Hirdetés
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Rég jártam erre, és mivel az összefoglaló is régi: mik jelenleg a jó ár-érték arányú, nem túl gyakori (nem mindennapos) otthoni használatra, de már eszpresszó-képes vagy -közeli kézi őrlők, amik kaphatók is?
Illetve ha gépet is beterveznék, ugyanilyen használatra (heti max 2-4 kávé), akkor mi a kompromisszumos választék?14 éve elterveztem hogy kiművelem magam, és csak jó kávékat fogok inni, de itthon csak én fogyasztom, ráadásul hétköznap reggel kiesik, csak hétvégén van elegendő idő, munkahelyen az automaták szolgálják a népet napi 25-30 adaggal, meg a Segafredo vonalon, (és az emberek meg valahogy nem érzik a különbséget, nem értik a kávét, egyszer vittem be paljoc GetUp-ot, de nem tetszett nekik, bezzeg az omnia..) szóval nem érte meg befektetnem. Egy régi kézi darálóval, és egy Delonghi ec155-el elvoltam, tesztelgettem, de a daráló inhomogén őrleményt ad, a cremásítótól megszabadított kosár gumibetétje meg kezdi megadni magát, szóval most döntenem kell. A kiművelés meg az elmélet többnyire megvan, az eszközpark meg a tényleges elhivatott gyakorlat hiányzik. De hátha majd most
-
BlacKSouL
addikt
válasz
soldier2
üzenetére
Nem hagyott nyugodni, így szétszedtem egy régit.
Röviden: a gyűrű egy vastagabb része eltakarja vagy szabaddá teszi azt a két apró megkerülőfuratot (1-et vagy kettőt, állástól függően), ami fölött az elmúlt években simán átsiklottam. A gyűrű alá a vékonyításnál simán be tud menni a tartályból a szűretlen víz, és a megkerülő furaton át hozzákeveredik a szűrt vízhez. Nem tudom, hogy mekkora lehet a normál esetben a szűrőn átáramló víz mennyisége, és ugyanakkora szívóhatásnál mennyi szűretlen víz keveredik így hozzá, mindenesetre a két furat kb. 0,4-0,5 mm átmérőjű lehet.
1; 2; 3; 4 -
BlacKSouL
addikt
A Brita Intenza típusú (feltételezem kevertágyas) vízlágyító szűrők alján rendszerint van egy állítógyűrű, melyet 3 fokozatban (A, B, C) lehet állítani a vízkeménység szerint. Tudja valaki, hogy a szűrőn, illetve a működésén fizikailag mit módosít ennek a gyűrűnek az állítása?
-
-
BlacKSouL
addikt
Miért írják a legtöbb májtisztító kúra, vagy májvédő kúra, vagy májjal kapcsolatos cikkben, hogy a kávét (is) ki kell iktatni? Akkora terhelést okozna 1-1 eszpresszó, napi rendszerességgel, hogy alkohol és dohányzás mellett 3. helyen kell említeni?
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Fabianus
üzenetére
Ha lecsavarod a nyomásfokozó ellendarabját, kiveszed a szűrőt, kiveszed alóla a műanyag "tányérját" a nyomásfokozó szeleppel, és úgy teszed vissza csak a szűrőt a gumigyűrűjével, akkor igaz ugyan, hogy nem lesz rögzítve maga a szűrő a tartóba, fejjel lefelé kiesik, de nem kell fejjel lefelé tartani, és úgy viszont lesz egy nyomásfokozó nélküli szűrő. Én így használom már egyy ideje. Vannak videók hogy hogy lehet magát a nyomásfokozó szelepet kifeszegetni rugóstól mindenestől, de szerintem egyszerűbb a komplett műanyag tárcsát kivenni belőle.
Innen a non-permanent verzió
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Nibiru
üzenetére
Nekem EC155 van. Nálam is csinálja néha, de én a következőkre tudtam nagyjából visszavezetni: túl finom őrlemény, túl egyenetlen őrlemény, "túl friss" kávé, vízkövesedés. Az őrlemény érzékenysége nyilván az alapvetően kis teljesítményű pumpa miatt befolyásol. A belassuló, hullámzóan működő, elhalkuló pumpa jelenséget (saját kézi darálóval őrölt kávéval) a bolti, egyeneletes finomságú őrleménnyel ki tudtam küszöbölni, magyarul ha gyengülésre, vízkövesedésre lehetne visszavezetni, akkor őrlemény változtatással nem "jönne vissza" a teljesítmény. Nem emlékszem milyen darálót használsz, de esetleg ezt az irányt is érdemes megvizsgálni. (Én pl. tudom, hogy a kézi őrlőm a szűk keresztmetszet, de nálam jelenleg túl kevés a kávéfogyasztás az őrlő beruházáshoz)
-
BlacKSouL
addikt
válasz
soldier2
üzenetére
A digitális mérlegnek csak a kijelzője digitális, a mérés elméletileg nyúlásmérő bélyeggel történik, aminek az esetében nem feltétlenül jó, ha a bélyeg folyamatos húzásnak van kitéve, akár egy csésze tömegétől is. Vagyis az is mechanikus mérést, nyúlást alakít át elektromos ellenállássá.
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
Tudom, hogy itt nincs automatás szakember, de hátha van valakinek valami tapasztalata: automatában a Gaggia milyen?
Cégnél lenne beszerzés, viszonylag sok (napi 20-40) kávéadagra, és egyelőre Saeco és Gaggia webshopban nézelődött a vezetés, és most én is elbizonytalanodtam. Felső limit nagyjából 300k, de nem muszáj kihasználni, költséghatékony is lehet. Egyébként üzemcsarnokban, lekerített de nyitott helyen lenne a gép, tejes felhasználás szinte nulla, megbízhatóság, strapabírás lenne lényegesebb, esetleg kapacitás (kávé, víz, zacc).
-
BlacKSouL
addikt
Amikor kollégák beteszik a 3 decis bögrét a kávégép alá, és háromnegyedig eresztik
kávéval,
majd beleszórnak 3 kanál cukrot, meg 4 kanál kávéfehérítőport, akkor mindig megerősödik bennem a döntés, hogy nem fogok kísérleti jelleggel sem rendelni ide akár pl. Paljoc féle pörkölést, mert a jelenleg használt 3500 Ft-os kilós bolti szegafrédók és lavazzák bőven az ideális költséghatékony megoldást adják. Ennél töbre nincs igény, úgyis mondhatnám, hogy nem lenne aki a fenti készítési mód mellett bármilyen pozitív változásnak élné meg. Meg költeni se szabad annyit rá.
Aztán persze akadnak megjegyzések, hogy ez most mintha keserűbb lenne mint szokott, vagy ez olyan vízízű most, de igazából ugyanabból a kávéból egy másik zacskóval felbontva jönnek a vélemények, az meg nem nagyon releváns.
