, az elméleteken sem igazodtam ki igazán. Ki az egyenletes őrleményt favorizálja, van, aki szerint azért némi fine csak kell bele, és így tovább. Amit nagy nehezen megtanultam, hogy mindegyik őrlőnek, mindegyik késnek más a karaktere (ez talán az őrlemény-eloszlással is összefügghet). Két őrlő még elmegy a háztartásban, de ez kevésnek tűnt.
Nemrégiben találtam az Aliexpess-en egy CF Wisdom névre hallgató, akkumulátoros, kúpos, igen lassú fordulatú (60-70 ford./perc) picurka őrlőt. Zolnagy fórumtárssal próbálgattuk, az árához képest (30-32E Ft) meglepően korekt holmi. Ha Zoltánnak lesz kedve, majd beszámol a tapasztalatairól, azóta már ő is beszerzett egyet.
A dolog mostantól kezd érdekessé válni. A Robottal 17,5 g-ból készítem a kávét. Volt itthon 2 db CF Wisdom, 10-esre állítva közepes pörivel éppen jó volt a lefolyás. Ami – nem csak ezt az őrlőt használva – hiányzott, a nagyon profi gépekkel készített eszpresszók krémes állaga. Jött az ötlet: mi lenne, ha az eredeti 10-es állás helyett a 17,5 grammos adagból 7,5 grammot 8-as álláson (fine), a fennmaradó 10 grammot pedig durvábbra állítva 12-es álláson őrölném, majd a kétféle finomságot összekeverném? Ezzel egyrészt „széthúznám” az íz-spektrumot, másfelől a többlet fine révén krémesebbé válna a
lefolyás. Már az első kísérlet igazolt – krémes lefolyás, másként élt együtt a csoki és a gyümis ízvilág.
Még az elején vagyok a próbáknak, lehet játszani a megosztás arányával, illetve az optimális beállítástól való eltérés mértékével. Akik kóstolták, kipróbálták, azok szerint a markánsan teljesebb ízvilág, a sűrűbb, krémesebb állag minden alkalommal tetten érhető. Gyakorlatilag kézben tudod tartani a fine arányt, ami nem hátrány.
Utóirat: nem jó újra feltalálni a spanyolviaszt – igyekeztem alaposan körbenézni a neten, még AI-segítséget is kértem, nem találtam hasonló módszert. Persze tévedhetek, ez esetben elnézést kérek. Gyenge angolos vagyok, de elsőre Double Grind-nek neveztem el a módszeremet, ha van kedvetek, próbálkozzatok…
Nem kell hozzá két egyforma őrlő, egy barátom az egyadagos Eureka Single 16CR-jét a szokott álláshoz képest az őrlemény egyharmadánál finomabbra, kétharmadánál durvábbra állította. Hozta az eredményt. -
zolnagy
őstag
válasz
Mosqu!to
üzenetére
4 kg-nál több nemigen ment még át rajta.
Én mondjuk nem hiszek ebben a bejáratásban SSP késnél. Eddig még nem olvastam olyat, ami ezt műszakilag alátámasztja. Nyilván adná magát, hogy az éleken maradt pici forgácsokat simává őrli a több kg kávé, de ezeken az SSP késeken nemigen találtam semmi ilyet. A bevonat meg olyan kemény, hogy nem értem, mi értelme.
Gyári mazzer késen talán van értelme. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Mosqu!to
üzenetére
Hát, kérdezősködni kell. Én a legközelebbinél kezdeném és mennék tovább. Vagy van éppen nekik valami rossz kávéjuk, vagy nincs. Amúgy nemrég linkelte asszem Cathfaern a DAK Outletet, ott is láttam (most épp nem találok náluk). Scott Rao-nál is van, de onnan Magyarországra rendelni nonszensz lenne. Kis szerencsével kapsz ingyen valamelyik helyinél. Vagy ha erre nincs időd/kedved és rászánod a pénzt, akkor valamelyik szupermarket akciós vacak kávéja.
-
Mosqu!to
addikt
válasz
Alabástrom
üzenetére
Elvileg ezen atment már pár kg, de 10 még nem.
Melyik porkolok adnak bejaratashoz kavet? -
Alabástrom
senior tag
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy vegyél 10 kiló kávét és daráld a kukába, hanem hogy elég sokáig még ne vonj le messzemenö következtetéseket, hogy milyen is ez a kés.
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Casa nálam viszonylag keveset fut, mostanság kezdett igazán tetszeni, pár kiló lement már rajta. Szerintem kevesebb lett a fine, mert tisztább ízeket hoz.
-
zolnagy
őstag
válasz
Mosqu!to
üzenetére
Szuper, akkor megcsináltad, amit említettél. Jó ötlet ez a központosítás így. Kúpos csavarokkal lehet, nem kotyogna ennyit. De így, hogy központosítva húztad meg, valószínű jó lesz így is. Szerintem az alátétezés (ha kell) olyan sokat nem fog változtatni az ízeken. Majd, ha lesz több tapasztalatod, írd meg, hogy mit érzel ízekben.