Én a kapus csészébe húzott ~eszpresszós mennyiséget simán felöntöm tejjel, így legalább valami elviselhető kávés tejitalt kapok. -
BlacKSouL
addikt
Dejavu
Ez évente hányszor szokott cikk lenni? Félévente egyszer? -
BlacKSouL
addikt
Omina, Tchibo, Lavazza, Segafredo vonalhoz szokott, automatát használó fogyasztók (kollégák) számára melyik javasolt kipróbálni tesztre: Get Up vagy CM? Olyat keresnék, ami ízvilágban közelebb áll ezekhez, csak értelemszerűen jobb.
Ja, készítés továbbra is maradna automata, de az egyelőre nem változó paraméter
-
BlacKSouL
addikt
válasz
zoknee
üzenetére
Daniéknál általában jó a kávé alapanyag, ha ők csinálják odafigyelnek a részletekre is, bár a személyzet néha csak úgy ledarál, lefőz. A sütik, pékáruk is jók, áruk a régióhoz mérten esetleg kissé borsos, de legalább minőségi.
Megyén belül sütire népszerű opció még Pásztón a Csibe. -
BlacKSouL
addikt
Van rajta olyan funkció, hogy gőz helyett forróvíz adagolás? Ha igen, és gombnyomásra indul, gombnyomásra áll meg, akkor az egy lehetőség, hogy vízkőtelenítsd a pumpát és a kazánt. Vízkőmentesítő anyag vízzel a víztartályba, és addig engedd át rajta a vizet, míg 1) nem látod, hogy homokszerű, vagy apró lemezkés darabkákat visz magával, vagy 2) amíg ujjal belenyúlva a kifolyó vízen nem érzed, hogy savanykás. Utóbbi jelzi hogy már biztosan átért a csőrendszeren a keverék. Mivel nem szervizmenüből csinálod, folyamatosan melegíteni fogja a kazánt, úgyhogy szerintem bőven elég lesz neki 5-10 perc várakozás, majd lassan 1-2 decinként csapold át rajta az összes folyadékot, és ha kiürült, akkor legalább fél vagy akár egész tartály tiszta vízzel mosd át ugyanúgy a rendszert.
-
BlacKSouL
addikt
Nekünk a céges Saeco-n ha kigyullad a vízkőtelenítést igénylő jelzés, azt egy dedikált gomb, jelen esetben a gőz/forróvíz választógomb hosszú, 8 másodpercig tartó nyomvatartásával lehet "resetelni"
Hasonlóra gondolok itt is, de hogy pontosan melyik gomb az, passz.
Ki/bekapcs gondolom megvolt, néha az is segít. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Keresztapper
üzenetére
Anyámék szerint a legmélyebbet mindig akkor aludtam, mikor május elsejei felvonuláskor a bányász rézfúvós zenekar előtt toltak akik persze indulókat játszottak

-
BlacKSouL
addikt
válasz
üzenetére
Fene se mérte... én nagyjából lecsapoltam full mennyiségű kávét leőrölve, legfinomabb elérhető darálóállással, kb. egy eszpresszónyit, amikor látványosan szőkülni látszott azonnal leállítottam. Pár első csapolással be lehetett lőni hogy mik a határok. Nem bonyolítottam, kapus csészébe engedtem, felöntöttem tejjel.
Meresztem mindig a szemem, mikor kollégák leengednek 1-2 deciket...a végén már csak a zacclé jön, de nem tudtam elmagyarázni hogy inkább forró vízzel engedjék fel a rövid kávét. -
BlacKSouL
addikt
Stressz, némi túlsúly és egyebek miatt sajnos megugrott a vérnyomásom, ezért a héten leálltam a kávézásról. Mindig mikor melóban elmegyek a gép mellett, megállok, de aztán továbbmegyek. Melóban általában napi 1-et toltam, délelőtt, azt is jellemzően tejjel vagy tejhabbal(Odea Giro automata), ha délután is ittam akkor már néha gyomorremegésem lett tőle. De a vérnyomást valahogy tartósan sosem emelte. Most viszont nem merek inni keveset sem, mert attól tartok valami problémát okozna. 159/120-ra nagyon nem húznék lapot.

Koffeinmentest viszont céges gépben nem is lehetene, meg nem is csúsznék el a guminő-alkoholmentessör vonal irányába
Úgyhogy kényszerpihenő van. Nem is tudom miért írom most ezt, csak az elvonási tünetek meg a topik olvasgatása kényszert okozott. -
BlacKSouL
addikt
Ha nincs kéznél tersonet, kiszerelhető kivehető alkatrészek tisztítására egy kevés forró víz és sima mosópor is jól tud jönni. Hétvégén teszteltem. Jó töményen 3-5 perc alatt szépen feloldja a ragacsos olajmaradványokat. Még a felsőszűrő apró lyukaiból is kihozta. Jól elöblítve semmi szaga nem marad.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
yazoo1
üzenetére
Kis egyszerű műanyag cucc, de lehet szeretni. Jó/friss kávéval, jó darálóval lehet vele tűrhető kávét csinálni, persze viszonyítás kérdése. Alapból nyomásfokozós a szűrője, de kiszerelhető belőle, vagy simán ki is hagyható, én már csak simán kivettem belőle a műanyag betétet, és csak a fémszűrőt meg a gumikeretét tettem vissza. Youtube-on vannak pimpelt verziós videók, van aki nyitott karral is tett fel, és első ránézésre nem sokkal rosszabb a lefolyás, mint a népszerűbb "nagyobb kisgépeknek" persze ott már nem gyári a kar, és a szűrő sem, a gőzölő sem.
A gőzölője gyárilag ilyen műanyag rátétes, háromlukú, friss hideg tejből egész elfogadható tejet lehet vele csinálni, persze kis idő kell, míg rájön az ember. Kezdőgépnek elmegy, aztán ha valaki nagyon belelendül, úgyis továbblép, de alapozásnak szerintem egész jó. Itt egyébként nem fogják ajánlani, fölösleges lépcsőfok lesz.
-
BlacKSouL
addikt
Nyálkásodásról a Ghostbusters 2 jut eszembe
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Énekelgetni kell neki, meg vidám zenét játszani [link] -
BlacKSouL
addikt
válasz
Gravity1234
üzenetére
Nekünk a klímánk wifis gyárilag. Mindenki azzal jön már vagy 4 éve, hogy juuuuj, a gonosz hekkerbácsik meghekkelik oszt majd nyáron jól befűtenek, télen meg lehűtik a lakást. Egyrészt ha sikerül neki, akkor egészségére, télen 18 fok alá, nyáron meg 30 fölé nem fogja tudni, szóval borzalom..
Ráadásul örülnék, ha a hekkereknek ez lenne a legnagyobb gondjuk, hogy az én klímámat baszkurálják. Igazából a hálózat is viszonylag védett, plusz maga a szolgáltatás is az, vagyis nemcsak a hálót de a klímavezérlés saját rendszerét is fel kell törnie. Én biztos nem szánnék erre időt. (eddig még nem csinálták)
Viszont arra jó volt annakidején, hogy jöttem haza repcsivel, és a Blanes-Barcelona reptér helyközi buszjáraton jutott eszembe hogy ha már úgyis van wifi, ránézzek, és mivel reggel 7-kor már 26 fok volt, hát bekapcsoltam 24-re. Kis repkedés után mire hazaértem kellemes hűvös volt. -
BlacKSouL
addikt
válasz
pacuha69
üzenetére
Értem, köszi.
Vagyis nem egyértelmű, hanem kávé és állapotfüggő, hogy melyiknek a kisebb, melyiknek a nagyobb sebesség ideális, de jellemzően - legalábbis a Majornál - a 600 körüli adja a legtöbb kávéval az ideálisat? Tehát akkor ahogy a kivonatolás paraméterei, és az őrleményfinomság is állítandó ahhoz, hogy az adott kávé adott korának/állapotának legmegfelelőbb kioldódást megkapjuk, tulajdonképp bele lehetne venni az őrlési sebességet is. És ez akkor azt is kellene hogy jelentse, hogy a kézi őrlők alacsony sebessége elég kompromisszumigényes. -
BlacKSouL
addikt
válasz
soldier2
üzenetére
És van valami analógia? Hogy mondjuk az ideálishoz képest a sebesség csökkenésével mindn esetben egyenes arányban csökken a homogenitás, sarkosodnak a szemcsetöredékek, nő a szemcseméret átlag, csökken a sztatikusság, míg a növelésével minden fordítva, esetleg másképp?
Gondolok itt pl. arra, hogy bármelyik gép, illetve a kézi darálók között alapból nagyságrendi a sebességkülönbség, ezt a kézi sebességűnél elvileg kompenzálja valami, pl. a rés szűkítése, vagy eleve a
későrlőmű típusa, geometriája? -
BlacKSouL
addikt
A daráló/őrlő fordulatszámának változása pontosan hogy befolyásolja az őrlemény szemcseméretét, homogenitását, szemcse alakját, sztatikus töltöttségét? Egyáltalán befolyásolja? Létezik olyan, hogy két azonos késtípusú, de eltérő motorfordulatú darálót össze lehet hasonlítani egymás mellett ugyanazzal a kávéval? Esetleg valami módszerrel a fordulatszámot szabályozva próbálta már valaki? Vagy már megtörtént csak lemaradtam róla?
-
BlacKSouL
addikt
Hogy történik a vízkőtelenítés folyamata? (Elvileg, és gyakorlatilag)
Van-e a gépnek forró víz adagoló funkciója (akár csövön akár szűrőn keresztül)?
Ha igen, forró vizet ad-e normálisan (a hibátlan állapotban tapasztalhatóval azonos átfolyással és nyomással)?
A vízkőtelenítés során az átfolyó oldatban voltak-e vízkődarabok, szemcsék, homokszerű lerakódás?
Illetve
Elérhető-e szerviz mód, ahol a funkciókat (szivattyúzás, darálás, tömörítés, stb.)külön lehet próbálni?
Ha igen, akkor darálás nélkül csak a tömörítés+szivattyúzás funkcióval megy-e át víz a főzőegységen és a kifolyón?
Kivehető-e a főzőegység, és az láthatóan tiszta-e? (Nincsenek benne vízkődarabkák, amik eldugaszolják) -
BlacKSouL
addikt
Először azt hittem Elektra, de nem. Most már tudom mi. Más is tudja?

Amúgy ezek ennyiért milyen kávét tudnak ha hozzáértő használja? -
BlacKSouL
addikt
Két eset van, vagy sikerül pont eltalálni azt a mennyiséget, amikor a dugattyú lenyomva már a kávén fekszik fel, és ekkor ugye jól kinyomom belőle az összes folyadékot, majd hagyom megszáradni kicsit, utána egy zacskóba kipottyantom. A másik, hogy keveset teszek bele, így marad kis rés a dugattyú és a zacc között, ekkor is leöntöm róla amennyire lehet, de így sokkal ndevesebb marad, ezért utána kikanalazom egy hosszú kanállal.
A dugattyúról a finomszűrőjéről viszont azonnal lemosom, kipöckölgetem, mert ha bennemarad, utána hajlamos belepenészedni, és nem jön ki később semmivel. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Piftuka
üzenetére
Mivel a Saeco saját 250ml-es 2600 Ft-os folyadékában is tejsav és citromsav van, és a Bauhaus vagy Obi által forgalmazott Mellerud márkájú 500 ml-es 1500 Ft-os folyadékban is, én mostanában egy automata saecoban is ez utóbbit használom. Vagyis kb. ugyanazt negyedáron veszem. Kifogyás esetére van vésztartalék citromsavam.
-
BlacKSouL
addikt
Egy érdekes kérés-kérdésem lenne.
Augusztus 12-én mennénk nyaralni apartmanba egy 5 fős társaság, és elméletileg mindenki kávézik legalább reggelente valamilyen formában. Két opcióval tudnánk megoldani a kérdést: kapszulással, vagy kisműanyag karosgéppel. Mindkettő van, de mindkettőnek van előnye/hátránya. Amennyiben megszavazódik az utóbbi, akkor az a helyzet áll elő, hogy kiskaros gép lesz, de daráló csak egy régi kézi, ami rendkívül nagy szemcsediverzitással őröl, azaz egyszerre lisztes és darabos. Ezzel tisztességesen nem lehetne kávét produkálni, bár otthon magamnak megoldom úgy ahogy.
A megoldás egy olyan kisméretű vagy kompakt gépi vagy kézi őrlő lenne, amit mellé tudnánk pakolni, és nem a tökéletességre törekedve nagyjából egy hétig tudnánk használni. Ehhez rendelnénk egy 1 hétre elegendő adag frissen pörkölt szemeset, amihez többé-kevésbé beállítva tudnánk használni. Ismétlem hogy nem a tökéletes eszpresszót keresnénk, de mégis valamivel jobb minőséget mint amit hétköznap fogyaszt a társaság.
Vagy maradjunk a kapszulásnál?
Na de a kérdés: Van-e valahol vagy valakinél lehetőség kibérelni vagy kölcsönkérni 1 hétre egy nyaralásra bepakolható kisméretű őrlőt, amit a fenti célra használhatnánk?
Magamnak régóta terveztem ugyan venni egyet, de mostanában nagyon kevés az otthoni kávéfogyasztás(van hogy heti 1 db eszpresszo), és arányosan sokba lenne érte megvenni egy egész darálót. Kvázi csak otthon állna.
Vagy maradjunk a kapszulásnál?
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Wolfy999
üzenetére
Nálunk a víztisztító szűrő ki van fertőtlenítve, tiszta új szűrőt teszünk bele, amikor kell cseréljük, hálózati vezetékre (átváltós csapra) van kötve, és naponta minimum 4-6 liter víz átmegy rajta, de mégis vannak pontok ahol benyálkásodik, ezt szűrőcserénél tapasztaljuk. Pedig le is van takarva, gyakorlatilag teljesen fénymentes a tartály.