-
Mosqu!to
addikt
válasz
zolnagy
üzenetére
Ezek a kések végül nálam kötöttek ki, gondoltam megnézem mit tudok a Super Jollyból kihozni.
A gyári 033M patentül feküdt a helyén, viszont az SSP kicsit kotyogott [link] [link]
Úgyhogy némi lamentálás után arra gondoltam, hogy tervezünk hozzá központosító gyűrűt és rudat. A fixed kést kívülről, a rotaryt pedig belülről fixálva teljesen központosítani tudtam, gyakorlatilag összeszorul minden mindennel, és a csavarok lehúzása után ki tudom nagy nehezen szedni a helyéről a segédgyűrűt/rudat.
A teljesség igénye miatt nyomatékkulccsal 2 Nm-re húztam minden csavart, a gpt ezt az értéket adta, nem tudom elegendő-e, eddig kézzel erősebben szorítottam.
Sok kávét még nem húztam az új késsel, valamint még az alátétezős alignment sem történt meg, így az ízre gyakorolt hatásáról még nem tudok nyilatkozni

-
nrbx
tag
válasz
LazacX
üzenetére
hello, nekem van 3-as Moka express meg 2-es ujabb Brikka, konkretan ugyanaz a kosar. En a Brikkat preferalom (19g kave, 110g viz recepttel a vegeredmeny 75-80g kave szerintem pont jo 2 szemelyre). Szoval szerintem nem lennel elorebb a 3as Mokaval, a 2esbe meg meg kevesebb, kb 12,5g kave megy, abbol szerintem inkabb 1 szemelyre lehet fozni jobb kavet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Nekem furán hangzik, hogy őszinte legyek. Nem igazán van reális hasonlítási alapom, mert ZP6 meg Pietro is világosabb és kevésbé testes, mint a K6, de a P2 egyértelműen mosottabb és testesebb, mint azok. De tény, hogy a P2 is inkább világos - filter vonal, mint egy tömény testes csoki. De a K6 is. Szóval passz

Mondjuk mindentől függetlenül nem akarnám a P2-t hosszú távon napi szinten tekergetni (pedig én elvagyok gond nélkül a Pietroval is), főleg nem kotyogós finomságra.
-
Uyuarasy
tag
válasz
:AMF:
üzenetére
Koszi, mar megrendeltem a sajat oldalukrol, a Latte10 koddal majdnem ugyanannyira jott ki.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Válaszolt is, a lehető legfinomabbig lement, amivel még egyáltalán átjött rajta a víz, úgy is nagyon kevés a test/krémesség.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Köszönöm!
A P2 a sajátja, úgyhogy mondani fogom neki a finomabbra őrlést.
És az szerinted realisztikus, hogy a P2 világosabb, kevésbé testes, mint a K6? Filterre, tisztább, "jobb" volna a P2? Nekem kicsit gyanús, de sosem találkoztam még P2-vel... És ha így van, lehet megveszem tőle.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Kingrinder K2 (~Kinu-szerű kés) vagy Timemore C2 ami édesebb - csokisabb - testesebb vonal. Mindkettő full fém test, de sajnos mindkettő belső állítós, de ebben a kategóriába nem nagyon jött még le a külső.
Mondanám amúgy ha P2 vizes próbálja meg finomabb őrleménnyel, de ha anyagminőség úgyse jön be, akkor kár kísérletezni. Amúgy P2 gyak. ugyanaz a kés, mint Q Air, szóval akkor olyat se vegyen. -
Alabástrom
senior tag
Egy barátom nevében kérnék segítséget: Kotyeszthoz mi a legjobban passzoló kézi daráló? Lelit Fred-del (Lelit Anitában), K6-tal és P2-vel próbálta. Ezek közül azt mondta, hogy neki a Lelit Fred jön be legjobban a kotyogóshoz, az a legédesebb, legkrémesebb, legbalanszosabb. A K6 neki egy kicsit kevésbé jön be, az már elmegy a savak felé, vékonyabb, jellegtelenebb vele a mokka, a P2 egyáltalán nem jön be neki hozzá, vizes, semmi test, könnyen savanykás lesz (mondjuk ha jól tudom, az konkrétan filter őrlő, szóval talán nem is csoda). Minőségi kávékat vesz kis pörköldéktől (klasszik presszókat).
Ezek alapján milyen kézit ajánlatátok neki hozzá Kingrinder K vagy P ársávban? (inkább K, azt mondta, hogy a P2 fájdalmasan gagyi érzetű, nem szivesen veszi kézbe.)
Köszi előre is! -
Cathfaern
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
+1
Meglepően jó tejhabot lehet ezekkel is csinálni, ez a videó elég jól elmagyarázza hogyan: [link] (a link ott indul ahol demonstrálja, kb. 1 perc. De ha valaki így akarja csinálni, érdemes végighallgatni az egészet).De röviden a lényeg: megfelelő mennyiségű tej kell, nem szabad függőlegesen tartani, hanem minél nagyobb szögben amit még enged a kiöntő, és ugyanazt el kell vele játszani mint rendes gép esetén (eleinte fentebb tartani a habosítót, hogy kerüljön a tejbe elég levegő, majd lentebb dugni, hogy a nagy bubikból kicsit csináljon).
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
én még mindig a 250Ft (ok, inflálva ma 800?) ikeat használom. heti egy-két tejesre teljesen jó, tej mennyiség, szög, mélység, idő többet számít az eredményben szerintem.
ui.: de nem is vagyok nagy latteartos
-
baky0520
újonc
válasz
Bazsee71
üzenetére
Dreotól a nagy verzió 10 hónapja van meg, napi 1 használat után pont a héten adta meg magát az impeller, egy koccanástól négy darabba tört. Pótalkatrész nincs raktáron, a support felajánlotta a teljes visszatérítést, vagy azt, hogy küldenek másikat, ha újra lesz. Nagyon sajnálom, mert tényleg konzisztensen jó habot csinált. Most french press megy újra, de nagy visszalépés kényelemben és eredményben.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
Uyuarasy
üzenetére
Arra gondolok, hogy túlfűti a tejet, a hideghabot leszámítva bármelyik üzemmódban. Talán facsén volt erről diskurzus, hogy nem egyedüli eset, a többi tulajdonos is ezt tapasztalta.
Nekem a tejhab akkor jó, ha kiöntöm csészébe, és fogyasztható. A Dreo a gyári programokkal nem tudja ezt. Amiért nagy kár, mert amúgy egy jó készülék, nálam is szempont volt, hogy bedobható a mosogatógépbe. -
LazacX
tag
Utazáshoz szeretnék egy kotyogót venni. Eddig 2 személyes Brikkát (régi súlyszelepes) használtam, amit a nyaralóból hoztam el, az egyik baj, hogy néha elfelejtettem hazahozni, néha visszavinni.
A másik, kisebbik gond, hogy ez inkább 1.5 adagot csinál mint kettőt, a kávé/víz kombóval nem nagyon tudok variálni, hogy az valódi 2 személyes legyen. Fele-fele arányban csinálom magamnak meg kettőnknek. Amit néztem a Moka Express 2-3 személyes, és a Pascucci 2-3 személyes főzők. A 3 személyesekkel mennyire lehet variálni az adaggal? Az új Brikka tényleg annyira vacak a súlyszelepeshez képest? Mert egyébként a végeredményével elégedett vagyok. -
Uyuarasy
tag
Koszi mindenkinek!
Ismeros hasznal egy Nanofoamer Pro-t, plusz stressz nem hianyzik a mosogatas miatt, a Dreo-ban tetszik hogy normalisan tisztithato.#141335 Bazsee71: tulfutes alatt arra gondolsz, hogy ha nem ontod ki/at miutan vegzett tovabb melegit? Inkabb olyan ertekelesekkel talalkoztam, hogy nagyobb mennyisegnel/hideg tejnel alig megy 55 fok fele.
#141340 RetepNyaraB: ez is igaz, plusz ha raszokunk, praktikusabb az utazo szettbe is
#141341 Parci: koszonom, de a V2 - Lithium osszehasonlitasok utan inkabb az akksissal mennek
-
válasz
Uyuarasy
üzenetére
ide kapcsolódik, hogy TDX topiktárstól vettem tök jó áron egy Nanofoamer Pro v1-et, ami annyira bevált, hogy lehet, hogy beleugranánk egy v2-be. szóval eladom... asszem.
(teljesen élhető a v1. a v2 valószínűleg kényelmesebb lesz, én ezért hajlok rá, anyafej sok cappuccinót kér mostanában
) -
-
vendingo
veterán
válasz
killboy007
üzenetére
Érdemes, jó filterre és presszora is. Még kézivel se szenvedős.
-
Daneeka
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Na Glacial Acidity++-ra ez jött ki elsőre:
5 liter deszt vízbe:
0,2g gipsz (caso4)
0,13g MgCl2
0,11g szodabikarbona
GH 36 / KH 15.5Ez mindent hoz kb. 10%-on belül kivéve a SO4-t ami itt 20+. Ez elsőre úgy érzem csak úgy lehetséges ha még 3-nál is több sót kombinálnak ami egy kicsit már sok pepecsnek tűnik.
-
Alabástrom
senior tag
Kofio 10% kupon (vasárnap éjfélig):
COFFEEDAY25 -
vendingo
veterán
válasz
killboy007
üzenetére
Ha nincs rendben a kávé, írj nekik (angolul) és biztos kárpótolnak. Korrektek ilyen téren.
Amúgy jobban jársz, ha világos pörit rendelsz mert sötétebbre csinálják mint a legtöbb helyen, és nagyon jó pressora. Én nyáron szinte csak világos pörit ittam tőlük. -
killboy007
csendes tag
Hogy legyen egy kis ellenvélemény is az Old Man-ről, szerintem a sötét Oba Toli pörkölése igencsak túlment. Értem én, hogy sötét, de az ízjegyekből alig érezni valamit, bezzeg karamella az van gazdagon.