(Nem lágyító, hanem ezüst+kdf) -
BlacKSouL
addikt
válasz
looser
üzenetére
Kollégák is úgy isznak "kávét" az automata szemesőrlősből, hogy kevés őrlemény beállítása után jó hosszúra tekerik, és egy 2 decis bögrét teleeresztenek a pogin át... egyszer szétválasztom nekik vagy 5 felé kiscsészékbe, és megkóstoltatom velük az egyes fázisokat, hátha rájönnek, hogy az utolsó másfél decit már fölösleges is végigvárni, meg nem is hasznos.
Volt akinek elmondtam már, hogy azt a másfél decit inkább a vízautomatából tegye hozzá forróból, na őszerinte tényleg sokkal finomabb így... de ritka kivétel
Persze utána porral meg cukorral megszórva jót rontanak rajta, de már lemondtam a térítésről. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Csápájev
üzenetére
Pedig már ezeken is volt
Zacskófogó és kocogtató 2in1Tényleg, ezek az öreg brutálok milyenek voltak? Normális eredményt tudtak adni, vagy mindenmindegy jött ki belőlük? Még bőven a gyerekkoromban ott voltak a boltokban, de a család nem kávézott, nem nagyon tudom mit adott ki magából.
-
BlacKSouL
addikt
Hsz-k közt ki lehet ugyan bogarászni, de összefoglalóba nem lenne érdemes egy minimum/ajánlott/maximum daráló listát betenni? Név, ár nagyságrendileg újonnan ha elérhető, vagy használtként, előny, hátrány 1-2 szóval. Esetleg melyek amik elvileg azonosak.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Csápájev
üzenetére
Szoktam néha mekiben kajálni, kb. kéthavonta egyszer. Kávéjukból viszont sosem ittam még. Fogalmam sincs milyen lehet, de a klipről a következők jutottak eszembe:
Ha a kávé a világ általános értelmezése szerint bármilyen kávészerű növény pörkölt őrleményén kersztüljuttatott víz tetszőleges hígításban, akkor a reklámnak részben van értelme.
Az igazság talán a kettő között van.
Amerikai(as) piacokra készült, ahol a kávé minimum 1 liter, mindegy miből hogyan készült, csak más folyadék(tea, üdítő, víz) helyett szomjoltás céljából ihassák.
Ha amerikaias piacra készült, akkor most az olyan kávék piacán nem a SB lánc terjeszkedik? És oda nem éppen a hipszter jellegű divatkávéivók járnak szintén literes kiszerelésű kávékat inni? (Sosem ittam SB-s kávét sem)
Miért baj az ha a kávékészítés és a kávézás egyébként egy szertartás? Mint a keleti kultúrákban az ortodox teafogyasztás, vagy az indiánoknál a békepipa.
Szerintem a reklámkészítő szerint a kávéivás nem élvezetből, hanem kiszáradás megelőzése céljából történik.
Asszem ennyi elsőre. -
BlacKSouL
addikt
Mi most otthon ilyet használunk víztisztításra. Van máshol is.
Tapasztalataink alapján a víz kellemetlen érezhető mellékízeit 100%-ban kiszűri, vagyis ízre teljesen semleges, nem vasízű, nem klórízű, nincs semmilyen érezhető íz benne. Szagokkal nem volt gond, de azt is szűri. A vízhálózati rendszer sajátosságai miatt rendszeresen jellemző átlátszatlan tejfehér gázos klóros mikrobuborékokat is kiszűri, nekem ez a legkellemetlenebb jelenség volt, meg az enyhe vasíz.Nem vízlágyító, vagyis a keménységet elméletileg nem csökkenti, azonban a vízforralót korábban 3-4 hetente kellett vízkőteleníteni, a szűrt vízzel használva viszont 2-3 hónapig nem kell hozzányúlni, vagyis sokkal később kezd vízkövesedni minden eszköz. De alapvetően nem ez a funkciója, akinél kifejezetten ez a gond, annak vízlágyító kell.
Nálunk minden emberi fogyasztásra szánt víz ebből megy, az útváltó csappal kinyitva normálisan megy a csapról a mosogatáshoz, így tehát napi 2-8 liter víz biztos hogy minden nap átfolyik rajta. 6 havonta elég cserélni a szűrőt.
A csöve kisebb átmérőjű, mint a csapoké, ezért kisebb az átfolyása, vagyis alapvetően valamivel lassabban jön át rajta a víz, de ez csak megszokás kérdése, illetve automatikusan nem is nyitjuk meg annyira a csapot, a lassabban áramló vizet talán hatékonyabban is szűri. -
BlacKSouL
addikt
Namost az ugy van,hogy ez meloban tortent. Ott sajnos meg nem sikerult a tarsasaggal elhitetni, hogy nem a legolcsobb kave a legjobb, es hogy hiaba tud lefozni az automata egy masfel decis adagot, az nem ertekelheto kavekent. Van egy profi automata kavegep amibol csak a vendegeknek fozunk, meg egy kisirodai amibol mindenkinek. De utobbit boltiakkal etetjuk, mert a jobbak ara a ceges koltsegvetes lelektani hataran tul van. Plusz a profi gephez vasarolt kategoriakkal jobb kave a tobbsegnek nem izlik. Szerintuk gyenge, savanyu, es enm hasonlit a regi megszokott kotyogos egett izhez...
Ugyhogy marad a bolti, amibol itt az elerheto legjobb a tchibo milano.
Most valaki nem azt vette, hat a bellarom nem is valami jo. -
BlacKSouL
addikt
Tegnap felmerült bennem egy utópikus kép.
Amikor a darálógép egy amolyan speciális 3D nyomtatóvá van átalakítva, és valójában célzott ultrahangos aprítóval őrli tökéletesen ideálisan a babot, célzott antisztatikus ionizátortüskék közt, ahol a szemcsék mérete mikronos nagyságrendben van meghatározva, majd a megfelelő méretű szemcséket rétegről rétegre "nyomtatja" a szűrőbe, mikronos pontossággal, egységesen homogén szerkezettel, tökéletesen síkfekvésű felszínnel, miközben a szűrőben több száz, szenzorokkal ellátott apró fémtüske van, amik a főzés során esetlegesen kialakuló csatornásodást ultrahangos rezgéssel menet közben szüntetik meg. A szűrőbe épített szenzorok adatai alapján a fej mind a száz vízbefúvásra alkalmas apró fúvókáját egyenként vezérli hőmérsékletet és nyomást is szabályozva, ezzel biztosítva folyamatosan a teljes területen és teljes rétegben ideális nyomást és hőmérsékletet.Az eszpresszó készítés vajon most tökéletesedik a szemünk előtt, most születik a 99%-os tökéletességű kávékból 99,5%-os tökéletességű, vagy Signore Peppino már 60 évvel ezelőtt is kavargatta a hústűvel az őrleményt a szicíliai kis faluban, és simogatta a tetejét, miközben Signore Corleone várta a kávéját a della Sera hasábjait olvasgatva?