A Ruanda NGORORERO "sötét" pörköléssel ellenben kifejezetten jó volt. -
Uyuarasy
tag
Sziasztok,
a nagyerdemu segitseget szeretnem kerni tejhabositas temakorben. Heti 1-2 cortado fogy itthon, egyebkent duplapresszokat huzok Robottal, mellete filtert szoktunk inni.Elvoltunk eddig az IKEA-s habverovel, de szeretnek valami stabilabbat venni:
- A Nanofoamer Lithium mar egy kevesbe kompromisszumos megoldas? (Feltoltom, hasznalom, elmosom?)
- A pulton pihen lassan 2 eve egy rezcsoves, (regi)Gaggiuinoval atalakitott Gaggia Classic; csereljem ki a bojlert rezre es hasznaljuk azt gozolni?
- Olvastam hogy jo lenne egy Sage Bambino is vagy valami dedikalt gep erre a celra, de helyem sincs sok es nem is lenne kihasznalva. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Esetleg meg lehet próbálni valami vízterítős recepttel (kvázi ugyanez amit csinálsz, csak a bloom után kanál vagy melodrip vagy valami hasonló).
De igazából ZP6-al a legnagyobb kritikám, hogy kicsit karcos a savassága. Szóval lehet kénytelen vagy valahol kompromisszumot kötni. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Igen, próbáltam, de ha eleve ugyanazt a tds-t lövöm frissen, mint amin korábban pihenve a legjobban ízlett, akkor frissen intenzívebb lesz ugyan, de még nincs kisimulva, kissé karcos, majd mire kisimulna, túloldott lesz... (Főleg a ZP6-tal. Otthon a 83brew-val sokkal selymesebb frissen is.)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Daneeka
üzenetére
Egyszerű receptet nem fogok tudni írni, mivel a jelenleg használt mindkét kedvenc vizem (még nem döntöttem közöttük melyik ízlik jobban) a saját csapvizemre van optimalizálva, illetve én átálltam arra hogy keverek saját "lotus drops"-ot, és abból csepegtetek az 5l-es flakonba (kényelmesebb, mint mindig a sókat méregetni).
Szóval mg/l-ben tudom leírni a víz paramétereit, de azt át kell még számolgatni konkrét ásványi só mennyiségekre. Illetve ha nem csap/ásványvíz alapból indulsz, akkor ugyanezt nem is lehet kihozni, mert a klorid és/vagy szulfát értékek sokkal magasabbak lesznek.
De lényeg a lényeg, gyakorlatilag Empirical Glacial, illetve annak Acidity++ verziójáról van szó. 1:1-ben nem tudom lemásolni (mivel nem tudok tisztán csak CaCO3-at belerakni), de így néznek ki az én verzióim:
1) Glacial Acidity++: kb. 35 GH és 16 KH
Minden további mg/l-ben: Ca 8.91, Mg 3.00, Cl2 8.19, SO4 7.74
2) Glacial: kb. 48 GH és 29 KH
Ca 12.73, Mg 4.04, Cl2 8.38, SO4 8.32Csak ásványi sókkal dolgozva ha a 3:1 Ca/Mg arányt tartod, és GH és KH értékeket belövöd, akkor elég hasonló lesz a végeredmény szerintem.
Empirical Glacial amúgy alapból ugyanúgy csak 35 GH lenne, de én inkább feltornásztam azt, hogy ne legyen túl alacsony a klorid és szulfát mennyiség. Nem, még nem teszteltem, hogy jobb-e így, mint ha kevesebb lenne a két ion, de a GH is
Ha csapvíz nélkül keveri valaki, akkor nyilván be lehet lőni az alacsonyabb GH értéket is pontosan. Amúgy ez áthidalható lenne esetemben is, ha a teljes KH nem csapvízből jönne, hanem tennék hozzá szódabikarbónát is, de nekem az nem szimpatikus a korábban részletezett rám specifikus okokból. Hasonlóan az eredeti Ca/Mg arány 3.32 lenne, csak nekem így jött ki a matek jobban.
Mondjuk akkor már álljanak itt az eredeti paraméterek is: Ca 9.3, Mg 2.8, Cl2 6.9, SO4 8.8, és ehhez igazítva a fenti KH-k, attól függ melyik verzió.Amúgy víz témához még érdekes adalék, hogy egyre több pörkölő jön ki saját ásványi só csepegtetővel (La Cabra és April ami meg van fejből). Még nem kísérleteztem velük (elég borsos áruk van), de értelemszerűen ha az ember kíváncsi, hogy adott pörkölő mit preferál, akkor azzal kerül hozzá a legközelebb.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Állásban növekszik a kivonatolás dolgot meg tudom erősíteni. Én minden munkanapon termoszba főzöm a kávét, felét megiszom ~2 óra múlva, maradékot ~6 óra múlva. Elég egyértelmű tapasztalat, hogy ha az első körben kicsit alulkivonatolt lett a kávé, akkor a második körben pont jó lesz. Ha első körben pont jó, vagy kicsit túlkivonatolt, akkor második körben már kellemetlen lesz (TDS mérőm nincs, szóval mérni sose mértem, csak ízlelés alapján).
Nekem az a tippem, hogy valamennyi kávérészecske mindig átjut a filteren (T90-en mondjuk pont kevésbé, de pl. Pulsar filterén vagy Sibarist filtereken elég sok át tud menni), és az tovább kivonatolódik.
Próbáltad már, hogy recept vagy őrlemény változtatással TDS-t feltornászni alapból a későbbi szintre? Szóval pl. lenti példáddal, ugyanezen kávé és ugyanezen recept mellett áttenni 5.0-ra a ZP6-ot.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Speti69
üzenetére
Bocs, igen, filter. A mai konkrét példa (hotelben aludtam egyedül, volt időm játszadozni
):
kávé: DAK Strawberry Jelly (anaerob etióp)
ZP6 6 klikk
V60 T-90 papírral
Bright and Juicy víz (GH/KH 72/18)
91 fok
3x-os vízzel 1 perc bloom, majd még két öntés összesem 1:15 arányig
TDS 1.37% (EY 17.9%)
Ez a kávé speciel már frissen is nagyon intenzíven (sőt, otrombán) hozta a szamóca és mandarin jegyeket, mellette elég karcos, fura kesernye.
kb 20p mulva volt a csúcson, a gyümölcsös jegyek kellemessé simultak, előjött a cseresznye is, kesernye eltűnt.
Kb egy óra mulva volt a legharmonikusabb az összkép, balanszos, lágy, a gyümölcsös ízjegyek visszább húzodtak, de nem tűntek el, nekem kellemesebbek voltak, mint frissen.
Végig volt egy elég erős avas mandula lecsengése.
Kíváncsiságból rámértem egy óra után is, akkor a TDS már 1.42% volt.A gyors lehűtés nem éri el ugyanazt a hatást, mint a pihentetés, mert a méréshez mindig gyorsan lehűtöm a szoba hőmérsékletére, és a TDS még alacsonyabb frissen, mint később, hiába ugyanaz a hőmérséklet.
-
Speti69
csendes újonc
válasz
Alabástrom
üzenetére
Ha jól gondolom filter vonalról van szó

A kérdés, hogy a hűlés, vagy a levegőzés változtat rajta.
Lehet lámaság, de ha lehűtöd jégkockával, vagy hűtőkővel, akkor az egyik dolog vizsgálható
-
Alabástrom
senior tag
Ha már így elkezdtünk vegyészkedni: A kávék 99%-a nekünk úgy jön be a legjobban, ha alulkivonatolom, majd hagyom állni 20-30 percet (vagy kávétól függően akár egy órát is). A kivonatolás álló helyében megnövekszik (ezt sem értem, hogy miért), illetve sokkal kerekebb, selymesebb, harmonikusbb lesz a "pihentetett" ital, mint ha eleve erősebb értékre lőttem volna a kivonatolást.
Viszont sokszor ez nem igazán praktikus, reggelente pl nincs időnk fél órát-órát elkávézgatni.Mi van ennek a hátterében? Hiba az, hogy frissen inkább "csak" egy karamelles, sült kenyérhéjas kávét kapok, később jönnek a savak, és még később, relative sok idő után simul ki, áll össze egy kerek, egész, komplex italnak? (bár akkor meg már a savak húzódnak visszább) Lehet úgy elkészíteni, hogy már frissen ilyen legyen? (vagy marad reggelekre az Aiden, ami már kész, pihent kávéval vár).
Köszi előre is!
-
kaligula
tag
Üdv! nem tudom, off-topic-e, talán nem: október 4-én a kávénapi rendezvényen lesz egy "barista simogató" asztalunk Kávézjobban/Cofffriends szervezésben. Itt többféle kávégépet lehet majd kipróbálni szabadon, Sage duo, Gaggia duo, kínai HiBrew csoda, Kafmasino, illetve kis kézi őrlőket a cafesing-től, varia s6. Szabad a vásár, akár saját kávéval is lehet jönni, beszélgetni, tapasztalatot cserélni. Várunk mindenkit szeretettel

-
p.lac
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Egy kis morfondírozás még a Mg : Ca arányról. Ca túlsúlyos vizet kedvelek én is a kifejezetten világos filter pörkölésű kávékhoz, 1:2.8-4 aránnyal, 20 mp alatti kontakt idővel, max. 2-3 bar nyomáson, robottal.
A napokban vettem elő a fagyasztóból omni roast kávét (good times gesha, szerintem igényesen pörkölnek), és nagyon sötét érzetet keltett az ital, kifejezetten kellemetlen volt. Lejjebb vettem a Ca arányt, ami nagyon sokat javított az élményen.
Azt tapasztalom, hogy kifejezetten világos pörkölésű kávéknak jól áll a Ca túlsúlyos víz, megtámasztja a testet. Sötétebb pörköléseknél el tudom képzelni, hogy a Mg túlsúlyos vizek a kedvezőbbek, de olyanokkal nagyon ritkán találkozok.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
koxkids
üzenetére
Ha adnának hozzá egy melodrip-es pálcát, meg lenne hozzá olcsóbb papír akkor elég jó ár/érték arány lenne. Így "csak" rendben van a cucc. Persze nyilván ár/érték arányban a műanyag v60 verhetetlen, de innen nézve semmi másnak nincs értelme ugye

Ha szeretnél egy minden egyben nobypass brewert ami 20g alatti dózisokra is jó, akkor szerintem nem nagyon van jelenleg alternatíva. Azzal számolj még, hogy elég kevés kiöntővel kompatibilis, meg csésze / bögre szájméret is problémás lehet, szóval annak nézz utána előre (vagy kalkuláld bele, hogy azt is kell venni hozzá). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
koxkids
üzenetére
Nobypass brewer vízterítővel. Szóval más lesz, mint az Aromaboy.