-
BlacKSouL
addikt
A kávé emésztésre gyakorolt hatása ismert, én most azt vettem észre magamon, hogy amikor előkészítem, kiöntöm a babtartályba a kávét a céges automatába, épp csak beleszagolok, elkezdem előkészíteni, már elindul valami, aztán mire lejön a kávé, és beleszagolok abba is, már a 2 perces tolófájásoknál tartok. Az normális? Nem tudok csak belekortyolni sem, mert már mehetek is.
A másik: automata gépnél lehet bármilyen módszerrel szabályozni hogy hol kapcsoljon le a kazán? Céges. Mert mostanában a bemelegedett, és hosszabb ideje bekapcsolva lévő gép főzéskor azt produkálja, hogy kb. a felétől elkezd köpködni, fele a csészébe jön, felét kiköpködi hátul az OPV-n, habos a crema, és érezni, hogy nem víz, hanem gőz megy át a rendszeren. Azt szoktam néha csinálni, ha eszembejut, hogy előtte "hűtőcsapolok" 10 másodpercig vizet a gőzcsapon keresztül, de ez se normális. Ráadásul attól még azután visszafűti.
Szervizt kérdeztem, ahol már többször járt a gép, és annyit mondtak, hogy vízkőtelenítsek gyakrabban, mert az szokott hamis hőmérsékletet adni neki, ha nagyon köves. Csakhogy ma épp a péntek délutáni vízkőtelenítés után fordult elő az eset. Vízkőteleníteni pedig elég gyakran kell, mert a pumpa nagyon gyorsan beáll, szerintem jóval előbb, minthogy a kazán túlságosan hőszigeteltté válna.
Házi buher sajnos nem nagyon jön szóba, mert szétszedni, szerelni nem akarjuk itt, szerszám sincs hozzá.
Saeco Odea Giro plus a gép. -
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
Ismerős automatában gondolkodik, két jelöltje van: BOSCH-TES51521RW és KRUPS-EA816031
A nemautomata karosok felé terelés nélkül, ha a kettő közül, vagy ezekhez hasonló "tudásban", árban lehetne max válogatni, akkor ki melyiket venné, miért inkább azt, és ha egy harmadikat, akkor miért inkább azt?
A legfontosabb követelmény az automatás mércével mérve normális minőségű kávé (Saeco Xsmall a kiindulási alap), a megbízható működés, tartósság, kisebb szervizigény. Illetve 'lehetőleg' széleskörű beállítási lehetőség (őrlési mennyiség, finomság, főzési vízmennyiség). Árban 150-200 k a keret.
Köszi. -
BlacKSouL
addikt
Egy ismerősömnek DeLonghi Esam 3200 gépe van. valami ok miatt nem tudja visszatolni a csepptálcát a helyére. A főzőegység alsó csőre lejjebb lóg, mint kéne, ezért a tálca nem fér be alá.
A kérdés az, hogy ennél a modellnél létezik-e egy olyasmi szervizmenü, mint pl. a Saeco-knál, hogy valami gombkombinációval minden egyes funkcióját külön lehet kezelni? Én neten nem találtam. Gondoltam, hogy vissza fel kéne húzatni a főzőegységet, és úgy berakni a tálcát.
A manualban nem találtam semmi erre utaló segítséget. -
BlacKSouL
addikt
Ti vakteszten megérzitek két azonos kávé közül csak illatról azt, amelyikben cukor van?
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Ed_007
üzenetére
Szerintem az nagyban függ attól, hogy milyen anyagot milyen anyaggal akarunk helyettesíteni. Egy adott egytengelyű igénybevételnek kitett fémet lehet helyettesíteni megfelelően tervezett műanyaggal pl. De bizonyos alkatrészek nem, vagy csak nagyon költségesen helyettesíthetők. Nálunk pl. másik munkahelyen anno volt olyan elképzelés, amit a konkurencia már meg is valósított, hogy bizonyos jelenleg alumíniumból készülő alkatrészeket sima fröccsöntött műanyaggal helyettesítsenek. Mert az alu se nehéz, de a műanyag könnyebb. Főleg, hogy a teszteken a térfogatban kikönnyített, megfelelő szilárdsági merevítéssel megtervezett műanyag alkatrész strapabíróbbnak mutatkozott, mint az alu. Egyébként nem muszáj ám homogén rétegekből állnia a nyomtatásnak, márpedig egy vegyesen nyomatott rétegelt szerkezet lehet sokkal erősebb is, mint egy homogén az egyik komponensből. Illetve ha a terhelés a rétegzési irányra merőleges, akkor akár alapból is lehet akár ugyanolyan erős, mint egy öntött, vagy egy más anyagból készült alkatrész.
De sajnos nem vagyok benne eléggé a nyomtatási technológiában, én még egyelőre a hagyományos technológiákban próbálom kellően kiművelni magam. Ami nagy előny a nyomtatásnál inkább a kis szériás vagy egyedi dolgok elkészítése, vagy mondjuk egy tömeggyártásos alkatrész prototípusához. Mert egy 1 fészkes fröccsöntő vagy prés proto szerszám is € ezrekbe kerül, míg nyomtatóval a töredéke, és a proto szerszámmal is kb. 10-100 db-okat szoktak csak csinálni, utána kuka, ha meg csak 1-2 kell, az nagyon nem éri meg. -
BlacKSouL
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Igen, a ferrites mágnesezhető, az ausztenites nem.
Azt szokták mondani, hogy a normál légköri nedvességnek, illetve a semleges környezeti nedvességi hatásnak valamennyire ellenállnak a ferrites anyagok is (jobban, mint a szénacélok), de ahol előfordulhat valamilyen tartósan savas vagy lúgos hatás, ott már nem garantált a korrózióállóságuk. Valójában a tartós vízterhelésnek kitett tárgyaknak nem felelnek meg a ferritesek, úgy is meg szokták közelíteni, hogy kültérre ausztenites, beltérre ferrites. Ez persze árnyalandó, de alapvetően vizes környezetben nem jó a ferrites -
BlacKSouL
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Azt akartam mondani, hogy az élelmiszeripar ugyanazt a "közönséges" 1.4307 anyagminőséget használja gyakorlatilag bármihez, mint amit a legtöbb, általános célú felhasználásra is használnak a világban. De injekciós tűket is ugyanebből csinálják, ahhoz is szállítunk anyagot.
Merthogy ez volt a vita kiindulópontja ha jól olvastam.
Ferrites anyagok olcsóbbak (pl. 1.4016), de kisebb ellenállóképességük, valamint jó alakíthatóságuk, megmunkálhatóságuk és olcsóságuk miatt pl. autóipar használja előszeretettel, de élelmiszeripari célra nem vagy nagyon korlátozottan alkalmasak. Ha ilyen célra szeretnénk használni, akkor mindenképp ausztenites acélt kell alapul venni, ott pedig a legolcsóbb, legegyszerűbb 4307 is teljesíti az igényeinket. Nemhogy 120°C-on, de még akár 300-on is. -
BlacKSouL
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Korrózióálló.