Nekem nincs, de tapasztalatokat olvasva:
Picit kényelmesebb használni, mint egy tricolate-et, meg kisebb dózist elbír. Pulsarnál dózisban jobb, cserébe nem tudsz áztatni vele.
Ha van egy AP-d meg egy vízterítőd kb. ugyanott vagy, mint ezzel.
Ha van egy lapos aljú brewered aminek nincs a szélén borda (szóval pl. korábbi Orea-k) és hajtogatsz bele papírt, meg szerzel egy melodrip / dripassist / mhw rain-t, akkor nem lesz nagy különbség.Ha semmi ilyened nincs, és akarsz valami ilyesmit (és nem akarsz a vékonyított Pulsarra várni), akkor megérheti. Papír szívás bele kicsit, mert csak a Sibarist ami pont méret, az meg jó drága. Szóval vagy lenyeled a drága papírt, vagy vagdosni kell bele.
-
kenyerta
csendes tag
1 db kilós és néhány 250g-os Peru az Impresso outletben jutányos áron!
Ez amúgy csak nekem új? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
üzenetére
Gyomorégés tüneteit tudja okozni mind a túl sok, mind a túl kevés gyomorsav. De el tudom azt is képzelni, hogy semmi köze esetemben a gyomorsavhoz, csak valamiért irritálja a gyomromat.
-
Speti69
csendes újonc
válasz
Cathfaern
üzenetére
Tök jó írás, köszi!!
Csapvíz hígításon én is gondolkoztam, de ahoz kellene adat, mit tartalmaz. Ehhez van valahol adat? Gondolom nem elég a tds mérö alapján felhígítani. Én hajdúszoboszlói vagyok, annyit tudok, hogy itt kemény a víz nagyon, ha jól emlékszem 350 körüli, de majd rámérek
-
Speti69
csendes újonc
válasz
mézespálinka
üzenetére
De!

-
Sziasztok!
Valaki használ esetleg Orea Z1-t?
Nem rég jött velem szembe és eléggé megtetszett. Tud annyival többet mint egy 30-40€-s Aromaboy?
Nyilván kevesebb a befolyás a receptre a gépiesítés miatt, de ér e dupla árat vele szemben?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Teljesen rendben van amit mondtál
Pár dolgon pontosítanék csak, illetve pár dolgot kiegészítenék saját tapasztalatokkal.Kezdem a pontosításokkal. Kicsit hosszabbra sikerült, mint terveztem eredetileg, de ez ne ijesszen meg, ez tényleg nagyon a részletekbe belemenés csak
Lényeget nem sokban befolyásolják."KH (Carbonate Hardness) vagy buffer vagy alkalitás (lúgosság?)"
Magyarban használatos a változó keménység vagy karbonátkeménység (a két fogalom nem teljesen ugyanaz, de természetes vizeknél, illetve kávézásra kevert vizeknél megegyezik). Angol neve ("alkalinity") eléggé félrevezető, ugyanis nincs köze lúgokhoz vagy lúgossághoz. Valójában ez mind a savakat, mind a lúgokat "semlegesíti", szabatosabban megfogalmazva azt adja meg, hogy az adott oldat mennyire áll ellen a PH-jánák a megváltoztatására. Magyarul, ha van egy magas KH-jú vized, öntesz bele kevés savat vagy lúgot, nem fog változni a PH. Ha alacsony KH-jú vized van, akkor kis sav vagy lúg hatására is ki fog mozdulni a PH (kávézáson kívül medence karbantartásnál jön elő, mert ott jó ha semleges PH-jú a víz, viszont főleg szabadtéri medencék esetén értelemszerűen nagyon sok külső hatás éri. Jól beállított KH mellett stabilabb marad a PH és nem kell mindig utána igazítani). De kávézás szempontjából nem igazán a PH érdekes (tesztek azt mutatják, hogy PH-tól független a kávé "savasságának" az érzete), inkább az a tény, hogy semlegesít dolgokat.Annyit tennék még hozzá a GH - KH témához, hogy sajnos az angol és a német (és így a magyar) terminológia kicsit üti egymást, kávézásban az angol használt, ez alapján GH nem az összkeménység, hanem az állandó keménység, és a GH + KH együtt adja az összkeménységet. TDS mérővel pedig lényegében az összkeménységet méred. Szóval ha keversz egy 60 GH, 20 KH vizet, akkor a TDS mérő 80-at fog mutatni, nem 60-at.
"A GH-ba tartoznak a pozitív ionok, tipikusan magnézium (például MgSO4-7H2O formában, ami az epsom só) és kálcium."
GH kizárólag a kétvegyértékű pozitív ionokat méri. Azért pont ezeket, mert ezek tudnak bikarbonátot képezni a vízben, ami a vízkövesedést is okozza. Azt teljesen jól mondtad, hogy természetes vizekben, illetve praktikusan vízkeverés esetén kálcium és magnézium ami szóba jöhet (de pl. pozitív ion a nátrium is, de az nem számolódik bele a GH-ba)."Ezeknek a pozitív ionoknak az ízek fokozásában van szerepük"
Ez így van, viszont ebben nincs konszenzus:
"az ízanyagok kioldódásában is részt vesznek"
Van egy régebbi tanulmány, az kimutatott bizonyos savakból nagyobb kioldást magasabb GH esetén, viszont ott jóval nagyobb GH-val dolgoztak, mint amilyen vizeket kávéknál használunk. Illetve nem is kávéfőzés keretében történt a mérés. Szóval erősen kérdéses mennyire érvényes az az eredmény kávéra. Smrke egy gyakornokával végzett egy kísérletsorozatot, aminél viszont az lett a végeredmény, hogy nincs különbség aközött, hogy kávéfőzés előtt kerülnek bele a vízbe, vagy utána adjuk hozzá. De nem írták formális tanulmányt belőle, szóval ugyancsak nem lehet egyértelmű konklúziót vonni.
Egyes emberek azt állítják, hogy egyértelműen éreznek különbséget, mások szerint nincs.
Tegyük hozzá, hogy keményebb víz megváltoztatja a víz viszkozitását is, ami pl. azt jelenti, hogy lassabban fog átfolyni a kávéágyon (filter esetén), ami befolyásolni tudja a végeredményt anélkül is, hogy az ionok ténylegesen részt vennének a kivonatolásba. Szóval jó eséllyel, ha magasabb GH : KH értékekre lősz és nem csak sima áztatással főzöd a kávét, akkor nem ugyanaz lesz a végeredmény ha előre vagy utólag teszed bele a sókat, de nem feltétlen azért mert a sók csinálnak valamit a kioldással, hanem mert máshogy viselkedik a víz
Szerintem alapvetően mindegy, hogy előre vagy utólag rakod bele, ha hozzáigazítod a főzést (ugyanez igaz amúgy a legtöbb egymáshoz hasonló dripperre is, de az más téma)."illetve az emberi ízérzékelésben is"
Igen, ebben ez a konszenzus."A magnézium a "magasabb frekvenciás" ízeket erősíti, mint a floralitás és a gyümölcsöknek a friss, illatos formája, a kálcium pedig a textúrát, testességet növeli, illetve az "alacsonyabb frekvenciás" ízeket, mint például a csoki, mogyoró vagy a gyümölcsöknek a sült- vagy lekvár formáját, illetve az édességérzetet növeli."
Sajnos ez az a téma, hogy ahány embert kérdezel annyit fog mondani
Tény, hogy ez a legelterjedtebb amit írsz, de vannak akik nem értenek egyet. Pl. Apex Lab-osok teljesen mást mondanak ( [link] ), illetve saját tapasztalatom se igazán fedi (lásd lentebb). Van aki nagyon nem szereti a kálciumot a vízben (túl "barna" lesz a kávé szerintük tőle), van aki viszont kifejezetten azt preferálja. Tegyük hozzá, hogy legtöbb természetes vízben alapvetően a kálcium adja a GH nagy részét, magyarul legtöbb kávézóban is kálcium hangsúlyos víz van."A KH-ba tartoznak a karbonát- és bikarbonát ionok (CO2, CO3, HCO3), tipikusan vagy káliumbikarbonát vagy szódabikarbóna formájában"
Természetes vizekben KH-t nagyrészt kálcium és magnézium karbonátjai adják. Kevert vizekben azért használjuk inkább a nátrium vagy kálium bikarbonátját, mert a kálcium és magnézium karbonát gyakorlatilag nem oldódik légköri nyomáson. De nyomás alatt oldhatóak, van aki szódásszifonnal vagy SodaStream-el kever kálciumkarbonátos vízet (pl. Empirical is így készül, ezért nem tudja töményebb formátumban árulni). Illetve ugyancsak lehet kálciumkarbonát alapú vizet keverni úgy, ha elérhető otthon stabil és finom csapvíz, amit fel lehet hígítani deszt vízzel és esetleg hozzáigazítani egyéb ionokkal (ezt csinálom jelenleg én is).Utolsó bekezdéssel teljesen egyetértek, ha a jelenlegi konszenzust nézem
Kivéve az utolsó mondat, de azt lásd fentebb.Szóval saját tapasztalatok és kiegészítések. Itt megjegyezném, hogy kizárólag világos kávékat iszok, kizárólag filternek főzve, ezek befolyásolhatják a tapasztalataimat:
- Ca vs. Mg:
Én is inkább a Ca hangsúlyos vizet preferálom. Értem honnan jön a magnézium - gyümölcsös vonal, viszont nekem többszöri kísérletezésnél is az jött ki, hogy bár a magnézium egy bogyós gyümölcsös ízjegyet rak rá a kávéra, de minden kávéra egyformán. Amitől számomra mesterségesnek tűnik és nem szeretem túl nagy mennyiségben.