Igaz, hogy kis mértékben saválló is, tehát a gyenge savaknak ellenáll, de alapvetően korrózióálló acélokról beszélünk. A korrózióálló acélokon belül vannak kifejezetten saválló minőségek, pl. 1.4404, vagy hőállók, mint a 1.4841, vagy közepes mértékben saválló és hőálló, mint az 1.4571. De a köznyelv savállóként használja. (Vagy rozsdamentesként. Persze hogy rozsdamentes. Nem tesznek bele rozsdát
)
De azért is érdemes szétválasztani szövetszerkezet szerint, mert pl. a ferrites acélok kevésbé korrózióállók, és kevésbé savállók. Viszont mágnesezhetők. És olcsóbbak.Az 1.4301 és az 1.4307 összetételben majdnem tökéletesen megegyezik, ez 304 illetve 304DL vagy KO33, esetlen 18/10 néven is ismert. A valóban 18/10 edények, amik tényleg ebből vannak (nem csak beleütik kínában), nyilván megfelelnek élelmiszeripari célokra. A 4307-nek mindössze kisebb a széntartalma, de azonos a többi ötvöző mennyisége, kettős műbizonylatot kapnak, azaz egymás közt 95%-ban cserélhetők, az általános használatra, valamint az élelmiszeripari berendezések, konyhai berendezések, élelmiszeripari tartályok, konyhai bútorok, mosogatók gyártásához ezt rendelik az üzemek, gyártók, a sima 2B alapfelületűek szinte kivétel nélkül 4307 anyagok. Nálunk, mint disztribútornál, kb. 90% 1.4307, és mindössze 10% 1.4301 az értékesítési arány. A 4301/07 ellenáll az élelmiszeriparban előforduló gyenge savaknak.
A jól vagy rosszul megmunkálható anyagok megmunkálhatósága elsősorban az adott tulajdonságra kialakított ötvöző anyagok aránya miatt változó. Egy molibdénnel vagy titánnal ötvözött acél kevésbé lesz alakítható, mint egy "egyszerű" CrNi 4307.
Amúgy mindig érdekes nekem olvasni itt a korrózióálló acélokról történő értekezést, innen az egyik nagy hazai korrózióálló acéllemez disztribútor értékesítési irodájából
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Illesvik
üzenetére
Bárhogy döntesz, tudjál róla, hogy a vízlágyító gyanta néhányszor regenerálható tömény konyhasó-oldattal. Tehát ha nem patront cserélgetsz, csak gyantát, akkor jó néhány cserét megspórolhatsz a regenerálással.
Ha csak keménységet okozó anyag van(lenne) a vízben, akkor majdnem korlátlanul lehetne, a többi szennyező anyag viszont már nehezebben regenerálhatóvá teszi, ezért 3-4 regenerálás után alighanem cserélni kell. -
BlacKSouL
addikt
Még mindig tudományos szemszögből próbálom felfogni
A dobókés egy dinamikus, míg a tamper alapvetően egy statikus igénybevételnek kitett eszköz. Ráadásul a dobókésnél a súlya a lendület és a perdület ideális alakításához szükséges, miközben a mozgás iránya merőleges a gravitációs erőre. Míg a tampernél a gravitáció és a tamperelés iránya vagyis az erő tengelye egybeesik. Tehát amikor már rátettem a kávéra, és épp azért, mert igyekszem minél pontosabban függőlegesen nyomni, hogy ne nyomjam félre, már mindegy, hogy a súlypont hol van. Kvázi statikus erőhatás lesz, vagyis akkor is félre tudom nyomni, ha alul 1 g-os, felül 300, és akkor is, ha alul 300 és felül 1g. Ha nem függőleges az erőhatás, akkor félremegy. De ez nem a súlytól vagy súlyponttól függ.Ja, feltételezve, hogy a tamper súlya, és a tamperelés ereje nagyságrendben különböznek. Pl. 250-300 g vs. 13 000 g.
-
BlacKSouL
addikt
A súlya hogyan befolyásolja a tamperelés minőségét? Mondjuk egy (hasraütök) 250 g-os tamperrel 13 000 - 15 000 g-nyi erőt kifejtve. A 13 kg-hoz képest számít a 0,25 kg plusz súly?
No nem kötözködök, csak ha már az elektronok rezgését és a napszél hatását is belevettük az eszpresszózás paraméterei közé, akkor tudományos alapra helyezném ezt a részét is
Például egy szerszámacél váz lenne arany maggal, az úgy elég nehéz, ha okosan csinálják esztétikus is és merev, és a talpa meg az éle meg iridium-platina bevonattal lenne. Az úgy elég kopásálló is. Olcsónak nem lenne olcsó, de manapság az arany mint értékálló befektetési eszköz még jól is jöhet.Egyébként nem tudom mekkora és milyen igénybevételnek vannak kitéve a tamperek, mert fából és műanyagból is vannak azért elég strapabíró anyagok, az alut és az aranyat önállóan kizárnám, az alut duplán, a folyton lecsiszolódó oxidja miatt.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ki kell számolni minden átmérőre.
Mondjuk D=58 mm --> r=29 mm; F=130N (=~13kg)
A = r^2*pi = 841*3,14 = 2640 mm2 = 0,00264 m2
p= F/A = 130/0,00264 = 49242 Pa = 49,242 kPaHa és amennyiben ez az érték megfelelő, akkor a képletben adott a nyomás értéke, annak akkor mindig annyinak kell lennie, tudunk egy adott átmérőt (mondjuk 54 mm), akkor az F erő értékét ebből meg lehet határozni, és annyira kell beállítani a "rugót".
A mérleg itt nem segít, mert mindig 13 kg-ot fog mutatni, ugyanis a mérleg lapja nem összenyomható, és a merev mérleglapot sem érdekli, hogy mekkora felületen nyomod, neki az a lényeg, hogy 130N erővel, vagyis 13 kg-al nyomod, többel ugye nem tudod, mert ott "elenged" a rugó.
A nyomás, vagyis a jó kioldódáshoz szükséges tömörítési erő értékét kell kikísérletezni, amivel a pogácsát össze kell nyomni, és a fenti képletből kiszámolni a szükséges erőhatárolás nagyságát. -
BlacKSouL
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
A fizika mai állása szerint a rugó pontosan akkora erő értéknél (130N) fog engedni, amekkorára ő be van állítva. Az a rugót nem érdekli, hogy ő mivel van benyomva.
Azonban a másik oldalon, az érintési/felfekvési ponton, a nyomott tárgy már más kérdés. Ott már nem erő lesz, hanem nyomás = erő / felület. Mivel a 130N lefelé mutató erő adott, csak a felületen múlik. Onnantól fordítottan arányos. Vagyis nagyobb felületre kisebb erő jut, kisebb felületre nagyobb erő. Ergo a nagyobb felületű pogácsa kisebb nyomásnak lesz kitéve, a kisebb meg nagyobbnak.
Hányados természetesen, javítottam
-
BlacKSouL
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ez az én hülyeségem, de nekem ez nem esztétikus, mert olyan, mint amikor erős alhasi görcsök után nem ér ki valaki a küblire....
Ilyen esetben inkább letörlöm a fölösleges frecskolást. Ha már fotózom és publikálom.
De ez az én hülyeségem
-
BlacKSouL
addikt
Van még olyan hülye rajtam kívül aki néha elrágcsál 1-2 szem babot?
(Tanzániából származó németországban élő sötétbőrű exmunkatársam/ismerősöm mesélte, hogy gyerekkorukban a nagyapjuknál ették titokban a friss érett kávét. De gondolom nem a kavicskemény babot, hanem a gyümölcsöt. Kérdeztem finom-e, azt mondta inkább érdekes
) -
BlacKSouL
addikt
Cseppentettetek ma már?
-
BlacKSouL
addikt
Nem hittem volna, hogy ilyen vitaindító lesz a mézkérdésem

Nekem még tág a tűrésem. Ha jó eszpresszót kapok, azt értelemszerűen önmagában iszom. Egy jó eszpresszót bármivel megédesítve nem ízlene, mert próbáltam. Ha nem jó eszpresszót kapok, akkor megmondom hogy nem jó, vagy szar, de még akkor sem édesítem. Mert a fentebbiből kiindulva a cukor miatt nem pontosan tudnám, hogy mitől/miért szar. Ha van amikor felbuggyan a dolog, tejhabozom a céges darálós automatából érkező sötét italt, de a tejcukor miatt értelemszerűen ezt sem édesítem. Azonban van az a fajta folyadék, sötét ital (átlagos usernek kávé) aminek enyhe élénkítő hatása megvan, legalább nyomokban tartalmaz kávéra emlékeztető aromákat, önmagában pocsék ízű, de tejjel (vagy tejporral basszus mikor a legalja jön el) és megédesítve össze lehet hozni valami ebéd utáni elalvásgátlót.
Tudom, abba meg már kár bármi, de ezt a vékony határmezsgyét próbáltam tegnap meglovagolni, mert ezt a löttyöt cukorral vagy mézzel édesítve iható az eredmény. -
BlacKSouL
addikt
válasz
tariattila
üzenetére
Na akkor legalább nem egyedül tévelygek

Azért is kérdeztem, mert tudom, hogy bizonyos dolgok egyszerűen nem jól édesíthetők mézzel, vagy elveszi, vagy eltolja az ízt, de lehet, hogy minden csak megszokás kérdése. Én pl. általában csak akkor iszogatok kamillateát, ha beteg vagyok, de akkor csak mézzel. Cukorral nekem nagyon nem ízlik. Ugyanakkor fekete vagy más teákba már a mézet nem tudom beletenni, azt már cukrozom (cukroztam ezidáig) Ami viszont bejött, az a forraltbor. Abba már utóbbi 1-2 évben cukor helyett mézet teszek, és annak igen jól áll.Na most akkor elkezdek én is kísérletezni, van egy fél kisüveg akácom, töményen valóban aromás, de bekeverve nem túl erős. belepróbálom mindenbe, aztán meglátjuk. Ilyen extrább mézek itt felénk nem nagyon vannak, ez itt nagyon vidék. Itt még téli szélvédőmosót se tudtam venni a tescoban december közepe óta
-
BlacKSouL
addikt
Kb. 2 éve nem édesítek kávét, de melóban nem a legtökéletesebb a cucc, így néha tejezem+édesítem. Cukorral. De mostanában ilyenolyan okból nem akarnék nagyon cukrot fogyasztani, és felvetődött a köhögős karácsonyi időszakból maradt méz. Az se nagyon sok, csak apró kanállal.
Kérdés: szokta-e valaki rendszeresen mézzel inni a kávét azok közül akik esetleg cukrozzák? És mik a tapasztalatok? Nagyon elviszi az ízt, vagy van amihez pont jó is. -
BlacKSouL
addikt
A 130k-s és a 300k-s darálós automata is csinál előáztatást, első rezgő, második (ha jól gondolom a teljesítménye és hangja alapján) roto.
Parci: 118/A
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Bence01
üzenetére
No, az úgy van, hogy amikor a céghez kerültem, akkor kb. 3 hetente vízkőtelenítették, de nem ismerték a szervíz üzemmódjait a gépnek, ezért mindig 1-1 adag kávéfőzéssel nyomatták át rajta a vízkőtelenítőt. Aztán odakerültem, kicsit gyakrabban tisztogattam úgy általában, de a vízkőtelenítést jobban lehetett csinálni szerviz módban. Emiatt ritkult az intervallum, és ez alighanem egyre erősebb kövesedést okozott. Nekem mindig hozott ki látható anyagot, de nagyon gyorsan ismét problémás lett.
Ereszteni nem eresztett, de nagyon lassan adta le a kávét. Januárban szervízbe kellett küldeni, kicseréltek pár alkatrészt, kőtelenítették, 28k lett a számla. Ezután júniusig jó volt, majd ismét annyira beállt, hogy már egy csepp semmi nem ment át rajta. Ismét szerviz, ismét 20k körüli számla, és akkor egy feszített, 3 hetes vízkőtelenítést irányoztam elő. Most már a harmadik ciklust nyomjuk, de úgy tűnik, hogy ez a fő probléma. Most, a 3 hetes periódusokban kb. egy pohár alján egy 10 Ft-os nagyságú vízkő-por mennyiség ürül ki egy adag kőtelenítés során. Viszont így nagyon erősnek, fürgének, lendületesnek tűnik a gép azóta. Emellett persze minden nap kiveszem a főzőegységet, és forró csapvíz alatt elmosom, megtisztítom.
A mellédarálásról megjegyzés: a januári szerviz előtt sosem darált mellé, ami valójában mögé, mert azóta viszont a főzőegység hátuljára megy némi őrlemény, és ezt hiába jeleztem akkor is, és a későbbi szerviznél is, nem javult a helyzet. És gőzöm nincs, hogy mi okozhatja ezt. Azt javasolták, hogy egy ideig csak a legkevesebb őrlemény (egy kávészem) módban használjuk,, de ezt kivitelezni céges viszonylatban lehetetlen is, és szerintem nem is megoldás. De nem lett megoldás, és a mögédarált őrleményt ugye a főzéshez befordításkor magába szórja.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Bence01
üzenetére
A tönkremenés miben merült ki pontosan?