Én nem igazán érzem, hogy kálcium annyira növelné az édességet, vagy hogy csokis ízjegyeket kiemelne, viszont szerintem növeli a komplexitást.
Jelenleg 3.33:1 a Ca:Mg nálam, de volt hogy szinte tiszta Ca-s vizet kevertem.- Negatív ionok (klorid és szulfát):
Saját tapasztalatom szerint "sajnos" ezek is befolyásolják a végeredményt. Ezzel van aki egyetért (pl. Apex Lab), van aki nem (pl. Lance). De ha valaki beleássa magát, érdemes ezzel is kísérletezni
Én jelenleg csak lemásoltam az Empirical Cl2:SO4 arányát, nem érzek erőt (jelenleg) még ebbe az irányba is elmélyedni.
Amit tudok, hogy MgCl2 nekem konzisztensen fura ízt ad, akkor is ha CaCl2-höz hasonlítom, meg akkor is ha MgSO4-hez. Mindkettőhöz képest kellemetlenül éles savasságot érzek (hiába egyezik GH és KH is amúgy). De nem tudom kizárni, hogy magával az alapanyaggal van valami, majd legközelebb rendelek máshonnan (bár önmagában kínlódás szerintem a MgCl2-vel dolgozni, mivel nagyon szívja a vizet, amitől tapad is mindenhez meg tárolni is macerás).- KH hatása:
Abban mindenképp egyetértek, hogy a KH-nak nagyobb hatása van a végeredményre, mint a GH-nak. Túl sok GH "legrosszabb" esetben kellemetlen lesz, túl sok KH viszont elnyom mindent és egyenbarna egyenkávé lesz a végeredmény. Persze tegyük hozzá, hogy a túl sok KH mást jelent filter és mást eszpresszó esetén. Filternél tipikusan 0-40 között szokták preferálni, presszónál viszont inkább 40-90 között. Ugye mivel filternél sokkal több víz kerül a végeredménybe ugyanannyi kávé mellett, ezért több "semlegesítő" kerül bele ugyanakkora KH mellett ugyanannyi savhoz.
Viszont, tényleges ízérzékelés esetén sajnos nem olyan egyszerű a dolog, hogy "több KH = kevésbé (jó értelemben) savas". Nem olyan rég csináltam egy cupping sort, 3 csésze 10 KH, mellé 20, 60 és 90 GH, 3 csésze 40 KH, mellé ugyancsak 20, 60 és 90 GH. Ott nekem az lett a végeredmény, hogy a GH : KH arány legalább annyira fontos, mint az abszolút érték. A 90:10 pl. valahogy kellemetlenül világos volt, viszont a 90:40 nagyon hasonló lett, mint a 20:10. Utóbbiban több volt a nüansz, de előbbi jobban integrált volt (~közelebb állt egy gyümölcs tényleges ízéhez, mint különálló ízjegyekhez). 60:40-ben viszont tényleg visszafogottak voltak a savak, és előtérbe került az édesség.
De ugyancsak nemrégi kísérlet, ahol a következő három vizet néztem össze: 34 GH / 16 KH, 42 GH / 24 KH, 48 GH / 29 KH. Ion arányok a lehetőségekhez képest megegyeztek. Az első és az utolsó nagyon hasonló volt, középső meg teljesen kiugrott a sorból és kellemetlen lett a savassága (pedig egyikben sem volt MgCl2, szóval nem ugyanaz a hatás, mint az előzőnél). Ez a különbség kijött amúgy v60-al lefőzve is.
Jelenleg az a konklúzióm (előbbi kettő plusz egy harmadik teszt eredményeként, ahol csak KH-t variáltam), hogy jobban preferálom mind a 10 KH-t, mind a 30-40 KH-t, mint a 20 környékét. De nincs magyarázatom az okokra.- Szódabikarbóna:
Csak széljegyzet, de bár eredetileg más okokból kezdtem el csapvíz felhígításával kísérletezni, de arra jöttem rá, hogy a szódabikarbónás víz nekem gyomorégésszerű tüneteket okoz. Vagy legalábbis hajlamosít rá, mert nem mindig van vele problémám. Igaz én szinte mindig éhgyomorra iszom a kávét, szóval lehet ez is befolyásolja (amúgy nem szokott égni a gyomrom, illetve nem vagyok refluxos). Ha csapvizet hígítok ugyanolyan KH-ra, akkor nincs ilyen problémám. Káliumbikarbonátot sose próbáltam, szóval nem tudom azzal mi lenne a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nyaralás topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Arc Raiders
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vicces képek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- HP 200W töltők (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm, 928429-002
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Varmilo /Limitált kiadás/Beijing Opera/EN/Silent Red/
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4041, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
). Aztán hogy ők tipikusan ilyen világosra pörkölnek-e, vagy csak ez most épp így sikerült nekik, az egyetlen zacsiból nem derül ki. De elsőre ígéretes.