Csak azért kérdem, mert cégnél ilyen van bent, és idén 2x volt szervizelve, de most úgy tűnik, hogy egy sokkal sűrűbb vízkőmentesítési ütemterv kell neki csak. Jellemzően kemény itt a víz, és túl ritkán lett vízkőtelenítve, az ideálisnál jóval nagyobb igénybevétellel (napi 20-25 adag kávé) -
BlacKSouL
addikt
válasz
tariattila
üzenetére
Akkor kellett volna hozatnom, mikor még japánoknak dolgoztam...ott nagyon megy. Jó eséllyel még friss is akadna.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
Vagy alacsony fordulaton, vagy hűtéssel köszörülnek/marnak. Akkor nem, vagy kevésbé "ég meg" a munkadarab.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Fura, mert az előfőzött rizs kifejezés kissé jobban kifejti a tartalmat, mint a gyorsrizs

Előfőzött: elő van főzve.
Gyors rizs: futásban, úszásban vagy műlesiklásban gyors? -
BlacKSouL
addikt
Felmerült már ,de a történelem csak ismétli önmagát.
Irodába, félipari teljesítményű automata kávégépet ki milyet javasolna, vagy milyen irányt? Számolva kb. napi minimum 30-40 adag kávé lefőzésével, heti 5 napon át egész évben.
Fontos a jó teljesítmény, a lehetőleg alacsony karbantartási igény és költség, és az elfogadható minőségűre beállítható kávé.A cégnél szolgálatot teljesítő Odea Giro sajnos nem bírja a gyűrődést, és a többi géphez mérten sokkal hamarabb szorul szervizelésre, akár vízkövesedés, akár egyéb karbantartás miatt.
A többi gép vízkőmentesítési periódusa töredéke az Odeaénak, mégis utóbbi szorul javításra gyakrabban.
Szintén Saeco Royal Professional tapasztalatok alapján sokkal megfelelőbb teljesítményt nyújt. De már szintén nem mai darab.Fentiek alapján kéne elindulnom valamilyen irányba. Ötletek?
Mindenképp szemes frissen őrlő kellene.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
ronin s8
üzenetére
Na majd kísérletezem...
Próbáltam én azon a lerakódáson mindent, de a petróleumnál gyengébb anyag nem oldott belőle semmit. Petróleum is csak úgy, hogy mechanikus tisztításra alkalmassá vált
Talán lakkbenzin oldotta volna még, de valahogy inkább petróleum volt itthon 
(A háztartási zsírok/olajok közül a napraforgóolaj és gőze az egyik legagresszívabban megtapadó anyag. Szerintem tartósabb mint a beton
) -
BlacKSouL
addikt
válasz
ronin s8
üzenetére
Zsíroldó kapcsán jutott eszembe...remélem még nem kérdeztem, csak kiment eszemből...hogy páraelszívó által összeszedett igen agresszív olaj-zsír maradék erről a rendkívül nehezen tisztítható felületről vajon a szokványos zsíroldókkal tisztítható? (Anélkül, hogy az egyetlen fém réz csavarbetét kémiailag sérülne)
-
BlacKSouL
addikt
Ez így már valamivel árnyaltabb képet mutat.
Sokfélék vagyunk, van a degradáló felhangú igénytelenség, van a szimpla átlagemberes igénytelenség ( illetve inkább kisigényűség), van az igényességre fogékonyság, és van a degradálhatóan túligényes. (Meg ezeknek metszeteiben némi átfedés)
Mindenki eldöntheti, hogy adott élethelyzetben vagy dologgal kapcsolatban melyik csoportba akar tartozni. Van aki ruházatban nagyon igényes próbál lenni, de étkezésben nem. Van aki fordítva. Sokféle helyzet van, amit sokféleképp látunk.
Csak annyi, hogy lemosva a marketinget és önmagában nézve a dolgokat, nem kell ítélkezni mások felett, akkor sem, ha az egyik, vagy ha a másik irányba megy el.
Jellemzően a kevésbé igényes oldal azzal érvel, hogy minden ami az ő szintje fölött van, az fölösleges pénzkidobás, aki meg adott dologban próbál egy magasabb szinten élni, az meg az igénytelenséget veti a másik szemére. Pedig csak annyi, hogy ebben vagy abban valakinek ennyi a fontos, másnak meg több.dugesz77: a csapolt sör a halálom. 0 fokra hűtve, műanyag fesztiválpohárban.
Én is, meg a belga sörgyártók is állítjuk, hogy nem biztos ám, hogy minden sörnek jól áll a 0-5°C közötti hőmérséklet, ahogy azt az olcsó tömegtermékek esetében próbálják az emberek torkán lenyomni vendéglátás címszóval. Én pl. 5-6 fok körül, vagy alatt alig tudok különbséget tenni két sör között, de 7-9 °C között már sokkal több ízt tudok megkülönböztetni. Ahogy 12 fok fölött már szintén amolyan általános állott ízvilág fedheti el a fajta jellegzetességeket. -
BlacKSouL
addikt
Kezdesz kíváncsivá tenni, hogy vajon mi alapján vásárolsz meg bármilyen terméket.
Nyilván semmiféle hatással nincs rád a marketing, tehát gondosan végigpróbálsz mindent, és amelyik neked a legjobban tetszik, azt választod. Ez a milliárdosoknál működik, de ott meg talán inkább érvényesül a marketing.
Mondhatnád, hogy inkább mások véleményére hallgatsz, megkérdezed a véleményüket, és az alapján döntesz, de sajnos 1) akkor már ŐK befolyásolnak téged a választásodban, és 2) ők mind a marketinggépezet áldozatai. Hát pont rájuk hallgatsz?Kétféle hülyeség van(szerintem): az egyik, aki elhiszi a marketingbullshiteket, és azért vásárolnak meg valamit, amiről szent meggyőződésük, hogy úgy van, és a másik, amikor valaki semmit nem hisz el, még akkor sem, ha ő maga is látja a különbséget, és csakazértsem vásárol meg valamit, és ragaszkodik ahhoz, hogy márpedig nincs különbség.
Tulajdonképp számodra úgy tűnhet, hogy bármi ami a világon létezik és megvásárolható, az marketingbullshit eredménye, hiszen van az a nézőpont miszerint a világon minden egyforma. És mindenből a legolcsóbb, legegyszerűbb, legpuritánabb, legrégebbi a legjobb. Nem szívesen élek sem olyan világban, ahol a marketing határoz meg mindent, és olyanban sem, ahol minden egyforma.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- OLED TV topic
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Acer Predator Helios 18 AI I9 ULTRA 9275HX, 192GB RAM, 2TB SSD, RTX 5080
- darkFlash GR12 Darkstorm Blue/Green
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4151, 100% Akksi
- Airmsen YW500 ablaktisztító robot / 12 hó jótállás
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

]
majd beleszórnak 3 kanál cukrot, meg 4 kanál kávéfehérítőport, akkor mindig megerősödik bennem a döntés, hogy nem fogok kísérleti jelleggel sem rendelni ide akár pl. Paljoc féle pörkölést, mert a jelenleg használt 3500 Ft-os kilós bolti szegafrédók és lavazzák bőven az ideális költséghatékony megoldást adják. Ennél töbre nincs igény, úgyis mondhatnám, hogy nem lenne aki a fenti készítési mód mellett bármilyen pozitív változásnak élné meg. Meg költeni se szabad annyit rá.